O elevă de la CN Decebal Deva, pe podium la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori

Ei sunt campionii noștri!

Echipa României formată din Vlad Oros,  Mara Muntean (Colegiul Naţional “Decebal” din Deva), Eva SavinAlexandru DianuMatei PleşcanRadu Herzal, a obținut 6 medalii de argint și bronz la Olimpiada de Științe pentru Juniori 2018 Botswana.

Patru elevi vor beneficia de burse școlare din indemnizația unui deputat de Timiș

Fundația Universitatea de Vest Timișoara va acorda în următorul an burse școlare pentru patru elevi din mediul rural, din județul Timiș, sursa de finanțare fiind indemnizația de parlamentar a deputatului Marilen Gabriel Pirtea. Este al doilea an a consecutiv în care parlamentarul asigură, prin intermediul Fundației, astfel de burse.

În criteriile de selecție a elevilor s-a ținut cont de situația socio-economică și de performanțele educaționale ale acestora. Astfel, au fost vizați cei aparținând minorităților naționale, elevii care au părinții plecați în străinătate și ale căror condiții de viață sunt precare, cei cu venituri familiale limitate, orfanii, cât și olimpicii din mediul rural. Cuantumul burselor este de 300 lei/lună, durata de acordare fiind de 10 luni, începând cu decembrie 2018.

Ieri, 6 decembrie, au fost semnate contractele, la acțiune fiind invitați elevii și însoțitorii acestora, directorii de școli și primarii din localitățile din care fac parte copiii. Pentru a beneficia de bursă, aceștia trebuie să nu fie exmatriculați, să nu renunțe la frecventarea cursurilor, să nu înregistreze 10 absențe nemotivate într-un semestru și să nu aibă corigențe. De asemenea, elevii trebuiesă aibă media 10 la purtare și să obțină o medie semestrială și anuală mai mare de 8.

„Acești copii au demonstrat deja că vor să învețe. Ar fi păcat ca situația financiară precară să fie o piedică în evoluția lor. Bursa le este de folos, întrucât, după cum bine se știe, școala în România este gratuită doar declarativ. Costurile ascunse ale educației se pot dovedi prea mari pentru multe familii. Sumele necesare plății burselor provin din indemnizația de deputat, Fundația UVT fiind cea care a făcut demersurile de identificare și selecție a beneficiarilor. Eu știu că a sprijini patru elevi este doar o picătură în ocean în contextul în care milioane de români trăiesc în sărăcie, dar, dacă fiecare dintre noi facem câte ceva în micul nostru colț de Românie, efectele pozitive vor fi cu siguranță vizibile”, spune deputatul Marilen Pirtea.

Două eleve din Deva, premiate la Concursul Naţional de Pictură de la Tulcea

În data de 23 noiembrie 2018 a avut loc la Tulcea Concursul Naţional de Pictură “ALEXANDRU CIUCURENCU”-editia a XXVIII-a.

În concurs au intrat 250 de lucrări ale elevilor talentaţi din clasele V-XII, reprezentanţi ai şcolilor din 27 de oraşe.

Vernisajul expoziţiei prilejuite de această competiţie a avut loc în foaierul Liceului de Arte „George Georgescu” din Tulcea şi a fost urmat de festivitatea de premiere.  Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”-Deva a fost reprezentat de două eleve de la secţia de Arte Plastice, profesor coordonator Alina Nealcoş, care au obţinut următoarele rezultate:

– premiul III- Pamfiloiu Alexandra, cls. a VII-a

– menţiune- Rezmeriţă Ingrid, cls.a V-a

Ei sunt mândria noastră!

Sâmbată, 26 noiembrie, într-un cadru  cu o mare încărcătură istorică, la Castelul Huniazilor, a avut loc o reuniune a cluburilor  de robotică din judeţul Hunedoara.
Ineditul eveniment a reunit echipele din judeţ.

Cu acest prilej, tinerii pasionaţi de robotică au realizat un benefic schimb de experienţă în domeniu. Rezultatele obţinute de către tinerii roboticieni de la Hunedoara, nu mai necesită alte prezentări. Felicitări organizatorilor pentru reuşită!
Evenimentul a fost dedicat zilei mondiale a roboticii.
Alexandra Tarod, reporter junior

Elevii de la  Liceul  Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva au marcat Centenarul Marii Uniri într-un mod inedit

În anul Centenarului Marii Uniri, elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva, au ales să marcheze acest moment important din istoria românilor și Ziua Națională a României, într-un mod inedit.

Peste 100 de elevi ai școlii au prezentat obiceiurile, tradițiile, personalitățile marcante, obiectivele turistice și  produsele culinare din zonele României.

Copiii împreună cu profesorii lor au format patru echipe și au ales câte o zonă pe care să o prezinte. Transilvania, Banat-Crișana-Maramureș, Oltenia, Dobrogea-Muntenia-Moldova au fost zonele cărora  copiii le-au spus povestea. Și pentru ca ei să fie motivați în munca lor, conducerea liceului a hotărât ca evenimentul să se desfășoare sub forma unui concurs cu premii.

Cei prezenți la eveniment au asistat la o prezentare Power Point a fiecărei zone, care a cuprins detalii geografice, rolul unei personalități locale în istoria românilor, tradiții și obiceiuri specifice. Costumul popular autentic (din toate zonele țării) a fost descris în amănunt de către elevi. Ei au pus în scenă și câte un moment artistic: colinde, hore, obiceiuri de nuntă și alte tradiții românești.

Fiecare provincie istorică din componența teritorială a României a avut un stand de prezentare cu obiecte vechi, fotografii, costume populare etc. Produsele culinare din fiecare zonă ( plăcinta cu dovleac, mămăliga cu slănină și ouă ochi, pârjoalele moldovenești, sărmăluțe în foi de viță etc.) au fost la loc de cinste și au putut fi gustate nu doar de juriu ci și de publicul prezent la eveniment.

Câștigătoare a concursului a fost zona Olteniei, urmată de Transilvania, Dobrogea-Muntenia-Moldova și Banat-Crișana-Maramureș,

Echipele de pe primele două locuri au fost premiate cu o execursie în Capitala Marii Uniri – Alba Iulia. Celelalte echipe au primit premii în obiecte.

Pentru că toate echipele au muncit mult și lupta a fost strânsă, juriul și conducerea liceului au hotărât să acorde și premii speciale:

  • Cel mai bun stand – Oltenia
  • Cel mai bun produs culinar, la egalitate – Transilvania și Oltenia
  • Cel mai bun prezentator al zonei (Dobrogea-Muntenia-Moldova )– elevul Gaspar Florin

Elevii de Liceul  Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva au reușit să demonstreze ceea ce și-au propus: dacă suntem uniți, putem reuși în orice împrejurare. Așa cum românii au reușit să înfăptuiască, acum 100 de ani, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Elevi și profesori din mai multe școli, reuniți într-o acțiune social-filantropică

Vineri, 23 noiembrie 2018, elevii din cadrul Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Școala Eco Europeană „Andrei Șaguna” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva și Grădinița cu program prelungit numărul 7 Deva, cu implicarea și sub coordonarea cadrelor didactice, au donat Sectorului Social-Filantropic al Episcopiei Devei și Hunedoarei, o cantitate foarte însemnată de fructe, legume și alimente neperisabile.

Această activitate marchează săptămâna dedicată fructelor și legumelor donate, făcând parte din Planul de Acțiune al Strategiei Naționale a Acțiunilor Comunitare.

Studenții UVT, școliți în managementul timpului, al stresului și al emoțiilor

Experiența academică la UVT nu însemnă doar dobândirea unor cunoștințe și competențe care să susțină efortul studenților în a obține performanță și satisfacție la viitorul loc de muncă.

Experiența academică înseamnă totodată oportunitatea cunoașterii de sine, precum și șansa de a învăța diverse tehnici care să ajute la obținerea unor rezultate bune în sesiune, cât și în dezvoltarea personală.

Astfel, î perioada noiembrie – decembrie, Universitatea de Vest din Timișoara, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, organizează pentru studenții săi o serie de ateliere, cu tematici precum Managementul stresului / Gestionarea emoțiilor în situații de evaluare / Tehnici de învățare / Tehnici de prezentare a unui conținut științific / Managementul timpului. În 2019, oferta actuală de ateliere va fi completată de alte teme de interes pentru aceștia.

Sloganul nostru, Become Your Best, este puternic susținut de eforturile continue în a oferi studenților toate șansele și condițiile de a deveni cea mai bună variantă a lor… atât pe plan profesional, cât și personal. De această dată, completăm oferta educațională cu ateliere menite să-i sprijine în activitatea lor educațională și să le ofere competențe utile pentru viitorul loc de muncă”, spune rectorul Universității, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Coordonatorii atelierelor sunt studenți de anul III și de master, de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, specializările Psihologie, respectiv Pedagogie. Participarea este gratuită pentru studenții Universității, cei interesați fiind rugați să completeze un formular de înscriere, disponibil aici: https://goo.gl/forms/ku5d38arzuDgflEZ2.

Doritorii se pot înscrie la unul sau mai multe ateliere. Acestea se vor desfășura în Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan 4, sala 701.

50 de cărți pentru 50 de licee,la 100 de ani de Politehnică timișoreană

Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Continental AutomotiveProducts SRL organizează cea mai mare campanie de donare de carte pentru liceele din jumătatea de vest a României. În cadrul acțiunii, vor fi distribuite 2500 de volume de carte tehnică pentru a încuraja tinerii să se orienteze spre studii în domeniile ingineriei.

Fondul de carte disponibil în majoritatea liceelor din România este vechi, depășit moral și insuficient pentru a suscita interesul tinerilor spre domeniile prioritare ale ingineriei. Acest lucru se datorează de cele mai multe finanțării insuficiente. Astfel, mulți dintre tinerii liceeni ajung în clasa a XII-a fără să fi avut acces la literatura tehnică de specialitate, alta decât cea din manualele de matematică sau fizică. Acest lucru are consecințe grave asupra formării profesionale inițiale a tinerilor, care nu par a fi încurajați să urmeze cariere de succes in domenii tehnice. Iar în condițiile actuale, în care în sectorul privat se înregistrează un deficit major de forță de muncă superior calificată, urmarea unei cariere inginerești ar putea reprezenta o oportunitate pentru liceeni.

Continental Anvelope Timișoara a decis să se alăture Universității Politehnica Timișoara pentru această inițiativă alocând o finanțare de aproape 90.000 de lei, echivalentul a 80% din valoarea estimată a acțiunii, din dorința de a adopta o poziție proactivă față de constrângerile pieței forței de muncă și pentru a încuraja tinerii să se îndrepte spre educația superioară de profil tehnologic. „Este o mare onoare și bucurie pentru mine și pentru Continental Anvelope Timișoara să fim parteneri ai acestui proiect, prin care sperăm să subliniem încă o dată nevoia de oameni bine pregătiți în domeniile tehnice pe care o resimțim cu toții în Timișoara”, a declarat Sorin Samonid, directorul general Continental Anvelope Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara a inițiat, în ultimii ani, o serie de acțiuni care îi vizează pe elevii de liceu și ne bucurăm că mediul economic, prin reprezentanți care fac parte și din Comitetul Director al UPT, sprijină astfel de demersuri. Inserția profesională a absolvenților UPT este aproape de limita maximă, iar o informare corectă a liceenilor despre oportunitățile oferite de instituția noastră contribuie la planificarea unei cariere de succes”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban.

Acțiunea face parte integrantă dintr-o serie de evenimente menite să amintească locuitorilor regiunii despre rolul pivotal pe care Școala Politehnică l-a avut în dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale din jumătatea vestică a țării, evenimente organizate cu prilejul aniversării de 100 de ani de la înființarea Universității Politehnica Timișoara.

114 milioane euro fonduri europene pentru educație, prin „Bani de liceu” și „Bursa profesională”

Două contracte de finanțare din fonduri europene, în valoare totală de 114 milioane euro, au fost semnate de  Ministerul Educației Naționale.

Contractul aferent programului „Bani de liceu”, cu o valoare de 31 milioane euro, va permite susținerea și continuarea acestui program și va acoperi cheltuielile realizate/estimate de statul român pentru perioada anilor școlari 2015-2019 pentru acest tip de sprijin.

Astfel, începând cu acest an școlar, fiecare beneficiar al programului „Bani de liceu” va primi, lunar, pe întreaga durată a cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, suma de 250 lei/lunar, față de 180 lei/lunar, suma primită anterior majorării. De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexată de la 150 la 500 lei/membru de familie, urmare a corelării acestui plafon la situația economică actuală (salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată fiind stabilit, începând cu ianuarie 2018, la suma de 1.900 lei lunar).

În ceea ce privește contractul de finanțare semnat între Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic și Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul „Bursa profesională”, acesta are o valoare de 83 milioane euro. Banii vor acoperi cheltuielile realizate de statul român în cadrul programului „Bursa Profesională” pentru perioada anilor școlari 2015-2018 și vor asigura continuarea acestuia în anii următori, în limita alocării financiare estimate din Programul Operațional Capital Uman, prin care sunt derulate ambele proiecte. Prin „Bursa profesională”, 80.132 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional, inclusiv învățământul dual, vor fi stimulați să-și continue studiile cu burse acordate din fonduri europene, 20% dintre elevi provenind din mediul rural.

Bursa acordată în acest program, în valoare de 200 lei, se plătește tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinților lor, dar în anumite condiții de frecvență menționate în art. 7 din HG 1062 din 30 octombrie 2012 sau în art. 7 din HG 951/2017, fiind o modalitate de a promova în mod direct participarea la programe de educație și formare profesională inițială.

O colaborare de succes: la UPT se inaugurează al treilea laborator Honeywell

Una dintre preocupările constante ale Universității Politehnica Timișoara este de a asigura cele mai bune condiții pentru studenții săi.

În acest sens, pe lângă investițiile în infrastructură, un accent deosebit a fost pus mereu pe relația cu mediul economic, pentru o cât mai bună inserție a absolvenților pe piața muncii, în specialitatea pe care aceștia au urmat-o. Multe dintre dotările UPT, în special laboratoare de specialitate, au fost realizate în parteneriat cu agenți economici.

Una dintre companiile cu care Politehnica are o relație de parteneriat încă din 2015 este Honeywell. Până acum, cu sprijinul, acesteia, au fost amenajate două laboratoare, unul la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și unul la cea de Electrotehnică și Electroenergetică, au fost demarate mai multe programe de internship prin care studenții Universității Politehnica Timișoara și-au putut realiza diplomele de licență în cadrul companiei, iar tot cu sprijinul acesteia a fost organizată vizita la Timișoara a laureatului Premiului Nobel  pentru fizică, Dr. Robert W. Wilson, care a susținut prelegeri pe teme științifice  și a stat de vorbă cu studenții UPT în cadrul programului Honeywell Initiative for Science and Engineering.

Colaborarea cu Honeywell nu se oprește însă aici. În 17 octombrie, începând cu ora 10:00, va avea loc inaugurarea unui nou laborator amenajat cu sprijinul companiei, de această dată la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Pentru amenajarea laboratorului A306, a fost alocată suma de 29.100 USD, în vederea dotării acestuia cuechipamente electronice (10 analizoare logice; 18 plăci FPGA; infrastructură IT (18 stații de lucru, 18 monitoare); mobilier. Noul laborator va fi folosit de peste 600 de studenți de la ciclul de licență și cel de master pentru dobândirea de noțiuni de bază, deprinderi și competențe privind proiectarea, simularea, testarea, sinteza și implementarea de circuite digitale utilizând limbaje de descriere hardware – VHDL.

Laboratorul a fost finanțat de Honeywell Hometown Solutions (HHS), programul de responsabilitate socială al companiei Honeywell, care se concentrează pe cinci zone: Educație în Știință și Matematică, Siguranța și Securitatea Familiei, Case și Adăposturi, Habitat și Conservare și AjutorUmanitar. Împreună cu instituții publice și organizații non-profit, Honeywell a creat programe relevante pentru sprijinirea comunităților pe care le deservește.

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației

În ziua de 5 octombrie a fiecărui an, începând cu 1994, este sărbătorită Ziua mondială a educaţiei.

Această zi a fost desemnată de UNESCO pentru a marca semnarea Recomandării cu OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor (1966).

Recomandarea din 1966, alături de ”Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală aşa cum arată şi site-ul en.unesco.org.

Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte şi pentru ca această zi să fie recunoscută şi sărbătorită la nivel internaţional, federaţia globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat în 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor în procesul educaţional.

În acest an, când se împlinesc 20 de ani de la „Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învăţământul superior”, Ziua mondială a educaţiei este sărbătorită sub sloganul „Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”.

În ţara noastră Ziua mondială a educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, de ministrul Educaţiei Naţionale,  Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi de Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”./www.agerpres.ro

Noaptea Cercetătorilor: Numeroși tineri au călcat pragul UVT pentru a afla secretele fizicii

Cea de-a V-a ediție a evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2018 organizat de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara a atras sute de participanți.

Proiectul este inițiat de Uniunea Europeană și are loc în toate țările membre în cea de-a patra vineri a lunii septembrie, cu scopul de a aduce împreună cercetătorii și publicul larg, de a permite interacțiunea cu știința și cercetătorii într-un cadru relaxat și prietenos.

Activitățile s-au desfășurat succesiv, în mai multe locații, începând cu deschiderea festivă din Amfiteatrul „Ioan Mihai” al Universității, apoi în cadrul Facultății de Fizică, unde vizitatorii au avut ocazia sa urmărească experimente interesante și să asiste la prelegeri pe tematici specifice. S-a remarcat numărul mare de vizitatori, de peste 400 de timișoreni.

Totodată, a avut loc și concursul de eseu, desen și fotografie cu tematică științifică. Au participat elevi din învățământul preuniversitar, din Timiș, Caraș-Severin și Gorj. Fotografiile și desenele au fost expuse în holul mare al UVT. Concursul s-a finalizat cu festivitatea de premiere, acordându-se în total 24 de premii.

Activităţile au avut loc și la ExperimentariuTM, unde au fost prezentate experimente interesante, locația devenind neîncăpătoarea pentru cei peste 700 de vizitatori. Programul vizitei la ExperimentariumTM s-a încheiat cu o tombolă la care au participat 420 de persoane. Ultima etapă a avut loc la Observatorul Astronomic Timișoara, unde mai mult de 900 de vizitatori au avut acces la instrumentele dedicate observațiilor astronomice.

Consfătuirea de lucru a profesorilor de religie din județul Hunedoara

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, joi, 27 septembrie 2018, în sala Europa a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara din Deva a avut loc întâlnirea de lucru semestrială a profesorilor de religie din județul Hunedoara.

Ca la fiecare început de an, profesorii de religie s-au întâlnit pentru a primi arhiereasca binecuvântare în vederea lucrării educaționale pe care o săvârșesc, dar și pentru a primi instrucțiunile necesare procesului de învățământ, particularizate pentru anul școlar 2018-2019.

În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie i-a felicitat pe toți ostenitorii catedrelor de religie pentru eforturile depuse în anii precedenți și pentru implicarea în păstrarea orei de religie în aria de interes a elevilor și a rostit un îndemn către toți profesorii de a intensifica relația cu elevii și în acest an școlar, subliniind câteva aspecte importante, și anume:

– Ora de Religie este importantă prin caracterul formativ mai ales. În acest sens, fără a se renunța la programa școlară, e necesar ca profesorii de religie să încerce să ajungă nu doar la mintea copiilor prin cunoștințele transmise, cât mai ales la inimile lor prin dragostea părintească cu care sunt datori să-i primească, să-i asculte și să le răspundă așteptărilor de ordin psiho-emoțional.

– Prin conduita lor, prin ținuta lor atât fizică, dar mai ales morală, sufletească, profesorul de religie trebuie să fie un reper luminos în școala în care predă, atât pentru elevi cât și pentru colegii săi, profesorii de alte specialități, și să țină cont de faptul că el, profesorul de religie, este omul care răspândește cuvântul Lui Dumnezeu nu numai în școală ci și în afara ei.

În continuare, doamna Lavinia Ilina, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a adus în fața celor prezenți câteva idei importante dintre care amintim: „Este îmbucurător faptul că în zilele noastre s-a creat o sinteză frumoasă între misiunea Bisericii şi misiunea Şcolii. Dacă misiunea Bisericii are ca finalitate pregătirea omului pentru Împărăţia Cerurilor, în egală măsură îl pregăteşte pentru viaţa de aici, adică pentru o viaţă mai echilibrată, mai frumoasă, mai plină de sens. Predarea Religiei în şcoală are conotaţii educaţionale profunde, dar totodată constituie şi un act misionar, deoarece cunoaştera propriilor valori religioase reprezintă un semn de civism şi culturalitate. Educaţia religioasă invită la reflecţie, la autocunoaştere, la o convertire la lumea valorilor religioase, care au darul de a aduce comuniunea între oameni şi de a solidariza membrii unei comunităţi. Ultimii ani au dovedit că prezenţa religiei în şcoală este necesară nu numai pentru Biserică, ci şi pentru societatea românească în ansamblul ei, care a câştigat prin acest act de dreptate, atât accesul la propria-i spiritualitate, cât şi un instrument esenţial în procesul de educare al tinerei generaţii”.

În continuare, Părintele Radu Trifon, consilier eparhial pentru învățământ și activități cu tineretul și Părintele Gabriel Basa, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, au făcut precizările necesare în vederea bunei desfășurări a activității didactice în anul școlar 2018-2019, în conformitate cu legislația în vigoare, cu normativele Ministerului Educației și cu recomandările Patriarhiei Române.

Un an de școală GRATUIT în America pentru liceenii din România. 

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX), ediția 2019-2020.

Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și a împlinit 25 de ani de existență la nivel global. Din 2015, FLEX există și în România și oferă liceenilor ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american, pe parcursul anului școlar 2019-2020.

Participarea la Programul FLEX este GRATUITĂ iar bursa oferită este completă. Până în prezent, 49 de liceeni români, din diferite județe ale țării, au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Iowa, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să urmeze aceeași procedură de înscriere.

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX), ediția 2019-2020.

Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și a împlinit 25 de ani de existență la nivel global. Din 2015, FLEX există și în România și oferă liceenilor ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american, pe parcursul anului școlar 2019-2020.

Participarea la Programul FLEX este GRATUITĂ iar bursa oferită este completă. Până în prezent, 49 de liceeni români, din diferite județe ale țării, au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Iowa, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să urmeze aceeași procedură de înscriere.

• au cetățenie română;

• sunt născuți între 15 iulie 2001 și 15 iulie 2004;

• sunt, la momentul înscrierii, în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a;

• studiază limba engleză în liceu;

• îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Candidaturile se depun doar online, în perioada 1 septembrie – 16 octombrie (ora 23:59) 2018.

Aplicația este disponibilă aici: https://ais.americancouncils.org/flex