.

Vasilică Potecă – 300 de zile în slujba judeţului Hunedoara

RAPORT DE ACTIVITATE al Prefectului VASILICĂ POTECĂ în perioada 11 dec. 2019 – 08.10.2020: 300 de zile în slujba locuitorilor judeţului Hunedoara

MISIUNE – VIZIUNE – ACŢIUNE

Misiune:

“Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună-credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor județului Hunedoara” – Jurământul depus de prefectul Vasilică Potecă în data de 11 decembrie 2019.

Viziune:

Prin proiectele iniţiate în perioada exercitării mandatului să fie puse bazele şi să fie făcuţi primii paşi pentru susţinerea creşterii economice, pentru o mai mare responsabilitate a funcţionarului public în relaţia cu cetăţeanul şi creşterea încrederii hunedorenilor în instituţiile statului.

Colaborarea şi implicarea  instituţiilor şi autorităţilor publice pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii de zi cu zi a fiecărui locuitor al judeţului Hunedoara.

Susţinerea tuturor măsurilor care pot duce la dezvoltarea județului, prin acţiuni împreună cu toate instituțiile statului, cu partenerii de dialog social, cu  mediul economic dar și cu administrațiile publice locale.

Coordonatele principale ale activității Instituției Prefectului Judeţul Hunedoara: respectarea legii, profesionalismul, eficiența și transparența.

Acţiune:

La sfârşitul anului 2019, în 11 decembrie, Vasilică Potecă depune jurământul de prefect al judeţului Hunedoara.

În 18 ianuarie, după doar 4 săptămâni de activitate ca prefect, în judeţ se confirmă primul focar de pestă porcină africană. Exista riscul ca această boală să afecteze animalele din gospodăriile oamenilor, din ferme dar şi pe cele sălbatice din munţii Parâng, Retezat şi Poiana Ruscăi. Vasilică Potecă acţionează imediat şi, împreună cu membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte este, ia primele măsuri pentru izolarea şi eliminarea focarelor. După câteva săptămâni focarele sunt stinse.

9 martie 2020: sunt confirmate primele două cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, urmează o a treia persoană, din Valea Jiului. Pentru judeţul Hunedoara pandemia era doar la început. A fost din nou convocat C.J.S.U. pentru a fi luate primele măsuri. Prefectul Vasilică Potecă le cere membrilor comitetului profesionalism şi implicare.

Numărul cazurilor de persoane depistate pozitiv la infecţia cu SARS COV 2 creşte alarmant la nivel naţional.

În 16 martie 2020, în România se declară Starea de urgenţă. Este momentul în care prefectul „apasă pe acceleraţie”şi, la nivel judeţean sunt luate măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii. La acea dată, Vasilică Potecă se afla din 14 martie în regim de izolare, anunţând autorităţile sanitare judeţene că locul în care se va afla pentru 14 zile este biroul său din instituţie. Astfel a putut folosi toate mijloacele tehnice de legătură cu autorităţile naţionale şi cele judeţene pentru a putea lua deciziile care se impuneau în noua situaţie.

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sunt convocaţi de mai multe ori, în regim de videoconferinţă, şi sunt adoptate mai multe hotărâri care impuneau luarea unor măsuri de protecţie sanitară.

În timpul Stării de Urgenţă, prefectul Vasilică Potecă a reuşit să convingă conducerea Ministerului Sănătăţii că la Spitalul Judeţean de Urgenţă – Deva este nevoie de o conducere militară. Acest lucru a dus la normalizarea activităţii medicale din singurul spital COVID, la acea dată, din judeţul Hunedoara.

În toată această perioadă a Stării de Urgenţă, prefectul urmăreşte în fiecare zi ca instituţiile statului să aplice prevederile Ordonanţelor Militare emise de reprezentanţii statului.

Urmeză, în fiecare lună, instituirea „Stării de alertă”, care este în vigoare şi acum.

După încheierea perioadei de „Stare de Urgenţă”, provocările pentru Vasilică Potecă nu s-au încheiat. În calitate de reprezentant al guvernului în judeţul Hunedoara continuă să coordoneze activităţiile poliţiştilor, jandarmilor sau cele ale pompierilor. Toate aceste componente ale Ministerului Afacerilor Interne au avut sute de misiuni complexe şi deloc lipsite de pericole, pe care le-au dus la bun sfârşit.

După o scurtă perioadă în care a scăzut incidenţa cazurilor de hunedoreni depistaţi pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, atenţia Instituţiei Prefectului a rămas îndreptată spre respectarea tuturor măsurilor luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii bolii.

La începutul verii, nu doar noul coronavirus a creat probleme în judeţ.

De la existenţa unor focare de infecţie a început transmiterea comunitară.

Au fost luate noi decizii la nivel de judeţ pentru limitarea răspândirii bolii.

Inundaţii: în 18 iunie, în nordul judeţului, zona Vaţa de Jos, o viitură a inundat peste 200 de gospodării și câteva zeci de hectare de culturi agricole, a distrus poduri și podețe și a dizlocat pe mai multe porțiuni drumurile din comună.

Aproape 100 de gospodării erau izolate, după numai câteva ore de ploi torenţiale.

Prefectul Vasilică Potecă, aflat în zona calamitată, ia primele măsuri pentru rezolvarea situaţiei creată de fenomenele meteo extreme. După discuţii telefonice cu premierul Ludovic Orban, în judeţ sunt trimise mai multe utilaje care să refacă albia râului şi să cureţe drumurile şi curţile locuitorilor.

După o zi, Vasilică Potecă, numeşte de urgenţă o echipă care să evalueze pagubele şi face primele demersuri oficiale pentru ca cei afectaţi să fie despăgubiţi.

Continuă problemele legate de numărul de infectări cu SARS COV 2.

În acest timp, în 26 iunie seara, în sudul judeţului Hunedoara, în Valea Jiului, ploile torenţiale provoacă cele mai puternice inundaţii din ultimii 40 de ani.

Sute de gospodării din Lupeni, Uricani, Aninoasa şi Vulcan sunt inundate. Din cauza viiturii, a fost distrusă infrastructura DN 66A care face legătura dintre Petroşani şi Valea de Brazi, ceea ce a dus la izolarea localităţii Câmpul lui Neag.

La primele ore ale dimineții, prefectul Vasilică Potecă se află la Uricani, coordonează forţele de intervenţie şi ia legătura cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Ministerul Afacerilor Interne.

La solicitarea sa, au fost trimise  trimis în Valea Jiului 3 elicoptere pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere, respectiv desfăşurarea la nevoie a unor misiuni de salvare a persoanelor din zonele inundate.

După revenirea la normal a situaţiei din Valea Jiului, prefectul judeţului solicită Guvernului României alocarea de fonduri pentru despăgubirea persoanelor afectate şi pentru reparaţiile de urgenţă a infrastructurii rutiere distrusă. Fondurile sunt alocate de urgenţă după numai câteva zile.

Continuă problemele legate de numărul de infectări cu SARS COV 2, în judeţul Hunedoara.

La solicitarea prefectului judeţului se iau noi măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Transmiterea infecţiei devine comunitară extinsă. Urmează noi provocări: începerea şcolii şi organizarea alegerilor locale. Vasilică Potecă coordonează acţiunile pentru o desfăsurare cât mai normală a acestor activităţi.

În calitate de preşedinte al CJSU convoacă din ce în ce mai des membrii comitetului pentru a fi luate rapid cele mai potrivite măsuri în astfel de situaţii.

Activitatea şcolară începe fără evenimente deosebite iar alegerile locale sunt organizate conform legii şi fără a fi înregistrate situaţii speciale.

În 8 octombrie 2020, având în vedere că şi-a anunţat intenţia de a candida, din partea judeţului Hunedoara, pentru poziţia de Senator al României, Vasilică Potecă anunţă demisia din funcţia de prefect al judeţului.

În perioada de 40 de săptămâni în care a îndeplinit această funcţie, Vasilică Potecă, pentru a se întâlni cu locuitorii judeţului şi cu reprezentanţi ai instituţiilor publice a parcurs aproape 11.000 kilometri în judeţul Hunedoara. A emis 514 de Ordine de prefect pentru buna desfăşurare a întregii activităţi, 31 de Hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă și a avut 40 de întâlniri operative cu aparatul de specialitate din Instituția Prefectului.

În a doua parte a anului 2020, a asigurat distribuirea, conform POAD ( Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), a peste 28.500 pachete de alimente și igienă către persoanele dezvantajate din cele 69 de comune și orașe ale județului.

Totodată, Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – Hunedoara, condusă de prefectul județului, Vasilică Potecă, a validat de la începutul anului și până în 8 octombrie 2020, aproape 2000 de  solicitări de titluri de proprietate ale hunedorenilor, făcute în baza Legii nr. 231/2018, față de 94 de solicitări validate în 2019.

În toată această perioadă, prefectul judeţului a avut numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai agenţilor economici, ai sindicatelor şi ai instituţiilor publice locale.

Mai mult, Vasilică Potecă a început un proiect complex pentru dezvoltarea învăţământului dual şi profesional din judeţul Hunedoara, în colaborare cu AHK – Camera de Comerţ şi Industrie Româno – Germană şi cu sprijinul Consulatului Germaniei de la Sibiu.

Pentru a transmite situaţia din Hunedoara şi măsurile luate de Instituţia Prefectului, comunicarea cu locuitorii judeţului a fost realizată, pe lângă discuţii la faţa locului, şi prin participarea la 84 de emisiuni de radio şi televiziune. De asemenea informaţiile au fost transmise prin 40 de interviuri şi declaraţii acordate presei scrise şi online din judeţ.

Activitatea prefectului județului Hunedoara a fost prezentată publicului și prin peste 800 de comunicate și informări publicate în paginile oficiale de internet și rețele de socializare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate