.

UMBRA JUDEŢULUI DE ALTĂ DATĂ

Acum 30 de ani, judeţul Hunedoara era cel mai industriali­zat judeţ din țară, judeţ în care peste 200.000 de oameni lucrau în fabrici, uzine și mine. Astăzi peste 90% dintre ele sunt în faliment sau pur și simplu au fost rase de pe faţa pământului așa cum a fost combinatul de la Călan.

Depopularea masivă a judetului generata de închi­de­rea fabricilor și lipsa locu­rilor de muncă a făcut ca tinerii care pleacă la facultate sa nu se mai întoarcă, iar cei care sunt apti de munca sunt plecați în strainatate. Astfel judetul Hunedoara a devenit un judet preponderent de pensionari, pensionari care din cauza veniturilor foarte mici trebuie să își completeze pensia cu veniturile de la un alt loc de muncă. De exemplu, în Hunedoara mai bine de 50% din angajații ArcelorMittal sunt pensionari.
Sifonarea banilor publici prin lucrări de investiţii atribuite cu dedicaţie și făcute de mântuială este o altă problemă a judeţului. Iar acest lucru s-a văzut în ultima perioada prin nivelul dezastrului produs de inundatii, drumuri scumpe care după câteva luni se umplu de gropi, sau Centrul de Afaceri din Simeria, care după o investitie de câteva milioane de euro, PSD lăsându-l aproape în paragină, dar plătind sute de mii de euro salarii (cel mai mic salariu de 3000 lei a fost al portarului care pazea o clădire goală). După preluarea acestuia de către Primaria Simeria s-a apucat de reparații capitale.
Salvarea acestui judeţ vine din dezvoltarea turismului și punerea în valoare a siturilor istorice și a zonelor turistice. Un astfel de proiect foarte important pentru turismul din judeţ este aplicare spre finanțare a proiectului (existent) de reabilitate a amfitea­trului și a porții 1 de la ce­ta­tea Sarmisezegetusa Ul­pia Traiana. La un calcul simplu, dacă în judet ar veni anual 5 milioane turiști și ar cheltui fiecare doar 100 euro, ar însemna venituri pentru firmele din judeţ de 500 milioane de euro, impozite bugetare de 15 mili­oane euro, iar dacă s-ar percepe o taxă turistica de 3 lei pentru fiecare turist, bugetele locale ar mai beneficia de 15 mil lei venituri suplimentare.
TOMOTAŞ PAUL VASILE
Candidatul PPU la funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate