Modul de cheltuire a banilor publici și averile obținute dubios, supravegheate de SRI

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a pus în funcţiune un sistemul IT prin care poate controla modul de cheltuire a banilor în instituţii publice, dar şi cât de cinstiţi sunt patronii care au mai multe firme sau angajaţii care au bani mai mulţi decât cei pe care-i declară.

Sistemul ar trebui să poată identifica rapid şi firmele ai căror acţionari sau administratori figurează la mai multe societăţi şi au cazier judiciar, precum şi persoanele fizice în cazul cărora sunt neconcordanţe între venitul declarat şi clădirile, terenul sau maşinile cumpărate, scrie profit.ro. 

”Sistemul respectiv are ca scop dezvoltarea funcției de prevenție, detectare și luare de măsuri pentru reducerea redundanței plăților în zona publică, prevenirea fraudei și abuzurilor și creșterea eficienței în actul guvernamental” potrivit unei informări transmise de Serviciul Român de Informații.
Contractul a fost estimat la 114,46 milioane de lei, fără TVA, și a fost atribuit pentru 95,4 milioane de lei, fără TVA, conform datelor publicate pe SEAP

Pe lângă ”scanarea” atentă a procesului de cheltuire a banului public, noul sistem IT va putea obține informații rapide despre societățile comerciale  și despre acționarii firmelor care lucrează cu statul inclusiv în cazul rambursărilor de TVA./www.alba24.ro

Trenurile Soarelui vor circula din nou de la acest sfârșit de săptămână

Trenurile Soarelui vor începe să circule din nou din acest sfârșit de săptămână şi vor face legătura directă între orașele din țară și stațiunile de pe litoralul Mării Negre dar și Delta Dunării.

Trenurile Soarelui reintră în circulaţie la sfârşitul săptămânii, iar peste 40 de garnituri vor asigura zilnic, timp de aproape trei luni, legături directe din toată ţara cu staţiunile de la Marea Neagră şi Delta Dunării.

Pentru ca toate regiunile ţării să poată fi conectate cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate în perioada verii, 22 trenuri directe (11 tur/11 retur) şi ramurile aferente care pornesc din principalele oraşe vor avea ca destinaţie Constanţa/Mangalia şi retur (şase dintre acestea – 3 tur/3 retur – nu vor tranzita Bucureştiul), iar 32 de trenuri (16 tur/16 retur) vor asigura legătura Capitalei cu litoralul şi retur, 14 din ele (7 tur/7 retur) ajungând până la Mangalia şi retur, restul oprindu-se la Constanţa.

Durata de parcurs între Bucureşti şi Constanţa, pentru trenurile IR fără oprire, este de 1 oră şi 58 de minute.

“Între Constanţa şi Mangalia vor exista legături frecvente cu trenul, fiind astfel deservite toate staţiunile de pe litoral. Trenurile InterRegio sunt dotate cu instalaţii de climatizare, iar trenurile de lung parcurs au în compunere vagoane de dormit şi cuşetă”, precizează CFR Călători.

De asemenea, două trenuri directe (1 tur/1 retur) vor asigura zilnic legătura Bucureşti Nord – Tulcea Oraş şi retur, pentru a facilita accesul turiştilor la Delta Dunării. De asemenea, în fiecare zi, patru trenuri (două tur/două retur) vor continua să circule între Medgidia şi Tulcea.

Potrivit companiei, biletele de tren sunt accesibile tuturor prin gama variată de oferte comerciale.

“Pentru serviciile cuprinse în programul special estival sunt valabile toate facilităţile de călătorie acordate prin legi sau hotărâri de guvern în vigoare. Tariful pentru o călătorie Bucureşti – Constanţa, fără nicio ofertă comercială, este 59,6 lei la tren IR, clasa a 2-a. Dacă se achiziţionează un bilet dus-întors, călătorul beneficiază deja de 10% reducere, iar dacă biletul este achiziţionat online se mai adaugă o reducere de 5%. De asemenea, pentru cumpărarea biletelor cu cel puţin 21 de zile în avans, reducerea este de 25% din tariful de transport. Cu oferta Minigrup 2-5, reducerile acordate sunt de până la 30% dacă achiziţionarea se face online”, susţine CFR Călători.

În plus, persoanele cu dizabilităţi motorii au posibilitatea de a se deplasa mai uşor cu trenul spre şi dinspre litoral, beneficiind din partea CFR Călători de servicii gratuite de asistenţă (rezervarea locurilor speciale, însoţire în incinta staţiei, asistenţă la urcare/coborâre în/din tren şi asistenţă la bordul trenului). Pentru a beneficia de aceste servicii, pasagerii trebuie să completeze, cu minimum 48 ore înainte de plecare, un formular care este disponibil online şi la casele de bilete, pentru trenuri care au plecări/sosiri din/în marile gări.

“Odată cu intrarea în vigoare a programului de transport estival, unele trenuri Regio vor avea programul de circulaţie adaptat la noul program de mers al trenurilor estivale, iar modificările vor fi anunţate la nivel local, în gări”, se subliniază în comunicat.

Ziua Internațională a Râsului, cea mai mare felină sălbatică a Europei

După zeci de ani în care a suferit un regres al populației, râsul revine încetul cu încetul în pădurile de pe teritoriul european. Acest prădător discret era o prezență obișnuită a pădurilor de pe continent, însă cea mai mare parte a populației de râși din Europa a dispărut în ultimele două secole. 

Numărul râșilor a scăzut dramatic din cauza vânării excesive, a modificărilor survenite în mediul natural și a fragmentării habitatelor, care le îngrădește deplasarea. Mai mult, lipsa unei abordări comune în statele UE pentru monitorizarea și managementul acestor animale a accentuat acest declin. Cea mai mare provocare la nivel european este integrarea monitorizării, conservării și managementului într-o strategie comună, transnațională.

În multe regiuni ale Europei, râsul a fost eliminat în mod intenționat. Începând din anii 1970, râsul a beneficiat de protecție legală, iar în aceeași perioadă au apărut și primele proiecte de reintroducere în zonele din care dispăruse complet. În prezent, în Europa trăiesc circa 9000 de râși, dintre care 2300–2400 în zona Munților Carpați. Dintre aceștia din urmă, cei mai mulți cutreieră pădurile României, cifrele oficiale vorbind de circa 1200–1500 de exemplare.

Reintroducerea cu succes a râsului în habitatele din care a dispărut depinde foarte mult de gradul de acceptare al publicului. Tocmai de aceea, începând de anul trecut, 11 iunie a fost declarată Ziua Internațională a Râsului, rezultatul unei inițiative în cadrul proiectului transnațional 3Lynx. Mai multe evenimente publice au loc astăzi în Europa pentru a crește atenția față de această specie periclitată.

Râsul în Europa Centrală și de Est

În România, cei peste 1000 de râși trăiesc într-un areal total de circa 6000 km², vânarea acestora fiind interzisă prin Directiva Habitate a UE. Potrivit experților, populația de râși din țara noastră este una viabilă, sănătoasă, care ocupă o mare varietate de habitate din munții Carpați. Cele mai mari amenințări la adresa râșilor din România sunt fragmentarea și degradarea habitatelor lor naturale, lipsa unui management bazat pe metode științifice, reducerea surselor de hrană din cauza exploatării excesive a vânatului, braconajul, dar și unele boli și paraziți răspândiți de câinii și pisicile fără stăpân.

WWF România derulează în prezent două proiecte dedicate carnivorelor mari – ConnectGREEN și EuroLargeCarnivores – care au ca scop creșterea conectivității ecologice a habitatelor, respectiv îmbunătățirea coexistenței om-carnivore mari. În ultimii ani, WWF-România și-a îndreptat eforturile către securizarea coridoarelor critice de deplasare și migrație a carnivorelor mari din zonele de conservare, spre exemplu în Sud-Vestul Carpaților, în zona de trecere dintre Munții Apuseni și Carpații Meridionali (construcția autostrăzii Lugoj – Deva) și în Maramureș. O pagină dedicată râsului, cu informații despre biologia, comportamentul și răspândirea acestui animal, a fost creată pe website-ul organizației și poate fi consultată aici.

Râsul a dispărul complet din Ungaria în timpul celui de-al doilea război mondial, însă au început să-și refacă apariția prin anii 80. Începând din 1993, râșii se bucură de o protecție sporită, fiind declarați Mamiferul Anului 2019 în cadrul programului anual  Vadonleső.

În Ucraina, râșii pot fi întâlniți în regiunile Carpați și Polesia, bucurându-se de statutul de specie protejată prin aceeași Directivă Habitate. Sunt puține date despre această populație și dinamica ei, însă pentru a dezvolta un management și o conservare adecvată a habitatelor, WWF-Ucraina și WWF-Polonia au lansat o inițiativă comună de colectare a datelor din teren. WWF-Ucraina a lansat ”Programul Salvați Râsul” pentru a atrage atenția publicului larg și pentru a sprijini eforturile de conservare la nivel național și regional.

Slovacia deține o populație de circa 300–350 de exemplare de râși, sursă importanță de dispersie naturală către țările din jur. Populația este una viabilă, însă, în ciuda protecției stricte prin Directiva Habitate, braconajul ridicat și fragmentarea habitatelor au făcut ca numărul indivizilor să stagneze.

Despre râsul eurasiatic

Râsul eurasiatic (Lynx lynx) este o specie grav amenințată, care este protejată legislativ prin Directiva Habitate a UE și legislațiile naționale. Un râs adult cântărește între 20-35 kg și are o înălțime de circa 70 cm. De obicei, râsul devine activ la asfințit, însă în perioadele de împerechere circulă în timpul zilei. În rest, preferă să-și petreacă ziua odihnindu-se la adăpostul unor stânci sau a unui copac stufos. Hrana sa constă în principal din șoareci de pădure, căprioare, vulpi și uneori mânji lăsați nesupravegheați.

Râșii sunt animale teritoriale, care cutreieră zone de până la 400 km², ceea ce înseamnă că ei traversează tot timpul granițele, iar teritoriile lor se suprapun uneori pe suprafața mai multor țări. Tocmai de aceea, râșii au nevoie de zone forestiere continue pentru a supraviețui, o condiție din ce în ce mai greu de asigurat în Europa. Pentru a proteja eficient râsul, este esențială o abordare europeană, la nivel științific, politic și al publicului larg. Conectarea populațiilor de râși din Europa este cheia pentru supraviețuirea pe termen lung a acestei specii.
 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe vineri.

Pentru 10 zile Sibiul se va transforma într-o imensă scenă de spectacol. Peste 3300 de tineri talentați vor pune în scenă sute de evenimente.

Vor fi amenajate 75 de spații unde publicul va putea vedea spectacole de stradă, de teatru, dans și muzică. Selecția evenimentelor se face cu atenție, iar artiștii participa la festival doar pe baza invitațiilor.

Vizionările sunt organizate pe tot parcursul anului, iar negocierile pentru dezvoltarea unui proiect sau invitarea unui artist au loc chiar și cu câțiva ani înainte.

Un rol important in organizarea festivalului îl au voluntarii. Mayumi a fost contabilă în Japonia. A lucrat gratuit în primii ani de festival, iar acum coordonează voluntarii străini.

În cei 11 ani de când vine în Sibiu, a îndrumat peste 160 de voluntari japonezi.

Motivul pentru care am ales să fiu în continuare voluntar și apoi coordonator este acela că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu mi-a deschis o ușă, mi-a oferit o mulțime de oportunități și perspective diferite.

La festivalul de la Sibiu sunt așteptați peste 3300 de artiști și invitați din 73 de tari. Și, bineînteles, mii de turiști.

Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu pun în vânzare anual peste 30.000 de bilete, dar sunt pregătite și evenimente la care publicul are acces gratuit, în limita locurilor disponibile.

Festivalul începe vineri, 14 iunie cu un impresionant spectacol în centrul orașului.

Gastronomie locală și ciclism montan, motoare pentru dezvoltarea Banatului ca regiune ecoturistică

Peste 120 de participanți, orășeni și săteni, au dat startul sezonului de evenimente gastronomice la sat “Banat Brunch”, în Sat Batrân, comuna Armeniș în weekendul ce a trecut. Tot în premieră, s-a inaugurat primul centru de închiriere de mountainbike și e-bike din Banat, în Munții Semenic la Văliug.

Duminica aceasta bucatele gugulanilor au dat prilejul unui festival de o zi dedicat gastronomiei locale și experiențelor ecoturistice într-unul din cele mai frumoase sate de la poalele Munților Țarcu în zona cunoscută drept “Măgura Zimbrilor”. Aici, în comuna Armeniș, WWF România a inițiat un proiect ambițios de reintroducere a zimbrilor în libertate.
Banat Brunch este menit să ofere o zi de experiențe în inima satelor din Banat și a naturii din preajma lor, ca o “degustare” de produse, experiențe și servicii de care te poți bucura în aceste zone pe tot timpul anului.
25 de preparate tradiționale, pregătite de 15 familii locale, au fost servite în gospodăria unui sălaș restaurat din Sat Bătrân, “Casa de sub măgrin” ce găzduiește și un mic muzeu al satului.

Bunătățile locale au inclus mălai bănățenesc cu mărar, branză și ceapă verde, balmaș, pită coaptă în șpoiert, zupă de cocoș ca la praznic, sarme cu curechi, carne de porc la chiscan, căzan de oaie, dulciurile din copilăria localnicilor precum foi cu miere, bonoanțe cu nucă și nostum pită, plus vedeta meniului, mațe fripte cu coleșă.
Oaspeții au participat și la un atelier de preparare a cașului, având inclusiv oportunitatea să mulgă oile, precum și un tur ghidat pe jos și cu căruța prin vatra veche a satului alături de învățătorul din Sat Bătrân.

Cu ocazia brunchului, în zona satelor din Măgura Zimbrilor s-au inaugurat trasee de bicicletă locale și primul centru de închirieri de mountainbike si e-bike din Banatul Montan, de la Văliug, pus pe picioare de echipa Romountainbike și Ponton Casa Baraj.
Zece organizații și autorități locale din regiune lucrează cot la cot pentru a dezvolta infrastructura și evenimentele ecoturistice care să crească popularitatea Banatului ca destinație predilectă pentru călători iubitori de experiențe rurale și în natură.

Evenimentul fenomen “Transylvanian Brunch”, cu o istorie de peste 12 ani, s-a extins anul trecut în Muntenia și Oltenia, iar în acest sezon și în Banat. Asociația fondatoare My Transylvania împreună cu WWF România, Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș, Primăria Armeniș și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Timiș și-au unit forțele pentru a inaugura sezonul de experiențe culinare, ture de explorare a naturii și satelor din Banat.

La Alba Iulia, primul spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România

O companie privată va finanţa construirea, în municipiul Alba Iulia, a primului spital pentru recuperarea copiilor cu handicap locomotor din România.

Proiectul, realizat în parteneriat cu un ONG din Alba Iulia este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de sănătate din România. Finalizarea construcției este estimată pentru 2021, finanțarea acestuia fiind asigurată integral de compania privată. Valoarea investiției este estimată la peste 3 milioane euro.

Centrul nou construit va avea ca activitate: evaluare, diagnoză și intervenție timpurie, recuperare medicală copii, terapie și reabilitare post-traumatică și post-operatorie, ortopedie și neurologie pediatrică.

În suprafață desfășurată de 4000 mp pe un teren de 6000 mp, centrul asigură un sistem complet de recuperare, inclusiv 3 bazine de apă (acoperite) cu specific terapeutic pentru copii, terapia asistată de animale și terapie prin joacă în natură, prin amenajarea unui parc specific dedicat../www.realitateadealba.net

Percheziţii pentru destructurarea unei grupări specializate în operaţiuni cu substanţe psihoactive

Substanțe cu efect psihoactiv și droguri de mare risc au fost descoperite de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în urma a 10 percheziții domiciliare efectuate în această dimineață.

La data de 6 iunie 2019, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, sub coordonarea procurorilor  D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea, au efectuat 10 percheziţii domiciliare în patru localități din județul Bihor, la domiciliul şi reşedinţele membrilor unei grupări specializate în efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În urma perchezițiilor, efectuate pentru documentarea activității infracționale a 13 persoane, cu vârste cuprinse între 15 și 72 de ani, toate din județul Bihor, au fost descoperite cantităţi de materie vegetală psihoactivă, ambalată atât în doze, cât şi în pungi, substanţă sub formă de cristale, pentru prizat, pastile ecstasy şi bani care ar proveni din activitatea infracţională.

De asemenea, au fost descoperite recipise care dovedesc achiziţionarea de bitcoin, cu care ar fi fost cumpărate, de pe Internet, substanțele psihoactive.

Astfel, au fost descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor 234 de grame de materie vegetală psihoactivă, 33 de doze conţinând materie vegetală psihoactivă, 26 de pastile de ecstasy și 30 de comprimate. De asemenea, au fost ridicați 1.480 de lei.

La finalizarea percheziţiilor, cele 13 persoane vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Oradea, în vederea audierii.

De Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, vor bate clopotele în toate bisericile ortodoxe

La sărbătoarea Înălțării Domnului şi Ziua Eroilor, joi, 6 iunie 2019, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate acestora, din ţară şi din străinătate. Apoi, la ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s‑au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin Legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de‑a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s‑au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. https://ziarullumina.ro

Misiuni dificile ale pompierilor pentru înlăturarea pagubelor produse de inundaţii

Misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor și înlăturarea efectelor generate de inundațiile din țară se derulează neîntrerupt de cinci zile.

În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte 2 persoane surprinse de viituri au fost salvate de către pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecție de către populație a făcut ca  evenimentele să nu se soldeze cu victime.

Precipitațiile abundente din cursul zilei de ieri și de noaptea trecută au produs viituri și inundații locale în 106 localități din 24 de județe (AB, AG, BC, BH, BT, BV, CS, CL, DB, DJ, GR, GL, HR, HD, IF, IL, MH, OT, PH, SJ, TR, TM, VS și VN), precum și în municipiul București.

Intervențiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei și al volumului mare de aluviuni aduse de viituri.  Salvatorii au acționat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 locuințe, 37 de subsoluri și 440 de curți, cât și pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acțiuni de decolmatare a șanțurilor, rigolelor și podețelor.

La acest moment, pompierii militari intervin pentru  înlăturarea efectelor inundațiilor în județele Giurgiu, Galați, Ilfov și Vrancea.În continuare, în județul Prahova, au loc căutări pentru găsirea celui de-al patrulea minor luat de viitură în cursul zilei de vineri.

O situație deosebită se înregistrează în județul Galați, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creșterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autoritățile locale acționează  pentru supraînălțarea digului de protecție cu saci de nisip.

Din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulația rutieră este în continuare afectată pe 3 drumuri naționale (DN 73D/AG, DN 6/TR și DN 2/VN), 2 drumuri județene (DJ 704A/AB și DJ 503/TR)și un drum comunal (DC 94/BZ).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în județele care s-au aflat sub incidența prognozelor de vreme severă, au fost emise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT.

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetățenilor, pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, la nivelul județelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere și au fost activate grupele operative.

În contextul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Informații despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunțate prin numărul unic de urgență 112.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență.

Digital Assembly 2019, la Romexpo Bucureşti

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019), Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale organizează, în colaborare cu Comisia Europeană, Direcția Generală Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie evenimentul Digital Assembly 2019.

Digital Assembly 2019 se desfășoară la Romexpo, în perioada 13-14 iunie 2019, și va reuni peste o mie de actori relevanți din sectorul IT&C, constituind cadrul de dezbateri pentru identificarea priorităților digitale ale următorilor cinci ani precum și pentru conturarea unei politici europene eficiente, adaptate erei digitale.

Subiectele care vor fi abordate în cadrul Digital Assembly 2019 includ:

  • Impactul tehnologiilor digitale și contribuția la Programul Europa Digitală;
  • Oportunitățile statelor europene pentru recâștigarea poziției de leadership în domeniul tehnologiei și pentru crearea unui ecosistem digital independent;
  • Orașele smart, caracterizate prin conectivitate, reziliență și sustenabilitate;
  • Impactul transformărilor digitale asupra creării locurilor de muncă.

În data de 13 iunie 2019, între orele 13:15 și 13:45, va avea loc o conferință de presă susținută de către comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel și ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu.

 

Acţiuni desfăşurate de poliţişti pentru protejarea mediului

Polițiștii au indisponibilizat, timp de două luni de zile, 442 de tone şi 78.000 de litri de produse de protecţie a plantelor.

Astfel, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii au verificat modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei de agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

În urma controalelor efectuate la 1.202 agenţi economici, au fost constatate 208 fapte penale (dintre care 108 infracţiuni la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 25 de trafic de substanțe toxice și 23 de infracţiuni la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor).

În acest context, au fost dispuse măsuri de cercetare pentru 155 de persoane care, sub diferite forme, ar fi participat la săvârşirea faptelor. Au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, peste 440.000 de kilograme şi 78.000 de litri de produse de protecţie a plantelor.

Pentru alte nereguli cu pericol social redus, au fost aplicate 123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 281.500 de lei.

Polițiștii de la structurile de arme, explozivi și substanțe periculoase au acţionat împreună cu specialiştii ai altor instituţii cu atribuţii legale şi expertiză în domeniu (unităţi fitosanitare, Garda de Mediu, inspectorate teritoriale de muncă etc.).

Papa Francisc şi-a început vizita în România

Papa Francisc a ajuns în România vineri, în jurul orei 11:30, pentru o vizită de trei zile în ţara noastră.

Din partea Patriarhiei Române, Conducătorul Bisericii Romano-Catolice a fost întâmpinat la aeroport de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.

Programul vizitei Papei Francisc la Patriarhia Română cuprinde o întrevedere în Palatul Patriarhiei cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu membrii Sinodului Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, vineri, 31 mai 2019, de la ora 15.45.

Această întrevedere va fi urmată de vizita Papei Francisc la Catedrala Națională, unde va fi primit, la ora 17.00, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care va rosti un cuvânt de salut pascal, urmat de un cuvânt de răspuns al Sanctității Sale.

Papa Francisc este al doilea Conducător al Bisericii Romano Catolice care vizitează România într-un decurs de 20 de ani. Primul a fost Papa Ioan Paul al II-lea în mai 1999./www.basilica.ro

TIMIŞOARA: „Fii tu fratele mai mare”, la a 10-a ediție

Proiectul de suflet „Fii tu fratele mai mare”, organizat de Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații (LSFETc), a ajuns la ediția cu numărul 10.

Cea de anul acesta este una aniversară și va avea loc în data de 1 iunie 2019. În jur de 120 de copii din centrele de plasament din județele Timiș și Caraș-Severin sunt așteptați de 60 de voluntari ai organizației în fața Corpului Electro al UPT, începând cu ora 10:00, pentru a sărbători Ziua Copilului.

În această zi, copiii vor participa la diverse activități distractive și interactive organizate de voluntari. Prin aceste activități, copiii își vor putea îmbunătăți munca în echipă, creativitatea, încrederea în sine, își vor depășii fricile și se vor distra alături de „frații mai mari”.

Obiectivele acestui proiect sunt de a întări spiritul civic în rândul studenților și de a atrage atenția asupra importanței integrării copiilor din centrele de plasament în societate. Totodată, prin intermediul acestui proiect, LSFETc dorește să încurajeze tinerii să se implice în activități de voluntariat, arătându-le beneficiile personale și profesionale pe care acestea le pot aduce.

Grupul țintă este, așadar, format din studenții membrii ai organizției și nu numai, toți studenții din cadrul UPT fiind invitați să se implice în proiect. De pe urma acestei acțiuni beneficiază atât copiii și centrele de plasament din care provin, cât si voluntarii implicați în proiect.

LSFETc își propune, prin intermediul proiectului, să transmită un mesaj societății în ceea ce privește tinerii defavorizați, dar și de a oferi oportunitatea copiilor de a petrece o zi în mediul academic, de a-și dezvolta abilitățile, de a-i motiva pe aceștia să urmeze calea învățământului superior prin prezentarea beneficiilor. Pe lângă aceste lucruri,  studenții își doresc să le ofere copiilor o zi „altfel”, în care să facă abstracție de mediul lor de proveniență, și să le aducă zâmbetul pe buze.

Târgul Național de Jucării are loc în week-end la Muzeul Astra din Sibiu; copiii intră gratuit

Cea de-a XII-a ediție a Târgului Național de Jucării are loc în perioada 31 mai – 2 iunie în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, toții copiii care îi vor trece pragul urmând să aibă accesul gratuit.

Zeci de artiști și meșteri populari expun la Sibiu sute de jucării realizate prin tehnici tradiționale, din materiale ecologice. În cadrul Târgului vor avea loc 10 ateliere interactive, precum împâslit lână, țesut la gherghef, olărit, pictură, confecționat păpuși, brățări și moriști, morișca fiind simbolul Târgului Național de Jucării.

”Nu întâmplător Târgul Național de Jucării este organizat chiar de Ziua Copilului, pe 1 iunie. Proiectul îşi propune realizarea unui dialog direct, nemijlocit, între meşterii populari şi vizitatori, dar și încurajarea generției tinere să cunoască mai bine tradițiile și cultura. Atât copiii, cât și adulții vor putea participa la atelierele interactive organizate în Muzeul ASTRA de vineri până duminică. De asemenea, aici vor avea loc și spectacole de teatru și animație pentru copii, puse în scenă ca o reinterpretare a basmelor.”, a declarat Raluca Andrei, muzeograf educator muzeal.

De vineri, 31.05.2019, până duminică, 02.06.2019, între orele 11 și 13, la Școala din Ticera vor avea loc proiecții de diafilme, în atelierul diafilmele copilăriei, destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Sâmbătă și duminică, Asociatia Veteres Milites va oferi vizitatorilor lectii interactive de reconstituire istorică, cu tema centrală epoca de glorie a Imperiului Roman.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Astra, sâmbătă, 1 iunie, copiii cu vârsta până la 18 ani au intrarea gratuită./http://www.stiriletransilvaniei.ro