Ce mai gătim în week-end? Reţete culinare

Ciorbă de legume și corcodușe

Ingrediente: 500 grame până la un kilogram de corcodușe, 2,5-3 litri apă, o ceapă mare, un morcov, țelină și păstârnac, un ardei gras, un dovlecel, varză albă, vreo 200 de grame, 200 de grame cartofi, 200 de grame fasole verde, două roșii proaspete, smântână, un ou, leuștean, sare și piper.

Mod de preparare

Pentru început, corcodușele se fierb separat, până se iau de pe sâmbure, apoi se trec printr-o sită. Ceapa se taie mărunt, morcovul, țelina și păstârnacul, se pot tăia rondele, după care, se călesc în ulei. Separat, se pune apă la fiert, iar când începe să clocotească, se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt, dovlecelul curățat de semințe și tăiat cubulețe, varza tăiată și fideluțe, cartofii cuburi și fasolea verde. Când sunt fierte toate legumele, urmează roșiile decojite și tăiate bucăți, iar la final, pasta de corcodușe. Se mai dau două clocote, apoi ciorba se drege cu smântâna și oul bătut, se potrivește de sare și piper. Se ia de pe foc, se aromează cu leușteanul tocat mărunt, după care, se acoperă cu un capac. Se poate servi după aproximativ 15 minute.

https://ciprianmuntele.ro

Ruladă cu spanac şi cabanos

 Ingrediente: 4 ouă crude, 3 ouă fierte tari, 350 g făină, 200 ml lapte, 150 g cabanos, 500 g frunze de spanac, 2 cepe, un morcov, un ardei gras roşu, 2 castraveţi acri, 5-6 roşii mici, 6 linguri ulei de măsline, 8 linguriţe ulei pentru prăjit, concentrat de ciuperci, sare, piper, curry, condimente pentru grătar.

Mod de preparare:

Din ouăle crude, făină şi lapte se prepară un aluat ceva mai subțire decât cel de clătite, la care se adaugă condimentele pentru grătar, curry, sare, piper şi dacă este necesar, puţină apă.

Se pregăteşte tigaia în care se coc clătitele. Clătitele se fac ceva mai groase decât cele obişnuite. După ce s-au copt, se aşază pe o  folie de aluminiu, ușor suprapuse, în așa fel încât să se formeze un dreptunghi.

Într-o altă tigaie se călesc frunzele de spanac până se înmoaie, iar zeama scade. Spre final, se adaugă concentratul de ciuperci. După ce spanacul s-a călit şi a fost scurs de suc, se toacă mărunt. Se distribuie apoi uniform pe foaia dreptunghiulară de clătite, lăsându-se libere marginile. Ceapa şi ardeiul roşu, tăiat cubuleţe, se călesc împreună și se toarnă peste spanac, aranjându-se uniform. Ouăle fierte tari se taie în sferturi şi se aşează în rând, pe lungime, împreună cu cabanosul. Clătitele se rulează, se înfăşoară în folie şi se pun într-o tavă. Peste ele se toarnă 500-600 ml de apă, la care se adaugă sare, piper, curry, roşiile mici, castraveciorii acri tăiaţi pe lungime, morcovii, puţină ceapă tăiată felii şi câteva frunze de spanac. Tava se dă apoi la cuptor, la foc mediu, timp de 15-20 de minute.

Când este gata, rulada se taie bucăţi, împreună cu staniolul, apoi acesta se îndepărtează. Poftă bună !

 https://www.gustos.ro

Plăcinta grecească cu cremă de griș

 Ingrediente pentru o tavă de 25×18 cm.: 10 foi subțiri de plăcintă, un litru de lapte, 200 g griș fin, 100 g unt, 150 g zahăr, coajă de lămâie sau alte arome preferate, 75-80 g unt topit (pentru uns foile).

Mod de preparare:

Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul. După ce zahărul s-a topit, se adaugă, în ploaie, grișul amestecându-se continuu să nu se formeze cocoloașe. Crema de griș se fierbe 10-12 minute, se stinge focul și se adaugă untul. După omogenizare, crema se acoperă cu o folie și se lasă să se răcească.

Se pregătește apoi o tavă unsă cu unt, în care se pune prima foaie de plăcintă, unsă cu unt topit și se acoperă apoi cu o a doua foaie. Se procedează la fel în continuare cu celelalte foi, până la cinci, care vor fi baza plăcintei cu griș. Peste foile unse se pune umplutura rece de griș, care se nivelează uniform pe toată suprafața. Umplutura se acoperă cu alte cinci foi de plăcintă, fiecare unsă cu unt. Se va unge cu unt și suprafața ultimei foi, iar prăjitura se dă la cuptor pentru 25-30 de minute, până se rumenește uniform. După ce se scoate din cuptor se lasă să se răcească, apoi se porționează.

https://www.lauraadamache.ro

Reţete delicioase pentru week-end

Ciorbă de roșii cu bacon

 Ingrediente: 750 g roșii bine coapte, 2 cepe, 2 morcovi, 350 g bacon afumat, 3 cartofi medii, un ardei capia roșu, 2,5 l apă, sare, piper, busuioc, cimbru, tarhon, leuștean și pătrunjel, o crenguță rozmarin, 110 ml ulei.

Mod de preparare

Ceapa se curăță și se toacă solzișori, morcovii se dau pe răzătoarea mare, iar baconul se taie cubulețe sau fideluțe. Toate aceste ingrediente se călesc în ulei încins, până când se pătrunde ceapa, iar baconul se rumenește ușor. Separat, într-un alt vas, se pun la fiert cartofii curățați și tăiați cubulețe. După câteva minute, legumele călite se toarnă peste cartofi și se lasă la fiert. Între timp, roșiile se opăresc în apă fierbinte și se curăță de coajă. Când cartofii încep să se pătrundă, se adaugă  și roșiile tăiate mărunt, iar peste câteva minute, ardeiul tocat. Ciorba se potrivește apoi de sare, iar spre final, se adaugă și condimentele. După stingerea focului, deasupra se presară verdeața tocată, iar oala se acoperă cu un capac.

https://www.bucataras.ro

Perișoare cu sos de smântână și mărar

 Ingrediente: 600 g carne tocată (poate fia amestec de carne de pui și de porc), o ceapă, 3 linguri orez, un ou, câteva fire de mărar și pătrunjel, sare, piper.

Sos: 250 g smântână fermentată (20% grăsime), 2 căni de supă (rezultată din fierberea perișoarelor), o lingură cu vârf de făină, puțin unt (30 g) sau 2-3 linguri de ulei, doi căței mari de usturoi, sare (vegeta), piper, o legătură de mărar verde.

Mod de preparare

La carnea tocată se adaugă oul, orezul spălat, ceapa și verdeața tocată mărunt. Totul se condimentează cu sare și piper, apoi ingredientele se amestecă până la omogenizare. Din compoziția rezultată, (cu mâinile umezite în apă), se fac perișoare mici, de mărimea unei nuci, care se pun pe un platou. Se pune apoi la fiert o oală cu aproximativ doi litri de apă și puțină sare, iar când  dă în clocot, se adaugă perișoarele pregătite anterior, lăsându-le la fiert 25-30 de minute. Se îndepărtează spuma formată, iar când sunt fierte, perișoarele vor fi scoase pe un platou cu ajutorul spumierei. Apa în care au fiert se păstrează.

Pentru pregătirea sosului, untul se pune la topit într-o tigaie, iar când s-a încins, se adaugă făina. Totul se amestecă până se formează o pastă omogenă, care se stinge cu puțină apă rece. Treptat, peste ea se toarnă câte puțin din apa în care au fiert perișoarele, amestecându-se continuu, să nu se facă cocoloașe, până se obține un sos consistent. Când sosul începe să fiarbă se adaugă smântâna. După două-trei clocote, în sos se pun perișoarele și totul se mai lasă la fiert încă 5-10 minute. Înainte de a se stinge focul, sosul de perișoare se condimentează cu sare și piper, se adaugă usturoiul și mărarul tocat, apoi se ia de pe foc.

https://romaniadeastazi.ro

Prăjitură cu iaurt și caise

Ingrediente: 5 ouă, 200 g iaurt, 100 ml ulei, 200 g zahăr, 220 g făină, 500 g caise,  un plic zahăr vanilat,  un plic praf de copt, sare.

Mod de preparare

Gălbenușurile, separate de albușuri, se mixează cu un praf de sare, praful de copt, vanilia și iaurtul. Albușurile se bat spumă, iar când încep să se întărească, se presară zahărul. Compoziția cu gălbenușuri se amestecă apoi cu 200 g de făină, la care se adaugă albușurile bătute spumă. După omogenizare, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Blatul se nivelează, iar jumătățile de caise, trecute prin 20 g. de făină, se aranjază uniform pe suprafața blatului. Tava se dă la cuptor pentru 35-40 de minute.

https://www.libertateapentrufemei.ro

Reţete culinare pentru zilele de week-end

Ciorbă de dovlecei

Ingrediente: un kg. de dovlecei, 2 morcovi, un păstârnac, 4 ardei roșii, două cepe, o legătură de leuștean, două linguri de borș, 4 linguri de apă, 50 ml ulei, sare.

Mod de preparare

Morcovii și pătrunjelul se curăță și se dau pe răzătoare, ceapa se taie mărunt iar dovlecelul cubulețe. Legumele astfel pregătite se pun la călit, mai puțin dovlecelul. Când legumele devin moi și își schimbă culoarea, se adaugă 4 litri de apă și se lasă să fiarbă câteva minute. Se adaugă apoi dovleceii, iar după ce aceștia sunt pătrunși, ciorba se acrește cu borș și se lasă să mai dea un clocot. Se ia de pe foc, se presară deasupra leușteanul tăiat mărunt, apoi oala se acoperă cu un capac pentru ca aromele să se pătrundă.

 

Legume și piept de pui la cuptor

Ingrediente: 3 bucăți de piept de pui, două roșii, un ardei gras, 120 ml smântână, o lingură pastă de roșii, o linguriță de făină, 70 g cașcaval, 25 g unt, o ceapă, doi căței de usturoi, sare, piper măcinat, o jumătate linguriță de oregano.

Mod de preparare

Ceapa și usturoiul se taie mărunt și se prăjesc în ulei încins, timp de 3 minute. Se adaugă apoi ardeiul gras și legumele se prăjesc în continuare, aproximativ  cinci minute. Legumele călite se toarnă apoi într-o formă pentru copt. În aceeași tigaie se prăjește și fileul de pui tăiat mărunt, timp de 10 minute, la care se adaugă pasta de tomate, sarea și piperul. Carnea de pui, astfel pregătită, se toarnă peste legumele din forma de copt. Separat, într-o tigaie mai mică se pune untul la topit, se amestecă apoi cu făina, peste care se toarnă smântâna. Amestecul se mai încălzește un minut, iar compoziția obținută se toarnă peste stratul de file, distribuindu-se uniform pe toată suprafața.  Compoziția din tavă se decorează cu roșii tăiate felii, care se distribuie uniform pe toată suprafața tăvii. Deasupra se mai presară sare și piper, apoi tava se dă la cuptorul încins la 180 de grade. Înainte cu cinci minute de a fi gata, budinca se scoate din cuptor, se presară cașcaval ras deasupra și se mai  dă încă cinci minute la cuptor, până se rumenește ușor.

http://savuros.info/recipe, https://clickpentrufemei.ro

 

Prăjitură cu vişine şi brânză 

Ingrediente : Două foi de pandişpan cu cacao ( cumpărate sau făcute în casă).
Pentru cremă: 500 g brânză ricotta, 100 g smântână, 50 g mascarpone, 150 g zahăr,  3 pliculeţe cu zahăr vanilat, 1-2 picături esenţă de migdale, 300g vișine fără sâmburi
Pentru sirop: 100 g zahăr, 150 ml apă, 4 linguri de rom
Pentru glazură: 200 g nucă de cocos.

Mod de preparare

Smântâna împreună cu zahărul se mixează timp de 2-3 minute. După ce s-a topit zahărul, se adaugă zahărul vanilat, esența de migdale, brânza ricotta și mascarpone. Ingredientele se mixează în continuare, până la omogenizare, după care, crema obținută se împarte în două părți egale. Vișinele se amestecă ușor, până la omogenizare, doar cu jumătate din cremă.

Pentru prepararea siropului, se va fierbe apa cu zahărul aproximativ 15 minute, până la topirea completă a zahărului, după ca, se ia de pe foc și se toarnă romul.

Asamblarea: se va pune într-o tavă prima foaie de pandișpan, care se însiropează, peste care se pune un strat din crema cu vișine. Se așază și cel de-al doilea blat, care se însiropează, iar peste el se pune crema simplă. Deasupra se presară nucă de cocos, iar prăjitura se dă la rece pentru 2-3 ore.

https://www.gustoase.net

 

Reţete delicioase pentru masa de Rusalii

Ciorbă de conopidă cu pui

 Ingrediente: o conopidă mare de 1 kg. un piept de pui, o ceapă mare, doi morcovi, un ardei roșu, două roșii, 200 ml smântână, un ou, 3 linguri ulei, 2 linguri zeamă de lămâie, sare, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare

Conopida se desface în buchețele, se spală și se pune în apă cu sare. Ceapa, morcovii și ardeiul se spală și se taie cubulețe, iar morcovii rondele. Zarzavaturile astfel pregătite se pun la călit în ulei și se amestecă din când în când. Pieptul de pui se curăță, se taie bucățele și se călește și el împreună cu legumele. Când carnea și-a schimbat culoarea, se adaugă trei litri de apă și se lasă la fiert. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă bucățele de conopidă. După câteva minute, se cojesc roșiile și se adaugă la ciorbă. După alte 4-5 minute, ciorba se condimentează și se acrește cu zeama de lămâie. La final, se drege cu ou și smântână. Deasupra se presară pătrunjel verde tocat.

 

Friptură de curcan în sos de vin şi portocale

Ingrediente: o pulpă de curcan, două portocale, un pahar de vin demisec, usturoi, foi de dafin, boia, 1-2 linguri de ulei.

Mod de preparare:

Pulpa de curcan se spală şi se şterge  cu un prosop din hârtie. Se împănează cu bucăţi de usturoi și se aşează într-un vas termorezistent, uns cu ulei.

Se zdrobesc apoi 4-5 căţei de usturoi, la care se  adaugă sare, piper şi boia, iar ingredientele se amestecă bine cu ulei. După ce compoziţia s-a omogenizat, peste ea se toarnă vinul şi sucul de portocale. Dacă este cazul, se mai adaugă condimente. Sosul obţinut se toarnă peste pulpa din tavă, care se acoperă cu o folie sau un capac. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit, pentru o oră şi jumătate. Din când în când, se scoate din cuptor, iar carnea se stropeşte cu sosul din tavă. Cu 15 minute înainte de a fi gata, friptura se ornează cu felii de portocală, se acoperă şi se mai dă puţin la cuptor. Spre final, se îndepărtează folia sau capacul şi se lasă să se rumenească maxim 10 minute.

PRĂJITURĂ CU PIŞCOTURI

Ingrediente: 400g de pişcoturi, un gem acrișor, 4 mere roşii mari, un litru de lapte, 5 ouă,  esenţă de vanilie şi zahăr vanilat, 200g de zahăr, unt pentru uns tava, 2-3 linguri de pesmet.

Mod de preparare:

Tava se tapetează cu unt și pesmet, apoi se aşează un strat de pişcoturi, lăsându-se puţin spaţiu la margini. Pişcoturile se ung cu gem, iar deasupra lor se aşează  merele tăiate bucăţele. Peste mere se pune apoi al doilea strat de pişcoturi.
După ce a fiert, laptele se aromează cu esenţă de vanilie şi zahăr vanilat. Gălbenuşurile, separate de albuşuri, se amestecă bine cu 150 g de zahăr. Crema din gălbenuşuri şi zahăr se subţiază cu lapte călduţ, apoi se amestecă bine cu laptele fiert şi aromat cu vanilie. Compoziţia obţinută se toarnă peste pişcoturile din tavă, după care, tava se dă la cuptor pentru 20 de minute, timp în care, laptele aromat va fi absorbit de pişcoturi. După acest interval, tava se scoate din cuptor, iar peste pişcoturi se  pun albuşurile bătute cu 50 g de zahăr. Tava se mai dă la cuptor circa 10 minute, până se rumeneşte bezeaua.

https://www.bucataras.ro

www.culinare.ro

 

Ce gătim în week-end? Reţete delicioase

Chifteluțele de pui în cuiburi de cartofi

Ingrediente pentru cartofi: 700 g cartofi, 40 g unt, un gălbenuș de ou, sare, 50 g cașcaval, ierburi aromate.

Ingrediente pentru chifteluțe: 300 g de pui tocată, 100 g cașcaval, o ceapă, sare, boia de ardei dulce, mărar.

Mod de preparare:

Cartofii se curăță de coajă, se taie bucăți și se pun la fiert în apă cu sare. După ce s-au fiert, cartofii se scurg de apă și se pasează până se obține un piure fin. Pe rând, se adaugă untul, gălbenușul, sarea și ierburile aromate. La final se adaugă cașcavalul ras, amestecându-se până la omogenizare.

La carnea de pui tocată se va adăuga ceapa tăiată mărunt, cașcavalul ras, boia de ardei dulce, sarea, aromele preferate, amestecându-se până la omogenizare. Din compoziția obținută se vor forma biluțe de carne. De asemenea, din piureul obținut se vor forma biluțe, egale cu numărul biluțelor de carne. Cu ajutorul unui pahar, se vor face adâncituri (cuiburi) în mijlocul fiecărei biluțe de cartofi. În fiecare adâncitură se va pune câte o biluță de carne

Se pregătește apoi o tavă termorezistentă care se unge cu unt. Biluțele de cartofi cu carne se așază în tavă și se vor da la cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute, până se rumenesc. Înainte de a fi scoase din cuptor, biluțele se presară cu cașcaval și se dau din nou la cuptor pentru aproximativ cinci minute. După ce sunt scoase din cuptor, se presară cu mărar tocat. http://savuros.info

Ciorbă de carne de porc cu măcriș

Ingrediente: carne de porc, măcriș, o ceapă, un ardei roșu, un ardei galben, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, verdeață, frunze de pătrunjel, țelină, leuștean, orez, două gălbenușuri, 2 linguri smântână, sare, piper, 3 căței de usturoi.

Mod de preparare:

Carnea se spală și se pune la fiert într-o oală cu apă rece. Între timp, zarzavaturile se taie mărunt și se pun la călit cu puțin ulei. Când carnea este fiartă pe jumătate, se adaugă zarzavaturile călite. Orezul este bine să se fiarbă separat. Măcrișul se alege, se spală și se taie fideluțe. Când zarzavatul este fiert se adaugă orezul, iar după câteva clocote, se pune măcrișul. Ciorba se potrivește de sare și se aromează cu  verdeață. După ce se răcorește puțin, ciorba se drege cu ou, smântână și cu usturoiul zdrobit.

Înghețată de casă

Ingrediente: 2 gălbenușuri, 300 g zahăr, o lingură cacao, o lingură făină, 3 pahare lapte, 200 gr zmeură sau alte fructe (opțional), 250 ml smântână pentru frișcă, cacao sau cafea (opțional) .

Mod de preparare:

Se mixează zahărul cu ouăle, se adaugă făina, cacao, smântâna pentru frișcă şi laptele. După omogenizare, compoziția se fierbe la foc mic, circa 10-15 minute, amestecându-se continuu cu o lingură, ca să nu se lipească,  până ce compoziția se îngroaşă puțin. Fructele se mixează și se adaugă peste compoziția fiartă. Totul se amestecă ușor, apoi se lasă să se răcească. Compoziția se dă pentru câteva ore la frigider, apoi înghețata obținută se poate servi, ornată cu frișcă sau  topping de ciocolată. https://www.gustoase.net

Reţete de sezon cu trandafiri şi soc

Dulceaţă de trandafiri

Deliciu culinar, cu un parfum și rafinament aparte, dulceața de trandafiri poate fi realizată din petalele oricăror trandafiri. Dar sunt de preferat trandafirii cu petale aromate, numiţi şi trandafiri pentru dulceaţă sau trandafiri de mai.

Ingrediente: 10 flori de trandafiri, 1 kg zahăr tos, 750 ml apă, 2 lămâi mari.

Mod de preparare

Petalele de trandafir se așază într-o strecurătoare și se cern bine, pentru a se îndepărta polenul sau orice ar putea fi lipit de ele. Astfel curățate, petalele se pun într-un castron mai mare și se amestecă bine cu două linguri de zahăr și sucul de la o lămâie. Astfel că vor deveni sticloase și vor începe să lase un suc rozaliu. Se freacă în continuare cu zahăr până ce acestea încep să se adune ghem. Între timp, se pregătește siropul din apă și zahăr, dacă este posibil, într-un vas de tuci. Siropul se va fierbe la foc mare, până când începe să facă balonașe. După această etapă, focul se lasă mai mic și se așteaptă până când începe să se lege. Ca să aflăm acest lucru, facem un test cu o picătură de sirop, care se va pune într-o farfurie rece. Dacă acesta stă ca o bobiţă, fără să se împrăştie, atunci siropul s-a legat şi e pregătit să primească petalele de trandafiri. Acestea se pun în vas, împreună cu sucul pe care şi l-au lăsat. După câteva clocote, se adaugă zeama de la a doua lămâie şi se amestecă bine. Siropul mai trebuie să fiarbă până este suficient de bine legat, pentru că, după adăugarea petalelor, se va subția puțin. Se face din nou proba cu picătura. Dacă nu se împrăștie, focul va fi oprit, iar dulceața este gata.

Important!

În dulceaţă se amestecă doar cu lingura de lemn.

 

Trandafirată

Ingrediente: 10 trandafiri de mărime medie (cât mai parfumați), 2 lămâi, 200 g zahăr, 2,5 l de apă.

Pentru prepararea trandafiratei este nevoie de un borcan de minim 3 litri. Sucul de la o lămâie se va stoarce, iar cealaltă se va tăia felii. Zahărul se amestecă bine cu sucul stors de lămâie și cu circa 300 ml de apă. Astfel zahărul se va dizolva repede și nu este nevoie să se mai amestecăm în borcanul mare. Petalele de trandafir, rupte una câte una, se vor clăti cu apă rece. Astfel se îndepărtează praful și insectele care ar putea fi ascunse. În borcanul pentru sucul de trandafiri se vor așeza întâi petalele, apoi feliile de lămâie, iar deasupra se toarnă sucul de lămâie în care a fost dizolvat zahărul și se amestecă bine. Deasupra se toarnă restul de apă rece, iar borcanul se acoperă cu o farfurioară. Se lasă așa câteva zile până ce sucul devine ușor acidulat, apoi se strecoară.

https://savoriurbane.com

Socata

Din florile de soc, amestecate cu lămâie și zahăr se prepară o băutură parfumată, numită socată. Sigur, există o multitudine de metode pentru prepararea ei, iar noi vă oferim una dintre ele:

Ingrediente: 10-12 flori mari de soc ( se pot adăuga mai multe, dacă dorim ca socata să fie mai concentrată), un kilogram de zahăr sau miere, 2-3 lămâi, 8 litri de apă rece, 8-10 boabe de orez sau 50 g drojdie, pentru a se grăbi fermentația, un borcan de 10 litri.

Mod de preparare

Florile de soc vor fi curățate de musculițe sau alte insecte. Ele trebuie să fie bine înflorite și culese pe soare. Se vor rupe tulpinile, rămânând doar florile. Lămâile se spălă cu apă caldă, pentru a se îndepărta stratul ceros de deasupra. Florile de soc se pun într-un borcan curat, la care se adaugă apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust amar socatei, se va pune doar pulpa de la lămâi și fâșii de coajă galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gust amar.

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Borcanul nu se va închide complet. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut, trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata se păstrează în sticle închise ermetic. Înainte de deschidere, sticla nu trebuie agitată. Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

https://clickpentrufemei.ro

Reţete culinare cu verdeţuri de primăvară

Ciorbă de ștevie

Ingrediente: două cepe, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un păstârnac, un ardei kapia, leuștean, ulei de floarea soarelui, un dovlecel, 500 g ștevie, sare și piper după gust, 750 ml borș, două ouă.

Mod de preparare

Legumele se curăță, se taie mărunt și se pun la călit, la foc mic, într-un vas mai înalt, cu ulei și puțină apă, până devin translucide. Peste ele se toarnă aproximativ trei litri apă rece, se asezonează cu sare și piper. Legumele se fierb aproximativ 30 de minute, la foc mediu, semiacoperite. Între timp, ștevia se curăță de nervuri și se taie feliuțe. Când legumele s-au fiert, se adaugă ștevia, leușteanul curățat și tocat mărunt, iar ciorba se mai lasă la fiert circa 10 minute. La final se adaugă borșul, pătrunjelul tocat, apoi se drege cu ou.

 

Pachețele de primăvară

Ingrediente pentru umplutură: 1/2 varză mică albă, 2 morcovi, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 2-3 căței de usturoi, 3-4 felii șuncă sau 300 gr carne tocată de pui, o jumătate fir de praz, 4-5 ciuperci asortate, 3-4 linguri sos soia, 300 ml ulei, sare și piper după gust, un pachet foi de plăcintă subțiri.

Sos dulce acrișor: 3 linguri oțet, 3 linguri zahar, 2 linguri sos de roșii, 2 linguri sos de soia, zeama de la 2 portocale, o lingură ulei, o linguriță amidon, 5-6 linguri de apă.

Mod de preparare

Într-o tigaie se pun 2-3 linguri de ulei, în care se călește ceapa sau șunca. Când carnea este gata, se adaugă morcovii, varza, prazul, usturoiul, ciupercile și ardeii tăiați fideluțe, piperul și sosul de soia. Totul se fierbe aproximativ un minut, la foc mare, până se evaporă lichidul. Între timp, se desfac foile, care se taie în pătrățele, aproximativ egale. La mijlocul pătrățelului, se pun două lingurițe de umplutură, apoi  se fac rulourile. Acestea se prăjesc în ulei încins până devin aurii, după care se scot pe un prosop de hârtie. Rulourile prăjite se vor servi alături de un sos acrișor.

Sosul:

Ingredientele pentru sos se amestecă bine, după care se pun la foc până ce sosul se îngroașă.

Prăjitură cu rubarbă

Ingrediente: 4 ouă, două linguri de ulei, sare, 100 g zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, două linguri de ulei, 4 linguri pline de făină albă, un praf de copt, 250 g rubarbă, zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare

Tijele de rubarbă se curăță, se spală, se șterg cu prosoape de hârtie, apoi se taie în bucățele mici. Se separa ouăle. Gălbenușurile se amestecă bine cu uleiul.

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă,  pe rând, zahărul și se mixează până se obține o spumă lucioasă, ca de bezea. Se pun gălbenușurile și totul se amestecă ușor cu o spatulă.

Faina albă se amestecă bine cu praful de copt, apoi se incorporează în spumă cu mișcări ușoare, de jos în sus. Dacă este cazul, se mai poate adăuga puțină făină. Se

pregătește o tavă rotundă, cu diametrul de 24 cm, care se tapetează cu hârtie de copt, în care se toarnă compoziția. După ce se nivelează, deasupra se așază bucățile

de  rubarbă, care au fost amestecate cu o lingură de făină. Tava se dă la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade C, pentru circa 20-25 de minute. Se face testul cu scobitoarea, iar după coacere, prăjitura se lasă pe un grătar să se răcească. Se pudrează cu zahăr vanilat, apoi se porționează.

https://www.bucataras.ro

Ce gătim în week-end?

Ciorbă de lobode cu găluște de brânză

 Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, doi morcovi, rași, 5 bucăți ciupercuțe proaspete, 5 legături lobodă roșie, o cană iaurt, o cană smântână, o cană borș, pătrunjel, mărar, leuștean tocat.

Pentru găluște: 500 gr brânză feta, două ouă, 3 linguri griș, 3 linguri făină, sare, ceapă verde, mărar tocat .

Mod de preparare:

Ceapa se călește împreună cu morcovul ras, în două linguri de ulei.

Se adaugă apoi ciupercuțele și două căni de apă și totul se lasă la fiert. Între timp, loboda se spală, se taie bucăți, se freacă cu puțină sare, se călește și se adaugă la ciorbă. În timp ce fierbe loboda, se prepară găluștele. Brânza, împreună cu ouăle, grișul făina, ceapa verde și mărarul tocat se amestecă bine, iar din compoziția obținută se fac găluște  mici, ca și papanașii. Înainte de a se pune găluștele în ciorbă, focul se micșorează și peste ciorbă se toarnă o cană cu apă rece, astfel încât să nu clocotească atunci când se pun găluștele în ea. Când găluștele de brânză se ridică la suprafață, înseamnă că sunt fierte. Atunci, se adaugă pătrunjelul tocat, leușteanul, mărarul, o cană cu borș, una de iaurt și o mai lăsăm câteva minute la fiert. La final, smântâna se amestecă cu puțină făină și se toarnă în oala cu ciorbă. După ce se potrivește de sare, se stinge focul. /www.bucataras.ro

 

Prăjitură cu căpșuni

Ingrediente: 200-300 g căpșuni, 5 ouă, 10 linguri de zahăr,10 linguri de făină, 10 linguri de ulei, 8-10 linguri de apă, un praf de copt, suc de lămâie, esență de rom sau vanilie.
Mod de preparare

Căpșunile se spală, iar dacă sunt prea mari, se taie în două și se pun într-o strecurătoare. Deasupra se presară zahăr și se lasă la scurs aproximativ o jumătate de oră.

Pentru prepararea aluatului, albușurile se separă de gălbenușuri, apoi se mixează bine cu zahărul, până se obține o cremă spumoasă și consistentă. Se adaugă apoi, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa amestecată cu suc de lămâie, aromele preferate. Se oprește apoi mixerul, iar făina împreună cu praful de copt se adaugă în ploaie, amestecându-se ușor cu o paletă. Compoziţia se toarnă într-o tavă  unsă şi tapetată cu făină, iar deasupra se pun fructele tăiate în bucăţele. Tava se dă la cuptor pentru 20-25 de minute. După ce prăjitura s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă puțin în tavă să se mai răcorească, apoi  deasupra ce cerne zahăr pudră și se porționează.

Paste la cuptor cu pui şi spanac 

Ingrediente:

200 g paste mici, 300 g carne fiartă de pui, 500 g spanac, 100 g mozzarella, 100 g parmezan.

Sos bechamel: 100 g unt, 100 g făină, un litru de lapte, o ceapă mică, câteva cuişoare, foi de dafin, sare, piper, nucşoară.

Mod de preparare:

Spanacul se spală şi se pune la fiert în apă cu sare. După câteva minute, se strecoară. Pastele se fierb şi ele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, după care, se strecoară.

Laptele, împreună cu ceapa, cuişoarele şi foaia de dafin se pune la foc. După ce ingredientele s-au infuzat, laptele se strecoară. Untul se topeşte la foc mic, se adaugă făina şi se amestecă continuu să nu se facă cocoloaşe. Se obţine astfel un aluat opărit, peste care, treptat, se toarnă laptele cald. La final va rezulta un amestec uşor cremos, care se va condimenta cu nucşoară, sare şi piper. Se tapetează apoi  cu unt şi pesmet un vas termorezistent. Spanacul şi carnea de pui se toacă mărunt şi se rade brânza mozzarela. Peste pastele fierte se toarnă sosul bechamel, spanacul, carnea, jumătate din cantitatea de mozzarella şi parmezan. Ingredientele astfel combinate se toarnă în vasul termorezistent, pregătit anterior. Deasupra se presară restul de mozzarela şi parmezan. Totul se dă la cuptor pentru 35 de minute./www.culinar.ro

Ce gătim în week-end?

Ciorbă de salată cu omletă

Ingrediente: o salată verde, 150 ml lapte bătut, 100 ml smântână, 50 g șuncă presată, un ou, un morcov, un păstârnac, un ardei roșu, oțet, mărar,  ceapă verde, sare, piper.

Mod de preparare:

Legumele se curăță și se toacă, nu foarte mărunt, apoi se pun la fiert în trei litri de apă cu sare. Salata se curăță și se spală bine, iar când legumele încep să se pătrundă, se adaugă la ciorbă.

Separat, se bate oul spumă, se adaugă șunca tăiată cubulețe, se amestecă bine, apoi omleta se toarnă într-o tigaie cu ulei încins. Când este gata, omleta se taie fâșii, nu foarte lungi, apoi se pune în oala cu ciorbă. Mărarul se toacă mărunt, iar când ciorba este aproape gata, se adaugă la ciorbă. Se pune apoi oțetul, după gust, iaurtul și smântâna.  Se amestecă bine în ciorbă, după care, focul se stinge.

Stufat de miel

Ingrediente: un kilogram de carne de miel, 20 fire ceapă verde, 20 fire usturoi verde  două linguri bulion, o lingură făină, două linguri oţet, 100 ml ulei 100 ml vin, o legătură leuştean, o legătură pătrunje1, boia de ardei dulce, piper şi sare după gust.

Mod de preparare: carnea se porţionează, se spală, se scurge şi se înăbuşe în ulei pe ambele părţi. Se stinge cu puţină apă, se condimentează şi se lasă la foc mic, sub capac. După aproximativ 30 de minute peste carne se pune ceapa şi usturoiul verde şi se mai lasă 10 minute. Se face apoi un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se toarnă în cratiţa cu carne. Cratiţa se dă la cuptor câteva minute, până mai scade sosul. După ce se scoate din cuptor, stufatul de miel se presară cu verdeaţă iar pentru aromă, se pot pune lămâi feliate. Poftă bună !

 

Şerbet din flori de tei

Ingrediente: 500 g flori de tei, 1 kg zahăr, o lămâie.

Mod de preparare:

Florile se pun la fiert o jumătate de oră într-un litru de apă. Zeama obţinută se strecoară  se adaugă apoi zahărul. Se pune iar pe foc, mai mare, ca să se lege. După ce siropul s-a legat, se adaugă zeama de lămâie. Se mai amestecă în crema obţinută ca să-şi schimbe culoarea şi se lasă să se răcească. Tradiţia cere ca, la sfârşit, să se frământe crema ca pe aluat, ca să fie şerbetul pietros.

Reţete pentru masa de Paşti

Pastă de brânză cu praz

Ingrediente: o brânză dulce de vacă, 2-3 roşii,  puţină smântână, 2-3 ouă fierte, o bucată de praz, maioneză cu smântână, o ceapă, usturoi, apoi următoarele condimente (în cantităţi foarte mici ): sare, piper alb, boia, pătrunjel verde, leuştean, mărar.

Mod de preparare: brânza se zdrobeşte cu furculiţa, se adaugă smântâna, ceapa tăiată mărunt, foarte puţin usturoi, puţină maioneză cu smântână, apoi condimentele, după gust. Se formează o pastă consistentă, care se aranjează într-un  vas transparent, în felul următor. Se toarnă brânza în vas şi se nivelează, peste ea se aranjază rondele de praz, apoi rondele din ouăle fierte, iar peste ele, feliile de roşii. Deasupra se toarnă un strat subţire de maioneză cu smântână, apoi se decorează din nou cu praz. Vasul se acoperă cu o folie şi se pune la frigider, până a doua zi.

 

Ciuperci umplute cu legume și carne de miel

Ingrediente:  16 ciuperci mari, 40 g carne tocată de miel, 180 g unt, o lingură de muștar, doi ardei grași, roșii, o ceapă, usturoi, 150 g castraveți murați, un ou, apă minerală, pătrunjel, mărar verde, sare, piper, alte condimente.

Mod de preparare:

Ardeiul gras se taie cubulețe, la fel și castraveții. Carnea se frământă cu apă minerală, puțin ulei, ou, muștar, castraveciori, condimente și verdeață. Din compoziția obținută se fac chifteluțe mici, cu care se umplu  opt ciuperci mari. Celelalte ciuperci rămase se folosesc sub formă de căpăcel, cu care se acoperă umplutura. Se împachetează, în folie, două câte două din ciupercile umplute, se așază într-o tavă unsă cu unt și se dau la cuptor pentru 30 de minute. Înainte de a fi gata, se scoate folia și se mai lasă 10 minute la cuptor. Se vor servi ca aperitiv, cu salată verde. (Reţeta Nina)

 

Borș de miel

Ingrediente: 1 kg carne de miel, 2 l borș, 4 ouă, 4 legături de ceapă verde, 2 legături de pătrunjel, 2 legături de leuștean, 2-3 linguri de smântână, sare, piper.

Mod de preparare:

Pentru prepararea borșului de miel se folosește capul și picioarele. Carnea se curăță bine și se fierbe în apă rece cu sare, luându-se și spuma atunci când este nevoie. Între timp, borșul se fierbe separat, apoi se strecoară, se bat ouăle și se taie ceapa mărunt. Atunci când carnea este fiartă, se adaugă borșul și ceapa, cu tot cu frunze, iar după vreo două-trei clocote, se drege cu ou bătut și smântână. Deasupra se presară verdeața.

 

Friptură de miel cu cimbru

 Ingrediente: o pulpă de miel, 10 căței de usturoi, cimbru uscat sau proaspăt, rozmarin, 3 linguri de miere, ulei de măsline, sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Pulpa de miel se spală bine și se curăță de pielițe. Din loc în loc se crestează și se împănează cu felii de usturoi. Separat, se face un amestec din miere, rozmarin, cimbru, piper, ulei și încă 2-3 căței de usturoi. Se pisează toate bine în mojar, și cu amestecul rezultat se unge bine carnea și se sărează. Carnea astfel preparată se așază într-o tavă unsă cu grăsime, la care se adaugă o cană de apă și se dă la cuptor pentru aproximativ o oră.

Drob mozaic de ied

Ingrediente: 900 g măruntaie de ied (ficat, inimă, rinichi, plămâni), plus   100 g carne de ied fiartă, 3-4 cepe verzi, un fir de usturoi verde, o legătură de pătrunjel verde, 1/2 legătură de mărar, 4 ouă,12 ouă de prepeliță, 2 felii franzelă înmuiate în lapte, prapure de ied, sare piper, 5 linguri ulei.

Mod de preparare:

Măruntaiele se fierb aproximativ 10 minute și se ia spuma. Prima apă se aruncă și se pun din nou la fiert în apă cu sare. După aproximativ 20-30 se scot din apă și se lasă să se răcească. O parte din acestea se taie cubulețe (cam jumătate din cantitate), iar cealaltă jumătate va fi dată prima mașina de tocat, împreună cu pâinea muiată în lapte. La carnea astfel pregătită se adaugă verdețurile tocate și ouăle de prepeliță fierte, tăiate în cuburi. Ouăle crude împreună cu sare și piper se adaugă la compoziție, amestecându-se până la omogenizare. Compoziția se pune în prapure, apoi într-o tavă unsă cu grăsime și se dă la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenește ușor deasupra. Drobul se lasă să se răcească și se taie a doua zi.

https://divainbucatarie.ro

 

Pască însiropată

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 1/2 lapte, 200 g unt, o linguriță rasă de sare, 3 gălbenușuri, 50 g stafide, 25 g drojdie proaspătă, un plic zahăr vanilat, coajă rasă de portocală, 150 g zahăr, 2 linguri untură pentru uns.
Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, un pahar mic de smântână, 100 g griș, 50 g stafide, 3 gălbenușuri.

Pentru sirop: 100 ml zahar, 300g zahar.

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu 50 g zahăr, o ceșcuță de lapte și o lingură de făină, apoi se lasă să crească. În laptele rămas se pun aromele, sarea, 100 g zahăr și se încălzește la foc mic, amestecându-se până se dizolvă zahărul. Se adaugă apoi făina și începe frământatul, adăugându-se maiaua, gălbenușurile și untul topit. După frământate, coca se laspă la crescut aproximativ o oră.

Între timp,  se amestecă brânza cu gălbenușurile, smântâna, stafidele și grișul. După ce coca a crescut, se împarte în două. Pe fiecare foaie de cocă se pune umplutura și se rulează. Cele două rulouri obținute se împletesc și se așază într-o cratiță de 4 kg, unsă cu untură. Aluatul se mai lasă în cratiță zece minute, apoi se dă la cuptorul încins.

Pentru obținerea siropului, zahărul fierbe în apă până se topește. Când pasca este coaptă, se toarnă peste ea jumătate din sirop, se mai dă 10 minute la cuptor, iar după ce se scoate definitiv, se toarnă restul de sirop.

Prăjitură  ”Ciocolatina”

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 160 g zahăr, 140 g făină, 20 g cacao, 10 g praf de copt.

Crema: 6 gălbenușuri, 80 g zahar cristal, 50 g făină, 500 ml lapte, 100 g unt la temperatura camerei, 20 g. zahăr pudră, 2 linguri pudră de cacao.

Glazura: 100 g ciocolată neagră, o linguriță ulei.

Mod de preparare:

Pentru obținerea blatului, ouăle se mixează cu zahărul, apoi treptat, se încorporează făina împreună cu praful de copt și cacao. Aluatul obținut se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20 x 30 cm, tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor pentru aproximativ 8-10 minute, testându-se cu scobitoarea. Între timp, se pregătește crema mixându-se gălbenușurile cu zahărul până  la omogenizare. La compoziție se adaugă făina și pudra de cacao, apoi se subțiază cu lapte. Amestecul obținut se toarnă într-o crăticioară și se pune la foc, amestecându-se continuu, până ce crema capătă consistență, apoi se ia de pe foc. După răcire, se încorporează untul amestecat, în prealabil, cu zahărul pudră. Crema obținută se distribuie peste blatul răcit.

Pentru glazură, ciocolata, amestecată cu ulei, se topește în baie de aburi. Glazura răcită se întinde uniform peste cremă. Prăjitura se dă la rece pentru aproximativ două ore, apoi se poate tăia.

http://bucataria-universala.com

 

Cozonac floare cu scorțișoară

Ingrediente:

Pentru aluat: 450 g făină, 70 g zahăr, puțină sare, 180 ml lapte, 16 g drojdie uscată, 2 gălbenușuri, 2 linguri (30 g) unt la temperatura camerei.

Pentru umplutură: 100 g zahar, 100 g unt, 4 linguri scorțișoară.

Pentru topping: un gălbenuș de ou.

Mod de preparare:

Ingredientele uscate (făina, zahărul și sarea) se vor pune într-un bol mai mare, la care se adaugă untul înmuiat la temperatura camerei și gălbenușurile. Totul se amestecă până se obține o compoziție cu o textură ușor mărunțită. Drojdia uscată se dizolvă în puțin lapte călduț și se lasă să crească. Restul de lapte, împreună cu maiaua se toarnă peste compoziție, amestecându-se până la omogenizare. Aluatul obținut se frământă timp de 15-20 de minute,  se acoperă cu o folie și se lasă să crească aproximativ o oră și jumătate, într-un loc cald.

Pentru umplutură,  se mixează zahărul cu scorțișoara și untul.

După ce a crescut suficient, aluatul se mai frământă un minut, apoi se împarte în patru părți egale. Din fiecare parte se întinde o foaie rotundă, de 2-3 cm. Peste foaie se așază o farfurie cu gura în jos și diametrul mare, iar după ea se taie aluatul rotund. La fel se procedează și cu celelalte. Prima foaie rotundă se așază într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu hârtie de copt. Peste ea se întinde umplutura, lăsând un cm. la margine, ca să nu iasă din foaie. Cea de a doua foaie, tăiată rotund se întinde peste prima foaie, astfel încât să se suprapună perfect, ungându-se și aceasta cu o parte din umplutură. Se procedează la fel și cu celelalte două, cu diferența că, pe ultima, nu se mai pune umplutură. După ce s-au suprapus cele patru foi, deasupra, în centru, se așază un pahar mai mare cu gura în jos. Cele patru foi se vor tăia în sferturi, începând de la pahar, spre exterior, apoi fiecare sfert se va tăia în jumătate. Fiecare felie obținută se va mai tăia pe jumătate, astfel încât se vor obține 16 bucăți egale. După ce s-au tăiat cele 16 bucăți, paharul se îndepărtează din mijloc. Se vor lua două bucăți din cele 16, care se vor răsuci, de două ori, spre exterior, apoi se apropie capetele și se lipesc, în așa fel încât să se obțină o petală. Se continuă procedura și cu celelalte bucăți, luându-se două câte două. Suprafața cozonacului floare se va unge cu albuș de ou, apoi, tava se va da ala cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.

http://bucataria-universala.com

Reţete delicioase pentru masă festivă de Florii

Ciorba de ciuperci pleurotus

Ingrediente: 400 g ciuperci pleurotus, 3 linguri ulei de măsline, 2 ceape, 3 morcovi, un păstârnac, 2 ardei, sare, o legătură leuștean, suc de roșii borș.

Mod de preparare

Zarzavaturile se curăță, se toacă mărunt, apoi se pun la fiert în apă cu sare și puțin ulei. Legumele se lasă la fiert un timp la foc potrivit, apoi se adaugă ciupercile spălate şi tăiate fideluțe. După 30 de minute, se adaugă sucul de roşii, apoi borşul. Se sărează după gust, iar la final, se presară leuşteanul tocat.

Roşii umplute cu sardele

 Ingrediente: 10 roşii,  2 cepe,  2 căţei de usturoi, un pătrunjel şi mărar verde, 2 felii de pâine albă, 1 cutie de sardele, 1 lingură pesmet, ulei, o lingură pastă de roşii, sare şi piper.

 Mod de preparare:

Pentru început, se pregătesc sardelele. Se scoate șira spinării de la fiecare pește și se zdrobește conținutul. Felia de pâine se înmoaie în apă, se stoarce şi se dă printr-o sită. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt, la fel şi verdeaţa. Ingredientele se pun într-un castron, se adaugă pasta de roşii, sare şi piper. Cu această compoziţie se umplu roşiile scobite, se presară apoi cu puţin pesmet, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor, la foc potrivit.

File de peşte cu spanac

Ingrediente: 1 kg. de file de peşte, 1 kg de spanac, 100 de grame de margarină sau ulei, o ceapă, 2 căţei de usturoi, o lămâie, sare, piper.

Mod de preparare:

Fileul de peşte se spală, se  rulează, se condimentează bine, apoi se unge cu ulei şi se lasă la cuptor cinci minute. Spanacul se curăţă bine, se spală, se fierbe, se scurge şi se căleşte în margarină sau ulei, alături de ceapa şi de usturoiul tăiate mărunt. Se condimentează cu sare şi piper. Se pregătește apoi o tavă unsă cu ulei, în care se pune spanacul, deasupra se aşază frumos fileul de peşte şi se dă la cuptor. Se serveşte ornat cu felii de lămâie.

Prăjitură de post cu suc de roșii, cremă de griș și gem

 Ingrediente pentru foi: 15 linguri ulei, 15 linguri suc de roșii, 5 linguri zahăr, o linguriță bicarbonat de sodiu, oțet pentru stins bicarbonatul, 500 gr făină albă, puțină sare, esență de rom.

Ingrediente pentru cremă: un litru de apă, 200 gr griș, 150 gr margarină, coaja și zeama de la o lămâie, 75 gr nucă de cocos, 7 linguri zahăr,  400 gr gem, plus patru linguri nucă măcinată, putina sare.

Mod de preparare:

Pentru prepararea foilor, se pregătește un bol, în care se pune uleiul cu zahărul și puțină sare. Ingredientele se amestecă, iar la compoziția se adaugă sucul de roșii, esența și se omogenizează. La compoziție se adaugă 1/3 din cantitatea de făină, peste care se pune bicarbonatul stins cu puțin oțet. După omogenizare, se încorporează restul de făină, iar aluatul se frământă cu mâna. Aluatul obținut se împarte în patru, se acoperă cu un șervet și se dă la rece pentru 20 de minute.

Se pregătește o tavă cu dimensiunile de  aproximativ 25/35 cm, care se unge, pe dos, cu ulei. Fiecare bucată de aluat se întinde, cu sucitorul, pe blatul înfăinat, până se obține o foaie de dimensiunea tăvii. Foaia se pune apoi pe dosul tăvii, care se introduce în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. După aproximativ 8 minute, când marginile se rumenesc, este semn că foaia este coaptă. La fel se procedează și cu celelalte bucăți de aluat.

Pentru cremă, apa se pune la fiert împreună cu zahărul, coaja de lămâie și puțină sare. Când apa începe să fiarbă, se adaugă, treptat, grisul, amestecându-se continuu. După ce crema s-a îngroșat bine, se ia de pe foc, se adaugă zeama de lămâie și margarina. Ingredientele se amestecă bine cu telul sau mixerul, până la omogenizare. După două-trei minute, se adaugă nuca de cocos, amestecându-se în continuare până se încorporează. Când crema este ușor călduță, jumătate din cantitatea ei se întinde pe foaia de prăjitură răcită, peste care se adaugă a doua foaie, care se unge cu gem și nucă. Se așază apoi cea de a treia foaie, peste care se întinde crema rămasă, care se acoperă cu ultima foaie. Prăjitura se presează ușor cu mâna, apoi se dă două-trei ore la rece.

Important !

La masa de Florii nu ar trebui să lipsească vinul, deoarece este dezlegare! Puteți servi și bere sau cocktailuri de fructe.

http://retetepapabun.ro

https://clickpoftabuna.ro.

https://www.crestinortodox.ro

 

Salcia – plantă biblică, cu puteri tămăduitoare

Simbol al nemuririi și purității, salcia a fost folosită încă din timpuri străvechi în numeroase practici terapeutice. De-a lungul timpului, calitățile ei au fost recunoscute de către oamenii de știință, astăzi fiind folosită pentru tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni.

În tradiția românească
Salcia este considerată o plantă sfântă. Povestea spune că dintre toate plantele, salcia a fost singura care a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă apele unui râu, făcându-se punte pentru a-i asigura trecerea. Drept recunoștință, Maica Domnului a binecuvântat-o și i-a hărăzit să nu fie transformată în cărbune, ci sa fie îndrăgită de oameni și adusă în fiecare an în Casa Domnului și în casele oamenilor.

Recoltarea salciei
În zonele de câmpie, recoltarea începe prin martie-aprilie, atunci când seva începe să curgă prin mlădițele tinere. La munte, recoltarea poate începe în luna mai. Se vor folosi doar ramurile tinere, de doi-trei ani. Pentru a se lua mai bine mlădițele tinere, se face o crestătură de-a lungul crengii, iar apoi scoarţa se va trage foarte uşor. Scoarța obținută se va pune la uscat, iar când devine ca­santă, este semn că uscarea
s-a terminat. Se păstrează în pungi de hârtie sau pânză.

În scop terapeutic
Cea mai căutată este salcia albă. Pot fi utilizate și alte specii de salcie, dar se va evita răchita. Ca să fie eficientă, scoarța trebuie să conțină cel puțin unu la sută derivați de acid salicilic. De la salcie sunt folosite atât ramurile tinere, cât și frunzele sau florile (mâțișorii). Au efecte tonice, astringente, antitermice şi antireumatice. În acelaşi timp, infuzia, tinctura şi decoctul, preparate din scoarţă de salcie, calmează durerile cauzate de crizele biliare, dar şi starea de agitaţie provocată de abstinenţă în cazul alcoolicilor.

Coaja de salcie
Mai poartă denumirea și de ”aspirină naturală”. Substanțele pe care le conține au proprietăți antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, astringente şi hemo­­statice. Se poate administra sub formă de infuzie, decoct sau pulbere.

Pulberea
Se obține din coaja bine uscată și măcinată cu râșnița de cafea. Se macină doar atât cât se consumă în 10 zile, întrucât, pe parcurs, își pierde din proprietăți.

În caz de răceală, gripă sau dureri reumatismale
Se poate prepara o infuzie din 200 de ml de apă clocotită, turnată peste doua lingurițe de scoarță bine uscată și mărunțită. Infuzia, ținută la temperatura camerei, se va bea de câte două-trei ori pe zi, pe parcursul întregii zile.

Decoctul din coaja de salcie
Este recomandat ca reme­diu natural împotriva febrei, a nevralgiilor, reumatismului sau gutei. Pentru preparare, se pun la fiert, la foc mic, pentru 20-30 de minute, două lingurițe de scoarță, bine uscată și mărunțită, într-un sfert de litru de apă. După răcire, lichidul se filtrează și se consumă câte două-trei linguri, pe parcursul unei zile.

În cazul durerilor de gât
Se poate face gargară cu decoct din coajă de salcie. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de trei săptămâni.

Pentru răni și ulcerații ale pielii
Sunt recomandate compresele cu ceai concentrat din coajă de salcie. Pentru preparare, se folosesc patru-cinci linguri de plantă la un sfert de litru de apă clocotită. Compresele, puse pe locul afectat, usucă și vindecă rana.

Frunzele de salcie
După uscare, acestea sunt folosite pentru tratarea durerilor reumatice sau migrenelor. În popor, frunzele uscate de salcie erau folosite pentru igiena orală sau în tratarea frigurilor.

Florile de salcie
Ajută în caz de insomnie, stări irascibile sau la tonifierea organismului.

www.ziare.com,www.sanatatecuplante.ro

Ce gătim în week-end

Tortellini cu carne la cuptor

Ingrediente: un pachet de Tortelini, 300 g ciuperci tăiate, două ouă, 300g de carne (pui, salam cu şuncă, parizer etc.), caşcaval sau brânză, puţin unt.
Mod de preparare

Pastele se fierb, timp de 10-15 minute, cu vegeta sau delicat, după care, peste ele se toarnă un pahar cu apă rece. Cratiţa se acoperă cu un capac şi se mai lasă câteva minute. Între timp, carnea și ciupercile tăiate mărunt se călesc împreună, timp de 10 minute.

Pastele  se strecoară, se amestecă bine cu ciupercile şi carnea, apoi se adaugă ouăle bătute. Într-o tavă termorezistentă, unsă cu unt sau margarină se toarnă compoziţia obţinută. Deasupra se rade caşcaval sau brânză. Tava se dă la cuptorul încins, timp de 20 de minute.

 

Cremeş alb

Ingrediente: 250-350 g făină, o lingură cu vârf de untură sau 125 g margarină, un ou, trei linguri de zahăr pudră, un praf de copt, 100 grame de lapte.

Ingrediente pentru cremă: o budincă de vanilie, patru linguri de zahăr, 500 g lapte, 100 g unt, arome.

Mod de preparare:

Făina se amestecă bine cu untura, se adaugă apoi oul, zahărul pudră, iar praful de copt se stinge cu 100 g zahăr. Aluatul  se frământă bine, după care se împarte în trei. Se fac trei foi, care se coc pe dosul tăvii.

Crema: Budinca de vanilie se amestecă cu puţin lapte rece, se adaugă zahărul, iar după ce se dizolvă, apoi se toarnă peste laptele în clocot, amestecându-se continuu, să nu se facă cocoloaşe. După ce compoziţia se îngroaşă, se adaugă untul şi  aromele. Crema încă fierbinte, se pune între foi. Deasupra se cerne zahăr pudră.

 

Ce gătim în week-end: Reţete de post

Ciorbă de spanac

Ingrediente: un kg. spanac,  2 cepe, 2 morcovi, o rădăcină pătrunjel, un păstârnac, 2 cartofi, un pahar orez, 3 căței usturoi, 3 linguri ulei, o cană borș, două linguri bulion, sare, piper, o legătură leuștean.

Mod de preparare

Spanacul proaspăt se spală în mai multe ape, apoi se pune la fiert în apă cu sare. După  ce se strecoară, se taie mărunt, și se dă din nou la fiert, în apă curată. Între timp, se călește ceapa împreună cu morcovii, pătrunjelul și păstârnacul,  toate date pe răzătoarea mare. La final, se pune orezul,  care se călește împreună cu legumele, iar la final, se toarnă peste spanacul care fierbe. Ingredientele se lasă la fiert aproximativ 10-15 minute, după care, se adaugă bulionul, uleiul, sarea și piperul. Borșul se fierbe separat și se toarnă în ciorbă, împreună cu usturoiul zdrobit. Se mai dau câteva clocote, se presară leușteanul tocat deasupra și se stinge focul. Ciorba se acoperă cu un capac, pentru ca aromele să se pătrundă, iar după 15-20 de minute, poate fi servită.

https://www.crestinortodox.ro

 

Chifteluțe mănăstirești

Ingrediente: două căni cu fasole boabe, 2-3 felii de franzelă, o cană cu orez, o ceaşcă cu ulei, două cepe, 5-6 căţei de usturoi, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 frunze de dafin, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, sare, cimbru (după gust).

Mod de preparare

Fasolea se pune la fiert, iar după ce se schimbă prima apă, se adaugă legumele tocate: morcovul, păstârnacul şi ceapă. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust. Când fasolea este bine fiartă, se scurge, dar apa în care a fiert se păstrează. Pâinea se înmoaie în apa în care a fiert fasolea și se amestecă bine cu usturoiul pisat, cimbru, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt. După omogenizare, compoziția se  dă prin mașina de tocat, apoi din ea se modelează chifteluțe. Chifteluțele se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.

https://hashaberler.site

 

Prăjitură cu mălai

Ingrediente: 400 ml lapte, 150 ml lapte bătut, 150 gr făină de mălai, 350 gr făină albă, 150 gr zahăr, 10 gr praf de copt.

Mod de preparare

Laptele bătut să amestecă bine cu făina de mălai, apoi se adaugă, treptat, laptele, zahărul, făina albă și praful de copt. Compoziția obținută se toarnă într-o tavă termorezistentă, tapetată cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-35 de minute. După coacere, prăjitura se lasă să se răcească apoi se porționează.

https://www.bucataras.ro/