Atenţie, şoferi! Trafic restricţionat pe autostrada A1, Sibiu-Deva

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A1 Sibiu-Deva, se instaurează, vineri, 14 iunie a.c.,  următoarele restrictii:

– km. 290 – 289 m sensul Sebes – Sibiu, B1+BU, intre orele 08.30-18.00, lucrări asfaltare;

– km. 289 – 288 m sensul Sebes – Sibiu, B1+BU, intre orele 08.30-18.00, lucrări spații servicii;

– km 260 – 239, sensul Sebeș- Sibiu, BU, între orele 08.00-18.00, lucrări cosire si curățenie.

Ţinutul Pădurenilor, inclus în proiectul Romania Student Tour

În perioada 14 – 17 iunie 2019, sub egida Ministerului Tineretului și Sportului, Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și Asociația Microregiunea Țara Hațegului -Ținutul Pădurenilor GAL realizează prima etapă de teren, din acest an, a proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a patrimonului cultural şi natural al României.

Cu acest prilej, sunt programate deplasări în aria geografică a județului Hunedoara, respectiv a Munților Poiana Ruscă, având ca obiective: ansambluri arhitecturale, tradiţiile și obiceiurile din zonă, parcuri şi rezervaţii naturale, situri fosilifere și arheologice.

Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică dedicată în exclusivitate tinerilor, pune în aplicare un trio-dimensional „știință, pasiune, artă”. Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.

Imaginile rezultate din aceste incursiuni vor sta la baza realizării catalogului foto “Ținutul Pădurenilor – inima de fier a Daciei străbune”, care se doreşte reprezentativ pentru această regiune cu un potenţial deosebit, şi care permite publicului larg să cunoască şi să fie cucerit de resursele locurilor, de natură, oameni, tradiţie, istorie şi de obiectivele sale turistice.

Catalogul va fi prezentat la diverse evenimente naţionale şi internaționale.

În urma acestor acţiuni, vor fi organizate la Bucureşti, Deva, Hunedoara, cât şi în alte oraşe din regiunea explorată, prezentări, dezbateri, expoziţii și proiecții video.

Parteneri: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni, Asociația Alternative Rurale, UNESCO ProNatura, Clubul Studențesc de Artă Fotografică București./fb CJ Hunedoara

Sfaturi pentru a trece cu bine peste zilele de caniculă

Meteorologii ne avertizează că urmează câteva zile caniculare, cu temperaturi foarte ridicate, de 38 / 39 de grade Celsius la umbră și pe cale de consecinţă va fi depăşit (ITU) pragul critic de confort termic de 80 de unităţi.

Iată câteva sfaturi utile pentru a trece cu bine de această perioadă caniculară:

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice);

– evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); evitaţi consumul băuturilor alcoolice sau al celor cu cofeină sau zahăr (carbogazoase)

– mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

– nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

– cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

– persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

– pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Foarte important! Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră.

Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente./www.alba24.ro

 

Vara asta, se deschide autostrada Lugoj-Deva. Cu o excepţie

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat loturile 3 şi 4.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a aflat joi, într-o nouă vizită de evaluare a lucrărilor pe autostrada Lugoj – Deva şi a venit cu o veste bună pentru şoferi: spre sfârşitul lunii iulie se va putea circula pe autostradă de la intrarea în ţară, pe la Nădlac, şi până la Sibiu. Există, cum altfel, şi o problemă, iar aceasta ţine de ecoductele pentru urşi şu lupi de la Holdea. Aici proiectul celor două tuneluri a fost scos la licitaţie, iar costurile de realizare sunt de 180 de milioane de euro, adică mai mult cu 70 de milioane de euro decât toată investiţia pe Lugoj-Deva.

„Am discutat cu constructorul (de le lotul 4, n.red.) care m-a asigurat că la sfârşitul lunii iulie va fi finalizat acest lot şi va putea fi dat în trafic. Bineînţeles, există un singur amendament şi aici aş vrea să nu fie interpretat greşit. Dacă vor continua ploile în ritmul în care au fost în ultima perioadă, adică peste 35 de zile de ploaie, bineînţeles că va avea o problemă, un pic, să avanseze, să aibă un ritm atât de beneficic cum îl are acum, când e soare şi poate lucra”, a spus ministrul Transporturilor.

Ministrul a mai arătat că traficul pe autostradă va fi deschis simultan atât pe lotul 3, cât şi pe lotul 4, astfel încât să nu mai apară probleme legate de eventuale racorduri la cele două tronsoane. Răzvan Cuc a lăudat eforturile şi organizarea de şantier de pe lotul 4, cel de la Şoimuş, unde a apreciat că numai o firmă românească putea să construiască aşa ceva.

Problema la ecoductele pentru urşi

În ceea ce priveşte ecoductele de pe Lotul 2, aici porţiunea a fost împărţită în secţiunile D şi E. „Lotul D este finalizat. Problema este la secţiunea E. Sunt 8,75 km unde trebuie să construim acele viaducte pentru mamifere mari, viaducte care vor costa statul român în jur de 180 de milioane de euro, dar aşa ni s-a impus şi trebuie să ţinem cont de rigorile pe mediu”, a spus ministrul.

„Românii trebuie să înţeleagă că nu este vina Ministerului Transporturilor şi că sunt nişte condiţii de mediu pe care trebuie le respectăm. Ne-am trezit că trebuie să facem nişte viaducte pentru mamifere mari, adică nişte pasaje- ca să vorbim pe înţelesul tuturor, pentru urşi şi lupi, (…) dacă trebuie să respectăm normele de mediu şi normele europene, trebuie să facem aceste pasaje”, a completat Cuc.

Două tuneluri

La rândul său, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Dezvoltare a Infrastructurii Rutiere din cadrul CNAIR, Sorin Scarlat, a precizat că proiectul prevede construcţia a două tuneluri paralele în lungime de 1,7 km, fiecare.

„Vor fi două tuneluri paralele de 1,7 kilometri fiecare. Practic, traseul autostrăzii va intra în pământ, pe aceste tunele, şi va ieşi undeva în zona Holdea. Soluţia este stabilită prin acordul de mediu, este validată de Compania de Autostrăzi. Urmează ca în viitor proiectantul să dispună detalii de execuţie şi să detalieze tehnologia de execuţie a acestor lucrări”, a arătat Scarlat.

Ani de liceu – cei mai buni “decebalişti”

Joi 13 iunie 2019, într-o atmosferă deosebită, s-a desfăşurat  la Centrul Cultural “Drăgan Muntean” din Deva, gala de premiere a celor mai buni elevi ai Colegiului Naţional “Decebal”.

Elevi, părinţi, profesori, bunici, precum şi numeroşi invitaţi ai elevilor, au împărtăşit emoţia momentului de acordare a premiilor şi menţiunilor pentru rezultate deosebite la învăţătură în anul şcolar 2018- 2019.
Imaginile ce urmează surprind bucuria momentului în care, la scenă deschisă, deopotrivă, cei prezenţi trăiesc bucuria  nemărginită a festivităţii de premiere.
Felicitări tutoror şi vacanţă plăcută!
Echipa Accent Media 

ANAF atenționează: primiți sms de fraude cu bani!

ANAF informează contribuabilii asupra unei posibile fraude.

Persoanele fizice recepționează sms-uri sau email-uri în care sunt informate că pot primi bani de la ANAF. Persoanele sunt sfătuite astfel să acceseze un site, la care este disponibil un formular în care sunt solicitatedate personale, inclusiv date ale conturilor și PIN-urile acestora.
ANAF îi sfătuiește însă pe contribuabili să nu acceseze site-ul din sms-urile primite.

https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/foto-anaf-atentioneaza-primiti-sms-de-fraude-cu-bani

ATENȚIE, ŞOFERI! Circulație îngreunată pe DN 68A

Traficul în zonă se desfășoară îngreunat, alternativ pe un singur fir, dirijat cu piloți de circulație.

Constructorul Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A execută lucrări de asfaltare a Nodului rutier Dobra, la intersecția autostrăzii cu DN 68A.

Trei hunedoreni au spart o agenţie de pariuri din Tg. Jiu

Trei bărbați din HUNEDOARA au spart, miercuri noapte, o agenţie de pariuri sportive din Târgu-Jiu, de unde au furat 16.000 de lei.

Hoții au spart seiful cu un baros, care cântărește 5 kg – transmite corespondenta Europa FM, Gabriela Mladin.

Cei 3 bărbați, identificați ulterior de polițiști ca având vârste de 26, 27 și 34 ani au pătruns în jurul orei 2 în agenție după ce au spart geamurile cu un baros de cinci kilograme. Zgomotul a fost auzit de un localnic, acesta sesizând și Poliția. Până la venirea polițiștilor, hotii au spart și seiful cu barosul și au furat 16.000 de lei. După comiterea jafului, cei trei tineri au încercat să fugă cu autoturismul cu care au venit, iar când au văzut că sunt urmăriți de polițiștii au coborât din mașină. Ca să nu găsească banii asupra lor, autorii au aruncat banii sub un autoturism. Întreaga sumă a fost recuperată. În mașină, polițiștii au găsit mănuși și cagule și sistemul video de supraveghere din agenția de pariuri./www.europafm.ro

Ștrandul Municipal din Deva își deschide porțile

Ştrandul Municipal Deva îşi deschide oficial porţile în acest sezon estival, sâmbătă, 15 iunie 2019, la ora 10:00.

Intrarea în ștrand în ziua deschiderii este liberă!

Clienţii au la dispoziţie trei bazine cu apă, duşuri, cabine de schimb, terase şi puncte de alimentaţie publică, terenuri de volei, fotbal, zonă de fitness.
În incinta ştrandului va funcţiona ,,Biblioteca de vară”, un punct de închiriere cărţi al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu”, un punct de prim-ajutor de la Crucea Roșie și un punct de salvamari.

Tarifele de acces în ștrand sunt aceleași ca și anul trecut: intrare adulți – 10 lei, intrare copii, elevi, studenți, pensionari – 5 lei, închiriere șezlong – 10 lei.

Ștrandul va fi deschis zilnic, după următorul program:
Luni, între orele 12:00 – 20:00
Marți – Duminică, între orele 10:00 – 20:00

Ștrandul a fost igienizat, s-a făcut deratizarea și s-a tuns iarba din incintă. Băncile au fost reparate și vopsite, iar vestiarele și grupurile sanitare zugrăvite și modernizate.

Bazinul olimpic a fost recondiționat iar celelalte două bazine mai mici au beneficiat de lucrări de mentenanță. De asemenea au fost montate  aparate de clorinare a apei în casa pompelor.

Ștrandul Municipal se află în administrarea Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva, respectiv a Serviciului Administrare Baze Sportive și de Agrement.

Program special la Starea Civilă Deva, de sărbătoarea Rusaliilor

Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva aduce la cunoștința cetățenilor că, în perioada 15-17 iunie 2019, va funcționa după un program special.

În acest interval, Compartimentul Stare Civilă va desfășura doar activități de înregistrare a actelor de deces și de oficiere a căsătoriilor programate, astfel:

Sâmbătă, 15 iunie 2019:

– între orele 10:00-13:00 – înregistrarea actelor de deces;

– între orele 11:00-17:30 – oficierea căsătoriilor programate.

Duminică, 16 iunie 2019 – închis.

Luni, 17 iunie 2019:

– între orele  10:00-13:00 – înregistrarea actelor de deces.

Serviciul Evidența Persoanelor Deva nu va avea program cu publicul în perioada 15-17 iunie 2019.

De marți, 18 iunie 2019, Direcția  Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva își va relua programul obișnuit de lucru cu publicul, începând cu ora 8:30.

Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0254.216.718.

Două persoane decedate şi o alta grav rănită, într-un accident la Bretea-Strei

Miercuri, 12 iunie 2019, în jurul orei 16.30, pe DN 66, în localitatea Bretea Strei, a avut loc un accident de circulaţie grav, soldat cu două persoane decedate şi o alta grav rănită.

Un conducător auto în vârstă de 68 de ani, din judeţul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 66, in afara localității Bretea Streiului, din direcția Hațeg – Calan, a efectuat o depășire neregulamentară (peste marcajul longitudinal continuu), a pătruns pe contrasens, unde a tamponat frontal un autoturism condus regulamentar de un bărbat de 33 de ani, din Haţeg. În urma impactului a rezultat decesul conducătorului auto de 33 de ani şi a unei pasagere în vârstă de 64 de ani, din judeţul Alba, aflată în autoturismul care a produs evenimentul rutier si rănirea conducătorului auto de 68 de ani.

Imediat dupa anuntarea accidentului prin 112 au ajuns la oamenii încarceraţi din cele 2 autoturisme, echipaje de pompieri salvatori, din cadrul #ISUHunedoara, specializaţi în descarcerare şi prim ajutor ale Detaşamentului Hunedoara şi Punctului de lucru Bretea, cu autospeciale mixte, o ambulanţă tip B2 şi două echipaje SAJ.

Până la finalizarea operaţiunilor şi cercetărilor, circulaţia pe DN 66 a fost întreruptă. /ISU Hunedoara

65 locuințe, 93 beciuri și anexe gospodărești, 136 curţi inundate în ultimele 24 de ore

Peste 320 de pompieri militari cu aproape 90 mijloace tehnice au fost angrenați, în ultimele 24 de ore, în misiuni destinate limitării și înlăturării efectelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase.

În urma ploilor abundente și a vântului puternic din cursul zilei de ieri și din timpul nopții, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 8 județe: Argeș, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Teleorman și Vâlcea.

Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au acționat pentru evacuarea apei din 65 locuințe, 93 beciuri și anexe gospodărești, 136 curţi inundate, precum și pentru înlăturarea apei și aluviunilor de pe două drumuri județene. Salvatorii au acționat cu accesoriile de descarcerare pentru degajarea a doi copaci căzuți pe autoturisme și trei acoperișuri desprinse de pe clădiri.

Cele mai semnificative efecte din ultimele 24 de ore au fost înregistrate în județul Bistrița-Năsăud, aflat atât sub incidența Codului Roșu de fenomene meteorologice severe, dar și a Codului Roșu hidrologic de scurgeri importante pe versanți, creșteri de debite și viituri rapide. Astfel, au fost înregistrate acumulări de apă și inundații în peste 180 de gospodării din localitățile Șieuț, Gledin și Monor. Din cauza viiturilor rapide și a nivelului ridicat al apei, în localitatea Șieuț, echipajele de intervenție au salvat o femeie și doi copii care erau adăpostiți în podurile locuințelor, iar în localitatea Monor un alt copil împreună cu bunica sa au fost evacuați de urgență de către salvatori.

Datorită măsurile preventive întreprinse de cetățeni, a acțiunilor imediate ale pompierilor militari și autorităților publice locale, precum și a avertizării timpurii prin sistemul Ro-Alert,evenimentele nu s-au soldat cu victime.

În prezent, sunt în desfășurare intervenții pentru evacuarea apei în județul Giurgiu, iar în județul Bistrița-Năsăud sunt derulate evaluări ale pagubelor produse de inundațiile din această noapte.

Până mâine seară, la ora 23.00, toată țara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate. Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea și suplimentarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

Trafic auto restricţionat pe Autostrada A1 Sibiu – Deva

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române face cunoscută situaţia drumurilor naţionale sau autostrăzilor din ţară, joi, 13 iunie a.c.

Traficul auto este restricţionat pe Autostrada A1 Sibiu – Deva, între kilometrii 250 şi 251+500 de metri, pe banda a doua a sensului de mers către Deva, pentru efectuarea lucrărilor de înlocuire a rosturilor de dilataţie a podurilor.

Astăzi şi mâine (14.06.2019), în intervalul orar 08.00-18.00, se execută lucrări de frezare şi asfaltare pe DN1, sensul Bucureşti – Ploieşti, tronsonul kilometric 46+600 – 53+600 de metri, între localităţile Puchenii Mari şi Bărcăneşti, judeţul Prahova.

Există în prezent trei devieri de circulaţie pe reţeaua de autostrăzi, pentru executarea lucrărilor de reparaţii, astfel:

Pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, la kilometrul 36, la podul peste râul Argeş, în zona localităţii Căscioarele, judeţul Giurgiu, traficul este deviat de pe calea 2 (sensul de mers către Bucureşti) pe calea 1 (sensul către Piteşti), unde se desfăşoară dirijat, pe câte o bandă, în ambele sensuri.

Iar pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, circulaţia rutieră este deviată pe două tronsoane kilometrice, respectiv:

– 86 – 97, între localităţile Vâlcelele şi Dragoş Vodă (judeţul Călăraşi), traficul fiind oprit pe calea 1 (Bucureşti – Constanţa) şi dirijat pe calea 2 (Constanţa – Bucureşti);

– 131 – 140, între localităţile Ştefan cel Mare (judeţul Călăraşi) şi Feteşti (judeţul Ialomiţa), unde se execută lucrări de reparaţii pe toate benzile ale sensului de mers București – Constanța, circulaţia fiind astfel deviată de pe sensul către litoral pe sensul către capitală, pe câte o bandă pentru fiecare direcţie.

DONAȚIE ÎN SLUJBA SĂNĂTĂȚII OMULUI

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din orașul de pe Cerna – Hunedoara a găzduit o reușită festivitate desfășurată sub semnul grijii față de omul bolnav.

Astfel, ec. Radu Ion Budae, managerul spitalului ne-a punctat faptul că DRÄXLMAIER Hunedoara, mereu aproape de oamenii din comunitatea unde-și desfășoară activitatea, în baza unui contract de donație, a oferit pentru Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului mai multe bunuri (aparatură medicală în valoare de 25 000 de euro: un injectomat Fresenius Kabi, un defibrilator LMD AED PRO, un electrocardiograf cu șase canale SE 601C, un ecograf I7 – cu sonde și stander și 5 cărucioare pliabile YJ-005L necesare pentru transportul pacienților) în interesul omului bolnav.

De notat că, pe parcursul desfășurării festivității de donație s-au putut consemna interesante intervenții.

– Sunt foarte mândru de acest proiect. DRÄXLMAIER Hunedoara face un pas important pentru susținerea comunității. Avem mulți colegi care trăiesc aici în acest oraș, alături de familiile și de prietenii lor – aceasta este o investiție atât pentru ei, cât și pentru toți oamenii din Hunedoara, a declarat Harald Polleres, Director General DRÄXLMAIER Hunedoara.

– Talentul și dăruirea medicilor sunt esențiale pentru salvarea de vieți, însă tehnologia și echipamentul medical performant pot face diferența între o viață pierdută sau o viață salvată. Suntem conștienți de importanța pe care tehnologia o are într-o sală de urgențe și acesta este motivul pentru care am decis să facem o investiție pentru viață, a declarat Ioan Penișoară, Manager Operațiuni DRÄXLMAIER Hunedoara.   

 – Aparatura donată de compania DRÄXLMAIER Hunedoara este extrem de importantă pentru locuitorii orașului. Avem la spital o echipă de specialiști care se asigură că hunedorenii au parte de cea mai bună îngrijire medicală, iar acest echipament nou îi va ajuta să ofere servicii medicale la cele mai înalte standarde, susținea Radu Ion Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”.

– Donația realizată de DRÄXLMAIER Hunedoara reprezintă un sprijin important pentru toți cetățenii. Aparatura medicală este o investiție în oameni și viitor, compania fiind un partener de nădejde al orașului nostru de peste 15 ani, a spus Dan Bobouțanu, Primarul Hunedoarei.

– Ne bucurăm că suntem parte din acest proiect care contribuie la bunăstarea semenilor, a declarat Ioana Vârtosu, președintele Asociației „Școala Mamei Junior”.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș