SĂRBĂTORI PASCALE ÎN SIGURANȚĂ

În fiecare an credincioşii din toate colţurile lumii serbează sfintele sărbători de Paşti. Cu această ocazie, lăcaşele de cult devin foarte aglomerate, cu persoane de diferite vârste şi categorii sociale.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara îndeamnă toţi credincioşii să respecte regulile de prevenire şi stingere a incendiilor specifice după cum urmează:

– Accesul credincioşilor în incinta lăcaşului de cult se permite în limita capacităţii bisericii, în scopul evitării producerii de accidente.

– Uşile de acces/evacuare se menţin în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.

– Parcarea autoturismelor particulare ale persoanelor care participă la slujbele religioase cu public mare ori a autocarelor şi microbuzelor se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie ale serviciilor profesioniste ori voluntare pentru situaţii de urgenţă în situaţia producerii unui eventual incendiu.

– Se asigură amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice cu nisip; se  supraveghează pe toată durata menţinerii aprinse a acestora.

– Pe timpul desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros se evacuează, din interiorul lăcaşului de cult, covoarele, mochetele, scaunele şi băncile nefixate ferm de pardoseală.

De asemenea se recomandă manipularea atentă a lumânărilor pe durata desfăşurării diferitelor ritualuri religioase, precum şi aerisirea lăcaşelor de cult în vederea prevenirii leşinurilor datorită faptului că majoritatea enoriaşilor sunt la sfârşitul unei îndelungate perioade de post.

Totodată, pe această cale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara, urează tuturor colaboratorilor săi precum şi cetăţenilor judeţului Hunedoara, sărbători fericite alături de cei dragi şi tradiţionalul „Hristos a înviat ! „

Restricții de circulație în zona Bejan – miercuri, 1 Mai 2019

Primăria Municipiului Deva aduce la cunoștința cetățenilor restricțiile de circulație care vor avea loc în zona Pădurii Bejan, cu ocazia evenimentelor desfășurate de Ziua Internațională a Muncii.

Astfel, miercuri, 1 Mai 2019, între orele 9:00–22:00, traficul rutier va fi interzis pe strada Mihai Eminescu, până la intersecția cu aleea care duce la Izvorul Bejan.

Închiderea circulației rutiere va fi efectuată de către reprezentanții Poliției Locale Deva.

Miercuri, 1 Mai 2019, pe platoul de lângă Pădurea Bejan va avea un spectacol folcloric. De asemenea, în zonă vor fi amplasate terase și standuri ale comercianților, precum și un parc de distracții pentru copii.

Program complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Deva, accesând linkul: http://www.primariadeva.ro/stiri-si-evenimente/petrecere-de-1-mai-pe-platoul-de-la-padurea-bejan.

Trafic rutier închis pe strada Avram Iancu, pentru Slujba de Înviere

Oficierea Slujbei de Înviere aduce restricții de circulație în zona Catedralei Episcopale ”Sfântul Ierarh Nicolae”, din Deva.

Astfel, Primăria Municipiului Deva aduce la cunoștința cetățenilor că traficul rutier va fi închis pe strada Avram Iancu – pe tronsonul cuprins între intersecțiile cu Bulevardul Decebal și strada Andrei Șaguna – începând de sâmbătă, 27 aprilie 2019, de la ora 9:00, până duminică, 28 aprilie 2019, la finalul evenimentului religios.

Măsura a fost luată la solicitarea Episcopiei Devei și Hunedoarei, care va amplasa un podium pentru oficierea Slujbei de Înviere, în fața Catedralei Episcopale ”Sfântul Ierarh Nicolae”.

Programul transportului public local din Deva, în perioada sărbătorilor de Paști și 1 Mai

Societatea de Transport Public Local Deva SRL anunță programul după care vor circula mijloacele de transport în comun din municipiul Deva, în perioada 27 aprilie – 1 mai 2019.

Autobuzele societății de transport vor circula în această perioadă după următorul orar:

Sâmbătă, 27 aprilie 2019 – Program între orele 5:30 – 18:00 pe toate traseele

Duminică, 28 aprilie 2019 – Nu se circulă pe niciun traseu

Luni, 29 aprilie 2019 – Se circulă doar pe traseele nr. 3, 4, 5 și 6, între orele 7:00 – 18:00, la interval de 30 de minute

Marți, 30 aprilie 2019 – Program normal de sâmbătă pe toate traseele

Miercuri, 1 mai 2019 – Program normal de sâmbătă pe toate traseele

Începând de joi, 2 mai 2019, mașinile Societății de Transport Public Local Deva SRL vor circula după programul normal pe toate cele șapte trasee.

Societatea de Transport Public Local Deva SRL vă dorește sărbători fericite!

Program special de Paște la Telecabina de la Cetatea Deva

Sărbătorile pascale aduc modificări în programul de funcționare a Telecabinei de la Cetatea Deva și a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Deva.

Telecabina va funcționa după un program special doar în zilele de 27 și 28 aprilie 2019, astfel:

– sâmbătă 27 aprilie 2019 – între orele 8:00 – 18:00;

– duminică, 28 aprilie 2019 – între orele 12:00 – 20:00.

În celelalte zile din perioada minivacanței de Paște, Telecabina va circula după programul obișnuit: între orele 8:00 – 20:00.

Potrivit reprezentanților Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, în perioada 26 aprilie – 1 mai 2019,  Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, din Piața Cetății, nu va avea program cu publicul.

Începând de miercuri, 1 mai 2019, până în 30 septembrie 2019, programul de vizitare a Cetății Deva se modifică. Fortăreața va putea fi vizitată zilnic, între orele 9:00 – 21:00, iar Telecabina care asigură accesul la monument va funcționa după același program. Ultimele curse ale telecabinei vor fi la ora 20:30 (urcare) și 20:50 (coborâre).

Reamintim că accesul pe Cetatea Deva se poate face pe jos, pe la Poarta 1. În perioada 1 mai – 30 septembrie 2019, ultima intrare pe Poarta 1 va avea loc la ora 20:30. Poarta 1 se închide la ora 21:00.

Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0254.220.288.

”Aqualand” Deva va funcționa zilnic în perioada sărbătorilor pascale.

Complexul de agrement acvatic ”Aqualand” Deva va fi deschis pe toată perioada sărbătorilor pascale, dar va funcționa după un program special în intervalul 26 – 30 aprilie 2019:

– vineri, 26 aprilie 2019 – între orele 9:00 – 22:00;

– sâmbătă, 27 aprilie 2019 – între orele 10:00 – 18:00;

– duminică, 28 aprilie 2019 – între orele 12:00 – 22:00;

– luni, 29 aprilie 2019 – între orele 10:00 – 22:00;

– marți, 30 aprilie 2019 – între orele 9:00 – 22:00.

Miercuri, pe 1 mai,  ”Aqualand” Deva dă startul la distracție pe tobogane și în bazinul cu valuri. Cu mic, cu mare, turiștii și localnicii sunt invitați să petreacă ”1 Mai muncitoresc” în incinta complexului, între orele 9:00 – 22:00.

Informații suplimentare și rezervări se pot obține la numărul de telefon 0736.927.972.

Deva. Cinci persoane bănuite de tâlhărie au fost reţinute de poliţişti

Reţinuţi preventiv de către poliţişti, după ce au comis o infracţiune de tâlhărie calificată asupra unui bărbat în vârstă de 48 de ani. Prezumtivii autori au fost depistaţi în cursul zilei de ieri, în urma unei acţiuni ce a avut loc pe raza localităţilor Deva, Orăştie şi Simeria.

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale Deva au reuşit, în urma cercetărilor efectuate, identificarea şi reţinerea a cinci persoane, care vor fi cercetate pentru comiterea, pe raza municipiului Deva, a unei infracţiuni de tâlhărie calificată.

Fapta a fost reclamată la data de 14.04.2019, chiar de către victimă, un bărbat în vârstă de 48 de ani, din comuna Șoimuș, care a sesizat Poliţia cu privire la faptul că, în jurul orei 23:50, în timp ce se deplasa pe strada Mihai Viteazu, din municipiul Deva, a fost lovit şi deposedat de portmoneu.

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale Deva au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie calificată, iar în urma activităților investigative au reuşit identificarea a cinci persoane, faţă de care efectuează cercetări cu privire la fapta reclamată. În cursul zilei de ieri, cei cinci au fost depistaţi de poliţişti în urma unei acţiuni ce a avut loc pe raza localităţilor Deva, Orăştie şi Simeria şi au fost reţinuţi preventiv, pentru 24 de ore.

Prezumtivii autori sunt o tânără de 22 de ani, din municipiului Deva, un bărbat de 40 de ani,  din orașul Simeria şi un bărbat de 34 de ani, din municipiul Orăștie.

Din cercetări a rezultat faptul că tânăra i-a făcut părţii vătămate propuneri de natură sexuală, iar după ce acesta a consumat băuturi alcoolice în mai multe localuri din Deva, în drum spre casă, profitând de starea de ebrietate în care se afla victima, tânăra şi cei doi bărbaţi identificaţi de poliţişti l-au lovit cu pumnii în zona feței pe bărbatul de 48 de ani, l-au trântit la pământ și i-au luat din buzunarul interior al gecii portmoneul (în care se aflau 700 de euro, acte de identitate şi un card bancar).

La comiterea faptei au mai contribuit şi un bărbat de 43 de ani, din municipiul Orăștie (care va fi cercetat pentru complicitate la tâlhărie calificată) şi o femeie în vârstă de 48 de ani, din municipiul Hunedoara (care va fi cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire). Din cercetări a rezultat că bărbatul de 43 de ani  i-a preluat cu mașina pe cei trei prezumtivi autori de la locul comiterii faptei și s-au deplasat în municipiul Hunedoara, pentru a o conduce la domiciliu pe femeia în vârstă de 48 de ani (la domiciliul căreia au fost împărțiți banii rezultați din comiterea infracțiunii).

În cursul zilei de ieri, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Deva au luat măsura preventivă a reținerii, pe o durată de 24 ore, față de cei cinci, care au fost depuși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Hunedoara şi care urmează a fi prezentaţi magistraţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, în vederea luării măsurilor legale.

***

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă să vă luaţi măsuri de precauţie, mai ales când circulaţi noaptea, la ore târzii, pe străzi pustii sau neiluminate. 

Nu afişaţi în mod ostentativ bijuterii sau alte bunuri de valoare, telefoane mobile ori sume mari de bani. Dacă observaţi că sunteţi urmăriţi, nu ezitaţi să cereţi ajutor trecătorilor de pe stradă. Este important să vă păstraţi calmul. Neintrând în panică, veţi putea sesiza cu multă claritate intenţiile agresorului, posibilităţile de apărare sau de acţiune pentru a scăpa din zona de influenţă a acestuia. Dacă sunteţi victima unei agresiuni, încercaţi să reţineţi multe semnalmente ale autorului şi anunţaţi de îndată poliţia; sporiţi, astfel, şansele de identificare, prindere şi pedepsire ale agresorului.

Un nor de praf saharian se îndreaptă către România

Un uriaş nor de praf saharian se întinde deasupra Europei, iar în următoarea perioadă va ajunge şi în România.

Norul provine în principal din Algeria şi deja a cuprins zone importante din Spania, Elveția, sudul Italiei, Malta și insulele din vestul Mediteranei. Luni, vântul a împins praful spre nordul Italiei și sudul Franței și se așteaptă ca acesta să ajungă până în Irlanda.

Miercuri, România ar urma să fie şi ea afectată, în special în vest şi în centru. Fenomenul va dispărea, de sâmbătă. Potrivit Severe Weather, norul de praf saharian va ajunge inclusiv în partea de nord a continentului european, spre Marea Britanie și Irlanda.

Cum se manifestă norul de praf saharian

În următoarele zile, ne putem aștepta ca cerul să fie mai întunecat ca de obicei. Un praf gălbui se va depune pe suprafețele exterioare, ceea ce înseamnă că ne vom găsi mașinile pline de praf dimineața. De asemenea, calitatea aerului pe care îl respirăm va scădea până când norul va trece de țara noastră.

La SJU Deva, se pregătește spațiul pentru aparatul RMN

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a alocat suma de 544.068 lei pentru amenajarea spațiului în care va funcționa aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) în cadrul Spitalului Județean (SJU) de Urgență din Deva.

Spațiul, în suprafață de 160 mp, este situat la parterul corpului principal și, în prezent, este utilizat pentru activitățile administrative.

„Actualul spațiu în care funcționează Direcțiunea, sala de ședințe, va fi reamenajat, vor fi făcute finisaje cu materiale specifice construcțiilor spitalicești și va fi destinat investigațiilor RMN. Având în vedere că accesul se va face prin holul principal, se va asigura un acces facil al pacienților. Reprezentanții Băncii Mondiale și cei ai Ministerului Sănătății ne-au asigurat că aparatul va ajunge la Deva în trei luni”, a declarat doamna Delia Băda, managerul SJU Deva.

Structura funcțională a spațiului va cuprinde: cabinet investigații RMN, cabină de comandă, spațiu pentru pregătirea pacienților, spațiu pentru pregătirea pacienților minori (care cuprinde o încăpere pentru anestezie generală și pentru trezire), sală de așteptare, grupuri sanitare, vestiar, birou pentru personalul medical și un spațiu de depozitare pentru produsele farmaceutice.

„Consiliul Județean Hunedoara asigură fonduri pentru dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor medicale la Spitalul Județean de Urgență Deva, ca dovadă a preocupării noastre constante pentru domeniul sănătății”, a declarat domnul Mircea-Flaviu Bobora, președintele CJ Hunedoara.

Cabinetul de investigații va fi amenajat de către furnizorul de echipamente cu materiale specifice care să asigure și protecția electrostatică.

Aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică va fi achiziționat de Ministerul Sănătății prin Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro. Prin realizarea acestei investiții, se crește semnificativ nivelul actului medical, asigurând investigații de înaltă performanță.

Atenție, șoferi! Campanie de curățare și întreținere a străzii Mihai Eminescu

Primăria Municipiului Deva aduce la cunoştinţa cetăţenilor că în de marți, 23 aprilie 2019, până vineri, 26 aprilie 2019, operatorul serviciului de salubrizare căi publice S.C. „Salubritate” S.A. Deva demarează o campanie de curăţare şi întreţinere a străzii Mihai Eminescu din municipiu, pe tronsonul cuprins între intersecția cu strada Călugăreni și sensul giratoriu de la intersecția cu Bulevardul N. Bălcescu (pe ambele sensuri de circulație).

Calendarul de desfăşurare a campaniei este următorul:

-marţi, 23 aprilie 2019 – strada Mihai Eminescu: tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Călugăreni şi intersecţia cu strada Oituz (pe sensul de mers către Micro 15);

-miercuri, 24 aprilie 2019 – strada Mihai Eminescu: tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Oituz şi sensul giratoriu de la intersecția cu Bulevardul N. Bălcescu (pe sensul de mers către Micro 15);

-joi, 25 aprilie 2019 – strada Mihai Eminescu: tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la intersecția cu Bulevardul N. Bălcescu şi intersecţia cu strada Oituz (pe sensul de mers centrul orașului);

-vineri, 26 aprilie 2019 – strada Mihai Eminescu: tronsonul cuprins între intersecția cu strada Oituz și intersecția cu strada Călugăreni (pe sensul de mers către centrul orașului).

Primăria Municipiului Deva face apel la toţi participanţii la traficul rutier să nu-şi parcheze autoturismele în zonele menţionate pentru a nu împiedica accesul utilajelor S.C. „Salubritate” S.A. şi desfăşurarea în condiţii normale a campaniei de curăţare şi întreţinere a străzilor.

Programul Poştei Române în perioada Sărbătorilor de Paşte şi 1 Mai

Compania Naţională Poşta Română informează că, în perioada Sărbătorilor Pascale, programul de lucru al oficiilor poştale va fi următorul:

Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşti și ziua de 1 Mai sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

De asemenea, ziua de 30.04.2019 este declarată zi liberă, iar recuperarea ei se va face prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 31 mai 2019.

Programul de lucru al subunităţilor poştale este următorul:

•  În ziua de 26 aprilie 2019: toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.
•  În ziua de 27 aprilie 2019: toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.
•  În ziua de 29 aprilie 2019: toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.
•  În ziua de 30 aprilie 2019: toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.
•  În ziua de 1 Mai 2019: toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.

Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale să înregistreze timpi mai mari de circulaţie – anunţă Poşta Română, într-un comunicat de presă.

O tânără şoferiţă, rănită grav în urma derapării maşinii pe care o conducea

În data de 20.04.2019, ora 03:35, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată prin intermediul SNUAU 112 cu privire la faptul că, pe DN 76 pe raza comunei  Ribița avut loc un accident de circulaţie soldat cu  victime.

Poliţiştii ajunşi la faţa locului, au constatat că, o tânără în vârstă de 19 ani din comuna Baia de Criș, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, din direcția Brad spre Oradea, aflându-se singură în autoturism, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, iar într-o curbă a derapat răsturnându-se în afara părții carosabile.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a conducătoarei auto, fiind transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Programe de formare profesională organizate de AJOFM în luna mai

AJOFM Hunedoara prognozează pentru luna MAI 2019, organizarea a 6 programe de formare profesională pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă.

Programe de CALIFICARE:

  1. Bucătar (cod 5122.2.1) – 720 ore

Locaţia de desfăşurare: Calan

  1. Cofetar – Patiser (cod 7412.2.1) – 720 ore

Locaţia de desfăşurare: Petroşani

  1. Ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie (cod 5123.2.1) – 720 ore

Locaţia de desfăşurare: Petroşani

  1. Dulgher, tâmplar, parchetar (cod 7141.2.1) – 720 ore

Locaţia de desfăşurare: Hateg

  1. Lucrator în comerţ (cod 5220.1.1) – 360 ore

Locaţia de desfăşurare: Brad

Programe de SPECIALIZARE:

  1. Inspector resurse umane (cod 333304) – 180 ore

Locaţia de desfăşurare: Hunedoara

Informaţii suplimentare puteţi obţine de la sediile agenţiilor locale şi punctelor de lucru din localităţile menţionate mai sus sau la telefon 0755.99.99.29 și 0755.99.99.30.

Pastorala Preasfințitului Părinte Episcop Gurie la praznicul Învierii Domnului – 2019

† G U R I E,
prin harul lui Dumnezeu,
Episcop al Devei și al Hunedoarei,
Preacucernicului cler,
Preacuviosului cin monahal și
Dreptmăritorilor creștini:

binecuvântare arhierească din străvechea Cetate a Devei
cu prilejul Praznicului măreț al Învierii!

Iisus Cel Înviat – „Pâinea afectiv-mistică” a vieții
– Programarea spre eșec sau spre triumf a copiilor noștri –

Iubiți credincioși!

Viața înaintașilor noștri, care trăiau – majoritatea – la sat, avea drept ax fundamental praznicul Învierii. Împovărați de vitregiile vremurilor, viețuitorii satelor românești s-au ,,zidit” ca popor al lui Dumnezeu, ca făptură nouă (Galateni 6, 15) și fii ai lui Dumnezeu (Galateni 3, 25) pe fundamentul tainei morții și Învierii Domnului. Viața satului românesc, cu tradițiile și obiceiurile sale, a fost generată – veșnicia a născut satul românesc – de ciclul liturgic al duminicilor și sărbătorilor în centrul cărora strălucește ca o Împărăteasă și Doamnă (Cântarea a 8-a din Canonul Învierii) Sărbătoarea Învierii, dar și de răspunsul țăranului român la lucrarea mântuitoare a lui Dumnezeu Tatăl, săvârșită în Iisus Domnul cel Răstignit și Înviat. Comuniunea satului românesc s-a realizat prin Iisus Hristos, Domnul Slavei.

A te încrede în viitor, adică a ști să-ți întocmești un proiect luminos de viață, este un demers ce-și are originile în trecut, ancorându-și rădăcinile în universul afectiv al copilăriei, adică în lumea dragostei. Tocmai de aceea, speranța este mai greu de găsit în societatea contemporană: nu le mai este transmisă oamenilor, nu mai este transferată de la generația anterioară. O făceau mult mai bine strămoșii noștri, care aveau un crez religios foarte ferm.

Adulții de astăzi sunt mai depresivi și mai „îmbolnăviți” de indiferentism religios: ei supraviețuiesc foarte mult din punct de vedere material, dar nu mai au o vibrație a inimii, pasiune pentru idealuri supra-materiale, entuziasm pentru scopuri transcendente. Acestea erau specifice părinților noștri… Din păcate, societatea noastră a lichidat multe dintre orizonturile transcendente ale vieții, a eliminat referințele la viața veșnică. Așa că tot ceea ce există dincolo de moarte apare ca fiind mai puțin credibil și convingător pentru cei tineri, în special.

Dar, prin aceasta, fără să vrem, i-am condamnat pe tineri la nefericire. Ființa noastră este „înzestrată” de Dumnezeu cu o Poartă spre Absolut, iar dacă Poarta aceasta este ignorată și nedeschisă, depresia pune stăpânire pe noi și non-sensul ne invadează. Spune Sfântul Apostol Pavel: Nu știți voi… că alerg, dar nu la întâmplare; așa mă lupt, dar nu ca lovind în aer… (I Corinteni 9, 24-26); așadar, ,,Apostolul neamurilor” are o țintă precisă, un scop entuziasmant.

Iubiţi fraţi şi surori,

Se cuvine să ne întrebăm astăzi: Ce reguli de viață neconștientizate imprimate în copilărie în subconștientul copilului, vor face din el, ulterior, o persoană care și-a ratat menirea pe care numai intervenția directă a lui Dumnezeu îl mai poate recupera? Sau, invers, cum poate o mamă să își facă fiul o persoană triumfătoare în viață, un adevărat „împărat”? De ce, adeseori, tatăl și mama își „programează” fiul pentru o viață de eșec? Dar fiecare să ia seama cum zidește – ne avertizează Sfântul Apostol Pavel (I Corinteni 3, 10).

Energia care ne propulsează în viață este iubirea. Doar aceasta este capabilă să construiască un proiect de viață „inoxidabil”; doar aceasta poate face din copilul nostru un titan; dacă o dăruim cu zgâcenie sau o vindem copilului, el o va căuta spasmodic, toată viața, în altă parte! Continuă Sfântul Apostol Pavel: De va strica cineva templul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe el! (I Corinteni 3, 17). Fiecare om este un „templu” al lui Dumnezeu.

În schimb, nu este bine nici dacă îi oferim această iubire neîmpletită cu reguli care să îi disciplineze ființa, căci există riscul să devină un încrezut. Vom enumera câteva reguli parentale, moduri comportamentale, urgențe pedagogice care clădesc un destin fericit copiilor noștri. Iar aceasta pentru ca, în clipa morții noastre, privind retroactiv la viața noastră, să avem un sentiment de împlinire; lăsând în urmă ordine, pace, fii puși pe o traiectorie pozitivă a vieții. Spune un proverb sanscrit străvechi: Se poate trăi o viață întreagă fără să știi de ce, dar nu se poate trăi fără să știi pentru cine!

Prima regulă ar fi aceasta: pentru a crește corect, copiii au nevoie atât de iubirea mamei, cât și de a tatălui, pentru că sunt iubiri diferite. Nu avem voie să abdicăm de la sarcina de a furniza iubirea paternă, masculină, copiilor, indiferent dacă sunt băieți sau fete; tații care abdică prin absență sunt trădători (ei delegând sarcina soției, școlii, societății etc.). Retragerea lor este periculoasă, toxică, nocivă.

Printre datoriile esențiale ale tatălui se numără forjarea copilului întru curaj, eliberându-l pe acesta de frică. Astăzi băieții sunt bântuiți de frici, împovărați de angoase, terorizați de fobii, pentru că tatăl nu și-a îndeplinit datoriile în trecut. Mama, în schimb, cultivă precauția. Oțelirea întru curaj revine tatălui; altfel, formarea copilului va fi deficitară.

În plus, se cuvine să îi deprindem de mici cu antrenarea în muncă, fie în muncă intelectuală, fie în munca din gospodărie. Doar așa exersați vor reuși să treacă victorioși prin contestările și transgresiunile tipice adolescenței și vor dobândi robustețe psihică. Structura psihică deschisă se formează din copilărie și se consolidează, ulterior, printr-un proces silențios; antrenamentul în muncă elimină riscul declinului psihic, generează echilibrul cu sine însuși, generează armonie interioară. De aceea, psalmistul David spune apoteotic: Dumnezeu izbăvește din stricăciune viața ta și te încununează cu milă și cu îndurări. (Psalmul 102, 3-4).

Să ne asigurăm că nu se blochează în adolescență, refuzând să mai crească psihic. Ieșirea din adolescență are loc atunci când tânărul este capabil să se gândească responsabil la propriul viitor și are puterea să-și facă un proiect de viață, să-și programeze singur timpul; atunci va permite sentimentelor pozitive să îi decidă viața, în urma unor introspecții profunde. Ernest Bernea vorbește critic despre a dormi perpetuu în lenea unui trup obosit de senzații tari, a mânca bine, a îndrăgi femei frumoase și a fura și exploata pe cei slabi, închinându-se banului…[1].

Formarea corectă se presară cu dragoste și cu reguli; fără intersectarea acestora, copilul crește greșit, ajungând „un necrescut”: fie un obraznic plin de tupeu, fie un fragil, bântuit de nesiguranțe. Atitudinea potrivită este aceea a Sfântului Apostol Pavel, care spune: Nu ca să vă rușinez vă scriu acestea, ci ca să vă dojenesc, ca pe niște copii ai mei iubiți! (I Corinteni 4, 14). El face niște mustrări și povățuiri energice, dar și delicate: nu pentru a umili, ci pentru a identifica greșeala și a o înlătura, pentru a asigura conduita corectă în viață.

Iată ce spune poetul Vasile Voiculescu în poezia Te aștept, intră!: Doamne, inima nu mi-e bună, de nicio treabă, / Prea am ținut-o-n piept numai podoabă!… // N-am pus-o la lucru, n-am dat-o la școală; / Am cruțat-o… și mi-a ramas nepricepută, goală. // Am crescut-o mai rău ca pe prințese: / Nu stăruie-n nimic, nu coase, nu țese. / Voinică, se plânge că obosește-ndată: / Inimă făr’ de rost…, inimă răsfațată…! // Doamne, eu nu mai izbutesc s-o îndrept. / Numai singur Tu de-acum poți… Te aștept. / Intră, Doamne, acolo, la ea în piept[2].

Să îl punem pe traiectoria unei perpetue creșteri în iubire. Dragostea nu fragilizează, nu ne face vulnerabili, ci predispune la raporturi bine articulate, vertebrate corespunzător, construind legături de durată și profunde.

Ne iubim copiii cu adevărat în măsura în care le sădim în suflete convingeri transcendente! Simțul transcendenței se formează la copii prin contact direct cu trăirile și experiența părinților. Puțina – credință a acestora, ilustrată cu profunzime în persoana tatălui din Evanghelia de la Luca, are efecte radioactive în viața copiilor: Miluiește-l pe fiul meu, căci este lunatic! (…) Ucenicii Tăi n-au putut!… Aduceți-l la Mine! (…) Noi de ce nu am reușit?; Pentru puțina voastră credință! (Luca 9, 40).

Așadar, credința, rugăciunea și postul părinților sunt izvorul unei vieți în Hristos a copiilor lor. Numai așa, la Judecată, vom putea spune, cu mâna pe inimă: Iată eu și copiii pe care mi i-a dat Dumnezeu! Altfel, copiii vor fi departe, rătăciți și înrăiți, iar inima noastră va fi pustiită.

Iubiți credincioși,

Se cuvine – în lumina celor spuse să ne întrebăm: „Câtă dragoste am revărsat în viața copiilor noștri? Câtă disciplină? Cât respect pentru muncă? Câtă dispoziție spre a iubi?

Spune Sfântul Vasile cel Mare că, atunci când Dumnezeu vrea să schimbe lumea, pune în inima unei femei o putere colosală de a iubi, care se va transforma într-o energie pentru o viață întreagă și într-o ambiție pozitivă pentru copil. Este cazul Maicii Domnului: Tu ai purtat la pieptul tău sfinţit / Pe-al lumii Împărat nebiruit… // Nădejdea lumii, Doamnă Preacurată / Speranţa mea, fii binecuvântată!. De asemenea, relevant este modelul Sfintei împărătese Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare.

Cronicile străvechi spun că împărăteasa Elena a avut un statut social umil: Sfântul Ambrozie din Milano afirmă că ea era o „stabularia”, adică o servitoare într-un han sau tavernă. De la originea aceasta modestă a urcat, pe etape, la rangul de augustă și de împărăteasă. Multe drame au oțelit inima acestei femei. Ultima a fost în anul 326, când i-a murit nepotul, Crispus, împreună cu nora Fausta, fapt ce a determinat-o să meargă într-un pelerinaj în Țara Sfântă. A murit la scurt timp după întoarcerea din lungul pelerinaj, la vârsta de 80 de ani. Dar și-a știut astfel crește și forma copilul, încât să ajungă un lider de referință în istoria Europei, un titan al credinței creștine. Ea a fost, așadar, un model de mamă creștină.

Deci, viitorul copiilor noștri este plăsmuit de iubirea multă sau puțină pe care am înmagazinat-o în ființa lor pe când erau mici, lângă noi, în casa noastră.

Dreptmăritori creştini,

Să privim împreună și la un profil greșit, carent, propus nouă de Sfânta Scriptură: orbul cerșetor din Duminica Orbului din naștere (Ioan 9, 1- 41). Ce a fost el? Beneficiarul unei iubiri distante, precaute, diluate. Accentul nu cădea în respectiva familie pe verticala părinți-copii, ci pe orizontala tată-mamă: era o familie în care avea întâietate relația dintre soți, în dauna relației cu odrasla; ne închipuim un băiat neglijat din cauza dizabilității de care suferea, oprobiul public față de un om care nu ajuta la construcția unei societăți cu ambiția de a deveni o putere mondială, un prunc nefolositor nimănui. Părinții înșiși au preluat atitudinea colectivă, neglijându-și copilul; și el ajunge cerșetor. La sinagogă ei spun, distanțându-se de problemă: Întrebați-l pe el, căci e adult!… Nu sunt deloc modele de părinți, căci au fost artizanii unui adevărat program de psiho-mutilare a propriului copil.

Sfântul Apostol Pavel îi scria ucenicului său Timotei, că va veni o vreme când oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de arginţi, lăudători, trufaşi, hulitori…, lipsiţi de dragoste…, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu (II Timotei 3, 2-3). Adică va exista un declin al conviețuirii civice și o degradare a vieții de familie, egoismul răspândindu-se tentacular. Nu cumva trăim noi, astăzi, într-o astfel de lume? Prorocul Isaia este foarte aspru: Vai de cei ce zic răului bine şi binelui, rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul, lumină; care socotesc amarul dulce şi ducele, amar (Isaia 5, 20). Oare, astăzi, limita dintre bine și rău mai este clar trasată? Nu cumva otrava ne este servită pe post de vitamină?

De aceea, noi să ascultăm de îndemnul Scripturii, care ne vorbește prin gura Înțeleptului Solomon: Deprinde-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă și, chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea! (Pildele lui Solomon 22, 6).

Iubiţi fii întru Hristos,

Între toate făpturile de pe Pământ, omul este ființa care are cea mai îndelungată perioadă de creștere și dependență nu doar fizică, ci și afectivă, având nevoie pentru mulți ani atât de hrană materială, cât și de „pâine” afectiv-emoțională, care trebuie să-i fie furnizate în triunghiul familial, prin intermediul părinților. A te simți iubit îți dă un sentiment de siguranță în fiecare moment al existenței terestre. Tocmai de aceea, familia ar trebui – prin excelență – să fie un leagăn al dragostei și nicidecum o sursă de nesiguranță, de anxietate. Chiar și la bătrânețe ne dorim enorm să fim iubiți și acceptați în mijlocul celor pe care i-am crescut.

Praznicul Învierii este momentul unui nou început în viața noastră, de regenerare a iubirii în familie, la locul de muncă și în societate, atât la nivel inter-personal, cât și la nivel macro-social. Fiecare om a interiorizat și împropriat, de-a lungul copilăriei și a creșterii, mesajele pozitive și negative pe care le-a primit de la părinți. Ajuns adult, el descoperă cât de mult s-a identificat, în adâncurile personalității sale, cu atitudinile celor din jurul său, chiar dacă, în exterior, părea că se orientează într-o direcție opusă.

Adeseori se exprimă în el exact aceleași moduri de a gândi pe care le-a întâlnit în copilărie la tatăl sau la mama sa și pe care atunci le-a contestat. Dacă i s-au adresat formule de genul: „N-o să fie nimic de tine!”, „Nu ești bun la nimic!”, „Toată viața vei fi un ratat!”, el metabolizează în inconștient aceste formule toxice și chiar dacă uneori i se pare că nu sunt valabile, descoperă că ia decizii, de-a lungul vieții, în sensul confirmării acestor „profeții de faliment”, iar, când are șansa unei mutații în viață care să infirme formula, atunci se blochează.

În cazul în care copilul a suferit violența psihică a unei continue demolări a propriei imagini pozitive, la maturitate va avea tendința să exercite violență contra propriei persoane. Este un proces subtil de identificare cu ceea ce părinții spuneau despre el că este, etichetându-l negativ. Așa că, de multe ori de-a lungul evenimentelor negative și a eșecurilor din viața de adult, se ascunde nu ghinionul, ci o nevoie inconștientă de a-și dăuna sieși, de a se auto-distruge, pentru a reproduce și repeta mecanic în prezent psihodinamicile dureroase suferite în copilărie.

La o înțelegere profundă a lucrurilor ne invită Ortodoxia. În toate, trebuie să aibă întâietate dragostea. Așa înțelegeau lucrurile, în trecut, moșii și strămoșii noștri, de aceea știau să se bucure, chiar dacă nu beneficiau de confortul de astăzi, căci lucrau din greu ogorul: Și cât e de frumos în sat / creștinii vin tăcuți din vale / și doi de se-ntâlnesc în cale / își zic: ‹‹Hristos a înviat!›› / Și râde-atâta sărbătoare / Din chipul lor cel ars de soare![3]

Doar dacă avem plină inima de har vom putea rosti împreună cu stihira pascală: Să-L vedem pe Hristos strălucind, cu neapropiată lumină a Învierii. / Și cântându-I cântare de biruință, luminat să-L auzim zicând: „Bucurați-vă!”.

Iubiți creștini hunedoreni,

Acum, când prăznuim omorârea morții, sfărâmarea iadului și începutul altei vieți, veșnice, să săltăm, lăudând pe Pricinuitorul, Cel Unul binecuvântat, Dumnezeul părinților noștri, și preaslăvit” („Slujba Învierii”)! Să conștientizăm cât de important este să nu rămânem departe de Iisus Hristos – Biruitorul morții și să consumăm Pâinea Vieții, dătătoare de lumină, sănătate și înțelepciune.

Savurând împreună cu copiii noștri bucuria Învierii lui Hristos – garanție a învierii noastre, a fiecăruia în parte, să luăm hotărârea de a ne exprima întotdeauna cu dragoste. Acestea fiind spuse, vă urez tuturor Sărbători fericite, cu pace multă și belșug în casă, cu lumină sfântă în suflete!

Hristos a înviat!

Vă spune al vostru arhipăstor, de tot-binele doritor și

spre Domnul rugător pentru mântuirea tuturor,

†  G U R I E ,

Episcopul Devei şi al Hunedoarei