.

Termocentrala Mintia, în negocieri pentru trecerea la administraţia locală

Termocentrala Mintia se află în centrul negocierilor referitoare la separarea Complexului Energetic Hunedoara în două entităţi distincte. Prima ar urma să includă termocentrala Mintia, iar cea de-a doua minele de cărbune Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, alături de termocentrala Paroşeni.

În acest context, primăria Deva şi-a reiterat intenţia de a prelua termocentrala, principalul scop fiind, potrivit autorităţilor, menţinerea serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură a oraşului. Este vorba despre mai mult de 4.000 de locuinţe din Deva, şcoli, grădiniţe, Spitalul Judeţean, instituţii publice şi aproximativ 300 de agenţi economici. „În total, peste 18.000 de deveni beneficiază de apa caldă şi agentul termic furnizate de termocentrala Mintia”, a arătat primarul Florin Oancea.â

Sindicatele, de acord

Sindicatele sunt de acord cu preluarea termocentralei de către autoritatea locală, cu condiţia ca aceasta să beneficieze de o schemă de sprijin agreată de Comisia Europeană, cum sunt serviciile de sistem. Preşedintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, a menţionat că în situaţia în care producătorul de energie va fi cuprins în serviciile de sistem, atunci nu va fi „o povară” pentru administraţia oraşului.

Schemă de sprijin

„Fără o schemă de sprijin nu are rost să ieşim din CEH. Este vorba despre rezerva de capacitate care presupune ca anumite grupuri energetice să fie la dispoziţia Dispeceratului Energetic Naţional şi care intră în funcţiune când Sistemul Energetic are nevoie de ele: când nu bate vântul, când nu este soare. Mai mult, acum este la promulgare legea energiei, iar modificările aduse acesteia permit încheierea unor contracte între furnizorii pe diferite tipuri de resurse. Practic, se creează acel mix energetic – chiar dacă nu la producător, prin care energia regenerabilă va fi obligată să aibă în spate un contract asociat cu un producător care poate intra în sistem în orice moment”, a explicat liderul sindical.

Potrivit acestuia, separarea CEH ar urma să aibă loc în luna septembrie

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate