„Dumitru Tâlvescu, un nostalgic printre zile”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 9 mai 2019, ora 17.00, la Deva Mall, etajul patru, Salle dʼOr, un eveniment cultural deosebit dedicat scriitorului Dumitru Tâlvescu la împlinirea a 65 de ani. Cu acest prilej, Biblioteca Județeană îi va dărui biobibliografia intitulată „Dumitru Tâlvescu, un nostalgic printre zile”.

Originar din orașul Târgu Jiu, Dumitru Tâlvescu a fost atras de timpuriu de literatură și încă din liceu, ca elev al prestigiosului Colegiu „Tudor Vladimirescu”, a început să scrie versuri și proză în cadrul Cenaclului „Columna”.
Consacrarea literară a venit târziu, în anii deplinei maturități, după ce a părăsit activitatea bancară pe care o avusese o viață.
A debutat editorial în anul 2011, în cadrul Salonului Hunedorean al Cărții, cu volumele de proză „Gisella” şi „Anul şi copiii lui”, apărute la Editura Cetate din Deva.
De aici încolo, ritmul creației literare a fost extrem de alert, aproape an de an Dumitru Tâlvescu fiind prezent cu noi volume de poezie sau proză. Palmaresul său editorial este impresionant: „Drumeț între oglinzi”, nuvelă (2009); „Stăpân peste iluzii”, poeme (2010); „Observator nedumerit”, poeme (2012); „Altfel, poemele” (2014); „Gisella”, roman (2011 și reeditare în 2015); „Carul cu aur”, roman (2013 și 2015); Volumul de poezii „Alb” (2015); „Evadarea din mecanic”, poezii (2016); „Poeme/Poems”, antologie lirică bilingvă româno- engleză (2016); „Umbra apei”, ediție bilingvă româno-engleză (2016); „Prosperia” și „Cornucopia”, poezii (2018).
Are în lucru o culegere de povestiri fantastice, reunite sub titlul „Zephinos”, care va apărea în cursul anului 2019.
A colaborat și colaborează la importante reviste literare din țară și din străinătate: „Noua Provincia Corvina”, „Semne”, „Gorjul Literar”, „Serile la Brădiceni”, „Caietele Columna”, „Palia”, „Vorba”, „Onix”, „Oglinda literară”, „Ardealul literar”, „Discobolul”, „Arca”, „Cervantes”, „Vox Libri”, „Singur”, „Destine literare” (Canada), „Lumină lină” (Statele Unite), „Zemra Shqiptare” (Macedonia), „Doruntina” (Elveția), „Steaua”, „Familia”, „Vatra”, „Constelații diamantine”, „Rotonda valahă”, „Convorbiri Literare”, „Poezia” etc.
Despre creația sa literară au scris personalități importante din literatura hunedoreană și națională: Paulina Popa, Eugen Evu, Dumitru Hurubă, Maria Damșa, Ioan Vasiu, Dan Orghici, Gelu Birău, Daniel Marian, Ion Popescu Brădiceni, Ladislau Daradics, Gheorghe Mocuța, Gheorghe Grigurcu, Traian Dinorel Stănciulescu, Passionaria Stoicescu, George Filip, Muguraș Maria Petrescu, Octavian Mihalcea.
Întreaga creație a lui Dumitru Tâlvescu, fie că e vorba de poezie sau de proză, vădește un talent autentic, o sensibilitate lirică deosebită și un suflu epic remarcabil.

Rezultate meritorii pentru nouă pianişti de la liceul de artă devean

La sfârşitul săptămânii trecute, în zilele de 19-20 aprilie 2018, un număr de nouă elevi pianişti ai claselor I-IV de la secţia muzică a Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” au participat la cea de-a VII-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Pianistică “Clara Peia” de la Lugoj.

La primele şase ediţii, concursul a fost destinat doar elevilor din clasele I-IV, iar începând din acest an a fost inclusă şi participarea elevilor din clasa a V-a. Înafară de secţiunea piano solo, competiţia mai are şi secţiunile muzică de camera (pian la 4 sau 6 mâini) şi acompaniament (pian plus alte instrumente). Cea de-a VII-a ediţie, organizată sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale de Şcoala Gimnazială de Muzică “Filaret Barbu” din Lugoj în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Primăria Municipiului Lugoj s-a bucurat de participarea a peste 120 de elevi din România (Lugoj, Timișoara, Tg. Jiu, Petroșani, Alba Iulia, Slatina, Arad, Ploiești, Deva, Caransebeș, Reșița), Republica Moldova (Școala de Muzică “Alexei Stârcea” din Chișinău) și Serbia (Școala de Muzică ”Iosif Marincovici” din Vârșeț)

          În urma participării lor în concurs, cei nouă pianişti ai liceului devean au obţinut următoarele rezultate:

 • Premiul I şi Premiul Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj:
 • Prusuş Marcus, cls. I, prof. Ona Doina
 • Premiul al II-lea:
 • Coşmeleaţă David, I, prof. Popa-Morait Cristina
 • Demian Filip Gabriel şi Deaconu Alesia-Maria, cls.I, prof. Onţanu-Crăciun Mariana (la secţiunea Muzică de cameră4 mâini)
 • Teodorescu-Pavliuc Alma, a III-a, prof. Ona Doina
 • Trif Mario, cls. a III-a, Dumitriu Cristian
 • Premiul al III-lea:
 • Cocan Mara, a III-a, prof. Popa-Morait Cristina
 • Radu Elisei, a IV-a, prof. Ona Doina
 • Menţiune:
 • Meteşan Sarah, a III-a, prof. Popa-Morait Cristina

 

23 aprilie: Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Anual, la 23 aprilie, este sărbătorită începând din 1996, Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor, la iniţiativa UNESCO. Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 a fost declarată localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite.

Această zi marchează moartea în 1616, a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a mai multor oameni care au slujit peniţa, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Astfel, prima Zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

Capitala Mondială a Cărții în anul 2019 a fost declarată localitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost apreciată pentru propunerile creative de a-i determina pe locuitori – și pe numeroșii migranți găzduiți – spre lectură și pentru inițiative menite să schimbe creația literară în zonă și în restul lumii arabe./Sursa: stiritvr.ro

Olimpici hunedoreni în arte și arhitectură

Ne aflăm într-o perioadă în care în toată ţara elevii cei mai buni de la toate disciplinele de învăţământ se întrec în competiţiile din cadrul olimpiadelor naţionale.

Nu fac excepţie nici elevii de la secţiile arte vizuale, arhitectură şi  muzică ale Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”, cei mai buni dintre cei foarte buni, care se pregătesc, îndrumaţi de profesorii lor coordonatori, să se înfrunte cu alţi colegi ai lor în cadrul celui mai dificil concurs organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, şi anume Olimpiada Naţională, etapa finală!

14 elevi ai Liceului de arte “Sigismund Toduță”din Deva, vor reprezenta Deva și județul Hunedoara în cadrul celei mai importante competiții de profil din România, Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei – București, 22-26 aprilie 2018.

Lotul olimpic este alcătuit din elevi talentați, foarte bine pregătiți, unii dintre ei având deja o bogată experiență în competiții naționale și internaționale. În echipa deveană sunt Alexandra Ciorcilă, Maria Mădălina Bâlbă, Ana Maria Mihăilă, Denisa Pădurariu, Marcu Baranca, Eduard Muntean și Raluca Alba din clasa a XI-a și Maria Albu, Adrian Buda, Maria Brîneț, Năsălean Mădălina, Marta Antonia Gușe, Ana-Maria Părău și Marga Baciu din clasa a XII-a. Frumusețea unei astfel de competiții constă și în faptul că rezultatele sunt imprevizibile, totuși mulți dintre elevii hunedoreni țintesc podiumul, avînd deja în palmares locul I la olimpiada regională din anii 2017 și 2018, sau în cazul celor din clasa a XII –a o participare încununată de succes la ediția precedentă a olimpiadei naționale.

Concursul este unul complex, și se adresează doar claselor a XI-a și a XII- a. Va fi o întreagă săptămână de probe și evenimente culturale. Probele olimpiadei constau în principal în realizarea unui studiu de observație în desen și a unei compoziții într-o tehnică specifică secției la care elevii participă.  În afara orelor de susţinere a probelor, toți participanții trebuie să realizeze schițe de documentare ce vor constitui o mapă pregătitoare pentru proba de compoziție. Sunt așadar probe cu precădere practice, singurele scrise fiind cele de istoria artei. Săptămâna se încheie cu expunerea lucrărilor realizate de elevii prezenți în concurs și festivitatea de premiere.

În cele ce urmează, profesorul Andrei Rosetti face o prezentare a fiecărui component al lotului:

Alexandra Ciorcilă, premiată în mai multe ediții ale Concursului Internaţional de Artă pentru Copii de la Tokyo, a obținut premiul I anul trecut la olimpiada regională. Va participa acum la secția de pictură de șevalet a olimpiadei. Alexandra nu-și poate imagina viitorul său fără pictură. E fascinată de procesul picturii, pătrunderea în lumea amestecurilor și a nuanțelor este o uitare de sine, o nouă aventură mereu. Din experiența ei în domeniuul artelor își amintește cu bucurie de ultima sa expoziție amplă, realizată în tandem cu Maria Albu la Galeria din Deal din Deva. Conlucrarea cu Maria și cu profesorii liceului, reacțiile pozitive ale privitorilor au făcut-o să înțeleagă spre ce deschide această componentă din viața unui artist.

Maria Mădălina Bîlbă a obținut și ea premiul I la olimpiada din 2018 de la Reșița și are la rândul ei un parcurs competitiv de luat în seamă. Va reprezenta județul Hunedoara la secția de sculptură a olimpiadei naționale. Ar vrea să continue drumul studiului artei în București sau în Cluj-Napoca. Studiază sculptura sub coordonarea profesorului Cătălin Dragomir. Prezența în capitală este pentru ea o provocare și o confirmare a eforturilor de până acum, dar presupune emoții și dorința unui rezultat foarte bun.

 

Ana-Maria Mihăilă va fi prezentă în olimpiadă în calitate de tânăr grafician. Își dorește să profeseze în domeniul graficii și animației digitale, fără a renunța la grafica de șevalet pe care o studiază în atelierul coordonat de profesorul care conduce catedra de arte a liceului devean, Alina Teleman. Vede olimpiada ca o experiență cu mai multe fațete – un moment important din punct de vedere profesional, dar și în plan psihologic sau al experienței personale. O săptămână plină în care se va confrunta cu alt univers decât cel obișnuit, alt loc, alți oameni, cu alte experiențe decât cele cu care se întâlnește în mod uzual. Și Ana-Maria a obținut premiul I la Reșița în 2018, la secțiunea grafică.

Maria Albu (foto mare), din clasa a XII-a plastică, concurează la București în cadrul secției de pictură de șevalet. Coordonată de-a lungul anilor de liceu de profesoara Ana Iancu, a obținut premiile I și II la olimpiada regională și la cea națională. Deși are mari așteptări de la acest concurs, consideră că în acești primi ani de experiența artistică, cele mai importante momente au fost taberele de creație la care a participat. Își dorește să studieze în viitor pictura și are în vedere facultatea din Cluj-Napoca. Ar vrea apoi să urmeze studii de masterat în domeniul graficii.

Adrian Buda este un tânăr pasionat deopotrivă de domeniul artelor vizuale și de cel al artelor și meșteșugurilor tradiționale, domenii în care a studiat sub îndrumarea profesorilor Alina Teleman și Mircea Lac. Acum, în ultimul său an de liceu, va participa din nou la olimpiada națională la secția de grafică. A expus în numeroase rânduri, atât lucrări de grafică, cât și de sculptură. A participat în multe tabere de profil și adesea a făcut parte din echipe de îndrumare în cadrul unor ateliere practice demonstrative, atât de tehnici grafice cât și de meșteșuguri. Are în palmares mai multe participări în olimpiade de meșteșuguri sau arte, naționale și internationale. Dintre acestea, i-a rămas în minte ca o experiență aparte olimpiada dedicată meșteșugurilor artistice tradiționale de la Sibiu, din 2018, unde a obţinut premiul I la sectiunea xilogravură, într-o competiție cu caracter internațional. Olimpiada de arte este pentru el un fel de preambul pentru anii facultății. Un rezultat bun poate deveni un avantaj pentru admitere. Pe de altă parte într-o astfel de competiție își va întâlni cei mai buni colegi de generație, cu preocupări și stiluri de lucru diferite și acest lucru îl motivează. Adrian vrea să studieze în continuare tehnici din domeniul multiplicării grafice, gravura, litografia, serigrafia etc.

Un nume deja cunoscut între tinerii artiști în formare din județul Hunedoara este și Maria Brîneț, coordonată de profesorii Cătălin Dragomir și Ana Iancu, care va participa la secţia de sculptură. Consideră că această competiție este cea mai complexă și solicitantă la care ar putea participa acum, în clasa a XII-a. La fel ca prietena ei, Maria Albu, după un loc II la olimpiada națională de anul trecut, vrea să lupte din nou pentru un nou rezultat bun. Vrea să studieze în continuare sculptura și după terminarea liceului.

Mădălina Năsălean este în clasa a XII-a arhitectură. A mai participat în competiții de specialitate sau în proiecte de punere în valoare a patrimoniului. Deși unele dintre aceste concursuri au fost organizate de universități de profil, prima ei prezența în olimpiada de arhitectură la nivel national rămâne motivantă pentru ea. Concursul în sine, oamenii întâlniți și ideile lor. Va concura așadar la secția de arhitectură și este preocupată acum de soluții în domeniu pentru condiții extreme – refugii și cabane montane.

Marta Antonia Gușe, tot din clasa a XII-a arhitectură, va concura la secția de design de obiect a olimpiadei. Vrea să devină architect, dar consideră că designul de obiect este un fel de arhitectură la scară mica, un domeniu care trebuie cunoscut și de un viitor architect. Este la prima ei participare la o asemenea competiție. Are emoții și așteptări mari, consideră că va fi o experiență bună pentru viitorul ei. Vrea să își testeze limitele și țintește o poziție pe podium, pentru care va da tot ce poate. Dacă expozițiile sunt pentru ea un fel de validări profesionale, olimpiada este cu atât mai mult o astfel de instanţă, dar și un prilej pentru schimburi de idei, pentru a cunoaște viitori colegi de profesie. Deasemenea, descoperirea Bucureștiului este pentru ea un scop în sine.

Ana Maria Părău va participa în cadrul secției de arhitectură ambientală. Este și ea în clasa a XII-a și speră ca în urma acestei olimpiade să se edifice în alegerea viitorului său drum profesional. A fost remarcată pentru talentul său la materiile de specialitate. Este un bun desenator, dar pe de altă parte un vis mai vechi este acela de a studia medicina veterinară. Vede în prezența sa în concurs o oportunitate pentru a se evalua și speră să se întoarcă acasă cu un rezultat bun.

Fiind vorba de o competiție complexă, la pregătirea acestor tineri și-au dat concursul profesorii lor din toate atelierele de specialitate și de desen. În afara profesorilor deja amintiți au contribuit: Diana Jula, Monica Gabriela Ailincăi, Emanuela Cibu, Andrei Rosetti, Remus Poenar, Iulian Solda, Adrian Samson și Grigore Roibu. Elevii prezenți în București sunt însoțiți de profesorii Ana Iancu (arte vizuale și istoria artei) și Daniel Bocșe (arhitectură).”

Expoziția „Familia Regală pe Frontul Marelui Război (1916-1918), la Teatrul devean

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Teatrul de Artă Deva vă invită la vernisajul expoziției “Familia Regală pe Frontul Marelui Război (1916-1918)”. Expoziția va fi găzduită în foaierul Teatrului de Artă Deva și poate fi vizitată în perioada 23 aprilie 2019 -22 iunie 2019.

Expoziţia itinerantă „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” se înscrie în seria manifestărilor pe care Muzeul Național Cotroceni le dedică marcării Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri.
Vernisată la 25 octombrie 2017 în Spațiile medievale ale Muzeului Național Cotroceni, și itinerată în multe zone ale țării dar și în afara granițelor expoziția trece practic în revistă contribuţia pe care Familia Regală a României a avut-o în deciziile cu privire la intrarea României în Primul Război Mondial dar și întreaga cronologie a evenimentelor desfășurate pe tot parcursul acestuia.

Grație imaginilor imortalizate de aparatul fotografic în urmă cu un veac, expoziția „Familia Regală a României pe frontul Marelui Război (1916 -1918)” amintește privitorului atât despre victoriile militare pe care Armata Română le-a obținut în bătăliile din triunghiul de foc, la Mărăști, Mărășești și Oituz, în anul 1917, despre activitatea sanitară şi de asistenţă socială a reginei Maria pe linia frontului şi în spatele acestuia, dar și despre statutul palatului Cotroceni, acela de reşedinţă regală și de martor tăcut al zbuciumului interior al Regelui Ferdinand în decizia sa istorică de a intra în conflagrația mondială de partea Antantei, împotriva familiei și a țării natale, pentru realizarea idealului României Mari.

În expoziție sunt ilustrate și momente oficiale în care Familia Regală s-a aflat alături de personalităţi ale vremii, membri ai Guvernului României din acea perioadă, generali, conducători de armate, şefi ai misiunilor militare, dar și momente în care – aflați în mijlocul trupele, Suveranii acordau decorații militare sau luau parte la slujbe de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de bătălie.

Expoziţia este realizată în colaborare cu Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Arhivele Diplomatice – Ministerul Afacerilor Externe, Arhivelor Militare Naţionale Române, Arhiva Naţională de Filme, colecţionari particulari./fb Teatrul de Arta Deva

Intrare liberă !

ÎNTÂLNIRE COLEGIALĂ, DE SUFLET

Reșița. Totul era verde în jur, iar freamătul naturii te inspira la bucuria de a fi, de a trăi și simți.
Pe fondul prospețimii acestui anotimp, librăria „Semn de carte” a fost gazdă ospitalieră unui inedit eveniment cultural-jurnalistic, intitulat parcă metaforic „Întâlnire colegială, de suflet”, organizator fiind Fili­ala UZPR Caraș-Severin „Ștefan Naciu” (președinte Oana GLĂVAN).

Au participat membrii UZPR, emoțiile acestora simțindu-se, împărtășindu-se, printre invitați consemnând și prezența cunoscutului jurnalist hunedorean Cornel POENAR – fondatorul și directorul săptămânalului „Accent Media”.
După audierea Imnului jurnaliștilor și prezentarea de către scriitorul și jurnalistul Gheorghe JURMA a dorinței de realizare a istoriei presei din Banat, Doru Dinu GLĂVAN, în calitatea sa de președinte al UZPR, a prezentat cele mai semnificative activități ale Uniunii, desfășurate sub genericul „Împreună scriem istoria clipei”. A mai punctat faptul că într-o autentică sărbătoare jur­nalistică, cu ocazia Centenarului UZPR s-a dezvăluit o placă memorială în locul unde s-a constituit prima uniune de breaslă a jurnaliștilor.
Apreciat a fost apelul către cei care practică meseria de jur­nalist și anume: să fie me­reu împreună, uniți, reprezentând cu cinste o presă care să aducă servicii societății româ­nești, pentru o viață mai bună a cetățenilor.

Cu această ocazie s-au acordat din partea UZPR Diplome de excelență jurnaliștilor Gheorghe JURMA, Erwin Josef ȚIGLA, Cornelia DUCA și Mihai ANGHEL, directorul studioului regional de radio Timișoara, pentru activitate dedicată celui mai important eveniment omagial al istoriei noastre, Centenarul Marii Uniri.
O asemenea diplomă s-a oferit și hunedoreanului prof. Ioan VLAD, aceasta pe fondul în care a implementat proiectul „A patriei cinstire, uniți sub tricolor” – finanțat de Primăria și Consiliul local Hunedoara, a organizat concursul de jurnalism „Mândria de a fi român” și a inițiat plantarea în curtea Bisericii ortodoxe din satul Cinciș-Cerna a unui stejar sub genericul „Stejarul Marii Uniri”.
Un moment aparte l-a constituit înmânarea de către jurnalistul Cornel POENAR atât Filialei UZPR Caraș-Severin, cât și președintelui UZPR, Doru Dinu GLĂVAN, a „Diplomei de excelență” a săptămânalului „Accent Media” pentru activitate jurnalistică deosebită pe tărâmul presei profesioniste.
Activitatea s-a finalizat cu o interesantă intervenție a lui Cornel POENAR, mult apreciată de auditoriu și din care am spicuit: „Jurnalismul înseamnă o meserie frumoasă și incitantă, solicitantă, care cere efort și pasiune. Fiecare dintre noi trebuie să fim model profesional de comportare jurnalistică cu accent pe conștiință și calitatea muncii. Jurnalistul trebuie să aibă puterea și voința de a-și păstra echilibrul între decență și audiență, făcându-și meseria cu pasiune, credință, vocație și sacrificiu”.
… Așadar, activitatea de la librăria „Semn de carte” – ne-a declarat în exclusivitate ing. Constantin VLAICU – redactorul șef al revistei „Vestea” s-a dovedit o întâlnire de suflet, căldură și entuziasm a colegilor din breaslă, animați de aceeași calitate comună – vocația și care a coagulat emoția revederii, a depănării de amintiri și a unei bune dispoziții în jurul președintelui UZPR – Doru Dinu GLĂVAN.

Georgeta-Ileana Cizmaș

Concert-atelier “Muzica Artelor”

Joi, 18 aprilie 2019, ora 14.00 la Galeria din Deal a Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” – Deva, situată în incinta sediului din strada Titu Maiorescu nr.30 ( fostul liceu “Traian”) va avea loc Concertul-atelier intitulat “Muzica Artelor”.

Activitatea este înscrisă în săptămâna “Şcoala Altfel” şi va fi susţinută muzical de către formaţia “Play It Band” condusă de profesorul Călin Sân. Elevi solişti de la specialitatea canto-muzică uşoară, pregătiţi de către mai mulţi profesori ai liceului, vor cânta  acompaniaţi de un grup alcătuit din patru instrumentişti, în timp ce elevi de la secţia de Arte Vizuale şi Arhitectură vor lucra şi vor expune în cadrul atelierului.

Vă aşteptăm cu drag!

Festivalul – Concurs Național de Literatură „Ion Budai Deleanu”, la Geoagiu

Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură ,,Ion Budai Deleanu” a Orașului Geoagiu, organizează în perioada 05 – 07.07.2019 cea de-a noua ediție a Festivalului – Concurs Național de Literatură „Ion Budai Deleanu”.

Cu această ocazie se vor desfășura următoarele concursuri pe secțiuni:
I. Secțiunea POEZIE : la această secțiune se vor trimite un număr de trei poezii cu temă liberă.

II. Secțiunea PROZĂ SCURTĂ: la această secțiune se vor trimite trei proze cu temă liberă. Fiecare proză nu trebuie să depășească TREI pagini format A4.

IMPORTANT:

Pentru ambele secțiuni, creațiile se vor trimite în câte trei exemplare, tehnoredactate computerizat și însoțite de un motto. În alt plic separat se vor trece datele participanților: Nume și prenume; Adresa exactă: localitatea, strada, numărul, blocul, scara, etajul, apartamentul, județul, codul poștal, numărul de telefon, faxul, e-mailul.

TEXTELE TRIMISE trebuie să fie ORIGINALE și să nu fi fost publicate până la data premierii, 06.07.2019.

PERIOADA DE ÎNSCRIERE : 01.03.– 10.06.2019 (Data Poștei).

Comisia de jurizare va fi alcătuită din membrii care se vor stabili ulterior.

Se vor acorda următoarele premii pentru fiecare secțiune:

Premiul I, Premiul II, Premiul III, Mențiuni. Se va acorda și Trofeul Festivalului, concurentului care va întruni cel mai mare punctaj în urma jurizării. De asemenea, juriul și organizatorii vor acorda și diplome speciale. Premiile vor consta în bani, diplome și cărți.

Concurenții pot participa la ambele secțiuni ale concursului, FĂRĂ RESTRICȚII.

Materialele vor fi trimise pe adresa:

Cenaclul Literar „Ion Budai Deleanu”, Str. Calea Romanilor, nr.112, C.P.335.400, Loc. Geoagiu, jud. Hunedoara, cu specificația „Pentru Festivalul-Concurs de Literatură „Ion Budai Deleanu”, ediția a-IX-a, Secțiunea…
Relații suplimentare se pot obține la telefon: 0732/ 11.47.83
La concurs pot participa scriitori de peste tot din țară, indiferent de vârstă, membri sau nu ai Uniunii Scriitorilor din România, Ligii Scriitorilor din România sau a altor Asociații de Scriitori.

ATENȚIE!!!

Cei care vor înscrie texte care nu le aparțin sau părți copiate, vor fi descalificați din concurs. Organizatorii pot de asemenea să descalifice oricare concurent care nu dă dovadă de bun simț, respect și decență în comunicarea cu organizatorii, coordonatorii de proiect, juriul, etc.
Înscrierea în concurs reprezintă dovada acceptării tremenilor și condițiilor festivalului și asumarea obligativității respectării lui!

PRECIZĂRI SUPLIMENTARE:

Câștigătorii concursului vor fi anunțați telefonic sau prin e-mail în timp util, urmând să confirme prezența.
În cazul neprezentării la festivitate premiile se redistribuie.
Cheltuielile de cazare și masă pe perioada desfășurării evenimentului vor fi suportate de organizatori.

COSTURILE DE TRANSPORT VOR FI SUPORTATE DE FIECARE PARTICIPANT.

”Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, 20 de ani de la recunoașterea UNESCO”

La inițiativa Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO,  joi, 18 aprilie 2019, ora 10.00, va avea loc o ședință festivă dedicată Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor.

Evenimentul organizat de comisia parlamentară va fi găzduit în sala de ședințe a Consiliului Județean Hunedoara și se va derula sub forma unei dezbateri cu tema ”Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, 20 de ani de la recunoașterea UNESCO”. Participă membrii comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, deputați și senatori de Hunedoara și Alba, reprezentanți ai Guvernului, autorități județene, reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului, ai instituțiilor care gestionează problematica siturilor UNESCO, specialiști de la muzeele din Deva, Cluj și Alba, primarii comunelor care au pe teritoriul lor monumentele care compun Ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei, reprezentanții Consiliului Științific de pe lângă Serviciul Public Administrare Monumente Istorice, alți invitați.

La finalul ședinței va avea loc o scurtă conferință de presă.

Întâlnire cu un titan al Renașterii

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 16 aprilie 2019, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, manifestarea cultural-educativă dedicată Zilei Internaționale a Cărții și a Drepturilor de Autor, care se sărbătorește în fiecare an la 23 aprilie.

Inițiativa acestei sărbători a aparținut Organizației Națiunilor Unite pentru Știință și Cultură (UNESCO) și exprimă respectul și prețuirea de care trebuie să se bucure toți creatorii de carte și cei care se ocupă de conservarea și popularizarea ei, bibliotecarii. De aceea, în România, printr-o hotărâre de guvern din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și Ziua Bibliotecarului care se marchează odată cu Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Această zi nu a fost aleasă întâmplător, ci are o simbolistică specială, ea fiind ziua în care au părăsit această lume, la 23 aprilie 1616, doi mari scriitori ai lumii: englezul William Shakespeare și spaniolul Miguel de Cervantes. Peste tot în lume au loc manifestări dedicate cărții, scriitorilor, marilor personalități ale civilizației universale.

“Pentru că anul acesta, la 2 mai, se vor împlini 500 de ani de la moartea marelui om al Renașterii, Leonardo da Vinci, și în întreaga lume se marchează acest eveniment, am dorit să facem și noi o amplă și atractivă prezentare a vieții și creației acestui adevărat titan al culturii universale sub genericul „Leonardo da Vinci – geniul vizionar”. Arta universală nu poate fi imaginată fără capodoperele lui Leonardo: fără Gioconda, fără Cina cea de Taină, fără Fecioara între stânci, fără atâtea opere care au atins perfecțiunea.

Au fost trecute în revistă principalele momente ale vieții marelui artist și inventator. Din prezentarea amplă și documentată, elevii au putut afla că Leonardo da Vinci a fost un om complet, un adevărat om al Renașterii care a avut preocupări din multe alte sfere: fizică, astronomie, arta războiului, medicină, zoologie, anatomie etc. Mii de schițe și desene stau mărturie pentru aceste preocupări atât de diverse. Leonardo a creat invenții remarcabile, revoluționare pentru acea vreme și care au anticipat marile descoperiri ale științei și tehnicii din secolele următoare: de la aparate de zbor și fortificații, la studii de anatomie, inginerie și tehnică de luptă. Desigur, nu am putut epuiza toată întinderea creației acestui homo universalis care a fost Leonardo, dar informațiile sperăm că au fost suficiente pentru a realiza complexitatea și genialitatea acestui creator neegalat.

Întotdeauna, din viața și creația fiecărei personalități avem multe de învățat, iar personalitatea lui Leonardo da Vinci ne este un exemplu convingător că numai cu pasiune, cu dăruire și talent se pot realiza opere nemuritoare de care se vor bucura multe generații.

Li s-a mai spus elevilor că, de-a lungul vieții, vor avea prilejul de a vizita alte țări, de a merge în marile muzee ale lumii, mai ales în Italia și Franța, iar creațiile lui Leonardo da Vinci vor trebui să le fie obiective de neocolit. A contempla o pânză de Leonardo este o sărbătoare a spiritului și prilej de îmbogățire a culturii generale.

Noi, la această activitate cultural-educativă, le-am oferit doar câteva repere care să le stârnească interesul față de viața și creația monumentală a acestui mare artist și inventator.

Ca de obicei, la finalul prezentării, publicului i s-au adresat întrebări, cei care au oferit răspunsurile corecte au fost răsplătiți cu pachete de cărți și diplome din partea Bibliotecii Județene”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

„Prietenie… pe o… sfoară…”, la Hunedoara

„Prietenie… pe o… sfoară…”, un parteneriat educațional național, dedicat promovării literaturii pentru copii și cultivării gustului pentru lectură a celor mai mici cititori, a ajuns la cea de a VII-a ediție și se pregătește să își întindă sforile în toată țară.

Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov a inițiat acest parteneriat dedicat Zilei Internaţionale a Cărții pentru Copii și Tineret, sărbătorită în fiecare an în 2 aprilie.
Astfel, în perioada 2 aprilie – 31 mai 2019, Biblioteca Municipală Hunedoara așteaptă copiii pentru a viziona o prezentare cu viața și opera lui Carlo Collodi, a lectura și a ilustra povestea „Pinocchio”.
Desenele realizate de copii vor fi selectate și ulterior expediate către celelalte biblioteci județene partenere (câte 5 pentru fiecare bibliotecă implicată în proiect), care vor constitui expoziţii. La rândul lor, celelalte biblioteci vor proceda în același fel. Astfel, fiecare dintre expoziții va conține câte 5 desene de la fiecare bibliotecă județeană participantă. Desenele vor fi expuse pe o … sfoară. /fb Primaria Hunedoara

De ce anul acesta Sfântul Gheorghe nu se mai sărbătoreşte în 23 aprilie?

Creştinii ortodocşi îl vor sărbători în 2019 pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în altă zi decât cea obişnuită. Care este motivul din spatele acestei schimbări?

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este prăznuit în fiecare an pe data de 23 aprilie. În această zi, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica. Cu toate acestea, creştinii ortodocşi care au consultat calendarul pe anul 2019 au observat că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi sărbătorit pe 29 aprilie.

Motivul acestei schimbări îl găsim în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea care prezintă regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin pentru fiecare zi din an. Răsfoind paginile Tipicului, ajungem la capitolul 45, unde ne este prezentată rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare și unde citim că, „dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în Lunea, Marțea, Miercurea sau Joia cea Mare, atunci cântăm toată slujba seara şi dimineaţa, în Duminica Floriilor”. Înțelegem, astfel, că hramul oricărui sfânt, fiind un moment de bucurie duhovnicească, nu se integrează în specificul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, care este o perioadă de post aspru, de meditație și intensă pregătire și primenire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Dar dacă urmărim din nou calendarul, vedem că sărbătoarea Sfântului Gheorghe nu coincide nici cu Duminica Floriilor, ci a fost amânată pentru Luni, în Săptămâna Luminată, între paranteze fiind consemnată și următoarea informație: Slujba Sfântului Mare Mucenic Gheorghe se săvârșește astăzi, potrivit hotărârii Sfântului Sinod.

Într-adevăr, în acest an, din motive pastorale, dar și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului Gheorghe, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să fie săvârșită nu în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în cea de-a doua zi de Paști. Raționamentul acestei decizii stă și în faptul că, în ajunul Floriilor, Vecernia săvârșită în cinstea Sfântului Gheorghe s-ar fi suprapus cu tradiţionala procesiune organizată în majoritatea parohiilor din țara noastră. În cadrul acesteia, credincioşii și preoții poartă în mâini ramuri de salcie sau finic şi flori, actualizând, astfel, drumul parcurs de Mântuitorul Nostru din Betania către Ierusalim.

Luni, în cea de-a doua zi de Paşti, slujba Sfântului Gheorghe este unită cu cea specifică perioadei pascale. Vecernia Sfântului Gheorghe va fi săvârșită pe 28 aprilie, în jurul orei 12.00, odată cu „A doua Înviere”, o slujbă specială care are ca punct central citirea Evangheliei în 12 limbi.

Sfântul Gheorghe – ocrotitorul Armatei Române

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, într-o familie creștină, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.

Dând împăratul poruncă să fie uciși creștinii care nu vor să se lepede de Hristos, Sfântul Gheorghe și-a mărturisit credința, mustrându-i pe cei care se închinau idolilor. Deși i-au împuns trupul cu o suliță și l-au învârtit pe o roată cu țepi, sfântul a rămas nevătămat. Tot atunci a înviat un om din morți și a scos demonul dintr-un idol, încât mulți au crezut în Dumnezeu, printre care și Alexandra, soția împăratului Dioclețian. Pentru acest lucru, Sfântul Gheorghe a fost ucis de sabie, iar Sfânta Alexandra a trecut la cele veșnice, ca urmare a rugăciunilor ei, înainte să fie torturată de către păgâni.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ocrotește Armata Română (a cărei zi, 23 aprilie, coincide, în general, cu sărbătorirea sfântului). El este, de asemenea, ocrotitorul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. În Lituania, Sfântul Gheorghe este considarat protector al animalelor, iar în unele zone din Spania, de ziua Marelui Mucenic se organizează mese bogate și se aduc daruri.Sursa: https://doxologia.ro

Recitalul de pian al elevului Logojan Mircea Vasile, la muzeu

Luni, 15 aprilie 2019, ora 19.00, va avea loc la sala Magna Curia din incinta Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, recitalul de pian al elevului Logojan Mircea Vasile din clasa a XII-a, prof. Ona Doina, organizat de ONG PIANO “MODUS VIVENDI” –Deva în colaborare cu Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”-Deva şi instituţia  mai sus-menţionată.

Protagonistul recitalului, în al cărui palmares competiţional se numără multe  premii I şi mari premii obţinute la competiţii naţionale şi internaţionale, va prezenta un program alcătuit din lucrări  de referinţă din repertoriul pianistic preclasic, clasic şi romantic.

 

Elevii liceului de artă devean, pe podium la Concursul Euroregional de pian Timişoara

Elevii de la secţia muzică a Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”-Deva au participat în ultima săptămână la  încă două competiţii instrumentale, fiind din nou răsplătiţi cu binemeritate premii.

În perioada 11-13 aprilie 2019 s-a desfăşurat la Timişoara Concursul-Festival Euroregional de pian şi muzică de camera “Alma Cornea Ionescu”- ediţia cu numărul VII, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Liceul de Artă “Ion Vidu” şi Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara. În cadrul competiţiei au evoluat elevi din şcolile şi liceele din zona Banat, Ungaria şi Serbia.

Liceul devean a fost reprezentat de patru elevi pianişti, care au obţinut cu toţii premiul I:

 • Bălan Flavius Sebastian din clasa a VI-a, prof. Ona Doina, care a obţinut punctajul maxim (100p.) şi a evoluat în cadrul Galei Laureaţilor
 • Cocan Mara din clasa a III-a, prof. Popa-Morait Cristina
 • Negrea-Drucan Daniel-Răzvan din clasa a IX-a, prof. Popa-Morait Cristina
 • Logojan Mircea Vasile din clasa a XII-a, prof. Ona Doina

Cea de-a doua competiţie a fost destinată elevilor violonişti şi de la secţiunea corzi grave. Concursul Naţional de Interpretare “Timotei Popovici” de la Sibiu s-a aflat anul acesta la cea de-a XVII-a ediţie şi s-a desfăşurat într-o singură zi, 13 aprilie 2019. Organizat de către Liceul de Artă- Sibiu, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, concursul se află în calendarul activităţilor regionale şi s-a bucurat de o largă participare a elevilor claselor I-XII de la mai multe şcoli şi licee de specialitate din ţară.

Reprezentanţii Liceului de Artă “Sigismund Toduţă”-Deva, au obţinut următoarele rezultate:

Premiul I:

 • Stăncioi Patricia, cls.a III-a vioară, prof. Calciu Mirela, corepetitor Onţanu-Crăciun Mariana
 • Marinescu Iulian, cls. a X-a vioară, prof. Lazăr Adrian, corepetitor Dumitriu Cristian
 • Țermure Maria Irina, cls. a XII-a vioară, prof. Bucur Rodica, corepetitor Dumitriu Cristian

Premiul III:

 • Rus Robert, cls. a VI-a chitară clasică, prof. Varga Csaba
 • Crişovan Denis Claudiu, cls. a VII-a vioară, prof. Bucur Rodica, corepetitor Dumitriu Cristian
 • Spătar Briana Alexia, cls. a VIII-a vioară, prof. Calciu Mirela, corepetitor Dumitriu Cristian.