.

ANAF a pierdut definitiv procesul cu Roșia Montană Gold Corporation. Miza: 26 de milioane de lei

Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a câștigat definitiv în instanță procesul prin care firma contesta plata a aproximativ 26 de milioane de lei, reprezentând TVA neachitat în perioada 2011 – 2015, aferent unor contracte de publicitate din perioada 2011 – 2013.

În 6 februarie 2019, Curtea de Apel Alba Iulia decidea: ”anulează în parte Decizia de impunere nr. F-MS 167/23.06.2017 precum şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F-MS 156/23.06.2017, cu privire la suma de 26.894.851 lei, reprezentând TVA”.

Inspecţia fiscală a fost efectuată de două ori, după ce o decizie de impunere din iunie 2016 a fost anulată de ANAF ca urmare a ”neclarităţii situaţiei fiscale consemnate în actul de control”.

Instanţa a hotărât că ”organul fiscal însărcinat cu refacerea inspecţiei fiscale avea obligaţia de a analiza comparativ informaţiile care au stat la baza emiterii actelor administrativ-fiscale anterioare (prin care s-a recunoscut dreptul de deducere TVA în favoarea reclamantei) cu informaţiile care au dus la creionarea actualei stări de fapt fiscale (aferente respingerii dreptului de deducere TVA), iar în urma acestei analize, să motiveze în mod clar şi punctual de ce şi-a schimbat practica fiscală.

S-a mai constatat că organele de inspecţie fiscală au procedat doar la analiza punctuală şi amănunţită a documentelor (facturi, contracte, acte adiţionale, rapoarte de activitate etc.) care au stat la baza înregistrării în evidenţa contabilă a TVA aferentă bunurilor şi serviciilor în sumă de 26.089.696 lei.

Compania minieră Roșia Montană Gold Corporation SA este titularul proiectului minier privat de la Roşia Montană, blocat de mai mulţi ani după ce Statul Român a refuzat să emită autorizaţiile de mediu.

Disputa dintre ANAF şi RMGC pe tema neachitării TVA-ului pentru activităţile de publicitate a proiectului minier, realizate în perioada 2011 – 2015, datează de aproape patru ani. /www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate