.

România, în TOP-ul țărilor din Europa cu cele mai multe cazuri noi de COVID-19 în ultimele două săptămâni

Numărul de cazuri noi de COVID-19 este în creștere în unele state din Uniunea Europeană, iar România se află pe locul patru într-un top al acestor creșteri, arată un raport al Centrului European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC).

Studiul, dat publicității joi, ia în calcul numărul de cazuri noi confirmate în cele două săptămâni scurse din 16 până pe 30 iunie, raportat la 100.000 de locuitori.

Pe primul loc în acest top se află Suedia cu 149,4 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, urmată de Portugalia cu 47,4 cazuri, Luxemburg cu 30 de cazuri, România cu 22,8 cazuri și Bulgaria cu 21,3 cazuri.

În schimb, rezultate bune au acum țările foarte afectate în lunile precedente, cum ar fi Italia – 5,2 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori, Spania – 9,9 cazuri sau Franța – 10,3 cazuri.

Grecia, o țară vizitată vara aceasta de turiștii români, are 2,4 cazuri raportate în 14 zile/100.000 locuitori.

Raportul ECDC arată că pe 30 iunie, doar opt țări din UE aveau mai mult de zece cazuri noi raportate în 14 zile/100.000 de locuitori. Este vorba despre Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România și Suedia. În aceeași situație se află Marea Britanie, care nu se mai află în UE.

Dintre acestea, doar cinci însă au raportat o creștere cu peste 10% a incidenței noilor cazuri în cele două săptămâni scurse până la 30 iunie, comparat cu cele două săptămâni precedente: Bulgaria (creștere de 51%), Croația (122%), Cehia (127%), Luxemburg (229%) și România (44%).

ECDC îndeamnă la precauție în interpretarea datelor și spune că motivele creșterii numărului de noi cazuri COVID variază.

Numărul mare de cazuri noi poate reflecta o schimbare a strategiei guvernului (creșterea numărului de teste sau schimbarea definițiilor cazurilor) care nu înseamnă neapărat o creștere a ratei de transmisie a virusului, dar poate reflecta chiar o creștere reală a ratei de transmisie.

În acest sens, raportul notează un amănunt important. În unele țări, numărul de noi cazuri a crescut pentru că și numărul de teste a crescut – este cazul Luxemburgului. Prin contrast, rata de testare în România sau Cehia a rămas stabilă, dar aici există o creștere a ratei de pozitivitate a testelor, notează ECDC.

Studiul nu a luat în calcul ultimele două zile, când au fost confirmate iarăși multe cazuri noi de COVID. Miercuri, spre exemplu, autoritățile au anunțat 326 de noi cazuri, iar joi au fost confirmate 450 de noi cazuri.

Grupul de Comunicare Strategică a mai anunțat joi că 237 de pacienți se află la ATI. Și acest bilanț este în creștere. Miercuri, 222 de pacienți erau internați la Terapie Intensivă, iar marți numărul se ridica la 205./www.alba24.ro
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate