Crişcior: Schimb de experienţă în Polonia

O delegaţie din comuna Crişcior a fost prezentă în satul Koniakow, din Polonia.

Un grup format din 52 de fermieri, consilieri locali şi cadre didactice din comuna Crişcior a fost prezent, timp de două zile, într-o vizită şi un schimb de experienţă în satul Koniakow, din Polonia, unde au putut vedea cum se organizează o comunitate din ţara care a atras cele mai multe fonduri europene.

Aşa cum era şi normal, cei prezenţi au încercat să afle cele mai bune exemple de bună practică de la gazde, modelele de succes, dar şi felul în care au fost depăşite problemele care apar, în mod inerent, atunci când eşti deschis la nou.

Un punct extrem de interesant în programul vizitei a fost vizitarea unei ferme pedagogice, administrată de familia Kohut, şi care a reuşit să atragă, în ultimii 15 ani, zeci de mii de turişti. Concluzia întânirii cu aceşti antreprenori a fost că în zona Crişciorului există ceea ce s-ar putea numi „materia primă”, însă nu există acea poveste prin care oamenii devin curioşi să vadă şi să cunoască lucruri noi. Iar la Crişcior, ele există şi pot fi puse în valoare!

Exemplele văzute în Polonia au fost multe, motiv pentru care sătenii din Crişcior îşi vor aduce aminte, cu plăcere, despre obiceiul plecării oilor la munte. Famiile de ciobani s-au adunat la biserică pentru o slujbă religioasă şi toţi participanţii au venit îmbrăcaţi în straie populare.

„Cred că am avut multe de învăţat din această vizită scurtă. Avem obiceiuri relativ similare, putem să facem lucrurile la fel de bine ca şi gazdele noastre. De aceea, după modelul pe care am avut ocazia să-l studiem la modul practic, am decis să înfiinţăm în comună o asociaţie care să reprezinte interesele membrilor şi să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol şi turistic local. Avem nevoie de iniţiative comune pentru a putea reuşi”, a spus primarul comunei Crişcior. Ovidiu Furdui.

Potrivit acestuia, schimbul de experienţă a arătat foarte clar care sunt avantajele şi beneficiile ce pot fi obţinute dacă agricultorii s-ar uni într-o asociaţie.

 

Interes german pentru potențialul investițional al municipiului Deva

În cursul după-amiezii zilei de miercuri, 22 mai 2019, la Primăria Municipiului Deva a avut loc o întrevedere între reprezentanţi ai municipalităţii devene şi oficiali ai Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, ai Consulatului Germaniei la Sibiu şi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania).

Delegaţia a fost condusă de către domnul Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu. Alături de domnia sa, au mai fost prezenţi domnul Sebastian Mertz, Director General al Camerei de Comerț și Industrie Româno–Germană; doamna Swantje Kortemeyer, Șefa Secției Economice și Comerciale a Ambasadei Republicii Federale Germania la București; doamna Ruxandra Dumitrescu, Director al Departamentului Consiliere Piață AHK Romania, şi doamna Anca Hociotă, Director Departament Membri și Formare Profesională AHK Romania.

Principalele direcţii de discuţie s-au orientat înspre eventuale posibilităţi de colaborare pe teme precum formarea profesională şi învăţământul dual, colaborări între firme şi promovarea municipiului Deva ca o locaţie investiţională către potenţiali investitori germani.

Deschiderea Primăriei Municipiului Deva către astfel de iniţiative a fost evidenţiată de către viceprimarul Municipiului Deva, domnul Ferdinand Zoltan Pogocsan, acesta subliniind faptul că municipalitatea deveană se implică activ în sprijinirea învățământului profesional dual, alături de agenții economici din localitate, Inspectoratul Școlar Județean și instituțiile de învățământ cu profil tehnic din Deva, respectiv Liceul Tehnologic “Transilvania“, Liceul Tehnologic Energetic “Dragomir Hurmuzescu”, Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” și Liceul Teoretic “Teglaș Gabor“. Municipalitatea promovează învățământul profesional și dual către agenții economici care își desfășoară activitatea în Deva, dar și către potențialii investitori, totul în scopul creșterii atractivității către aceștia.

De asemenea, prezentă la întrevedere, doamna Mate Marta – inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a dezvoltat aspecte privind caravana de informare a inspectoratului, intitulată „Ai șansa să-ți alegi calea spre o carieră care ți se potrivește”, iniţiativă ce are două componente de interes major: promovarea învățământului profesional și tehnic hunedorean și reducerea și prevenirea părăsirii timpurii a școlii.

Domnul Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, a mai efectuat o vizită oficială la Primăria Municipiului Deva în toamna anului 2017. Prin prezenţa domniei sale, din nou, la Deva, acesta a dorit să sublinieze sprijinul pe care municipalitatea deveană îl are în demersurile sale de a atrage noi investiţii din partea diplomaţilor germani şi, totodată, să evidenţieze deschiderea investitorilor cu capital german către această zonă.

Tematica formării profesionale şi a învăţământului dual a fost dezvoltată şi de către domnul Sebastian Mertz, Directorul General al Camerei de Comerț și Industrie Româno–Germană. Acesta a punctat elementele cheie pe care un investitor german le caută atunci când doreşte să facă o nouă investiţie, respectiv forţa de muncă pregătită şi calificată, infrastructura rutieră şi feroviară, sprijinul din partea autorităţilor publice locale pentru proiectul de investiţie, precum şi implicarea şi deschiderea locală spre formarea profesională şi tehnică.

Domnul Adrian Nicolae David, Consilier al Primarului Municipiului Deva, a punctat aspecte ce ţin de dezvoltarea urbană a Municipiului Deva, atragerea de fonduri europene şi proiectele de viitor ale Primăriei Municipiului Deva.

Primăria Municipiului Deva a primit asigurări din partea Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti, a Consulatului Germaniei la Sibiu şi a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania) în ceea ce priveşte sprijinul pentru proiectele de dezvoltare locală şi atragerea de investitori.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania) reprezintă oficial economia germană în România. În calitate de Cameră bilaterală şi organizaţie de membri, ea reprezintă interesele firmelor româneşti şi germane, cât şi pe cele ale membrilor în faţa autorităţilor publice, fiind astfel un actor central în dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane. AHK Romania a fost înfiinţată oficial în septembrie 2002 şi, la ora actuală, numără peste 580 de membri.

Primăria Deva a achitat la zi banii destinați navetei profesorilor care predau în oraş

Primăria Municipiului Deva a virat astăzi, 22 mai 2019, suma de 23.152,00 lei, reprezentând decontarea pentru luna aprilie a.c. a cheltuielilor cu naveta pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar de la unitățile de învățământ de stat din orașul nostru. Plata a fost făcută conform Legii Educației Naționale nr.1/2011.

Este vorba despre sumele solicitate de conducerea unităților de învățământ pentru un număr de 109 cadre didactice de la școli și grădinițe din municipiul Deva: Școala Gimnazială ,,Andrei Șaguna”, Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil”, Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță”, Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria”, Colegiul Național ,,Decebal” Deva, Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor”, Liceul Tehnologic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu”, Liceul Tehnologic ,,Transilvania”, Liceul cu Program Sportiv ,,Cetate” și Grădinița cu Program Prelungit nr.7.

De la începutul anului 2019 și până acum, Primăria Municipiului Deva a plătit 155.593,00 lei, bani destinați transportului cadrelor didactice și personalului auxiliar care nu dispun de locuință în Deva și care fac naveta din localitatea de domiciliu la unitățile de învățământ de pe raza municipiului nostru.

Florile cântecului popular în Cetatea Deva

Simbolul istoric al Devei găzduiește sâmbătă, 25 mai 2019, spectacolul de muzică populară ,,Flori de mai în Cetate”.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Deva și Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală Deva în colaborare cu artiști populari.

Iubitorii acestui gen de muzică sunt așteptați începând cu ora 12:00, în incinta Bastionului de Sud-Est pentru a-i asculta pe îndrăgiții interpreți: Mihai Cetean, Teodora Petruţ, Raluca Nicoară, Denisa Neag și Gabriel Jurjiu-Țandrău.

Evenimentul aflat la prima ediție și organizat de municipalitate are ca scop promovarea tradițiilor folclorice, a artiștilor consacrați și a tinerelor talente, dar și a fortăreței medievale care străjuiește orașul nostru.

Intrarea la spectacol este liberă.

Program prelungit pentru eliberarea cărților de identitate, la Deva

Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva va funcționa, săptămâna aceasta, după un program special, ca urmare a alegerilor europarlamentare și a referendumului național din data de 26 mai 2019.

Astfel, pentru ca toți cetățenii din municipiul Deva și localitățile componente să își poată preschimba actele de identitate expirate sau pierdute, Serviciul Evidența Persoanelor Deva va avea program cu publicul și în zilele de sâmbătă și duminică, astfel:

sâmbătă, 25 mai 2019 – între orele 8:00-16:00;

duminică, 26 mai 2019 – între orele 7:00-21:00.

În celelalte zile ale săptămânii, Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva va funcționa după programul obișnuit:

– luni, marți, joi, vineri – între orele 8:30-16:30;

– miercuri – între orele 8:30-18:30.

Pentru a evita cozile de la ghișeele Serviciului Evidența Persoanelor Deva, cetățenii care doresc să obțină noi acte de identitate se pot programa și online, direct de pe site-ul Primăriei Municipiului Deva (www.primariadeva.ro) – Secțiunea ”Servicii online” sau accesând linkul: https://deva-evp.admin-primarie.ro/formulare/prog0.php.

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0254.216.718 și 0726.700.767.

Viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale, la Deva

Viceprim-ministrul Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, se va afla luni, 20 mai 2019, la Deva.

Prezenţa acestuia este ocazionată de semnarea contractelor cu finanțare europeană prin Programul Oprațional Regional 2014-2020, beneficiari fiind Consiliul Județean Hunedoara și unități administrativ teritoriale din județ. Evenimentul se va desfășura de la ora 16.30, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Hunedoara.

Băiţa: Proiecte în lucru pe fonduri nerambursabile

Administraţia locală culege roadele proiectelor depuse pe diferite axe de finanţare.

Administraţia locală din comuna Băiţa a deous mai multe proiecte de investiţii pentru obiective de interes public ce vor fi finanţate din fonduri neramburabile. Astfel, prin accesarea facilităţilor din Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost atrase sume pentru investiţii în valoare de 6 milioane lei. De asemenea, fondurile europene nrambursabile au adus în comună peste 200.000 de euro, spune primarul Damian Diniş.

„PNDL II va permite extinderea, modernizarea şi dotarea şcolii gimnaziale din satul Băiţa. De asemenea, prin acelaşi program, vom moderniza infrastructura rutieră”, a explicat edilul local.

Un alt proiect depus prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Ţara Zarandului va permite ca în comună să fie construit un sediu nou pentru pompierii militari, dar şi reabilitarea unui teren de sport ce va fi realizat pe bază de gazon sintetic, în localitatea Băiţa. Toate aceste proiecte sunt în lucru.

Mai notăm că prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va fi modernizat căminul cultural din localitatea Băiţa, în timp ce pentru căminul cultural din satul Hărţăgani administraţia locală a depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii, care a şi început lucrările la acest obiectiv de investiţii.

Cât priveşte bugetul local al comunei Băiţa, pentru anul în curs, valoarea acestuia este mai mare cu 600.000 de lei faţă de anul trecut. Bugetul asigură necesarul de sume pentru proiectele şi buna funcţionare a administraţiei locale, a precizat primarul Damian Diniş.

Bani pentru Spitalul Județean de Urgență Deva

Primăria Municipiului Deva a plătit o nouă tranșă de bani de la bugetul local Spitalului Județean de Urgență din Deva, pentru achiziționarea de aparatură și echipamente medicale în Secțiile Neonatologie și Psihiatrie, conform solicitărilor șefilor de secții.

Astfel, municipalitatea a plătit, joi, 16 mai 2019, suma de 29.310 lei, dintre care 24.990 de lei pentru Secția Neonatologie și 4.320 de lei pentru Secția Psihiatrie.

Banii au fost alocați conform Hotărârii Consiliului Local Deva nr. 332/2018.

De la începutul anului 2019 până în prezent, Primăria Municipiului Deva a plătit către Spitalul Județean de Urgență o sumă totală de 210.994,24 de lei.

Connect-R şi Smiley vin la „Zilele Devei” – 31 mai–2 iunie 2019!

Distracţie la maximum, timp de trei zile, în Piața Cetății şi în centrul orașului, la „Zilele Devei” 2019. Toată lumea este invitată la petrecerea care va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Programul sărbătorii va cuprinde: concerte, spectacole de teatru, dansuri și jocuri sportive, iluzionism, baloane zburătoare și un impresionant foc de artificii. Invitați speciali pe scena din Piața Cetății vor fi: Connect-R și Smiley.

Ca la orice petrecere, nu vor lipsi bucatele tradiționale românești, berea, dulciurile și băuturile răcoritoare, meșterii populari, suvenirele și produsele de artizanat.

Sărbătoarea de suflet a devenilor, devenită deja tradiție în capitala județului, debutează vineri, 31 mai 2019, la ora 17:00, cu ceremonialul schimbului de Gardă în Cetatea Deva.

 

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI

VINERI, 31 mai 2019

ora 17:00, Cetatea Deva, Platforma Artilerie Vest – Ceremonialul schimbul de Gardă  în  Cetate;

orele 18:00 – 23:30, Piaţa Cetăţii – Recitaluri susţinute de:

ora 18:00 – Roxana Olşanschi

ora 18:45 – Florin Mureşan

ora 19:30 – Play IT Band

ora 20:30 – DevOrchestra

ora 21:30 – Quas

ora 22:30– CONNECT-R.

 

SÂMBĂTĂ, 1 iunie 2019

-ora 10:00, Piaţa Victoriei, platforma din faţa Centrului Cultural „Drăgan Muntean”: „Ziua Copilului, o pată de culoare” – baloane zburătoare, iluzionism, pictură fără pensule, jocuri pe asfalt, jocuri interactive şi jocuri dinamice, Clownul Teo, modelaj baloane, baloane şi insigne pentru toţi copiii, dansuri cu „Lebedele Mici”, „Arabesque”, „Lebedele Mari”, „Sweet Angels” şi trupele de dans ale Centrului Cultural din Deva: „X-Generation” şi „Attitude Dance”:

-orele 18:00-23:30, Piaţa Cetăţii – Recitaluri susţinute de:

ora 18:00 – Bramm

ora 18:30 – Algorhythm

ora 19:00 – The Story

ora 19:45 – Silvia Toma

ora 20:15 – Vremuri

ora 21:00 – Topaz

ora 21:45 – Gino & Band

ora 22:30 – SMILEY

ora 23:30 – Foc de artificii.

 

DUMINICĂ, 2 iunie 2019

-orele 18:00-23:00, Piaţa Cetăţii – Spectacol folcloric susţinut de:

-ora 18:00 – Lorena Pascu

-ora 18:20 – Ovidiu Homorodean

-ora 18:40 – Adina Hada

-ora 19:00 – Sorin Filip

-ora 19:20 – Petrică Irimică Miulescu

-ora 20:00 – Ciprian Roman

-ora 20:20 – Cristian Fodor

-ora 20:40 – Cristian Fodor, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodean

-ora 21:00 – Liliana Laichici

Acompaniază orchestra de muzică populară condusă de Gheorghe Cîlţea.

-ora 21:30 – Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” din Baia Mare, cu participarea orchestrei şi a corpului de balet.

Activitatea Poliției Locale Deva, în luna aprilie 2019

Polițiștii locali se află în slujba cetățenilor. Ei au conform legii atribuții pe opt domenii: ordinea și liniștea publică, paza bunurilor; circulația pe drumurile publice; disciplina în construcții și afișajul stradal; protecția mediului; activitatea comercială; evidența persoanelor; infracțiuni flagrante și acțiuni comune cu Poliția Română și Jandarmeria.

În luna aprilie 2019, polițiștii locali din municipiul Deva au desfășurat diferite acțiuni de prevenire și informare: educație rutieră, combaterea absenteismului școlar, delicvență juvenilă, prevenirea infracțiunilor, conduita în mediul școlar și social, cunoașterea și respectarea  legilor, prevenirea consumului de droguri în mediul școlar și activități de conștientizare a riscurilor consumului de astfel de substanțe de către copii etc.

Serviciul Circulație pe Drumurile Publice a luat măsuri pentru încălcarea normelor legale privind: circulația/staționarea vehiculelor, circulația pe drumurile publice și încălcarea normelor privind parcările rezervate pentru persoanele cu handicap. Au fost aplicate 248 de sancțiuni (189 de avertismente și 59 amenzi). Valoarea amenzilor date de polițiștii de la circulație a fost de 17.430 lei. Polițiștii acestui serviciu au dirijat circulația în zona școlilor din oraș pentru siguranța copiilor.

Serviciul de Ordine și Liniște Publică, Paza Bunurilor a desfășurat activități pentru a combate tulburarea liniștii și ordinii publice, comercializarea produselor pe domeniul public fără a putea justifica proveniența acestora, depozitarea de deșeuri în alte locuri decât cele amenajate în acest scop. De asemenea, oamenii legii au pus în vedere persoanelor pe care le-au legitimat și care aveau cartea de identitate sau buletinul de identitate expirat să intre în legalitate. Pe domeniile de competență ale acestui serviciu au fost aplicate 199 de sancțiuni (138 de avertismente și  61 amenzi).  Valoarea totală a amenzilor date de polițiștii de la acest serviciu a fost de 16.295 lei.

Angajații Serviciului Disciplina în Construcții, Protecția Mediului și Activitate Comercială au efectuat controale în teren a construcțiilor noi, au verificat autorizații de construire, de reparații carosabil și pietonal, amplasarea panourilor publicitare, lucrări de construcții executate în apartamente, transportul și depozitarea deșeurilor, zonele verzi din intravilanul municipiului Deva, albiile râului Mureș, curățenia stradală și au efectuat pânde în locurile unde au avut informații că se depozitează ilegal deșeuri. Serviciul Disciplina în Construcții, Protecția Mediului și Activitate Comercială a aplicat 136 de sancțiuni (31 de avertismente și 105 amenzi). Valoarea amenzilor aplicate a fost de 33.600 lei.

La Serviciul Monitorizare Video și Trafic, sesizările înregistrate au fost pe linie de: ordine și liniște publică, circulație rutieră, disciplină în construcții, protecția mediului. Din cele 332 de sesizări (156 din partea operatorului din centrul de supraveghere video și trafic și 176 de sesizări telefonice preluate), șapte au fost prin apelul unic de urgență 112. Oamenii legii au verificat în baza națională de date 296 de persoane și autovehicule.

Polițiștii locali au participat și la acțiuni organizate împreună cu alte servicii din cadrul Primăriei Municipiului Deva și din subordinea Consiliului Local Deva și au soluționat reclamații scrise sau telefonice venite de la cetățeni.

Conform raportului de activitate al Direcției Poliția Locală Deva pe luna aprilie 2019, au fost aplicate 583 de sancțiuni pe domeniile de competență ale instituției. Amenzile date de polițiștii locali în luna aprilie a acestui an s-au ridicat la suma de 67.325 lei.

Devenii pot sesiza orice problemă care intră în atribuțiile Poliției Locale, la nr. de tel. 0254.232.777, dar și direct de pe aplicația Deva24.

Cele mai longevive familii din Deva vor fi premiate, miercuri, în Parcul ”Cetate”

Cuplurile care aniversează 50 de ani de căsătorie vor fi premiate, miercuri, 15 mai 2019, la ora 12:00, în Parcul ”Cetate”, de către Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea. Evenimentul coincide cu sărbătorirea Zilei Internaţionale a Familiei şi este organizat de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Local Deva şi Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.

Fiecare familie care aniversează, anul acesta, ”Nunta de Aur” va primi din partea administraţiei locale un premiu în valoare de 500 de lei şi o „Diplomă de fidelitate”. Pe parcursul a trei ore, sărbătoriţii vor avea parte de o serie de surprize: recitaluri de muzică uşoară şi populară, susţinute de Roxana Olşanschi, Florin Mureşan, Ana-Almășana Ciontea, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, o invitaţie pe ringul de dans şi o expoziţie inedită cu fotografii de la nunta oficiată în urmă cu o jumătate de secol.

Evenimentul va fi transmis integral pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Deva.

Administraţia locală acordă premii şi diplome de fidelitate cuplurilor care sărbătoresc „Nunta de Aur” începând din anul 2000. Fondurile destinate premierii sunt alocate de la bugetul local, prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 107/2017.

Astăzi începe campania DEVA CURATĂ!

Primăria Municipiului Deva organizează, în perioada 13-23 mai 2019, o campanie de ecologizare a orașului, sub genericul ,,DEVA CURATĂ!”.

Astăzi, 13 mai 2019, începând cu ora 11:00, se va face curățenie în cartierul Progresul.

Rețele de canalizare în şase sate ale comunei Râu de Mori

Proiectul este susţinut din finanţări prin PNDL.

Autorităţile locale din comuna Râu de Mori fac toate demersurile necesare pentru ca satele Râu de Mori, Ostrovel, Brazui, Suseni, Valea Dâljii şi Unciuc să fie racordate la reţeaua de canalizare.

Din motive care ţin de circuitul birocratic, începerea lucrărilor de construcţie s-au lovit de câteva hârtii, însă acum situaţia pare să fi revenit la normal. De aceea, primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang, este optimist în ceea ce priveşte acest proiect important pentru comunitatea pe care o conduce, mai ales că reţeaua de canalizare va deservi jumătate din populaţia comunei.

„Licitaţia de execuţie a lucrărilor a fost finalizată şi a fost semnat contractul de lucrări. Trebuie să obţinem autorizaţia de construire de la Consiliul Judeţean Hunedoara şi lucrările pot începe”, a spus primarul comunei Râu de Mori.

Proiectul are o valoare de aproximativ 10 milioane de lei și este derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Un proiect important în ceea ce priveşte dezvoltarea locală se referă la alimentarea cu apă şi canalizarea staţiunii turistice de interes local Râuşor. Aici licitaţia de execuţie a fost reluată pentru că, iniţial, nicio firmă nu s-a arătat interesată de proiect.

Cât priveşte modernizarea căminului cultural din Râu de Mori, propus la finanţare din fonduri europene, aici etapele de realizare sunt avansate, urmând ca după finalizarea caietului de sarcini să fie organizată licitaţia de execuţie şi începerea lucrărilor.

Comuna Râu de Mori este cea mai întinsă așezare rurală din județul Hunedoara, cu o populație de aproximativ 3.200 de locuitori.

Primăria Municipiului Deva și școlile din oraș, împreună pentru un mediu mai curat

Liceul Tehnologic Transilvania Deva a fost joi, 9 mai 2019, gazda evenimentului educațional și cultural ,,Climate Action Day”. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu care are ca scop economisirea de energie și protecția climatică.

Evenimentul desfășurat sub sloganul ,,Acționăm împreună pentru un mediu mai curat” a implicatelevi din învățământul primar, gimnazial și liceal de la Liceul Tehnologic Transilvania dar și de la Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță” Deva.

În cadrul proiectului au fost desfășurate o serie de activități:
– expoziție de machete, obiecte și produse din materiale reciclabile de utilitate practică sau decorativă;
– activități interactive: jocuri și concurs pe teme de mediu;
– expoziție desene/pictură realizate de elevi, care transmit mesaje despre necesitatea protecției mediului și dezvoltare durabilă.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți de la o școală gimnazială din Halle (Germania) care au participat la final la o dezbatere pe teme de mediu. S-a discutat în principal despre schimbările climatice care reprezintă o problemă majoră mai ales pentru generațiile viitoare. Din acest motiv, tinerii trebuie să fie bine informați despre consecințe dar și despre cum se pot implica în acțiuni care vizează un mediu mai sănătos și mai curat.

Primăria Municipiului Deva este partener în acest proiect care are ca scop informarea și educarea tinerelor generații în spiritul protejării mediului înconjurător.