.

Transilvania, singurul loc din Europa care joacă rol de orfelinat pentru puii de urs

În Munții Hășmașului, la marginea Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, pe o suprafață de 20 de hectare se află singurul orfelinat pentru puii de urs din Europa.

Ursuleții care ajung aici au rămas, din diferite motive, singuri în sălbăticie. În orfelinatul din județul Harghita, ursuleții sunt hrăniți cu drona pentru a avea un contact cât mai redus cu omul, iar la doi ani sunt eliberați în mediul natural. Excepție fac ursuleții foarte mici, ce nu pot mânca încă mâncare solidă și care sunt hrăniți de cei doi îngrijitori ai parcului.

Orfelinatul de urși a fost înființat în anul 2004, iar de atunci, în jur de 150 de ursuleți au fost eliberați în mediul natural. Cel care înființat acest centru de reabilitare a puilor de urși orfani este Leonardo Bereczky care s-a trezit într-o zi, că tatăl său, paznic de vânătoare, a adus acasă 3 ursuleți abandonați de mamă.

În medie, în orfelinatul de urși ajung anual 10 pui de urs orfani. Anul acesta, au ajuns aici 8 ursuleți, dar unul nu a supraviețuit. În prezent, în orfelinat sunt 12 ursuleți care au în jur de 9-10 luni.

Vizitarea orfelinatului de urși este permisă pe bază de programare, prin tehnica „dibuit”, adică prin furișarea prin pădure și observarea ursuleților fără ca ei să observe. Se permite maxim 3 persoane pe tură, dar îngrijitorii ursuleților intenționează construirea unui observator în care vor încăpea 5 persoane.

Orfelinatul de urși funcționează pe bază de donații, periodic având loc campanii pentru susținerea acestuia. Cu 5 dolari/lună, oricine poate să asigure hrana unui ursuleț timp de o zi.

sursa: notabn.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate