Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă în România de Sfintele Paști

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în seara zilei de sâmbătă, 27 aprilie 2019, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce Sfânta Lumină de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special.

Sfânta Lumină va fi oferită la slujba de Înviere (orele 24.00) de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala Patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi celelalte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul internațional „Henri Coandă” din Bucureşti (salonul oficial), în seara zilei de 27 aprilie 2019, în jurul orei 18.30, pentru a primi Sfânta Lumină de la Ierusalim.   

Biroul de presă al Patriarhiei Române

În atenția absolvenţilor promoției 2019

Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara informează absolvenţii promoţiei 2019 că, în termen de 60 de zile de la absolvire, sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de toate serviciile puse la dispoziţie de AJOFM în scopul integrării acestora pe piaţa forţei de muncă.

Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Astfel, absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora își au domiciliul, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, servicii gratuite de formare profesională, precum și de facilități financiare.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sunt:

 • actul de identitate, în original şi copie;
 • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie;
 • adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă a fost sau nu promovat examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 01 iunie 2019, potrivit prevederilor Ordinului nr. 3.220/19 februarie 2018 al Ministrului Educaţiei Naționale conform căruia „cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 31 mai 2019”.

Elevii care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, se pot înregistra în evidențele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la Agenţiile Locale şi Punctele de Lucrudin raza de domiciliu/reşedinţă, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj dacă:

 • nu urmează o formă de învăţământ;
 • nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţăîn vigoare (mai mici de 500 lei).

Se consideră că nu au reuşit să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Indemnizația de șomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constăîntr-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie de 1.500 lei lei, plătită în 2 tranșe.

În cazul în care absolvenţii nu se prezintăîn intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de toate serviciile oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, însă pierd dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Facem precizarea că în, perioada mai – iunie 2019, AJOFM Hunedoara va derula în unitățile de învățământ din județul Hunedoara o campanie de informare și consiliere a viitorilor absolvenți.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la Agenţiile Locale şi Punctele de Lucru ale AJOFM Hunedoara din raza de domiciliu sau reşedinţă.

Capturi record de tutun în prima parte a anului 2019

Aproape 27 de tone de tutun vrac și în diferite stadii de prelucrare au fost descoperite și ridicate de polițiști, în prima parte a anului 2019, reprezentând o creștere cu 630% față de aceeași perioadă a anului trecut. Valoarea accizei aferente acestei cantități de tutun depășește 11 milioane de lei.

Utilizarea în producția ilegală de țigarete a acestei cantități ar fi condus la introducerea pe piața neagră a peste 38 milioane de țigarete, a căror valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 20 milioane lei.

Alte peste 12 milioane de țigarete au fost indisponibilizate în același interval de timp, 1.066 de persoane fiind cercetate în 862 de dosare penale, instrumentate de polițiști pe această linie.

Au fost constatate 932 de infracțiuni (821 prevăzute de Codul vamal, 61 prevăzute de Codul fiscal și 50 de infracțiuni de evaziune fiscală) și s-au aplicat 1.187 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei.

Polițiștii din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice au acționat, fie individual, fie în colaborare cu reprezentanții altor structuri din cadrul Poliției Române (ordine publică, poliție rutieră, poliție transporturi și de la combaterea criminalității organizate) efectuând, la nivel național, acțiuni specifice pentru descoperirea activităților ilegale din acest domeniu.

Exemple semnificative:

• La data de 15 martie 2019, polițiștii de investigare a criminalităţii economice au efectuat 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite şi la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetățeni bulgari și români ar fi introdus, în mod frecvent, în România, tutun și frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoțire a mărfii cu destinatar societăți comerciale din alte state din Uniunea Europeană.

În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locații clandestine din țară și transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat.

Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.

În urma activităților, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 15 tone de tutun ( în diferite stadii de prelucrare), 17.361 de țigarete, 13 instalații artizanale de prelucrat tutun, peste 35.000 de tuburi de țigarete, precum și 174.200 de lei și 3.000 de euro.

Au fost audiate peste 60 de persoane, cinci dintre ele fiind plasate sub control judiciar.

• Polițiștii de la transporturi au efectuat, la data de 6 martie 2019, 1.050 de percheziții pe colete trimise prin corespondență, acestea vizând traficul cu tutun prelucrat și eludarea plății accizei la bugetul de stat.

Aceste acțiuni au avut la bază o documentare informativă minuțioasă, reușindu-se astfel confiscarea a 1.600 de kg. de tutun prelucrat, supus accizării. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la aproximativ 140.000 de euro.

De asemenea, în urma perchezițiilor efectuate, au mai fost identificate tuburi și filtre pentru țigarete, dar și o mașină de fabricat țigarete. Dacă toate acestea ar fi ajuns la destinatari, s-ar fi putut confecționa aproape 2.000.000 de țigarete contrafăcute (estimativ, aproape două tir-uri) care ar fi ajuns pe piața neagră din România, putând afecta, totodată, sănătatea consumatorilor. Sursa:www.politiaromana.ro

Medalie de aur la Geneva pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Din partea Guvernului României, diplomă și plachetă.

În perioada 10-14 aprilie 2019 Universitatea Politehnica Timișoara a participat la cea de-a 47-a ediție a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva – Elveția 2019 . Universitatea Politehnica Timișoara a obținut o medalie de aur și un Premiu Taiwan pentru invenția „Memorie portabilă flash de tip stick pe interfață Ethernet”, autori: Roland Szabo și Aurel Gontean, cadre didactice de la Facultatea de Electronică, Telecomunicatii și Tehnologii Informaționale a UPT.

Invenţia se referă la o memorie flash portabilă pe interfaţă Ethernet, destinată să mărească viteza de transfer la copierea fişierelor mici şi/sau să mărească distanţa de transfer. Memoria, conform invenţiei, cuprinde o mufă Ethernet de tip tată, montată pe o placă cu circuite imprimate având un controler Ethernet şi o memorie flash care primeşte semnalul de tact de la un cristal de cuarţ şi, opţional, un LED şi un comutator pentru protecţie la scriere, alimentate de un regulator de 3,3 V sau 5 V, alimentarea plăcii de la o sursă de tensiune electrică fiind realizată cu ajutorul unor mufe de alimentare, al unei baterii sau al unei bobine de alimentare fără fir. Această memorie portabilă flash de tip „stick” pe interfață Ethernet se poate implementa în sisteme deja existente. Se poate alimenta de la o sursă de tensiune, cum ar fi un transformator, o baterie sau de la USB.

Invenția prezintă următoarele avantaje:

– Posibilitatea de a avea o memorie portabilă flash de tip „stick” cu viteză de scriere/citire mult mai mare (chiar și la fișiere multe și mici) decât celelalte soluții de memorii portabile flash de tip „stick” pe interfață USB;

– Simplitate;

– Compatibilitate cu sisteme de swich-uri și PC-uri deja existente.

Standul României a fost realizat sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, Direcţia Inovare și Infrastructură CDI. La cea de a 47-a ediția a Salonului au participat aproximativ 800 de inventatori din 40 de țări, au fost prezentate peste 1000 de invenții, 30 dintre aceastea aparținând românilor.

Joi, 18 aprilie 2019, Roland Szabo s-a aflat printre cercetătorii premiați de premierul Viorica Dăncilă și ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, în cadrul festivității care a avut loc la Palatul Victoria. Au fost premiaţi cu diplome şi plachete 26 de reprezentanţi ai colectivelor de cercetare laureate anul acesta la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva.

„Ați făcut cinste României prin succesul obținut la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Comunitatea pe care care o reprezentați are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea și progresul societății. Sunteți deschizători de drumuri și munca dvs contribuie la creșterea economică și schimbă în bine viața oamenilor”, le-a transmis Viorica Dăncilă medaliaților români de la Geneva.

Emisiune numismatică cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot

Începând cu data de 22 aprilie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

 • valoare nominală: 10 lei;
 • metal: argint;
 • titlu: 999‰;
 • formă: rotundă;
 • diametru: 37 mm;
 • greutate: 31,103 g;
 • calitate: proof;
 • cant: zimțat.

Aversul monedei redă conacul generalului Berthelot din comuna Fărcădinul de Jos, în prezent General Berthelot, județul Hunedoara, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2019”.

Reversul monedei prezintă portretul lui Henri Mathias Berthelot, inscripțiile în arc de cerc „HENRI MATHIAS BERTHELOT” și anii între care a trăit „1861-1931”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 350,00 lei.

Monedele din argint cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Henri Mathias Berthelot au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Tarifele pentru convorbirile din România către statele din interiorul Europei vor fi plafonate

Începând cu 15 mai, tarifele pentru apeluri fixe si mobile către orice țară din interiorul Spațiului Economic European (statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) nu vor depăși 0,19 euro (fără TVA) pe minut și 0,06 euro pentru un SMS, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
 
Apelurile internaționale în SEE

Apelurile internaționale în SEE sunt apelurile făcute atunci când consumatorul, aflat în țara unde deține abonamentul, sună pe cineva din altă țară din SEE, în comparație cu apelurile în roaming, care sunt apelurile efectuate de utilizator atunci când călătorește în străinătate. BEREC a realizat un videoclip în care explică diferența între apelurile internaționale în SEE și „Roam like at home”.

Plafoanele tarifare de 0,19 euro pe minut pentru apeluri și 0,06 euro pentru SMS se aplică doar apelurilor și SMS-urilor către numere din SEE care sunt tarifate în funcție de consumul efectiv, nu și celor care sunt incluse în abonamente/(extra) opțiuni deja achizitionate. Totuși, după epuizarea minutelor sau SMS-urilor incluse, tariful aplicabil trebuie să respecte plafonul reglementat.

Unde se aplică aceste tarife

Aria de aplicare a acestor plafoane este identică ariei de aplicare a regulamentului european „Roam like at home”. Mai exact, tarifele plafonate pentru convorbirile internaționale se aplică în statele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein. De asemenea, acestea sunt valabile și pe anumite teritorii europene „îndepărtate”, respectiv în Guyana Franceză, în insulele Guadelupa, Martinica, Mayotte, Reunion, Saint-Martin (numai partea insulei care aparține de Franța), Azore, Madeira și Canare, în insulele Lland. Aplicarea prevederilor art. 5a din Regulamentul nr. 2015/2120 în ceea ce privește apelurile sau SMS-urile către numere din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, respectiv catre numere din Gibraltar depinde de evoluția negocierilor privind Brexit-ul. În conformitate cu prevederile din Regulamentului (UE) 2018/1971 al Parlamentului European și al Consiliului, plafoanele pentru comunicațiile în interiorul UE sunt valabile pentru o perioadă de 5 ani, începând cu 15 mai 2019./www.alba24.ro

A fost semnat contractul pentru Autostrada Sibiu-Piteşti

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A – CNAIR a semnat duminică contractul pentru primul lot din Autostrada Sibiu-Pitești.

Porțiunea de autostradă cuprinsă între Sibiu și Boiţa va fi construită de austriecii de la Porr Construct. Aceștia au mai realizat în România o porțiune din autostrada Sebeș – Turda, dată în folosință anul trecut.
Valoarea contractului pentru realizarea celor 13 km de autostradă, este de aproximativ 613 milioane lei fără TVA.  Constructorul va avea la dispoziție un an pentru proiectare și alți trei ani pentru execuție. Acesta şi-a asumat și o garanție a lucrărilor de 10 ani.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi: Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti. Autostrada va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri. (Foto: arhivă)

Echipamente moderne de detectare a eventualelor scăpări de gaze naturale

Delgaz Grid investeşte peste 7 milioane de lei în echipamente moderne de detectare a eventualelor scăpări de gaze naturale din reţelele de distribuţie.

Celor trei autolaboratoare echipate cu tehnologia laser, achiziţionate anul trecut, li se alătură alte două din această lună. Echipele Delgaz Grid vor fi dotate, în acest an, cu 430 de aparate de detectare care folosesc tehnologie de vârf;

 Un rol important în ceea ce priveşte siguranţa sistemului de distribuţie îl are activitatea de detectare a potenţialelor scăpări de gaz. Pentru ca această activitate să se desfăşoare în condiţii optime, anul trecut compania a achiziţionat trei autolaboratoare de detectare a gazelor naturale, care au fost alocate zonelor Tîrgu Mureş, Iaşi şi Cluj, precum şi 21 de aparate de detectare cu tehnologie laser, investiţia totală fiind de aproape 3 milioane de lei.

Autolaboratoarele sunt echipate cu cea mai nouă tehnologie de analiză scăpări gaz, prin spectroscopie laser. Datele furnizate de acest echipament performant sunt procesate de o aplicaţie, instalată pe laptopul autovehiculului. Aplicaţia permite corelarea instantanee a datelor furnizate de echipament cu o hartă a zonei de lucru. La finalul zilei se obţine un raport, cu înregistrarea automată a traseului, pe care s-a deplasat autolaboratorul şi marcarea exactă a tuturor scăpărilor de gaze naturale, identificate prin coordonate GPS. În baza acestor informaţii, se planifică activitatea de mentenanţă a sistemului de distribuţie. Autolaboratorul are viteza de deplasare în lucru de 15-25 km/h şi o rază de acţiune de 8 metri (4 metri stânga/dreapta faţă de axul maşinii).

În acest an, suma totală, investită în achiziţia autolaboratoarelor şi aparaturii de detectare, va depăşi 7 milioane de lei. În această lună, 2 noi autolaboratoare vor ajunge la Timişoara şi Sibiu. Totodată, echipele specializate ale companiei vor fi dotate cu 430 de aparate noi, de detectare a gazelor naturale, la distanţă, în medii explozive, la instalaţiile de utilizare, precum şi cu aparate de detectare a monoxidului de carbon şi a biogazului. La acestea se adaugă 130 de ansambluri, formate  din aplicaţii şi accesorii de detectare, pentru aparatele de detectare.

Compania Delgaz Grid investeşte sume semnificative în proiecte destinate creşterii siguranţei in exploatare a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale, anul trecut fiind investiţi nu mai putin de 487 milioane de lei (105 milioane euro), în special, pentru modernizarea reţelei de distributie a energiei electrice şi a celei de gaze naturale.

Urmare a eforturilor companiei, de a investi masiv, în reabilitarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, defectele depistate pe acestea, cu ocazia activitatilor de detectare, s-au redus, in anul 2018, cu cca 50%, comparativ cu anul 2010.

Locuri de muncă în Austria, Belgia, Germania, Norvegia, Ungaria, prin EURES

Prin sistemul EURES, începând cu data de 9 aprilie 2019, sunt posturi disponibile în Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Slovacia, Ungaria.

Lista posturilor vacante:

AUSTRIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Montator de mobilă – 30 de posturi – cunoştinţe bune de limba germană – 31 mai 2019

BELGIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Şofer categoria C – 1 – cunoştinte de limba engleză/olandeză – 11 aprilie 2019

Manager proiect -1 – engleza, olandeza -11 aprilie 2019

Operator la maşini/ utilaje pt. fabricarea produselor din carton – 5 – cunostinte bune de limba engleză – 11 aprilie 2019

Consultant tehnic – 1 – engleza, olandeza – 20 aprilie 2019

Consultant afaceri – 1 – engleza, olandeza – 20 aprilie 2019

Inginer de sistem IT (inginer DevOps) – 1 post – limba engleză – bine – 8 mai 2019

CROAŢIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Animator hotel – 20 – engleza – 15 aprilie 2019

DANEMARCA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Lucrător în fermă – 1 – cunostinte de limba engleza, scris si vorbit – 30 aprilie 2019

GERMANIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Şofer de camion – 2 posturi – cunostinte de limba germana – nivel A2 sau de limba engleza – nivel B1 – 19 aprilie 2019

Operator maşini CNC – 2 posturi – cunostinte de limba germana – nivel A2 -20 aprilie 2019

Măcelar – 3 posturi – cunostinte de limba germana – nivel A2 – 20 aprilie 2019

Mecanic masini industriale – 1 – cunostinte foarte bune de limba engleza – nivel B2 – 15 aprilie 2019

Şofer camion pe distante lungi – 4 – cunostinte bune de limba germana sau engleza – 31 mai 2019

Comandant de navă – 1 – cunostinte foarte bune de limba germana – min. nivel B2 -31 mai 2019

Marinar – 2 – cunostinte de limba germana – min. nivel A2 – 31 mai 2019

Şofer de autobuz (f/) – 1 – cunostinte bune de limba germana – nivel A2/B1 – 30 aprilie 2019

Manipulant bagaje – 10 – cunostinte de limba germana – min. nivel A2 si de limba engleza – min. nivel B1 – 30 aprilie 2019

Operator spălări industriale – 15 – cunostinte de limba germana – nivel A1/A2 -25 mai 2019

Inspector tehnic de tren (f/b) – 7 – cunostinte bune de limba germana – min. nivel B1 -27 mai 2019

Specialist siguranţă transport pe calea ferată (f/b) – 7 – cunostinte bune de limba germana – min. nivel B1 – 27 mai 2019

Grădinar (f/b) – 7 – cunostinte bune de limba germana – min. nivel B1 – 27 mai 2019

Cusător (f/b) – 1 – cunostinte de baza de limba germana – 27 mai 2019

IRLANDA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Sudor/ montator – 1 – limba engleza – nivel începător – 30 aprilie 2019

Operator CNC – 4 – limba engleza nivel mediu – 30 aprilie 2019

MAREA BRITANIE

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Farmacişti – 15 posturi – engleză – 31 mai 2019

NORVEGIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Vopsitor auto/tehnician de reparaţii – 5 posturi – limba engleză – 1 mai 2019

Medic hematolog – 1 – limba engleză- bună comunicare (oral şi scris) – 15 iunie 2019

Maestru pizzar – 1 – limba engleză – 20 aprilie 2019

Lucrător la fermă – 1 – limba engleză, limba norvegiană/ altă limbă scandinavă – avantaj -13 aprilie 2019

Asistent îngrijitor curăţenie – 1 – limba engleză, limba norvegiană/ altă limbă scandinavă -avantaj – 13 aprilie 2019

Electrician – 10 – limba engleză – 1 iunie 2019

Instalator ventilaţie – 10 – limba engleză – 1 iunie 2019

Mecanic auto – 4 – limba engleză – min. nivel B1 – 31 decembrie 2019

Vopsitor auto – 4 – limba engleză – min. nivel B1 – 31 decembrie 2019

Tinichigiu auto – 4 – limba engleză – min. nivel B1 – 31 decembrie 2019

OLANDA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Culegător căpşuni – 5 posturi – engleza sau germana minim conversaţional – 10 mai 2019

Culegător sparanghel – 3 posturi – engleza minim conversaţional – 10 aprilie 2019

Procesatori de flori şi plante în sere – 15 – engleza conversaţional – 30 aprilie 2019

SLOVACIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Sticlar – 12 posturi – 31 decembrie 2019

UNGARIA

Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă

Sudor – 5 posturi – engleza sau sârba la nivel minimal – 5 mai 2019

Montator structuri metalice – 5 posturi – avantaj limba engleză sau sârbă, nivel minimal – 5 mai 2019

Electrician -5 – limba maghiară – 1 mai 2019

O echipă de căutare-salvare canină a reprezentat judeţul la Vigorous Warrior 2019

ISU Hunedoara este reprezentat la exerciţiul NATO, cu profil medical Vigorous Warrior 2019, de o echipă de căutare-salvare canină.

Plutonierul adjutant Graţian Dâncșorean cu Diamond şi Rocky, un ciobănesc belgian şi un ciobănesc german, participă la operaţiunile de căutare-salvare a persoanelor surprinse sub dărâmături sau izolate în pădure.

Exercițiul NATO Vigorous Warrior 2019 se desfășoară în baza militară Cincu cu scopul de a consolida cooperarea între civili şi militari în efortul de a salva victime rezultate în urma unor dezastre naturale sau explozii.

Simularea prevede acţiuni de căutare salvare a oamenilor surprinși sub dărâmături cu echipaje canine, salvarea victimelor şi tratarea lor în punctul medical avansat.

La exerciţiu participă specialiști din Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General de Aviaţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră dar și voluntari ai Asociaţiei Câini de Salvare Transilvania. Sursa: ISU Hunedoara

Copiii românilor din Italia au (re)descoperit arhitectura românească

În vara anului 2018, un grup de 8 studenți de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara, coordonați de lect.dr.arh. Cristina Povian, a participat la o frumoasă poveste în 5 sate timișene (Balinț, Bodo, Criciova, Jdioara și Cireșu), în cadrul „Școlii de vară non-formale”.

Aceștia, alături de cadrele didactice din localitățile menționate au proiectat, în școlile generale, filmulețe în care le-au arătat copiilor ce înseamnă arhitectura, au explorat, prin jocuri interactive, forme geometrice și au construit căsuțe din carton pe care, alături de micuții elevi, le-au pictat. Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Asociația Alternativ Ed.

În această primăvară, mai precis în 4 aprilie 2019, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica Timișoara și Asociația Alternativ Ed, au „exportat” atelierul „Micii arhitecți” tocmai în Italia.

Colega noastră, lect.dr.arh. Cristina Povian, în prezent bursieră Nicolae Iorga, alături de Adriana Ioana  Opriș, cadru didactic de limba și literatura română în cadrul Universității Ca’Foscari și „Quinto I.C. di Padova Donatello” din Padova, au invitat copiii români și pe cei italieni să se familiarizeze cu arhitectura și cultura tradițională românească. Întreaga activitate se-a desfășurat sub forma unei prezentări interactive coordonată de Cristina Povian și Adriana Ioana Opriș, urmată de un atelier de creație în cadrul căruia copiii au decorat căsuțe din carton cu motive și simboluri vernaculare românești. Astfel, cei mici și-au putut sedimenta informațiile nou descoperite cu ajutorul atelierului educațional non-formal, care  invită copiii din diferite medii culturale la explorare, investigare și socializare.

Filmulețele prezentate i-au plimbat pe copii în tururi virtuale prin Muzeul Țăranului Român din București și prin Muzeul Astra din Sibiu. Totodată acestea le-au oferit informații despre bogăția arhitecturală a țării lor, precum și o sursă de inspirație în pictarea și decorarea căsuțelor din carton, cu care micii arhitecții au realizat un sat tradițional românesc.

Evenimentul a fost susținut de Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, prin directorul acestuia, dl Grigore Arbore Popescu.

Dacia-papamobil pentru Suveranul Pontif, la vizita în România

Dacia Renault lucrează la două papamobile cu care Suveranul Pontif va vizita România.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a declarat recent că sunt aşteptaţi 150.000 de oameni care să participe la vizita de 90 de minute a Suveranului Pontif, iar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice au confirmat că este vorba de persoane din toată ţările împrejurătoare şi din toate părţile ţării care şi-au manifestat deja intenţia de a veni la Iaşi. Potrivit edilului, papamobilul va fi o maşină românească.

„Tot ceea ce ne dorim e să transmitem mesajul că Iaşul şi România sunt vizibile ca elemente de identitate. Voi face o dezvăluire, papamobilul va fi românesc. Este promisiunea grupului Dacia Renault, care deja lucrează la cele două papamobile cu ajutorul cărora Papa Francisc va vizita România”, a declarat Mihai Chirica, primarul din Iași, în conferinţa de presă organizată de Dieceza Romano-Catolică Iaşi.

Este vorba de două Dacia Duster albe, fără habitaclu, în locul lor fiind amplasaţi doi pereţi verticali, care vor fi construite la uzinele de la Piteşti şi care vor fi ulterior donate de către grup Vaticanului pentru uzul ulterior al Papei Francisc. Sursa: /www.transilvaniabusiness.ro

Hunedoara nu e în topul exportatorilor pe 2018

Argeș, Timiș, Olt, Sibiu, Arad, Alba, Dolj, Maramureș, Brașov și Sălaș au fost, în primele 11 luni din 2018, în topul județelor cu balanță pozitivă în ceea ce privește valoarea exporturilor și a importurilor, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Pe ultimu loc se află municipiul București, cu un deficit de peste 12 miliarde de euro, dar și județe precum Ilfov, Prahova, Constanța, Cluj sau Mureș.

Potrivit statisticii, la nivel național, diferența export/import era pe minus cu aproape 14 miliarde de euro.

 • Total importuri (în primele 11 luni din 2018):  76.545.466.000 euro
 • Total exporturi (în primele 11 luni din 2018): 63.128.393.000 euro
 • Diferență exporturi – importuri (în primele 11 luni din 2018): -13.945.979.000 euro.
 • TOP județe după importuri (primele 11 luni din 2018):
  1. Municipiul București : 22.556.940.000 euro
  2. Ilfov : 6.555.835.000 euro
  3. Timiș : 5.548.881.000 euro
  4. Argeș : 4.370.951.000 euro
  5. Prahova : 3.530.804.000 euro
  6. Constanța : 3.004.325.000 euro
  7. Brașov : 2.963.870.000 euro
  8. Arad : 2.930.224.000 euro
  9. Cluj : 2.553.781.000 euro
  10. Sibiu : 2.371.210.000 euro
  11. Dolj : 2.011.278.000 euro
  12. Alba : 1.986.359.000 euro
  13. Bihor : 1.741.274.000 euro
  14. Mureș : 1.200.934.000 euro
  15. Galați : 1.172.357.000 euro
  16. Satu Mare : 989.056.000 euro
  17. Maramureș : 928.004.000 euro
  18. Iași : 890.882.000 euro
  19. Bacău : 803.440.000 euro
  20. Olt : 779.250.000 euro
  21. Bistrița-Năsăud : 646.071.000 euro
  22. Dâmbovița : 633.436.000 euro
  23. Suceava : 620.090.000 euro
  24. Hunedoara : 599.266.000 euro
  25. Buzău : 472.599.000 euro
  26. Harghita : 407.143.000 euro
  27. Neamț : 402.345.000 euro
  28. Sălaj : 332.554.000 euro
  29. Vâlcea : 310.641.000 euro
  30. Călărași : 291.870.000 euro
  31. Tulcea : 290.604.000 euro
  32. Covasna : 270.158.000 euro
  33. Vrancea : 260.018.000 euro
  34. Botoșani : 255.412.000 euro
  35. Caraș-Severin : 247.889.000 euro
  36. Ialomița : 181.972.000 euro
  37. Teleorman : 181.038.000 euro
  38. Brăila : 175.214.000 euro
  39. Giurgiu : 167.587.000 euro
  40. Vaslui : 140.865.000 euro
  41. Mehedinți : 80.979.000 euro
  42. Gorj : 44.781.000 euroTOP județe după exporturi (primele 11 luni din 2018):
   1. Municipiul București : 10.482.372.000 euro
   2. Timiș : 6.411.558.000 euro
   3. Argeș : 5.775.285.000 euro
   4. Arad : 3.331.306.000 euro
   5. Brașov : 3.300.686.000 euro
   6. Sibiu : 2.987.093.000 euro
   7. Ilfov : 2.416.755.000 euro
   8. Dolj : 2.403.111.000 euro
   9. Alba : 2.381.496.000 euro
   10. Prahova : 2.254.505.000 euro
   11. Constanța : 1.790.513.000 euro
   12. Bihor : 1.737.298.000 euro
   13. Cluj : 1.598.604.000 euro
   14. Olt : 1.467.106.000 euro
   15. Maramureș : 1.295.388.000 euro
   16. Galați : 992.682.000 euro
   17. Satu Mare : 910.168.000 euro
   18. Mureș : 910.121.000 euro
   19. Iași : 886.598.000 euro
   20. Hunedoara : 760.175.000 euro
   21. Bistrița-Năsăud : 753.855.000 euro
   22. Buzău : 667.445.000 euro
   23. Dâmbovița : 637.196.000 euro
   24. Sălaj : 572.743.000 euro
   25. Bacău : 551.258.000 euro
   26. Tulcea : 512.966.000 euro
   27. Suceava : 504.032.000 euro
   28. Vâlcea : 454.213.000 euro
   29. Neamț : 411.777.000 euro
   30. Caraș-Severin : 323.207.000 euro
   31. Călărași : 318.859.000 euro
   32. Botoșani : 302.585.000 euro
   33. Harghita : 291.933.000 euro
   34. Covasna : 287.652.000 euro
   35. Brăila : 284.886.000 euro
   36. Vrancea : 245.268.000 euro
   37. Ialomița : 171.726.000 euro
   38. Vaslui : 168.683.000 euro
   39. Teleorman : 142.450.000 euro
   40. Mehedinți : 121.760.000 euro
   41. Giurgiu : 79.413.000 euro
   42. Gorj : 59.481.000 euro (Sursa: www.transilvaniabusiness.ro)

Povești despre viață şi credință spuse de un călugăr de la Muntele Athos, la Alba Iulia

Părintele Damaschin Grigoriatul, unul dintre puținii monahi greci athoniți care vorbesc fluent limba română, va vorbi despre numeroasele experiențe întreprinse în cadrul misiunii desfășurate timp de aproape 30 de ani în Africa.

Evenimentul se va desfășura joi, 4 aprilie 2019, începând de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, iar intrarea este liberă.

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia, în colaborare cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Casa de Cultură a Studenților, organizează conferința „Mărturisirea dreptei credințe astăzi. De la misiunea în Africa vrăjitorilor la experiența duhovnicească athonită”, susținută de către părintele Damaschin Grigoriatul de la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos.