.

SCRISOARE DESCHISĂ PRIVIND SITUAȚIA COMPLEXULUI ENERGETIC HUNEDOARA ADRESATĂ:

Domnului Klaus Werner Iohannis, președintele României,

Domnului Robert Cazanciuc, președintele Senatului,

Domnului Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților,

Domnului Ludovic Orban, prim-ministrul României,           

 

Stimați reprezentanți ai statului român,

 

Prin OUG 60/2019, Guvernul României a constituit cadrul legislativ pentru salvarea de la faliment a unor active ce concură la siguranța energetică și implicit siguranța națională a României.

Având în vedere situația economico-financiară a Complexului Energetic Hunedoara, a fost inițiat un program de restructurare și reorganizare care prevedea înființarea a două entități juridice astfel: una  constituită din minele Lupeni, Vulcan, Livezeni, Lonea și Termocentrala Paroșeni (respectiv Complexul Energetic Valea Jiului), și a doua constituită din activele (grupurile energetice) ale Termocentralei Mintia, care să fie transferată în proprietatea și administrarea Consiliul Județean Hunedoara, instituție care și-a manifestat interesul în acest sens.

Întrucât producția de cărbune din Valea Jiului asigură doar funcționarea Termocentralei Paroșeni, s-a decis asigurarea cărbunelui pentru Termocentrala Mintia din alte surse, necesitate confirmată în 2020 de cele cinci opriri totale ale Termocentralei Mintia din lipsă de cărbune, Termocentrala Paroșeni fiind oprită în toată această perioadă de timp.

În vederea conformării la normele impuse de legislația de mediu, cu costuri cât mai scăzute, pentru Termocentrala Mintia s-a decis utilizarea cărbunelui cu conținut redus de sulf și de cenușă. Cărbunele INDO 4200 are un conținut scăzut de sulf și cenușă, a cărui utilizare nu mai necesită realizarea instalațiilor de desulfurare și nici creșterea capacității electrofiltrelor, care erau foarte costisitoare, sume estimate la ordinul sutelor de milioane de euro. Prin folosirea cărbunelui INDO 4200 ar fi trebuit să avem costuri extrem de reduse pentru Termocentrala Mintia.

Practic, utilizând acest cărbune ea poate funcționa îndeplinind toate condițiile impuse de legislația de mediu și realizând indici de performanță care să îi permită intrarea pe piața de energie electrică.

În acest sens, în trimestrul patru al anului 2019 au fost finalizate testele de ardere a acestui sort de cărbune, rezultatele confirmând arderea cu succes a cărbunelui cu conținut redus de sulf și de cenușă, tip INDO 4200, urmând ca în cursul anului 2020 să fie realizate lucrările de adaptare la utilizarea noului sort de cărbune, la Grupul nr. 2, și ulterior la celelalte grupuri.

Din motive necunoscute de mine, toate demersurile întreprinse în acest sens au fost sistate.

În acest moment, la situația existentă se adaugă și nemulțumirea salariaților privind neacordarea drepturilor salariale și nesiguranța zilei de mâine, nemulțumirea manifestându-se în momentul de față și prin declararea grevei foamei.

Apelurile repetate adresate de către salariați Guvernului, atât premierul cât și miniștrilor, nu au primit răspuns, iar oficialii nu au dat curs invitației de a purta un dialog cu administrația și cu sindicatele.

În acest sens, vă rog să dispuneți de urgență următoarele:

– având în vedere situația gravă în care se află Termocentrala Mintia, solicit inițierea dialogului cu reprezentanții salariaților în vederea renunțării la greva foamei;

– asigurarea cărbunelui necesar pentru reluarea activității Termocentralei Mintia în vederea asigurării apei calde în Municipiul Deva, mai ales în această perioadă critică generată de pandemie. Menționez că Termocentrala Mintia asigură apa caldă și căldură la peste 4500 de apartamente și sute de instituții publice (școli și grădinițe) și agenți economici;

– aplicarea OUG 60/2019 în sensul reluării demersurilor privind reorganizarea și restructurarea Complexului Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor energetice și miniere și înființarea celor două noi entități, respectiv Complexul Energetic Valea Jiului și Termocentrala Mintia.

Îmi exprim speranța că apelul meu nu va rămâne fără răspuns.

 

Cu multă considerație,

Laurențiu Nistor,

Deputat PSD Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate