.

Reţete delicioase de sezon

Ciorbă de lobode cu găluște de brânză

 Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, doi morcovi rași, 5 bucăți ciupercuțe proaspete, 5 legături lobodă roșie, o cană iaurt, o cană smântână, o cană borș, pătrunjel, mărar, leuștean tocat.

Pentru găluște: 500 gr brânză feta, două ouă, 3 linguri griș, 3 linguri făină, sare, ceapă verde, mărar tocat .

Mod de preparare:  

Ceapa se călește împreună cu morcovul ras, în două linguri de ulei.  Se adaugă apoi ciupercuțele, două căni de apă și totul se lasă la fiert. Între timp, loboda se spală, se taie bucăți, se freacă cu puțină sare, se călește și se adaugă la ciorbă. În timp ce fierbe loboda, se prepară găluștele. Brânza, împreună cu ouăle, grișul făina, ceapa verde și mărarul tocat se amestecă bine, iar din compoziția obținută se fac găluște  mici, ca și papanașii. Înainte de a se pune găluștele în ciorbă, focul se micșorează și peste ciorbă se toarnă o cană cu apă rece, astfel încât să nu clocotească atunci când se pun găluștele în ea. Când găluștele de brânză se ridică la suprafață, înseamnă că sunt fierte. Atunci, la ciorbă se adaugă pătrunjelul tocat, leușteanul, mărarul, o cană cu borș, una de iaurt și o mai lăsăm câteva minute la fiert. La final, smântâna se amestecă cu puțină făină leuștean, mărar și pătrunjel, apoi se toarnă în oala cu ciorbă. După ce se potrivește de sare, se stinge focul.


Sărmăluțe în foi de ștevie

Ingrediente: 1 kg carne tocată, 6 legături de ștevie, 2 legături ceapă verde, o legătura mărar şi una de pătrunjel, 200g orez, 2 linguri bulion, sare, piper, după gust.

Mod de preparare.

Ceapa verde, tocată, se căleşte în ulei, se adaugă o lingură de bulion, amestecându-se continuu câteva minute. Se adaugă  apoi mărarul, pătrunjelul, orezul, iar la final carnea tocată. Compoziţia se amestecă continuu câteva minute, până ce  se omogenizează.
Foile de ştevie se spală şi se opăresc, dar foarte puţin, li se taie nervurile, apoi se umplu cu compoziţia pregătită şi se rulează. Sărmăluţele obţinute se aşează într-o cratiţă, iar peste ele se toarnă apă cât să le acopere şi se dau la fiert. Înainte de a fi gata, se face un sos de roşii şi se toarnă peste sărmăluţele din cratiţă. Se mai lasă apoi câteva minute pe foc sau la cuptor.

Prăjitură cu rubarbă

 Ingrediente: 4 ouă, două linguri de ulei, sare, 100 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de ulei, 4 linguri pline de făină albă, un praf de copt, 250 g rubarbă, zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Tijele de rubarbă se curăță, se spală, se șterg cu prosoape de hârtie, apoi se taie în bucățele mici. Se separă ouăle, iar gălbenușurile se amestecă bine cu uleiul.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă,  pe rând, zahărul și se mixează până se obține o spumă lucioasă, ca de bezea. La compoziție se adaugă și gălbenușurile, apoi totul se amestecă ușor cu o spatulă.

Faina albă, împreună cu praful de copt se incorporează în spumă cu mișcări ușoare, de jos în sus. Dacă este cazul, se mai poate adăuga puțină făină. Se pregătește o tavă cu diametrul de 24 cm, care se tapetează cu hârtie de copt, în care se toarnă compoziția. După ce se nivelează, deasupra se așază bucățile

de  rubarbă, care au fost amestecate cu o lingură de făină. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade C, pentru circa 20-25 de minute. Se face testul cu scobitoarea, iar după coacere, prăjitura se lasă pe un grătar să se răcească. Se pudrează cu zahăr vanilat, apoi se porționează.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate