.

Salata de vinete – diverse rețete

Cu o savoare unică, vinetele pot fi consumate în mai multe feluri:  coapte, marinate, înăbuşite sau sub formă de salate. În cele ce urmează, vă propunem câteva rețete de salate gustoase, ușor de preparat.

 

Salată de vinete cu dovlecei

Ingrediente: 600 de grame de vinete (2 vinete nu foarte mari), 400 de grame de dovlecel (o bucată de dimensiune medie), 150 ml. ulei de floarea soarelui, 150 de grame de maioneză sau 1-2 gălbenușuri foarte proaspete și 130 ml. de ulei, o ceapă mică, tocată foarte fin, o linguriță cu vârf de muștar, sare după gust.

Mod de preparare 

Se aleg vinetele cu coaja neagră, lucioasă și ușor pufoase la atingere. Dovlecelul trebuie să fie cam de mărimea unei vinete, folosindu-se aproximativ 60% vinete și 40% dovlecei. Legumele spălate și zvântate se pun la copt pe o suprafață bine încinsă. Vinete se vor înțepa cu furculița, ca să nu pocnească la copt. Legumele coapte trebuie să aibă miezul moale, de la codiță până la vârf. Vinetele coapte pun pe un tocător și cu ajutorul unei linguri se despică coaja și se scoate miezul. Miezul de dovlecel se va înmuia ceva mai greu, dar când este copt, dovlecelul se va scobi, la fel ca vinetele și se pune la scurs.

După ce s-au scurs, legumele se toată mărunt, se amestecă ușor cu o lingură de lemn. Se adaugă apoi muștarul și, în fir subțire uleiul, mixându-se continuu, până se obține o salată cremoasă, deschisă la culoare. La final se adaugă ceapa tocată mărunt. Dar, în loc de ulei se poate folosi 150 g de maioneză, totul se mixează și la final se adaugă sarea și ceapa tocată fin, retete.ro.

 

Salată de vinete cu iaurt și usturoi

Ingrediente: 1 kg. de vinete proaspete, 125 g iaurt grecesc cu 10% grăsime, 2-3 căței de usturoi, sare, o lingură ulei de măsline.

 Mod de preparare

Se aleg vinetele sănătoase, lucioase, bombate, care se coc pe jar sau la flacăra aragazului. După coacere, acestea se curăță și se lasă la scurs 1-2 ore. Vinetele coapte se mărunțesc cu un tocător din lemn, apoi se amestecă ușor cu iaurtul grecesc, o lingură de ulei de măsline, usturoiul zdrobit și o linguriță de sare. Ingredientele se mixează până ce salata devine cremoasă și se deschide la culoare. savoriurbane.com/

 

Salata de vinete cu ceapă și usturoi

Ingrediente: 4 vinete, 2 cepe, 7 căței de usturoi, 150 g. ulei, sare, piper, mărar (facultativ).

Mod de preparare

Vinetele se coc bine pe jar sau pe o tablă din fier. Se întorc pe toate părțile, să nu rămână crude. Se curăță de coajă cât sunt calde, apoi se lasă la scurs.

După ce s-au scurs, vinetele se toacă, se pun într-un bol și se potrivesc de sare și piper. Se amestecă bine apoi cu o lingură de lemn, adăugându-se câte puțin ulei, până când încep să se albească. Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se adaugă în castronul cu vinete. Cine dorește, poate pune și puțin mărar. bucataras.ro

 

Salată de vinete cu ceapă călită

Ingrediente: 4 vinete, 2 lingurițe de muștar, 150 ml de ulei, o ceapă, zeama de la o lămâie, un ou.

Mod de preparare:

Vinetele se coc bine pe toate părțile, se lasă la răcit, după care se curăță și se pun la scurs într-o strecurătoare. Între timp, se pregătește maioneza dintr-un ou, muștar și uleiul adăugat treptat. Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în ulei încins pentru câteva secunde, până când se înmoaie. Când vinetele s-au scurs, se toacă mărunt, se pun într-un castron și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Salata se potrivește de sare, după care se dă la rece, până în momentul servirii.

Salată de vinete cu ardei copt

Ingrediente:  2 vinete mari, 4-5 ardei capia sau ardei gras roșu, usturoi, 50 ml ulei, o linguriță de muștar, sucul de la o lămâie, sare.

Vinetele  și ardeii se pun la copt pe un grătar sau la flacăra aragazului. Când sunt coapte, legumele se lasă să se răcească apoi se curăță de coajă și se lasă la scurs. După ce s-au scurs, acestea se toacă și se pun într-un castron mai mare. Peste ele se pune o linguriță de muștar și, treptat, uleiul, amestecându-se continuu. Salata se potrivesc de sare, se adaugă usturoiul și sucul de lămâie, amestecându-se în continuare, până ce devine cremoasă.

Salată de vinete fără coacere

Ingrediente: 2 vinete, 80 ml de ulei, ½ ceapă, sucul de la ½ lămâie, sare. Mod de preparare

Vinetele crude se decojesc, iar miezul se taie în cuburi, se stropește cu lămâie și se adaugă sarea. După o jumătate de oră, miezul vinetelor se stoarce ușor și se călește în câteva linguri de ulei, într-o tigaie adâncă, timp de 10-15 minute. Peste vinete se adaugă o cană cu apă, iar tigaia se acoperă cu un capac și se lasă pe foc până ce vinetele se înăbușesc bine și se evaporă apa. Vinetele astfel pregătite se mărunțesc și, treptat, se adaugă uleiul și ceapa tocată mărunt. Salata se păstrează la frigider.

Câteva secrete

  • Pentru eliminarea sucului amar din vinete, acestea se taie felii, se pun așază, în straturi, într-un castron și pe fiecare strat se pune sare fină. După 1-2 ore, vinetele se scurg de sare și se pun sub un jet de apă.
  • Tot pentru eliminarea sucului amar, alături de sarea fină se poate folosi puțin lapte. Peste vinetele tăiate pe lungime, se toarnă lapte până se acoperă, apoi sare din abundență. Se lasă să se înmoaie aproximativ 30 de minute, apoi se trec printr-un jet de apă rece.
  • Ceapa pentru vinete, după ce s-a mărunțit, se trece printr-un jet de apă rece, se lasă la scurs, apoi se poate adăuga în salată.
  • Sucul amar din vinete poate fi eliminate și cu făină. Peste vinetele foliate se presară făină, apoi sare și se lasă timp de 30-40 de minute. După acest interval, peste ele se trece un jet de apă rece.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate