.

Spaţiile verzi din municipiul Hunedoara, îngrijite de operatori la toaletarea arborilor forestieri

10 angajați ai societății comerciale Salubprest Hunedoara au calificarea de „operator la recoltarea și toaletarea arborilor forestieri”. Această calificare se obține în urma unor cursuri care au o durată de trei luni.

Operatorul la recoltarea și toaletarea arborilor forestieri este  persoana calificată și specializată a cărei ocupație presupune competențe tehnice și organizatorice necesare executării lucrărilor specifice de doborâre și sortare, precum și de formare a coroanei arborilor din parcuri și aliniamente.
Operatorul deține cunoștințe tehnice și abilităţi să execute urmatoarele operații principale:
• doborârea arborilor din masiv și izolaţi, precum şi a acelora care vegetează în localitați (urbane sau rurale);
• sortarea masei lemnoase în produsele cele mai valoroase din punct de vedere economic;
• toaletarea arborilor forestieri și ornamentali din parcuri, aliniamente stradale, grădini publice, gospodării private etc.;
• formarea estetică a coroanelor arborilor, în raport cu arhitectura peisagistică a localităților.
În lucrările pe care le execută, operatorul utilizează ferăstraiele mecanice și electrice, moto-unelte pentru efectuarea elagajului artificial, precum și alte dispozitive, unelte și instrumente de măsură.
În parcuri şi aliniamente, execută tăieri de igienă, la arbori ce compun zona verde. Execută lucrări de formare a coroanei arborilor în funcție de specie, în conformitate cu arhitectura creată și aprobată de urbanistica localității respective.
Doboară și înlătură arborii ajunși la vârsta longevității sau afectați de diferiți factori ce-i slăbesc rezistența, sau parte din aceștia, în condiții de protecție a zonei – liniilor de telefon, electrice, sau clădiri etc.
Toaletările pe care le fac angajații Salubprest sunt comandate de administrația locală și supervizate de un inginer silvicultor din cadrul Direcției Tehnice a Primăriei municipiului Hunedoara. Angajatul primăriei are o experiență de 11 ani în toaletarea arborilor.
De asemenea, între Primăria municipiului Hunedoara și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – Secția Simeria există un protocol de colaborare în vederea acordării de asistență tehnică pentru proiectarea și realizarea amenajărilor de spații verzi în municipiul Hunedoara.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate