.

Am reușit să sădesc în sufletul copiilor dragostea pentru muzică, îndeplinindu-mi misiunea de profesor

La toate structurile Palatului Copiilor din Deva, din spusele prof. Rodica Pleșa, în calitatea sa de director, se pune accent pe aprofundarea și extinderea cunoștințelor obținute în procesul de predare-învățare, potrivit vocației fiecăruia dintre elevi, prin activități complementare celor din școală.

Nu lipsește stimularea spiritului de investigație a creativității.

Pentru exemplificare am cerut amănunte de la prof. Adriana Trif Vințan, coordonatorul structurii Hațeg și care ne-a relatat:

– Clubul Copiilor Hațeg funcționează cu 5 cercuri: desen/pictură, cultură și civilizație engleză, muzică vocal-instrumentală, informatică și dans clasic.

Copiii care frecventează aceste cercuri sunt atât din orașul Hațeg, cât și din satele și comunele aparținătoare.

Activitatea din cercurile palatelor și cluburilor copiilor este proiectată astfel încât să evite paralelismul și/sau suprapunerile cu conținutul tematic al programelor specifice educației formale.

Am să prezint pe scurt cercul de muzică vocal-instrumentală de la Palatul Copiilor Deva – filiala Clubul Copiilor Hațeg, locul unde îmi desfășor activitatea ca profesor de muzică din anul 2014, iar din septembrie 2021 sunt și coordonatorul Structurii Hațeg. Ca și activitate didactică la catedră însumez aproximativ 25 de  ani.

Lucrez cu aproximativ 100 de elevi împărțiți în 9 grupe: canto muzică populară, canto muzică ușoară, flaut dulce, vioară.

Elevii nu dau test de aptitudini pentru a face parte dintr-un cerc de muzică, vin din plăcere.

Rolul meu ca profesor de muzică este de a lucra cu elevii și de a-i face să perceapă corect muzica, să iubească toate genurile de muzică și să descopăr noi talente pentru a le finisa și pentru a le îndruma înspre școlile vocaționale.

Nu se lucrează la nivel de școală vocațională pentru că numărul elevilor este mare și ar fi preferabil a se lucra individual pentru o mai bună performanță.

Am participat cu elevii de la canto la diferite concursuri și mare mi-a fost bucuria în momentul în care am obținut premii importante, chiar și marele premiu.

Și grupa de vioară și flaut dulce (blokflote) a început așa timid să participe la diferite concursuri obținând premii.

Avem un parteneriat cu Casa de Cultură a orașului Hațeg și suntem invitați la diferite evenimente culturale din oraș cu grupele de canto: populară și ușoară, producând astfel bucurie în rândul familiilor elevilor și prietenilor acestora.

Ca planuri de viitor am împreună cu elevi mei să muncim mai mult pentru a avea rezultate meritorii, iar dacă vremurile bune vor reveni întru totul să putem arăta și părinților munca noastră prin serbările cercului la care participăm cu atâta drag.

Mie personal îmi place muzica și ascult cu drag orice gen muzical, considerând că în orice melodie poți găsi ceva drăguț. Îmi iubesc munca cu copiii și aceasta îmi aduce satisfacție și bucurie sufletească, iar dacă văd că am reușit să sădesc în suflețelul lor pur un strop de dragoste pentru muzică, simt că mi-am îndeplinit misiunea de profesor.

În momentul de față dacă aș putea să dau timpul înapoi pentru a-mi alege o profesie, cred că aș dori din start același lucru: ,,profesor de educație muzicală”.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate