.

Universitatea București, prin proiectul Geoparcul Țara Hațegului, laureată în cadrul Galei Dezvoltării Durabile

Universitatea din București, prin proiectul Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, a primit premiul pentru dezvoltare durabilă la categoria Echitate în cadrul Galei Dezvoltării Durabile, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

Evenimentul a identificatși a premiat 7 campioni ai dezvoltăriidurabile care, în ultimuldeceniu, au excelat în unul din domeniile: Echitate, Educație, Sănătate, Apă, Schimbări climatice, Consum și producție și Digitalizare, categorii care cuprind, într-o manieră simplificată, cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile cuprinse în Agenda 2030.

În motivarea acordării premiului pentru Echitate proiectului Geoparcului UNESCO Țara Hațegului din cadrul Universității din București se aratăcă „noțiunea de echitate derivă din ideea că justiția este prima virtute a societățilorși se traduce printr-o pleiadă de concepte care se sprijină pe un principiu moral fundamental, acela de respectare a drepturilor fiecăruia.

Astfel, vorbim de o serie fundamentală de valori, printre care egalitate, dreptate, omenie, cinste, acces egal la resurse și oportunitățiși, mai ales, colaborare onestă. Un model de campion al vastului domeniu al echității este proiectul Geoparcului Dinozaurilor ȚaraHațegului”. Premiul a fost înmânat profesorului Alexandru Andrășanu, cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a UB și director al Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.

Însuși conceptul de geoparc pornește de la ideea de dezvoltare durabilă bazată pe echitate. Un teritoriu care obține statutul de Geoparc Internațional UNESCO urmărește o dezvoltare economică în concordanță cu cea de protecție a mediului și condiții de viață echitabile pentru toți locuitorii săi. De altfel, toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) înscrise în Strategia României – Agenda 2030, în care se regăsește echitatea, pot fi identificate printre obiectivele urmărite prin activitățile susținute de Universitatea din București în Geoparcul Țara Hațegului și în Programul Geoparcuri Internaționale UNESCO, la nivel național.

Construcția unui Geoparc Internațional UNESCO poate fi comparată cu pregătireapentruolimpiadă. Începe cu alegereaunuiteritoriu care are potential, construiește o echipă cu sprijinul oamenilor locului, se antrenează continuu în proiecte, evenimente și colaborări. Este susținut și încurajat de comunitatea locală, participă la competiții naționale și internaționale, iar realizările sunt împărțiteechitabil. Dacă are rezultatefoarte bune, este selectat în EchipaOlimpicăInternațională a Geoparcurilor. La fiecarepatru ani, când este reevaluat, trebuiesăcâștigemedalia de aurpentru a rămâne în aceastăelitămondială. E o mare bucuriesăfimcampioniși o onoaresă<jucăm>pentruȚaraHațegului, pentruUniversitatea din București, pentruRomânia”, afirmăAlexandruAndrășanu, directorulGeoparculuiInternațional UNESCO ȚaraHațegului.

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațeguluiși are statut de sit UNESCO, parte a ProgramuluiInternaționalpentruGeoștiințeșiGeoparcuri, care reunește 161 de teritorii din 44 de țăriincluse în RețeauaGlobală a Geoparcurilor, stabilite în urmaunuiproces de selecțieșivalidare. Administrareastatutului de GeoparcInternațional UNESCO este realizată de Universitatea din București. Geoparcul este un teritoriu cu valorinaturaleșiculturale, un program de dezvoltaredurabilă care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului.

Totodată, Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit, alături de cele de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate