.

Vaccinarea anti-COVID va începe în prima parte a anului viitor

Primii care vor fi vaccinaţi vor fi medicii şi persoanele din grupele de risc.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că procesul de vaccinare împotriva COVID-19 va începe în prima parte a anului viitor, primii care vor fi imunizaţi fiind cadrele medicale şi persoanele din grupele de risc.

Vaccinarea anti-COVID se va face cu ajutorul cadrelor medicale din spitale, a medicilor de familie, a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi a militarilor.

„Vor fi implicate toate structurile statului în această strategie de vaccinare. Noi o avem în pregătire, lucrăm continuu. Avem oameni care lucrează cu Comisia Europeană, stabilim această procedură şi această strategie de vaccinare”, a spus Nelu Tătaru.

 

Vaccin, la începutul anului viitor

El a arătat că vaccinul va fi adus în ţară la începutul anului viitor, pentru personalul medical. Vor fi mai multe tranşe, fiecare urmând să fie distribuită cu ajutorul unor anumite structuri. „Va fi implicată şi armata, şi DSU, şi spitalele judeţene, şi medicii de familie”, a spus Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a apreciat că nu vom avea o închidere totală a activităţilor, ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus, şi consideră că putem încă să evităm chiar şi carantinarea unor localităţi, dacă ne protejăm de infectare.

 

Populaţia, în primăvară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România se aşteaptă să primească prima tranşă de vaccin anti-COVID în primul trimestru al anului viitor, arătând că primii care vor beneficia de vaccinare vor fi cei din sistemul medical şi persoanele de risc. Vaccinarea întregii populaţii va începe, cel mai devreme, în primăvară.

Preşedintele a arătat că situaţia epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradează rapid, iar populaţia este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului.

„În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur şi eficace, iar eforturile făcute la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca ţării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin.

Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii totuşi destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat.

Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor”, a arătat Iohannis.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate