.

Reţete culinare pentru masa de Paşte

Ciorbă de miel cu perişoare

Ingrediente: capul de miel, 300-400 g costiţă de miel, 2-3 morcovi, o ceapă,  pătrunjel, două gălbenuşuri de ou, 200 g smântână, tarhon, oţet, 2-3 linguri de făină.

Mod de preparare

Se pregătește carnea pentru ciorbă apoi se spală și se curăţă de pieliţe. Carnea se pune la fiert în apă cu sare, iar după ce se ia spuma, se adaugă zarzavaturile, curăţate şi tăiate în două. Ciorba se fierbe la foc mic, până când carnea se desprinde de pe oase. Atunci, ciorba se strecoară, iar zarzavaturile se pun într-un castron, separat. Carnea fiartă se dezosează şi se dă prin maşina de tocat. La carnea tocată se adaugă oul, pătrunjelul verde, făina, sare, piper, iar după ce compoziţia se omogenizează, se lasă la rece o jumătate de oră.

Ciorba se pune din nou la fiert şi se adaugă zarzavaturile tăiate. Când începe să clocotească, din compoziţia de carne, cu ajutorul unei linguriţe, se iau găluşte şi se toarnă în ciorbă, fierbându-se la foc mic, până ce găluştele se ridică la suprafaţă. Ciorba se acreşte cu oţet, borş sau măcriş, care se adaugă în ciorbă după ce au fost puse perişoarele.  Între timp, se amestecă gălbenuşurile cu smântâna, se adaugă puţină ciorbă fierbinte şi un strop de apă rece, se amestecă bine, apoi compoziţia se toarnă în oală, amestecându-se continuu. La final, se adaugă tarhonul tăiat mărunt și se stinge focul. Oala se acoperă cu un capac şi se lasă câteva minute, pentru ca aromele să se pătrundă.

Friptură fragedă de miel

Ingrediente: 1 kg pulpă sau carcasă de miel, o linguriță de sare, piper, 1 linguriță boabe de muștar sfărâmate, usturoi, 3-4 căței de usturoi, 50 ml ulei, o ceapă mare, o frunză dafin, 150 ml vin alb, sec, 200 ml apă, 2-3 cartofi mari (cam 700 g).

 

Mod de preparare

 

Carnea de miel se spală și se curăță de pielițe. Bucata de carne se înțeapă cu un cuțit bine ascuțit, iar în locurile respective se introduc bucățele de usturoi și, cine dorește, bucățele de slănină. Se face apoi un amestec de condimente: sare, piper, boia, boabe de muștar, care se presară peste carne. Se pregătește o tavă încăpătoare, unsă cu grăsime, în care se așază ceapa tăiată felii groase și frunza de dafin. Deasupra se pune pulpa de miel și cartofi tăiați pe jumătate sau în sferturi. Tava se acoperă cu hârtie de copt (în nici un caz folie de aluminiu) și se dă la cuptorul preîncălzit. În primele 30 de minute, focul se va da la maxim, apoi se reduce, iar friptura se lasă pentru 1-2 ore la cuptor. Se verifică, iar atunci când carnea este moale, se stropește cu vin, se ia folia, și se mai ține 10-15 minute la cuptor, să se rumenească. Deasupra se presară pătrunjel verde.

 

Ruladă cu carne și ouă fierte

Ingrediente: 650 grame carne tocată de porc, 6 ouă,
pătrunjel verde, sare și piper, după gust, 15 grame usturoi, aluat foietaj, 50 grame mozzarella.

Mod de preparare

Ouăle se pun la fiert, iar, între timp, se pregătește carnea tocată. În compoziția cărnii se pune un ou crud, usturoi, pătrunjel tocat mărunt și totul se amestecă bine. Se taie mozzarella în felii subțiri, din care trebuie să se obțină nouă bucăți. Se pregătește o tavă în care se așază o foaie din aluatul de foietaj, peste care se pune jumătate din compoziția de carne. Carnea se întinde uniform în tavă, după care se vor pune cinci felii de mozzarella și patru ouă fierte. Deasupra ouălor vor pune bucățile rămase de mozzarella. Peste bucățile de ouă se pe va pune cealaltă jumătate de carne tocată. La final, carnea se va acoperi cu cealaltă foaie de aluat rămasă, pe care se vor face niște crestături pe diagonală, apoi se lipesc marginile în așa fel încât să fie acoperită toată tocătura. Foaia se unge cu un ou bătut, apoi tava se dă la cuptor pentru 30 de minute, potrivit.bzi.ro.

PASCĂ

Ingrediente pentru aluat: 1/2  kg faină, 4  gălbenușuri, 100 gr zahăr, 1/2 linguriță sare, 200 ml lapte, 25 gr drojdie, 50 ml ulei, esență de rom, coaja rasă de la o lămâie, coaja rasă de la o portocală.

Pentru umplutură: 250 gr brânză proaspătă de vaci, 150 gr zahăr,  4 ouă, 50 gr stafide, esență de vanilie, coajă rasă de lămâie, coajă rasă de portocală.

Pentru uns: un gălbenuș și două linguri de lapte.

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu o linguriță de zahăr, două linguri de făină și câteva linguri de lapte călduț, din care se face o maia și se lasă la dospit.
Făina cernută se pune într-un vas mai mare, în care se face o adâncitură și se toarnă maiaua dospită. Gălbenușurile se freacă cu sare, esență de rom, coaja de lămâie și portocală. Zahărul se dizolvă în lapte cald, se adaugă la aluat și începe frământarea. Când aluatul devine elastic și începe să facă bășicuțe, se pune la dospit, lăsându-se până își mărește volumul. Suprafața de lucru se unge cu ulei, se ia o bucată din aluatul dospit și se întinde cu mâna, o foaie, care se pune într-o formă rotundă, tapetată cu hârtie de copt. Restul de aluat se împarte în două, din care se împletesc două rulouri. Împletitura obținută se așază pe marginile formei, peste foaia de aluat și se mai lasă la dospit 30 de minute.

Între timp, brânza se mixează cu ouăle, zahărul, stafidele, esența și coaja de lămâie și portocală. Compoziția obținută se toarnă în mijlocul vasului, avându-se grijă să nu se depășească ruloul împletit de aluat. În mod tradițional, deasupra compoziției de brânză se așază doua rulouri mai mici de aluat, în formă de cruce, apoi totul se unge cu ou.

Prăjitură „Coca-cola” 

Pentru prepararea acestei prăjituri, se începe de  glazura.

Glazura: 12 linguri de apă, 150 g zahăr, 100 g cacao se fierb până se îngroaşă, apoi crema obţinută se lasă să se răcească.

Crema: 250 g margarină Rama se freacă spumă cu 100 g zahăr pudră. Se pun pe rând 8 gălbenuşuri şi treptat se toarnă glazura rece.

Blat: 1/4 din crema obţinută se ia într-un castron, la care se adaugă trei linguri cu vârf de făină, trei linguri de nucă măcinată, un praf de copt şi cele 8 albuşuri bătute cu 4 linguri de zahăr, apoi se dă la cuptor.

Peste blatul rece se toarnă crema în care s-au pus sâmburi de nucă prăjiţi şi tăiaţi subţire, fructe din compot, stafide ţinute în rom, bucăţele de ciocolată albă. Deasupra se pune frişcă bătută şi se rade ciocolată.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate