Festivalul Internaţional de Folclor “CARPATICA DEVA”

Palatul Copiilor Deva organizează in perioada 27-29 iunie 2019, spectacolele din cadrul Festivalului International de Folclor “CARPATICA DEVA”.

„Zilele credinţei şi culturii la Deva” – ediţia a VI-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, în perioada 24 – 29 iunie 2019 se va desfăşura seria de manifestări cultural – religioase numită „Zilele credinţei şi culturii la Deva – ediţia a VI-a, cu ocazia prăznuirii  Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai oraşului Deva, manifestări organizate de Episcopia Devei şi Hunedoarei. Evenimentele se vor derula astfel:

Luni, 24 iunie 2019, începând cu ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural Drăgan Muntean din Deva va avea loc un spectacolul folcloric SATULE, GRĂDINĂ MÂNDRĂ, susținut ansamblul profesionist Drăgan Muntean și de reputații artiști hunedoreni de muzică populară: Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Lorena Pascu, Alisa Toma, Ana Anuțoiu, pr. Valentin Crainic și ansamblul popular Ritmuri Zărăndene al comunei Băița.

Marți, 25 iunie 2019, începând cu ora 18:00, în Sala Șemineului de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie Satul românesc – un paradis pierdut, urmat de un seminar de artă fotografică, ambele susținute de artistul  SORIN ONIȘOR.        

 Miercuri, 26 iunie 2019, începând cu ora 18:00, la sala Teatrului de Artă din Deva va avea loc recitalul de muzică folk și poezie BUCHET DE REVERII, susținut de maestrul DOREL VIȘAN și artiștii folk MIRCEA VINTILĂ și CĂLIN BÂRCEAN.

 Joi, 27 iunie 2019, începând cu ora 18:00, la sala Teatrului de Artă din Deva va avea loc conferința intitulată CREȘTINUL ÎN CETATE, susținută de către domnul profesor ADRIAN PAPAHAGI de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca.

 Sâmbătă, 29 iunie 2019, în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 9:00,  la Catedrala Episcopală din Deva, se va săvârşi Sfânta Liturghie Arhierească cu ocazia celui de-al doilea hram al acesteia.

La toate aceste eveninemnte cultural – religioase intrarea va fi liberă, prin urmare, Vă adresăm călduroasa invitaţie de a participa. Vă aşteptăm cu drag.

Duminică e Sărbătoarea Rusaliilor sau Cincizecimea

Este una din cele mai vechi sărbători creștine, care se prăznuiește la zece zile după Înălţarea lui Hristos şi la 50 de zile de la Învierea Sa. În această zi, Duhul Sfânt s-a coborât asupra apostolilor, dându-le darurile necesare pentru propovăduirea Evangheliei în toate limbile pământului.

Întemeierea Bisericii  Creştine

Pogorârea Sfântului Duh marchează întemeierea Bisericii Creştine, prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume,  ca să împuternicească pe Sfinţii Apostoli să vestească Evanghelia. Biserica devine o realitate văzuta prin pogorârea Duhului Sfânt, iar a fi creştin înseamnă a avea pe Duhul Sfânt.

Rusaliile, Cincizecimea, Pogorârea Sfântului Duh

Marchează actul de trecere a lucrării mântuitoare a lui Hristos, din umanitatea Sa,  în oameni. În ziua de Rusalii, Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli, sub forma unor limbi de foc şi le-a oferit acestora puteri nebănuite. Sărbătoarea se numește și Cincizecimea întrucât este a cincizecea zi după Paști.  Cei 12 apostoli au început să vorbească în limbi străine, necunoscute până atunci. Astfel, au putut să împărtăşească învăţăturile lui Iisus Hristos în întreaga lume, creştinând mii de păgâni. Și pentru că prin Duhul Sfânt ne împărtășim în Hristos, în Biserica Ortodoxă slujbe încep cu rugăciunea adresată Sfântului Duh: “Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindeni ești și pe toate le împlinești; Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre”. Prin pogorârea Duhului Sfânt, Biserica devine o realitate  iar a fi creştin înseamnă a avea pe Duhul Sfânt.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Moșii de vară

În ajunul Rusaliilor se comemorează morții. Se credea că sufletele morţilor (moșilor), după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat timp de 50 de zile, se întorc în lumea de dincolo. Pentru ca trecerea lor să fie liniştită, oamenii săvârşeau ritualuri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor, împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni bogate.

În ziua de Rusalii

Se duc la biserici, pentru sfințire, ramuri de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli.  Crenguțele se agaţă apoi la straşina caselor sau la icoane. Se crede că acestea capătă puteri miraculoase și apără de rele. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vară, pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor.

A doua zi de Rusalii

Preoţii, împreună cu toți credincioșii vor ieși în câmp, pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul, existând credința că astfel nu va mai bate grindina. Se crede că cei care nu ţin sărbătoarea de Rusalii, vor fi pedepsiţi de  Rusalii.

Superstiții de Rusalii

  • Se spune că, în ziua de Rusalii nu e bine să te cerţi cu alţii fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.
  • Tot în această zi, nu se intră în vie, păduri sau fântâni, pentru că acolo pot fi spiritele rele.
  • Începând de la Rusalii, timp de nouă săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
  • În popor se spune că Rusaliile (Ielele) sunt fiicele lui Rusalim Împărat, o personificare a cetăţii Ierusalim. Rusaliile stau pe pământ vreme de o lună și nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde joacă rămân arse şi neroditoare. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.
  • Există credința că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează. Dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

http://www.crestinortodox.ro

http://www.obiceiuri-populare.ro

Eşarfa unui participant la Marea Unire din 1918, exponatul lunii la muzeul devean

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, propune publicului, în cadrul PROIECTULUI EXPONATUL LUNII, luna iunie 2019, o nouă piesă din patrimoniul istoric muzeistic.

Este vorba despre un obiect textil, o eșarfă de culoare galbenă, donată instituției muzeale în anul 1976 de Valeriu Pascu.  Acesta a purtat eșarfa cu ocazia unui zbor demonstrativ pe care  Aurel Vlaicu  l-a efectuat în Orăștie în vara anului 1912,  la puțin timp după succesul înregistrat la  mitingul aviatic de la Aspern (Austria), potrivit dr. Daniel Iancu, Cercetător Științific III,  Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Valeriu Pascu, unul din personajele centrale ale Marii Uniri din 1918, a făcut Muzeului din Deva o donație consistentă, o parte a acesteia fiind valorificată de către instituția noastră în Anul Centenarului Marii Uniri.

Textul documentului  Din amintirile unui participant. Mențiune, aflat în patrimoniul muzeal din Deva, donat, împreună cu eșarfa și a cărui copie este pusă acum la dispoziția publicului de către dr. Daniel I. Iancu Cercetător Științific III,  Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, conține următoarele rânduri scrise de Valeriu Pascu, cu referire la obiectul expus.

La marele succes aviatic de la Viena, pe câmpul de la Aspern, lui Aurel Vlaicu i s-au atribuit prin juriu patru premii clasa I și II. Mitingul a avut loc la data de 23-27 iunie 1912.

După miting în drum spre București – călătorind cu trenul – eroul nostru s-a oprit la Orăștie, unde la începutul lunei iulie s-a organizat un miting aviatic în prezența a mii și mii de oameni.

Startul s-a făcut de pe Dealul Mic, peste drum de cazarma militară de la șoseaua spre Deva.

Vlaicu și-a luat sborul cu ușurința unui gândac, parcurgând distanța survolând orașul îndirecția spre satul Binținț, plutind din văzduh peste sat și casa părintească.

După aterizare pe Dealul Mic, Vlaicu a fost ovaționat ca un erou scump al neamului. Țărani și orășeni în haine de sărbătoare l-au aclamat la plecarea lui din oraș în drum spre București.

Eșarfa galbenă alăturată am purtat-o ca una din culorile noastre naționale, alți demonstranți au purtat eșarfe roșii respectiv albastre.

București 20 ianuarie 1976

Valeriu Pascu.

 

Piesa poate fi văzută, în spațiul special amenajat și dedicat proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii iunie 2019, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

Vă așteptăm cu drag!

Au început înscrierile pentru Concursul Cerbul de Aur, ediţia 19

Artiştii care doresc să participe la concurs se pot înscrie până în data de 6 iulie 2019, pe site-ul oficial al evenimentului, cerbuldeaur.ro, unde este publicat şi Regulamentul Festivalului Concurs.

La finalul perioadei de înscrieri, juriul selecţiei va decide artiştii care vor intra în competiţie. Dintre aceștia, doar 12 concurenţi rămân în concurs și vor avea șansa de a câștiga unul dintre cele patru premii ale Festivalului, în valoare totală de 55 de mii de euro sau unul dintre premiile speciale.

Cu o tradiție de 51 de ani, Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a devenit cel mai mare festival internaţional de muzică organizat în România, iar anul acesta va avea loc la finalul lunii august, în Braşov.

În 2018, televiziunea publică a reluat organizarea Festivalului Internațional Cerbul de Aur după o întrerupere de nouă ani, reunind pe scena din Piața Sfatului din Brașov nume importante ale industriei muzicale din România și din străinătate.

Evenimentul, care va avea loc în cea de-a doua parte a lunii august, va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română.

De la debutul festivalului, în 1968, la Cerbul de Aur au participat vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Barbara, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow, James Blunt, Amy Macdonald, Nicole Scherzinger şi mulţi alţii./www.europafm.ro

Anunţ de la Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva aduce la cunoștința celor interesați că, din motive independente de noi, standul de carte cu vânzare al Editurii Nemira nu se va mai organiza în perioada 10 iunie – 31 iulie 2019, așa cum am comunicat. Standul va fi organizat la o dată pe care o vom anunța ulterior. Vă mulțumim pentru înțelegere.

Întâlnirea tinerilor ortodocși din Episcopia Devei și Hunedoarei

Cu binecuvântarea, prin purtarea de grijă și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a avut loc vineri și sâmbătă, 7-8 iunie 2019, cea de-a șasea ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din cuprinsul Eparhiei.

Această ediție a adunat peste 200 de tineri din tot județul Hunedoara, aceștia, împreună cu profesorii și preoții însoțitori, fiind delegați ai miilor de elevi care au ales să-și împletească viața lor cu voia lui Dumnezeu. Gazda acestei ediții a fost stațiunea și schitul Straja – Lupeni, prin dragostea și amabilitatea domnului Emil Părău și a Părintelui Dimitrie, starețul așezământului monahal hunedorean.

Întâlnirea a debutat vineri, 7 iunie, după prânz, odată cu sosirea, cazarea și servirea mesei pentru toți participanții, și a continuat cu un program de activități în aer liber și jocuri interactive realizate sub îndrumarea și cu participarea voluntarilor, dar și ai specialiștilor Fundației pentru Tineret NOI ORIZONTURI din Lupeni. Această fundație derulează de mai bine de 15 ani proiecte diverse adresate tinerilor, formare și dezvoltare personală, educație non-formală, dar și activități recreative și tabere tematice sub genericul VIAȚA. Tinerii creștini au gustat din plin oferta celor de la NOI ORIZONTURI – VIAȚA și s-au bucurat de timpul petrecut împreună și de lucrurile noi învățate, atât la jocurile interactive, cât mai ales la parcul Aventura. La finalul zilei toți participanții s-au adunat în jurul unui imens foc de tabără unde au cântat și au dansat alături de artistul de muzică folk Paul Camen.

Întâlnirea a continuat sâmbătă, 8 iunie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia s-au împărtășit mulți dintre tinerii prezenți. Întâmpinat cu bucurie de către tineri, Întâistătătorul eparhiei hunedorene, Preasfințitul Părinte Gurie, a ajuns repede la inima celor prezenți prin cuvintele pline de căldură adresate lor înainte de slujirea Sfintei Liturghii, când i-a rugat pe toți cei prezenți ca la această Sfântă Liturghie să se roage pentru toți tinerii care își caută propriul sens în viață, dar și pentru cei care au ales să plece din țară animați de iluzia unui viitor mai prosper. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Siluan, care a subliniat importanța căutării Lui Dumnezeu și faptul că ofertele lumii contemporane sunt adesea înșelătoare și că nimic nu este mai important în viața unui om, fie el tânăr sau vârstnic, decât prezența Lui Hristos în toate. La final, Preasfințitul Părinte Gurie a reiterat îndemnul către tineri de a avea credința și nădejdea unui viitor luminos alături de Hristos, dar și de a prețui țara și neamul cărora le aparțin, deloc întâmplător. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit tuturor celor prezenți pentru implicare, dar mai ales domnului Emil Părău, ctitorul Schitului Straja, dar și al stațiunii turistice Straja, pentru implicarea în organizarea și sponsorizarea acestei ediții a VI-a a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Hunedoreni.

După servirea mesei de prânz, întâlnirea a continuat cu spectacolul susținut de cenaclul „Lumină Lină” de la Sibiu, sub genericul Din experiența seniorilor. Cântecele patriotice interpretate și cuvintele rostite pe scenă au fost foarte dinamice, antrenante și au fost bine primite de către tineri, care au răsplătit seniorii sibieni cu aplauze. A urmat întâlnirea cu celebrul artist hip hop F-Charm, primit cu mare entuziasm de către toți cei prezenți. Subiectele abordate, de interes pentru tineri, au ridicat numeroase întrebări din partea acestora, întrebări la care îndrăgitul invitat a răspuns cu rabdare, cu dragoste, cu seriozitate, dar i cu maximă responsabilitate și cu mult umor, iar la final s-a lăsat fotografiat alături de fanii săi.

Tuturor celor implicați – preoți, profesori, elevi, părinți și persoane care doresc să rămână anonime, dar mai ales domnului Emil Părău, cu sprijinul căruia s-a realizat această întâlnire tinerească pe parcursul a două zile, – echipa Sectorului de Învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei le adresează mulțumiri, dorindu-le multe bucurii duhovnicești.

Pr. Radu Trifon/www.episcopiadevei.ro

Dublă lansare de carte a poetului Andrei Caucar

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 6 iunie 2019, la Sala de Lectură a instituției, un eveniment cultural destinat iubitorilor de poezie: poetul Andrei Caucar și-a lansat două volume de versuri.

Primul volum se numește Sânge de sub tălpile mele, a apărut în anul 2018 la Editura Fundației Culturale „Ion D. Sîrbu” din Petroșani și a fost distins cu Premiul „Ion D. Sîrbu” pentru Poezie, 2018. Prefața volumului este semnată de scriitorul Dumitru Velea.

Al doilea volum poartă numele Cartea Suzanei, a apărut la Editura Inspirescu din Satu Mare în anul 2019 și are o prefață semnată de poetul Daniel Marian.

Andrei Caucar este originar din satul hunedorean Ohaba Ponor. Din cei mai fragezi ani, în timp ce era elev al unei școli profesionale din Oradea, unde a fost atras de dragostea pentru locomotive, are și primele încercări poetice. Prima poezie, intitulată Eu singur vin, îi este publicată în ziarul Crișana din Oradea. A frecventat cenaclul literar orădean „Nebănuite trepte” în a cărui revistă omonimă publică versuri alături de nume consacrate ca: Gabriela Hurezeanu, Vasile Dan, Octavian Doclin. Participă și la cenaclul studenților de la Institutul Pedagogic din Oradea, unde e ascultat de distinsul intelectual și diplomat, ministru al Învățământului, Mircea Malița. Mai târziu, a fost membru al cenaclurilor Venus din Petrila și Panait Istrati din Petroșani.

După o viață întreagă dedicată profesiunii pe care a iubit-o, în care locomotiva a jucat un rol central, Andrei Caucar debutează la anii deplinei maturități, în anul 2011, cu volumul de poezii intitulat Poet găsit, apărut la Editura Măiastra din Târgu Jiu.

A publicat poezii în Ardealul literar, Opinii culturale, Tribuna, Vatra, Sintagme literare, Constelații diamantine, eCreator, Banchetul.

Nu este prima dată când dragostea pentru literatură, pentru poezie, face casă bună cu profesiuni care aparent nu au nimic în comun cu sensibilitatea, cu visarea, cu dragoste pentru cuvânt.

Ambele volume lansate ne-au relevat un poet sensibil, cu un real talent și o forță lirică impresionantă. Imaginile poetice sunt de o mare delicatețe, ceea ce îl face pe scriitorul Dumitru Velea să afirme că Andrei Caucar „când se apropie de poezie are candoarea unui copil față de o floare”.

Iubitorii de poezie, iubitorii de frumos vor găsi, fără nicio îndoială, în ambele plachete de versuri, poezii care îi vor îndemna la visare, poezii care le vor stârni imaginația, poezii care îi vor purta într-o lume ideală, a frumosului și a iubirii.

Fiecare poezie pune în lumină strădania autorului de a „găsi cuvântul ce exprimă adevărul”, cum spunea Eminescu, referindu-se la trudnicul act al creației poetice. Este o creație care cere în primul rând chemare pentru arta cuvântului, o creație care cere talent bine dozat, bine șlefuit și, nu în ultimul rând, o permanentă căutare a unor imagini poetice expresive, de cele mai multe ori încărcate de simboluri. Dar cei care știu să aprecieze o poezie bună vor afla toate acestea în poezia lui Andrei Caucar și se vor bucura de fiecare poem care poartă în el sufletul celui care l-a creat.

Poetul însuși mărturisește atât de sugestiv și, mai ales, cu o sinceritate impresionantă: „Nu îți cere nimeni să fii poet. Suntem voluntarii imposibil de oprit. Cei mai mulți nu înțeleg. Nici noi nu ne-am descoperit îndeajuns. (…) Sufletele noastre încărcate caută răspunsuri care nu există și atunci eliberăm versurile.”

Întâlnirea cu poetul Andrei Caucar s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de autor pe volumele lansate.

Milioane de ani de povești și legende ale județului Hunedoara așteaptă să fie descoperite!

Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara organizează, miercuri, 12 iunie a.c., de la ora 10, la Simeria, în Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri evenimentul intitulat “Descoperă legendele Hunedoarei”.

Amfitrionii evenimentului vor vrăji auzul spectatorilor și îi vor conduce într-o călătorie imaginară prin lumea fascinantă a poveștilor!

 

Scriitorul Romulus Lal îi invită pe deveni la un ”Taifas literar”

”Taifas literar” este genericul sub care scriitorul hunedorean Romulus Lal le propune iubitorilor de carte o întâlnire cu cele mai recente volume ale sale – joi, 13 iunie 2019, la ora 17:00, în Amfiteatrul ”Liviu Oros” al Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva.

 

Evenimentul debutează cu o conferință despre ”Revoluție” (din ciclul publicistic ”Numirea lucrurilor la români”) și continuă cu prezentarea operei literare și publicistice a scriitorului și cu lansarea a două noi titluri, apărute anul acesta – volumul ”Proze scurte de drum lung” și romanul ”În slujba Majestății Sale”.

”Taifasul literar” se va încheia cu o sesiune de autografe din partea autorului.

Intrarea la eveniment este liberă.

Romulus Lal este un nume consacrat în literatura română contemporană. Un ardelean autentic, ”continuator inspirat al prestigioșilor Slavici și Agârbiceanu, Rebreanu și Pavel Dan”, după cum îl caracterizează poetul și prozatorul Radu Cârneci.

Romulus Lal își are originea în comuna hunedoreană Balșa. A absolvit Liceul Pedagogic din Deva și Facultatea de Filologie a Universității din Cluj-Napoca.

După o scurtă perioadă la catedră, se dedică definitiv scrisului. Este autorul a numeroase cărți, publicate de-a lungul vremii la edituri de prestigiu din țară, iar un timp și-a legat numele chiar și de cinematografie – ca scenarist și redactor de film.

Întâlnire peste timp. In memoriam Valeriu Bârgău

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 5 iunie 2019, la Sala de Lectură a instituției, un eveniment cultural deosebit: lansarea romanului „Pământul tuturor faptelor”, operă postumă a regretatului scriitor Valeriu Bârgău, și a cărții „Interviuri fără frontiere”, a cărei autoare este poeta și editoarea Mariana Pândaru Bârgău. Ambele cărți au văzut lumina tiparului la Editura Călăuza v.b din Deva, editură înființată de soții Valeriu Bârgău și Mariana Pândaru.

Valeriu Bârgău a fost unul dintre cei mai importanți scriitori hunedoreni, apreciat de întreaga comunitate literară din România pentru creația sa poetică, pentru cărțile de reportaje, pentru activitatea gazetărească etc. A fost o personalitate care și-a pus amprenta pe viața culturală a județului Hunedoara atât înainte, cât și după 1989. A avut-o alături pe poeta Mariana Pândaru, cei doi soți fiind adevărați animatori ai vieții literare din județul Hunedoara. În timpul vieții, Valeriu Bârgău a publicat 14 volume de poezie, proză și interviuri, iar postum i-au apărut șapte volume, prin grija poetei Mariana Pândaru, inclusiv volumul lansat acum. De asemenea, a scris peste 2.000 de articole, cronici literare, recenzii, critică şi istorie literară, articole de întâmpinare literară.

“Memoria lui Valeriu Bârgău, plecat mult prea devreme dintre noi, este păstrată de poeta Mariana Pândaru, precum și de toți cei care au avut prilejul să-l cunoască și să-i fie aproape.

Romanul „Pământul tuturor faptelor” este cel de-al treilea roman scris de Valeriu Bârgău, după „Utopia profesorului Dunca” (în colaborare cu Neculai Chirica), în 1986, și „Semne particulare”, în 1988. Printre manuscrisele rămase de la Valeriu Bârgău, soția sa a mai descoperit alte cinci romane pe care va încerca să le publice în viitor.

Romanul lui Valeriu Bârgău este scris într-o manieră modernă, cu personaje limpede conturate, ale căror destine interferează, poveștile lor de viață fiind foarte bine conduse de autor. Atmosfera de șantier, unde se petrece acțiunea, este redată cu un puternic simț al realității, cu dialoguri firești, care subliniază perfect caracterele personajelor, trăirile lor lăuntrice. Lectura este captivantă, la final cititorul rămâne cu imaginea caleidoscopică a unei lumi în care gravitează personaje ale căror traiectorii de viață se împletesc, se despart pentru a se întâlni din nou.

Pe Valeriu Bârgău îl vom afla și în cea de-a doua carte lansată, „Interviuri fără frontiere” a cărei autoare este poeta și editoarea Mariana Pândaru. Dintre cele peste 70 de interviuri din carte realizate, de-a lungul timpului, de către autoare cu personalități de marcă din diferite domenii, unul dintre primele este cel luat tânărului pe atunci Valeriu Bârgău, în anul 1980.

Stăpânind perfect arta dialogului, tehnica interviului, Mariana Pândaru ne face cunoștință cu nume ilustre ale literaturii, artei, politicii etc. Cu ajutorul ei, pătrundem în intimitatea gândurilor unor personalități precum Mircea Ciobanu, Mircea Sântimbreanu, Monica Lovinescu, Doina Uricariu, Liviu Ioan Stoiciu,  Ioan și Eugen Evu, Ion Cârjoi, Ioan Şeu, Mircea Bâtcă etc., ca să numesc doar o mică parte din pleiada de figuri ilustre care și-au deschis sufletul în fața Marianei Pândaru. Cititorii vor putea observa delicatețea și căldura cu care poeta se adresează interlocutorilor ei, astfel că la finele fiecărui interviu ni se conturează profilul fiecărei personalități. Este o carte pe care Mariana Pândaru o prețuiește foarte mult pentru că a avut privilegiul de a cunoaște nume mari ale culturii române și a dorit să împărtășească și cititorilor ei bucuria pe care i-a adus-o fiecare discuție”, a subliniat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Din prefața volumului, semnată de Maria Daniela Pănăzan, aflăm că „citind despre ceilalți, te regăsești pe tine, te întorci înspre tine, te întâlnești cu tine însuți. (…) Și ce poate fi mai frumos decât să citești frânturi mărturisite de viață în care te vezi pe tine ca într-o oglindă, care te îndreaptă înspre bucuria de a fi tu însuți în cartea de istorie a lumii?”

A fost un eveniment emoționant, o retrăire a timpului în care scriitorul Valeriu Bârgău era printre noi, iar acum, prin grija și afecțiunea poetei Mariana Pândaru, am avut puternica impresie că nu ne-a părăsit niciodată.

La final, Mariana Pândaru a oferit doritorilor autografe.

Spectacol de magie pentru copii – marți, 11 iunie, la Centrul Cultural din Deva

Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” vă invită, marți, 11 iunie 2019, la ora 16:00, la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, la spectacolul de magie și umor intitulat ”Îți mulțumesc, mamă!”, susținut de magicianul Alexandru Marcu.

Potrivit artistului, evenimentul este, de fapt, o poveste – un spectacol interactiv-educativ de umor, teatru și magie, în spatele căruia se ascunde un secret pe care spectatorii îl vor afla în sală.

La sfârșitul spectacolului, copiii vor urca pe scenă, pentru o fotografie alături de magician. În plus, vor primi, gratuit, din partea artistului, ciocolată și o baghetă magică. Totodată, copiii care vin la spectacol însoțiți de un adult vor pleca acasă și cu o furculiță magică.

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate cu două ore înainte de începerea evenimentului, la intrarea în sala de spectacol a Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, la prețuri de 30 de lei (copii) și 40 de lei (adulți).

“Cireașa cu codiță neagră”, spectacol în limba maghiară la teatrul devean

Marţi, 11 iunie 2019, Teatrul de Artă din Deva va fi gazda Teatrului József Attila din Budapesta care prezintă piesa de teatru “Feketeszáru Cseresznye”, în regia regretatului artist Kerényi Imre.

În rolurile principale spectatorii îi vor putea aplauda pe marii actori Rékási Károly, Nemcsák Károly, Pikáli Gerda, Kocsis Judit.

Subiectul piese este o frumoasă poveste de dragoste între doi oameni cu statut social diferit, o dramă plină de istorie, mândrie, prietenie şi iubire.
Biletele se pot achiziționa înainte de spectacol de la Agenția Teatrală.

Dumitru Constantin Dulcan lansează, la Deva, volumul „Creierul și mintea Universului”

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Școala Ardeleană, organizează în ziua de 19 iunie 2019, ora 17.00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment cultural-spiritual de excepție: întâlnirea cu renumitul medic neurolog și psihiatru Dumitru Constantin Dulcan, care își va lansa cel mai recent volum, intitulat „Creierul și mintea Universului”, carte apărută la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca în anul 2019.

Dumitru Constantin Dulcan, născut la 6 noiembrie 1938 în comuna Mârghia, județul Argeș, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti (1962). Este specializat în neurologie și psihiatrie, cu competenţe în explorări neurofiziologice. Este doctor în ştiinţe medicale. A fost Şeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central şi Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică de la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Este membru al Societăţii Române de Neurologie, al Organizaţiei Internaţionale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Societăţii Române de Psihiatrie, al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate şi al numeroase societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
A elaborat ca autor unic sau coautor numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul neurologiei, este autorul a patru invenții de uz medical brevetate de OSIM, a participat la zeci de reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări, a fost distins cu binemeritate premii și decorații.
Dar dincolo de aceste importante realizări pe plan medical, Dumitru Constantin Dulcan a devenit cunoscut și apreciat de publicul larg grație unor cărți în care abordează teme legate de conștiință, de macrocosmos și microcosmos, de forța care stă la temelia întregului nostru Univers, de lumea de dincolo, de materie și suflet.
În anul 1981, în plină epocă totalitară, cartea sa „Inteligența materiei” a produs o impresie extraordinară asupra celor care au citit-o. Cartea a fost retrasă de pe piață și a circulat clandestin, din mână în mână, în copii xerox. În acea carte, autorul argumenta științific faptul că „în spatele tuturor lucrurilor se află o Raţiune universală care ordonează şi coordonează totul. Şi că această Raţiune e Dumnezeu”. Cartea vorbea, subtil, dar curajos, despre existența lui Dumnezeu, subiect tabu în perioada comunistă, răsturnând, sau cel puțin punând la îndoială, viziunea materialistă supra lumii. După 1990, cei care știau cine este Dumitru Constantin Dulcan, dar și cei interesați de marile întrebări ale existenței, au avut bucuria să descopere, pe lângă două reeditări ale cărții „Inteligența materiei”, noi cărți ale acestui extraordinar intelectual: „Somnul raţiunii” (2001); „Instinct, inteligenţă, geniu în viziunea lui Lucian Blaga”, în lucrarea „Povestea aforismelor”, Bucureşti (2004); „Gândirea omului modern. Culmi şi limite” (2006); „În căutarea sensului pierdut” (2008); „Către noi înşine” (2010, 2013); „Mintea de dincolo” (2013).
Referindu-se la cea mai recentă carte a sa, „Creierul și mintea Universului”, Dumitru Constantin Dulcan ne mărturisește că, prin titlul ei, a dorit să exprime „… o imagine a Universului văzut ca un mare creier și o mare minte prin multitudinea de legități și funcționalități comune acestuia și întregii lumi vii”. Din bogatul sumar al cărții, se desprind teme mari care, cu siguranță, vor lăsa o puternică impresie asupra cititorilor: Conduite inteligente comune la nivel cosmic și biologic; Problematica conștiinței în secolul al XXI-lea; Fiziologia și filosofia gândirii; Lecțiile experiențelor morții clinice; Creierul uman – marele miracol al Universului; Timpul altfel văzut etc. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în carte, subiecte care au puterea de a răscoli convingerile celor care vor citi volumul.
Dumitru Constantin Dulcan va vorbi despre această carte și va răspunde întrebărilor care, cu siguranță, i se vor adresa din partea publicului.