Reţete culinare cu verdeţuri de primăvară

Ciorbă de ștevie

Ingrediente: două cepe, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un păstârnac, un ardei kapia, leuștean, ulei de floarea soarelui, un dovlecel, 500 g ștevie, sare și piper după gust, 750 ml borș, două ouă.

Mod de preparare

Legumele se curăță, se taie mărunt și se pun la călit, la foc mic, într-un vas mai înalt, cu ulei și puțină apă, până devin translucide. Peste ele se toarnă aproximativ trei litri apă rece, se asezonează cu sare și piper. Legumele se fierb aproximativ 30 de minute, la foc mediu, semiacoperite. Între timp, ștevia se curăță de nervuri și se taie feliuțe. Când legumele s-au fiert, se adaugă ștevia, leușteanul curățat și tocat mărunt, iar ciorba se mai lasă la fiert circa 10 minute. La final se adaugă borșul, pătrunjelul tocat, apoi se drege cu ou.

 

Pachețele de primăvară

Ingrediente pentru umplutură: 1/2 varză mică albă, 2 morcovi, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 2-3 căței de usturoi, 3-4 felii șuncă sau 300 gr carne tocată de pui, o jumătate fir de praz, 4-5 ciuperci asortate, 3-4 linguri sos soia, 300 ml ulei, sare și piper după gust, un pachet foi de plăcintă subțiri.

Sos dulce acrișor: 3 linguri oțet, 3 linguri zahar, 2 linguri sos de roșii, 2 linguri sos de soia, zeama de la 2 portocale, o lingură ulei, o linguriță amidon, 5-6 linguri de apă.

Mod de preparare

Într-o tigaie se pun 2-3 linguri de ulei, în care se călește ceapa sau șunca. Când carnea este gata, se adaugă morcovii, varza, prazul, usturoiul, ciupercile și ardeii tăiați fideluțe, piperul și sosul de soia. Totul se fierbe aproximativ un minut, la foc mare, până se evaporă lichidul. Între timp, se desfac foile, care se taie în pătrățele, aproximativ egale. La mijlocul pătrățelului, se pun două lingurițe de umplutură, apoi  se fac rulourile. Acestea se prăjesc în ulei încins până devin aurii, după care se scot pe un prosop de hârtie. Rulourile prăjite se vor servi alături de un sos acrișor.

Sosul:

Ingredientele pentru sos se amestecă bine, după care se pun la foc până ce sosul se îngroașă.

Prăjitură cu rubarbă

Ingrediente: 4 ouă, două linguri de ulei, sare, 100 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de ulei, 4 linguri pline de făină albă, un praf de copt, 250 g rubarbă, zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Tijele de rubarbă se curăță, se spală, se șterg cu prosoape de hârtie, apoi se taie în bucățele mici. Se separa ouăle. Gălbenușurile se amestecă bine cu uleiul.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă,  pe rând, zahărul și se mixează până se obține o spumă lucioasă, ca de bezea. Se pun gălbenușurile și totul se amestecă ușor cu o spatulă.

Faina albă se amestecă bine cu praful de copt, apoi se incorporează în spumă cu mișcări ușoare, de jos în sus. Dacă este cazul, se mai poate adăuga puțină făină. Se

pregătește o tavă rotundă, cu diametrul de 24 cm, care se tapetează cu hârtie de copt, în care se toarnă compoziția. După ce se nivelează, deasupra se așază bucățile

de  rubarbă, care au fost amestecate cu o lingură de făină. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade C, pentru circa 20-25 de minute. Se face testul cu scobitoarea, iar după coacere, prăjitura se lasă pe un grătar să se răcească. Se pudrează cu zahăr vanilat, apoi se porționează.

https://www.bucataras.ro

Ce gătim în week-end?

Ciorbă de lobode cu găluște de brânză

 Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, doi morcovi, rași, 5 bucăți ciupercuțe proaspete, 5 legături lobodă roșie, o cană iaurt, o cană smântână, o cană borș, pătrunjel, mărar, leuștean tocat.

Pentru găluște: 500 gr brânză feta, două ouă, 3 linguri griș, 3 linguri făină, sare, ceapă verde, mărar tocat .

Mod de preparare:  

Ceapa se călește împreună cu morcovul ras, în două linguri de ulei.

Se adaugă apoi ciupercuțele și două căni de apă și totul se lasă la fiert. Între timp, loboda se spală, se taie bucăți, se freacă cu puțină sare, se călește și se adaugă la ciorbă. În timp ce fierbe loboda, se prepară găluștele. Brânza, împreună cu ouăle, grișul făina, ceapa verde și mărarul tocat se amestecă bine, iar din compoziția obținută se fac găluște  mici, ca și papanașii. Înainte de a se pune găluștele în ciorbă, focul se micșorează și peste ciorbă se toarnă o cană cu apă rece, astfel încât să nu clocotească atunci când se pun găluștele în ea. Când găluștele de brânză se ridică la suprafață, înseamnă că sunt fierte. Atunci, se adaugă pătrunjelul tocat, leușteanul, mărarul, o cană cu borș, una de iaurt și o mai lăsăm câteva minute la fiert. La final, smântâna se amestecă cu puțină făină și se toarnă în oala cu ciorbă. După ce se potrivește de sare, se stinge focul. /www.bucataras.ro

 

Prăjitură cu căpșuni

Ingrediente: 200-300 g căpșuni, 5 ouă, 10 linguri de zahăr,10 linguri de făină, 10 linguri de ulei, 8-10 linguri de apă, un praf de copt, suc de lămâie, esență de rom sau vanilie.
Mod de preparare

Căpșunile se spală, iar dacă sunt prea mari, se taie în două și se pun într-o strecurătoare. Deasupra se presară zahăr și se lasă la scurs aproximativ o jumătate de oră.

Pentru prepararea aluatului, albușurile se separă de gălbenușuri, apoi se mixează bine cu zahărul, până se obține o cremă spumoasă și consistentă. Se adaugă apoi, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa amestecată cu suc de lămâie, aromele preferate. Se oprește apoi mixerul, iar făina împreună cu praful de copt se adaugă în ploaie, amestecându-se ușor cu o paletă. Compoziţia se toarnă într-o tavă  unsă şi tapetată cu făină, iar deasupra se pun fructele tăiate în bucăţele. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă puțin în tavă să se mai răcorească, apoi  deasupra ce cerne zahăr pudră și se porționează.

Paste la cuptor cu pui şi spanac 

Ingrediente:

200 g paste mici, 300 g carne fiartă de pui, 500 g spanac, 100 g mozzarella, 100 g parmezan.

Sos bechamel: 100 g unt, 100 g făină, un litru de lapte, o ceapă mică, câteva cuişoare, foi de dafin, sare, piper, nucşoară.

Mod de preparare:

Spanacul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. După câteva minute, se strecoară. Pastele se fierb şi ele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, după care, se strecoară.

Laptele, împreună cu ceapa, cuişoarele şi foaia de dafin se pune la foc. După ce ingredientele s-au infuzat, laptele se strecoară. Untul se topeşte la foc mic, se adaugă făina şi se amestecă continuu să nu se facă cocoloaşe. Se obţine astfel un aluat opărit, peste care, treptat, se toarnă laptele cald. La final va rezulta un amestec uşor cremos, care se va condimenta cu nucşoară, sare şi piper. Se tapetează apoi  cu unt şi pesmet un vas termorezistent. Spanacul şi carnea de pui se toacă mărunt şi se rade brânza mozzarela. Peste pastele fierte se toarnă sosul bechamel, spanacul, carnea, jumătate din cantitatea de mozzarella şi parmezan. Ingredientele astfel combinate se toarnă în vasul termorezistent, pregătit anterior. Deasupra se presară restul de mozzarela şi parmezan. Totul se dă la cuptor pentru 35 de minute./www.culinar.ro

Ce gătim în week-end?

Ciorbă de salată cu omletă

Ingrediente: o salată verde, 150 ml lapte bătut, 100 ml smântână, 50 g șuncă presată, un ou, un morcov, un păstârnac, un ardei roșu, oțet, mărar,  ceapă verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Legumele se curăță și se toacă, nu foarte mărunt, apoi se pun la fiert în trei litri de apă cu sare. Salata se curăță și se spală bine, iar când legumele încep să se pătrundă, se adaugă la ciorbă.

Separat, se bate oul spumă, se adaugă șunca tăiată cubulețe, se amestecă bine, apoi omleta se toarnă într-o tigaie cu ulei încins. Când este gata, omleta se taie fâșii, nu foarte lungi, apoi se pune în oala cu ciorbă. Mărarul se toacă mărunt, iar când ciorba este aproape gata, se adaugă la ciorbă. Se pune apoi oțetul, după gust, iaurtul și smântâna.  Se amestecă bine în ciorbă, după care, focul se stinge.

Stufat de miel

Ingrediente: un kilogram de carne de miel, 20 fire ceapă verde, 20 fire usturoi verde  două linguri bulion, o lingură făină, două linguri oţet, 100 ml ulei 100 ml vin, o legătură leuştean, o legătură pătrunje1, boia de ardei dulce, piper şi sare după gust.

Mod de preparare: carnea se porţionează, se spală, se scurge şi se înăbuşe în ulei pe ambele părţi. Se stinge cu puţină apă, se condimentează şi se lasă la foc mic, sub capac. După aproximativ 30 de minute peste carne se pune ceapa şi usturoiul verde şi se mai lasă 10 minute. Se face apoi un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se toarnă în cratiţa cu carne. Cratiţa se dă la cuptor câteva minute, până mai scade sosul. După ce se scoate din cuptor, stufatul de miel se presară cu verdeaţă iar pentru aromă, se pot pune lămâi feliate. Poftă bună !

 

Şerbet din flori de tei

Ingrediente: 500 g flori de tei, 1 kg zahăr, o lămâie.

Mod de preparare:

Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă. Zeama obţinută se strecoară  se adaugă apoi zahărul. Se pune iar pe foc, mai mare, ca să se lege. După ce siropul s-a legat, se adaugă zeama de lămâie. Se mai amestecă în crema obţinută ca să-şi schimbe culoarea şi se lasă să se răcească. Tradiţia cere ca, la sfârşit, să se frământe crema ca pe aluat, ca să fie şerbetul pietros.

Reţete pentru masa de Paşti

Pastă de brânză cu praz

Ingrediente: o brânză dulce de vacă, 2-3 roşii,  puţină smântână, 2-3 ouă fierte, o bucată de praz, maioneză cu smântână, o ceapă, usturoi, apoi următoarele condimente (în cantităţi foarte mici ): sare, piper alb, boia, pătrunjel verde, leuştean, mărar.

Mod de preparare: brânza se zdrobeşte cu furculiţa, se adaugă smântâna, ceapa tăiată mărunt, foarte puţin usturoi, puţină maioneză cu smântână, apoi condimentele, după gust. Se formează o pastă consistentă, care se aranjează într-un  vas transparent, în felul următor. Se toarnă brânza în vas şi se nivelează, peste ea se aranjază rondele de praz, apoi rondele din ouăle fierte, iar peste ele, feliile de roşii. Deasupra se toarnă un strat subţire de maioneză cu smântână, apoi se decorează din nou cu praz. Vasul se acoperă cu o folie şi se pune la frigider, până a doua zi.

 

Ciuperci umplute cu legume și carne de miel

Ingrediente:  16 ciuperci mari, 40 g carne tocată de miel, 180 g unt, o lingură de muștar, doi ardei grași, roșii, o ceapă, usturoi, 150 g castraveți murați, un ou, apă minerală, pătrunjel, mărar verde, sare, piper, alte condimente.

Mod de preparare:

Ardeiul gras se taie cubulețe, la fel și castraveții. Carnea se frământă cu apă minerală, puțin ulei, ou, muștar, castraveciori, condimente și verdeață. Din compoziția obținută se fac chifteluțe mici, cu care se umplu  opt ciuperci mari. Celelalte ciuperci rămase se folosesc sub formă de căpăcel, cu care se acoperă umplutura. Se împachetează, în folie, două câte două din ciupercile umplute, se așază într-o tavă unsă cu unt și se dau la cuptor pentru 30 de minute. Înainte de a fi gata, se scoate folia și se mai lasă 10 minute la cuptor. Se vor servi ca aperitiv, cu salată verde. (Reţeta Nina)

 

Borș de miel

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 2 l borș, 4 ouă, 4 legături de ceapă verde, 2 legături de pătrunjel, 2 legături de leuștean, 2-3 linguri de smântână, sare, piper.

Mod de preparare:

Pentru prepararea borșului de miel se folosește capul și picioarele. Carnea se curăță bine și se fierbe în apă rece cu sare, luându-se și spuma atunci când este nevoie. Între timp, borșul se fierbe separat, apoi se strecoară, se bat ouăle și se taie ceapa mărunt. Atunci când carnea este fiartă, se adaugă borșul și ceapa, cu tot cu frunze, iar după vreo două-trei clocote, se drege cu ou bătut și smântână. Deasupra se presară verdeața.

 

Friptură de miel cu cimbru

 Ingrediente: o pulpă de miel, 10 căței de usturoi, cimbru uscat sau proaspăt, rozmarin, 3 linguri de miere, ulei de măsline, sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Pulpa de miel se spală bine și se curăță de pielițe. Din loc în loc se crestează și se împănează cu felii de usturoi. Separat, se face un amestec din miere, rozmarin, cimbru, piper, ulei și încă 2-3 căței de usturoi. Se pisează toate bine în mojar, și cu amestecul rezultat se unge bine carnea și se sărează. Carnea astfel preparată se așază într-o tavă unsă cu grăsime, la care se adaugă o cană de apă și se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.

Drob mozaic de ied

Ingrediente: 900 g măruntaie de ied (ficat, inimă, rinichi, plămâni), plus   100 g carne de ied fiartă, 3-4 cepe verzi, un fir de usturoi verde, o legătură de pătrunjel verde, 1/2 legătură de mărar, 4 ouă,12 ouă de prepeliță, 2 felii franzelă înmuiate în lapte, prapure de ied, sare piper, 5 linguri ulei.

Mod de preparare:

Măruntaiele se fierb aproximativ 10 minute și se ia spuma. Prima apă se aruncă și se pun din nou la fiert în apă cu sare. După aproximativ 20-30 se scot din apă și se lasă să se răcească. O parte din acestea se taie cubulețe (cam jumătate din cantitate), iar cealaltă jumătate va fi dată prima mașina de tocat, împreună cu pâinea muiată în lapte. La carnea astfel pregătită se adaugă verdețurile tocate și ouăle de prepeliță fierte, tăiate în cuburi. Ouăle crude împreună cu sare și piper se adaugă la compoziție, amestecându-se până la omogenizare. Compoziția se pune în prapure, apoi într-o tavă unsă cu grăsime și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenește ușor deasupra. Drobul se lasă să se răcească și se taie a doua zi.

https://divainbucatarie.ro

 

Pască însiropată

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 1/2 lapte, 200 g unt, o linguriță rasă de sare, 3 gălbenușuri, 50 g stafide, 25 g drojdie proaspătă, un plic zahăr vanilat, coajă rasă de portocală, 150 g zahăr, 2 linguri untură pentru uns.
Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, un pahar mic de smântână, 100 g griș, 50 g stafide, 3 gălbenușuri.

Pentru sirop: 100 ml zahar, 300g zahar.

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu 50 g zahăr, o ceșcuță de lapte și o lingură de făină, apoi se lasă să crească. În laptele rămas se pun aromele, sarea, 100 g zahăr și se încălzește la foc mic, amestecându-se până se dizolvă zahărul. Se adaugă apoi făina și începe frământatul, adăugându-se maiaua, gălbenușurile și untul topit. După frământate, coca se laspă la crescut aproximativ o oră.

Între timp,  se amestecă brânza cu gălbenușurile, smântâna, stafidele și grișul. După ce coca a crescut, se împarte în două. Pe fiecare foaie de cocă se pune umplutura și se rulează. Cele două rulouri obținute se împletesc și se așază într-o cratiță de 4 kg, unsă cu untură. Aluatul se mai lasă în cratiță zece minute, apoi se dă la cuptorul încins.

Pentru obținerea siropului, zahărul fierbe în apă până se topește. Când pasca este coaptă, se toarnă peste ea jumătate din sirop, se mai dă 10 minute la cuptor, iar după ce se scoate definitiv, se toarnă restul de sirop.

Prăjitură  ”Ciocolatina”

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 160 g zahăr, 140 g făină, 20 g cacao, 10 g praf de copt.

Crema: 6 gălbenușuri, 80 g zahar cristal, 50 g făină, 500 ml lapte, 100 g unt la temperatura camerei, 20 g. zahăr pudră, 2 linguri pudră de cacao.

Glazura: 100 g ciocolată neagră, o linguriță ulei.

Mod de preparare:

Pentru obținerea blatului, ouăle se mixează cu zahărul, apoi treptat, se încorporează făina împreună cu praful de copt și cacao. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20 x 30 cm, tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, testându-se cu scobitoarea. Între timp, se pregătește crema mixându-se gălbenușurile cu zahărul până  la omogenizare. La compoziție se adaugă făina și pudra de cacao, apoi se subțiază cu lapte. Amestecul obținut se toarnă într-o crăticioară și se pune la foc, amestecându-se continuu, până ce crema capătă consistență, apoi se ia de pe foc. După răcire, se încorporează untul amestecat, în prealabil, cu zahărul pudră. Crema obținută se distribuie peste blatul răcit.

Pentru glazură, ciocolata, amestecată cu ulei, se topește în baie de aburi. Glazura răcită se întinde uniform peste cremă. Prăjitura se dă la rece pentru aproximativ două ore, apoi se poate tăia.

http://bucataria-universala.com

 

Cozonac floare cu scorțișoară

Ingrediente:

Pentru aluat: 450 g făină, 70 g zahăr, puțină sare, 180 ml lapte, 16 g drojdie uscată, 2 gălbenușuri, 2 linguri (30 g) unt la temperatura camerei.

Pentru umplutură: 100 g zahar, 100 g unt, 4 linguri scorțișoară.

Pentru topping: un gălbenuș de ou.

Mod de preparare:

Ingredientele uscate (făina, zahărul și sarea) se vor pune într-un bol mai mare, la care se adaugă untul înmuiat la temperatura camerei și gălbenușurile. Totul se amestecă până se obține o compoziție cu o textură ușor mărunțită. Drojdia uscată se dizolvă în puțin lapte călduț și se lasă să crească. Restul de lapte, împreună cu maiaua se toarnă peste compoziție, amestecându-se până la omogenizare. Aluatul obținut se frământă timp de 15-20 de minute,  se acoperă cu o folie și se lasă să crească aproximativ o oră și jumătate, într-un loc cald.

Pentru umplutură,  se mixează zahărul cu scorțișoara și untul.

După ce a crescut suficient, aluatul se mai frământă un minut, apoi se împarte în patru părți egale. Din fiecare parte se întinde o foaie rotundă, de 2-3 cm. Peste foaie se așază o farfurie cu gura în jos și diametrul mare, iar după ea se taie aluatul rotund. La fel se procedează și cu celelalte. Prima foaie rotundă se așază într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Peste ea se întinde umplutura, lăsând un cm. la margine, ca să nu iasă din foaie. Cea de a doua foaie, tăiată rotund se întinde peste prima foaie, astfel încât să se suprapună perfect, ungându-se și aceasta cu o parte din umplutură. Se procedează la fel și cu celelalte două, cu diferența că, pe ultima, nu se mai pune umplutură. După ce s-au suprapus cele patru foi, deasupra, în centru, se așază un pahar mai mare cu gura în jos. Cele patru foi se vor tăia în sferturi, începând de la pahar, spre exterior, apoi fiecare sfert se va tăia în jumătate. Fiecare felie obținută se va mai tăia pe jumătate, astfel încât se vor obține 16 bucăți egale. După ce s-au tăiat cele 16 bucăți, paharul se îndepărtează din mijloc. Se vor lua două bucăți din cele 16, care se vor răsuci, de două ori, spre exterior, apoi se apropie capetele și se lipesc, în așa fel încât să se obțină o petală. Se continuă procedura și cu celelalte bucăți, luându-se două câte două. Suprafața cozonacului floare se va unge cu albuș de ou, apoi, tava se va da ala cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.

http://bucataria-universala.com

Reţete delicioase pentru masă festivă de Florii

Ciorba de ciuperci pleurotus

Ingrediente: 400 g ciuperci pleurotus, 3 linguri ulei de măsline, 2 ceape, 3 morcovi, un păstârnac, 2 ardei, sare, o legătură leuștean, suc de roșii borș.

Mod de preparare

Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun la fiert în apă cu sare și puțin ulei. Legumele se lasă la fiert un timp la foc potrivit, apoi se adaugă ciupercile spălate şi tăiate fideluțe. După 30 de minute, se adaugă sucul de roşii, apoi borşul. Se sărează după gust, iar la final, se presară leuşteanul tocat.

Roşii umplute cu sardele

 Ingrediente: 10 roşii,  2 cepe,  2 căţei de usturoi, un pătrunjel şi mărar verde, 2 felii de pâine albă, 1 cutie de sardele, 1 lingură pesmet, ulei, o lingură pastă de roşii, sare şi piper.

 Mod de preparare:

Pentru început, se pregătesc sardelele. Se scoate șira spinării de la fiecare pește și se zdrobește conținutul. Felia de pâine se înmoaie în apă, se stoarce şi se dă printr-o sită. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, la fel şi verdeaţa. Ingredientele se pun într-un castron, se adaugă pasta de roşii, sare şi piper. Cu această compoziţie se umplu roşiile scobite, se presară apoi cu puţin pesmet, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor, la foc potrivit.

File de peşte cu spanac

Ingrediente: 1 kg. de file de peşte, 1 kg de spanac, 100 de grame de margarină sau ulei, o ceapă, 2 căţei de usturoi, o lămâie, sare, piper.

Mod de preparare:

Fileul de peşte se spală, se  rulează, se condimentează bine, apoi se unge cu ulei şi se lasă la cuptor cinci minute. Spanacul se curăţă bine, se spală, se fierbe, se scurge şi se căleşte în margarină sau ulei, alături de ceapa şi de usturoiul tăiate mărunt. Se condimentează cu sare şi piper. Se pregătește apoi o tavă unsă cu ulei, în care se pune spanacul, deasupra se aşază frumos fileul de peşte şi se dă la cuptor. Se serveşte ornat cu felii de lămâie.

Prăjitură de post cu suc de roșii, cremă de griș și gem

 Ingrediente pentru foi: 15 linguri ulei, 15 linguri suc de roșii, 5 linguri zahăr, o linguriță bicarbonat de sodiu, oțet pentru stins bicarbonatul, 500 gr făină albă, puțină sare, esență de rom.

Ingrediente pentru cremă: un litru de apă, 200 gr griș, 150 gr margarină, coaja și zeama de la o lămâie, 75 gr nucă de cocos, 7 linguri zahăr,  400 gr gem, plus patru linguri nucă măcinată, putina sare.

Mod de preparare:

Pentru prepararea foilor, se pregătește un bol, în care se pune uleiul cu zahărul și puțină sare. Ingredientele se amestecă, iar la compoziția se adaugă sucul de roșii, esența și se omogenizează. La compoziție se adaugă 1/3 din cantitatea de făină, peste care se pune bicarbonatul stins cu puțin oțet. După omogenizare, se încorporează restul de făină, iar aluatul se frământă cu mâna. Aluatul obținut se împarte în patru, se acoperă cu un șervet și se dă la rece pentru 20 de minute.

Se pregătește o tavă cu dimensiunile de  aproximativ 25/35 cm, care se unge, pe dos, cu ulei. Fiecare bucată de aluat se întinde, cu sucitorul, pe blatul înfăinat, până se obține o foaie de dimensiunea tăvii. Foaia se pune apoi pe dosul tăvii, care se introduce în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. După aproximativ 8 minute, când marginile se rumenesc, este semn că foaia este coaptă. La fel se procedează și cu celelalte bucăți de aluat.

Pentru cremă, apa se pune la fiert împreună cu zahărul, coaja de lămâie și puțină sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă, treptat, grisul, amestecându-se continuu. După ce crema s-a îngroșat bine, se ia de pe foc, se adaugă zeama de lămâie și margarina. Ingredientele se amestecă bine cu telul sau mixerul, până la omogenizare. După două-trei minute, se adaugă nuca de cocos, amestecându-se în continuare până se încorporează. Când crema este ușor călduță, jumătate din cantitatea ei se întinde pe foaia de prăjitură răcită, peste care se adaugă a doua foaie, care se unge cu gem și nucă. Se așază apoi cea de a treia foaie, peste care se întinde crema rămasă, care se acoperă cu ultima foaie. Prăjitura se presează ușor cu mâna, apoi se dă două-trei ore la rece.

Important !

La masa de Florii nu ar trebui să lipsească vinul, deoarece este dezlegare! Puteți servi și bere sau cocktailuri de fructe.

http://retetepapabun.ro

https://clickpoftabuna.ro.

https://www.crestinortodox.ro

 

Salcia – plantă biblică, cu puteri tămăduitoare

Simbol al nemuririi și purității, salcia a fost folosită încă din timpuri străvechi în numeroase practici terapeutice. De-a lungul timpului, calitățile ei au fost recunoscute de către oamenii de știință, astăzi fiind folosită pentru tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni.

În tradiția românească
Salcia este considerată o plantă sfântă. Povestea spune că dintre toate plantele, salcia a fost singura care a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă apele unui râu, făcându-se punte pentru a-i asigura trecerea. Drept recunoștință, Maica Domnului a binecuvântat-o și i-a hărăzit să nu fie transformată în cărbune, ci sa fie îndrăgită de oameni și adusă în fiecare an în Casa Domnului și în casele oamenilor.

Recoltarea salciei
În zonele de câmpie, recoltarea începe prin martie-aprilie, atunci când seva începe să curgă prin mlădițele tinere. La munte, recoltarea poate începe în luna mai. Se vor folosi doar ramurile tinere, de doi-trei ani. Pentru a se lua mai bine mlădițele tinere, se face o crestătură de-a lungul crengii, iar apoi scoarţa se va trage foarte uşor. Scoarța obținută se va pune la uscat, iar când devine ca­santă, este semn că uscarea
s-a terminat. Se păstrează în pungi de hârtie sau pânză.

În scop terapeutic
Cea mai căutată este salcia albă. Pot fi utilizate și alte specii de salcie, dar se va evita răchita. Ca să fie eficientă, scoarța trebuie să conțină cel puțin unu la sută derivați de acid salicilic. De la salcie sunt folosite atât ramurile tinere, cât și frunzele sau florile (mâțișorii). Au efecte tonice, astringente, antitermice şi antireumatice. În acelaşi timp, infuzia, tinctura şi decoctul, preparate din scoarţă de salcie, calmează durerile cauzate de crizele biliare, dar şi starea de agitaţie provocată de abstinenţă în cazul alcoolicilor.

Coaja de salcie
Mai poartă denumirea și de ”aspirină naturală”. Substanțele pe care le conține au proprietăți antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, astringente şi hemo­­statice. Se poate administra sub formă de infuzie, decoct sau pulbere.

Pulberea
Se obține din coaja bine uscată și măcinată cu râșnița de cafea. Se macină doar atât cât se consumă în 10 zile, întrucât, pe parcurs, își pierde din proprietăți.

În caz de răceală, gripă sau dureri reumatismale
Se poate prepara o infuzie din 200 de ml de apă clocotită, turnată peste doua lingurițe de scoarță bine uscată și mărunțită. Infuzia, ținută la temperatura camerei, se va bea de câte două-trei ori pe zi, pe parcursul întregii zile.

Decoctul din coaja de salcie
Este recomandat ca reme­diu natural împotriva febrei, a nevralgiilor, reumatismului sau gutei. Pentru preparare, se pun la fiert, la foc mic, pentru 20-30 de minute, două lingurițe de scoarță, bine uscată și mărunțită, într-un sfert de litru de apă. După răcire, lichidul se filtrează și se consumă câte două-trei linguri, pe parcursul unei zile.

În cazul durerilor de gât
Se poate face gargară cu decoct din coajă de salcie. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de trei săptămâni.

Pentru răni și ulcerații ale pielii
Sunt recomandate compresele cu ceai concentrat din coajă de salcie. Pentru preparare, se folosesc patru-cinci linguri de plantă la un sfert de litru de apă clocotită. Compresele, puse pe locul afectat, usucă și vindecă rana.

Frunzele de salcie
După uscare, acestea sunt folosite pentru tratarea durerilor reumatice sau migrenelor. În popor, frunzele uscate de salcie erau folosite pentru igiena orală sau în tratarea frigurilor.

Florile de salcie
Ajută în caz de insomnie, stări irascibile sau la tonifierea organismului.

www.ziare.com,www.sanatatecuplante.ro

Ce gătim în week-end

Tortellini cu carne la cuptor

Ingrediente: un pachet de Tortelini, 300 g ciuperci tăiate, două ouă, 300g de carne (pui, salam cu şuncă, parizer etc.), caşcaval sau brânză, puţin unt.
Mod de preparare

Pastele se fierb, timp de 10-15 minute, cu vegeta sau delicat, după care, peste ele se toarnă un pahar cu apă rece. Cratiţa se acoperă cu un capac şi se mai lasă câteva minute. Între timp, carnea și ciupercile tăiate mărunt se călesc împreună, timp de 10 minute.

Pastele  se strecoară, se amestecă bine cu ciupercile şi carnea, apoi se adaugă ouăle bătute. Într-o tavă termorezistentă, unsă cu unt sau margarină se toarnă compoziţia obţinută. Deasupra se rade caşcaval sau brânză. Tava se dă la cuptorul încins, timp de 20 de minute.

 

Cremeş alb

Ingrediente: 250-350 g făină, o lingură cu vârf de untură sau 125 g margarină, un ou, trei linguri de zahăr pudră, un praf de copt, 100 grame de lapte.

Ingrediente pentru cremă: o budincă de vanilie, patru linguri de zahăr, 500 g lapte, 100 g unt, arome.

Mod de preparare:

Făina se amestecă bine cu untura, se adaugă apoi oul, zahărul pudră, iar praful de copt se stinge cu 100 g zahăr. Aluatul  se frământă bine, după care se împarte în trei. Se fac trei foi, care se coc pe dosul tăvii.

Crema: Budinca de vanilie se amestecă cu puţin lapte rece, se adaugă zahărul, iar după ce se dizolvă, apoi se toarnă peste laptele în clocot, amestecându-se continuu, să nu se facă cocoloaşe. După ce compoziţia se îngroaşă, se adaugă untul şi  aromele. Crema încă fierbinte, se pune între foi. Deasupra se cerne zahăr pudră.

 

Ce gătim în week-end: Reţete de post

Ciorbă de spanac

Ingrediente: un kg. spanac,  2 cepe, 2 morcovi, o rădăcină pătrunjel, un păstârnac, 2 cartofi, un pahar orez, 3 căței usturoi, 3 linguri ulei, o cană borș, două linguri bulion, sare, piper, o legătură leuștean.

Mod de preparare

Spanacul proaspăt se spală în mai multe ape, apoi se pune la fiert în apă cu sare. După  ce se strecoară, se taie mărunt, și se dă din nou la fiert, în apă curată. Între timp, se călește ceapa împreună cu morcovii, pătrunjelul și păstârnacul,  toate date pe răzătoarea mare. La final, se pune orezul,  care se călește împreună cu legumele, iar la final, se toarnă peste spanacul care fierbe. Ingredientele se lasă la fiert aproximativ 10-15 minute, după care, se adaugă bulionul, uleiul, sarea și piperul. Borșul se fierbe separat și se toarnă în ciorbă, împreună cu usturoiul zdrobit. Se mai dau câteva clocote, se presară leușteanul tocat deasupra și se stinge focul. Ciorba se acoperă cu un capac, pentru ca aromele să se pătrundă, iar după 15-20 de minute, poate fi servită.

https://www.crestinortodox.ro

 

Chifteluțe mănăstirești

Ingrediente:  două căni cu fasole boabe, 2-3 felii de franzelă, o cană cu orez, o ceaşcă cu ulei, două cepe, 5-6 căţei de usturoi, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 frunze de dafin, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, sare, cimbru (după gust).

Mod de preparare

Fasolea se pune la fiert, iar după ce se schimbă prima apă, se adaugă legumele tocate: morcovul, păstârnacul şi ceapă. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust. Când fasolea este bine fiartă, se scurge, dar apa în care a fiert se păstrează. Pâinea se înmoaie în apa în care a fiert fasolea și se amestecă bine cu usturoiul pisat, cimbru, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt. După omogenizare, compoziția se  dă prin mașina de tocat, apoi din ea se modelează chifteluțe. Chifteluțele se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.

https://hashaberler.site

 

Prăjitură cu mălai

Ingrediente: 400 ml lapte, 150 ml lapte bătut, 150 gr făină de mălai, 350 gr făină albă, 150 gr zahăr, 10 gr praf de copt.

Mod de preparare

Laptele bătut să amestecă bine cu făina de mălai, apoi se adaugă, treptat, laptele, zahărul, făina albă și praful de copt. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă termorezistentă, tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-35 de minute. După coacere, prăjitura se lasă să se răcească apoi se porționează.

https://www.bucataras.ro/

 

Reţete delicioase

Supă de roșii cu găluște

Ingrediente pentru supă: 1,5 l apă, un morcov, o ceapă, un păstârnac, o rădăcină mică de țelină, 200 ml suc de roșii, 3 linguri ulei, 2-3 linguri frunze de țelină mărunțite.

Pentru găluște: un ou, 70 g griș (2 linguri generoase),  un praf de sare, ulei.

Mod de preparare

Legumele curățate și spălate se pun la fiert împreună cu un praf de sare. Între timp, se prepară găluștele: oul se bate bine într-un castronel, apoi se adaugă grișul, în ploaie, amestecându-se continuu cu furculița. Se înglobează și uleiul cu praful de sare, pentru  ca pasta să devină mai groasă. După ce legumele au fiert se scot pe o farfurie. Cu o lingură udată în apa în care au fiert legumele, se ia câte o bucată din compoziția de griș și se pune în oală. În tot acest timp, focul se dă mai încet. Găluștele se lasă la fiert două minute, apoi se adaugă o ceașcă de apă rece și se acoperă imediat cu un capac. Peste alte cinci minute, se adaugă sucul de roșii, se mai dă un clocot, se stinge focul și se pune uleiul și frunzele de țelină. Se acoperă din nou cu un capac și se lasă așa până la servire.  https://www.andie.ro/

Pui carbonara cu smântână și bacon

Ingrediente: 100 g bacon,  2 căței de usturoi, 2 linguri unt, piept de pui, 4 ouă, 150 g parmezan, 300 ml smântână pentru gătit, 1/2 legătură pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare

Pieptul de pui se taie felii, se presară cu sare și piper, apoi se rumenește în două linguri de unt. Odată rumenit, se scoate și se toacă în cuburi mai mari. În untul rămas în tigaie se frige baconul, pentru 2-3 minute. La compoziție se adaugă  usturoiul mărunțit, iar după un minut, ouăle bătute și amestecate cu smântână pentru gătit și 100 g parmezan. După omogenizare, sosul se mai lasă să scadă puțin și se încorporează bucățile prăjite de pui. Puiul carbonara se poate servi pe un pat de paste fierte, conform indicațiilor de pe ambalaj. /www.retetepractice.ro

Prăjitura „Jerbo” cu dulceață de caise și nuci

 Ingrediente: 500 g de făină,100 g de zahăr, 250 g de unt sau margarină/unt, un ou, 50 ml de lapte,10 g de drojdie uscată (sau 30 g de drojdie proaspătă), o linguriță de praf de copt.

Pentru umplutură:  200 ml (un pahar) de dulceață sau gem de caise, 200 g de nuci, 150 g zahăr.

Pentru glazură: 70 g unt (85% grăsime), 100 g ciocolată neagră.

Mod de preparare

Pentru pregătirea aluatului, făina se amestecă bine cu drojdia uscată și praful de copt. Separat, într-un vas adânc, se mixează oul, zahărul și laptele. Untul topit se toarnă în compoziția de lapte, se adaugă făina, iar aluatul se frământă până devine elastic, nelipicios. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la cald aproximativ 30 de minute.

Pentru umplutură, dulceața se pune la mărunțit în blender, împreună cu nucile și zahărul.

Aluatul obținut se împarte în trei, iar din fiecare bucată se întinde câte o foaie, care să corespundă cu dimensiunile tăvii. Prima foaie se așază în tavă și se umple cu jumătate de umplutură. Se procedează la fel cu a doua foaie, iar cu cea de treia, se acoperă prăjitura.  Prăjitura se mai lasă la dospit în tavă încă 40 de minute, după care, ultima foaie se înțeapă cu furculița și se dă la copt pentru aproximativ 20-25 de minute. După ce se scoate din cuptor, prăjitura se lasă să se răcorească. Deasupra se toarnă glazura, obținută din ciocolată topită și unt. /www.retete-usoare

 

Reţete culinare de post

Supă de ridichi

  • Ingrediente: 3 legături ridichi, o ceapă medie, doi cartofi medii, o legătură leurdă, sare

Mod de preparare: Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe. Se curăță apoi ceapa și se taie în bucăți mai mari. Ridichile se spală, împreună cu frunzele și codițele, la fel și legătura de leurdă. Legumele astfel pregătite se pun la fiert în 1,5 litri de apă, împreună cu ceapa și cartofii. După ce au fiert, se mixează fin. Peste piureul obținut turnăm apa în care au fiert legumele. Totul se amestecă bine, apoi supa obținută se potrivește de sare și piper. Se servi alături de crutoane. https://www.crestinortodox.ro

Mâncare de păstăi cu cartofi noi

Ingrediente: 500 g păstăi, 500 g cartofi noi, 50 g unt, o ceapă albă, usturoi, mărar, pătrunjel,50 ml ulei, sare  şi piper după gust.

Mod de preparare: cartofii noi se spală, se curăţă de coajă ţi se taie cubuleţe. După ce au fost spălate bine, păstăilor li se rup codiţele şi apoi li se scot aţele. Fasolea se aşează într-o cratiţă mai mare, iar deasupra se pun cartofii tăiaţi în cubuleţe, după care, se  adaugă apă, cât să acopere ingredientele. Cratiţa se dă la foc mic, timp de 30-40 de minute, până ce păstăile se frăgezesc iar cartofii s-au fiert. Între timp, ceapa se căleşte în ulei, iar după ce s-a rumenit, se adaugă untul şi se stinge imediat focul. Usturoiul zdrobit se amestecă cu apă şi sare. După ce păstăile şi cartofii s-au fiert, se scurg complet de apă. Se adaugă cu usturoiul, ceapa călită, mărarul, pătrunjelul şi piperul, după care, ingredientele se amestecă uşor. Acest preparat poate fi folosit şi ca garnitură la friptură. Poftă bună ! https://www.gustos.ro

Cornulețe fragede cu borș

  • Ingrediente pentru aluat: 500 g făină,7 g drojdie uscată, 250 ml ulei, 125 ml borș, o lingură zahăr, un praf de sare.

Umplutura: rahat (sau dulceață, nuci, magiun)

  • Pentru finisat: 50 g zahăr pudră vanilat

Mod de preparare: Într-un castron, făina se amestecă bine cu drojdia uscată. Separat, se amestecă uleiul, borșul, zahărul și sarea. Se face apoi o gropiță în mijlocul făinii, unde se toarnă amestecul lichid. Totul se frământă până se obține un aluat omogen. Dacă este necesar, în timpul frământării se mai adaugă făină sau borș, în cazul în care aluatul este prea tare sau prea moale. Aluatul se lasă să se odihnească aproximativ o jumătate de oră, după care, se împarte în două. Fiecare parte de aluat se întinde într-o foaie rotundă și subțire. Se taie sub formă de raze, la mărimea dorită, în funcție de cât de mici sau mari vrem să facem cornulețele. La bază se pune câte o bucată de rahat sau o lingură de dulceață, apoi se rulează strâns către vârf. Cornulețele astfel pregătite se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute. Cât sunt fierbinți, se dau prin zahăr vanilat, apoi se așază pe un grătar la răcit. https://dulciurifeldefel.ro

Meniuri festive de 8 Martie

Ciorbă de vițel cu păstăi și bacon

 Ingrediente: 500 g carne de vițel, 500 g fasole păstăi,120 g bacon, o lingura ulei, o ceapă, 2 morcovi, 2 tulpini de țelină, o ceașcă suc de roșii, sucul de la 1/2 lămâie, sare, piper, boia de ardei dulce, frunze de leuștean, smântână pătrunjel verde.
Mod de preparare:

Carnea se taie cubulețe, se pune la fiert și se ia spuma. Baconul se taie fâșii și se călește împreună cu ceapa, morcovul tăiat rondele și țelina tocată mărunt. După călire, peste legume se toarnă sucul de roșii. Când carnea este aproape fiartă, se pot adăuga păstăile, legumele călite împreună cu baconul, sucul de lămâie și se lasă la foc mediu, până când carnea și fasolea sunt fierte. Înainte de a se stinge focul ciorba se asezonează cu sare, piper, boia de ardei dulce și se presară frunzele de leuștean.

 

Mușchiuleț umplut cu șuncă și cașcaval

Ingrediente: 600 g mușchiuleț de porc, 150 g șuncă, 150 g cașcaval, muștar, 200 g untura, 3 ouă, pesmet, 50 g făină, sare.

Mod de preparare:

Mușchiulețul se despică în două și se bate cu ciocanul de șnițele. Bucățile astfel pregătite se ung cu muștar, peste care se rade cașcaval, iar deasupra se pune șunca tăiată felii, apoi se rulează. Rulourile se prind cu scobitori, se trec prin făină, ou și pesmet și se prăjesc în ulei încins. Se pot servi cu piure de cartofi și salată de legume.

 

Tort  de Ziua Femeii

Ingrediente pentru blat: 10 ouă,  12 linguri zahăr, 8 linguri făină, două linguri cacao, două bucăți praf de copt, zahăr vanilat.

Crema: 300 gr frișcă bătută, 340 gr mascarpone, 4 gălbenușuri, 200 gr. zahăr,  2 linguri cafea ness sau capucino, cafea bine îndulcită.

Mod de preparare:

Pentru obținerea blatului, ouăle se vor separa. Gălbenușurile se mixează cu zahărul, se adaugă, pe rând, zahărul vanilat, praful de cacao și praful de copt. Amestecul obținut se adaugă la albușurile bătute spumă, apoi se încorporează făina. Se toarnă apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 20-25 de minute.

Pentru cremă

Gălbenușurile se mixează cu zahărul, se adaugă mascarpone și cafeaua ness sau praful de capucino. Compoziția obținută se amestecă ușor, cu frișca bătută.

Blatul copt și răcit se taie în trei și se însiropează cu cafea. Pe fiecare foaie se pune crema, apoi se ornează după preferință.

 

Parfe de fructe

Ingrediente: 150 g zahar, 160 ml lapte, 1 ou, 1 pliculeț zahăr vanilat, 250 g fructe, 500 g frișcă bătută.

Preparare: se amestecă zaharul, laptele și oul, se fierb, apoi se ia vasul de pe foc și se adaugă zaharul vanilat. După ce compoziția s-a răcit, se adaugă fructele zdrobite și se toarnă peste frișca bătută, amestecându-se bate ușor cu telul. Se toarnă în forme și se pune la congelator.

https://www.culinar.ro

Rețeta de azi: Prăjitură ecler

Ingrediente pentru aluat: 400 ml apă, 200 ml lapte, 280 g făină, 8 ouă, 160 g unt, o linguriță sare, 30 g fulgi migdale.

Ingrediente pentru cremă: 1200 ml lapte, 300 g zahăr, 120 g amidon, 4 ouă, 5 g vanilie, 400 g unt.

Mod de preparare:

Pentru prepararea aluatului, se pune laptele la fiert, la care se adaugă untul, sarea și apa. Totul se amestecă până la omogenizare. Când a început să fiarbă, compoziția se ia de pe foc și se toarnă într-un bol. Treptat, se adaugă făina, ouăle, amestecându-se continuu cu ajutorul unui mixer. Aluatul obținut se împarte în două părți egale. O parte o așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar deasupra  se presară migdalele. Tava se dă la cuptor pentru 30 de minute, la foc potrivit. La fel se procedează și cu cea de-a doua jumătate de blat. Cele două blaturi se lasă să se răcească.

Între timp, se pregătește crema: 800 g de lapte se va pune la fiert. Separat, ouăle se bat cu ajutorul unui mixer se adaugă zahărul și amidonul, compoziția subțiindu-se cu laptele rămas. După omogenizare, compoziția se toarnă peste laptele fiert și se dă din nou la foc, amestecându-se continuu, până se obține o cremă omogenă. Crema se ia de pe foc, se adaugă untul și se pot pune aromele preferate.

Pentru a monta tortul, se ia blatul ce nu are migdale, se tapetează cu toată crema, iar peste cremă se pune blatul cu migdale. Tortul se lasă la frigider 2-3 ore. Sursa: www.kiloretete.ro

Reţeta de azi: Griș cu lapte și stafide, în sos de portocale

Ingrediente: 400 ml de lapte, 4 linguri de zahăr tos, 2 plicuri de vanilie, 8 linguri rase de griș, 50 grame de stafide aurii, esență de rom pentru înmuiat stafidele, ulei de alune de pădure, pentru uns formele.

Pentru sosul de portocale: 125 ml de suc proaspăt de portocale, 2 linguri de zahăr tos,  coaja răzuită de la o portocală, o lingură de amidon alimentar, 15-20 grame de unt, o portocală feliată, pentru decor.

Mod de preparare

Stafidele, opărite un minut, se pun în esență de rom. Portocala se spală, se răzuiește coaja, apoi se stoarce sucul de la ambele portocale. Formele se ung cu ulei de alune de pădure, pentru un gust mai bun și pentru ca grișul întărit să poată fi răsturnat mai ușor în farfurioară, la servit.

Separat, la foc mic, se amestecă zahărul cu vanilia și laptele. După ce zahărul s-a topit, se adaugă, în ploaie, grișul, amestecându-se continuu, până ce se îngroașă. Grișul cald, se toarnă în forme, doar până la jumătate, deasupra se presară stafidele, se completează cu griș, apoi stafide, până se umplu formele, ultimul strat fiind de stafide. Grișul astfel pregătit, se lasă să se răcească.

Pentru prepararea sosului de portocale, amidonul se subțiază cu 2-3 linguri de suc de portocale. Într-o crăticioară se amestecă zahărul cu coaja de portocală, peste care se toarnă restul de suc de portocale. Cratița se pune la foc mic, 1-2 minute, după care, la compoziție se adaugă amidonul subțiat cu suc de portocală. Ingredientele se amestecă în continuare, la foc mic, încă 4-5 minute, iar când sosul s-a îngroșat, cratița se ia de pe foc. Se lasă să se răcească 1-2 minute, apoi se adaugă untul, amestecându-se ușor, până la omogenizare.

Grișul întărit se desprinde cu grijă și se răstoarnă apoi în farfurioare. Se toarnă sosul deasupra și se decorează cu felii de portocale. Grișul se poate servi atât călduț, cât și rece.

https://www.bucataras.ro

Reţeta de luni: Ciorbă de legume cu zeamă de varză

Ingrediente: 150 grame de mazăre fină, 150 grame de fasole verde, 3 cartofi roz,

3 morcovi, 2 pătrunjei, 1/2 țelină mare, o ceapă mare, 4 căței de usturoi, două roșii, 1/2 ardei gras verde, 1/2 ardei gras galben, 1/2 ardei gras roșu, o lingură de pastă de tomate, ulei de floarea soarelui, frunze de pătrunjel, un litru de moare de varză, sare, piper, cimbru. Opțional: smântână, rondele de ardei iuți, murați.

Mod de preparare:

Ceapa și usturoiul se curăță și se călesc în ulei. Se adaugă roșiile, tăiate cubulețe, ardeii grași, curățați de cotor și tăiați mărunt, apoi pasta de tomate. Legumele se  lasă în tigaie, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Între timp, mazărea și fasolea verde se pune la fiert, în apă rece. După câteva clocote, legumele se strecoară și se pun din nou la fiert, în apă  fierbinte, în oala pentru ciorbă. Rădăcinoasele se curăță, se taie rondele și se fierb, împreună cu mazărea și fasolea verde. După două-trei clocote, se adaugă și legumele călite, cartofii tăiați cubulețe. După ce au fiert și cartofii, ciorba se acrește cu un litru de moare de varză, se condimentează cu sare, piper și cimbru, iar deasupra se presară frunze de pătrunjel verde. Ciorba se poate servi cu smântână și ardei iute.