.

BRAD: La final de an, 10 cetăţeni cu spirit civic, răsplătiţi de conducerea Poliţiei

La final de an, 10 cetățeni cu spirit civic, din municipiul Brad, au fost răsplătiți de conducerea Politiei Municipiului Brad cu diplome de merit și au primit aprecierea polițiștilor și a comunității pentru spiritul civic de care au dat dovadă.

Cei 10 brădeni, aparținând tuturor categoriilor socio-profesionale și de vârstă, au găsit în cursul acestui an diferite bunuri, sume de bani sau portofele cu acte personale pe raza municipiului Brad și le-au dus polițiștilor, care i-au identificat pe cei cărora le aparțineau și le-au restituit.

Cei 10 au fost invitați la sediul Poliției,  petru a fi felicitați personal de seful Poliției Municipiului Brad, comisar șef de poliție Stehan Leonard Valer, iar o parte dintre aceștia au reușit să fie prezenți la ceremonia organizată în cinstea lor.

Toți cei prezenți au considerat că nu au făcut nimic ieșit din comun și nu s-au gândit nicio clipă să păstreze sumele de bani găsite, apreciind că așa ar trebui să procedeze orice cetățean de bună-credință. Deși se confruntă frecvent cu astfel de situații,  mai ales în preajma sărbătorilor, când unii sunt cuprinși de febra cumpărăturilor și devin neatenți, uitându-și bunurile personale în locuri publice, polițiștii  consideră că astfel de exemple pozitive trebuie promovate în comunitate, deopotrivă cu recomandările preventive privind atenția de care ar trebui să dea dovadă cetățenii cu privire la protejarea patrimoniului personal, pentru a nu deveni victimele infracțiunii de furt.

“Se poate întâmpla oricui. Pierderea portofelului poate fi neplăcut, mai ales dacă acesta conținea  permisul de conducere sau chiar actele de identitate. Să pierzi câteva sute de lei poate  să nu fie o problemă, însă dacă ești nevoit să îți refaci actele, mai ales pentru cei care vin în această perioadă din străinătate, poate fi dificil” – consideră unul dintre cetățenii cu spirit civic.

 Din fericire, cei mai mulți oameni aleg să returneze sumele de bani sau actele celor care le-au piedut, însă unii aleg să nu se adreseze polițiștilor, ci să o facă prin intermediul rețelor sociale, unde sunt postate astfel de anunțuri,  lucru care nu este recomandat, existând riscul divulgării unor date cu caracter personal, ce pot fi folosite în scopuri ilicite.

 Din păcate, există și persoane care aleg să păstreze bunurile sau sumele de bani găsite, ca și cum le-ar aparține.

Poliștii le reamintesc celor care procedează astfel că însușirea unui bun găsit este considerată infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

 Astfel, potrivit art. 243 din Codul Penal,

„Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la trei luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. Împăcarea înlătură răspunderea penală”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate