Primarul Emil Rîşteiu va coordona activitatea Pro România Hunedoara

Edilul crede că poate opta pentru o anumită forţă politică.

Primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu, va coordona activitatea politică a filialei judeţene Pro România, chiar dacă el este membru al PSD. El va conduce filiala Pro România până la alegerile pentru Parlamentul European, interval de timp în care se va ocupa de construirea unei echipe în plan local şi de campania electorală pentru Parlamentul European. În acest context, Emil Rîşteiu a menţionat că şi-a propus ca rezultatul obţinut în judeţul Hunedoara să fie mai mare decât media naţională, ţinta Pro România fiind să câştige cel puţin 3 sau 4 mandate în Parlamentul European.

Pe de altă parte, edilul local a spus că nu-şi va da demisia din funcţia de primar al oraşului Simeria, pentru că acest lucru ar însemna că va pierde şi mandatul pe care l-a obţinut în 2016. În plus, susţine Emil Rîşteiu, după 19 ani de politică este îndrituit să poată alege o construcţie politică sau alta.

El a arătat că şi-a propus să contribuie la o nouă construcţie politică şi că nu are în plan să candideze, în viitor, pentru un mandat de parlamentar, preferând să rămână în administraţie.

„Eu nu vreau să ajung pe un post de parlamentar. Vreau o carieră în administraţie. Nu-mi doresc să fiu preşedintele unui partid în judeţul Hunedoara. Doresc să fiu contributor al unei construcţii politice în care să fim mândri de cei care ne condus”, a spus primarul oraşului Simeria.

El a menţionat că Pro România va veni cu idei constructive ce vor fi prezentate în dezbateri publice, arătând, totodată, că toţi cetăţenii trebuie să aibă drepturi egale atunci când administraţia locală ia o decizie.

„Acţiunile făcute doar pentru a strânge voturi sunt nocive. Nu facem o stradă pentru că acolo obţinem 500 de voturi, ci facem o stradă pentru că este nevoie, chiar dacă de acolo vom strânge numai cinci voturi”, a punctat Emil Rîşteiu.

OPINII: Marea colaborare: ,,românaşi – europeni “

,,De regulă, peste democrațiile infantile, pe lângă plaga sărăciei și corupției, mai vine și ciuma naționalismului “- Valeriu Butulescu

Refuzul Președintelui KLAUS Iohannis, al patrulea, de a o numi în funcția de ministru al Dezvoltării pe Lia Olguța Vasilescu, dă dovadă că Președintele face jocul cuiva, venind cu motivări puierile, pentru că nu poți să te cobori până la acest nivel ca Președinte. KLAUS Iohannis, pentru mine, este o enigmă. Pe cine mai reprezintă în țara asta, dacă nu dorește ca Guvernul să lucreze la capacitate ? A blocat legi, a blocat ordonanțe etc. Să cred că se sfătuiește cu cineva în afară? Să fim foarte clari: suntem într-o Uniune despre care, generic, Bismarck, cel care a unificat Germania (…), spunea că:” în orice alianță există un călăreț și un cal”. ”Noi nici măcar nu suntem calul, suntem măgarul de povară al unei structuri”, spunea un cunoscut deputat și renumit medic.
„Practic, suntem intoxicați de către stăpânii noștri care ne călăresc. Doamna Merkel dă telefoane, seara, Dnei Dăncilă, să o convingă să facă cărțile așa cum dorește domnia sa. Nu s-a înțeles cu Dăncilă, sună la Președinte, după care, văzând că nu s-a înțeles cu românii, au părăsit-o și francezii lui Macron, imediat trecând în tabăra României.
N-aș vrea să spun stăpânii noștri coloniali, din cadrul Germano – Franței și coloniile ei actuale, sau cele pe care dorește să li se subordoneze în întregime. Dacă vă vine să credeți, au creat și au reușit să creeze un aparat de represiune controlat, culmea, de autohtoni, de românași de-ai noștri. Dacă te uiți la ei cu mare atenție, zici că au aceeași mama și tată. ,,Romanași” pe care, iarăși, eu nu-i consider a fi români și care ne țin ca pe niște căței în”cuști” , trebuind să “facem frumos” când dorește Uniunea EUROPEANĂ și ,,gașca “de la Bruxelles, unde vedem, pe zi ce trece, că miroase a corupție mai mult decât miroase la noi, că noi trebuie să fim subordonați UE și să stăm ,,cu nasul în rahat”.
Suntem vai de mama noastră și ne mai dăm și importanți. Noi nu mai stăpânim nimic, nici pantalonii s-au rochiile de pe noi. De aici și MCV, care este o golănie ordinară, iar olandezii au spus clar că nu vor fi de acord cu acordarea vizei Schengen. MCV este o bagatelă inventată de niște domni care doresc și au dorit, cu acordul unor românași din interior, să ne facă din oameni, neoameni. Pe cei de la Bruxelles aproape nu-i mai crede nimeni. Oamenii de rând au început să observe șmecheriile care vin din acea direcție, că vor să mai sugă de pe noi, până o să rămânem în fundul gol. De aici este și banditismul neacceptării României în Schengen.

A sosit timpul să votăm ce trebuie !
Cred că a sosit timpul să fim mai atenți cu noi, să votăm ce trebuie, nu oameni vânduți altor sisteme externe. A sosit timpul să avem politicieni cu adevărat patrioți și nu globaliști sau Securiști. Partidelor, lună de lună le vin bani grei, de milioane de euro, și nu fac nimic pentru asta. Românul nu mai poate suporta poverile și jecmănelile, inclusiv vorbele fără acoperire ale politicienilor. Nu au făcut nimic în această țară !
De 30 de ani, doar bani aruncați pe fereastră și ei îmbogățindu-se. Este târziu să mai putem îndrepta ceva. Dar pentru ce votăm, începând cu primăvara alegerilor europarlamentare și terminând cu cele prezidențiale ? Trebuie să facem ochii mari, să alegem oameni capabili, care să ne reprezinte. Ar fi bine ca mulți politicieni, care au conștiință și cred că nu au făcut nimic pentru acest popor, să facă un pas înapoi.
A sosit momentul ca fiecare să-și facă, dacă sunt verticali, un proces de conștiință, pentru a lăsa loc altora, care chiar doresc să facă mai mult pentru acest popor vitregit de soartă, care a crezut în democrație. Există în momentul de față în lume un pericol foarte mare, lupta pe supremație, din punct de vedere economic. Sunt doua tabere: Germania-Franța cu Statele Unite ale Americii, Israel și alte țări. Pentru a respecta aranjamentele secrete cu anumite state de a produce haos în Romania, acești ,,românași ” au reușit în mare parte, profitând și de naivitatea exagerată a românilor de bună credință.
Să nu respecți tu Constituția, să nu respecți hotă­rârile CCR, să nu respecți invitațiile la Parchet, să nu respecți chemările în Parlament, înseamnă că nu faci parte din statul de drept al acestei țări. Să nu plătești datoriile pe care le ai față de fiscul din Romania, iar unui muritor de rând, fiscul pune poprire și pe un leu.

Trăim în jungla EUROPEANĂ
Ne conducem fiecare după bunul plac, facem ce vrea fizicul nostru, după cum ne taie capul în această țară sau fiecare respectăm legea după cum ne tună prin cap. În asemenea condiții, intervine infatuarea, lipsa de respect față de poporul român, inconștiența sau prostia. Dacă-i prostie, este foarte grav și atunci nu mai exista niciun leac de vindecare. Înseamnă că ori noi, românii, am ales prost oameni care nu trebuiau să treacă pragul statului de drept, ori au ales computerele, și atunci datele se schimbă.
Cine a blestemat acest popor ca să trăiască rău în țara lui împovărat de biruri și de nedreptăți? Vedem acum cu ochiul liber, și oamenii vorbesc pe la colțuri ca pe vremea fostei Securități, că pentru anumiți indivizi, care aici au creat dezastru și au distrus oameni și vieți omenești, se caută culcușuri călduțe, de către statele cărora ei le-au servit interesele. Vai ce serioși și ce profesioniști suntem, când văd că țări ca Germania, Franța, Austria, bineînțeles Olanda, caută locuri călduțe unor indivizi ,,românași”.
Alții caută, ei personal, locuri exotice, să plece un sejur, chiar între 10-20 de ani. Ce oameni, ce minunați profesioniști avem, de, și ce hoți! Acum sunt hoți cu fa­cultăți!
Văd că și în medicină sunt doctori cu diplome false, avem specialiștii noștri. Avem o altă profesie, cea de ,,provocator”, cu diplome date de niște palate, pe care nimeni nu-i vede, pentru că le fac jocurile. Una este prestația unui provocator profesionist, cum sunt, din nefericire, politicienii acestei țări, aleși în ce condiții, ar fi multe discuții. Dar aleșii care încalcă Constituția României, care batjocoresc voința populară și pentru care faptul că Guvernul și Parlamentul sunt rezultatele unei opțiuni populare, nu are nicio importanță. Că anumiți politicieni nu mai respectă nimic! Dacă cei din capul statului de drept nu respectă regulile și legile, nu au ce căuta în această funcție. Pentru că, dacă disprețuiești românii, nu poți să aplici o regulă numită democrație unei structuri pe care o disprețuiești. Nici nu pot să-i învinovățesc. Fac referire și la multinaționalele care „exportă semilegal, în paradisuri fiscale, prin inginerii, toate profiturile” și care au „privilegii flagrante și nesimțite”, dar și la „ura unor țări și a unor conducători de la Bruxelles față de România”.
Ei nu luptă pentru binele acestei țări, ci numai și numai pentru afacerile și hoțiile țărilor de unde provin. Vă aduceți aminte când Băsescu a întors de la vamă toate tirurile cu flori venite din Olanda ? Știa el ce știa atunci. Dl Juncker a stabilit moda anului (un pantof maron și unul negru)! De ce iubesc ei șmecheriile și vor cu orice preț să ne păcălească și să ne fure și pe noi? Pentru că noi, în loc să fim drepți și corecți, le facem pantofii oficialilor europeni.

Seriozitatea și-a spus cuvântul !
M-a bucurat discuția dintre doamna Dăncilă cu ,,Doamna de fier ” a Germa­niei actuale, Angela Merkel, care controlează toată politica Europei, prin partide și partidulețele făcute, peste noapte, din grupuri de interese, toate fiind din PPE, adică etnic, poate non-germane, dar servind interesele strict ale acestei țări, iar doamna Dăncilă n-a cedat. Bravo ei, avem în sfârșit un premier care a fost tranșant, direct și la obiect. Dacă era un bărbat, pleca cu coada între picioare, după ce vorbea cu Merkel. Dacă vrei, este un răspuns și pentru alții, care cred că România nu este a lor. Ei cred că țara noastră este pe tarabă, la vânzare.

La final…
Voi încheia, în câteva cuvinte, despre Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la care, pur și simplu i se putea citi prin acel zâmbet, cum își poate cineva bate joc de românii care nu cunosc tainele bancare și cele economice. Seriozitatea și-a spus cuvântul. Cred că a sosit momentul ca Mugur Isăres­cu să meargă la pensie și să savureze mirosul și produsul viticol de pe dealurile Drăgășaniului …
Trebuie să ne trezim cu toții la realitate și să știm ce alegem: oameni patrioți, români puri și buni gospodari. Noi facem parte din Europa de când suntem pe acest pământ, iar Uniunea EUROPEANĂ ne este datoare cu multe, nu noi, care am vândut totul Uniunii Europene!!!! Oare ne va cere să-i vindem și sufletul?!
,,Democrația este formată din mulți incompetenți care devin corupți” spunea scriitorul George Bernard Shaw
Trăim într-o grosolană manipulare și o lume falsă.

Al dv. Același Prof. Ioan Romeo Mânzală

Vineri, şedinţă extraordinară la CJ. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

Vineri, 15 februarie 2019, ora 11.00, Consiliul Județean Hunedoara se întrunește în ședință extraordinară.

Principalele puncte de pe ordinea de zi sunt:  

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice ”Studiu de Fezabilitate” şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Linie verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului – componenta 1”;
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnice ”Studiu de Fezabilitate” şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții  ”Linie verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului – componenta 2”;
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului ”Linie verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului – componenta 1” și a cheltuielilor legate de proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiție 4e, Obiectiv specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă ;
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului ”Linie verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani Green Line Valea Jiului – componenta 2” și a cheltuielilor legate de proiect în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiție 4e, Obiectiv specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă;
  5. Proiect de hotărâre privind aprobarea Actului aditional nr.2 la Acordul de parteneriat între U.A.T. Municipiul Vulcan si A.T. Județul Hunedoara, U.A.T. Municipiul Petroșani, U.A.T. Municipiul Lupeni, U.A.T. Oraș Petrila, U.A.T. Oraș Aninoasa și U.A.T. Oraș Uricani, în vederea promovării și implementării în comun a  proiectelor „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani – Green Line Valea Jiului” Componenta 1 și  „Linia verde de autobuze electrice între Petrila-Petroșani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani – Green Line Valea Jiului” Componenta 2 în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiție 4e, Obiectiv specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă;
  6. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului ”Modernizare, extindere și dotare – Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de urgență Deva”, Axa prioritară 8, Prioritatea de investiții 8.1, Obiectiv specific 8.2, Operațiunea B, Apel de proiecte nr.POR/2017/8/8.1/8.2.B/1/7 regiuni, precum și a cheltuielilor legate de acest proiect.

Reprezentant al CJ Hunedoara la sesiunea de pregătire pentru site-ul ARE Eurodyssee

Consiliul Județean Hunedoara va fi reprezentat la sesiunea de pregătire pentru site-ul ARE Eurodyssee, găzduită în orașul Barcelona (Spania).

 La invitația Adunării Regiunilor Europei (ARE), un reprezentant al Consiliului Județean Hunedoara va participa în perioada 14 – 15 februarie 2019, în Barcelona, la sesiunea de pregătire dedicată promovării programului ARE Eurodyssee. Este vorba de doamna Anca-Maria Dumitra, inspector superior în cadrul Serviciului Relații Externe, Asocieri și Comunicare Interinstituțională.

Potrivit programului transmis de organizatori, prima zi de pregătire, respectiv 14 februarie, va consta într-o sesiune dublă, una dimineața și cealaltă după-amiaza, în cadrul căreia participanții se vor familiariza cu noul site Eurodyssey. În paralel, va avea loc un atelier cu dublă sesiune dedicat gestionării diferitelor instrumente de comunicare pentru promovarea programului.

Ziua de 15 februarie va fi dedicată schimbului de bune practici și unei discuții cu privire la implementarea operațională a programului, așa cum se procedează în mod tradițional în cadrul Forumurilor, prin ateliere de lucru desfășurate de regiunile membre.

Creată în 1985, Adunarea Regiunilor Europei (ARE) este o rețea independentă a regiunilor europene și cea mai mare organizație de cooperare interregională din Europa lărgită. Reprezintă 150 de regiuni din 29 de țări. Județul Hunedoara este membru ARE din anul 1992.

Sute de milioane de lei, din bugetul de stat, pentru partide

Aproape o jumătate de miliard de lei. Atât vor primi partidele politice anul acesta de la bugetul de stat.

O modificare legislativă iniţiată de PSD a făcut ca subvenţia pentru partide să fie acum de 28 de ori mai mare decât în 2016. Social democraţii vor încasa, de exemplu, peste 18 milioane de lei lunar, mai mult decât întreaga sumă alocată partidelor în 2016.

La începutul anului trecut intra în vigoare o modificare la legea finanţării partidelor, iniţiată de trezorierul PSD Mircea Drăghici. Astfel, în 2018, subvenția acordată partidelor din bani publici a crescut de cinci ori față de anul precedent. Iar anul acesta e de 28 de ori mai mare decât în 2016.  Și ajunge la suma record de 409 milioane de lei, mergând până la maximul prevăzut de lege.

Banii pentru partide sunt alocaţi în funcţie de rezultatele electorale, astfel PSD este cel mai avantajat.

Însă toate partidele parlamentare, cu excepţia USR, au susţinut proiectul de lege care le aduce zeci sau chiar sute de milioane de lei în conturi.

Chiar şi cei de la UDMR au votat pentru, deşi ei optează pentru subvenţia mai consistentă alocată minorităţilor naţionale.

Banii acordaţi partidelor anul acesta s-ar putea traduce în peste 100 km de drum naţional reabilitat şi reprezintă taxele pe muncă a peste 39.000 de români cu salariul minim, mai mulţi decât locuitorii municipiului Câmpina.

În schimb, statul alocă doar 15.700.000 pentru programul de rechizite şcolare şi sub 100 de milioane pentru incubatoare destinate copiilor născuţi prematur. Până şi ministrului Finanţelor îi este dificil să justifice sutele de milioane acordate partidelor.

Potrivit legii, partidele pot folosii banii din subvenție pentru sediul de partid, angajaţi, dar şi pentru propagandă, deplasări şi întreţinerea parcului auto.

În plus, partidelor le sunt decontate şi cheltuielile din campaniile electorale. Și chiar dacă nu reuşesc să cheltuiască toţi banii, nu au obligaţia de a-i returna la bugetul de stat./www.stiritvr.ro

Avocatul Poporului acordă audienţe, joi, la Prefectură

Biroul Teritorial Alba-Iulia al Instituției Avocatului Poporului va acorda audiențe la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara.

Continuând demersul Instituției Prefectului-Județul Hunedoara de a facilita accesul cetățenilor județului Hunedoara la instituțiile statului, demers inițiat încă din anul 2011, vă informăm că joi, 14 februarie 2019, începând cu ora 10,30, la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara, se va desfășura programul de audiențe al reprezentantului Instituției Avocatului Poporului, Biroul Teritorial din Alba-Iulia.

Pe această cale, aducem la cunoștința cetățenilor hunedoreni faptul că aceștia se pot înscrie la audiențe, atât prin telefon la 0254-211 850, int. 29029, cât și direct la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara, Compartimentul Informare, Relații Publice și Registratură.

OPINII: “Opinia unui om dezamăgit!”

Acest guvern și această majoritate zdrobitoare nu au făcut nimic din ce-au promis, în programul de guvernare, ei primind un vot, pentru a face lucruri fundamentale în România, de a schimba chiar Constituţia (…)


Când ai 45 % din sufragiile de vot, poţi să schimbi orice lege! Cea mai mare dilemă a mea este dacă şi-au terminat suflul după eșecul cu Ordonanța 13. Nu există în Europa un partid care să câştige în ultimii trei ani atât de clar ca PSD. În momentul în care câştigi atât de clar, eşti obligat de vot să faci ceva bun în țara ta. În primul rând, trebuia schimbată Constituția, toate Codurile penale și de Procedură, Codul Fiscal, Codul Civil. Trebuia schimbată legea de organizare a justiției. Pentru că, acolo unde nu există răspunderea magistraților, se face justiție cum se dorește și de interes, cum dictează unii și alții dintre politicieni, ei fiind Dumnezeii Româ­niei. Legea Siguranței Naționale, care este de 30 de ani neschimbată. O lege puternică a Patrimoniului nu există. Nu am înțeles, dacă Ministerul Justiției și minis­trul Justiției este peste Procurorul General, de ce avem și Ministerul Public? Nu mai vorbim de Legile Sănătății, Educației.
Trebuiau desființate toate Agențiile Guvernamentale, ONG-urile care de­făi­mează România, cele care sunt plătite din bani negri și multe altele. Legea pensiilor nu este aprobată (se discută seara de seară) va rămâne ”ca în tren”. Au crescut salariile numai la funcționari, exorbitant de mari, dar nu s-a schimbat nimic în comportamentul lor.

La noi este marea ,,jumuleală”!
Te jumulește, în primul rând statul, apoi băncile, IFN-urile, care sunt cămătari legalizați. Ca să furi, ai toate pârghiile și legile, care te ajută să furi legal și mult. Șpaga este acum și ea legalizată, fiind generalizată în toate domeniile. Trebuiau tăiate pensiile speciale. Dintr-o pensie specială, se plăteau plăti 20-25 de pensii amărâte. Îmi pare rău, s-au votat 363 de legi, dintre care 70% sunt fără valoare. Semnificativ pentru noi. Codul penal din vremea lui Ceaușescu era mult mai valoros decât este acum. Pentru că, era făcut de profesioniști adevărați, nu de pictori, tractoriști sau cei cu facultăți la distanță. O parte din cei care au făcut Codurile au fost și au devenit hoți, fugind în străinătate.

Trăim într-o țară fără de lege
Citesc mâhnit, că un sat din județul Arad a fost câștigat de o familie, prin decizia definitivă a Tribunalului Olt. Mă întreb: ce justiție aveam atunci când DNA Timiș a constatat că actele sunt false ? Sau acum, când s-a judecat procesul cu aceleași acte ?! Ce să înțelegem noi, muritorii de rând?
Alta, și mai și, publicată acum în ,,Lumea Justiției” În perioada 2004-2016 s-a cheltuit enorma suma de 141 miliarde euro, pe înregistrările a șase milioane de oameni și a 311.000 mandate de interceptare. Orice om de bun simț rămâne fără comentarii.
În acest moment, există un HĂȚIȘ legislativ din care nici Dracul nu mai înțelege nimic, tocmai ieșind la iveală neprofesiona­lismul celor care au lucrat la legi. Dumneavoastră, care sunteți la putere, nu vă pasă să faceți ceva bun pentru oameni? Iar domnul Președinte, după ce a stopat tot în țara asta, merge la schi, însoțit de SPP- iști, ca și cum am fi țară fără nici o problemă.

Opoziția să vină cu ceva constructiv !
Trebuia deja, să circulăm de la Deva la Lugoj pe autostradă. Nici peste doi ani nu vom circula ! Atragerea de fonduri europene a fost mult mai bine gestionată în ultimul an, 2018. Dar cum ,,cu o floare nu se face primăvară”, tot deficitari suntem.
PSD nu trebuia să intre în jocul lui Iohannis și al Opoziției. Aștept ca Opoziția să vină cu ceva constructiv, nu cu răutăți și povești. Chiar nu vedeți că am ajuns în situația Greciei din anul 2000. Leul a luat-o razna, ne împrumutăm ca bezmeticii ca să ducem țara de râpa, importurile sunt mai mari decât exporturile, legile sunt blocate de Președinte, de CCR etc. În loc să se gândească o strategie, se fac mișcări de trupe de la stânga la dreapta s-au invers. Anumiți primari reprezintă un partid cu numele, dar cum termină mandatul, sunt în barca altora, încă de anul ăsta. Cei care suferim suntem tot noi, oamenii de rând .

Mai sunt patru luni până la europarlamentare
Un test important, avându-se în vedere că scrutinul din luna mai este oglinda la ceea ce aşteptăm de la prezidenţialele din iarnă. Și, în acest context, se pune fireasca întrebare: cine şi ce a făcut în acest mandat ? Dacă privim în ţară, PSD a promis mult şi a făcut cât a făcut. Nu avem încă un fond suveran de investiţii, nu avem o lege a lobby-ului, autostrăzile au rămas acolo unde le-am construit în ultimii treizeci de ani, adică pe hârtie, iar Liviu Dragnea spune că se vor transforma în realitate doar dacă vor fi declarate obiective de interes strategic. Românii au salarii şi pensii mai mari, dar și taxe sau majorări de prețuri pe măsură. De cealaltă parte, opoziţia a fost considerată, în ultimii doi ani, prea slabă să facă faţă, iar partidele nou apărute încă nu au trecut testul electoral.
În cazul PSD, e şi mai gravă această disproporţie, pentru că este primul partid politic post-decembrist care obţine un scor devas­tator, în condiţiile unei opo­ziţii foarte slabe şi care, acum, la doi ani, şi-a pierdut din credibilitate, nevenind cu argumente constructive la PSD. Principala diferenţă este că s-a creat o prăpastie între ce au promis şi ce au făcut. Realizările nu sunt pe măsura celor promise și a votului obținut. Ei au obţinut un vot zdrobitor, tocmai pentru a schimba lucruri fundamentale în structura statului de drept, inclusiv Constituţia. Dar n-au făcut nimic, absolut nimic.

Un fel de cumetrie !
Se știa, atunci când se schimba garda, se puneau în funcţii cheie oamenii partidului respectiv. Asta însemna până în decembrie 2016. De data aceasta, în punctele cheie sunt puse nepoate, amante, ibovnice, deci este un fel de cumetrie. Da, adică sunt de-ai PSD-iştilor, PNL-iștilor (în cumetrie), nepoata baronului cutare, fina baronului sau fiul, şi de asta nu a mers. Vezi cazul Vaslui, unde Buzatu soția, fiul, toți șefi. Dar și în alte județe din țară este la fel. Eșaloanele doi-trei din ministere sunt ale PNL, PDL, UDMR etc.
La început, acestea erau alcătuite din consilieri, din oameni apropiaţi celor de la putere, care mai știau ceva meserie. Acum, încetul cu încetul, le-au luat locul fiii celebri de politicieni, amantele, nepoatele și toți inculții. Eu i-aş spune un fel de camarilă. Ea s-a accentuat mult după 2014, pentru că au coabitat. Klaus Iohannis are, de regulă, din camarilă, şefii instituţiilor de forţă, pe care îi păs­trează. Șefii din Parlament au și ei în diferite instituţii. Deci, întotdeauna a fost așa. Asta și datorită caracterului schizofrenic al Constituţiei, care e republică semiprezidenţială, adică nu e nici prezidenţială, nici parlamentară. Și atunci, coabitările sunt dezastruoase. Au fost dezastruoase tot timpul, se faultează una pe cea­lal­tă. Și, nimic nu mai funcţionează din cauza acestor grupări. Cred că Liviu Dragnea și câțiva oameni din PSD au realizat că nu au făcut nimic. Și acum, pe ultima sută de metri, căută să rezolve câteva din aceste probleme. Liviu Dragnea, în afară de a vorbi, dacă aţi observat dumneavoastră, putea sa meargă în Parlament, de aia avea majoritate, putea sa desfiinţeze tot ce nu funcționa în țara asta. Așa rămânea în istoria acestei țări.
Mă uit la doamna Firea, nici acum după atâția ani nu găsește busola și dorește să aibă o ceartă permanentă cu Liviu Dragnea. Doamna Primar, în afară de discuții și războaie, faceți ceva pentru bucureșteni, măcar acum, în ultimul ceas ! Că nu ați făcut absolut nimic. Lăsați bisericuțele pentru alții.
“Discutăm mai înainte, de statul paralel. La majoritatea pe care a avut-o PSD-ALDE putea să desfiinţeze şi SRI-ul sau putea să unească SRI cu SIE, cum au mai discutat, sau puteau să înfiinţeze un fel de FBI în locul DNA-ului. Puteau desfiinţa DNA şi SPP-ul, puteau să-l subordoneze Parlamentului, dar n-au mai făcut nimic, au făcut o comisie din aia… probabil că între timp s-au împăcat”- spunea într-un interviu jurnalistul Ion Cristoiu.

A existat, la început, o altă nebunie
Care, atenţie, şi aia putea fi rezolvată. În momentul în care s-au câştigat alegerile, s-a descoperit că exista o lege care nu dădea voie unui condamnat, adică lui Dragnea, să fie premier. Ciudat este că el a fost condamnat pentru alegeri și voturi, nu pentru așa-zise fapte penale concrete. Este ciudat că legea aia putea să fie înlocuită din ianuarie 2016. N-am înţeles nici acum de ce… o înlocuiam dacă tot ne făceam de cap. Și atunci s-a creat o schizofrenie, adică o dublă comandă, care a paralizat mult din activitatea PSD-ului. Pe de-o parte, am avut premierul. Și dincolo, în partid, puterea e la Dragnea. Și atunci, de regulă, peste tot în lume premierul este şeful partidului care a câştigat alegerile… De aici a venit această lupta surdă, la care s-a adăugat şi un fond de uriaşă suspiciune a lui Liviu Dragnea. Adică, în permanenţă, el sa poată acționa, ca nu cumva să vină cineva să-l răstoarne. PSD are o lungă tradiţie a răsturnărilor, loviturilor de palat prin restaurante, prin boscheţi. Și, probabil, cum apare cineva, mai ales premier, imediat intervine Dragnea, care nu vrea ca cineva din PSD să crească, în aşa fel încât să-i ia locul. În concluzie, în afară de majorare de salarii la bugetari și acordarea de pensii mari parlamentarilor, nu s-a făcut nimic. Cea mai mare amenințare pentru Dragnea este Liviu Dragnea. Datorită comportamentului lui, poate să câștige sau să piardă. Același lucru se va întâmpla și la KLAUS IOHANNIS. Președintele s-a faultat singur de câteva ori, și cred că nici domnia sa nu credea ce face.

La PNL – cine va fi cap de listă?
La europarlamentare, va conta foarte mult capul listei. Sunt curios cine va fi cap de listă la PNL. Crin Antonescu, Vasile Blaga sau Raluca Turcanu? Oare Crin Antonescu să fie? Nu cred că îl vor pune, nu, sigur nu-l vor pune pe listă, din doua motive: dacă îl pun pe listă, înseamnă că domnul Orban poate să se ducă să se culce. Deoarece, campania electorală înseamnă totul pentru candidaţi. Gândiţi-vă că începe campania, iar Orban nu e pe listă. Și atunci, Orban trebuie să-l laude pe Crin Antonescu, iar electoratul vede asta. Dar cea mai mare ame­nin­ţare ar fi pentru Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis va face orice ca acesta să nu fie pe liste. Pentru că, la un moment dat, noi ne vom reaminti de Crin Antonescu şi îl vom vedea la lucru, el fiind un orator foarte bun.
Păi da, gândiţi-vă că dacă-l vedem, atunci s-ar putea să spunem: ”Uite, preşedinte!”. Gândiţi-vă că el a plecat în mister, fulgerător, păstrându-și ca şi Cioloş, rezerva de speranţă. Adică, nu s-a consumat. E foarte important ca un politician să nu se consume. Adică, nu a fost şef, iar după un an, după doi ani, lumea să spună: ”gata, ne-am săturat de ăsta, ştim cum e!” Şi el şi Cioloş sunt un fel de speranţe, un fel de: ”Băi, ce-ar fi dacă ar ajunge ăla preşedinte, sau premier, sau la parlamentare? ”.

Rămâne un mare mister
Tocmai statul acesta în umbră. Dar, din umbră tot o să iasă. Dacă stă prea mult acolo, la un moment dat, se usucă. Nu înțeleg de ce s-a retras, dar i-a făcut bine. Pentru că, e foarte important, mai ales în această perioadă, când şi PSD dezamăgeşte. Orizontul de aşteptare şi electoratul caută ceva nou, caută omul providenţial, Mesia: ”Băi, dacă vine Crin Antonescu… ” Cei care nu sunt la pu­tere şi nu se consumă, păstrează acest orizont de aşteptare, acest ”vai, ce-ar fi dacă ar ajunge el!”.
Poate că nu e mare lucru…Aici ne-au adus politicienii. Cu doctrina PD-ului, nu se poate conduce PSD.
A fost o opinie personală, împărtășita și dumneavoastră.

Al dv. același Prof. Ioan Romeo Mânzală

Laura Codruța Kövesi, prima pe lista scurtă pentru postul de Procuror Europea

Laura Codruța Kövesi este prima pe lista scurtă pentru postul de Procuror European trimisă la Parlamentul European și Consiliul UE.

În lista înaintată și ministrului Tudorel ToaderLaura Codruța Kövesi este urmată de Jean-Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri. Pasul următor este votul în Parlamentul European.

„Procedura de selecţie pentru Biroul Parchetului Public European este în curs. Comisia nu este parte a comisiei independente de selecţie. După cum s-a explicat în anunţul privind acest post vacant publicat în noiembrie 2018, comisia de selecţie va evalua candidaţii pentru postul de viitor procuror-şef european şi va prezenta evaluarea Parlamentului European şi Consiliului, care vor desemna procurorul-şef european prin consens”, preciza Reprezentanţa CE în România, la începutul acestui an.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017.

În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

OPINII: Bârfa – o boală generalizată în România

Cu siguranţă, nu există om care să nu bârfească, cu sau fără voia lui. Uneori, intri în discuţie fără să vrei şi devii participant la bârfe. Dar sunt persoane care manifestă o predilecţie aparte pentru bârfe. S-au specializat bârfind zi de zi la serviciu, pe stradă, acasă, oriunde ar fi.

Rămân surprins cum cei pe care noi îi trimitem europarlamentari la Bruxelles, își bârfesc propria țară. Din punctul meu de vedere, ei sunt ,,trădători”, nu bârfitori. Sunt niște ticăloși, care nu-i pot privi în ochi pe oamenii care au votat asemenea ,,oameni” bolnavi la cap. Ce fac acești europarlamentari, care în loc să se ocupe de tot ce mișca pozitiv la Bruxelles pentru a fi mai bine pentru noi, ei se duc în turma lui Juncker, Timmermans, Katai­nen, Werhofstadt… Au intrat cu bocancii în politica din Romania, pentru a susține acțiu­nea anarhic-populistă a unor formațiuni antisistem, create în laboratoarele unor forțe oculte, cu lozinci fasciste, practicând metodele extre­mei drepte, precum USR și +Plus.
Scopul este clar: o parte din cei de la Bruxelles vor ca Romania să fie pusă la dispoziția Germaniei sau a Europei germane, cu ajutorul lui Juncker, iar Frank Timmermans dorește cu orice preț, să depindem economic de Olan­da. Este vizibil, chiar chior să fii, cum unii dintre politicienii noștri luptă să ne treacă în partea celor din barca Germaniei, în special cei din eșichierul politic existent pe flancul drept. L-am văzut pe băiatul lui Cara­mi­tru, pe care l-am respectat ca actor (Ion Caramitru), spu­nând în gura mare de la tribună, că va da foc României. Domnule Andrei Caramitru, ori ești ne­copt la cap, ori sunt probleme grave de sănătate.

Cred că USR are și va avea o mare problemă
Săptămâna trecută, la o conferință de presă a USR, am văzut niște figuri ce parcă erau scăpate de la stadion, sau de la un muzeu unde sunt figuri din ceară. Galbeni la față, posaci, oameni care nu știu să salute, oameni care nu știau de ce se află acolo, în Parlament. Șoșoteau pe la colțuri, bârfind pe unii și pe alții de la putere. Ah, bârfa!!!
Bârfele sunt manifestările unei personalităţi problematice. Poate că bârfa se naşte din dorinţa fiecăruia de a abate atenţia de la sine. În plus, discuţiile despre alţii ne detașază de lucrurile care ne fac să ne simţim inferiori. Spre exemplu, atunci când condamnăm zgârcenia cuiva, ne simţim foarte generoşi, chiar dacă noi nu am făcut niciun gest de generozitate.

La baza bârfei
Se află eliberarea emoţiilor, care pot varia de la fericire la mânie. Se pare că bârfa te ajută să-ţi faci “prieteni”, cu care să poţi vorbi despre lucruri comune: hainele cuiva, viaţa personală, moralitate, atitudinea, hotărârile pe care le iei şi care, parcă, sunt în contradicţie cu dorinţele tale… de parcă tu ai fi Dumnezeul care poate da încuviinţarea cuiva să respire, să iubească, să se îmbrace, să trăiască. Şi ne apucăm să-i comentăm pe alţii, de parcă noi am fi perfecţi și etaloane pentru cei din jur. Am bârfit şi eu, desigur. Nu pentru că aşa ar fi caracterul meu, din contră, am fost educat să nu bârfesc, în familia mea nu am auzit bârfe. Îmi amintesc că în anturajul tatălui meu, oamenii își povesteau aventurile și planurile de viitor, spuneau bancuri, râdeau mult, dar nu discutau despre cunoștințele comune.
Am simțit, la un moment dat, că mă devalorizez în anturajul în care mă învârteam. Simțeam că nu petreceam timp de calitate, că nu învățam nimic, că nu plecam cu amintiri frumoase după întâlnirile cu acei prieteni. Discuţiile despre alţii, părerile şi judecăţile de valoare asupra altora, mă plictiseau și îmi provocau dezgust. Am încercat să-i opresc și să-i schimb, dar mi s-a râs în nas şi am fost acuzat de ipocrizie. Este normal ca persoanele care se hrănesc cu bârfe, să nu poată trăi fără ele.
Dar de la bârfă și până la comportamentul jalnic față de cei care au votat, nu este decât un pas. Daca vreți să câștigați teren și vreți să câștigați lumea, SALUTAȚI. Nu numai cei de la USR sunt dedublați, lăudăroși, colerici, devotați interesului meschin, avem și la alții. De pildă, Președintele Iohannis a mers pe munte sâmbătă. În loc să fie totul discret, toate parcările de pe traseu au fost blocate, iar proprietarii au avut numai de suferit.

Nu se mai întâmplă nimic!
Pe nimeni nu mai interesează unde mergem cu țara ! Dacă mai respectăm legile în Romania și dacă statul își face datoria. Busolă nu mai avem, Parlament nu avem. Preșe­dintele este plecat să se odihnească, opoziția plimbă caii, iar Guvernul învață ,,legea bunelor maniere”. Bani, cât mai mulți bani. Partidele toacă bani, Statul toacă bani și atunci mă întreb: de unde sunt acești bani, cine mai lucrează?
Nimeni în România nu mai muncește, toți stau peste tot, la o porție de bârfă. Toate posturile de televiziune sunt pline de bârfitori, unii chiar cu patalama de bârfitori la mână. Toți sunt plătiți cu bani grei ca să bârfească.

Oare suntem sat fără câini sau țară fără stăpân?
Cred că și una și alta. Suntem o țară fără volan și șofer, care nu știm unde, când și cum. Toate lucrurile sunt numai și numai pe dos. Oare nouă nu ne este rușine de noi? De 30 de ani trimitem în fruntea țării toți hoții și inculții. De 30 de ani ne umilim, ne văităm. Iar politicienii se îmbogățesc. Câtă discrepanță între oamenii de rând și acești nesătui ! Ei sunt din toate partidele, nu numai de la unii. Oare când le plătim si ,,taxa pe prostie”? Toată gașca lui Băsescu, care a furat cel mai mult, vine acum la ciolan sub umbrela altor partide, pentru a mai fura ceva.
Oare de ce Dl. Iohannis are nevoie de atâția hoți în jurul lui? De ce se afișează cu ei peste tot? Cred ca a sosit momentul ca și Dl. Iohannis să-și facă curățenie în jurul lui și chiar în ograda personală, că altfel pierde sigur alegerile. Cat despre PSD, ei vor deconta groaznic acele majorări de salarii și pensii. Nu se vede nicio schimbare de mentalitate, sau o îmbunătățire a serviciilor. Unii politicieni vor să-și vândă proprietățile și să plece. Nu este nici o pierdere, să plece!
***
Dar, din păcate, încă e plin de bârfitori în jurul meu şi ieşind din cercul vicios, observ obiectiv grandoarea mi­zeriei în care se scaldă unii. Printre ei se află şi ipocriţi, care susţin că nu bârfesc, dar o fac cu fiecare ocazie care li se iveşte.
Vor fi mereu oameni preocupaţi să scormonească în viețile altora pentru a găsi subiecte de discuţii. Bineînţeles că totul va fi denaturat și încărcat cu mizerii, astfel încât orice informaţie să aibă dimensiunea senzaţionalului, demnă de a stârni interesul cretinilor, care stau şi ascultă cu gura căscată orice prostie. Aceştia se hrănesc din dezilu­ziile altora… ghinionul cuiva devine un motiv de bucurie şi satisfacţie personală. Iar dacă cineva este fericit, se va trezi animalul invidiei din bârfitori şi vor căuta cu disperare ceva cu care să demonteze acel om.
Sunt ca nişte hiene disperate să devoreze sufletele unora şi discută cu o plăcere maladivă despre durerile oricui. Pentru ei, un divorţ, o despărţire, un eşec financiar, sunt motive numai bune de a avea subiecte de discuţii. Ei disimulează orice adevăr, au spirit de moralism și coroziv. Bârfitorii culeg roadele răută­ților lor. Ei sunt nefericiți și singuri. Bârfa este o boală de suflet, incompatibilă cu virtutea. Bârfa este esența telefonului.

Al dumneavoastră același Prof. Ioan Romeo Mânzală

Atelier de lucru UE la Bucureşti – Pregătirea la dezastre

În contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în perioada 30-31 ianuarie 2019, s-a desfășurat, la București, primul eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Acesta a avut forma unui atelier de lucru cu tema „Pregătirea la dezastre cu probabilitate redusă de producere, dar cu impact major (HighImpact LowProbability – HILP) – Direcții viitoare.”

Discuțiile au vizat asigurarea răspunsului la aceste situații de urgență complexe, având în vedere perspectiva implementării noilor prevederi ce vor modifica Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind un Mecanism de Protecție Civilă al Uniunii.

Evenimentul a reunit experți ai structurilor de protecție civilă sau intervenție în situații de urgență din Statele Participante la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii (28 de state membre UE, precum și din Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia și Turcia).

O contribuție substanțială la discuții afost adusă și de specialiștii  UNISDR (Oficiul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului la Dezastre), NATO și  SUA, precum și cei din cadrul direcțiilor de specialitate ale Comisiei Europene (DG ECHO – Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Operațiuni de Ajutor Umanitar, DG HOME – Direcția Generală pentru Migrație și Afaceri Interne, JRC –Centrul Comun de Cercetare).

În cadrul atelierului de lucru, discuțiile s-au concentrat pe identificarea posibilitățilordecrearea unei abordări comune la nivel european a dezastrelorde tip HILP, de identificarea capabilităților de intervenție necesare, dar și peimportanțași modul activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii în răspunsul la aceste urgențe.

Winkler: Mai multe fonduri europene pentru autoritățile locale

Bunăstarea cetățenilor este strâns legată de dezvoltarea comunităților în care trăiesc, iar, la ora actuală, această dezvoltare depinde, în mod esențial, de reducerea birocrației și de facilitarea accesului la fondurile europene, aceasta a fost principala concluzie a discuțiilor despre prioritățile anului 2019 la care au participat viceprimarul UDMR al municipiului Deva Pogocsán Ferdinánd, inspectorul școlar general adjunct, consilierul local Máté Márta, Széll Lőrincz, președinte Consiliului reprezentanților UDMR Hunedoara, și europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara.

”Politica de coeziune a UE asigură fonduri menite dezvoltării care sunt de neînlocuit pentru autoritățile locale. Este nevoie de reducerea birocrației și de alocarea către comunitățile locale a mai multor finanțări europene. După 10 ani de la aderarea la UE, autoritățile locale au realizat proiecte din fonduri europene care au dus la îmbunătățirea vieții oamenilor. Prin aceste proiecte au modernizat localitățile, au dezvoltat infrastructura, folosind într-un mod eficient fondurile europene”, a afirmat Iuliu Winkler. Potrivit acestuia, centralizarea excesivă este principalul motiv pentru care, în România, rata de absorbție a fondurilor europene este nesatisfăcătoare.

Comisia Europeană ne dă posibilitatea de a redistribui fondurile din programele operative sectoriale, însă România nu a folosit această posibilitate în ciclul bugetar precedent, deși ar fi putut preveni pierderea definitivă a 2 miliarde de euro, finanțări care nu au putut fi folosite din cauza slabei performanțe de care am dat dovadă în cadrul programelor operaționale de transport și mediu, excesiv de centralizate.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat și despre faptul că UDMR cere Guvernului să redistribuie 2 miliarde de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru Programul Operațional Regional (POR), astfel încât autoritățile locale să poate implementa mai multe proiecte. ”Se vede deja că POIM este sortit eșecului, pentru că, potrivit ultimelor date, numai 53% din fondurile disponibile sunt contractate, deci pericolul neutilizării integrale este cât se poate de real. Dacă, Guvernul va face demersurile necesare din timp și POR va primi mai multe fonduri, atunci acestea pot fi folosite în interesul comunităților”,  a explicat europarlamentarul UDMR.

Finanțările europene sunt cruciale pentru municipiul Deva, unde în ultimul an s-au obținut rezultate bune prin implementarea de proiecte, însă municipalitatea dorește să crească numărul acestora, i-a informat pe participanți viceprimarul Pogocsán Ferdinánd

”Anul trecut, am reabilitat 12 blocuri și 3 școli din fonduri europene, valoarea lucrărilor s-a ridicat la 21 milioane de euro. Avem un proiect câștigător pentru renovarea incintei interioare a cetății Devei și sperăm că vom putea demara lucrările la vară. Este vorba de 5 milioane de euro, iar lucrările vor dura în jur de 3-4 ani. Este în curs de evaluare și un proiect pentru modernizarea unor școli, dar avem depuse și alte proiecte mai mici în valoare de 16,5 milioane de euro. Vom depune mai multe proiecte prin care dorim să modernizăm centrul istoric al municipiului și dorim să atragem 56 de milioane de euro pentru acest obiectiv. Sunt proiecte de dezvoltare care îmbunătățesc viața devenilor și care își propun să revitalizeze turismul”, a subliniat viceprimarul UDMR.

Inspectorul școlar general adjunct, consilierul local Máté Márta, a vorbit despre faptul că neadoptarea, conform legii, a bugetului de stat pentru anul 2019, a adus multă incertitudine nu numai în privința proiectelor de dezvoltare de la nivelul administrației locale, dar și în privința funcționării școlilor.

 

OPINII: Normalitate sau Anormalitate?

“Mare noroc că există oameni care sunt idioți! Funcția idiotului este pozitivă, pentru că fără el n-am înțelege nici geniul, nici normalitatea. Păi cum am cunoaște un om pe care-l numim desăvârșit, dacă n-ar fi prezenți ăștia idioți? Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost în stare.“ PETRE ȚUTEA

Într-o țară normală, Pre­ședintele ales este al tuturor, indiferent că provine din opoziție sau de la cei de la putere. Îmi pare rău că ne confruntăm cu lucruri peste puterile noastre, de a mai înțelege diferența dintre normal și anormal. Am văzut cât de mizerabilă a devenit politica practicată de oameni care nu au ce căuta în fruntea țării. Cum poți să spui că justiția își face treaba, când posturile de televiziune, ziare etc. în fiecare zi arată nemerniciile făcute de MAN și oamenii lui de la Oradea, care au distrus oameni de afaceri, judecători, procurori etc. Toți am văzut și vedem aceste lucruri.
La Ploiești, Portocală, Onea și compania au făcut dezastru și toată lumea vede, zi de zi, ce au făcut acești ,,oameni” inumani. Apar semne de la Pitești, Constanța, Tg Mureș, Brașov că s-a făcut dezastru. Toată țara vede dezastrul, dar unii se fac ca nu vad și că nu aud. Nu vreau sa pronunț nume, este prea jenant! Văd, seară de seară, pe unii care populează studiourile noastre de televiziune, fie ca sunt politicieni, fie că sunt analiști „profesioniști“, care mai bine rămâneau în umbra anonimatului. Vin să demonstreze nemerniciile din politica românească.
Orice spectator cât de cât decent, e condamnat la perplexitate. Se vorbește prost limba română, se gândește partizan, se abuzează de volubilitate, tupeu, eschivă și grosolănie. E plin de „vedete“ devenite mari VIP-uri suite-n copac, de mari maeștri ai papotajului de periferie.
Văd o doamnă parlamentar la un post de televiziune, având un nume mai nemțesc, Hilde de Brande, membru PNL și care nu știa de ce este acolo. Primea mesaj pe telefon în timpul emisiunii că orice ar fi întrebată, să spună nu. Sublima doamnă cred că a realizat că nu este româncă și că nu reprezintă România în Parlamentul României. Mă întreb: ce caută acești oameni în poli­tica românească? Pe cine reprezintă oameni? Acești oameni au auzit de cuvințelul acela ,,patriot”?
Nu mai e clar ce înseamnă, de fapt, a fi „patriot“. Să iubești țara în pofida „emblemelor“ ei guvernamentale? Sau, mai mult, să lauzi – ori să tolerezi Puterea, în pofida precarității ei, pentru simplul motiv că ea se confundă cu „țara“? Păi cum să conduci o țară, cu miniștrii lipsă, cu șeful armatei repus cu multe semne de întrebare în problema legalității, cu asemenea parlamentari care nu știu bine limba română.

Președintele Iohannis
De când a venit la Cotroceni este șeful Opo­ziției și vede doar campanie electorală. Păi domnule Președinte, ați uitat că șeful este Dl ORBAN, care acum se vrea europarlamentar, ca să scape partidul de el? Putem observa eșecul național și că a striga după ajutor este „trădare“ a tuturor politicienilor, care au dus țara într-un unghi din care nu mai au cale de a o scoate la lumină. Sau, dimpotrivă, speranța realistă a rămas doar în intervenția salutară a partenerilor europeni, cu care s-a dorit să ne „încuscrim“?
Iubirea de țară trebuie să fie ascundere „diplomatică“ a gunoiului sub preș sau conștientizare publică a derapajului, stigmatizarea lui și efortul de evacuare a cauzelor care l-au produs? Schimonosirea ideii de „charismă“ și împuținarea riscantă a „modelelor“ pu­blice sunt fenomene curente.

Cred că e timpul să tragem linie și să privim puțin înapoi
E timpul să ne întrebăm dacă puteam lua decizii mai bune sau dacă puteam trăi mai frumos. E prea târziu să putem îndrepta ceva raportându-ne doar în acest moment, dar nu e prea târziu să ne raportăm în viitor. Pentru că, mereu ne rămâne ceva de schimbat în mai bine, de reparat, de îndreptat. Pentru mine, anul trecut a avut multe lecții de oferit, lecții care poate trebuiau învățate mai devreme.
„Succesul“ a devenit strict efectul „combativității“ obraz­nice, al populismului impudic, al bășcăliei de gang. A sfâșia beregata interlocutorului, a-ți „lua la mișto“ adversarul, a înlocuit de­­­monstrația prin epitet gros și sudalmă pestriță – acestea sânt „talentele“ politicianului adevărat! Face „rating“, e „haios“ (sau „crâncen“), e, de fapt, un interlop nărăvaș, ajuns în fotoliul notorietății și al deciziei de partid.
Sunt momente în care îți vine să spui că niciodată, în timpul biografiei proprii (și a generației tale), n-ai fost încălecat de o asemenea jalnică adunătură…Una peste alta, arătăm ca după un război pierdut! Și ce e supărător e că, până una-alta, suntem învinși nu de oștiri monumentale, nu de strategii subtile, nu de personalități vânjoase, inteligente, cuceritoare, ci de chintesența mediocrității naționale, de o mână de șmecheri nătângi și gureși, bucuroși de victoria lor și de melancolia noastră.
Citez din Andrei Pleșu: “Pentru o mână de voturi calcă pe cadavre, mint râzând, te fac din vorbe, promit nave cosmice, iar când se văd pe acel scaun, nu mai văd pe nimeni decât pe cei din anturajul lor de furat. Salariile lor s-au dublat și triplat, pensii speciale, sporuri de nici ei nu mai știu ce să mai inventeze.”

PSD a făcut cea mai mare greșeală de strategie
O să vadă mai târziu unde vor duce aceste decalaje de salarii dintre stat și privat. Din 2012, statul ne obligă să muncim mai mult pentru el. Ce face statul pentru noi? Munca privată este net dezavantajată în fața statului. Toată lumea pleacă sau visează un loc călduț la stat. Niciunde în lume salariile de la stat nu sunt dublu și triplu față de cele de la privat. Cum să facem autostrăzi, spitale, investiții când nu accesăm fonduri europene – că nu se pot fura bani cât doresc politicienii, privații nu mai au de unde vira bani la bugetul de stat, neavând de unde și condiții de a dezvolta afacerea respectiva, iar în 2018 banii europeni absorbiți pentru capitalul uman sunt sub 1%. Se dau salarii mari în detrimentul investițiilor publice, și nu s-a schimbat nimic în comportamentul funcționarilor publici și nici în hățișul de documente existent.
O să vedeți dezastrul făcut în acești ani la expirarea celor șase luni de Președinție a UE, care și asta este formală, că tot de la Bruxelles se conduce.

Trăim într-o lume falsă și mediocră
Minciuna și șmecheria au luat loc concepțiilor intelectului, ne interesează doar câștiguri ușoare și, ,,să moară vecinul cu capră cu tot”. Și în Europa sunt probleme, nu numai la noi, dar noi să le vedem pe ale noastre. Pe noi nu ne va cuceri nimeni, nici nu au de ce. Nouă nu ne mai aparține decât masa umană, mințită și manevrată. Pentru ce să ne cucerească, ca să aibă încă o belea pe cap? Noi am vândut tot și acum am devenit sclavii stăpânilor noștri, cărora le-am vândut.
BNR MANEVREAZĂ masa monetară după bunul plac al unor oameni care vor să fie îngropați, dacă s-ar putea, acolo în Bancă. Se joacă cu Roborul, se joacă cu ratele oamenilor, totul ca băncile să facă profit cât mai mult. Conducerea este pe vecie, că de, fac parte din structuri internaționale, care dirijează lumea. Drepturile noastre sunt de a munci și a fi ma­nipulate.
Conducerea noastră este decorativă, se observă cu ochiul liber la toate aceste refuzuri pe care le practică. Înseamnă că refuzi propriul tău popor de a-i da o brumă de fericire. Justiția trebuie reformată radical, serviciile la fel, educația, sistemul sanitar, inclusiv în cadrul Bi­sericii s-au strecurat oameni care nu fac cinste prin comportamentul lor.
Prin hapsânitatea lor, fac ca oamenii să se depărteze de Biserică, un lucru foarte grav. Fără încredere în Armată, Biserică și fără oameni cu adevărat români, care simt și trăiesc românește, nu poți să trăiești liniștit în această lume. Noi trebuie să ne cunoaștem și să ne apărăm tradițiile, limba, pământul natal, în concluzie identitatea de a fi cu adevărat român.
,,Poporul român nu e cu nimic inferior poporului german sau francez. Că n-avem un Goethe, dar avem un
Eminescu. Din punct de vedere politic, vifornița din spațiul în care s-a desfășurat istoric poporul român, ne arată că suntem unul din marile popoare ale Europei. A reușit vreo invazie să-și impună stilul și credințele aici?“ PETRE ȚUTEA.

Al dumneavoastră același Prof .Ioan Romeo Mânzală

OPINII: Suntem dominaţi de cultul prostiei?

,,Trei Fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor, domnia proști­lor, trădarea oamenilor cumsecade.
– Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceștia preiau locurile de condu­cere.
-Al doilea: au sosit –pur și simplu.
În sensul cel mai categoric, proștii și inculții la putere și în ciuda tuturor legilor economice și tuturor regulilor politice, fac prostii ca niște ignoranți ce se află.
– Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă explicații binevoitoare, se fac că nu văd și nu aud, pe scurt, trădează. Nu-și fac datoria. Imparțialii și încrezătorii, înregistrează și tac. Sunt cei mai vinovați”!! – Nicolae Steinhardt 1937

La nivelul inteligenței concetățenilor noștri vedem o scădere a gândirii logice, realeși a unei demnități care să nu depășească cadrul uman. De inteligența umană depind foarte multe lucruri: dezvoltarea economică a țării, progresul științific, tehnologic, industrial și cultural și, de ce nu, comportamentul nostru în relația cu cei care intrăm în contact.
Oamenii nu iubesc munca intelectuală, cum nici politicienii nu iubesc adevărul. În munca intelectuală e nevoie de prea multă energie şi cauzează disconfort. E mai ușor să arunci o carte inteligentă și să te distrezi în cel mai apropiat club sau să comanzi pizza și să stai într-un chat amuzant. Omul stupid poate fi manevrat mai uşor: el niciodată nu-și va exprima nemulțumirea, dacă nu-i convine ceva. Poate fi minţit mai uşor cu promisiuni false şi “încărcat” cu opinii “autoritare” a informatorilor falşi. Sunt două tipuri de intelectuali, unii care sunt pe bune intelectuali, cu studii făcute chiar reale și unii care sunt “intelectuali pârâți”, care au cumpărat diplome de liceu, facultate, doctorate și, de ce nu, ,,grade”.
Nu grade meteorologice, grade militare, sfidând pe cei care au făcut pe bune școli și abia au început să urce. Dar ce dacă am fost plutonier? De ce să nu fiu și general, că doar totul este pe bani, nu pe creier. Căutați și veți găsi ce se întâmplă la București și vă veți cruci unde a ajuns țara asta.

De ce nu iubim persoanele educate?
Pentru că o persoană edu­cată este cel mai rău cumpărător și o amenințare directă la adresa economiei. Un intelectual conștient nu are nevoie de mașini sau smartphone-uri scumpe, pentru a-şi menţine sentimentul de auto-importanţă. El mai degrabă va învesti în dezvoltarea personală, decât să meargă în cluburi, va cumpăra legume şi fructe, în loc de chipsurişi cola, va investi în sănătate, decât în “look” – unghiile, genele, fesele etc. Să nu lași omul să gândească cu mintea sa pentru că devine dăunător !E mai bine să comunici în mass-media opiniile care nu au tangență cu criticile politicienilor pentru că a doua zi ești la ușă la ei invitat, pentru cerut bani, iar lor le place și gestul și plugușorul, crezând că prin aceste mijloace au acaparat ziarul, televizorul și chiar omul. Atunci, el este un nimeni, părerea lui nu contează sau nu mai prezintă interes pentru nimeni. Alții au decis pentru el. Cu cât este mai mare nivelul omului, cu atât mai puţin el depinde de modă, de stereotipurile sociale și gândirea consumatoare, el nu aduce beneficii economiei, pe unul ca ăsta e greu să-l câștigi.
Care este rezultatul? Pentru a obține o turmă supusă, oamenii trebuie dezvăţaţi de obiceiul de a gândiși a crea. Și cel mai simplu mod de a face acest lucru este manipularea şi prostirea pe diferite căi: pentru ca omul să nu se poată dezvolta, este necesar sa-i creezi cafenele, cluburi, fetițe și cât mai mult alcool. El trebuie să fie ocupat cu distracțiile, sex și politică. Nemaiavând loc de muncă sau nu dorește sa muncească, pentru că lenea a devenit un flagel al acestui secol, merg la sala de box, fitness etc. pentru că acolo nu necesită multă carte. După o zi obositoare la sală și în cluburi, trebuie și un pic de relaxare, jocuri pe calculator, filme erotice, umor prostesc, multe scandaluri unde văd celebrele expresii ale unor dobitoci ,,picioare în fund “și ,,capete în gură” că de, sunt copii de bani gata a lui tata și mama. Ei se formează ca oameni care mâine poimâine devin marionete în mâinile marilor corporații. Așa se degradează și devin oamenii ieftini ai societății românești.
Nu există un consumator mai bun decât omul dornic să se afirme, să se evidenţieze pe fundalul majorității. Aceștia sunt cei care aleg să facă parte din politica româ­nească care este în pragul unui faliment voit. Acești oameni sunt determinați de dorința de a-și energiza sentimentul de auto-importanţă – să devină proprietarul celei mai cool mașini, să aibă cea mai exclusivistă îmbrăcă­minte, cel mai la modă gadget și alt gunoi. Ei fac aceste lucruri cu bani pentru care nu au muncit niciodată cinstit pentru ei, nu au cum să aprecieze valoarea lor. Și atunci este normal că băiatul de bani gata este unic și important, ia de la viață tot ce este mai bun și aruncă praf în ochii societății.
Cumpărăturile îl ajută să scape de stres, întruchipează semnificația existenței sale și a realizărilor vieții. Cel puțin, e plăcut să te gândești la asta. Noi încă de acum 100 ani suntem mari consumatori de prostie, redundante cuvintele lui Eminescu: ,,Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică pentru zeci de ani înainte,viitorul ei.
Mita este un flagel care constituie o piedică în țara asta. Pentru mită capetele de sus ale administrației, vând sângele și averea unei generații. Arta de a guverna în România este sinonimă cu arta de a minți și amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice.”

Calitatea omului zilelor noastre lasă de dorit
Cu ajutorul mass-media se încurajează în rândul concetățenilor dezvoltarea unor astfel de calități, care ajută la creșterea consumatorilor ideali. Se încurajează egocentrismul, tendința de a corespunde unor idealuri de fru­musețe și atractivitate impuse, se implantează agresivitatea subconștientă, zgârcenia, narcisismul și încrederea în propria unicitate.

Consumatorul ideal
Trebuie să se ghideze după egoismul personal, să se alinieze stereotipurilor și tendințelor mondiale, în loc să se asculte pe sine și să se bazeze pe nevoile sale reale.
Cumpără mai mult, gândește mai puțin, corespunde așteptărilor noastre despre tine! Astfel, el cade în capcana unor imagini frumoase, pune în prim plan “vreau” și nu “trebuie”, încetează să aibă grijă de natura și bunăstarea celui apropiat. Este orbit de propriul “Eu” , nu are timp să se gândească la viitor. Prostia nu-i doare pe acei oameni care suferă de ea, îi doare tocmai pe acei oameni care stau în jurul celor infectați cu această“maladie”. Mă gândesc acum la ce se întâmplă în politica româ­nească, în vestita justiție și în acei oameni și instituții care au dus țara pe marginea prăpastiei, datorită prostiei. Mă întorc, poate cine citește înțelege ceva despre velei­tățile prostiei din societatea românească, la Octavian Goga în anul 1916 care spunea despre România și politica noastră: ,,Ţară de secături, țară minoră căzută rușinos la examenul în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștri, președinții care s-au vândut o viață întreagă, parlamentarii și politicienii contrabandiști. Nu ne prăbușim de numărul dușmanilor, nici de armamentul lor, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită moral. “Oare numai noi avem secături? Cred că Europa începe să aibă mai multe secături decât noi. Nu am crezut niciodată că în anul 2019 voi scrie despre prostie!!!

Al dumneavoastră același Prof. Ioan Romeo Mânzală

Iuliu Winkler: Sprijinim aderarea Schengen

Pentru comunitatea noastră și pentru UDMR aderarea la spațiul Schengen este o prioritate, reprezentând și un obiectiv important din punct de vedere al dezvoltării economice, a declarat deputatul european Iuliu Winkler la Strasbourg. Europarlamentarul a arătat că integrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație a fost amânată, timp de 8 ani, din motive nejustificate, exprimându-și speranța că, în următoarele 6 luni, România va reuși aderarea la Schengen, care ar însemna un succes politic relevant.

”De la aderare, România preia pentru prima dată președinția UE. (…) Marea întrebare este însă dacă se va putea realiza aderarea la spațiul Schengen”, a spus Winkler, luni seara, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

El a amintit că  președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ocazia deschiderii oficiale a Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, a declarat, la București, că țara noastră trebuie să facă parte din spațiul Schengen. La rândul său, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut un apel la statele membre care blochează această aderare să își modifice poziția.

”UDMR sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Sperăm că acest obiectiv se va realiza pentru că este în interesul comunității noastre, a întregii țări, dar și pentru UE. Așa poate începe procesul de eliminare a dublului standard aplicat de Europa de Vest față de state membre estice”, a precizat europarlamentarul în declarația sa politică.

România a îndeplinit condițiile pentru integrarea în spațiul Schengen, dar o parte dintre statele membre împiedică aderarea din motive politice. Pentru UDMR, aderarea la spațiul Schengen este o prioritate a comunității noastre, dar și un obiectiv economic important mai ales pentru comunitățile din Banat și Partium, unde dimensiunea economică și comercială a cooperării transfrontaliere poate să primească un nou impuls.