.

ITM Hunedoara: Recomandări privind reintegrarea salariaţilor după carantină

Ca urmare a apariţiei în presa centrală a unor informaţii privind refuzul angajatorilor de a primi la muncă salariaţi care după perioada de carantină nu prezintă un test negativ la noul coronavirus facem următoarele precizări:

  • în Anexa 3 a Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1513/2020 se stipulează că „pacienţii asimptomatici sau cu simptome uşoare, care nu necesită internare – se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată, în situaţia în care declară că au condiţii de izolare, sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori alte spaţii special desemnate în cazul în care au condiţii de izolare; în cazul izolării la domiciliu  sau la locaţia declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Aceşti pacienţi asimptomatici/simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la primul test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control işi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
  • Pe cale de consecinţă condiţionarea de către angajator a reluării activităţii de prezentarea unui test negativ la noul coronavirus prezintă în fapt o încălcare a drepturilor respectivilor salariaţi.

În acelaşi sens s-a pronunţat şi instituţia Avocatul Poporului prin adresa 15788/02.12.2020 transmisă Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Pe cale de consecinţă în controalele viitoare ale inspectorilor de muncă se vor verifica şi aceste aspecte, iar în situaţia apariţiei unor asemenea cazuri se vor dispune măsuri de intrare în legalitate.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate