Reţeta de vineri: Salată de orez cu ton și porumb boabe

Ingrediente: 200 g orez, două conserve de ton mărunțit sau bucăți, un ardei kapia roșu, o conservă cu boabe de porumb, 10-15 măsline, două fire ceapă verde, pătrunjel, sare de mare, piper, o lămâie.

 Mod de preparare:

Orezul se pune la fiert în apă cu puțină sare. După ce s-a fiert, se clătește bine cu apă rece și se toarnă într-un bol mai mare.

Conservele de ton se scurg de excesul de ulei și se răstoarnă peste orezul din bol. Ceapa verde, ardeiul kapia  și pătrunjelul verde se toacă mărunt și se adaugă la ingredientele din bol. Măslinele, dacă sunt prea mari se pot tăia mai mărunt și se pune peste compoziția obținută. În final, conserva de porumb se scurge de apă, apoi se toarnă peste celelalte ingrediente. Salata se amestecă ușor, se condimentează cu sare și piper, apoi se stropește cu sucul de la o lămâie. Se pune pentru o oră la frigider, ca să se pătrundă aromele, apoi se poate servi în boluri individuale.

Reţeta de vineri: Pește cu năut și legume, la cuptor

Ingrediente: doi pești (merluciu), un ardei roșu, un morcov, două cepe verzi, o cutie cu năut, o mână de roșii cherry, un cățel de usturoi, sare, piper, două linguri ulei, ulei de măsline pentru stropit peștele, busuioc uscat, pătrunjel verde.

 

Mod de preparare

Peștele se spală, se curăță și se taie în bucăți potrivite. Morcovii și ceapa se taie rondele, iar ardeiul roșu, curățat de semințe, în fâșii. Năutul din conservă se scurge de suc și se spală sub un jet de apă. Într-o cratiță se încinge uleiul și se pune la călit ardeiul, morcovul și ceapa. După aproximativ două minute, se adaugă și năutul. Peste legumele din cratiță se toarnă o cană de apă, se presară sare, piper și busuioc uscat. Cratița se acoperă cu un capac, iar legumele se lasă să fiarbă, la foc potrivit, 10-15 minute. După acest interval, se adaugă roșiile cherry, spălate și fără codițe, apoi usturoiul pisat. Compoziția se amestecă  și se mai lasă pe foc 1-2 minute.

Peștele se presară cu sare și piper, apoi se rumenește, pe ambele părți, într-o tigaie grill, unsă cu ulei. Se pregătește apoi un vas ceramic în care se toarnă amestecul de legume, peste care se pun bucățile de pește. Peștele se stropește cu ulei de măsline, vasul se acoperă și se introduce în cuptor, la foc potrivit, pentru 30-40 de minute. După acest interval, se ia capacul, iar peștele se mai lasă 10-15 minute la cuptor. După ce s-a rumenit, se scoate din cuptor și se presară cu pătrunjel tocat deasupra.

https://www.bucataras.ro

Reţeta zilei: Supă dietetică de perişoare

Ingrediente: 500 g piept de pui dezosat, 4 morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o rădăcină mică de ţelină, un ardei gras roşu, o ceapă albă, 200 g de orez cu bob mare, un ou, mărar, pătrunjel, ţelină frunze, 3-4 foi de dafin, sare.

Mod de preparare

Orezul se spală și se lasă la înmuiat 2-3 ore. Morcovii, pătrunjelul și țelina se dau pe răzătoare, iar ceapa și ardeiul se taie felii. Zarzavaturile se pun la fiert în apă cu sare, iar când apa dă în clocot, se adaugă perișoarele, pregătite astfel: într-un bol, se amestecă bine carnea de pui tocată cu oul bătut spumă, orezul şi o linguriţă de sare. Din amestecul obţinut se fac biluțe de mărimea unor nuci. Din momentul în care perişoarele se ridică la suprafaţa apei, supa se fierbe o oră, la foc redus. La final, se asezonează cu sare şi se adaugă frunzele de mărar, pătrunjel şi ţelină tocate. Se ia oala de pe foc şi se lasă acoperită cu un capac.

https://www.libertatea.ro

Reţeta de marţi: Prăjitură cu pişcoturi

Ingrediente pentru foi:
250 gr făină, 50 gr margarină, o linguriţă de bicarbonat stins cu 1-2 linguri de lapte, un ou întreg, 2 linguri de zahăr praf, o lingură de cacao. Ingredientele se frământă până se obţine un aluat consistent. După o jumătate de oră, din aluatul obţinut se coc două foi, pe dosul tăvii. Foile se înţeapă cu furculiţa atunci când se introduc la cuptor.

Crema:
600 ml lapte, 4 linguri de făină, 200 gr zahăr praf, zahăr vanilat.  Laptele se pune la fiert iar când dă în clocot se adaugă făina dizolvată în lapte rece şi zahărul. Ingredientele se fierb la foc mic, până se obţine o cremă. După ce s-a răcit, crema se amestecă bine cu 300 g unt, frecat spumă.

Sirop:
150 gr de rom, 100 gr zahar, o cană de apă, 300 g. pișcoturi.

Cum le aşezăm:
Pe una din foi se pune jumătate din cremă, apoi pişcoturi stropite cu sirop. Peste ele se pune restul de cremă, iar deasupra, cea  de a doua foaie. Prăjitura se poate orna cu glazură de ciocolată.
https://www.bucataras.ro

Reţeta de luni: Mâncare de peşte cu legume

Ingrediente pentru 4 porţii: 4 bucăţi de peşte file, 2 cepe, 400 g. ciuperci, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, 60 g unt, 2 linguriţe boia dulce, 600 ml supă de peşte, 200 ml smântână, o lingură de făină, pătrunjel verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Ceapa şi ciupercile se taie în sferturi. Ardeii graşi se taie în cubuleţe de 5 cm. Se topeşte untul, se adaugă ceapa, apoi cuburile de ardei gras. Se lasă la foc mic, după care, se adaugă boiaua dulce. Se toarnă şi supa de peşte,  apoi se pun ciupercile. Amestecul se sărează şi se condimentează şi se mai lasă pe foc 5-10 minute. La final, smântâna se amestecă bine cu făina şi se toarnă peste legumele din cratiţă. Se mai dau câteva clocote până ce sosul s-a îngroşat.

Între timp, se încinge cuptorul. Se unge  cu unt o formă termorezistentă, se aşează peştele înăuntru, peste care se toarnă legumele şi sosul. Tava se dă la cuptor pentru 10 minute, la foc potrivit. Poftă bună!

Reţeta de vineri: Ciorbă de castraveți murați cu scăricică afumată

Ingrediente: două borcane de castraveți murați, 500 g scăricică afumată, 800 g cartofi, 400 g morcovi, un dovlecel, un ardei kapia, doi ardei grași verzi, două cepe, sare, mărar.

Mod de preparare:

Legumele se spală, se curăță și se taie cubulețe sau felii. Scăricica se spală și se în taie bucăți. Ceapa și ardeiul se călesc împreună câteva minute în ulei încins, după care, se adaugă morcovii și scăricica. Ingredientele se mai prăjesc încă două-trei minute, apoi se adaugă cartofii și apa. Când legumele s-au fiert, în ciorbă se pun castraveții feliați, împreună cu zeama și, dacă este cazul, se mai adaugă sare. Ciorba se mai lasă  să dea câteva clocote, se pune mărarul tocat și se stinge focul. Se poate servi cu iaurt sau smântână./www.gustos.ro

 

Să pregătim împreună conserve pentru iarnă

Sos bolognes de roşii

Ingrediente: 2,5 kg roşii, 350 g ceapă roşie sau albă, 5 linguri ulei, o linguriţă de sare, şase  linguri zahăr, sucul de la o lămâie mică, coaja rasa de la o lămâie, 3 caţei usturoi, 3 lingurițe busuioc, 3 linguriţe pătrunjel verde, o linguriţă cimbrişor, o linguriţă piper măcinat, 1-2 ardei chili, opțional.

Mod de preparare

Ceapa se taie mărunt, se căleşte în ulei, apoi se adaugă roşiile feliate şi decojite. Se dau câteva clocote, după care, se pune zeama şi coaja rasă de lămâie, zahărul, sarea, usturoiul zdrobit, busuiocul (proaspăt sau uscat, mărunțit), pătrunjelul verde, o linguriţă de cimbrişor, piper măcinat şi 1-2 ardei iuţi, tăiaţi mărunt. Totul se lasă la fiert 60 de minute. Sosul obţinut se aşează în borcane, se capsează, apoi se lasă la fiert în baie de apă, timp de 30 minute de la primul clocot. Borcanele fierbinţi se ţin la cald până a doua zi.

http://www.sfaturiculinare.ro/

 

Salată de vinete cu dovlecei la borcan

Ingrediente: două kilograme de vinete, un kilogram de dovlecei, sare grunjoasă, după gust, ulei pentru sigilarea borcanelor.

Mod de preparare 

Vinetele se coc, fie la grătar, fie în cuptor. După ce s-au răcorit, se curăță de coajă, se pun la scurs într-o sită din plastic și se lasă câteva ore, sau de seara până dimineața.

Dovleceii se spală, se curăță de coajă (opțional), se taie bucăți, se fierb în apă cu sare, apoi se lasă să se răcească. Vinetele și dovleceii se toacă, apoi se amestecă bine cu sare. Salata de vinete și dovlecei se așază în borcane, iar deasupra se toarnă un strat de ulei, care are rolul de a împiedica aerul să pătrundă în borcane. Borcanele se capsează, se pun într-o cratiță mare cu apă și se fierb, la foc mic, timp de 25-30 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească. După acest interval, borcanele se scot din apă, se învelesc în pături și se lasă la cald până a doua zi.

 

Gogoșari în sos de muștar

Ingrediente : 2,5 kg gogoșari, 250 gr muștar, 250 ml oțet,  250 ml ulei, 250 gr zahăr, 1/2 linguriță turmeric (opțional, pentru culoare), 3 foi dafin o linguriță boabe de piper negru, sare pentru murături, două linguri de sare pentru murături.

Mod de preparare

Gogoșarii se curăță de cotoare și se taie felii. Într-o cratiță mai mare se pune la fiert uleiul, oțetul, zahărul, muștarul, turmenicul, foile de dafin. Ingredientele se vor fierbe aproximativ cinci minute, până ce se obține o pastă omogenă, ușor îngroșată. Se adaugă apoi gogoșarii și sarea, amestecându-se bine. Cratița se acoperă cu un capac și totul se fierbe la foc mediu, amestecându-se din când în când. Când gogoșarii scad iar sosul aproape că-i acoperă, cratița se ia de pe foc, iar sosul  se va turna în borcanele sterilizate. După înfiletare, borcanele se vor întoarce invers, să stea pe capac, și se vor lăsa așa zece minute, ca să se facă vid. După acest interval, borcanele se vor acoperi cu o pătură, lăsându-se până a doua zi. Se păstrează la loc răcoros.

Dulceață de gutui cu nuci

Ingrediente: 3 kg gutui tăiate cubulețe, 3 kg zahar, 500 ml apă, o lămâie, nuci tocate.

Mod de preparare

Gutuile se curata de puf, se spală și se taie în cubulețe. Se așază într-o cratiță, în straturi, alternând cu zeamă de lămâie și zahăr.

Din cantitatea de zahăr, se păstrează 500 g,  din care, împreună cu 500 ml apă, se face sirop.

Gutuile se lasă peste noapte în cratiță. A  doua zi,

se pune cratița pe foc, se adaugă siropul făcut din zahăr și apă, apoi totul se fierbe la foc mediu, amestecându-se din când în când.

Dulceața este gata când scade sosul și fructele sunt pătrunse. La final, se adaugă nuca tocată. Borcanele sterilizate, se umplu cu dulceață se capsează și se pun în pături.

 Important!

În dulceață se poate pune scorțșoară, nucșoară sau anason, în funcție de preferințe.

https://pasiunepentrubucatarie.ro

Să pregătim împreună conserve pentru iarnă

Zacuscă cu spanac

Ingrediente: 1 kg spanac fiert, 2 kg ceapă, 1 kg ardei kapia, 1 kg gogoșari, un litru de ulei, 5 căței de usturoi, 3 ardei iuți, 2 foi de dafin, sare, piper.

Mod de preparare

Ceapa mărunțită se dă prin mașina de tocat, la fel spanacul și gogoșarii. Se asezonează cu sare, piper și foi de dafin, se adaugă usturoiul iar compoziția se fierbe până se îngroașă. Zacusca se pune în borcane sterilizate, iar deasupra fiecărui borcan se toarnă o lingură de ulei fierbinte. Borcanele se închid  ermetic și se lasă acoperite cu pături, până se răcesc.

Important!

Zacusca preparată astfel nu se poate păstra prea mult timp.

 

Cremă pentru gulaș

Ingrediente: 5 kg de gogoșari, 2 kg ceapă, 150 g usturoi, 2 litri suc de roșii, 8 linguri de sare, conservant.

Gogoșarii se spală, iar după ce se scot codițele și se curăță de sâmburi, se taie bucăți. Se dau prin mașina de tocat, împreună cu ceapa și usturoiul. Se adaugă sucul de roșii și sarea, apoi legumele se fierb timp de 15 minute. După fierbere,  compoziția se mixează cu blenderul, se dă din nou la fiert pentru 20 de minute, se adaugă conservantul și se toarnă în borcane. Borcanele, închise ermetic, se întorc cu capacul în jos, apoi se lasă să se răcească în pături.

 

Condimente de casă cu roșii

Ingrediente: 1 kg morcovi, 1 kg. rădăcină de pătrunjel, 1 kg pătrunjel verde, 1 kg țelină, 1 kg gulie, 1 kg ardei, 1 kg roșii, 1 kg. Ceapă, 500 g sare.

Mod de preparare

Legumele se curăță, se spală și se dau prin mașina de carne, amestecându-se apoi cu sarea. Se lasă să stea peste noapte, după care, legumele se dau la fiert.  Când sunt fierte, se așază în borcanele sterilizate, apoi se lasă la răcit între pături.

 

Nectar de mere

Ingrediente:  mere, zahăr, sare de lămâie

Mod de preparare

Merele se curăță, se spală și se dau pe răzătoare. Se pun apoi într-o cratiță, se adaugă puțină apă și se fierb. După ce merele s-au înmuiat, se mixează până se obține o pastă consistentă.

Separat, se pregătește un sirop dintr-un litru de apă și 440 g zahăr, iar la această cantitate, se adaugă 800 g piure de mere și 5 g sare de lămâie. Compoziția se pune din nou la fiert, iar când ajunge la temperatura de 70 de grade, se ia de pe foc, se toarnă în sticle și se sigilează. Sticlele se întorc pentru cinci minute cu capacul în jos, apoi se lasă la răcit, între pături.

 

Sirop de cătină

Pentru prepararea siropului de cătină, se pregătește un kilogram cătină, care se spală bine, apoi se scot codițele fructului. Cătina, astfel pregătită, se lasă la scurs, apoi se dă prin storcătorul cu presare la rece sau prin mașina de tocat. Se poate amesteca și în blender, cu o cantitate mică de apă, iar pentru a se obține sucul, se stoarce prin tifon. Se obține astfel un suc gros, uleios, care se amestecă foarte bine cu aceeași cantitate de miere (la o cană de suc de cătină, o cană de miere). Sucul astfel obținut se pune în borcane, care se închid ermetic, și se ține la frigider timp de două-trei săptămâni.

Important !

Se amestecă, în prima săptămână în fiecare zi, apoi la câteva zile, pentru a omogeniza cele doua componente și a nu fermenta.

Se consumă o lingură, de două-trei ori pe zi, cu un pahar cu apă, prima dată dimineața, pe stomacul gol sau se poate folosi ca îndulcitor pentru băuturile călduțe.
Pulpa rămasă se păstrează la frigider, într-un borcan închis ermetic și se poate folosi la duș, ca un scrub natural. (sursa: Bunătăți din cămară, https://culinar.bzi.ro)

Să pregătim împreună conserve de toamnă

Zacuscă de ţelină

Ingrediente:  5 bucăţi mari de ţelină, 3 kg. de ardei kapia, 4 kg. de gogoşari, 1,5 kg. de ceapă, 1,5 litri suc de roşii, 1 litru de ulei, 1 pahar cu muştar, o ceşcuţă de miere sau de zahăr, piper, sare, foi de dafin.

Mod de preparare

Ceapa se dă prin mașina de tocat apoi se pune la călit, în  ¾ litri de ulei. Ardeii și gogoșarii se coc, se dau prin mașina de tocat, împreună cu țelina fiartă și tăiată felii. La ceapa călită se adaugă ardeii, gogoșarii, țelina și restul de ulei, până la un litru. Peste ingrediente se toarnă sucul de roșii și totul se lasă să fiarbă, la foc mic, timp de două ore. Se adaugă apoi condimentele, zacusca se potrivește de sare, se mai dau câteva clocote, iar la final, se pune mierea și muștarul. Fierbinte, zacusca se toarnă în borcanele încălzite. Borcanele se capsează și se fierb în baie de abur 30 de minute sau se lasă în cuptorul încins, fără foc, până a doua zi.

 

Salată conservată de legume

Ingrediente:  1 kg. ardei gras, 3 kg. de roșii, 1 kg. de ceapă, 1 kg. de morcovi, 6 linguri cu vârf de sare, 300 ml de ulei, 6 linguri de oțet, 6 linguri rase de zahăr.

Mod de preparare:

Legumele se spală și se usucă. Ardeii și morcovii se taie fâșii, roșiile felii iar ceapa rondele. Legumele se pun într-o cratiță mai mare, se adaugă sarea, zahărul și uleiul și se amestecă bine. Se lasă în cratiță, timp de 3-4 ore, ca să lase suc. După acest interval, cratița se pune la foc, iar când legumele încep să fiarbă se adaugă oțetul și se mai lasă pe foc timp de cinci minute. Salata se pune apoi în borcane sterilizate, care se capsează și se întorc cu susul în jos. Borcanele se acoperă cu o plapumă, se lasă să se răcească, apoi se duc într-un loc răcoros./Echipa Bucătarul.eu

 

Vinete murate umplute cu varză și legume

Ingrediente: 4 vinete, 3 linguri de ulei, o lingură mare de sare, cozi de țelină și pătrunjel verde.

Pentru umplutura: 1/2 varza mică, 2 morcovi mici, 1/2 rădăcină pătrunjel, o rădăcină țelină mică, 5-6 căței de usturoi, 3 linguri pătrunjel verde tocat, 2 linguri ulei.

Pentru saramură: 2  l apă, 200 grame sare mare, 500 ml oțet, o lingură boabe muștar amestecate cu boabe de piper.

Mod de preparare: 

Vinetele se spală și se șterg cu șervețelul. Se crestează pe lung, dar nu până la capăt, tăietura făcându-se în așa fel încât, după fierbere, vânăta să poată fi umplută. Se pune apoi la fiert apă cu sare, în care se fierb vinetele, timp de 15 minute. După ce se scot din apă, vinetele se lasă la scurs, aproximativ trei ore, într-o sită, cu o greutate deasupra, astfel încât lichidul amar să se scurgă bine.

Între timp, se prepară umplutura. Varza se taie fideluțe și se amestecă bine cu pătrunjele tocat și sare. Rădăcinoasele se curăță și se taie fideluțe fine. Astfel pregătite, rădăcinoasele se călesc 2 minute în ulei, apoi se pun în cratița cu varză și pătrunjel. După ce vinetele s-au scurs, se umplu cu varză și legume și li se taie cotorul. Cojile de țelină și pătrunjel se opăresc, apoi cu ele se leagă vinetele umplute.

Pentru prepararea saramurii, se fierbe apa cu sarea, oțetul, boabele de muștar și piper, până când se dizolvă sarea, apoi să lasă să se răcorească. Vinetele umplute se așază în borcane, iar peste ele se toarnă saramura călduță, până ajunge acolo unde începe filetul borcanului. Se pune capacul și se lasă la murat 3-4 zile, apoi se transferă în cămară. În momentul servirii se taie de-a curmezișul și se toarnă puțin ulei deasupra.

 

Compot de pere în vin

Ingrediente: 5 kg pere , 1 kg zahăr, 1 litru vin alb sec, 1 lămâie, 1 pachet zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Se aleg perele de aceeaşi mărime, se spală, se zvântă, se curăţă de coajă, se taie imediat în două şi se scoate căsuţa cu seminţe. Pe măsură ce se pregătesc astfel fructele, se pun într-un vas emailat sau din sticlă, în care s-a turnat vinul. După ce s-a terminat pregătirea fructelor, se adaugă zahărul şi lămâia tăiată în felii, de la care s-au îndepărtat toate seminţele. Se acoperă vasul cu un capac etanş ( eventual se leagă cu un celofan ) şi se lasă până a doua zi. În acest timp, fructele îşi schimbă culoarea, dar culoarea își revine în timpul fierberii. Compoziţia se pune într-o cratiţă specială pentru dulceţuri ( cu pereţii mai groşi ) şi se fierbe la un foc iute până când fructul s-a înmuiat, putând fi străpuns cu o scobitoare. Cu 5 minute înainte de a fi gata, se adaugă zahărul vanilat. Compotul se pune fierbinte în borcane încălzite în prealabil, care se capsează şi se acoperă cu pături de lână, lăsându-le până a doua zi. Pentru o mai mare siguranţă, borcanele se sterilizează prin fierbere 10 minute.

http://www.retetelemeledragi.com/

Reţeta de week-end: Paste cu carne tocată și sos marinara

Ingrediente: 400 g de paste, 50 g de parmezan, 2 ouă, 2 linguri de ulei de măsline, o lingură de sare, 1/2 lingură de piper negru măcinat, 500 g de carne tocată, o ceapă, 200 ml sos marinara, 200 g mozzarella, 2 linguri de pătrunjel.

Sosul marinara:

Ingrediente: 2 linguri ulei măsline, 2 căței de  usturoi mărunțiți, o cutie roșii decojite, sare, zahăr, piper, ardei iute strivit (opțional).

Mod de preparare:

Uleiul se încălzește într-o tigaie, la foc mediu și se călește usturoiul timp de 1-2 minute. Se adaugă apoi roșiile mărunțite și mirodeniile, lăsându-se pe foc încă 7 minute.

Mod de preparare a pastelor:

Pastele se fierb după rețeta de pe ambalaj, apoi se amestecă bine cu parmezanul, uleiul de măsline și ouăle bătute. Amestecul obținut se va pune într-o tavă termorezistentă (26 cm), iar deasupra se presară 100 g. de mozzarella rasă. Separat, într-o tigaie cu ulei încins se rumenește carnea tocată cu ceapa tăiată cubulețe, se asezonează cu sare și piper, apoi se adaugă sosul marinara. Ingredientele se lasă pe foc aproximativ cinci minute. Compoziția de carne obținută se pune peste pastele cu  mozzarella din tavă, iar deasupra se mai presară 100 g de mozzarella rasă. Tava se dă la cuptorul preîncălzit pentru 20-25 de minute./www.pastenovita.ro

Reţeta de luni: Tort de iaurt cu ananas

Ingrediente: 800 g felii de ananas din conservă, 200 biscuiți Savoiardi, 400 g frișcă, 500 g iaurt natural, 3 linguri lapte condensate, 15 g gelatină, 100 ml apă.

 Mod de preparare:

Sucul din conserva de ananas se scurge într-un bol mic, în care se scufundă fiecare bucată de biscuit. Biscuiții se pun pe fundul unui inel detașabil, cu diametrul de 22 cm, pentru a forma baza tortului. În jurul formei detașabile se pun vertical, feliile de ananas. Separat, se mixează frișca, se adaugă laptele condensat, apoi iaurtul, amestecându-se ușor până la omogenizare. O parte din bucățile de ananas se taie și se adaugă la cremă. Celelalte bucăți, se lasă pentru decor. Gelatina se dizolvă în puțină apă rece până își mărește volumul, apoi se încălzește pe foc, până se topește toată. Gelatina se toarnă apoi în cremă, amestecându-se continuu, până la omogenizare. Crema se toarnă în formă peste blatul de biscuiți, se nivelează și se decorează cu felii de ananas. Tortul se dă la rece pentru 2-3 ore, iar înainte de servire se scoate inelul detașabil. http://savuros.info/

 

Reţeta de vineri: Musaca grecească

Ingrediente: 3 vinete medii, o ceapă, 6 căței de usturoi, 500 g carne tocată de miel sau carne de porc,o linguriță oregano, 200 ml vin roșu, o cană (400 g roșii tocate), 6 cartofi mari, 50 g unt, 50 g făină, 500 ml lapte, nucșoară, 100 g brânză rasă, ulei de măsline, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Vinetele se taie felii, se sărează și se stropesc cu ulei de măsline. Se coc 10 minute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se lasă la răcit, având grijă să se scurgă de zeamă. Într-o tigaie bine încinsă, unsă cu ulei de măsline, se călește ceapa și usturoiul, tocate mărunt. Se adaugă apoi carnea tocată și se condimentează cu sare, piper și oregano, amestecându-se continuu aproximativ cinci minute. Se toarnă vinul, iar după ce s-a evaporat, se adaugă roșiile tocate, iar amestecul se mai fierbe, la foc mic, timp de 15 minute. Între timp, se pregătește o cratiță în care se pune la fiert apă cu sare. Cartofii se curăță, se feliază, se fierb, timp de 5 minute în apă cu sare, apoi e scurg.

Într-o cratiță cu fundul gros se topește untul, se adaugă făina, care se amestecă ușor, apoi peste ea se toarnă laptele. Se lasă la foc aproximativ 10 minute, timp în care se amestecă continuu, până ce sosul se îngroașă.  Peste sos se toarnă brânza rasă, apoi se condimentează cu sare, piper, nucșoară. Pe pregătește o tavă termorezistentă, care se unge cu unt sau ulei, în care se așază un strat de cartofi și felii de vinete, apoi unul de carne. Totul se repetă, iar peste ultimul strat se toarnă sosul bechamel. Tava se dă la cuptor aproximativ 45 de minute. (TV Satelit Bucătărie)

Reţete delicioase pentru week-end

Supă rece cu castraveți și mentă

 Ingrediente:– un castravete,  2 roșii, o țelină mică, un cățel de usturoi,  3-4 frunze de mentă proaspătă,   ¼ litri lapte, sare și piper.

Mod de preparare:

Castravetele, roșiile, țelina și usturoiul se taie mărunt.  Legumele se pun într-un bol, împreună cu frunzele de mentă, apoi se adaugă laptele, sarea și piperul. Ingredientele se mixează timp de un minut, iar dacă compoziția este prea densă, se mai poate subția cu apă. Preparatul obținut se pune la frigider și se va servi rece, împreună cu câteva frunze de mentă./www.divahair.ro

 

Dovlecei gratinați

Ingrediente: 4 dovlecei, 3 căței de usturoi,  o ceapă,  3 ouă,  60 g parmezan, 100 mililitri smântână lichidă, 100 mililitri lapte, ulei de măsline, sare și piper.

Mod de preparare

Dovleceii se curăță de coajă și se taie pe lung, în fâșii de aproximativ doi centimetri grosime. Peste ei se presară sare grunjoasă și se lasă, timp de o oră, într-o strecurătoare. După scurgerea timpului, feliile de dovlecei se clătesc și apoi se lasă din nou la scurs sau se șterg cu prosoape de hârtie. Jumătate din cantitatea de dovlecei se taie apoi în cubulețe. Cubulețele de dovlecei se pun la călit împreună cu ceapa tăiată mărunt, cu usturoiul pisat și cu puțin ulei de măsline. Ingredientele se lasă la călit, la foc potrivit, până devin aurii. Separat, ouăle se amestecă bine cu smântâna, laptele și totul se condimentează cu sare și piper.

Feliile de dovlecel, care au rămas netăiate, se mixează împreună cu sosul de lapte și smântână, iar compoziția obținută se toarnă peste dovleceii căliți din tigaie.

Se unge apoi o tavă termorezistentă cu ulei de măsline, în care se presară puțin parmezan, peste care se toarnă preparatul. Deasupra se presară restul de parmezan, iar tava se dă la cuptorul preîncălzit pentru 25-30 de minute. Când deasupra se formează o pojghiță aurie, tava se va scoate din cuptor. Dovleceii gratinați se prepară destul de repede și sunt foarte gustoși../www.divahair.ro

 

Desert de vară cu înghețată

Ingrediente : pișcoturi, pepene galben, înghețată, finetti, iaurt de fructe, căpșuni (sau alte fructe de sezon), compot de caise.

Mod de preparare

Se iau câteva pișcoturi, se însiropează cu câteva linguri de compot, apoi se aranjază pe o farfurie. Se poate folosi orice fel de compot, care să fie ușor acrișor, pentru a face un contrast plăcut cu înghețata dulce. Deasupra pișcoturilor se vor pune câteva linguri de înghețată de vanilie, pe lățimea acestora. Peste înghețată se vor pune câteva linguri de finetti. De-o parte și de alta a pișcoturilor se vor aranja câte trei sfere de pepene galben, tăiate cu lingurița. Între pepenele galben și înghețară, se va pune iaurt de fructe, iar deasupra, o căpșună tăiată în două sau un alt fructe, pentru a-i oferi preparatului un plus de culoare.

Poftă bună!

www.reteteoriginalebygabriela.blogspot.com

Reţete culinare pentru week-end

Borș de cartofi

Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 dovlecei, o legătură ceapă verde, o legătură ștevie, o legătură lobodă, 2 linguri bulion, 500 ml borș de putină, o legătură leuștean verde,  sare, piper, un ou (opțional).

 Mod de preparare

Cartofii și dovleceii se curăță de coajă, se taie cubulețe și se pun în oala de ciorbă. Se adaugă ceapa tocată mărunt și totul se completează cu 4 litri de apă. Legumele se lasă la fiert 10-20 de minute, după care, se adaugă ștevia și loboda. Separat, se fierbe borșul, iar după aproximativ 15 minute, se toarnă în ciorbă. Se mai dau câteva clocote, iar la final, se pune bulionul. Opțional, se bate un ou cu câteva linguri de apă, se toarnă în ciorbă, amestecându-se până se formează zdrențe. Se oprește apoi focul, iar ciorba se aromează cu leuștean tocat mărunt. Se poate servi rece, de la frigider.

http://www.caietulcuretete.com

 

Ouă gătite în sos de roșii

 Ingrediente: 2 linguri ulei măsline, 4 căței usturoi, tăiați felii, o ceapă mică, feliată subțire, ciuperci (opțional), un ardei roșu, 800 g roșii tocate, 2 lingurițe pastă de tomate, o linguriță chimen, o linguriță paprika,  un praf piper cayenne, o linguriță zahăr, sare și piper după gust, 5-6 ouă, pătrunjel și busuioc tocat.

Mod de preparare

Ceapa, tăiată mărunt, se călește la foc mediu, până se înmoaie. Se adaugă apoi usturoiul, ardeiul roșu și ciupercile tăiate mărunt. Focul se dă la minim, vasul se acoperă cu un capac pentru 5-7 minute, amestecându-se din când în când. După acest interval se adaugă condimentele, pasta de tomate și roșiile tocate sau foliate, zahărul. Vasul se acoperă din nou și se mai lasă la foc pentru încă 30 de minute. În sosul format se face câte o adâncitură în care se sparg ouăle și totul se gătește în continuare, la foc mic, încă zece minute. Cine dorește, poate presăra deasupra mărar și pătrunjel verde.

http://danielaniculi.ro/

 

Prăjitură “Visul unei nopți de vară”

Ingrediente pentru blat: 150-200 g nucă, 7 ouă, 7 linguri de zahăr, 7 linguri de apă, 5 linguri de făină, 2 linguri de cacao, un praf de copt.

Pentru cremă: două budinci, 500 ml lapte, 6 linguri de zahăr, un pachet de unt sau margarină, arome.

Pentru decor: ciocolată rasă.

 Mod de preparare

Albușurile se bat spumă cu apă, se adaugă zahărul, iar după ce se mai mixează puțin, se adaugă, pe rând, gălbenușurile, făina cu praful de copt și cele două linguri de cacao.

Se pregătește apoi o tavă unsă și tapetată cu făină, în care se pun nucile tăiate, pe toată suprafața ei, peste ele turnându-se blatul. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute, când se face testul cu scobitoarea. După ce este scos din cuptor, blatul se lasă să se răcească.

Între timp, se pregătește crema. Laptele împreună cu margarina se pune la foc, iar după ce se topește margarina se adaugă zahărul, apoi budinca, procedându-se după instrucțiunile de pe plic. Totul se amestecă ușor, până se obține o cremă consistentă. Peste blatul răcit se toarnă crema, iar prăjitura se dă la rece aproximativ o oră. După acest interval, deasupra se rade ciocolată.

Sursa: www.gustos.ro