Elevii participanţi la Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice-Bucureşti

În perioada 22-26 aprilie 2019 se va desfăşura la Bucureşti etapa naţională a Olimpiadei de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice-Bucureşti.

Şase elevi muzicieni curajoşi şi harnici vor pleca spre capitala ţării cu mari speranţe în obţinerea unui rezultat cât mai bun. Despre aceştia ne vorbeşte d-na profesor Mariana Onţanu-Crăciun:

“Mezinul lotului se numeşte Daniel-Răzvan Negrea-Drucan şi este în clasa a IX-a. A început studiul pianului din clasa I cu d-na profesor Doina Ona, în prezent fiind la clasa d-nei profesor Cristina Popa-Morait. Pasiunea pentru pian şi seriozitatea care-l caracterizează i-au adus de-a lungul timpului nenumărate premii şi distincţii valoroase: 6 premii I şi Diplomă de Excelenţă la etapele zonale (interjudeţene) ale Olimpiadei Instrumentale, un premiu II şi două menţiuni la etapa naţională a olimpiadei, 13 premii I, un premiu II, o menţiune, diplome de Excelenţă şi Merit la diverse competiţii din ţară şi participări în Gala Laureaţilor (Timişoara, Oradea, Zalău, Tg.-Jiu, Petroşani, Deva, Cluj-N.), precum şi Marele Premiu al Concursului “Trecut.Prezent.Viitor”-Deva, 2017 şi Marele Trofeu Eco FEST AMBASADOR din cadrul Festivalului Internaţional “EcoFest Junior”-Simeria, 2017. Palmaresul său mai cuprinde două premii I obţinute în anul 2016 la Concursul de Pian, Muzică de Cameră şi Compoziţie de la Bonn, Germania. Toate aceste rezultate au fost dublate de diplomele acordate de către instituţiile locale şi judeţene, ca o recunoaştere a muncii şi calităţilor sale şi a profesorilor coordonatori.

Cel de-al doilea reprezentant al lotului olimpic este violonistul Iulian Marinescu, din clasa a X-a. În clasele I-VIII a fost elev al secţiei muzică a CNI “Traian Lalescu”-Hunedoara, la clasa d-nei prof. Virginica Bâltac , iar de doi ani studiază vioara la liceul devean, sub îndrumarea d-lui profesor Adrian Lazăr. Talentul de care dă dovadă încă de la o vârstă fragedă, dublat de o muncă susţinută, i-au adus de-a lungul anilor frumoase reuşite: 5 premii I şi un premiu II la etapele zonale (interjudeţene) ale Olimpiadei Naţionale de Interpretare Instrumentală, 4 premii I şi 3 premii II la concursuri naţionale şi cu participare internaţională din Sibiu, Deva, Timişoara, 4 Diplome de Excelenţă la Festivalul “J.S.Bach” din Cluj-Napoca. În noiembrie 2018 a interpretat ca solist acompaniat de orchestra, sub bagheta tânărului dirijor Andrei Feher, partea I a Simfoniei Spaniole de Edouard Lalo ,  în cadrul Concertului “Gradus ad Parnassum” organizat la Sala Studio de către Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca,  alături de încă 5 dintre cei mai buni elevi ai unor licee vocaţionale din ţară. Înafară de activitatea solistică, Iulian activează şi în ansambluri ca Orchestra de coarde “Juventa” , Corul “Orfeu” şi în formaţii camerale, alături de colegi ai săi. Pe lângă dragostea pe care o are pentru muzica cultă, Iulian este şi un mare iubitor al muzicii populare româneşti, el făcând parte şi din ansamblul folcloric “Românaşul” al liceului devean.

Şi cel de-al treilea component al lotului olimpic, elevul Valentin Diniş, este tot în clasa a X-a şi este, de asemenea, pasionat de folclorul românesc atât ca interpret dar şi în ceea ce priveşte realizarea de înregistrări în studioul acustic. El va reprezenta Liceul de Arte “Sigismund Toduţă” din Deva la secţiunea Instrumente popularetaragot, având-ul ca profesor coordonator pe Ovidiu Ioan Demea, care este şi dirijor al tarafului “Românaşul” din care face parte şi Valentin. “Zestrea” sa în ceea ce priveşte premiile obţinute în concursuri de profil este: Marele Trofeu obţinut la Festivalul Rapsodia Munţilor (Petrila), premiul I la Festivalurile-concurs “Tudorică Munteanu” (Orăştie) şi “Cântec şi grai străbun” (Timişoara), prmiul II la Festivalul “Flori de munte” (Vulcan) şi o menţiune la Festivalul cântecului popular românesc “Maria Lătăreţu” din Tg.-Jiu.

Pasiunea pentru folclorul românesc le defineşte  şi pe cele două eleve din clasa a XI-a care vor reprezenta liceul la secţiunea Muzică tradiţională românească: Ana Teodora Anuţoiu şi Teodora Larisa Petruţ, ambele pregătite de d-na profesor Bianca Iacoboni-Zeiconi.

Prima dintre ele îmbină dragostea pentru muzica tradiţională românească cu cea pentru pian, dar şi pentru genul muzical rock, având performanţe în toate aceste domenii, cele mai multe fiind atinse, desigur, în cel al folclorului. Ana Teodora Anuţoiu a participat şi s-a clasat pe locul 2 la prima ediţie a concursului organizat de TVR, intitulat  “O vedetă populară”. Deţine patru trofee, şi anume Trofeul Festivalului “Mamaia Copiilor” – folclor, 2015,Trofeul Festivalului “ Armonia”,  Belgia  – folclor – 2014, Trofeul Festivalului “Mariana Drăghicescu” – 2018 şi Trofeul Festivalului Internaţional “EcoFest Junior” la secțiunea muzică clasică – pian, Simeria, 2015, precum şi Marele Premiu la secţiunea folclor a Festivalului “Hunedoara are talent”- Deva,2011. În palmaresul ei se regăsesc înca 6 premii I, 6 premii 2, 4 premii 3 şi o menţiune la etapele zonale ale olimpiadei, concursuri şi festivaluri de pian şi folclor din ţară, precum şi un premiu II la Concours Musical de France – regiunea parisiană (2011) şi un premiu special cu formaţia de rock din care face parte, la Concursul “Trecut.Prezent.Viitor.” (Deva, 2018). A fost invitată de onoare în spectacolul de gală al Concursului “La Canzone” din Fontanetto d’Angona, regiunea Novarra, Italia (2015), unde a prezentat un program alcătuit din piese folclorice şi piese pentru pian.

Cea de-a doua elevă participantă la secţiunea de muzică tradiţională românească, Larisa Petruţ Teodora este la rândul ei pasionată şi de alte domenii, unul dintre acestea fiind literatura, ea fiind autoare a două cărţi de poezie, una dintre ele deja lansată (“Explozia sufletului”), iar cealaltă în curs de publicare (“Roze şi ghimpi”). Un alt domeniu care face parte din sfera preocupărilor ei este religia, ea fiind calificată în acest an şi la etapa naţională a Olimpiadei de religie. Are o bogată activitate concertistică, fiind invitată de către instituţii locale şi judeţene pentru a susţine momente artistice cu diverse ocazii, precum şi o colaborare strânsă cu Cercul Militar din Brad. Participările în competiţii i-au adus un premiul I şi un premiu III la Festivalul “Hunedoara are talent”-Deva, şi Diplome de Excelenţă obţinute la festivalurile  “La oglindă” din Bistriţa (2017)  şi  “Obiceiuri şi tradiţii de Crăciun” din Curtea de Argeş (2018).

Cel de-al şaselea component al lotului olimpic muzical este pianistul Mircea Vasile Logojan din clasa a XII-a, clasa prof. Doina Ona, a cărui activitate competiţională şi concertistică este extrem de bogată, rezultatele de excepţie venind ca o binemeritată răsplată pentru talentul şi perseverenţa de care dă dovadă. Este câştigător al unor Mari Premii şi Trofee: Festivalul-concurs “Klavier-Art”, Petroşani (2014), “Modus Vivendi”, Deva (2015 şi 2017), Concursul “Trecut.Prezent.Viitor”-Deva (2016), Festivalul “Prietenii muzicii”- Timişoara (2017), Concursul de Interpretare Instrumentală şi Arte Vizuale “Sigismund Toduţă”-Deva (2018), Concursul de interpretare “Orfeus” – Tg.Jiu (2018). La Festivalul “J.S.Bach” din acest an a fost singurul pianist distins cu “Excelenţă” care a fost selectat pentru a participa la gala laureaţilor. Are nu mai puţin de 33 de premii I, trei premii II şi o menţiune obţinute la etapele zonale ale olimpiadei, concursuri naţionale şi cu participare internaţională desfăşurate în România (Timişoara, Deva, Oradea, Sighetu Marmaţiei, Zalău, Petroşani, Tg.-Jiu, Bucureşti). La etapa naţională a olimpiadei a obţinut un premiu II (Arad, 2017), două menţiuni ( Timişoara, în 2011 şi  Craiova,în 2018), un premiu special şi o diplomă de merit ( Ploieşti, 2012) şi încă un premiu special (Suceava, 2015). În străinătate a obţinut 2 premii I în anul 2016 la Concursul de Pian, Muzică de Cameră şi Compoziţie de la Bonn, Germania. A susţinut recitaluri solo şi împreună cu alţi colegi la Deva în fiecare an, din 2012 şi până în prezent, iar în anul 2014 a participat la recitalul din cadrul unui parteneriat al ONG Piano Modus Vivendi cu Liceul “Vantus Istvan” din Szeged, Ungaria. Înafară de preocupările sale pianistice, Mircea are ca pasiune şi munca în studioul de înregistrări, unde petrece mult timp.”

Le dorim tuturor mult succes şi curaj la etapa naţională a olimpiadei, de unde sperăm să se întoarcă încununaţi cu valoroase premii !

RobotX Hunedoara, premiul ”30 sub 30 – Forbes România!

Echipa RobotX Hunedoara a obținut distincţia Forbes România ”30 sub 30”.

Este o reală bucurie să vedem că acești elevi talentați, de 16-17 ani, sunt recunoscuți printre cele mai tinere minți din România, confirmând încă o dată faptul că imaginația, însoțită de multă muncă și perseve­rență, sunt cheia succesului. Acești tineri minunați au în palmares 21 de medalii de aur, obținute la diverse concursuri de profil, dintre care cinci la competiția mondială FIRST Global Challenge, fiind primii din 160 de națiuni participante.
Acum, în ajunul plecării la Campionatul Mondial de la Detroit, aveți toată susține­rea noastră.
Vă urăm succes și nu uitați că sunteți cei mai buni!

,,Școala Altfel”: elevii de la Arte în vizită la jandarmi

În cadrul Programului Național ,,Școala Altfel”, am fost vizitați de către 15 elevi din cadrul Liceului de Arte ,,Sigismund Toduță” din Deva și 51 de elevi ai Liceului ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, județul Alba.

Jandarmii hunedoreni le-au prezentat elevilor o parte din activitățile zilnice, materialele și tehnica din dotare.

De asemenea, elevii au vizionat filmul ,,Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, iar un moment aparte a fost acela când din proprie inițiativă au intonat cântecele patriotice de pe coloana sonoră.

La finalul activităților, elevii și-au exprimat dorința de a mai participa la astfel de activități, considerându-le interesante.

Patru medalii pentru echipa României la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

Lotul feminin de matematică al României a obținut o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz la a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete/European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO), care se desfășoară la Kiev, în perioada 7 – 13 aprilie 2019.

Medalia de aur a fost cucerită de Alexandra Timofte (clasa a XI-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), deținătoare a încă trei distincții la această competiție: medalie de aur în 2018 și medalii de argint în 2016 și 2017.

Amina Abu Shanab (clasa a X-a) și Diana Ţolu (clasa a IX-a), ambele eleve ale Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, au fost medaliate cu argint. Amina Abu Shanab a obținut același premiu și anul trecut, la Florența.

Medalia de bronz i-a revenit Ioanei Popescu (clasa a IX-a/Liceul Teoretic „Şcoala Europeană” din Bucureşti).

Lotul României a fost condus și însoțit de Mihail Bălună (profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București) şi Anca Băltărigă (profesor la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Capitală).

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete este un concurs internațional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică (două probe scrise, susţinute în două zile consecutive). Conform regulamentului, o echipă este compusă din patru eleve cu vârste până în 20 de ani. EGMO este, în același timp, singura olimpiadă internațională de științe care se adresează exclusiv elevelor de liceu, pasionate de matematică dincolo de programa școlară clasică.

Pe termen lung, EGMO își propune creșterea numărului de fete în echipele participante la Olimpiada Internațională de Matematică, dar și în facultățile de profil. De altfel, deși aflată doar la a ediția a VIII-a, competiția a influențat pozitiv interesul pentru matematică, numărul fetelor admise în facultăţile de matematică din diverse ţări crescând semnificativ.

Alte obiective urmărite sunt promovarea tinerelor cercetătoare și sprijinirea schimbului cultural și interdisciplinar între adolescentele din țările participante. EGMO 2019 a reunit 196 de concurente din 50 de țări.

Profesorii își primesc drepturile salariale înainte de Paşti

Guvernul României a stabilit că profesorii care au câștigat în instanță drepturile financiare restante vor primi banii înainte de sărbătorile Pascale.

Este vorba despre salariile neprimite ca urmare a nerespectării prevederilor din Legea 221/2008 privind creșterile salariale în învățământ cu 50%.
Statul român nu a mai achitat măririle de salarii, după declanșarea crizei financiare din anul 2008. Mai mulți profesori au dat în judecată statul român și au câștigat în instanță drepturile financiare restante, iar ministrul Educației a anunțat că banii vor ajunge la dascăli în această lună.

,,Şcoala Siguranţei Tedi”, program implementat de Poliţia Română

Anul acesta, pentru al patrulea an consecutiv, Poliţia Română si Ministerul Educaţiei Naţionale, derulează  Programul naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”.

Programul a fost implementat de Poliţia Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Tymbark Maspex România şi s-a implementat cu scopul de a informa elevii claselor a I-a asupra potenţialelor pericole specifice vârstei lor şi de a le furniza soluţii pentru gestionarea acestora.

Cu acest prilej, joi, 11.04.2019, la Colegiul Naţional de Informatică “Carmen Sylva” din Petroşani de la ora 11, va avea loc o activitate de prevenire  ACTIVITATE DE PREVENIRE A CRIMINALITATII SI EDUCATIE RUTIERA SUSTINUTA DE CMS. FIERARU ANDREA (Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii) SI CMS. RAUL CIURCA (Biroul Rutier Petrosani).

Pentru atingerea scopului proiectului au fost derulate următoarele activităţi:

•  crearea unei  platforme online (www.scoalatedi.ro), pentru promovarea proiectului, a resurselor educative, precum şi a rezultatelor obţinute;

•  informarea unităţilor şcolare şi înscrierea acestora în proiect, prin intermediul inspectoratelor şcolare şi a site-ului dedicat;

•  distribuirea de materiale cu conţinut informativ-preventiv (broşuri, cărţi de colorat, pliante) destinate elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor;

•  derularea de activităţi cu caracter preventiv, privind siguranţa copiilor pe stradă, la şcoală, acasă, în mediul online, de către învăţători, cu sprijinul poliţiştilor;

•  organizarea de concursuri judeţene şi naţionale cu premierea claselor care s-au remarcat prin implicare şi originalitatea activităţilor.

Implicarea Poliţiei Române s-a concretizat în:

•  Consultanţă de specialitate pentru elaborarea materialelor preventive, care au fost tipărite prin grija companiei iniţiatoare a proiectului;

• Participarea activă la coordonarea proiectului, în cadrul întâlnirilor de lucru ale partenerilor;

• Asigurarea resurselor umane (poliţişti din structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră) care au susţinut, alături de cadrele didactice, temele şi activităţile preventive pentru elevi.

• Implicarea în organizarea evenimentelor cu impact mediatic (activităţi dedicate lansării/închiderii programului, organizarea unor lecţii deschise şi a unor festivităţi de premiere la şcolile care s-au remarcat prin activităţile derulate); elaborarea unor materiale de promovare a proiectului destinate mass-media.

În cadrul demersului informativ preventiv dedicat elevilor au fost abordate următoarele teme: prevenirea dispariţiilor, siguranţa în locuinţă, comportamentul preventiv la şcoală, relaţiile cu colegii, siguranţa la locul de joacă şi în vacanţă, educaţie rutieră. (Foto: arhivă)

Hai în echipa mea! – campanie de informare despre riscurile consumului de droguri

Primăria Municipiului Deva, Direcția Poliția Locală Deva și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara derulează  etapa a doua a proiectului educațional ,,Hai în echipa mea!”, care se va încheia la 1  iulie 2019.

Scopul proiectului este desfășurarea de activități de informare, educare și conștientizare a elevilor de gimnaziu (clasele V-VIII) din unitățile de învățământ din municipiul Deva, cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri (canabis, inhalanți, NSP).

Cei aproape 800 de elevi din ciclul gimnazial de învățământ participă la acțiuni informative, primesc pliante cu detalii despre efectele consumului de droguri și află că un stil de viață sănătos este cea mai bună alternativă la consumul de substanțe interzise.

Tinerii sunt informați și despre cum poți să îți ajuți prietenii dacă aceștia au făcut greșeala de a consuma droguri dar și despre locul unde poți găsi ajutor și consiliere profesională în acest domeniu. Vestea bună este participarea activă și interesul dezvoltat al elevilor la activitățile din acest proiect.

Calendarul proiectului „Hai în echipa mea!” cuprinde și programe de petrecere a timpului liber, activități sportive, meciuri de fotbal și un minicampionat de final cu premii.

Școlile cuprinse în acest proiect educațional sunt: Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” Deva, Colegiul Național Sportiv ,,Cetate” Deva, Școala Gimnazială ,,Andrei Șaguna” Deva, Colegiul Național ,,Decebal” Deva, Colegiul Tehnic ,,Transilvania” Deva, Colegiul Tehnic Energetic ,,Dragomir Hurmuzescu” Deva, Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță” Deva și Liceul Teoretic ,,Teglas Gabor” Deva.

Proiectul educațional desfășurat în școlile devene este susținut financiar de Primăria Municipiului Deva, care împreună cu celelelalte instituții implicate doresc să se asigure că elevii înțeleg că sănătatea lor și viitorul lor este în pericol atunci când aleg să consume droguri.

Efectele periculoase ale drogurilor

Drogurile creează dependență fizică și psihică, afectează organismul, provoacă halucinații, boli mintale, tonusul muscular este diminuat, scade capacitatea de concentrare și de a învăța etc. Odată cu consumul de droguri se înmulțesc și infracțiunile.

Studiile de specialitate arată că tinerii care fumează iarbă înainte de vârsta de 15 ani sunt de patru ori mai susceptibili să dezvolte o boală psihotică. Explicația pentru acest lucru este faptul că, în perioada de pubertate, creierul încă se dezvoltă.

Vârsta medie de debut în consumul de droguri din România este de 10-11 ani, iar canabisul este cea mai consumată substanță, conform Agenției Naționale Antidrog.

UPT acordă 100 de premii învaloare de 1000 de euro fiecare, pentru elevii merituoși

În contextul apropierii Centenarului existenței sale, Universitatea Politehnica Timișoara a demarat proiectul Politehnica™ 100% performanță (100 de politehniști de succes pentru 100 de liceeni merituoși), cu scopul de a identifica și sprijini 100 de tineri cu capacități deosebite din liceele din regiune și nu numai.

Suma alocatăpremieriiva fi constituită din aportulfinanciaradus de absolvenți de succesaiUniversității Politehnica Timișoara (care vor fi și mentoripentrucei 100 de elevi), sponsorizările obținute de la partenerii economici și veniturile proprii ale UPT.

Elevii selectați vor fi invitați la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a înțelege istoria și performanța UPT, vor fi puși în legătură cu 100 de mentori din rândul politehniștilor de succes, li se voracorda premii de excelență în valoare de 1000 de euro fiecare, iar la începutul lunii septembrie, vor participa la o serie de școli de vară organizate pe mai multe domenii. Traseul profesional al celor 100 de elevi merituoși va fi monitorizat și susținut de Universitatea Politehnica Timișoara și dupăacordareapremiilor.

Grupulțintăvizatînproiectestereprezentat de elevi din clasele a X-a și a XI-a din 7 județe(Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Bihor), darproiectul nu exclude participarea la competiție și a altorelevi, din altejudețe.

Selectareaelevilor se va face pebazaunuiclasamentrealizat ca urmare a completăriiunuiformular de înscriere, disponibilpesite-ul UPT, undesuntpostate și Regulamentulcompetiției, precum și Calendarul de desfășurare a proiectului. Formularul de înscriere completat va trebui transmis până în data de 31 mai 2019 la adresa menționată în Regulament.

Elevii selectați pentru premiere vor fi invitați să participe la începutul lunii septembrie la o serie de școli de vară organizate de Universitatea Politehnica Timișoara, iar premierea acestora se va realiza în data de 11 noiembrie 2019, în cadrul Galei aniversare Politehnica ™ 100% performanță, gală ce marchează intrarea Universității Politehnica Timișoara în anul Centenarului. Costurile de cazare, masă și transport pentru elevi pe durata școlilor de vară și a festivității de premiere vor fi suportate de UPT din bugetul proiectului.

Elevii și studenții vor primi 200 de euro de la stat pentru a-și cumpăra calculatoare

Elevii și studenții care provin din familii cu venituri reduse vor putea primi 200 de euro de la stat pentru achiziția unui calculator.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre prin care se acordă tinerilor până în 26 de ani câte 200 de euro pentru achiziţionarea unui computer.

„Astăzi a trecut prin Guvern o hotărâre prin care acordăm tinerilor, elevilor şi studenţilor până în 26 de ani 200 de euro pentru achiziţionarea unui computer. Acest proiect se derulează din 2004 fără întrerupere şi cred că este un lucru pozitiv, pentru că peste 300.000 de elevi şi studenţi au fost beneficiarii acestuia”, a transmis ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, la finalul şedinţei Executivului.

Ea a adăugat că anul acesta, din informaţiile pe care le are MEN, circa 10.000 de elevi şi studenţi ar putea fi beneficiarii acestei hotărâri de Guvern.

Beneficiarii acestui program sunt elevii şi studenţii învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 250 lei pe membru de familie, conform HG 297/03.05.2018 pentru modificarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, aprobată prin HG nr. 1294/2004, publicată în Monitorul Oficial nr. 408/14.05.2018.

Bonul reprezintă echivalentul în lei a sumei de 200 de euro și este destinat achiziției de calculatoare. Anul acesta, bonurile au culoare roșie, spre deosebire de 2018, când au fost violet.

Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Pentru obținerea ajutorului aferent achiziționării unui calculator în baza legii nr. 269/2004, beneficiarii întocmesc o cerere pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul.

La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii, cu excepția: alocației de stat, alocației familiale complementare și a alocației de susținere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii și burselor sociale, precum și a tuturor drepturilor sociale care, potrivit legii, sunt exceptate de la stabilirea altor drepturi și obligații.

Stabilirea numărului de beneficiari se va face în limita sumei alocate acestui program, sumă cuprinsă în bugetul Ministerului Educaţiei Naționale, conform legislaţiei în vigoare.

Calendarul pentru 2019 este următorul:

 • depunerea cererilor – până la 19 aprilie
 • evaluarea cererilor de către comisiile din unităţile şi instituţiile de învăţământ împreună cu comisiile de anchetă socială – 22 aprilie – 13 mai
 • centralizarea cererilor la Comisia centrală, prin intermediul portalului dedicat – 14 mai – 24 mai
 • afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naționale a listei de cereri eligibile – 31 mai
 • afişarea în fiecare unitate de învăţământ a listei beneficiarilor – 5 iunie
 • depunerea contestaţiilor – 6 iunie
 • rezolvarea contestatiilor: 6 – 20 iunie
 • afișarea rezultatului contestațiilor pe portalul dedicat și în fiecare unitate de învățământ – 21 iunie
 • afişarea pe portalul Ministerului Educaţiei Naționale a listei de beneficiari aprobată prin ordin de ministru – 4 iulie
 • achiziția bonurilor valorice de către Ministerul Educatiei Naționale: 5 – 19 iulie
 • eliberarea bonurilor valorice către beneficiari: 22 iulie – 9 august
 • achiziționarea de calculatoare: 24 iulie – 10 octombrie
 • depunerea copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți: 25 iulie – 15 octombrie
 • depunerea de către operatorii economici a bonurilor valorice, a copiilor de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia județeană, respectiv la comisiile din instituțiile de învățământ superior; înregistrarea operatorilor economici pe portalul dedicat: 25 iulie – 31 octombrie
 • decontarea către operatorii economici: 30 iulie – 20 noiembrie. Sursa: agerpres.ro

Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!

Circa 1500 de elevi vin la cea de-a VI-a ediție a manifestării.

Cea de-a VI-a ediție a evenimentului „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!” vine cu o serie de noutăți. Circa 1500 de elevi din toată țara și din Republica Moldova (un record de participare) vin la Universitatea Politehnica Timișoara unde vor avea ocazia să cunoască mediul universitar tehnic timișorean, oferta de studii a Politehnicii, vor putea să-și verifice cunoștințele în domeniile de interes prin participarea la concursurile organizate de facultăți, vor lua contact cu cei care sunt deja studenți și vor cunoaşte îndeaproape orașul Timișoara.

Acțiunea, care este una de tradiţie, aflată deja la cea de-a VI-a ediţie, se adresează elevilor de liceu și vizează informarea și familiarizarea lor cu mediul universitar, în scopul asigurării unei mai bune tranziții a absolvenților de liceu spre învățământul superior și orientarea lor către o carieră de succes.

Elevii, din clasele IX – XII, din județele Alba, Argeș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și din Republica Moldova, vin să participe la cele 8 concursuri naționale organizate de facultățile din cadrul UPT.

În premieră, în acest an, competițiile vor fi organizate în două weekend-uri consecutive. Astfel, în zilele de 5 – 7 aprilie 2019, se vor desfășura următoarele concursuri:

 • Concursul de Arhitectură „Hans Fackelmann” – Facultatea de Arhitectură și Urbanism
 • Concursulnațional de idei „Environmental Protection-Smart and Sustainable Generation” – Facultatea de Chimie și IngineriaMediului
 • „Conctrucțiile: tradiție și viitor” – Facultatea de Construcții
 • Concursulprofesional de idei „Intelligent Electricity Generation” – Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică
 • „Managementul și marketingul piramidei” – Facultatea de Management în Producție și Transporturi
 • Concursul de aptitudini în domeniul mecanic și mecatronic – Facultatea de Mecanică.

Deschiderea festivă va avea loc vineri, 5 aprilie, ora 15:00, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al UPT, după care concursurile se vor desfășura sâmbătă, 6 aprilie, începând cu ora 9:00.

După o săptămână, în 13 aprilie, începând cu ora 9:00, se vor desfășura celelalte două concursuri:

 • Concursul de matematică „Valeriu Alaci” – Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale
 • Olimpiadele Comunicării – Facultatea de Științe ale Comunicării.

Ocupanții locurilor I, II și III de la fiecare dintre cele 8 concursuri se pot înscrie la Universitatea Politehnica Timișoara fără a mai susține concurs de admitere.

Costurile pentru transportul, cazarea și masa elevilor și a profesorilor însoțitori sunt suportate de către Universitatea Politehnica.

Începe a doua etapă de înscriere în învăţământul primar

Cea de-a doua etapă de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019 – 2020, care se adresează copiilor care nu au fost înscrişi sau nu au participat în prima etapă, începe marţi şi se încheie pe 8 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Conform metodologiei de înscriere, în săptămâna 12 – 19 aprilie, inspectoratele şcolare vor centraliza şi soluţiona cererile părinţilor/tutorilor legal instituiţi/reprezentanţilor legali ai copiilor care nu au fost încă înscrişi în vreo unitate de învăţământ, având în vedere, cu prioritate, interesul educaţional al minorului.

În prima etapă de înscriere în învăţământul primar au fost depuse la nivel naţional 150.084 de cereri, aminteşte Agerpres.

Astfel, dintre cererile depuse în perioada 4 – 22 martie, 128.703 (85,8%) vizează copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019, inclusiv, iar 21.381 de cereri (14,2%) – copii care împlinesc vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, inclusiv.

Concursul “Citeşti şi câştigi!” se lansează în 10 aprilie

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, lansează în ziua de 10 aprilie 2019, ora 13.00, în incinta Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, a VI-a ediție a concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”.

De-a lungul celor cinci ani care au trecut de la prima sa ediție, din anul 2014, concursul a înregistrat un progres evident, calitatea acestuia, numărul colegiilor/ liceelor participante, precum și impactul asupra publicului fiind pe o traiectorie ascendentă. Am început cu participarea la concurs a 8 colegii/ licee din Deva, iar ediția din acest an aduce în fața juriului echipe din 27 de licee și colegii din tot județul Hunedoara, participare record. Toate edițiile au fost urmărite cu mare interes, ecourile care au ajuns la noi fiind extrem de favorabile.
De fiecare dată, concursul a fost pregătit cu profesionalism de o echipă de bibliotecari care au formulat întrebări de diferite grade de dificultate din cinci domenii: științe, artă/sport, literatură, geografie și istorie. Întrebările sunt concepute în așa fel încât răspunsul să poată fi oferit dacă elevii au parcurs cu seriozitate întreaga bibliografie pe care biblioteca le-a pus-o din timp la dispoziție. Cei care vor citi și vor aprofunda vor câștiga. Colegiile/ liceele participante la această ediție sunt următoarele: Liceul Teoretic „Avram Iancu” BRAD, Colegiul Național „Decebal” DEVA, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” DEVA, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” DEVA, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” DEVA, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” DEVA, Liceul Tehnologic „Transilvania” DEVA, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” DEVA, Liceul Teoretic „Teglas Gabor” DEVA, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” GEOAGIU, Liceul Teoretic Ghelari, Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” HAŢEG, Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” HUNEDOARA, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” HUNEDOARA, Liceul Tehnologic „Matei Corvin” HUNEDOARA, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” HUNEDOARA, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” ILIA, Liceul Tehnologic Lupeni LUPENI, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” LUPENI, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” ORĂŞTIE, Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” ORĂŞTIE, Colegiul Economic „Hermes” PETROŞANI, Colegiul Național „Mihai Eminescu” PETROŞANI, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” PETROŞANI, Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop SILVAŞU DE SUS, Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” SIMERIA, Liceul Tehnologic „Retezat” URICANI.
Anul acesta sloganul sub care se va desfășura concursul „Citești și câștigi!” este „Promovăm mișcarea!” și am pornit de la dictonul binecunoscut al romanilor „mens sana in corpore sano”. O minte sănătoasă se poate dezvolta doar într-un corp sănătos, iar mișcarea este una dintre componentele necesare sănătății.
Anul acesta, pentru a ne respecta sloganul, premiile vor fi adaptate mesajului de promovare a mișcării, astfel că printre premii se vor găsi trotinete electrice, biciclete, balance boards, alese special pentru a-i îndemna pe elevi să iasă în aer liber cu ele.
Premiile au fost procurate datorită generozității unor sponsori cu care avem o rodnică și statornică colaborare: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Eurosport DHS S.A., Ingeco S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, The Refresh Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva.
În data de 10 aprilie 2019, colegiile și liceele participante vor fi repartizate în opt grupe prin tragere la sorți și se vor stabili datele confruntărilor. Concursul propriu-zis va începe în ziua de 30 septembrie 2019, iar finala mare va avea loc în data de 4 decembrie 2019.
Acest concurs va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituției și în reluare pe postul local de televiziune UNU TV.
Sperăm că interesul pentru concurs, pentru toate confruntările ce vor avea loc va fi la fel de viu ca și la edițiile din anii precedenți.

Olimpiada Mind Lab, etapa regională, la Palatul Magna Curia

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, va găzdui în data de 30 martie 2019 un eveniment inedit: etapa regională a Olimpiadei Mind Lab. Evenimentul se va desfășura la sediul instituției din Palatul Magna Curia, începând cu ora 10.00.

Olimpiada Mind Lab este un eveniment educaţional ce reuneşte copii din toată lumea într-un minunat campionat al jocurilor de gândire. Evenimentul olimpic, organizat în 2019 pentru al treisprezecelea an consecutiv, se adresează elevilor cu vârsta între 9 şi 13 ani. Sute de mii de elevi de pe toate continentele luptă pentru onoarea de a-şi reprezenta clasa, şcoala şi apoi ţara într-o competiţie internaţională, ce aduce la masa de joc cei mai buni jucători de Abalone, Dame, Quoridor şi Octi, jocuri ce fac parte din Programul educațional Mind Lab”, a declarat Florin Petruț, partenerul zonal al Mind Lab România.

Astfel, programul Mind Lab se bazează pe o metodă educaţională inovatoare, unică, de dezvoltare a competențelor necesare vieții de zi cu zi a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 şi 14 ani. El „susţine formarea sistematică de abilităţi, pe trei zone de dezvoltare: abilităţi la nivel cognitiv, la nivel social şi abilităţi din sfera inteligenţei emoţionale. Acest proces se realizează prin jocuri de gândire, jocuri prin care copiii pot experimenta şi exersa, într-un mod creativ, abilităţile învăţate. Programul Mind Lab facilitează, pe baza unui curriculum proiectat pe nivele de vârstă, învăţarea de către copii a unor metode şi strategii pe care le aplică atât în timpul jocului, cât şi în situaţii reale de viaţă. Experienţa ludică, esenţa acestui program, este în aceeaşi măsură plăcută, captivantă şi emoţionantă, stimulând puternic motivaţia şi entuziasmul copiilor şi constituie un fundament solid procesului de învăţare, bazat pe experienţă directă”, a mai precizat Florin Petruț.

Dintre valorile olimpice și obiective sunt amintite promovarea respectului mutual, toleranţa, onestitatea şi corectitudinea, atât în joc cât şi în viaţa de zi cu zi; reunirea copiilor din diverse medii şi culturi în faţa unui obiectiv comun; punerea în practică a strategiilor de gândire Mind Lab, a abilităţilor emoţionale şi sociale dobândite; promovarea unei culturi a jocurilor de gândire la scară mondială.

„Până în prezent programul Mind Lab a fost aplicat cu succes în mii de instituții educaţionale şi a îmbogăţit vieţile a mai mult de două milioane de copii din aproape 40 de ţări, printre care SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, România, Ungaria, Australia, Noua Zeelandă, Israel, Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Brazilia, Mexic, Chile şi altele”, se mai arată în prezentarea partenerului zonal, Florin Petruț (tel. 0723 288 327 ; e-mail: sibiu@mindlab.ro).

Acţiune dedicată Zilei Internaţionale a Pădurii la Râu de Mori

Astăzi, 21 Martie, se sărbătoreşte Ziua Internațională a Pădurii.

Cu acest prilej, Administrația Parcului Național Retezat, în colaborare cu Şcoala Generală din comuna Râu de Mori, a desfăşurat o serie de activități educative cu privire la tipurile de arbori regăsiți pe suprafața parcului.

Echipele: Rangerii pădurii, Ajutorul pădurii, Pădurarii veseli, Tricolorii şi Brăduleții au dat dovadă de curiozitate, creativitate şi spirit de echipă în realizarea activităților.

Acţiunea de astăzi se înscrie în dorinţa de participare activă la educația ecologică a copiilor mari şi mici.