Atenţie la cărările de munte

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara avertizează turiştii asupra pericolelor de pe traseele montane, potecile devenind foarte alunecoase şi mai greu de parcurs după ce la munte îngheaţă pe timpul nopţii. În plus, la sfârşitul săptămânii trecute la munte a nins, iar la altitudini mai mari de 1.800 de metri s-au depus câţiva centimetri de zăpadă.

„Noaptea îngheaţă, ceea ce face ca dimineaţa potecile şi traseele să fie dificile de parcurs. Adică, s-a format un strat de gheaţă peste potecile despre care bine ştim că sunt acoperite cu pietre şi stânci”, a arătat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiştii recomandă turiştilor să aibă echipament de iarnă şi bocanci cu aderenţă la zăpadă şi gheaţă, deoarece colţarii nu pot fi folosiţi încă din cauza faptului că stratul de ninsoare este mic. Există însă riscul alunecării pe pietrele de pe poteci, mai ales la coborâre.

„Mare atenţie la trasee şi la distanţa dintre punctele pe care vor să le atingă pe acestea, pentru că ziua este scurtă şi s-ar putea ca la întoarcere să ne prindă noaptea. De aceea, trebuie să avem la noi o lanternă, o haină de vânt şi una de temperaturi scăzute. Nu în ultimul rând, să nu meargă singuri pe munte. O simplă alunecare sau o entorsă pot avea un final nedorit, mai ales că în zonă nu este semnal de telefonie mobilă peste tot. Nu are cine să te ajute, dacă eşti singur”, a arătat  Bodean.

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara vor fi prezenţi, la acest sfârşit de săptămână, în zonele frecventate de turişti, dar şi la punctele de permanenţă de la Râuşor, Alunii Negri, Parâng şi Straja

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.