Ministrul Tineretului și Sportului, pentru 2 zile, în județul Hunedoara

Ministrul Tineretului și Sportului, domnul Constantin Bogdan MATEI, se va afla în perioada 16-17 februarie 2019 în județul Hunedoara.

Cu această ocazie, ministrul va participa la semifinalele și finalele Campionatului Național de Tir cu Arcul ce vor avea loc în data de 17 februarie a.c., la Sala Sporturilor din municipiul Deva, începând cu ora 10.30 unde vor fi susținute declarații de presă.

Au pus în pericol circulaţia pe drumurile publice:

• La data de 14.02.2019, în jurul orei  23:30, polițiștii  au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 36 de ani, din municipiul Deva, care conducea un autoturism pe strada Bejan, din municipiul Deva. În urma verificărilor în bazele de date, poliţiştii au stabilit că acesta nu figurează ca și posesor de permis de conducere.

• În data de 15.02.2019, în jurul orei 00:20, poliţiştii au depistat în trafic un bărbat în vârstă de 38 de ani,  din orașul Cugir, judeţul Alba, care conducea un autoturism pe DN7, din direcția Sebeș –Orăștie (în zona Izvorul Rece – Orăştie).  Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,47 mg/l,  alcool pur în aerul expirat.

•   În data de 14.02.2019, în jurul orei 01:10, poliţiştii rutieri au depistat pe strada Căprioarei, din municipiul Hunedoara, un tânăr de 27 de ani care conducea un autoturism, deşi consumase băuturi alcoolice.  În urma testării tânărului, aparatul etilotest a indicat o concentraţie de 0,49 mg/l, alcool pur în aerul expirat.  În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că tânărul nu posedă permis de conducere.  Faţă de cel în cauză, poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru  o perioadă de 24 ore. Acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, care a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Posesor legal de armă de vânătoare cercetat pentru braconaj cinegetic

Acesta a fost depistat de polițiști  în trafic, cu glonţul pe ţeavă.

În data de 15.02.2019, în jurul orei 02:30, polițiștii Secției de Poliție Rurală Șoimuș şi cei ai Secției de Poliție Rurală Ilia au oprit în trafic,  pe D.J. 761, la intersecția cu drumul comunal care duce spre balastierele din satul Bălata, autoturismul condus de un bărbat în vârstă de 66 de ani, din comuna Hărău.

În urma examinării interiorului autoturismului, pe scaunul pasagerului din dreapta față a fost identificată o armă de foc letală (deţinută legal), încărcată cu patru cartușe cu glonț (pe arma de vânătoare era montată o lunetă şi o lanternă). Tot pe scaunul pasagerului a fost găsit şi un proiector (conectat la priza autoturismului), iar  în portbagaj și pe bancheta din spate a autoturismului se aflau 11 saci din material plastic.

Arma letală și proiectorul au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de braconaj cinegetic.

Primăria Deva răsplăteşte performanţa

Mara Muntean – de la Colegiul Național ,,Decebal” Deva și Denisa Golgotă – de la Liceul cu Program Sportiv ,,Cetate” Deva sunt două eleve care au obținut performanțe deosebite în anul 2018.

Mara a excelat la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, desfășurată în luna decembrie 2018, în Botswana, unde a obținut medalia de argint.

Denisa, care este componentă a Lotului Național Olimpic de Gimnastică Artistică Feminină a României, a obținut rezultate de excepție la concursurile sportive internaționale și la Campionatul European de Gimnastică Artistică de la Glasgow 2018 (vicecampioană europeană la sol-senioare, medaliată cu argint și medalia de bronz la sărituri).

Fetele au demonstrat că munca, dăruirea și responsabilitatea au ca finalitate rezultate remarcabile.

Evenimentul de joi, 14 februarie 2019, este o recunoaștere publică a faptului că școala și educația sunt temelia viitorului, în primul rând un viitor frumos al comunității noastre, dar totodată al societății românești.

“Le mulțumesc acestor copii minunați dar și profesorilor: Nicolae Forminte, Liliana Cosma, Adela Popa, Florin Cotuțiu și Mirela Dicu, care i-au pregătit cu profesionalism. Și nu în ultimul rând, le mulțumesc părinților care și-au susținut copiii, pentru ca aceștia să aibă rezultatele de astăzi.

Investiția în educație este una dintre prioritățile administrației publice locale din Deva. Școala, familia dar și noi, suntem parteneri în educația copiilor!

Vom recompensa întotdeauna munca, vom recunoaște valoarea, vom încuraja performanța!”, a scris primarul Florin Oancea pe pagina sa de Facebook.

Apicultorii nu-şi pot desface producţia de miere din cauza preţului mic

Apicultorii hunedoreni, dar nu numai ei, se află într-o situaţie delicată în condiţiile în care preţul de achiziţie al mierii a scăzut foarte mult şi nu rentează să o vândă cu aşa de puţini bani. Cei mai afectaţi sunt apicultorii care obţin 500 – 1.000 de kilograme de miere pe an, în cazul acestora costul mic al mierii fiind grevat şi de taxele pentru analizele de laborator, care, împărţite la o cantitate mai mică ajung să „cântărească” mult în construirea preţului final.

Problemele apicultorilor hunedoreni vor fi dezbătute astăzi, vineri, 15 februarie, în cadrul întâlnirii de bilanţ pe anul 2018 al ACA Hunedoara. Lucrările vor avea loc la sala mică a Casei de cultură din Deva, începând cu ora 16,00. Invitat al reuniunii este un specialist din cadrul Institutului de Cercetări Apicole Bucureşti, care va prezenta mai multe chestiuni de patologie apicolă.

„Anul trecut am avut o recoltă foarte bună de miere la salcâm şi de foarte bună calitate. Din păcate, desfacerea a lăsat mult de dorit şi a trebuit să oprim achiziţia din cauza preţului mic. Cauza principală se regăseşte în Germania, pentru că acolo exportăm foarte mult, unde a intrat miere din ţări situate în afara Comunităţii Europene – Ucraina, China, ţările din America de Sus. Acolo s-au făcut producţii bune, iar mierea oferită în Germania este la preţuri de nimic. Normal că acolo se aplică legile economiei de piaţă, cerere şi ofertă, şi le convine să cumpere la preţuri mai mici, din altă parte. Probabil, dacă mai scad preţurile la noi, se va reporni şi desfacerea”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

În opinia sa, statul ar trebui să-şi protejeze producătorii locali prin subvenţii pe kilogramul de miere, dar o soluţie ar putea fi şi aplicarea unor taxe vamale pentru mierea importată din afara Uniunii Europene, ceea ce ar sprijini apicultorii.

„Situaţia este foarte gravă, pentru că sunt foarte mulţi apicultori care au cantităţi mari de miere acasă. Sunt oameni care au depus eforturi, au realizat cheltuieli, şi care nu au bani ca să meargă mai departe cu familiile de albine. Cred că ar trebui găsită o soluţie pentru aceşti oameni care nu au reuşit să vândă mierea. Ar trebui sprijinit şi sectorul apicol. Sincer, când văd că pe toate animalele se dau subvenţii, ne simţim puţin neglijaţi, daţi la o parte. Cum se poate să nu dau nicio subvenţie. Este Planul Naţional Apicol, dar îşi trebuie foarte multe hârtii şi puţini apicultori apelează, din păcate, la acesta. Sper să ajungem la un dialog concret, cu cărţile pe masă, cu Ministerul Agriculturii”, a adăugat preşedintele ACA Hunedoara.

Din păcate, situaţia nu s-a remediat şi aproape 40% din cantitatea de miere a rămas la producărori. „Din câte ştiu eu, din teren, sunt tone de miere la apicultori acasă”, a punctat Korb.

„7 Zile în Hunedoara”, la Ediția de Primăvară a Târgului de Turism

Începând din data de 21 februarie 2019 și până în data de 24 februarie 2019, se anunță 4 zile pline pentru industria turismului românesc la Ediția de Primăvară a Târgului de Turism, cel mai amplu eveniment dedicat vacanțelor și călătoriilor care are loc sub cupola Centrului Expozițional Romexpo din București.

 Frumusețea locurilor și a ținuturilor județului Hunedoara vor fi readuse în atenția publicului prin intermediul unui spațiu expozițional amenajat de Consiliului Județean Hunedoara pe o suprafață de 54 mp, în standul 19-20 al Pavilionului B1. Scopul final al participării la această ediție a Târgului este acela de a atrage un număr cât mai mare de turiști care să își petreacă concediile în zona Hunedoarei. Tema centrală în jurul căreia a fost concepută expoziția este „7 Zile în Hunedoara”, în acest sens fiind pregătite o serie de pliante și panouri grafice cu propuneri de trasee turistice care includ activități, vizite la diverse obiective turistice și participări la cele mai importante evenimente găzduite de județul nostru în anul 2019.

Standul județului Hunedoara va putea fi vizitat pe toată durata evenimentului, între orele 10:00 și 18:00 de joi până sâmbătă, respectiv între orele 10:00 și 16:00 în ziua de duminică. Delegați ai principalelor obiective turistice, reprezentanți ai CNIPT-urilor, ai primăriilor și ai Centrului de Creație și Artă din Deva, precum și operatori economici din județ vor întâmpina vizitatorii standului cu numeroase broșuri, pliante, hărți turistice și materiale informative care să pună în lumină alternativele multiple de petrecere a vacanțelor care se găsesc pe teritoriile celor 6 zone etnografice ale județului Hunedoara.

Se înmulţesc cazurile de violenţă domestică în judeţ

În data de 13.02.2019, în jurul orei 06:50, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de un hunedorean în vârstă de 59 de ani despre faptul că a fost lovit de către soţie.

Patrula de siguranță publică care s-a deplasat la fața locului a constatat faptul că, pe fondul consumului de alcool și în urma unor discuții contradictorii, bărbatul a fost lovit cu pumnul în zona feței de către soția sa, în vârstă de 60 de ani.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie. Cu ocazia întocmirii formularului de evaluare a riscului, bărbatul s-a opus emiterii unui ordin de protecție provizoriu împotriva soţiei.

***

În data de 13.02.2019, poliţiştii Postului de Poliție Romos au fost sesizaţi de un bărbat din comuna  Romos cu privire la faptul că, în seara zilei de 12.02.2019, în jurul orei  23:00, la domiciliul său a venit o vecină în vârstă de 90 de ani, care a relatat că a fost victimă a unei agresiuni.

În baza sesizării, poliţiştii  s-au deplasat la domiciliul femeii, care le-a declarat că, în seara zilei de 12.02.2019, pe fondul unor neînțelegeri și a consumului de băuturi alcoolice, fiica sa a lovit-o de mai multe ori cu pumnii și cu o coadă de mătură.

Şi în acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie. De asemenea, a fost întocmit formularul de evaluare a riscului în vederea emiterii ordinului de protecție provizoriu, însă partea vătămată s-a opus emiterii acestuia.

***

În data de 13.02.2019, în jurul orei 21:30, Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie în vârstă de 34 de ani, din Petroșani, despre faptul că soţul său, în vârstă de 40 de ani, a lovit-o cu palma.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliției, iar în urma completării chestionarului de evaluare a riscului, poliţiştii au constatat că sunt îndeplinite toate condițiile necesare eliberării ordinului de protecție provizoriu. Victima a fost de acord cu emiterea ordinului de protecție, context în care bărbat  a fost informat despre faptul că are obligația să părăsească temporar (pentru 5 zile) locuința comună.

Poliţiştii continuă cercetările, şi în acest caz, sub aspectul comiterii infracțiunii violenţă în familie.

***

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

 De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

 Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

 Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Reţinuţi după ce au tâlhărit un bărbat. Prejudiciul depăşeşte 8.000 de lei

În urma activităților întreprinse, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale au  identificat doi tineri din municipiul Lupeni (în vârstă de 19 şi 22 de ani) şi o minoră în vârstă de 16 ani, bănuiţi de comiterea, în perioada  ianuarie – februarie 2019, a două acte materiale de tâlhărie calificată.

Din cercetări, poliţiştii au stabilit că cei trei, în data de 27.01.2019, în jurul orei 18.00, au pătruns în locuința unui bărbat din Lupeni, în vârstă de 84 de ani, iar după ce l-au agresat fizic, sub amenințarea unui cuțit i-au sustras 8.000 de lei.

Ancheta a arătat faptul că minora a fost primită în locuinţă de către bărbat (despre care cei trei aveau informaţii că locuieşte singur şi deţine diferite sume de bani), iar cei doi tineri au urmat-o la scurt timp, profitând de faptul că proprietarul apartamentului nu a asigurat uşa de acces, după care l-au agresat pe bărbat şi l-au deposedat de suma de bani.

De asemenea, în data de 10.02.2019, în jurul orei 20:30, cei doi tineri  au urmărit un alt tânăr, în vârstă de 28 ani, pe Aleea Narciselor, din  Lupeni, unde, la adăpostul întunericului l-au acostat, l-au agresat fizic si i-au sustras un telefon mobil şi un portofel cu acte personale şi 5 lei, cauzându-i acestuia un prejudiciu în valoare de 400 de lei (ce a fost recuperat de către poliţişti).

În urma probatoriului administrat, poliţiştii au luat măsura reținerii pentru o perioada de 24 de ore faţă de cei doi tineri, în timp ce faţă de  minoră s-a dispus cercetarea în stare de libertate. Cei doi tineri reţinuţi vor fi prezentaţi magistraţilor Judecătoriei Petroșani, cu propunere de arestare preventivă.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor trei.

Atenţie şoferi! Trafic restricţionat pe Autostrada A1 Sibiu-Deva

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că,  pe Autostrada A1 Sibiu-Deva, pe sensul Sibiu-Sebeş (calea 1),  între kilometrii 263+500  şi 264 se restricţionează  a treia bandă(urcare tunel Sacel, jud. Sibiu) între orele 08:30 – 15:30 pentru înlocuirea parapetului median.

Conducătorii auto sunt sfătuiţi să ruleze cu atenţie, să reducă viteza în zona lucrărilor şi să semnalizeze orice intenţie de schimbare a benzii de circulaţie.

Rămâneţi fără curent mai mult de patru ore, veţi primi despăgubiri

Dacă rămâneţi fără curent, veţi fi despăgubiţi. Din acest an, operatorii de distribuție a energiei electrice vor despăgubi automat clienţii cu 30 de lei, în cazul în care alimentarea cu energie va fi întreruptă mai mult de patru ore.

Aceeaşi sumă va fi primită dacă, până la finalul anului 2020, au loc mai mult de douăsprezece întreruperi neplanificate de lungă durată în mediul urban sau 24 în mediul rural.

ANRE aproba, la sfârșitul lunii martie 2016, printr-un ordin publicat în MO, Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice. Printre prevederile documentului se numără și acordarea de compensații de către operatorul de distribuție, de la 1 ianuarie 2019, pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electric. Acestea ar urma să fie plătite automat utilizatorilor racordați la rețeaua electrică, fără a fi necesară o solicitare din partea acestora.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, compensațiile datorate de OD pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice se plătesc utilizatorilor racordați la RED la nivelul de JT în mod automat, fără a fi necesară o solicitare din partea acestora”, prevede documentul, la art. 35 alin (6).

Cu toate că obligația acordării compensațiilor există, punerea în practică a acesteia poate pune probleme. Astfel, distribuitorii pot plăti din proprie iniţiativă  despăgubiri acolo unde ştiu că situaţia care le generează s-a produs, respectiv în cazurile în care, spre exemplu, o localitate întreagă rămâne fără energie electrică cel puțin patru ore.

Pe de altă parte, în cazul consumatorilor individuali (casnici), semnalarea către distribuitor a problemelor apărute în alimentarea cu energie se face doar acolo unde sunt montate contoare inteligente, care trimit în timp real date de la locul de consum./www.alba24.ro

Mobilizare pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuală

În perioada 4-10 februarie 2019, în toate județele țării, polițiștii de investigare a criminalității economice au organizat 192 de acțiuni, pentru protejarea drepturilor de autor și combaterea contrabandei. Cu acest prilej, au fost efectuate peste 900 de controale, dintre care  598 la agenți economici și 272 la persoane fizice.

De asemenea, s-au constatat peste 360 de infracțiuni, dintre care 323 prevăzute de Legea nr.84/1998 privind mărcile si indicațiile geografice, 15 prevăzute de Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, 9 infracțiuni de evaziune fiscală și 19 infracțiuni de altă natură.

Mai mult, au fost aplicate aproape 420 de sancțiuni contravenționale (858.445 de lei) și s-au indisponibilizat  anabolizante, aur, haine, cosmetice și alte bunuri în valoare de peste 2.500.000 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în cazul substanțelor anabolizante – 1.000.000 de lei și produselor textile – 949.457 de lei.

Prejudiciul recuperat în această perioadă, prin instituirea măsurilor procedurale specifice în dosarele penale existente sau nou constituite în domeniul vizat, este în valoare de 457.023 de lei.

Obiectivul prioritar al acțiunilor l-a constituit prevenirea, în mod eficient, a infracționalității în domeniu, precum și identificarea, documentarea, destructurarea și tragerea la răspundere penală a membrilor și beneficiarilor principalelor rețele care introduc și comercializează pe teritoriul național produse piratate sau contrafăcute.

Activitățile s-au desfășurat în cooperare cu polițiști de la ordine publică, polițiști de la rutieră și de la frontieră, împreună cu specialiști din cadrul altor instituții cu competențe în domeniul vizat./www.politiaromana.ro

Ajutor umanitar pentru 9 familii din Munţii Apuseni

Pompierii Secției Ilia și ai Stației Brad din cadrul #ISUHunedoara au acordat ajutor umanitar celor 9 familii din 3 cătune risipite pe culmile Munților Apuseni.

Pompierii salvatori au umplut ranițele cu pâine, făină, ulei, fructe, orez, zahăr, biscuiți, dulciuri, apă și petrol lampant. Pentru a ajunge la locuitorii izolați, din localitățile Deleni, Prihodiște și Brășeu, pompierii au parcurs 46 de kilometri cu autospeciale de primă intervenție iar următorii aproximativ 4 kilometrii pe jos.

Cu această ocazie pompierii au desfășurat și activități de recunoaștere în teren și s-au asigurat că oamenii, majoritatea vârstnici, știu cum să prevină izbucnirea unui incendiu în gospodării./fb ISU Hunedoara

Metoda „îmbrățișării” – o nouă “tactică” a hoţilor

În data de 11.02.2019, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Brad au fost sesizaţi cu privire la faptul că unui bărbat în vârstă de 82 de ani,  din comuna Buceș, i-au fost sustraşi 1.500 de lei, în timp ce se afla în incinta Policlinicii din municipiul Brad.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că bărbatul a fost abordat de alţi bărbaţi, care au pretins că îl cunosc şi care au folosit „metoda îmbrăţişării” pentru a-i distrage atenţia şi a-i sustrage, din buzunar, portmoneul cu suma de bani.

În urma certătorilor efectuate, poliţiştii au reuşit, în scurt timp, identificarea a  trei bărbaţi, în vârstă de 47, 45 (ambii din municipiul Deva) şi 58 de ani (din comuna Cârjiţi), bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt reclamate.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii  Biroului de Investigaţii Criminale Brad, cu sprijinul polițiștilor Biroului de Investigaţii Criminale Deva şi cel al luptătorilor Serviciului Acţiuni Speciale Hunedoara i-au depistat şi condus la sediul Poliţiei, pentru audieri, pe cei trei bărbaţi, pe numele cărora a fost întocmit dosar de cercetare penală.

În acest caz, prejudiciul  a fost recuperat în totalitate și restituit persoanei vătămate.

***

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare / genţi, este recomandat să ţineţi cont de următoarele recomandări cu caracter preventiv:

           În mijloacele de transport în comun:

 • când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;

 • evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;
 • dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul;
 • poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix din autovehicul;
 • dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;
 • nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;
 • nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des „vizitate” de către hoţi;
 • dacă transportaţi sume mari de bani, evitaţi deplasarea cu mijloacele de transport în comun; apelaţi la o cunoştinţă cu autoturism, sau luaţi un taxi, de preferat de la o companie cunoscută, de notorietate, unde vă veţi aşeza pe locurile din spate;
 • dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

 

La cumpărături :

 evitaţi aglomeraţiile din pieţe, bazaruri, gări autogări, magazine,etc.

 • portmoneul nu se aşează niciodată deasupra cumpărăturilor, la vedere, iar geanta nu se ţine în coşul de cumpărături;
 • feriţi-vă de priviri indiscrete când manipulaţi banii;
 • când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit;
 • acordați mai mare atenție poșetei, decât plaselor de cumpărături; siguranța poșetei să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră; când faceți diferite plăţi sau cumpărături, nu scoateți tot teancul de bani, ci numai suma necesară;
 • nu păstraţi banii în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei;
 • nu ţineţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc;
 • nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani;
 • urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă, ca din întâmplare, obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână; un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când „operează”, ca să-şi ascundă mâna de privirile străine;
 • aveți grijă la folosirea cardurilor, la extragerea de numerar din bancomate; există riscul sa fiţi urmărit şi să vă fie sustrasă suma de bani;
 • reclamaţi Poliţiei cazurile de prindere în flagrant a hoţului pentru a curma activitatea infracţională a acestuia.

Bărbat salvat de jandarmii montani în Parâng

Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Parâng au intervenit marţi, 12 februarie a.c., pentru salvarea şi evacuarea unui bărbat care a semnalat printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112 faptul că a rămas înzăpezit în zona intermediară a telescaunului nou din staţiunea montană Parâng.

Acţiunea a fost dificilă având în vedere condiţiile meteo nefavorabile, ceaţă, viscol şi zăpadă care măsura peste 1 metru.

Bărbatul era afundat în zăpadă până în zona pieptului, însă nu a necesitat îngrijiri medicale.

Jandarmii l-au transportat cu snowmobilul până la autoturismul personal în zona Hotelului Rusu.