Sacrificii și un repertoriu plăcut publicului   

Dialog cu solista de muzică populară Valerica Ianoși MARIAN – Hunedoara.

 

– Ce înseamnă pentru dumneavoastră muzica populară?

– Mi-am petrecut copilăria și adolescența în localitatea Râciu, jud. Mureș. Îndeletnicirea de bază a locuitorilor în acea vreme era cultivarea pământului și creșterea animalelor. Oamenii cântau foarte mult și jucau la petrecerile sau la manifestările organizate, îmbinând tradiția populară cu arta meșteșugului pe care îl practicau. Cântecele populare, doinele, romanțele populare și pricesnele erau un suport moral pentru activitatea de zi cu zi, iar oamenii erau dependenți de ele ca de hrană și îmbrăcăminte. Așa se face că muzica populară a devenit și pentru mine o hrană sufletească pe care eu am încercat s-o ofer și altora.

 

– Este plăcut să fii cântăreț de muzică populară?                                                                                                

– Pentru a deveni cântăreț de muzică populară, se cer sacrificii și un repertoriu plăcut publicului, în care să se regăsească majoritatea ascultătorilor. Pe acest fond apare satisfacția sau plăcerea de a fi cântăreț.

 

– Ce v-a determinat să îmbrățișați cântecul popular?

– Participarea încă din primii ani de școală și până a ajunge solistă profesionistă la mai multe concursuri și festivaluri de folclor unde am fost premiată (de cele mai multe ori cu locul I),  m-a făcut să  înțeleg că îndeplinesc condițiile unui artist profesionist. Și acum mă bucur.

 

– Care zone folclorice sunt reprezentate prin cântecele dumneavoastră?   

– Localitatea Râciu, jud. Mureș o reprezint cu cinste prin cântecele mele, dar cu aceeași dragoste, interpretez cântece și din alte zone ale țării – în special cele care sunt creațiile mele.

 

– Ce reprezintă pentru dumneavoastră auditoriul cântecelor pe care le interpretați?

– Este ca și cum te-ai afla în fața unei comisii de examinare, iar valoarea ta ca artist depinde de nota pe care ți-o dă auditoriul. Pentru a te menține ca valoare, a fi îndrăgit, respectat, apreciat și un model pentru mulți care își doresc să îmbrățișeze această carieră, trebuie să oferi auditoriului cântece plăcute, atractive și interpretate cu suflet, cu pasiune și dăruire.

 

– Ce satisfacții vă aduce cântecul popular?

– În timpul când mă aflu pe scenă și văd cum publicul fredonează împreună cu mine cântecele îndrăgite de ei. De adăugat că am avut posibilitatea în toți acești ani să achiziționez costume tradiționale contribuind în acest fel  la păstrarea tezaurului românesc. Am colindat cu cântecele mele mai toate județele țării și am participat la concursuri și festivaluri de folclor.

 

– Cântați și pricesne? Și cum explicați această pasiune?

– Eram copil când cântam pricesne împreună cu frații mei la biserica din sat și la Mănăstirea Nicula, jud. Cluj. Cântam acasă, la bisericile din satele învecinate, la diferite manifestări istorice sau religioase. Am cântat în singurătate sau când mi-am legănat fetița și desigur ori de câte ori am avut ocazia.

 

– Ce gânduri transmiteți cititorilor noștri, în mod deosebit iubitorilor de muzică populară?

– Noi, românii, suntem recunoscuți în lume prin tradițiile populare, așa că doresc ca fiecare dintre ei să aibă un costum popular românesc, să-l poarte cu cinste și mândrie oriunde s-ar  afla, alături de tricolorul românesc, iar cântecul popular, patriotic și cântecul religios să-i ajute să depășească momentele de cumpănă în viață.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate