Solstițiul de iarnă

Începutul iernii astrologice, respectiv solstițiul de iarnă, are loc, anul acesta, la data de 21 decembrie, când emisfera nordică a planetei se va afla în cel mai îndepărtat punct față de soare. De la această dată, ziua începe să crească, iar noaptea se scurtează.

Cuvântul solstițiu

Înseamnă ”soare nemișcat”. În emisfera nordică, în care se află şi România, 21 decembrie este prima zi de iarnă astronomică. Solstițiul de iarnă se produce atunci când înălțimea soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime. Este momentul în care lumina zilei are cea mai scurtă durată în emisfera nordică, iar noaptea va fi cea mai lungă din an, potrivit wikipedia.ro.

De-a lungul timpului, solstiţiul de iarnă a prilejuit numeroase sărbători, festivaluri păgâne şi serbări religioase, care se păstrează și astăzi, dar diferă de la o țară la alta.

Cea mai veche scriere

Despre sărbătoarea care marca reîntoarcerea soarelui a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia, scrie.impact.ro/

Sărbătoarea ținea 12 zile și avea menirea de a-l ajuta pe zeul Marduk să îmblânzească monștrii haosului pentru încă un an.

Pentru vechile civilizaţii

Momentul solstiţiului era și ziua naşterii zeilor, când zilele începeau să se lungească, iar omul era binecuvântat prin renaşterea naturii. În calendarele romane, ziua de 25 decembrie era indicată drept ziua naşterii Soarelui. De asemenea, la romani, solstițiul era asociat și Saturnaliei, o sărbătoare în onoarea zeului roman Saturn, potrivit revistacariere.ro/. Prima zi de Saturnalii la Roma începea la mijlocul lunii decembrie şi continua până pe 1 ianuarie, cu toate obiceiurile romane de Saturnalii.

Pentru daci

Solstițiul de iarnă reprezenta lupta între lumină și întuneric, între bine și rău și între viață și moarte. Iar ei, participau la luptă de partea luminii, scrie adev.ro. Tot cu ocazia solstițiului de iarnă, dacii sacrificau porcul, eveniment urmat de o mare sărbătoare.

La japonezi

Se celebrează, de ziua solstițiului de iarnă, ieşirea din peşteră a zeiţei Amatersasu (în mitologia niponă, Zeiţa Soarelui), cea mai importantă zeitate şintoistă. În timpul Cel de-al Doilea Război Mondial, familia regală japoneză s-a proclamat descendentă a zeiţei Amaterasu, iar împăratul a fost oficial considerat divin.

Sărbătoarea evreiască Hanuka

Este asociată solstiţiului de iarnă, iar mulţi afro-americani sărbătoresc în această perioadă Kwanzaa.

Religia hindusă

Este printre singurele care nu are o sărbătoare care să corespundă solstiţiului de iarnă.

 

Tradiții și obiceiuri la solstițiul de iarnă

În țara noastră

  • În unele zone, se organizează defilări de măşti în cadrul cărora, oamenii se deghizează în animale precum: ursul, capra, cerbul sau calul. Astfel că, bărbații îmbrăcaţi în piei de animale şi cu măşti, acompaniaţi de oameni îmbrăcaţi în costume populare, străbat principalele drumuri din sate prezentând, prin dans şi muzică, anumite ritualuri precreştine, transformate în adevărate spectacole. Toate acestea au o simbolistică însemnată în folclorul nostru, spun specialiștii Institutului Cultural Român.
  • În timpuri străvechi, romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul luminii, împrumutat din Orient, potrivit stiri.tvr.ro.
  • În cea mai lungă noapte din ani, la noi, pe lângă multe alte obiceiuri străvechi, există tradiția arderii unei buturugi sau a unui brad.
  • Tot la români există credința potrivit căreia în această zi, este bine să se dea de pomană copiilor și oamenilor nevoiași.
  • În trecut exista obiceiul ca în noaptea solstiţiului de iarnă oamenii să urce pe un deal, având în mână torţe aprinse, potrivitro.
  • Tradiția spune că în noaptea solstițiului de iarnă, este bine să se aprindă o lumânare sau o candelă, care se va lăsa aprinsă până dimineața.
  • De asemenea, se spune că nu este bine să stai singur în casă, pentru a nu rămâne singur până la următorul solstițiu, scrie libertatea.ro. De aceea, această zi este bine să fie petrecută în compania persoanelor dragi.
  • Și, nu în ultimul rând, se crede că, dorința pusă cu această ocazie se va împlini, doar dacă nu o spui nimănui.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate