.

OPINII: Sistemul capitalist, un sistem falimentar?

,,Capitalismul” se apropie de faliment, datorită lăcomiei exagerate a unui grup de oameni. Planeta fierbe, în USA s-a demonstrat cât este de firavă democrația. Adio drepturile omului, adio existența de mâine, adio locuri de muncă, sănătate, învățământ etc. Adio democrație!? Când clădești ceva pe manipulare și minciună, aici se ajunge!

Doresc să vă ofer o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă în zilele noastre. Să ne imaginăm că noi toți, umanitatea, ne aflăm pe un câmp. Fiecare dintre noi are o energie de o anumită vibrație și emite acea energie în jurul său. Energia fiecăruia dintre noi contribuie la energia colectivului, a umanității.

Mai concret, prin faptul că tu, ca individ, crești vibrațional (deci ești în proces de ascensiune), susții și creșterea vibrațională, ascensiunea umanității. Absolut tot ce faci tu ca persoană, are influență asupra a ceea ce se întâmplă la nivel colectiv (țară). Dacă tu ca individ ești treaz din punct de vedere spiritual și gândești pozitiv crești vibrațional, ai un echilibru energetic emoțional mărit. Toate acestea te face să gândești pozitiv și transmiți și la cei din jur, imaginându-ne că toți suntem pe un câmp. Cei mai mulți oameni care trăiesc acum pe Pământ, funcționează la un nivel redus de vibrație. Cu cât sunt mai mulți oameni care se trezesc spiritual și încep să crească vibrațional, cu atât mai ușor ne va fi să „ridicăm” vibrațional umanitatea, în ansamblul său. Dacă ne referim la metafora cu care am început, la câmpul pe care ne aflăm noi toți, ca umanitate, observăm că deasupra noastră se află un număr foarte mic de indivizi, care sunt înconjurați de energii de vibrație foarte joasă și care au dominat lumea foarte mult timp. Energiile despre care vorbesc sunt unele precum lăcomia, frica, manipularea, divizarea, controlul, spălarea creierelor, cenzura masivă, corupția etc. Acești indivizi au jucat întotdeauna la acest nivel energetic și au „construit” sistemele care au funcționat până acum pe Pământ, controlând prin intermediul lor întreaga umanitate.

”Păpușarii” din spatele ușilor închise

Au manevrat până acum umanitatea, au inundat câmpul colectiv cu astfel de energii de vibrație joasă și au ținut sub control oamenii. Au manevrat „păpușile”, care aveau rolul de a propaga și de a întreține în rândul marii mase a populației, prin diverse mijloace, aceste energii de vibrație joasă. Iată un exemplu concret: pentru voturi, ca să le fie lor bine, au vândut tot ce a fost bun în țară, și-au angajat toate neamurile, amante analfabete, au mărit sistemele bugetare cu peste 300%, au dat pensii uriașe și pensii speciale enorme, au dat sporuri, peste 18 sporuri, au făcut din inculți, care nu știu nici să citească, miniștri, directori, ofițeri, iar cu școala de arte, unii au devenit procurori. Unii au ieșit la pensie, iar dacă au ajuns primari, primesc pensie, salariu, sporuri și pensie specială. Dar când a fost vorba de dat 40% la pensii, n-au fost bani. Când ești analfabet și hoț, poți spune că nu sunt bani! Dacă tăiați tot ce ați promis în campanie – PNL și USR-  ar fi bani de orice. De ce trebuie să dați 40% și celui cu 78000 lei, când toți șmenarii ăștia nu sunt pe principiul contributivității. Dați la cei până-n 2000 de lei 40% și eșalonat la ceilalți, iar la cei peste 10000 lei, nu le dați nimic. Este simplu PNL și CÂȚU ! Dacă nu vreți să dați nimic, plecați și lăsați pe alții. Altfel, riscați să fugiți de furia oamenilor muritori de foame.

Reformele nu se fac cu povești televizate

Sau promisiuni mincinoase. Ministrul Turcan a uitat despre ce a venit să vorbească la microfon. Așa ministru, așa coaliție! Toți cei care lucrează la stat formează masa de manevră, folosită pentru voturi. Și actuala conducere, cu asemenea oameni care nu fac nimic din ce au promis, este un ,,fiasco” total. Până acum, Guvernul Orban a eșuat. Are dreptate Rareș Bogdan, nu mai poți da vina pe PSD, când tu ai totul în mână. Dar mă întreb: PSD unde mai este? Unde a dispărut? Când parlamentarii și partidele vor da bani pentru scoaterea țării din impas, când vor da pensii pe contributivitate și vor tăia tot ce s-a dat pe hoție, doar atunci își vor face datoria. Nu uitați că legile hoției unii le-au făcut, iar alții le-au aplicat sub egida dreptății. Oare asta este democrația?

Nu observați că o mână de superbogați nu mai sunt suportați de restul planetei, unde plutește sărăcia ?! Toți au devenit ,,păpuși” manevrate de ,,păpușarii”  din afară. „Păpușile” joacă tot timpul așa cum le manevrează/dictează „păpușarii”. Păpușarii văd că sistemele construite de ei se încep să se prăbușească și încearcă acum cu disperare să le mențină în funcțiune. De aceea în prezent sunt atât de mulți oameni care simt frică, care se simt manipulați/supuși la presiuni pentru a face așa cum li se impune/controlați/cenzurați/ învrăjbiți unii împotriva altora. Tot de aceea acum sunt atât de mulți oameni care se ceartă/ atacă/războiesc între ei, ceea ce creează mai multă divizare, mai mult haos, mai multă frică.

Oamenii de pe câmp se atacă între ei, se dușmănesc între ei, când, de fapt, totul a fost orchestrat de „păpușari”. Cu cât mai mult ne dușmănim/războim între noi, cei de pe câmp, cu atât mai puține șanse sunt să conștientizăm cine este  la originea acestui haos/ acestei divizări și să-i demascăm pe „păpușari”.

Dacă noi, cei care suntem treji din punct de vedere spiritual, ne lăsăm trași în frică, dacă ne lăsăm manipulați/ controlați, dacă ne lăsăm învrăjbiți unul contra altuia, dacă permitem să fim divizați, atunci noi coborâm ca nivel de vibrație și nu mai susținem Ascensiunea colectivă, ci alimentăm Vechiul, cu noi energii de vibrație joasă. Unul dintre rolurile noastre aici, pe Pământ, este acela de a alchimiza în Lumină energiile de vibrație joasă de la nivel colectiv. Cum le alchimizezi în Lumină, când tu te lași antrenat în acele certuri/dispute/atacuri și alimentezi Vechiul cu energiile de vibrație joasă? Dacă eu cred ceva și tu crezi altceva, o să ne contrazicem/criticăm/atacăm/ jignim sau o să permitem fiecăruia să aibă adevărul său și o să-i respectăm dreptul de a avea un adevăr diferit de al nostru?

Nu mai faceți jocul ”păpușarilor”!

Încetați să-i mai contraziceți/criticați/atacați/ironizați pe cei care sunt în jurul vostru, pe acel câmp și să conștientizați manevrele „păpușarilor”, care încearcă să ne învrăjbească. Puteți să încetați să vă mai lăsați manipulați de „păpușari”, să le faceți jocul?! Sunt o mulțime de oameni care cred că totul li se cuvine, că au dreptul să li se dea diverse lucruri fără ca ei să facă ceva ca să le merite. Mentalitatea asta că lumea îți datorează ceva, trebuie să dispară. Nu ni se cuvine nimic. Trebuie să muncim! ”Când vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită şi influența lor fiind mai eficace decât munca lor, când vei descoperi că este răsplătită corupția iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune, fără teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti, este condamnată”. Într-adevăr, “soarta acestei societăți în care trăim este condamnată”. Am ajuns timpuri grele, timpuri de restriște, chiar dacă peste noi nu mai dau valuri de imigranți din țări bântuite de război.

Frumoasele sate românești de odinioară, unde “s-a născut veșnicia” vorba cronicarului, devin tot mai pustii, fiind părăsite în special de tineretul care a pierdut orice speranță de a se realiza acasă lângă cei dragi. Natalitatea este în continuă scădere, iar îmbătrânirea populației – în continuă creștere. Trăim timpuri în care virtuțile cum ar fi, bunele maniere, bunul simț, educația, nu mai sunt în voga. Aceste virtuți  le lipsesc, în special actualilor guvernanți și progeniturilor lor. S-a ajuns ca hoții, unii dintre ei aciuiați la Bruxelles cu acte semnate de poporul roman, iar alții fugari, să țină lecții de corectitudine, cinste etc. din bârlogurile lor din Israel, Monte Carlo, Italia; ca un alt hoț democrat să vina la televizor și să facă politică bazată pe lupta cu corupția. Suntem toți “o țară de oi care merităm guvernul de lupi ales” cum ar spune E. Murrow”. ”Ce timpuri ce moravuri”, ar spune un vechi proverb latin. Sunt mulți care au ajuns să ne conducă (din prostia alegatorilor, din neprezentarea lor!). Una din primele ocupații a fost să-și împartă posturile pentru prăduirea țării.  Astăzi este bun cel mai șmecher, mai nesimțit. Ei chiar bravează cu aceste “calități”. Se guvernează după regulile lumii interlope. A.Herlea, spunea că: “Comunismul (socialismul-n.n.) era expresia politică a crimei organizate”. De recunoscut că inegalitatea între diferite pături sociale a existat de când e lumea. Dar această inegalitate era într-un fel acceptată datorită virtuților pe care le aveau cei din frunte sau “sângelui albastru”. Răsturnarea țarismului/regalității și instalarea dictaturii proletariatului au instaurat “egalitatea”, în realitate au ridicat nemeritul. Chiar dacă se consideră corect aforismul: “Capitalismul este împărțirea inegală a bogăției, iar socialismul este împărțirea egală a sărăciei”, găștile de la conducerile bolșevice pe parcursul a peste 70 de ani (care continuă și astăzi!) se bucurau de tot soiul de privilegii: locuințe luxoase (mare parte “expropriate” de la burghezii împușcați sau expulzați!), vile, mașini la scară. Toate aceste lucruri ni se trag de la minciunile și sușotelile de pe la colțuri. Noi suntem învățați de către părinți ca, în diverse conjuncturi, să evităm adevărul.

Dar, adevărul ar putea schimba totul!

Nu știu de ce oamenilor le este frică să-l spună. De ce nu recunosc lucruri care ar putea însemna ceva, care ar putea schimba totul. E grav să nu spui ce nu-ți place la omul cu care îți împarți viața și să te afunzi în minciună. E grav să nu spui ce nu-ți place la oamenii de care ești înconjurat, cunoștințe sau prieteni (prea puțini). Pentru că, în orice relație trebuie sa existe sinceritate, fără ea nu ajungi nicăieri. De ce trebuie sa te prefaci că nu te rănesc faptele și vorbele celor din jur, că nu te doare? Pe unii îi vei pierde și vei ajunge la concluzia că oricum ți-ai pierdut timpul investind în ei. Dar unii (câțiva, cei care contează), vor rămâne alături de tine.

Cu siguranță, niciunul dintre noi nu este perfect și are nevoie, din când în când, de “palma” care să-l trezească la realitate. Când vine vorba de prietenie, oamenii au impresia că discuțiile jenante trebuie evitate. Eu cred în prietenia bazată pe altruism, sinceritate, comunicare maximă, pe săritul în ajutor la nevoie, pe luarea de atitudine în public, în cazul în care prietenii sunt “atacați”. Fără să-mi fie frică, să mă gândesc că voi fi bârfit sau trădat.

Prietenia are căutare, încă, în zilele noastre, tocmai pentru că este atât de rară. Câți dintre noi se pot lăuda că au măcar un prieten adevărat? Unul singur! Ar fi de ajuns.

E o virtute să poți spune adevărul în zilele noastre. Dar trebuie să înveți să o faci în așa fel încât să nu-l “dărâmi” de tot pe celălalt. Le poți zâmbi dușmanilor la nevoie, poți evita conflicte, dar nu poți avea prieteni adevărați dacă nu ești sincer cu ei.

Îmi cresc copilul în spiritul adevărului. Să-l spună, deși nu convine, mai ales în mediul școlar actual. I l-am spus întotdeauna, chiar dacă uneori are lacrimi în ochi. Sper că fac bine și că va crește la fel ca mine. Capabil să spună adevărul întotdeauna. Chiar daca doare.

“De ce sa eziți? Riscă! Riscă totul! Nu te mai lua după alții, după vorbele lor. Fă lucrul cel mai greu de pe acest pământ. Îndrăznește să fii tu însuți. Înfruntă adevărul.” (Katherine Mansfield).  Dar să nu uităm: ”Scapă cine poate”.

Democrația a murit, intră în colaps, este insuportabilă, lumea nu mai este ,,naivă”!

 Al dumneavoastră același

Prof.Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

This Post Has 4 Comments

  1. Damian Titi

    Excelent și profund acest comentariu! Capitalismul a intrat în putrefacție cu „democrația ” lui, căci a eliminat meritocrația. Să aruncăm o privire la chinezi, care pun un accent extraordinar pe școală și pe inventivitate!

  2. manzala romeo

    multumesc dle profesor,m-am saturat de minciuna,ipocrizie,manipulare jagoasa.
    toti prostii au ajuns in scaune ministeriale si ne da lectii de rad si ei ce spun.
    va rog sa urmariti pe miss Turcanu care eu nu inteleg ce cauta aceasta femeie in guver.
    am scris cu litere mici de lehamite dle profesor.am ajuns sa fim condusi de toti analfabetii.
    ma bucur ca cititi art,cine citeste sa stie ca sunteti ,omul ” de la care am invatat multe ,chiar foarte multe.
    CU MULT RESPECT Dle PROFESOR! Al dv prof .Ioan Romeo Manzala

  3. Pretul succesului Chinezesc

    Modelul Chinez este impresionat si tentant insa nu trebuie uitat ca el s-a bazat pe reeducarea in masa a intregii populatii si pe un furt de dimensiuni cosmice de know how de la Occidentul cel putred si corupt. Un proces soldat cu eliminarea oricarei forme de democratie reala, cu suprimarea cultelor religioase, cucerirea Tibetului si alungarea lui Dalai Lama, inabusirea in sange a manifestatiei din Piata Tien An Men, persecutarea populatiei Uigure…. .Si nu este decat inceputul, efectele exportului pandemiei COVID 19 ramanand a fi evaluate…. Deocamdata se planifica anexarea Taiwanului si reeducarea urgenta a poulatiei acestuia…
    Ce va urma dupa ? Se sparie gandul fiindca, in esenta, in numele eficientei cu orice pret, experimentul Chinez propune anularea sistemului de valori pe care se bazeaza intreaga civilizatie occidentala. Inclusiv Crestinismul….. Concepte politice fundamentale ca Libertatea de gandire si exprimare sau Democratia avand cu totul alta semnificatie si valoare in China…. Ce poate insemna asta ? Greu de descris dar relativ recent, la scara mai mica dar in esenta asemanator, astfel de experimente s-au mai produs in Europa anilor `30-`40 si in URSS. De data aceasta experimentul ar putea merge mult mai departe. Foarte departe…..

    1. Va spune ceva filmul Independence Day ?

      Reteaua / cupola s-a instalat deasupra Planetei in timp ce, in capitalele occidentale, se intetesc conflictele derizorii iar cei care semnaleaza pericolele expansionismului chinez sunt eliminati unul cate unul. Cu Trump in frunte….

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate