Grădină urbană pe bani europeni, în zona Zamfirescu

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a semnat marți, 16 iulie 2019, cu ADR Vest contractul de finanțare pentru proiectul ”Amenajare grădină urbană în zona Zamfirescu”, în valoare totală de 904,328.48 lei, inclusiv TVA (echivalentul a 197.693,36 euro), dintre care 800,155.36 lei (174.920,29 euro) –  valoarea asistenței nerambursabile solicitate, iar 104.173,12 lei (22.773,07 euro) – valoarea cofinanțării Municipiului Deva.

Perioada de implementare a proiectului: iulie 2019 – iunie 2021.

Perioada de execuție a lucrărilor și recepția la terminarea acestora: 5 luni.

Prin realizarea investiției se urmărește transformarea zonei Zamfirescu într-o grădină urbană, cu acces liber pentru toți locuitorii orașului.

Principalele lucrări propuse a se realiza:

 • -salubrizarea terenului existent (demolare tobogane, eliminare diverse elemente metalice de pe amplasament, desființare gărdulețe, toaletarea arborilor etc.);
 • -modelarea terenului și aducerea la cota din proiect;
 • -amenajarea de spații verzi, constând în: montare gazon, realizare ronduri și plantare flori, plantare arbori ornamentali, plantare vegetație de talie mică, amenajare pergole tip arcadă pentru flori etc.;
 • -dotare cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi);
 • -amenajarea unui loc de joacă;
 • -realizarea sistemului de iluminat, sistemului de irigații și sistemului de supraveghere video;
 • -asigurare internet wireless în spațiile publice.Rezultatele implementării proiectului:

– suprafață spații verzi create 3.446,33 mp;

– suprafață spații deschise create sau reabilitate în zonele urbane 3.446,33 mp (dintre care: 3.141,18 mp. amenajare spații verzi, 44,20 mp. amenajare loc de joacă și 260,95 mp. amenajare alei).

Compania chineză UE FURNITURE deschide o fabrică în Deva

UEROM FURNITURE CO. va investi într-o fabrica de mobilă în Deva, pe o suprafață de 40.000 de metri pătrați, și va produce scaune de birou și canapele pentru piața europeană. Producția efectivă este estimată a începe în prima parte a anului 2021.

Primarul Municipiului Deva, domnul Nicolae-Florin Oancea, a avut o întâlnire oficială cu domnul Jiayong Zhang, directorul general și acționarul majoritar al companiei chineze UE FURNITURE, lider pe piața chineză de producție a scaunelor de birou, în vederea finalizării discuțiilor cu privire la deschiderea unei linii de producție în municipiul Deva.

Discuțiile și negocierile municipalității devene cu staff-ul responsabil de  investiția companiei chineze au început în luna mai a anului 2018. Competitorul principal al municipiului Deva a fost municipiul Galați. Finalitatea eforturilor a fost materializarea lor într-un Memorandum de Înțelegere între părți, totul pentru a asigura condiţiile administrative adecvate pentru sprijinirea și implementarea cu succes a proiectului investițional UEROM FURNITURE CO., în scopul dezvoltării economiei locale a Municipiului Deva.

UE FURNITURE a fost înființată în 2001 și este una dintre cele mai importante companii specializate în dezvoltarea și producerea scaunelor de birou, a scaunelor de masaj, a mobilierului funcțional și a canapelelor, situată în Regiunea Anji, care este cunoscută ca Regiunea  industriei scaunelor din China. Produsele companiei sunt comercializate în peste 60 de țări și regiuni.

Rectificarea bugetului judeţului, dezbătută, marţi, în şedinţă ordinară la CJ

Marți, 16 iulie, ora 10.00, va avea loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Hunedoara.

Pe ordinea de de zi sunt înscrise următoarele proiecte:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului propriu al județului Hunedoara pe anul 2019;
2. Proiect de hotărâre privind utilizarea excedentului anual al bugetului propriu al județului Hunedoara rezultat la închiderea exercițiului bugetar al anului 2018 ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare prevăzute în bugetul propriu al județului Hunedoara pe anul 2019;
3. Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Deva pe anul 2019.

*Proiectele în detaliu pot fi consultate pe site-ul instituției www.cjhunedoara.ro, secțiunea Ședințe CJH, Ședința 16 iulie 2019. 

Râu de Mori: Investiţiile în infrastructură, cheia unei dezvoltări durabile

Aşezată la poalele Masivului Retezat, comuna Râu de Mori este una dintre cele mai frumoase din judeţul Hunedoara, iar potenţialul său turistic este unul impresionant. Tocmai de aceea, autorităţile locale şi-au îndreptat atenţia spre dezvoltarea infrastructurii de apă, canalizare şi drumuri, astfel încât turiştii să aleagă această minunată zonă pentru a-şi petrece aici câteva zile de concediu.

Pe această linie, a dezvoltării locale durabile, se înscriu mai multe proiecte de investiţii publice derulate de Primăria Râu de Mori. Este vorba de un proiect de alimentare cu apă şi canalizare pentru satul Suseni şi zona de agrement din staţiunea Râuşor, dar şi de modernizarea căminului cultural din satul Râu de Mori.

„Am spus de mai multe ori şi susţin ideea potrivit căreia fără investiţii în infrastructură nu vom putea progresa. Iar dacă bugetele locale nu ne ajută să derulăm acele investiţii publice pe care apreciem că sunt necesare în comunitatea noastră locală, investiţii solicitate de către cetăţeni, atunci încercăm varianta finanţării din alte surse, cum ar fi fondurile europene sau programele guvernamentale. Sunt bani pentru care depunem proiecte la toate instituţiile care ne pot oferi finanţări şi cred că eforturile colegilor mei din primărie se văd pe teren prin lucrările aflate în derulare”, a declarat primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang.

Potrivit acestuia, proiectul de alimentare cu apă şi canalizare de la Suseni are o valoare de 8 milioane de lei. Al doilea proiect, prin care se propune modernizarea căminului cultural, se ridică la suma de 500.000 de euro.

De notat este faptul că administraţia locală mai are în derulare diverse proiecte de interes local, majoritatea finanţate din fonduri europene sau guvernamentală.

Începe distribuirea tichetelor gratuite pentru transportul public local

Primăria Municipiului Deva va distribui, începând de luni, 15 iulie 2019, tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local, pentru intervalul august-noiembrie 2019.

Biletele pot fi ridicate în perioada 15 iulie–2 august 2019, din două locaţii.

Pensionarii cu venituri lunare mai mici de 1.000 lei vor ridica tichetele gratuite de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva (holul intrării principale), de luni până joi – între orele 8:00-13:00, şi vineri – între orele 8:00-12:00.

La ridicarea biletelor este obligatorie prezentarea ultimului cupon de pensie (copie) şi a cărţii/buletinului de identitate (copie).

Veteranii de război şi văduvele de război necăsătorite, foştii deţinuţi politici, refugiaţii şi deportaţii, revoluţionarii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare ai municipiului Deva vor ridica tichetele gratuite pentru transportul în comun de la Primăria Municipiului Deva (Piaţa Unirii, nr. 4), camera 24, de luni până vineri – între orele 9:00-13:00.

La ridicarea biletelor este obligatorie prezentarea actului de identitate (copie).

Pentru persoanele aflate în situaţii deosebite (probleme medicale, absenţă din localitate etc.), perioada de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie se prelungeşte cu două săptămâni, până în data de 16 august 2019. În intervalul 516 august 2019, biletele vor fi distribuite la Primăria Municipiului Deva, de luni până vineri, între orele 9:00-11:00, astfel:

-camerele 22 și 29 – pentru pensionarii cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei;

-camera 24 – pentru veteranii de război şi văduvele de război necăsătorite, foştii deţinuţi politici, refugiaţii şi deportaţii, revoluţionarii, donatorii de sânge şi Cetăţenii de Onoare ai municipiului Deva.

Tichete gratuite pentru transportul public local sunt valabile pentru 10 călătorii dus-întors/lună, pe raza municipiului Deva.

Informaţii suplimentare se pot obţine la numărul de telefon 0254.218.579 / int. 136, de luni până joi – între orele 8:00-16:30 şi vineri – între orele 8:00-14:00.

Au văzut moartea cu ochii: maşină lovită de fulger

Administratorul public al judeţului Hunedoara a fost în pericol iminent pe drumul spre Parâng.

Administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, dar şi alte trei persoane, pot spune că s-au născut a doua oară după ce, miercuri, maşina în care se aflau a fost lovită de un fulger în timp ce se deplasau spre staţiunea Parâng.

Cei patru, între care doi constructori şi doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara, se aflau pe drumul spre Parâng, pentru a verifica stadiul în care se află lucrările la această investiţie. La un moment dat, în ciuda ploii şi a vremii, în general, nefavorabile, oficialii CJ Hunedoara au decis să continue evaluarea începută în teren, astfel că au plecat spre Parâng.

„Eram în maşina constructorului, împreună cu dirigintele de şantier. Ne-am oprit în vreo patru locuri. Ploua încet, mărunt şi fulgera, dar părea că fulgerele sunt departe. La un moment dat, cum mergeam cu maşina încet, am văzut un fulger puternic, cu o lumină puternică şi un nor de praf, în jurul maşinii. Antena maşinii a zburat, nici n-am văzut-o”, a spus Costel Avram.

Şapte găuri în drum

Şocaţi de cele întâmplate, ocupanţii maşinii au avut nevoie de câteva secunde pentru a realiza ceea ce s-a întâmplat. De aceea, pentru că nu mai coborau din maşină, un muncitor care lucra pe un excavator, în zonă, a luat-o la fugă spre ei pentru a le acorda ajutor. Abia atunci, Avram, dirigentele de şantier şi reprezentanţii constructorului au ieşit din maşină şi au văzut ceea ce s-a întâmplat.

„Afară am văzut, în spatele maşinii, vreo şapte găuri în drum. Se vedea puterea fulgerului care a lovit”, a spus administratorul public al judeţului.

Mai în glumă, mai în serios, Costel Avram a concluzionat cu o veche vorbă din Moldova, care spune că oamenii care au trecut prin astfel de situaţii pot spune că au „le-a murit moartea”.

Finalizare în acest an

Dincolo de această întâmplare de care protagoniştii îşi vor aduce aminte toată viaţa, merită remarcat faptul că lucrările la drumul spre Parâng evoluează în ritm rapid.

“Sunt foarte mulțumit de ceea ce am găsit pe acest șantier, unde cei de la Strabag lucrează conform graficului pe care l-am stabilit. M-au surprins într-un mod plăcut prin seriozitatea cu care-și respectă angajamentele asumate, drept pentru care îi felicit pentru modul în care abordează această lucrare. Am aflat că, din 15 iulie, constructorul a luat decizia de a lucra 24 de ore din 24 la acest drum, astfel încât promisiunea că anul acesta drumul să fie finalizat în procent de 85-90% cred că va fi îndeplinită, spre mulțumirea noastră dar mai ales a operatorilor de turism din zonă și a turiștilor”, a declarat Costel Avram.

Detalii tehnice

Sectorul care va fi modernizat are o lungime de 3,725 km. Lățimea părții carosabile este de 4 m. În cadrul proiectului se vor realiza: 4.525 ml de rigole betonate, 23 de podețe, 2.211 ml de ziduri de sprijin din beton și ciment, 1.249 ml de ziduri de sprijin din gabioane, 2.562 ml de parapete de siguranță.

Proiectul de modernizare a DJ 709F spre masivul Parâng, pe tronsonul cuprins între km 6+600 -km 10+352 este finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2), finanțare obținută de CJ Hunedoara, iar valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei.

 

Primarul Devei a semnat un nou contract pe fonduri UE

Vești excelente pentru deveni!

Miercuri, 3 iulie 2019, am semnat, la sediul ADR Vest Timișoara, contractul de finanțare pe fonduri europene al proiectului: ”Modernizarea sistemului de transport public local, prin achiziționarea de vehicule ecologice” (autobuze și microbuze).

Valoarea finanțării este de 53.365.119,5 lei (TVA inclus) – aproximativ 11,2 milioane de euro (TVA inclus).

În termen de o lună, în funcție de traseul documentelor, vom semna și contractul în valoare de 49.854.565,6 lei (TVA inclus) – aproximativ 10,5 milioane de euro, referitor la: ”Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente.”

Așadar, în total, în domeniul mobilității urbane, vom absorbi din fonduri europene peste 20 de milioane de euro!

Deva se dezvoltă continuu, prin efortul unei întregi echipe din Primăria Deva, căreia țin să-i mulțumesc public!

Nicolae-Florin OANCEA
Primarul Municipiului Deva

Investiții în transportul public ecologic în municipiul Hunedoara

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a semnat, marţi, 2 iulie 2019, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Vest și cel de-al treilea contract din seria celor care vizează modernizarea transportului public ecologic în municipiul Hunedoara, amenajarea de alei pietonale și piste de biciclete. Este vorba despre proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Vest”.

„În urmă cu aproximativ două săptămâni am semnat contractele pentru două proiecte: Modernizarea transportului în  municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic –  Coridorul de Est și Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara  prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul Central. Acum  a venit rândul celui de-al treilea proiect, cel care vizează Coridorul de Vest. Valoarea totală a celor trei proiecte este de 30 de milioane de euro”, spune Dan Bobouțanu.
Cele trei proiecte presupun modernizarea a 5,22 km, din care suprafața  carosabilă modernizată va fi aproape 14.000 mp, suprafața pietonală modernizată va fi de peste 11.000 mp. În cadrul proiectului se vor amenaja 3 kilometri de piste de biciclete și se vor achiziționa 20 de autobuze ecologice. Vor fi modernizate 32 de stații de îmbarcare pentru călători transport public și create 11 stații de închiriere biciclete.
De asemenea, se vor achiziționa un număr de 358 de biciclete, care urmează să fie puse la dispoziția locuitorilor și turiștilor, spre închiriere. De asemenea, se vor planta 109 arbori maturi. În ceea ce
privește mobilierul urban, în cadrul celor trei proiecte se prevede achiziționarea a 46 de bănci simple, 17 bănci modulare, 120 de rasteluri individuale de biciclete și 94 de coșuri de gunoi. De asemenea, se vor
amenaja 20 de stații de încărcare pentru autobuzele hibrid.
Proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Vest” presupune transformarea în alee pietonală a unor mari suprafețe de spațiu public,
în prezent ocupate de carosabil și parcări, precum și transformarea a trei artere de importanță locală într-un traseu semi-pietonal care să reprezinte un coridor de acces între Centrul Istoric și Castelul Corvinilor, practic principalele obiective turistice ale municipiului.
Proiectul investițional este amplasat pe străzile Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă, Piața Libertății Bd. Libertății și Bd. Republicii, cu impact
asupra străzilor Rotarilor, Cernei, Cloșca, Piața Iancu de Hunedoara și Bd. Traian.
Principalele elemente din proiect sunt:
• transformarea străzilor Constantin Bursan (accesul către Curtea Husarilor), str. Castelului, 9 Mai, Maior Mircea Ioan Stângă în străzi cu caracter semi-pietonal
• transformarea în alee pietonală a Pieței Libertății – spațiul carosabil dintre str. Rotarilor (în sud), str. Constantin Bursan (vest) și str. Revoluției (nord) va deveni unul complet pietonal, fiind separat
de spațiul carosabil cu bolarzi retractabili.
Proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul de Est” vizează străzile Buituri, Eroilor și Mureșului (tronson între str. Eroilor și str. Mihai Viteazul) din municipiul Hunedoara, însă aria de intervenție acoperă și următoarele străzi, prin impactul intervențiilor propuse: Bd. 1848, Al. Vlahuță, Gh. Lazăr, Viorele, Trandafirilor, Pictor Luchian,
Victoriei.
Principalele elemente investiționale din proiect sunt:
• modernizarea suprafeței carosabile și a trotuarelor și aliniamentelor de spațiu verde pe străzile Buituri, Eroilor și Mureșului (tronson între str. Eroilor și str. Mihai Viteazul).
• modernizarea Aleii Ciprian Porumbescu și transformarea acesteia într-o zonă urbană atractivă pentru tineri, dotată cu mobilier urban și o rețea de iluminat public pietonal.
• modernizarea scărilor de la “Poliție” și dotarea zonei mobilier urban și o rețea de iluminat public pietonal.
• modernizarea Scării Izvor – Școala 3.
• amenajarea intersecției dintre Str. Pictor Luchian și str. Victoriei cu girație, pentru a putea extinde traseul nr. 2 de autobuz, astfel încât aceasta să poată deservi călătorii până la Stația Spital Municipal, fără a fi necesară reorganizarea ulterioară a traseului.
Proiectul „Modernizarea transportului în municipiul Hunedoara prin investiții în transportul public ecologic – Coridorul Central” presupune printre altele:
• în zona parcării Kaufland se propune reorganizarea trotuarului existent, pavarea cu piatră naturală sau pavaj compozit colorat.
• în stația “Sanitas” va fi amplasat un automat de cumpărare/reîncărcare a cardurilor de călătorie. Stațiile propuse pentru modernizare sunt: Dacia nr. 38 (tur-retur), Dacia nr. 20 (tur-retur), Str. Mureșului (Artima), Bd. Dacia (bloc G3 tur, retur), Bd. Dacia (Hotel Rusca tur, retur), Str. Ion Creangă (Gambrinus) și Bd. Dacia – Bd Corvin.
„Ca valoare financiară, acestea sunt cele mai importante proiecte din cele 22 depuse la ADR Vest. Practic, odată cu implementarea acestor trei proiecte, municipiul Hunedoara se va schimba radical. Putem spune că Hunedoara anului 2023 (perioada de implementare) va fi total diferită față de ceea ce vedem astăzi. Felicit încă o dată echipa de la Fonduri Europene, echipa de la Achiziții publice, cât și toate echipele de
implementare care au muncit pe parcursul a trei ani pentru ca aceste proiecte să primească finanțare”, adaugă Dan Bobouțanu.

Luna iulie începe în forță cu noi lucrări la drumurile județene

Luni, 1 iulie, au început lucrările la drumul județean care face legătura între localitățile Lăpugiu de Jos și Lăpugiu de Sus. Investiția este finanțată din bugetul județului Hunedoara și, la finalizare, va asigura un trafic rutier în condiții ridicate de siguranță și confort.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, s-a aflat în această dimineață pe DJ 680B Lăpugiu de Jos – Lăpugiu de Sus, împreună cu reprezentantul firmei care derulează contractul de întreținere a șoselei pentru a vedea la fața locului cum se desfășoară primele lucrări.

„Această lucrare nu este mai puțin importantă față de altele, pentru că, și asfaltarea acestui drum va duce la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru locuitorii județului nostru. Un drum bun înseamnă mai puține reparații la mașini, dar și condiții de siguranță ridicate. Sigur că toate drumurile sunt importante, dar ca administratori, trebuie să intervenim cu prioritate acolo unde întâlnim cele mai delicate situații. Dacă lucrurile merg bine, lucrările la acest drum vor fi gata în această săptămână”, a declarat Costel Avram.

Lucrările executate la acest drum presupun plombări și turnare de covor asfaltic, în funcție de starea drumului pe sectoarele vizate./Fb Consiliul Judetean Hunedoara

Bucureșci: Reparațiile la drumurile vicinale, aproape de final

Fondurile provin din PNDL sau de la bugetul propriu.

Reparaţiile la două tronsoane de drumuri vicinale din comuna Bucureşci sunt în atenţia autorităţilor locale, ştiut fiind faptul că infrastructura este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le solicită membrii unei comunităţi locale. Este şi cazul administraţiei locale din această comună situată în partea de nord a judeţului, unde lucrările de reabilitare au vizat drumurile vicinale din Bucureşti, Merişor, Curechiu, Rovina, Şesuri.

„Acest proiect este finalizat în proporţie de 60% pe cei 7 kilometri cuprinşi în calculul investiţiei. Pe un alt sector, tot de 7 kilometri, reabilitarea drumurilor vicinale s-a realizat deja în proporţie de 80%. De asemenea, continuăm reparaţiile la drumurile vicinale din toate satele, şi acolo unde nu beneficiem de finanţări atrase şi le executăm cu fonduri de la bugetul local”, a declarat primarul comunei Bucureşti, Mircea Ghilean.

Bază sportivă pentru tineri

Deoarece comunele mici nu-şi pot permite investiţii mari din bugetul local- insuficient şi la volumul de cheltuieli curente- administraţia locală şi-a îndreptat atenţia spre fondurile neramburdabile. „Aşteptăm să semnăm un contract de 80.000 de euro pentru construirea unei baze sportive în satul Bucureşci. Este o finanţare care ne va permite să construim un teren de sport realizat din material sintetic, vestiare şi tot ceea ce este necesar pentru o bază sportivă de cae se vor bucura tinerii din comuna noastră”, a spus primarul comunei Bucureşci.

În plus, în plan local se continuă lucrările de igienizare a rigolelor şi şanţurilor, în sensul în care acestea sunt decolmatate, iar rămurişul din vecinătatea lor este tăiat şi curăţat.

Reparaţii la biserici

Nu în ultimul rând, primarul comunei Bucureşci a ţinut să adreseze mulţumirile sale conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara pentru că a acceptat să acorde fonduri nerambursabile pentru reparaţiile necesare la bisericile din Bucureşci (10.000 de lei) şi Şesuri (12.000 lei). „Banii vor fi folosiţi pentru reparaţii curente, iar domnului Costel Avram – administratorul public al judeţului Hunedoara, doresc să-i mulţumesc pentru a susţinut proiectele depuse la CJ Hunedoara de către cele două parohii”, a conchis primarul Mircea Ghilean.

Miercuri, rectificarea bugetului de autofinanţare al CS CFR Simeria

Miercuri, 26 iunie 2019, ora 15,oo, în Sala de ședințe a Primăriei  orașului Simeria va avea loc şedința ordinară a Consiliului local al orașului Simeria, convocată prin Dispoziția nr. 247/2019 a Primarului orașului Simeria.

Pe ordinea de zi a şedinţei se vor afla următoarele:

 1. Proiect de hotărâre privind alegerea președintelui de ședință.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de autofinantare al Clubului Sportiv CFR Simeria pe anul 2019 și a estimărilor pe perioada 2020-2022.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de autofinanțate al orașului Simeria pe anul 2019.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordarii de finantari nerambursabile pentru unitatile de cult din orasul Simeria, pentru anul 2019.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru obiectivul ,,Deschidere iaz piscicol”, situat în județul Hunedoara, localitatea Simeria, extravilan, beneficiar fiind S.C BAGGER AGREGATE S.R.L. Cluj-Napoca.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Caietului de sarcini pentru activitatea de deratizare, dezinsecție și dezinfecție pe teritoriul U.A.T. Simeria.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Regulamentului serviciului de salubrizare al județului Hunedoara, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr.74/2018.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Proiect de hotărâre privind aprobarea încadrării populației satelor aparținătoare orașului Simeria.

Inițiator – Rîșteiu Emil-Ioan – primarul orașului

 1. Diverse.
 2. Întrebări și interpelări.

Crişcior: Fonduri nerambursabile pentru grădiniţă şi drumuri

Fondurile AFIR, o soluţie pentru programele de investiţii locale.

O nouă grădiniţă cu program prelungit este construită în Gurabarza cu ajutorul unor fonduri accesate de Primăria Crişcior în baza unui proiect depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). De asemenea, în lucru se află modernizarea unor drumuri comunale, valoarea investiţiei ridicându-se la un milion de euro, lucrarea fiind una complexă care necesită inclusiv ziduri de sprijin.

Potrivit primarului comunei Crişcior, Ovidiu Furdui, programele de finanţare nerambursabile au permis administraţiei locale să deruleze şi alte proiecte pentru care bugetul local nu ar fi găsit resursele necesare în vederea implementării. Astfel, PNDL II a făcut posibilă extinderea şi modernizarea iluminatului public.

„Fondurile atrase pentru acest proiect au permis înlocuirea sistemului de iluminat prin montarea de lămpi noi, mult mai economice din punct de vedere al consumului. Lucrarea a fost deja recepţionată, iar acum se aşteaptă decontările pe sumele investite. Încercăm să deblocăm aceste sume cât mai repede”, a spus primarul Ovidiu Furdui.

Edilul local a mai arătat că prin fonduri guvernamentale s-a reuşit atragerea sumelor necesare pentru lucrări la străzile Cucului şi Colnici, precum şi la drumurile Zdrapţi-Podeu şi Zdrapţi-La Moară.

Joi, şedinţă ordinară a Consiliului Local Deva

Joi, 27 iunie 2019, la ora 11:00, va avea loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Deva.

Principalele puncte ale ordinii de zi:

Râu de Mori: Infrastructură de apă şi canalizare în mai multe sate

Investiţiile publice s-au aşezat pe o direcţie fericită în comuna Râu de Mori. Cunoscută ca una dintre campioanele la atragerea de fonduri nerambursabile, administraţia locală derulează acum mai multe proiecte pentru care s-a muncit foarte mult, dar care aduc satisfacţia unor rezultate mult aşteptate de locuitorii comunei.

„Continuăm paşii făcuţi pentru introducerea reţelei de canalizare în satele Râu de Mori, Ostrovel, Brazi, Suseni, Valea Dâljii și Unciuc. Licitaţia a fost finalizată şi avem desemnat un câştigător al acesteia. De asemenea, aşteptăm avizul pentru proiectul de captare, tratare şi aducţiune a apei potabile în comuna Râu de Mori. Documentaţiile au fost depuse la Consiliul Judeţean Hunedoara pentru autorizaţia de construcţie”, a declarat primarul Niculiță Mang.

Conştient de faptul că accesarea fondurilor nerambursabile necesită mult timp şi birocraţie, edilul local lucrează, împreună cu echipa sa, la dezvoltarea unor noi proiecte. Este vorba de modernizarea unor drumuri de interes local în satele Valea Dâljii, Ohaba Sibișel şi Clopotiva.

Aceste proiecte vor avea ca sursă de finanţare PNDL, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 15 milioane de lei. Proiectele sunt extrem de complexe şi presupun asfaltarea a șapte kilometri de drum şi construirea a 24 de podețe și poduri.