Viorel Sălan:” Este o datorie sacră să transmitem mai departe moştenirea strămoşilor noştri daci”

Mult timp, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au fost o ţinta preferată pentru braconajul arheologic. După ani de insistente demersuri administrative şi legislative, avem în sfârşit o lege prin care jaful poate fi oprit. Legat de acest subiect, am dorit să cunoaştem părerea lui Viorel Salan, senator PSD de Hunedoara.

–     Cum au trecut Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara?
Programul de guvernare pe care Partidul Social Democrat l-a prezentat în fața alegătorilor în 2016 a făcut din domeniul culturii o prioritate de acțiune. Şi mă refer aici nu numai la politici publice specifice, ci și la acţiunea de legiferare din Parlament.
De asemenea, în proiectul de program era prevăzută ca direcţie distinctă de acţiune să investim în cetățile dacice. Pentru aceasta era absolut necesară reglementarea statutului lor la nivel legislativ, oprirea degradării prin implementarea unor măsuri concrete de protecţie, conservare și restaurare, precum și eliminarea totală a furturilor de piese dacice, prin asigurarea unor perimetre de pază.
–     Mai concret…
Am pornit de la exemplul de bune practici oferit de cetatea Sarmizegetusa Regia care fusese trecută în administrarea Consiliului Judeţean încă din 2012.  De aici am pornit cu o nouă iniţiativă legislativă pentru a trece şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1999, de la Ministerul Culturii  în răspunderea aceleiaşi instituţii administrative locale.
Nu a fost deloc uşor. Am muncit foarte mult şi, după patru ani de muncă asiduă, am reuşit. Succesul este în primul rând rezultatul unui efort de echipă al parlamentarilor PSD de Hunedoara, sub coordonarea directă a preşedintelui Laurenţiu Nistor, la care s-a alăturat ulterior şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Am izbutit de asemenea să convingem colegii parlamentari despre importanta semnificaţie naţională a acestei legi şi de aceea proiectul a primit votul unanim al celor prezenţi şi la Senat, şi la Camera Deputaţilor. Iniţiativa noastră legislativă a devenit Legea nr.23/20.03.2020.
–     Avem cadrul legal. Ce urmează acum?
 Cultura a devenit o miză importantă, un element central al luptei împotriva intoleranței și excluderii sociale. Cultura este nu numai un instrument al identității naționale, dar și unul al incluziunii sociale.
Interesul românilor şi nu numai al lor pentru forţa moştenirii spirituale a ţinuturilor hunedorene a crescut de la an la an. Şi mă refer aici cu precădere la vestigiile civilizaţiei dacice.
Sarmizegetusa Regia continuă să fascineze mii de oameni care vin aici, săptămână de săptămână, în bastionul dacilor liberi pentru a vedea şi a încerca să-i înţeleagă pe cei care preferau să moară în luptă decât să se supună altui neam. Această aspiraţie de libertate ne-a călăuzit prin milenii şi încă mai este vie în fiecare inimă de român adevărat.
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt o efigie naţională de continuitate culturală şi  spirituală pe meleagurile Hunedoarei. De aceea este o datorie sacră să transmitem mai departe moştenirea strămoşilor noştri daci generaţiilor care vin după noi.
Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara. CMF: 11200020
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.