Condiţii de schi în staţiunea Straja

Stratul de zăpadă în staţiunea Straja măsoară, în medie, 15-20 de centimetri, după ce administratorii pârtiilor au pornit tunurile de zăpadă artificială, trei dintre pârtii fiind pregătite pentru schiorii care au sosit deja în zonă.

Telegondola care urcă din Lupeni în Straja a fost pusă în funcţiune pentru turişti, iar cabanele sunt pregătite pentru a-şi primi oaspeţii.

În staţiunea Parâng, stratul de zăpadă ajunge la circa 10 centimetri la peste 1.600 de metri altitudine şi nu se poate schia.

În ambele staţiuni montane din Valea Jiului au venit deja turişti, numărul acestora fiind aşteptat să crească mai mult după prima jumătate a lunii decembrie.

Pe de altă parte, salvamontiştii din judeţul Hunedoara recomandă turiştilor să nu se aventureze pe trasee, deoarece vremea schimbătoare a făcut ca stratul de zăpadă să nu fie consolidat suficient. Din acest motiv, pot apărea avalanşe în zonele de vâlcele.

Turiştii care urcă la munte, la acest sfârşit de săptămână sunt rugaţi să întrebe la refugiile Salvamont despre starea traseelor şi despre evoluţia vremii pentru a evita orice surprize neplăcute.

Au fost decernate Premiile Academiei Române 2018

Printre laureați, șapte profesori de la Politehnica timişoreană.

Academia Română a acordat, în 13 decembrie 2018, premiile care recompensează cele mai bune lucrări și prezențe culturale și științifice românești realizate de-a lungul anului 2016. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în Aula AcademieiRomâne, în prezența membrilor Adunării Generale. Laureații au fost premiați de către Biroul Prezidiului, condus de acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

Academia Română acordă, începând cu acest an, un număr de 81 de premii, purtând, fiecare, numele unei personalităţi din domeniul cultural sauștiințificreprezentatîncele 14 secții ale AcademieiRomâne: filologie și literatură, istorie, matematică, fizică, chimie, biologie, geonomie, științe tehnice, agronomie și silvicultură, medicină, economie, științejuridice și sociologie, filosofie, teologie, psihologie și pedagogie, arte, arhitectură și audiovizual, știința și tehnologiainformației. Din totalulcelor 81 de premii, pentru anul 2016 au fost acordate 70, unui număr de 94 de lucrări sau grupuri de lucrări, creații individuale sau elaborate de colective de autori.

Șapte profesori de la Universitatea Politehnica Timișoara s-au aflat printre laureații ediției din acest an.

Astfel, Remus-Daniel Ene, Vasile Marinca şi Valentin-Bogdan Marinca au fost recompensați cu premiul „Aurel Vlaicu“, pentru grupul de lucrări „Metode analitice aproximative optimale în studiul dinamic al unor tipuri de fluidene-Newtoniene”.

Premiul „AnghelSaligny“ a fost decernat profesorilor Florea Dinu şi Ioan Mărginean, pentru grupul de lucrări „Robustness of Steel Building Structures”.

Nu în ultimul rând, premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ a fost acordat unor colective de autori care îi includ pe Daniel Hădărugă, pentru grupul de lucrări „Differentation of the rye and wheat flour as well as mixtures by using the kinetics of Karl Fischer water titration”, și Gerline Rusu, pentru grupul de lucrări „Nano encapsulation competitiveness of omega-3 fatty acids and correlations of thermal analysisi and Karl Fisher water titration for European anchovy (Engraulisencrasicolus L) oil/Beta-cyclodextrin complexes”.

Lista completă a premiilorAcademiei Române se găseșteaici: http://www.acad.ro/mediaAR/com2018/c1210-PremiileAR2016.htm

ARTEFACT DE EPOCĂ ANTICĂ, RECUPERAT DE POLIŢIŞTI

Poliţiştii din Alba au reușit să recupereze un artefact de epocă antică, reprezentând o divinitate greco–romană, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural naţional.

La data de 12 decembrie a.c., poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean Alba au recuperat unui artefact de epocă antică, reprezentând o divinitate greco-romană (Hercule), susceptibil să aparțină patrimoniului cultural național.

Sculptura a fost descoperită la domiciliul unui bărbat, de 57 de ani, din Alba Iulia, care ar fi încercat să o valorifice.

Aceasta a fost indisponibilizată de polițiști şi urmează să fie supusă unei expertize muzeografice de specialitate.

Poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările concrete în care artefactul a ajuns în posesia bărbatului din Alba Iulia, în cauză fiind întocmit şi un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat şi tăinuire./www.politiaromana.ro

Încă 13,7 km din Autostrada Transilvania deschiși traficului rutier

Miercuri,12.12.2018, reprezentanții CNAIR au recepționat lucrările de la lotul de autostradă Ogra – Iernut, în lungime de 3,6 km.

Având în vedere faptul că ieri, 11.12.2018, au fost recepționate și lucrările sectorului de autostradă Ungheni – Ogra, în  lungime de 10,105 km, astăzi, de la ora 15:00, aceste loturi au fost deschise circulației rutiere.

Valoarea contractului  Ungheni – Ogra a fost de 251,349,460.28 lei fără TVA. Antreprenorul care a efectuat lucrările este Asocierea SC Strabag SRL – SC Straco Grup SRL.

Construcția lotului Ogra – Iernut, în lungime de 3,6 km, a avut o valoare de 55.782.941,89 lei fără TVA, iar Antreprenor a fost  Asocierea Geiger Transilvania SRL – Wilhem Geiger GmbH&Co.KG.

Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca compun Alianța Vestului (AVE)

AVE – Alianța Vestului a devenit oficială cu Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca în componență.

”Această inițiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul național unitar român”, a ținut să sublinieze, sâmbătă, primarul Clujului, Emil Boc.

Nicolae Robu a declarat că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia.

”Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor.

Obiective comune pe care le asumăm sunt:

– accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania,

– susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad,

– dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe,

– finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional,

– creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troleibuz, metrou metropolitan,

– sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a declarat Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara.

Alianța Vestului este o structură formată din cele mai mari orașe vestice al României, din dorința de atragere mai facilă a fondurilor europene, a investitorilor și pentru descentralizare.

AVE – Alianța Vestului va avea personalitate juridică în primul trimestru din 2019, după cum au anunțat, ieri, primarii din Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca.

FOTO: Primăria Cluj Napoca

Duminică se inaugurează ruta feroviară Cluj Napoca-Viena

CFR Călători anunță în cadrul unui comunicat oficial că începând de duminică, 9 decembrie, intră în circulație ”Trenul Transilvania”, pe ruta Cluj Napoca – Viena și retur.

Acest tren va circula zilnic, plecarea din Cluj-Napoca fiind la ora 7:35 dimineața cu sosire la Viena la ora 17:21, în timp ce o altă garnitură va pleca din Viena la 10:42 dimineața şi va sosi la Cluj-Napoca la ora 22:25. Preţul unui bilet la clasa a II-a va fi de 29 de euro (circa 135 de lei la cursul valutar al zilei), pentru fiecare călătorie. Numărul biletelor la acest preț puse în vânzare este limitat, nu se fac reduceri pentru copii, iar biletele achiziționate nu pot fi restituite sau schimbate./www.ziarulapulum.ro

Bancnotă aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Cu ocazia Centenarului, Banca Naţională a României a introdus în circuitul numismatic, începând cu 1 decembrie 2018, o bancnotă cu valoarea nominală de 100 de lei, reprezentând pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, Suveranii Marii Uniri.

Iată care sunt caracteristicile acestei bancnote:

Avers: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv „REGELE FERDINAND I 1865-1927” şi „REGINA MARIA 1875-1938”. În zona centrală, o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii „1918-2018”. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre „100”; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri „LEI UNA SUTĂ”; în dreapta jos, pe verticală, în litere „UNA SUTĂ LEI” şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre „100”.

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere.

Data punerii în circulaţie, respectiv „1 decembrie 2018”, este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în București a alaiului regal la l Decembrie 1918 și un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina.

Dedesubt, se află textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.

Denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” se află sus, pe orizontală, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos.

Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus şi pe orizontală în dreapta jos, în cifre, „100” şi pe orizontală în stânga jos, în litere, „UNA SUTĂ LEI”.

Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, roşu şi negru, sunt imprimate astfel: în stânga, pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră.

Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 10.000 bancnote.

Punerea în circulaţie se realizează prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României./www.bnr.ro

Educaţie financiară: Contul individual de economii Junior Centenar”

Guvernul instituie un mecanism de economisire pentru copii care să le faciliteze accesul la educație.

 Executivul a adoptat astăzi Ordonanța de urgență privind implementarea Programului guvernamental “gROwth– Contul individual de economii Junior Centenar”, care are ca principal obiectiv asigurarea de către stat pentru toţi copiii din România a unui sprijin financiar, astfel încât, atunci când aceştia vor împlini vârsta de 18 ani, să aibă într-un cont o sumă de bani suficientă pentru educaţie, pregătire profesională sau pentru orice alte necesităţi.

 Programul îşi propune să stimuleze pe toţi părinţii, ca împreună cu statul, să contribuie la acest cont de economie al copiilor.

 În acest sens, prin ordonanţă s-a instituit un mecanism simplu de deschidere a conturilor pentru fiecare copil din România, respectiv deschiderea automată la unităţile Trezoreriei Statului.

Programul guvernamental “gROwth – Contul individual de economii Junior” are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub forma de depozit şi se adresează oricărui copil, cetăţean român care nu a împlinit vârsta de 18 ani.

 Începând cu anul 2019, titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.

Sumele depuse în contul individual de economii Junior, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă.

 Prin ordonanţă se prevede că statul va depune în contul fiecărui copil o primă de stat de 600 lei, dacă părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora depun o sumă minimă de 1200 lei.

O a doua modalitate de sprijin constă în acordarea de la buget a unei dobânzi de 3% pe an, dobândă stimulativă şi constantă până la vârsta de 18 ani.

De acest program vor beneficia şi copii ocrotiţi prin serviciile publice specializate, caz în care şi depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

La împlinirea vârstei de 18 ani titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, în anumite condiţii, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont. Sumele existente în contul individual de economii Junior pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, în cazul unor situaţii descrise expres în actul normativ (cazurile unor boli grave).

Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente în alte țări și contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii, de la naștere până la majorat, astfel încât să le fie garantată egalitatea de șanse.

Peste 4900 de pompieri pregătiţi să acţioneze în sprijinul celor afectaţi de vremea nefavorabilă

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin vânt, ninsori viscolite, strat de zăpadă și depuneri de gheață, până la această oră nu au fost înregistrate situații grave care să pună în pericol comunitățile. 

Începând din această noapte, de la ora 02.00 a intrat  în vigoare o atenționare meteorologică COD GALBEN pentru 17 județe (AG, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, IL, IF, OT, PH, TR, TL, VL și VN) și municipiul București.

Pe fondul vremii nefavorabile, în această dimineață s-au produs trei situații care au presupus intervenția autorităților.  Astfel, în municipiul București, pompierii au acționat pentru degajarea unui copac căzut pe un autoturism și pe carosabil, iar pe DN5, în localitatea giurgiuvenă  Uzun, circulația rutieră s-a desfășurat temporar îngreunat din cauza derapării a două autotrenuri. Echipele administratorului de drum au intervenit pentru scoaterea vehiculelor în afara părții carosabile.

De asemenea, între localitățile Merișani și Guruieni din județul Teleorman, un camion nu a mai putut urca o pantă și a blocat parțial tronsonul de drum. La acest moment, în zona intervin un echipaj al ISU Teleorman împreună cu reprezentanți ai primăriei Merișani, pentru remedierea situației în cel mai scurt timp.

În scopul prevenirii unor situații de urgență, din cauza vântului puternic au fost închise porturile Midia, Mangalia, Constanța, Agigea și bara Sulina.

În continuare, aproximativ 4.900 de pompieri cu șenilate, autofreze, autospeciale pentru victime multiple sau alte mașini cu capacitate de trecere mărită sunt pregătiți să acționeze în sprijinul populației din zonele care pot fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase prognozate in această perioadă.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență maximă.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecţiași să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care au putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Storeși AppStore.

Patru monede noi, dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, puse în circulație de BNR

Începând de luni, 26 noiembrie, Banca Naţională a României a pus în circulație o monedă din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, pentru colecționari, va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur, la Centenarul Marii Uniri, o monedă din argint și o monedă din alamă.

Aversul monedei din aur de Centenar redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”. Moneda va avea valoarea de 500 de lei și va cântări 31,103 grame.

Aversul monedei din argint redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”. Va avea valoarea de 10 lei și va cântări 31,103 grame.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune „2018” și litera „N”, într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare. Va avea valoarea de 50 de bani și va cântări 6,1 grame.

Aversul monedei din alamă pentru circulație redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2018”. Va avea valoarea de 50 de bani și va cântări 6,1 grame.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint și din alamă) prezintă portretele lui Ștefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Vasile Goldiș și Iuliu Hossu, personalități care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri; inscripția în arc de cerc ,,100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” și data evenimentului aniversat ,,1 DECEMBRIE 1918”.

Vor fi lansate 200 monede din aur, 200 monede din argint, 5.000 monede din alamă de 50 bani pentru colecționare, 1.000.000 monede din alamă de 50 bani pentru circulație.

Preţurile de vânzare sunt: 7.615,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur de Centenar, inclusiv broșura de prezentare, 330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broșura de prezentare, 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecționare.

Monedele din aur, argint, alamă pentru colecționare și monedele de circulație cu caracter aniversar, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur, argint și a monedelor din alamă pentru colecționare, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Punerea în circulație a monedelor de circulație cu caracter aniversar, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului./www.digi24.ro

Un militar și-a pierdut viața în timpul descărcării tancurilor ce vor participa la ceremonia militară de 1 Decembrie

Vineri, 23 noiembrie, în jurul orei 10, în gara Alba Iulia a avut loc un eveniment tragic. În timpul manevrelor de descărcare a tancurilor care vor participa la ceremonia militară ocazionată de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, un subofițer al armatei române s-a electrocutat și a murit.

Dezastrul s-a produs în momentul în care militarul a urcat pe un tanc, care era încă pe garnitura de tren care a adus echipamentele de la Turda, și a atins firele de curent electric care alimentează motoarele trenurilor.

De urgență la locul incidentului s-a deplasat un echipaj al ISU Alba, medicii putând doar să constate decesul militarului. În prezent are loc o anchetă a IPJ Alba și a Ministerului Apărării Naționale care urmează să descopere circumstanțele în care a avut loc acest tragic accident.

Familia Regală, la Alba Iulia de 1 Decembrie. Va veni cu Trenul Regal tras de locomotiva cu aburi originală din 1922

Familia Regelă va fi prezentă la Alba Iulia pentru a celebra cei 100 de ani de la Marea Unirii în orașul Unirii. 

Trenul Regal va aduce la Alba Iulia, în dimineața de 1 Decembrie 2018, la ora 9.30, pe Majestatea Sa Custodele Coroanei și Familia Regală.

Trenul Regal va fi tras de locomotiva cu aburi originală, din anii interbelici. Restaurarea ei a fost efectuată, cu multă migală și efort, de Ministerul Transporturilor, special pentru sărbătoarea Centenarului Marii Uniri./www.alba24.ro

Un nou laborator modern la UPT, dotat cu sprijinul Siemens România și Electric Sys SRL

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) inaugurează un nou laborator modern, realizat în cadrul Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică, a cărui dotare și amenajare a fost realizată cu sprijinul companiilor Siemens România și Electric Sys SRL.

Noul laborator de „Automate Programabile și Sisteme SCADA“ din cadrul Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică este deja funcțional și reprezintă cea mai recentă modernizare realizată în cadrul Universității.

Universitatea Politehnica Timișoara are o rată de inserție profesională a absolvenților de invidiat, aproape de limita maximă. Pentru a atinge însă această performanță, UPT a stabilit o relație de bună colaborare cu mediul economic din Timișoara și din zonă, inclusiv prin înființarea unui Comitet Director, format din reprezentanți ai companiilor, care consiliază conducerea universității privind adaptarea programelor de studiu la dinamica pieței muncii. Cooperarea cu agenții economici se concretizează prin stagii de practică pentru studenți, sprijin pentru realizarea lucrărilor de licență și, nu în ultimul rând, amenajarea unor laboratoare care să asigure și partea aplicativă a noțiunilor teoretice învățate.

În această linie se înscrie și colaborarea dintre UPT și compania Siemens România, o relație de parteneriat stabilită în urmă cu peste 10 ani. Buna cooperare se materializaează acum și prin inaugurarea unui laborator modern de „Automate Programabile şi Sisteme SCADA”, în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică de la Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică.

„Universitatea Politehnica Timișoara a depus mereu eforturi pentru asigurarea celor mai bune condiții pentru studenții săi, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru o cât mai bună integrare pe piața muncii, conform specializării pe care și-au ales-o. Pe de altă parte, am încercat să stabilim o relație de colaborare cât mai bună și cu mediul economic din Timișoara și ne bucurăm când marile companii susțin eforturile noastre, fie prin amenajarea unor laboratoare, fie prin asigurarea stagiilor de practică ale studenților sau sprijinul acordat pentru elaborarea lucrărilor de licență. Dotarea laboratoarelor de specialitate cu echipamente și aparatură de ultimă generație, asigură și partea aplicativă a formării studenților. Relația cu Siemens este una foarte bună, încă de la începuturi, de peste 10 ani, iar inaugurarea Laboratorului Automate Programabile şi Sisteme SCADA reprezintă o concretizare a acestei colaborări”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorector al Universității Politehnica Timișoara.

Dialogul constant și stabilirea unui parteneriat de durată cu mediul universitar reprezintă un punct important pentru Siemens România.

„Considerăm educația un domeniu cheie pentru dezvoltarea societății. Universitățile sunt pregătite să răspundă cerințelor economiei, însă, pentru a avea tineri cât mai bine pregătiți, este necesar ca mediul privat să își asume un rol activ și să comunice deschis nevoile și provocările identificate. Ne bucurăm că putem oferi tinerilor posibilitatea de a fi mai bine pregătiți și derulăm o serie de programe în interiorul companiei pentru a sprijini dezvoltarea lor”, a declarat Cristian Secoșan, CEO Siemens România.

„Dialogul continuu între mediul universitar și potențialii angajatori este crucial. Doar așa tinerii studenți pot avea un cadru optim de dezvoltare. Până acum, peste 1.500 de studenți au urmat programele de practică Siemens și am contribuit la modernizarea mai multor laboratoare universitare”, a completat Daniel Barciuc, Country Division Lead Diviziile Digital Factory și Process Industries and Drives, Siemens România.

Modernizarea laboratorului de „Automate Programabile și Sisteme SCADA” a fost realizată și cu contribuția companiei Electric Sys SRL, unul dintre partenerii Siemens din Timișoara.

„Ne bucurăm că am putut contribui la dotarea acestui laborator și astfel sprijini educația tinerilor studenți”, a spus Adrian Bran, Director General Electric Sys SRL.

Noul laborator Siemens va fi utilizat, pentru punerea în practică a noțiunilor teoretice învățate, de circa 150 de studenți de la ciclurile de licență și master. Cele șase standuri complete de lucru conțin echipamente dedicate sistemelor de automatizări industriale, inclusiv elementele de soft aferente (licențe soft).

 Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara este o instituție de învățământ superior cu profil tehnic, înființată în anul 1920. În 2011, a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Universitatea Politehnica Timișoara este una din cele mai mari universități tehnice din Europa Centrală și de Est. Programele de studiu oferite sunt organizate după sistemul Bologna, în trei cicluri: Licență, Masterat, Doctorat. UPT cuprinde 10 facultăți la care sunt înscriși circa 15 000 de studenți. Corpul profesoral este format din aproximativ 700 de cadre didactice care își desfășoară activitatea în cadrul a 25 de departamente. Infrastructura universității este impresionantă prin dimensiunile, complexitatea și serviciile oferite, studenții și angajații putându-se bucura de cazare (cămine și hoteluri), cantine, baze sportive (piscine, terenuri de fotbal și de tenis, sală de gimnastică, etc), o editură și un centru de imprimare, servicii tehnice și administrative (centru de e-learning, televiziune privată, etc), o bibliotecă modernă, precum și de un centru medical pentru studenți.

Siemens România

Siemens activează pe piața din România din 1905.  În prezent, Siemens operează pe plan local patru fabrici și patru centre de cercetare-dezvoltare, având peste 2.000 de angajați. Mai multe informații găsiți pe www.siemens.ro.

Electric Sys SRL

Fondată în 2004, cu sediul în Timişoara, SC Electric Sys este o companie producătoare de automatizări industriale şi tablouri electrice.

Bulgaria – cod galben de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie local, în perioada 19 – 20 noiembrie 2018, întreg teritoriul Republicii Bulgaria va fi afectat de căderi însemnate de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, pe alocuri însoțite de vânt puternic. Au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

  • Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare în regiunile: Vidin, Montana, Vrața, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik, Kiustendil, Loveci, Pleven, Gabrovo și Veliko Târnovo. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare, cu valori între 15 și 30 litri/mp. Stratul de zăpadă format va atinge 5 cm, iar în zona montană până la 15-25 cm și există pericolul formării de polei;
  • Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie în următoarele regiuni: Blagoevgrad, Pazardjik, Smolian și Plovdiv, unde se vor înregistra însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare și ploaie, cu valori cuprinse între 20 și 30 litri/mp. Stratul de zăpadă format în zona montană va atinge 10-20 cm, existând pericolul formării de polei;
  • Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ploaie și vânt puternic în regiunile: Dobrici, Varna și Șumen. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ploaie cu valori cuprinse între 20 și 30 litri/mp. Vântul va sufla dinspre nord-nord-vest în rafale de până la 20-24 m/sec;
  • Cod galben pentru căderi de precipitații sub formă de ploaie în regiunile: Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Sliven, Yambol, Burgas, Ruse, Târgoviște, Razgrad și Silistra. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ploaie, care vor atinge valori între 20 și 30 litri/mp.

Se recomandă să se urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autoturismele echipate pentru circulația pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codului de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării de polei, a troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de precipitații însoțite de vânt puternic.

Toți cei interesați, persoane fizice și firme de transport, pot obține informații despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg, informații despre starea actuală a drumurilor de pe aplicația gratuită LIMA (n.a.- deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenției menționate funcționează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situațional, care colectează și sintetizează datele privind situația drumurilor republicane/publice.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.euhttp://sofia.mae.ro și www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.