“O jucărie pentru fiecare” – acţiune iniţiată de Biblioteca judeţeană

În fiecare an, în perioada premergătoare Zilei Internaționale a Copilului, 1 iunie, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se mobilizează în acțiunea “O jucărie pentru fiecare”, inițiată în urmă cu câțiva ani.

Cu acest prilej, pornim o amplă campanie de sensibilizare și atragere a membrilor comunității, a locuitorilor din județul Hunedoara pentru a le dărui jucării copiilor din centrele de plasament ale județului.
Prin jucăriile pe care, cu mare entuziasm, le colectăm și le ducem acestor copii, dorim să le oferim și un strop de bucurie, să-i facem să uite, măcar de ziua lor, că nu au părinți sau au fost rupți de familie. Și în acest an, facem o campanie puternic mediatizată și, în scurtă vreme, sperăm ca Biblioteca Județeană să devină neîncăpătoare, hunedorenii, de toate vârstele, să vină să aducă o jucărie pentru fiecare copil instituționalizat. Proiectul nostru are drept țintă copiii din centrele de plasament din județul Hunedoara, centre către care ne vom îndrepta și în acest an.
În cele trei luni care ne despart de începutul lunii iunie, cei care doresc vor putea aduce jucării la Biblioteca Județeană. Este un gest aparent mărunt, dar cei care vor veni cu jucării vor fi, într-un fel, înlocuitorii părinților pe care acești copii nu-i au sau de care sunt despărțiți.
Pe această cale, îi anunțăm pe toți cei care vor să le dăruiască acestor copii jucării că sunt așteptați la Secția de Artă și Carte Franceză a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sediul în municipiul Deva, str. 1 Decembrie 1918, nr. 26, unde se va afla un centru de colectare a jucăriilor, în perioada 25 februarie – 25 mai 2019, de luni până vineri între orele 10:00 și 18:00, iar sâmbăta între orele 9:00 și 14:00.
Prin această inițiativă îi chemăm alături de noi pe toți cei care vor să le dăruiască un strop de bucurie acestor copii vitregiți de soartă. 

Cursuri de limbă și cultură chineză la Biblioteca judeţeană 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu continuă proiectul început în anul 2013, proiect cultural-educativ ce are drept componentă centrală organizarea de cursuri de limbă și cultură chineză la Deva.

Interesul pentru civilizația și cultura chineză, pentru artele specifice acestei țări, pentru istoria și economia Chinei, a fost tot mai mare și un public tot mai numeros ni s-a alăturat în acești ani de când am demarat parteneriatul. Cererile de înscriere la cursurile de limbă și cultură chineză sunt tot mai numeroase și provin de la oameni de toate vârstele și de diverse profesii.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva anunță, pe această cale, organizarea în continuare a cursurilor gratuite de limbă și cultură chineză și în anul școlar 2019-2020.
Înscrierea la curs se va face de către cei interesați, personal, pe baza actului de identitate, la secretariatul Bibliotecii Județene, în perioada 25 februarie – 25 mai 2019, în limita locurilor disponibile (25 de locuri).

Cursurile vor începe în ziua de 7 octombrie 2019.
Cei care vor parcurge aceste cursuri vor avea avantajul și privilegiul de a se familiariza cu limba chineză, cu simbolistica ei specifică, vor cunoaște din ce în ce mai bine cultura, civilizația și o bună parte din tradițiile poporului chinez. (Foto:hunedoaramea.ro)

Proiectul Ora să ȘTIM – Ateliere de învăţare pentru copii

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva dă startul înscrierilor la atelierele din Proiectul “Ora să ȘTIM”, care aduce mai aproape de copii știința și o explică pe înțelesul lor.

La aceste ateliere, pornind cu o lectură interactivă, copiii vor descoperi noțiuni elementare despre obiectele și fenomenele din lumea înconjurătoare. Cu ajutorul experimentelor copiii vor putea învăța despre anotimpurile și fenomenele naturii, despre culorile din curcubeu, despre univers și planete, despre cum cresc plantele și de ce au nevoie sau despre microbi și importanța igienei. 

Proiectul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, care vor lucra în bibliotecă asemenea oamenilor de știință.

Vor face experimente, vor adresa întrebări, vor formula ipoteze, idei. Atelierele urmăresc dezvoltarea limbajului, lărgirea ariei de cunoaștere, stimularea și dezvoltarea creativității și a gândirii libere, având ca punct de pornire un set de cărți pentru copii cu tematica ŞTIM adecvată vârstei şi vor fi urmate întotdeauna de activități practice sau jocuri de cunoaștere. 

Până în luna iunie 2019, în bibliotecă se vor organiza lunar câte 6 ateliere, pe două grupe de vârstă: 3-6 ani, respectiv 7-10 ani.

Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, de luni până joi, între orele 8:30și 16:00, vineri între orele 8:30și 13:30, în perioada 18 – 28 februarie 2019.

„Folk de Colecţie” la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

Trei cantautori celebri, care au făcut scris alfabetul muzicii folk, vin la Deva cu concertul „Folk de Colecţie” – marţi, 2 aprilie 2019, la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”.

Vasile Șeicaru, Ducu Bertzi și Victor Socaciu invită publicul devean „La un ceai”, într-o „Noapte fără anotimp”, să-i ofere o ”Floare de colţ”. „Și de-ar fi” , la un „Ceas fără timp”, „Între om și cer”, „Oameni de zăpadă” cu „Suflet fără chei” vor aștepta „Antiprimăvara”.

Biletele pentru concert sunt puse în vânzare la preţuri de 50 lei şi 70 lei (în funcţie de locul ocupat în sala de spectacol) şi pot fi achiziţionate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, de luni până vineri, între orele 10:00-16:00 sau de pe www.entertix.ro.

Informaţii suplimentare şi rezervări se pot obţine la numărul de telefon 0721.055.037.

Melomanii sunt aşteptaţi, duminică, la Concertul tinerilor soliști de la Academia de Flaut

Duminică, 10 februarie, de la ora 18, în Sala Pro Arte a Colegiului Naţional “Decebal” din Deva, iubitorii muzicii sunt invitaţi la o seară de excepţie.

După 9 zile de pregătire la cel mai înalt nivel, cu profesorii Matei Ioachimescu, Iulian Ochescu și Irina Naneș, 10 tineri flautiști vor încânta publicul cu peste o oră de muzică de flaut și pian.

Soliști:
ALEXANDRA BRAI, ALEXIA GHEORGHIU, DAYANA IACOB, TEODORA IONESCU, KATICA LÁZÁR, BEATRICE MUREȘAN, IRINA NANES, RIANA SAVU, DELIA SALAGEA, RAREȘ TUCAN.

Intrarea este liberă. În timpul concertului vor putea fi făcute donaţii în bani pentru o cauză nobilă.

Debut literar Mihaela Piruș, la Biblioteca judeţeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 14 februarie 2019, ora 17.00, la Galeria de Artă „Forma” din Deva, lansarea volumului de debut al Mihaelei Piruș, intitulat „Am alergat și-am stat în gândul meu”.

Autoarea este absolventă a Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie. Este licențiată în fizică-informatică la Universitatea de Vest din Timișoara, are un master în filosofie și științe socio-umane.
Mihaela Piruș a îmbinat în mod strălucit latura reală și cea umană a pregătirii ei și le-a transpus în pagini de literatură.
Dragostea pentru literatură și pentru scris, mărturisește autoarea, o datorează mamei sale: „Chemarea către scris se datorează mamei mele. Eram cu gândul la mama mea când am așezat primele cuvinte într-o poezie, puerilă ce-i drept, rămasă doar în gândurile și amintirile mele. Îndrăgostită de poezie, am mai încercat, am mai scris, așa, prin anii ’90, aveam 14, 15 ani… pe la 16 ani pot spune că m-am ancorat cu seriozitate și încredere către muza și inspirația care simțeam că curgeau, curgeau…”.
Volumul „Am alergat și-am stat în gândul meu” cuprinde versuri de factură modernă, cu un puternic filon filosofic, urmate de eseuri, adevărate poeme în proză, pe teme de mare actualitate, începând cu iubirea și terminând cu considerații legate de dragoste, estetică, sport, sănătate, credința în Dumnezeu.
Ultimele pagini ale cărții cuprind citate din oameni celebri, de la Seneca și Aristotel la Shakespeare și Voltaire, de la Nicolae Iorga la George Bacovia, precum și o serie de aforisme și proverbe.
În versurile pe care le scrie, Mihaela Piruș se definește foarte sugestiv, așa cum este acest autoportret din poezia Ce sunt eu… :
Ce sunt?
Un fulger ce se topeşte…
O stea invizibilă, insipidă,
O inimă termică fără lucru mecanic…
Ce-s eu
să cer o lacrimă, un cuvânt, o faptă?
Un alun înfloritor…

Întâlnirea cu Mihaela Piruș și invitații săi va fi urmată de o sesiune de autografe pe volumul de debut al acesteia.

Episcopul Devei şi Hunedoarei, prezent la aniversarea Preasfinţitului Vincenţiu Ploieşteanul

Sâmbătă, 2 februarie 2019, în ziua slăvitului praznic al Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei s-a aflat la Slobozia, la aniversarea unui sfert de veac de slujire arhierească a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu Ploieşteanul.

La Catedrala „Înălțarea Domnului” din Slobozia, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu Ploieşteanul a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească împreună cu încă 4 ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Soborul de slujitori a fost format din Înaltpreasfințitul Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte LUCIAN, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, gazda evenimentului, Preasfințitul Părinte VISARION, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte GURIE, Episcopul Devei și Hunedoarei, preacuviosul părinte Arhimandrit Rafail, vicar eparhial, preacucernicii părinți consilieri, protopopi, preacuvioși părinți stareți, preoți și diaconi.

Praznicul Întâmpinării Domnului, prilej cu care s-a aniversat și împlinirea a 25 de ani de la consacrarea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu ca arhiereu, a fost moment de înnoire duhovnicească, pentru toți reprezentanții autorităților centrale, județene și locale și mulțime de credincioși din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care au fost prezenți și împreună rugători cu soborul de slujitori.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia, dirijată de preacucernicul părinte profesor Cătălin Stanciu.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a vorbit despre prăznuirea de astăzi și despre roadele duhovnicești pe care le primim de la Mântuitorul Iisus Hristos, încredințându-ne toată viața lui Dumnezeu.

La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a rostit un Polihroniu la împlinirea a 25 de ani de când Întâistătătorul Eparhiei noastre, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a primit hirotonia întru arhiereu.

După cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte CASIAN, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a dat citire unei scrisori din partea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care a felicitat pe Preasfințitul Vincențiu Episcopul Sloboziei și Călărașilor cu prilejul aniversării a celor 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu, dorind Preasfinției Sale râvnă plină de evlavie pentru Sfânta Taină a arhieriei. Tot Înaltpreasfinția Sa a dăruit Preasfințitului din Bărăgan o Icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos ca mărturie pentru acest eveniment marcant.

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru mesajul de felicitare și soborului de ierarhi, părinților consilieri, protopopi și stareți pentru prezența la acest moment aniversar și pentru bucuria comuniunii în slujire.

Preacucernicul părinte Marian Necula, Protopop de Oltenița, a rostit un cuvânt prin care a evidențiat activitatea arhipăstorească a Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu în cei 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu.

1100 de pachete cu alimente, pregătite de Centrul Eparhial, au fost dăruite tuturor credincioșilor prezenți la această sărbătoare

După Sfânta Liturghie, preoții și credincioșii prezenți au avut prilejul de a-l felicita și de a primi binecuvântarea chiriarhului locului.

În ședința Sfântului Sinod din 12 ianuarie 1994, la propunerea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, Sfântul Sinod l-a ales în postul de Episcop-vicar patriarhal, cu titlul de Ploieșteanul, ridicându-l la demnitatea arhieriei, fiind remarcat pentru activitatea editorială depusă la Mitropolia Olteniei și în ascultarea de Superior al Așezămintelor Ortodoxe Române de la Ierusalim și Iordan și reprezentant al Patriarhiei Române în Țara Sfântă.

„Agenția de știri – Lăcașuri Ortodoxe” a transmis online Sfânta Liturghie arhierească. Evenimentul poate fi vizionat pe următoarele site-uri: www.lacasuriortodoxe.ro și www.sf-esc.ro.

Sursa: sf-esc.ro/

“China la cumpăna dintre ani”, la Biblioteca judeţeană

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în colaborare cu Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul Confucius din Sibiu, organizează în ziua de 11 februarie 2019, ora 1500, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, o manifestare culturală prilejuită de trecerea în Anul Nou Chinezesc, anul 4717, anul Mistrețului de Pământ, care începe la 5 februarie, odată cu debutul primăverii chinezești.

În ultimii ani, Biblioteca Județeană participă activ, în parteneriat cu cele două instituții din Sibiu, la un amplu proiect menit să facă cunoscută civilizația și cultura chineză, tradițiile și limba chineză. Pe lângă activitățile didactice, în mod deosebit cursurile de limbă chineză care se bucură de mare succes, manifestările artistice oferite prietenilor noștri chinezi sunt foarte îndrăgite și apreciate de comunitatea locală din Deva. Dintre aceste activități, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc reprezintă un moment de o mare frumusețe, plin de surprize și de culoare, în care tradițiile milenare ale poporului chinez se pun foarte bine în evidență.
Și anul acesta, ne întâlnim cu partenerii noștri de proiect – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul Confucius din Sibiu – și sărbătorim împreună Anul Mistrețului de Pământ. Întreaga viață a chinezilor este așezată sub semnul celor 12 animale din calendarul chinezesc, animale care, se spune, influențează soarta celor născuți sub zodia lor și le împrumută trăsături. Astfel, mistrețul transmite o energie puternică, iar cei născuți sub semnul lui dau dovadă de onestitate, sinceritate, ordine, disciplină, încredere în sine.
Toate aceste valori le punem și noi la baza colaborării cu partenerii noștri de proiect, cu prietenii chinezi care ne împărtășesc cu atâta generozitate și competență cunoștințele și măiestria lor.
Vom sărbători și noi trecerea în Anul Nou Chinezesc, Anul Mistrețului de Pământ, alături de colegii noștri chinezi, cărora le dorim să pășească în primăvara chinezească cu noi speranțe, cu încredere și cu bucurie.
Toți cei care doresc să fie alături de noi și de colaboratorii noștri chinezi pentru a serba împreună intrarea în Anul Mistrețului de Pământ, care vor să cunoască mai profund cultura și tradițiile poporului chinez sunt așteptați la această manifestare culturala.

“Exponatul lunii” la Muzeul devean: carnetul de deputat al lui Petru Groza

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 4 februarie 2019, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii februarie 2019 la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva este unul dintre obiectele care au aparținut lui Petru Groza, respectiv carnetul de deputat primit în cadrul Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, din primăvara anului 1957. În urma alegerilor convocate pe data de 3 februarie din acel an, Frontul Democrației Populare (din care făceau parte Partidul Muncitoresc Român, Frontul Plugarilor, Partidul Naţional Popular şi Uniunea Populară Maghiară) a obținut aproximativ 98 % din voturi, iar carnetul de deputat cu numărul 2, emis la data de 18 martie, îi este atribuit lui Petru Groza.

Pe lângă carnetul de deputat, expus cu acest prilej, mai există câteva obiecte ce au aparținut omului politic Petru Groza, care au intrat în patrimoniul M.C.D.R. Deva prin donația familiei Groza din 2 octombrie 1979 și provin din conacul de la Băcia al fostului prim-ministru.

Exponatul poate fi vizionat pe tot parcursul lunii februarie, de marți până duminică, între orele 9-1630 .

Vă așteptăm!

Întâmpinarea Domnului – sâmbătă, 2 februarie. Ce e interzis să faci în această zi?

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății și are loc anual pe 2 februarie.

În această zi, cinstim aducerea Pruncului Iisus la Templul din Ierusalim de către părinții săi. După Legea lui Moise (Lev. 12:2-8), femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile. La împlinirea acestora, mama venea cu fiul la Templu şi aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru sacrificiul purificării.

În acea vreme, Părintele şi dreptul Simeon (prăznuit pe 3 februarie) trăia în Ierusalim. Lui i s-a proorocit că nu va muri până nu va vedea pe Mesia cel promis. Prin har de sus, Sf. Simeon s-a dus la Templu chiar când Sfânta Fecioară Maria şi Sf. Iosif veneau cu Pruncul Iisus să împlinească Legea. Simeon Iubitorul de Dumnezeu l-a luat pe prunc în braţe şi mulţumind Domnului, a rostit cuvintele pe care le auzim repetate la fiecare slujbă a vecerniei: “Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel.” (Luca 2:29-32). Sf. Simeon i-a spus Sfintei Fecioare: “Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri. Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Luca 2:34-35).

Obiceiuri de Întâmpinarea Domnului

Potrivit crestinortodox.ro, se consideră că, în ziua praznicului Întâmpinării Domnului, anotimul rece se confruntă cu cel cald. În credința populară, această sărbătoare este numită „sărbătoarea Ursului”. Pe vremuri, în această zi, copiii erau unși cu grăsime de urs, existând credința că, în acest fel, puterea ursului se va transmite și pruncului. Totodată, în această zi nu este bine să muncești sau să te cerți. Tradiția spune că, dacă te ocupi de treburile gospodărești, atragi furia ursului.

În funcție de starea vremii din această zi, în trecut bătrânii făceau prognoza vremii de peste an, stabilind acum un calendar al semănăturilor de primăvară.

Rugăciune la prăznuierea Întâmpinării Domnului

“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci ca prin oglindă, în ghicitură, și mai pe urmă în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria, și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt întru întâmpinarea întregii lumi Te-ai arătat ca prunc, purtat în brațele dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam! Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului, și întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon. Astăzi cerurile se veselesc, și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusa lumină dumnezeiască, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre, ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup. Pentru aceasta, proslăvim nespusa coborâre a Ta, și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești, și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare, și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei, și să-l înfrumusețezi pe el ca pe un mire. Iar pe noi pe toți, care prăznuim Dumnezeiasca ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte, să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse, să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu, și noi să fim poporul Tău. Iar în slăvita și înfricoșata zi a venirii tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi. Slavă milosârdiei Tale, slavă împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule Iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte, și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Avanpremieră la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva: ”Iluzia optică”

Trupa de teatru „ProScenium” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită, duminică, 10 februarie 2019, la ora 18:00, la avanpremiera piesei ”Iluzia optică”, a dramaturgului Dumitru Solomon, care va avea loc în sala mare a Centrului Cultural ”Drăgan Muntean”.

Un text scris în urmă cu 34 de ani, o comedie care parodiază sloganul „munca înnobilează” prin caâţiva funcţionari blazaţi, leneşi linguşitori şi laşi, care îşi pierd timpul pălăvrăgind. Singura lor preocupare este efortul de-a se menţine în „graţiile” şefilor. I-ar deranja cumplit prezenţa unui al alt coleg – un tip conştiincios, care ar face nu doar treaba lui, ci şi pe-a lor. Şi, ipotetic, dramaturgul aduce unul în scenă. Un tânăr stagiar, pus pe muncă şi ascultător, care irită la culme.

Fobia personajelor obsedate de existenţa unui coleg conştiincios se dovedeşte însă o iluzie optică, pentru că prezenţa acestuia a fost ireală. Dar autorul piesei încheie cu o lovitură de teatru. Aduce în scenă un stagiar autentic!

Spectacolul ”Iluzia optică” este realizat în cadrul proiectului ”Teatrul, ca disciplină de viață”, coordonat de regizorul Mihai Lungeanu.

Intrarea la eveniment este liberă.

 

Stand de carte cu vânzare al Editurii INTEGRAL, la Biblioteca judeţeană

Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în perioada 5 februarie – 27 martie 2019, în incinta Secţiei de Artă şi Care Franceză, un stand de carte cu vânzare al Editurii INTEGRAL.

Editura bucureşteană INTEGRAL a fost înfiinţată în anul 1996, fondată şi condusă de Costel Postolache, profesionist cu peste 25 de ani de experienţă în industria editorială. A fost concepută ca o editură-hobby, iar din anul 2014 s-a relansat ca un proiect editorial.
Oferta editorială cuprinde reviste şi cărţi în format electronic şi tipărit, distribuite în toată ţara şi în străinătate şi accesibile şi prin site-ul propriu www.eintegral.ro.
La Editura Integral au apărut peste 500 de titluri de carte, dintre care se pot aminti: Marea Spovedanie a brokerului fugar de Cristian Sima, Phoenix (Vol. I – Însă eu, o pasăre…, Vol. II – Giudecata Înţelepţilor) de Nicolae Covaci, Manualul mămicii Zen de Raluca Zenga, Ce dacă de Alexander Hausvater şi peste 150 de titluri de Dan-Silviu Boerescu. De asemenea, Editura INTEGRAL a lansat două reviste: Fusion şi Almanah Junior.
Editura INTEGRAL a fost desemnată la Gala Performanţei 2015 drept cea mai dinamică editură din România şi cel mai spectaculos new entry din industria editorială. Dintre colecţiile Editurii Integral pot fi menţionate: Academica, Adolescent, Apocaliptica, Basm XXI, Biblioteca Grădiniţei, Biblioteca Leonardo, Biblioteca Pisa, Bucătărescu, Cartea de Vacanţă, China Integral, Nod, Quark, Regală, Comunicare psiho-socială, acasă şi la şcoală, Contemporary Literature Press, Destine controversate, English for Everyone, Geosophia, Haz de necaz, Himera, Integral Music, Istorii secrete, Iubiri şi intrigi la Palat, Librăria de afaceri, Memoria, Nodul iubirii, Opere integrale, Phoenix, Români şi românce care au schimbat lumea, Secolul XX – 20 de mistere esenţiale, Secretele Bucureştilor, Sfinţi, duhovnici şi mărturisitori români, Tabloid, Vedetele muzicii de petrecere, Viaţa secretă a vedetelor, Zen / Parenting.
Iubitorii de lectură vor putea cumpăra cărţile Editurii INTEGRAL la preţuri avantajoase.

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Catedrala Episcopală din Deva

Miercuri, 30 ianuarie 2019, când sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit despre virtuțile marilor dascăli și ierarhi ai Bisericii prăznuiți în această zi, care au fost încă din timpul vieții și au rămas până astăzi adevărate modele de urmat în mărturisirea dreptei credințe și trăirea unei vieți curate, cu adevărat creștine./www.episcopiadevei.ro

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Sfinţii 3 ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie  şi Ioan Gură de Aur.

Pricina acestui praznic a fost următoarea: în zilele împăratului Alexie Comnen care a luat sceptrul împărăţiei în anul 1081, după împăratul Botaniat, s-a iscat neînţelegere între oamenii cei mai de cinste şi mai îmbunătăţiţi.

Unii cinsteau mai mult pe Vasile cel Mare, zicând că este înalt la cuvânt, ca unul care a cercetat prin cuvânt firea celor ce sunt, că la fapte se aseamănă aproape cu îngerii, că nu era lesne iertător, că era fire hotărâtă şi nu era stăpânit de nici un lucru pământesc.

În schimb, pogorau pe dumnezeiescul Ioan Gură de Aur, zicând că ar fi fost oarecum potrivnic lui Vasile, pentru că ierta prea lesne şi îndemna la pocăinţă. Iar alţii înălţau pe acest dumnezeiesc Ioan Gură de Aur, zicând că este mai omenească învăţătura lui şi că îndreaptă pe toţi, şi-i înduplecă spre pocăinţă prin dulceaţa graiului său. Ei ziceau că Ioan Gură de Aur stă mai presus decât marele Vasile şi Grigorie prin mulţimea cuvântărilor sale, cele dulci ca mierea, prin puterea şi adâncimea cugetării.

Alţii înclinau spre dumnezeiescul Grigorie, că adică el ar fi întrecut pe toţi, şi pe cei vechi, vestiţi în învăţătura elinească, şi pe ai noştri, prin înălţimea, frumuseţea şi cuviinţa cuvântărilor şi scrierilor lui. De aceea ziceau că Grigorie biruie pe toţi şi stă mai presus decât Vasile şi Ioan. Deci, se ajunsese acolo că lumea se împărţise: unii se numeau ioanieni, alţii vasilieni şi alţii grigorieni, şi pricire în cuvinte era pe numele acestor sfinţi.

Mai târziu, după câţiva ani, sfinţii aceştia se arătară, unul câte unul, după aceea câte trei împreună, aievea, iar nu în vis, arhiereului care păstorea atunci cetatea Evhaitenilor, şi care se numea Ioan, fiind bărbat înţelept în toate, cunoscător al învăţăturii elineşti, cum se vede din scrierile lui şi care ajunsese pe culmea virtuţilor.

Atunci, sfinţii grăiră într-un glas către dânsul: noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, aşa am învăţat.

Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se pricesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoinţa noastră a fost aceasta, şi cât am fost vii şi după ce am răposat, ca să împăcăm şi să aducem lumea la unire.

Împreunează-ne într-o singură zi şi ne prăznuieşte cu bună-cuviinţă. Înştiinţează şi pe urmaşi, că noi una suntem la Dumnezeu şi încredinţează-i că şi noi vom ajuta la mântuirea acelora ce fac pomenirea; căci nouă ni se pare că avem oarecare îndrăznire la Dumnezeu. Acestea zicându-le, s-a părut că ei se suie iarăşi la ceruri, îmbrăcaţi în lumina nespusă şi chemându-se unul pe altul, pe nume.

Iar minunatul om care a fost Ioan Evhaitul, după ce se sculă, a făcut aşa cum îi porunciseră sfinţii, potolind mulţimea şi pe cei ce se certau, căci acesta era om vestit pentru viaţa lui îmbunătăţită. El a dat Bisericii sărbătoarea aceasta spre a fi prăznuită.

Şi iată gândul acestui om: cunoscând că luna aceasta ianuarie, îi are pe câte trei sfinţi: la zi întâi pe Vasile cel Mare, la douăzeci şi cinci pe dumnezeiescul Grigorie şi la douăzeci şi şapte pe dumnezeiescul Ioan Gură de Aur, i-a sărbătorit la un loc în ziua a treizecea, împodobindu-le slujba cu canoane, cu tropare şi cu cuvinte de laudă, aşa cum se cădea.

Aceasta pare că s-a făcut şi cu voia sfinţilor, căci laudele închinate lor n-au nici o lipsă şi au întrecut pe toate câte s-au făcut şi câte se vor mai face.

Vasile cel Mare era înalt şi drept la stat, uscăţiv şi slab, negru la faţă, cu nasul plecat, sprâncenele arcuite, cu fruntea cam posomorâtă, asemenea omului gânditor şi îngrijorat, cu obrazul lunguieţ şi cam încreţit, cu tâmplele adâncite, cam păros la trup, cu barba destul de lungă, căruntă pe jumătate.

Sfântul Grigorie cuvântătorul de Dumnezeu era om de mijloc la statul trupului, cu faţa palidă dar veselă, cu nasul lat, cu sprâncenele drepte, căutătura blândă şi veselă; la un ochi era mai mâhnit din pricina unui semn de lovitură, la pleoapa de sus; barba nu o avea prea lungă, dar era destul de deasă şi tocmită, iar pe margine gălbuie. Era pleşuv şi alb la păr.

Se cuvine să spunem despre dânsul că dacă ar fi trebuit să se facă vreo icoană sau vreo statuie înfrumuseţată cu toate virtuţile, apoi aceasta ar fi trebuit să înfăţişeze pe sfântul Grigorie, căci el întrecuse cu strălucirile vieţuirii sale pe toţi cei iscusiţi în faptă. A ajuns la atâta înălţime de teologie, că biruia pe toţi prin înţelepciunea cuvântărilor şi a învăţăturilor sale.

Drept aceea a câştigat şi numele de teologul, adică de Dumnezeu cuvântătorul. A vieţuit pe pământ optzeci de ani şi a păstorit Biserica din Constantinopol doisprezece ani.

Cu rugăciunile acestor trei ierarhi, Hristoase Dumnezeul nostru, şi cu ale tuturor sfinţilor surpă şi risipeşte ridicările eresurilor; şi pe noi în unire şi paşnică aşezare ne păzeşte şi ne învredniceşte de împărăţia Ta cea cerească, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.