.

Eveniment: 420 de ani de la înnobilarea lui “Șindea alias Ciocănești de la Roșcani”

S-au împlinit 420 de ani de când marele voievod Mihai Viteazul l-a înnobilat la 18 februarie 1600, în Cancelaria ardeleană de la Alba Iulia, pe “Nicolae Șindea alias Ciocănești” de la Roșcani.

„Nicolae Șindea alias Ciocănești de la Roșcani”, a făcut parte dintre oamenii care l-au ajutat pe Mihai Viteazul să înfăptuiască Marea Unire a celor trei principate de sorginte română: Ardealul, Valahia Transalpină și Moldova,  ca barieră care să controleze securitatea dintre turci, habsburgi și poloni, se arată în izvoarele istorice ale vremii, citate de Ovidiu Muntean, locuitor al satului Roşcani.

Frații  Ciocănești („nobilul George Ciocănești și frații săi după mamă Nicolae, Ioan și Petru de asemenea Ciocănești”), au primit fiecare înaltul titlu de nobil cu coroană regală, iar ca și culori heraldice (nobiliare) roșu, galben și albastru, cele purtate în luptă de oștirea marelui domn. Hazardul fericit al istoriei a făcut ca peste 250 de ani, culorile de pe blazonul fraţilor Ciocăneşti să le regăsim şi pe tricolorul tuturor românilor, la Revoluția de la 1848.

„După modestele noastre cercetări, a rezultat că George Ciocănești a fost de fapt nobilul bănățean George Palatici de Ilidia, apropiat colaborator a lui Mihai în cruciada contra turcilor, iar Nicolae a fost fratele bun al Cancelarului Transilvaniei de sorginte română Ștefan Iojica , cel trădat de principele Transilvaniei Ștefan Bathori și executat de imperiali în 1598 pentru faptul că l-a susținut pe Mihai ca și conducător al Blocului Dacic”, a spus Ovidiu Muntean.

Readucerea în atenţie a evenimentului petrecut acum 420 de ani poate fi un punct de plecare  pentru locuitorii satului Roşcani, în general, și pentru urmașii nobilului Șindea, în special, în reconstrucția mândriei de a fi cetățeni români, în interiorul Uniunii Europene. O Românie suverană, în care suveranitatea este dată de forța naționalismului și a patriotismului românesc, bazate pe tradițiile de românitate.

 

Aproape 100 de hectare de pădure afectate de vântul puternic în Parâng

 

Deva – Aproape 100 de hectare de pădure de molid au fost afectate de vântul puternic care a suflat în zona Masivului Parâng, pe raza ocolului silvic Petroşani, în prima săptămână a lunii februarie. „Estimăm că a fost afectată o suprafaţă totală de 95 de hectare de pădure, în special arborete de molid, arborii prejudiciaţi însumând un volum de aproximativ 7.000 de metri cubi”, au apreciat reprezentanţii Direcţiei Silvice Hunedoara.

Potrivit directorului Radu Crişan, în zona afectată de doborâturi se va interveni, imediat ce vremea o va permite, pentru inventarierea corectă a arborilor căzuţi la pământ.  „Masa lemnoasă va fi valorificată prin licitaţie. După ce va fi curăţată, în această vară, zona va fi cuprinsă într-un program de împăduriri, în anul viitor”, a precizat directorul DS Hunedoara.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate