Anamaria Gavrilă: Închidem capacități de producție de energie electrică românești, dar plătim cel mai mare preț la energia electrică din Europa

Într-un moment în care economia globală este bulversată de o criză energetică fără precedent, guvernanții din România își continuă planul de distrugere a capacităților naționale de producție a energiei electrice. În loc să fie retehnologizată pe fonduri europene sau guvernamentale și să rămână a statului român, Mintia a fost închisă pentru a fi vândută la preț de fier vechi apropiaților actualei puteri. Dacă planul de transfer a activelor termocentralei către domnul Comănescu nu va avea succes, Mintia va fi cumpărată de companii străine care au certitudinea că își investesc banii pentru a produce profit.

Potrivit administratorului special al Complexului Energetic Hunedoara, 8 firme și-au exprimat intenția de a cumpăra Mintia, iar administratorul judiciar primește în continuare oferte pentru un grup de minim 800 MW pe gaz.

L-am interpelat în mai multe rânduri pe ministrul Energiei, pe domnul Popescu, cerându-i acestuia să păstreze termocentrala în proprietatea statului sau să o transfere Consiului Județean Hunedoara ori Primăriei Deva, iar apoi să aloce fondurile necesare retehnologizării ei. Ultima dată, acesta mi-a răspuns că Mintia reprezenta doar 1% din puterea instalată în capacitățile de producție de energie românești. Ați închis Mintia, dar nu ați avut nicio jenă când, acum două săptămâni, de exemplu,  România importa un sfert din consumul de energie electrică, iar lucrul acesta se întâmpla înainte de deconectarea reactorului de la Cernavodă, care a mărit importurile. Pe fondul deficitului capacităților de producție la nivel național și a creșterii dependenței de importuri, România a ajuns să plătească printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa, fapt care se răsfrânge asupra copetitivității firmelor românești și asupra nivelului de trai al românilor.

Revenind la Mintia, solicit din nou (pentru a câta oară?) ca statul român să nu înstrăineze termocentrala, ci să o retehnologizeze și să repună în folosință, în beneficiul românilor, în general, și al devenilor, în particular. Pentru a sublinia cinismul deciziei privind închiderea Mintiei, vă reamintesc faptul că, la Deva, intrăm în a doua iarnă fără încălzire și apă caldă. După închiderea termocentralei care asigura agentul termic în oraș, avem școli neîncăzite, apartamente și case în care oamenii îngheață de frig.

01.11.2021

Deputat Anamaria Gavrilă

Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.