.

Reţete delicioase de la cititoare

Ciorbă cu ciuperci pleurotus și smântână

 Ingrediente: 500 grame de ciuperci pleurotus, 3 morcovi,1-2 pătrunjei, 1/4 țelină, 2 cepe galbene, 4-5 căței de usturoi, 1 ardei gras verde, 1 ardei kapia, 2 roșii, 2-3 linguri de ulei, 300 ml de smântână grasă, 2 gălbenușuri, sare, piper, frunze de pătrunjel.

Mod de preparare

Cepele și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei, la foc mic. Ardeii se curăță, se  taie cubulețe și se călesc în tigaie, împreună cu ceapa și usturoiul. Roșiile se taie cubulețe și se adaugă la celelalte legume călite, amestecându-se bine.

Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se dau pe răzătoarea mare și apoi se călesc în tigaie, la foc mic, împreună cu celelalte legume, până se înmoaie.

Se pregătește apoi o oală cu trei litri de apă rece, care se pune la fiert, iar când legumele sunt bine pătrunse, se pun în oala și se fierb la foc mediu. Până fierb legumele, ciupercile se spală în câteva ape, se taie fâșii și se pun în oala cu legume, lăsându-se să dea câteva clocote și se condimentează cu sare și piper, după gust. Ciorba se drege cu cele două gălbenușuri și smântână, se mai dau câteva clocote iar deasupra se presară pătrunjel tocat.

Important:

  • Ceapa și usturoiul nu se călește prea tare, întrucât poate căpăta un gust amar.
  • După ce se călesc legumele, se mai lasă să dea 2-3 clocote, înainte de a se adăuga ciupercile.
  • Ciupercile se pun la sfârșit, întrucât fierb mai repede.
  • Pentru ca smântâna să nu se brânzească, în ea se pune pun câte puțin din ciorba fierbinte, până ce se ajunge la aceeași temperatură.
  • Pătrunjelul se pune după ce se stinge focul.

Conopidă la cuptor

Ingrediente:  1,5 kg.conopidă, sare, 2-3 l apă, 200 g ciuperci, 2 linguri ulei, 4 linguri pesmet, 750 ml lapte, 60 g făină, 70 g unt, o linguriță muștar, cașcaval, piper, nucșoară.

Mod de preparare

Conopida se spală și se desface în buchețele. Se pregătește o oală cu apă și sare care se pune la foc. Când apa începe să fiarbă, se adaugă bucățelele de conopidă, lăsându-se la fiert aproximativ patru minute. După acest interval, conopida se scoate din oală și se lasă la scurs.  Între timp, cașcavalul se dă pe răzătoare, iar ciupercile se taie bucățele. Se pregătește o tigaie cu ulei încins, în care se călesc ciupercile  pentru câteva minute și se condimentează cu sare și piper. Se pregătește apoi o tavă de copt, în care se pun ciupercile prăjite, iar deasupra se aranjează buchețelele de conopidă.

Pentru obținerea sosului se amestecă untul topit cu lapte, făină, nucșoară, muștar, sare și piper. Ingredientele se amestecă bine, apoi se dau la foc mic, amestecându-se continuu, până se va obține un sos omogen. Sosul se toarnă peste conopida din tavă, iar deasupra se presară pesmet și cașcaval ras. Tava se dă la cuptor pentru 15-20 de minute, până se formează un  strat auriu deasupra.

PRĂJITURĂ CU DOVLEAC ȘI NUCI

 Ingrediente: 210 g de făină, un praf de sare, ¼ bicarbonat de sodiu, o linguriță praf de copt, 180 g de zahăr, 270 g piure de dovleac, 100 ml de ulei, o linguriță de scorțișoară, ½ linguriță nucșoară, coajă rasă de portocală, 100 g nuci tocate mărunt.

Pentru glazură: 100 g unt, 100 g brânză Philadelphia, 100 g zahăr pudră, 120 g nuci prăjite și tocate.

 Mod de preparare

Dovleacul se rade pe răzătoare și se călește cu o lingură de ulei, până se evaporă sucul lăsat.

Ingredientele uscate: făina împreună cu sarea, bicarbonatul, scorțișoara și nucșoara se pun într-un castron și se amestecă bine. Se vor separa apoi gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul, apoi se adaugă, pe rând, gălbenușurile, uleiul, piureul de dovleac și coaja de portocale, amestecând după fiecare ingredient,  pentru a se omogeniza compoziția. Se încorporează apoi făina, iar la final, se pun nucile măcinate.

Aluatul obținut se toarnă într-o tavă mică (23/23cm), tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 40 de minute, după care, se face testul cu scobitoarea.

Până se coace prăjitura, se va pregăti glazura, amestecând untul, la temperatura camerei, cu zahărul și crema de brânză. Glazura obținută se întinde uniform peste prăjitura răcită, iar deasupra se presară nuci tocate mărunt.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate