Anamaria Gavrilă: Primarul Oancea, obligat prin lege să asigure funcționarea serviciului public de alimentare cu energie în sistem centralizat al Municipiului Deva!!!

Președintele Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută o lege care completează actele normative ce reglementează SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT .

Vestea proastă pentru deveni este că această lege vine cu 6 luni întârziere. Dacă legea era promulgată în februarie 2021, Mintia ar fi funcționat și astăzi pentru a furniza apă caldă și încălzire în oraș. “SE INTERZICE SISTAREA FURNIZĂRII DE AGENT TERMIC PRIMAR ÎN PERIOADA SEZONULUI RECE, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară”, se arată în textul legii publicate în Monitorul Oficial nr. 693 din 13 iulie 2021. Mă întreb dacă nu cumva Mintia a fost oprită în primăvară pentru a fi vândută la preț de fier vechi tocmai fiindcă legea era pe finalul circuitului legislativ.

Legea aduce însă și vești bune pentru deveni, clarificând rolul și responsabilitățile care revin autorităților publice în furnizarea serviciul public de alimentare cu energie termică. Astfel, Primarul Oancea nu își mai poate ascunde incompetența și lipsa de interes față de deveni, îndemnându-i pe aceștia să se împrumute la bănci și să își monteze centrale individuale de apartament pe gaze. Astfel:

1. Legea promulgată de Președintele Iohannis prevede că serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat se desfășoară SUB CONDUCEREA, COORDONAREA, CONTROLUL ŞI RESPONSABILITATEA AUTORITĂŢILOR ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populație, instituții publice, obiective social-culturale şi operatori economici. Deci TOATĂ RESPONSABILITATEA PENTRU ÎNCĂLZIREA ÎN SISTEM CENTRALIZAT A DEVEI ÎI APARȚINE PRIMARULUI OANCEA, să fie clar!

2. Între principiile legii a fost introdus și PRINCIPIUL SĂNĂTĂȚII POPULAȚIEI, deci domnul Primar este responsabil să se asigure că devenii nu vor mai fi nevoiți să înghețe în propriile locuințe cu calorifere reci la -14o C afară – în condiții pandemice.

3. Unul dintre obiectivele actului normativ este „ASIGURAREA CONTINUITĂȚII SERVICIULUI PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ și eliminarea riscurilor de intoxicare, asfixiere, incendii, explozii sau riscurilor privind sănătatea populației”. Deci, domnule Oancea, citiți cu atenție legea promulgată de Președinte.

Ce trebuie să facă Primăria pe mai departe? O să amintesc doar câteva prevederi din legea la care am făcut referire:

1. PRIMĂRIA DEVA TREBUIE SĂ REACTUALIZEZE STRATEGIA LOCALĂ A SERVICIULUI DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ A POPULAȚIEI ȘI SĂ ASIGURE MIJLOACELE DE IMPLEMENTARE A ACESTEI STRATEGII. Din câte știu eu, astăzi nu avem o asemenea strategie la Deva, deci domnul Oancea e obligat de lege să o elaboreze. Mai mult, lipsa unei strategii aprobate atrage sancțiunea restricționării alocării oricăror fonduri publice pentru autoritățile administrației publice locale implicate, se spune în textul de lege.

2.       Primăria Deva are, de asemenea, obligația elaborării programului de dezvoltare, modernizare și contorizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică – SACET, care trebuie să cuprindă atât surse de finanțare, cât și termen de finalizare, pe baza datelor furnizate de operatorii serviciului. Programul trebuie să aibă la bază studii de fezabilitate pentru alegerea celor mai bune soluții, iar studiile trebuie să fie contracte și elaborate cât mai curând!

3.       Primăria trebuie să decidă dacă poate asigura încălzirea devenilor de una singură. Dacă acest lucru nu e posibil, trebuie să înceapă proceduri nediscriminatorii pentru contractarea de operatori privați autorizați, inclusiv a producătorilor de energie termică. Urgent, Domnule Primar Oancea, că iarna ne bate la ușă!

Legea promulgată de Președintele Klaus Iohannis vorbește, de asemenea, despre stabilirea prețului energiei termice pentru populație, despre relațiile dintre Primărie și Asociații de Proprietari pe această temă, despre energie regenerabilă și soluții de finanțare a reabilitării și dezvoltării SACET.

Cel mai important lucru este însă cel legat de responsabilitatea totală și exclusivă a Primăriei pe domeniu. În consecință, DOMNULE PRIMAR OANCEA, FĂRĂ ECHIVOC,  AVEȚI OBLIGAȚIA LEGALĂ DE A ASIGURA FUNCȚIONAREA SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT ÎN DEVA!

22.07.2021

Deputat AUR Anamaria Gavrilă

Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.