”Regal vienez” – Concert extraordinar de Crăciun la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva

Turneul național ”Regal vienez” ajunge la Deva! Ukranian Radio Symphony Orchestra va susține, sâmbătă, 15 decembrie 2018, la ora 20:00, în sala mare a Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, concertul extraordinar de Crăciun ”Regal vienez”.

Publicul prezent la eveniment va avea ocazia să asculte cel mai important repertoriu al Balului Operei din Viena – 36 de instrumentiști vor interpreta opere ale dinastiei Strauss, dar și lucrări semnate de Franz Lehar, Emmerich Kalman, Joseph Lanner și alți compozitori celebri ai muzicii vieneze din secolele XVIII și XIX.

Pe acordurile vieneze va dansa Corpul de balet ”Aniko Ballet”.

Prețul unui bilet de intrare la concert este 100 de lei sau 120 de lei, în funcție de locul ocupat în sală. Biletele pot fi achiziționate de la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, între orele 8:00-16:00, inclusiv în ziua evenimentului.

Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0354.408.907.

Recital pianistic la Teatrul de Artă Deva

O.N.G. Piano “Modus vivendi” în colaborare cu Teatrul de Artă-Deva și Liceul de Arte “Sigismund Toduță” -Deva, organizează un Recital Duo pianistic,dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri, susținut de către pianiștii Cristian Dumitriu și Raluca Miclăuș.

Vor interpreta lucrări la 4 mâini din creația compozitorilor J. S. Bach, Fr.Schubert, M. Reger,S. Rachmaninov,G.Enescu. Cei doi pianiști desfășoară o bogată activitate pianistică atât în țară cât și în afara granițelor țării, iar bucuria revederii cu publicul devean la Teatrul de Artă-Deva din data de 17decembrie 2018 la ora 19, va fi un prilej de a sărbători împreună prin muzică aniversarea Centenarului Marii Uniri.
INTRARE LIBERA!

Salonul de iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni – „FOTO narațiuni”

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, vă invită să participați vineri, 14 decembrie 2018, începând cu ora 18.30, la vernisajul celei de-a doua ediție a salonului de iarnă al artiștilor fotografi hunedoreni, intitulat FOTO narațiuni. Evenimentul va avea loc în spațiile special destinate artelor plastice și vizuale din Palatul Magna Curia și prezintă publicului 26 lucrări, de la tot atâția artiști fotografi, printuri de mari dimensiuni (100 x70 cm).

Salonul este organizat de către Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH), în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, fiind o acțiune derulată sub patronajul Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR). Evenimentul reprezintă o sinteză a nivelului valoric al expozanților, un periplu estetic ce articulează într-un mod armonios cea mai rafinată materie – lumina. Expun: Grigore Roibu, Adrian Stoica, Ovidiu, Alexandru Popa, Raul Poenar, Marius Isfan, Andrei Rosetti, Mihai Panaitescu, Oana Andone, Ovidiu Rațiu, Adrian Trifu, Mihai Jeic, Nicolae Oprea, Cătălin Tibori, Claudiu Dungă, Daniel I. Iancu, Iulian Solda, Gabriel Hordea, Ioan Todor, Cornel Gușat, Vasile Sârb, Alexandru Cozma, Radu Munteanu, Traian Urieș, Edwina Kasler, Cristian Rus.

„De-a lungul timpului fotografia a crescut ca artă de sine stătătoare. Fotografia este, pentru cei pasionați, felul lor de a vedea și opri timpul în loc cu scopul de a arăta celorlalți modul în care își imaginează realitatea. Arta depinde acum, într-o mare măsură, de tehnologie. Suntem obișnuiți zi de zi, prin intermediul rețelelor de socializare, să privim mii de imagini. Uneori, însă, unele cadre par să ne privească pe noi. Atunci știm că am descoperit o fotografie ce a surprins mai mult decât o secvență întâmplătoare a realității ce ne înconjoară”, spune Grigore Roibu, președinte AAFH și curator al expoziției.

Expoziția „FOTO narațiuni” este o selecție a celor mai bune fotografii realizate în acest an de membri AAFH. Multitudinea de genuri abordate arată faptul că fiecare autor are propria sa modalitate de a se exprima prin imagine. „De la fotografia de stradă sau arhitectură, la arta conceptuală sau fotografia de portret, trecând prin spectaculoase scene de peisaj, toate aceste „practici” de sinceritate vizuală conțin ingredientul magic al pasiunii pentru imaginea fotografică, cu toate extensiile ei ca limbaj de comunicare contemporan”, completează Grigore Roibu.

Salonul de iarnă este ultimul eveniment din acest an organizat de AAFH. Cu această ocazie cu care va fi înmânat titlul „Fotograful anului”, distincție pe care AAFH o oferă fotografului care a contribuit în mod excepțional în anul 2018 la promovarea artei fotografice hunedorene.

În cadrul evenimentului, Cvartetul ,,Cuore”, format din Iudith Mărăşescu – vioara I , Rodica Bucur – vioara II , Adrian Lazăr – violă, Camelia Iakab – violoncel, va oferi un moment muzical cuprinzând piese din creația compozitorilor A. Vivaldi, W. A. Mozart, F. Schubert, E. Grieg, S. Joplin.

Cete de colindători la Centrul Eparhial

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a primit la Centrul Eparhial din Deva cetele de colindători venite să vestească nașterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleemul Iudeii.

Marți, 11 decembrie 2018, Preasfinția Sa a fost colindat de către o grupă de preșcolari de la Colegiul Național Sportiv „Cetate” din Deva, de mai multe grupe de preșcolari de la Grădinița nr. 7, de două clase de la Colegiul Național „Decebal” din Deva și de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia.

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a răsplătit colindătorii cu tradiționalii covrigi și cu multe daruri.

Corul ORFEU – concerte peste hotare, dar şi în faţa publicului devean

În perioada 6-9 decembrie 2018 a avut loc la Bratislava-Republica Slovacă, ediţia a XIII-a a Festivalului Muzical Internaţional de Crăciun şi Advent care a inclus şi o secţiune de concurs pentru ansambluri (orchestre şi coruri) .

În competiţie s-au înscris 11 formaţii din Austria, Belarus, Republica Cehă, Estonia, Irlanda, Polonia, Africa de Sud şi România, care au participat la una sau mai multe secţiuni din concurs.

Corul ORFEU al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva, dirijat de prof. Gelu Onţanu-Crăciun şi acompaniat la pian de prof. Mariana Onţanu-Craciun a fost singurul ansamblu participant din România. În cadrul festivalului, corul a susţinut în data de 6 decembrie un concert la Biserica Iezuită, în data de 7 decembrie un alt concert, la Sala de concerte „Klarisky”, iar în data de 8 decembrie a participat la concurs în cadrul categoriei „Coruri de tineret sub 21 de ani”, unde s-au înscris cele mai multe formaţii.

Competiţia a fost una dificilă, corurile participante dovedind un înalt nivel de pregătire şi ţinută artistică. Punctajul obţinut de Corul ORFEU (90 de puncte) a situat formaţia în partea superioară clasamentului, corul fiind distins cu Diploma „Gold Band”, adică AUR. Comunicarea rezultatelor a avut loc în seara zilei de 8 decembrie şi a fost urmată de Gala Laureaţilor, formaţiile laureate concertând pe scena amenajată în Târgul de Crăciun din piaţa centrală a Bratislavei. În cadrul galei, Corul Orfeu a ţinut să dedice un moment special sărbătoririi Centenarului, intonând piesa „Binecuvântează, Doamne, România” şi fluturând cu mândrie steagul tricolor.

Corul ORFEU mulţumeşte pentru sprijinul acordat în acest proiect conducerii şi colectivului liceului, profesorilor însoţitori, părinţilor şi nu în ultimul rând Primăriei Municipiului Deva care a acordat finanţare pentru deplasarea la acest festival.

În data de 13 decembrie 2018, ora 18:00, Corul ORFEU va susţine, alături de Corul de copii ARLECHINO de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva, tradiţionalul Concert de colinde şi muzică sacră ce va avea loc la Biserica Greco-Catolică „Immaculata”-Deva.

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a întâmpinat primii colindători la Centrul Eparhial

Luni, 10 decembrie 2018, la Centrul Eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei au sosit primele cete de colindători.

Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a fost colindat de mai multe grupe de preșcolari de la Grădinița nr. 7 din Deva și de trei clase de elevi de la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva.

Preasfinția Sa a mulțumit colindătorilor pentru vestea Nașterii Domnului adusă prin intermediul frumoaselor colinde și i-a răsplătit cu tradiționalii covrigi și cu multe alte daruri./www.episcopiadevei.ro

Concert de Crăciun: “Lumina de la Bethleem” la Deva

Miercuri, 19 decembrie, de la ora 18:00, în sala mare a Centrului Cultural “Drăgan Munteanu” din Deva va avea loc un concert de Crăciun intitulat “Lumina de la Bethleem”.

 

Deva a găzduit a V-a ediție a Conferinței „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”

Vineri, 7 decembrie 2018, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean din Deva, Episcopia Devei și Hunedoarei a organizat cea de-a V-a ediție a conferinței teologico-istorice anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, care a vorbit despre suferinţa celor din închisori spunând că aceasta nu a fost de prisos; idealurile pentru care pătimitorii din temnițele comuniste şi-au jertfit tinereţea au fost și vor fi triumfătoare, chiar dacă ele par uneori complet îngenuncheate și – parcă – ireversibil repudiate din spaţiul public ori „răstignite” din conştiinţele multora.

În primul moment al serii au fost lansate două cărți, Politica-instrument de formare a unei noi națiuni: „națiunea civică moldovenească” scrisă de Domnul prof. univ. Ion Eremia, și Silviu Dragomir, Un sfert de veac de la unirea Transilvaniei scrisă de Domnul prof. univ. Sorin Șipoș, a căror prezentare a fost făcută chiar de către autorii volumelor.

Domnul prof. univ. Sorin Șipoș i-a înmânat Preasfințitului Părinte Episcop Gurie o plachetă omagială aniversară din partea conducerii executive a Universității din Oradea.

Conferința propriu-zisă a fost susținută de către domnul Cristian Curte, realizator de emisiuni la Radio România şi este colaborator al revistei „Formula As”, redactor șef al revistelor „Lumea Monahilor”, și „Sfinţii Ortodoxiei”, ambele editate de trustul „Lumea Credinţei”. De-a lungul timpului a publicat eseuri, interviuri şi reportaje în „Lumea credinţei”, „Atlasul lumii creştine”, „România liberă”, „Rost” şi în colecţia „Mănăstiri ortodoxe” editată de „De Agostini”./www.episcopiadevei.ro

Corul „Arhanghelii” din Orăştie – dublu medaliat cu aur la Roma

În perioada 30 noiembrie – 3 decembrie a acestui an, formaţia corală „Arhanghelii” a Catedralei ortodoxe din Orăştie cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, dirijor dr. Ioan-Marius Popa, a participat la Festivalul Coral Internaţional „Chorus Inside Advent” la Roma – Italia.

La această competiţie muzicală au participat peste 45 de coruri din aproximativ 15 ţări din Africa, Asia şi Europa. Festivalul s-a desfăşurat în doua etape, prima fiind dedicată soliştilor de canto modern şi clasic, iar a doua etapă a fost cea a formaţiilor corale. Dintre momentele importante ale manifestării amintim: concertul tuturor corurilor înscrise în concurs, eveniment ce s-a desfăşurat la data de 1 decembrie la „Pantheonul” din Roma, iar competiţia s-a desfăşurat la data de 2 decembrie în renumita Sală „Baldini” din Cetatea Eternă.

Formaţia „Arhanghelii” a participat la două secţiuni competiţionale corale: folclor (categoria „A”) şi muzică sacră (categoria „C”). La ambele secţiuni, corul „Arhanghelii” a obţinut câte o Medalie de Aur, iar dirijorul dr. Ioan Marius Popa a fost distins separat cu Medalia „Award for the artistic value”. Au fost mai multe criterii care au adus un punctaj mare coralei din Orăştie, elemente apreciate de juriul internaţional alcătuit de profesori universitari de muzică din Statele Unite ale Americii, Italia şi Croaţia: diversitatea şi dificultatea repertoriului, interpretarea îngrijită, prezenţa scenică a corului şi mai ales talentul muzical şi tehnica dirijorală a domnului dr. Ioan-Marius Popa. Au fost prezentate cântece alcătuite de compozitori străini şi români: Jakob Arcadelt, Giuseppe de Marzi, Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Teofil Coste, Gheorghe Danga, Valentin Teodorian şi Ioan Popa. La categoria folclor „A”, distinsul juriu a apreciat în timpul concursului, în prezenţa celorlalte coruri participante cântecul „Lele de la Orăştie”, în armonizarea profesorului Ioan Popa (1926-2008), originar din municipiul omonim. Prin performanţa şi prestaţia muzicală deosebită oferită la Roma, corul „Arhanghelii” încheie într-o manieră festivă Aniversarea Centenarului Marii Uniri şi jubileul celor 150 de ani de activitate a Corului de la Orăştie./www.episcopiadevei.ro

Foto: Chorus Inside International

Catedrala Episcopală din Deva își sărbătoreşte hramul de iarnă

Joi, 6 decembrie 2018, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae – arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, Catedrala Episcopală din Deva își sărbătoreşte hramul de iarnă.

Cu acest prilej Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, și arhipăstorul locului, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei./www.episcopiadevei.ro

DEVA: Conferință închinată pătimitorilor din închisorile comuniste

Vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 17.00, Episcopia Devei și Hunedoarei organizează, în sala „Spiru Haret” a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva (str. George Barițiu, nr. 2), cea de-a V-a ediție a conferinței teologico-istorice anuale „Pătimitori și pătimire în închisorile comuniste”.

Această serie de manifestări își propune să prezinte publicului larg climatul totalitar al întregii perioade comuniste, dimpreună cu drama deținuților politici din închisorile și din lagărele vremii, spații de exterminare a intelectualității și a spiritualității românești, în care au pătimit și numeroși preoți, monahi și credincioși hunedoreni, pentru unica „vină” de a-L fi iubit și slujit, chiar și cu prețul vieții, pe Dumnezeu.

În ediția din acest an, invitații Episcopiei Devei și Hunedoarei, în calitate de conferențiari sunt domnii Răzvan Codrescu (scriitor, publicist, editor, director literar al Editurii Christiana, redactor-şef al revistei Lumea credinţei) și Cristian Curte (realizator de emisiuni la Radio România şi colaborator al revistei Formula As).

Prin urmare, Vă adresăm invitaţia de a participa la această conferință prilejuită, de îndatorirea de a face cunoscută jertfa acestor mucenici ai neamului românesc. Intrarea este liberă!

Binecuvântare de lucrări la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Rușor

În Duminica a 31-a după Rusalii, 2 decembrie 2018, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit slujba binecuvântării de lucrări la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din filia Rușor, parohia Șerel, Protopopiatul Hațeg, după care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a rostit și omilia pericopei evanghelice citite în cadrul Sfintei Liturghii, despre vindecarea orbului din orașul Ierihon, vorbind despre credința statornică și despre milostenie.

Corul de elevi de la Școala din Comuna Pui a susținut un miniconcert de colinde, iar la final copiii prezenți la slujbă au primit pachete cu dulciuri.

Pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul parohiei sale, preotul paroh Iancu Caucar a fost hirotesit întru iconom, iar fostul preot paroh Ilie Davidoi a fost hirotesit iconom-stavrofor. Credincioșii implicați în renovarea lăcașului de cult au primit gramate de mulțumire.

România, Ţara mea de suflet!

România este o comoară ascunsă in partea de est a Europei. Adăpostește o mulțime de bogății, de la marea varietate a formelor de relief, până la bogățiile solului și subsolului.

Deoarece plaiul românesc este evidențiat ca fiind neînsemnat, în comparație cu marile puteri continentale, această aparență contribuie la descurajarea si ignorarea adevăratelor valori de către tineri.
În opinia mea, România este țara tuturor posibilităților, deoarece ne pune la dispoziție o gamă largă de valori ce pot fi prelucrate și evidențiate.
În primul rând, plaiul românesc poate fi remarcat prin varietatea formelor de relief, de la munți înalți până la câmpii joase și chiar Delta Dunării, ce constituie o rezervatie natural a biosferei. O frumusețe aparte o repre­zintă crestele înalte ale munților din Carpații Meridionali, cheile formate in Carpații Orientali, dar și pădurile de smarald ce se întind de-a lungul Apusenilor.
De asemenea, o altă minunăție de care ne bucurăm este Marea Neagră, fiind așezată în sud-estul țării, aceasta se remarcă prin absența curenților verticali, situându-se astfel printre puținele mări de acest gen.
În al doilea rând, unicitatea si splendoarea țării în care m-am născut este creionată de către obiectivele turistice printre care se numără Muzeul Aurului, situat în inima Țării Zarandului, în municipiul Brad, ce adăpostește zeci de exponate nemaipomenite precum: „Pana lui Eminescu”, “Harta României Mari” și “Șopârlele”. În același timp, crestele Carpaților Meridionali prezinta sculpturi realizate de către natură, precum: “Sfinxul” și “Babele”, iar în văile acestor munți se află castele precum Peleș și Bran, cu o frumoasă poveste, ce îl seduce pe vizitator în câteva momente.
În altă ordine de idei, mândria de a fi român este evidențiată în mod special de limba noastră, deoarece este singura limbă latină din estul Europei. De asemenea sunt mândră că am ocazia să citesc operele marilor clasici, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ioan Slavici, dar în special operele lui Mihai Emi­nescu, ce poate fi consi­derat un tezaur al României, deoarece este un prestigiu atât în plan național, cât și internațional. Arta este reprezentată de către Constantin Brâncuși, George Enescu, Nicolae Grigorescu, dar şi de portul popular, ce este incomparabil, al cărei ii a fost inclusă în patrimoniul UNESCO.
Nu în ultimul rând, țara noastră se regăsește pe podiumul mondial în sport prin nume ca: Nadia Comăneci, Simona Halep, Ilie Năstase, Gheorghe Hagi, Larisa Iordache și mulți alții, în ciuda unor condiții precare de pregătire în comparație cu dotările altor țări.
În concluzie, sunt mândră că sunt româncă, deoarece am o țară cu o mulțime de valori, am un loc căruia îi pot spune din tot sufletul “acasă” oriunde m-aș afla, având un sentiment incomparabil de unicitate. Astfel, adresez un îndemn tinerilor, de a urma exemplul înaintașilor, deoa­rece viitorul României sta în mâinile noastre. Să nu uităm să ne iubim țara zi de zi și să contribuim la reconstrucția şi protejarea valorilor sale.
Alexandra Tarod,
Reporter junior

29 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Arsenie Boca

Miercuri, 28 noiembrie 2018, când s-au împlinit 29 de ani de la trecerea la cele veșnice a Părintelui Arsenie Boca, la Mănăstirea Prislop a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Din soborul slujitor au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Părinte Episcop Daniil.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Episcop Andrei care a vorbit despre grijile acestei vieți, care, de multe ori, ne ocupă prea mult timp din viața de zi cu zi și, astfel, uităm să ne împlinim nevoile sufletești care ne duc mai aproape de Dumnezeu și de Împărăția Lui.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Episcop Daniil a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură.

Arhipăstorul hunedorean, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a mulțumit tuturor slujitorilor și credincioșilor pentru osteneala de a veni și în acest an la Mănăstirea Prislop pentru a se ruga împreună.

La finalul Sfintei Liturghii, soborul sfințiților slujitori a oficiat slujba Parastasului și apoi o slujbă de pomenire la mormântul Părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul așezământului monahal.