.

Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie, sub semnul operei lui Eminescu

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, începe seria manifestărilor cultural-educative din anul 2021 cu tradiționala întâlnire cu moștenirea spirituală a poetului nostru național, Mihai Eminescu.

A devenit deja o tradiție ca, în fiecare zi de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, să ne întâlnim toți cei care îl prețuim pe Eminescu și să-i ascultăm slova nemuritoare.

Anul acesta, motto-ul sub semnul căruia se vor desfășura aceste manifestări este extras din poezia Mai am un singur dor: „M-or troieni cu drag/Aduceri aminte.” Am ales acest vers pentru a sublinia ideea persistenței în memoria noastră, în gândurile și în sufletele noastre a dragostei față de tot ceea ce poporul român a primit în dar de la cel mai mare poet al nostru.

În demersul nostru suntem călăuziți de cuvintele altui mare poet român, Tudor Arghezi: „Să se vorbească despre Eminescu mai des și cât mai des e o datorie.”

Ca să împlinim această datorie, ne reunim și la acest miez de ianuarie ca să ascultăm nemuritoarea slovă eminesciană și oferim celor prezenți un buchet de versuri și momente artistice inspirate din creația poetică a lui Eminescu.

Rigorile perioadei pe care o trăim ne-au impus alcătuirea unui program mai puțin bogat față de alți ani. Cu toate acestea, fiorul versului eminescian ne va însenina sufletele și ne va aduce speranță, iar Eminescu va fi și mai aproape de inimile noastre.

Momentele dedicate lui Mihai Eminescu se vor desfășura în ziua de 15 ianuarie 2021, după programul de mai jos, un program gândit în așa fel încât cei prezenți să se împărtășească din frumusețea și profunzimea poeziei eminesciene.

 

Ora 1000 – Parcul Municipal „Cetate” Deva:

  • Evocarea poetului național;
  • Recital de poezie eminesciană susținut de actrițele Isabela Hașa și Cristina Lazăr;
  • Depunere de flori la statuia poetului.

 

Ora 1200 – Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Sala de Lectură:

  • Expoziție de carte din opera lui Mihai Eminescu, cărțile prezentate făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate