Acţiune social-filantropică la Asociația Handicapaților Neuromotori din Deva

Luni, 22 aprilie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Sectorul Social-filantropic al eparhiei hunedorene a oferit alimente beneficiarilor din cadrul Asociației Handicapaților Neuromotori din Deva, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști.

Acțiunea vine în sprijinul beneficiarilor din acest centru în preajma Sfintelor Sărbători, spre a mângâia și bucura sufletele celor aflați în suferință.

De asemenea, această activitate se încadrează în programul sistematic de activități social-filantropice al Episcopiei Devei și Hunedoarei, prin care se încearcă susținerea activităților sociale din eparhia hunedoreană./www.episcopiadevei.ro

Site oficial dedicat vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin Curia Arhiepiscopiei Majore a lansat duminică, 21 aprilie, (Duminica Floriilor), site-ul oficial al vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la Blaj, din data de 2 iunie 2019.

Pagina web, disponibilă la adresa papafrancisclablaj.ro, conține informații utile pentru pelerinii care vor ajunge la Blaj în data de 2 iunie 2019, programul întâlnirilor, comunicatele oficiale și obiectivele religioase și turistice din Orașul Episcopal.

De asemenea, o întreagă secțiune este dedicată Episcopilor martiri greco-catolici, care vor fi beatificați de Papa Francisc în cadrul Sfintei Liturghii de pe Câmpia Libertății.

Va exista și o pagină creată pe Facebook pentru acest eveniment „Papa Francisc la Blaj”, care va putea fi accesată direct de pe site.

Informațiile de pe site-ul papafrancisclablaj.ro vor fi actualizate în permanență./Sursa: www.alba24.ro

Credincioşii ortodocşi au intrat în Săptămâna Patimilor

De luni, potrivit calendarului ortodox, creştinii au intrat în Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Fiecare zilele aceste săptămâni este marcată de Biserică prin slujbe care „comentează” evenimentele ce au avut loc în Săptămâna Patimilor, până la Punerea în Mormânt a Mântuitorului.

Aceste slujbe se numesc Denii, de la slavonescul “vdenie” – veghe, și se țin în fiecare seară, pentru ziua ce urmează.

Fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie specială în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului.

Prima dintre Denii s-a ţinut în seara Duminicii Floriilor şi este Denia pentru Lunea Mare. (ziua bisericească începe în seara anterioară). Ultima are loc în Vinerea Mare şi este cutremurătoarea Denie a Prohodului Domnului.

De luni încep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Iosif cel preafrumos, fiul cel mai mic al patriarhului Iacov, născut din Rahila, este icoană a lui Hristos, pentru că, asemenea lui, și Domnul a fost invidiat de iudei, a fost vândut de ucenicul sãu cu treizeci de arginţi, a fost închis în groapa întunecoasã a mormântului.

În Săptămâna Patimilor, se face pomenirea lui. El este o preînchipuire a lui Hristos, care a fost vândut de Iuda. Acuzat de desfrânare, ajunge în temniţă. În urma tălmăcirii unor vise, este scos din închisoare şi pus administrator peste tot Egiptul. Stăpânirea lui Iosif peste Egipt era o prefigurare a biruinţei lui Hristos asupra păcatelor lumii.

Sculându-Se de acolo prin El însuși, împărtăşește peste Egipt, adică peste tot păcatul, îl învinge cu putere și, ca un iubitor de oameni, ne răscumpără prin darea hranei celei de taină, dându-Se pe El însuși pentru noi și ne hrănește cu pâine cerească.

Tot în această zi se pomeneşte smochinul neroditor, blestemat de Hristos să se usuce. Aceasta este o pildă dată omului, din care trebuie să reţină că, la judecata de apoi, Dumnezeu nu doar va răsplăti, ci va şi pedepsi pe cei care nu au rodit.

Activitate socială pentru persoane vârstnice și copii în cadrul Sectorului Social-Filantropic al Episcopiei

Joi, 18 aprilie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Sectorul Social al Episcopiei Devei și Hunedoarei a organizat o activitate pentru un grup de persoane vârstnice și copii.

Această activitate face parte din programul lunar de activități de ajutorare a persoanelor vârstnice, care are ca scop sprijinirea acestora pentru a-și menține statutul de membrii deplini și activi ai comunității, prin participarea la activități realizate împreună cu tineri și copii.

Obiectivul evenimentelor este insuflarea unei stări de bucurie în sufletele persoanelor vârstnice care se simt singure, conştientizarea de către copii a nevoii de iubire şi respect a persoanelor vârstnice, stimularea comunicării între generații, precum și ajutorarea persoanelor vârstnice care se află în situații vulnerabile.

În cadrul întâlnirii, copiii de la Colegiul Tehnic Energetic „D. Hurmuzescu” Deva, Corpul 2, cu sprijinul și implicarea doamnei profesoare Petronela Luncan, au venit însoțiți de către doamna Rodica Pleșa, profesor la cercul Foto-Cineclub al Palatului Copiilor Deva și au realizat împreună (vârstnici și copii) rame foto și fotografii pe care le dăruiesc persoanelor vârstnice care au participat la activitate.

La finalul activității, vârstnicii au primit pachete cu alimente, iar copiii au primit pachete cu dulciuri, ca recompensă pentru implicarea lor.

Viitorul cetăţilor dacice depinde de rezolvarea regimului juridic al terenurilor pe care le ocupă

După 20 de ani, statul nu a fost în stare să rezolve problema.

Trist, dar adevărat. După 20 de ani de la includerea cetăţilor dacice pe Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei nu au stabilit încpă un statul clar al terenurilor pe care au fost ridicate în urmă cu două milenii. Se întâmplă în condiţiile în care statul român s-a angajat, acum 20 de ani, că va soluţiona statutul terenurilor şi că acestea vor intra în patrimoniul autorităţilor române.

Ce avem acum este de domeniul lipsei de interes, dacă ar fi să analizăm cele spune de arheologul Adriana  Pescaru în timpul unei dezbateri organizată joi la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara şi moderată de preşedintele Comisiei permanente a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru relaţia cu UNESCO, Ionel Palăr.

Sarmizegetusa Regia-cazul fericit

Practic, în afară de Sarmizegetusa Regia, toate celelalte patru cetăţi ocupă terenuri ale unor composesorate, comune sau chiar proprietari privaţi. Or, în aceste condiţii, o eventuală preluare a cetăţile în administrarea CJ Hunedoara, după modelul Sarmizegetusa Regia, se loveşte acest impediment.

„În afară de cazul fericit al Sarmizegetusa Regia, care este în patrimoniul Ministerului Culturii şi dată în administrare Consiliului Judeţean Hunedoara, şi unde vedem că au început să se întâmple lucruri pozitive, celelalte cetăţi dacice au o situaţie incertă a terenurilor”, a spus deputatul Ionel Palăr.

În opinia sa, situaţia poate fi rezolvată legal fie printr-o expropiere de utilitate publică, fie printr-un schimb de terenuri cu actualii proprietari.

„Nu poţi moşteni o cetate dacică”

„Nu vreau să supăr pe nimeni, sunt un om care ţine foarte mult la proprietatea privată, dar nu poţi să ai moştenire o cetate dacică care aparţine întregii Românii. Se pot găsi formule de compensare pentru ca aceste lucruri să poată fi redate patrimoniului mondial”, a a arătat parlamentarul.

Pe de altă parte, CJ Hunedoara continuă demersurile pentru preluarea în administrare a cetăţilor dacice. Vicepreşedintele instituţiei, Sorin Vasilescu, aprecia însă că, în actualele condiţii legislative, acest lucru nu mai este posibil decât printr-o lege specială. Înainte însă este nevoie ca Ministerul Finanţelor să se înregisteze în patrimoniu cu aceste cetăţi şi abia apoi se va putea trece mai departe.

Sarmizegetusa Regia a fost dată ca exemplu de bună practică în ceea ce priveşte administrarea şi punerea în valoare a unui monument UNESCO. Aici există acum un regulament de funcţionare, este asigurată paza, iar despre braconajul arheologic, care bântuia Munţii Orăştiei până în anul 2001, se poate spune că nu mai există. În schimb, situaţia este total diferită la celelalte cetăţi dacice, iar lipsa unui sistem responsabil de pază a dus la situaţii în care persoane iresponsabile au săpat gropi sau au scrijelit nume pe zidurile monumentelor.

Concluzia dezbaterii de joi este una care ţine, din păcate, tot de mediul politic pentru că fără o voinţă conjugată a tuturor parlamentarilor, de la toate partidele, nu se va putea promova acel cadru legislativ prin care cetăţile să ajungă acolo unde le este locul: aproape de administraţiile judeţene şi locale, care ştiu cel mai bine cum să le pună în valoarea într-un mod responsabil.

Săptămâna Europeană a Vaccinării: 20-25 aprilie 2019

“Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa al şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, va celebra Campania ,,Săptămâna Europeană a Vaccinării“ prin desfasurarea de actiuni dupa cum urmeaza :

19.04.2019 ora 1000  la Gradinita ,,Dumbrava Minunata” Hunedoara

22.04.2019 la Spitalul de Urgenţe Petroşani,

23.04.2019 la Spitalul Municipal ,,Al .Simionescu” Hunedoara,

24.04.2019 la Spitalul Judeţean Deva,

24.04.2019 ora 1000  la Penitenciarul Barcea Mare

25.04.2019 ora 1000 in fața Direcției de Sănătate Publică Hunedoara( zona pietonală ).

De la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripă și au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1327727 persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale

      7 motive esențiale pentru care trebuie să ne vaccinăm:

 1. Vaccinarea salvează vieți.
 2. Vaccinarea este un drept fundamental și o componentă strategică a programelor de reducere a

sărăciei.

 1. Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezintă încă un risc.
 2. Bolile pot fi controlate și eliminate.
 3. Vaccinarea este cost-eficientă.
 4. Copiii depind de sistemele de sănătate pentru a li se asigura vaccinarea sigură, eficace și ieftină.
 5. Fiecare copil trebuie vaccinat.

SEV 2019 încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinurilor și să îi celebreze pe eroii care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare.

 SCOPUL SEV 2019 : este creșterea acoperirii vaccinale, prin atragerea atenției și prin creșterea gradului de conștientizare asupra importanței vaccinării.

OBIECTIVE SEV:

 • creșterea acoperirii vaccinale, mai ales prin abordarea grupurilor vulnerabile sau slab deservite;
 • creșterea angajamentului față de vaccinare la nivel politic, profesional și personal;
 • creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța vaccinării, în rândul părinților și al altor persoane care îngrijesc copii, profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie politică și al presei;
 • creșterea succesului programelor de vaccinare, prin utilizarea metodelor de promovare și a comunicării țintite.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale şi globale de promovare a sănătăţii, aşa cum se prevede în Planul European de Acţiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acţiune pentru Vaccinare şi Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

Procentul de populație care trebuie vaccinată pentru a se ajunge la imunitatea colectivă variază pentru fiecare boală, dar ideea de bază e simplă: dacă destul de multe persoane sunt protejate, acestea vor proteja persoanele vulnerabile din comunitate, prin reducerea transmiterii bolii. Dacă ratele de vaccinare scad, imunitatea colectivă se distruge, ceea ce duce la creșterea numărului de cazuri. Imunitatea colectivă funcționează doar dacă majoritatea populației e vaccinată (de exemplu, 19 din 20 persoane trebuie vaccinate împotriva rujeolei pentru a proteja persoanele nevaccinate).  Când o parte semnificativă din populație devine imună, se atinge pragul sau nivelul de imunitate colectivă (NIC) , iar boala nu mai poate persista în populație.

Epidemiile de rujeolă din Europa și epidemiile de tuse convulsivă din SUA sunt atribuite declinului imunității colective.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă. În România, în perioada 2016-2019, pînă la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 2 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara invită reprezentanţii mass-mediei să susţină eforturile organizatorilor Săptămânii Europene a Vaccinării 2019 prin reflectarea potrivită a evenimentelor aferente, ca o contribuţie la mai multă sănătate pentru copiii noştri şi pentru noi înşine.

Campanie pentru donare de sânge în Protopopiatul Deva

Joi, 11 aprilie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, în cadrul Protopopiatul Deva, a avut loc o campanie de donare de sânge de către preoți și angajați ai parohiilor, selectaţi pe baza criteriilor şi condiţiilor speciale pe care trebuie să le îndeplinească oricine dorește să doneze sânge.

Acțiunea s-a desfășurat la sediul Protopopiatului Deva, unde reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Deva, au amenajat un spațiu, special pentru ca această activitate să se desfășoare corespunzător.

Campanii pentru donare de sânge, de către preoți și angajați din cadrul parohiilor, s-a desfășurat în toate Protopopiatele din Eparhia Devei și Hunedoarei./www.episcopiadevei.ro

Peste 300 de hunedoreni diagnosticaţi, anual, cu Boala Parkinson

Ziua Internaţională a Bolii Parkinson a fost marcată la Deva.

Boala Parkinson, caracterizată prin tremurături ale capului sau ale membrelor, din cauza distrugerii lente şi progresive a neuronilor, este diagnosticată, anual, la peste 300 de persoane care locuiesc în judeţul Hunedoara. Este o boală degenerativă care se manifestă, de regulă, la persoanele în vârstă, însă medicii atrag atenţia că în ultimii ani au fost consemnate cazuri şi la oameni mai tineri.

„Evoluţia cazurilor aş putea spune că este liniară- între 300 şi 400 de cazuri noi depistate în fiecare an, în judeţul Hunedoara. Ceea ce vrem noi să transmitem noi populaţiei este că această boală nu este apanajul vârstei a treia, ci apare şi la vârste tinere, astfel că în 2018 avem înregistrate la grupa de vârstă 15-64 de ani, un număr de 62 de cazuri”, a declarat medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

Problema acestor bolnavi este, în principal, inexistenţa unui neurotransmiţător, dopamina, care împiedică transmiterea implusurilor nervoase între neuroni, ceea ce duce la distrugerea acestora, şi de la neuroni la musculatură.

Înţeleşi aşa cum sunt

Este nevoie ca bolnavii de Parkinson să fie înţeleşi aşa cum se manifestă ei şi oamenii să nu mai emită păreri care sunt departe de adevăr. Acesta ar fi mesajul Asociaţiei Antiparkinson, preşedintele organizaţiei, Dan Răican, menţionând că societatea trebuie educată pentru a relaţiona corect cu un bolnav de Parkinson. Din păcate, superficialitatea îi face pe unii conaţionali ai noştri să vină cu o concluzie greşită, ba chiar unii au spus despre unii bolnavi că ar fi în stare de ebrietate.

„Principala problemă a unui bolnav de Parkinson în România este modul în care îl vede opinia publică: îl vede ca pe un beţiv, alteori îl ignoră. De aceea, este necesară educarea opiniei publice”, a spus Dan Răican.

Medicamente

În România lipseşte un registru naţional al bolnavilor de Parkinson, pe baza căruia s-ar putea face evaluări şi s-ar putea lua decizii referitoare la aducerea în ţară a unor medicamente care acum nu există în farmacii. Conform datelor prezentate în cadrul simpozionului, costul tratamentului pentru un bolnav de Parkinson ajunge la circa 2.000 de lei pe lună.

În România sunt înregistraţi circa 72.000 de bolnavi de Parkinson, iar în Europa numărul acestora ajunge la 1,2 milioane persoane.

Pentru a atrage atenţia asupra problemelor bolnavilor de Parkinson, Cetatea Deva şi casa de cultură a municipiului au fost iluminate joi seara în culoarea roşie.

Activitate cu caracter preventiv la Petroşani, în cadrul programului naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”

Anul acesta, pentru al patrulea an consecutiv, Poliţia Română şi Ministerul Educaţiei Naţionale, derulează programul naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”.

 Programul a fost implementat de Poliţia Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Tymbark Maspex România şi s-a implementat cu scopul de a informa elevii claselor primare  asupra potenţialelor pericole specifice vârstei lor şi de a le furniza soluţii pentru gestionarea acestora.

Astăzi, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității  şi cei ai Biroului Rutier Petroşani au susţinut, în cadrul programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, o acţiune cu caracter preventiv, pe teme de educaţie rutieră, la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva”, din Petroşani. Acţiunea inclus o sesiune teoretică, derulată cu elevii claselor I, cărora le-au fost prezentate regulile de circulaţie pe drumurile publice şi riscurile la care se expun dacă încalcă, în calitate de pietoni, aceste reguli.

Ulterior, poliţiştii rutieri şi cei ai Biroului Criminalistic le-au prezentat elevilor şcolii autospecialele de intervenţie şi echipamentele cu care acţionează în stradă, pentru prinderea celor care încalcă legea. La finalul activităţii, cei mici au fost recompensaţi cu diplome şi premii, din partea organizatorilor.

Pentru atingerea scopului proiectului au fost derulate următoarele activităţi:

•  crearea unei  platforme online (www.scoalatedi.ro), pentru promovarea proiectului, a resurselor educative, precum şi a rezultatelor obţinute;

•  informarea unităţilor şcolare şi înscrierea acestora în proiect, prin intermediul inspectoratelor şcolare şi a site-ului dedicat;

•  distribuirea de materiale cu conţinut informativ-preventiv (broşuri, cărţi de colorat, pliante) destinate elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor;

•  derularea de activităţi cu caracter preventiv, privind siguranţa copiilor pe stradă, la şcoală, acasă, în mediul online, de către învăţători, cu sprijinul poliţiştilor;

•  organizarea de concursuri judeţene şi naţionale cu premierea claselor care s-au remarcat prin implicare şi originalitatea activităţilor.

Implicarea Poliţiei Române s-a concretizat în:

 • Consultanţă de specialitate pentru elaborarea materialelor preventive, care au fost tipărite prin grija companiei iniţiatoare a proiectului;
 • Participarea activă la coordonarea proiectului, în cadrul întâlnirilor de lucru ale partenerilor;
 • Asigurarea resurselor umane (poliţişti din structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră) care au susţinut, alături de cadrele didactice, temele şi activităţile preventive pentru elevi.
 • Implicarea în organizarea evenimentelor cu impact mediatic (activităţi dedicate lansării/închiderii programului, organizarea unor lecţii deschise şi a unor festivităţi de premiere la şcolile care s-au remarcat prin activităţile derulate); elaborarea unor materiale de promovare a proiectului destinate mass-media.

În cadrul demersului informativ preventiv dedicat elevilor au fost abordate următoarele teme: prevenirea dispariţiilor, siguranţa în locuinţă, comportamentul preventiv la şcoală, relaţiile cu colegii, siguranţa la locul de joacă şi în vacanţă, educaţie rutieră.

Pentru poliţiştii hunedoreni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate, motiv pentru care, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, poliţiştii acţionează permanent  pentru îmbunătăţirea siguranţei în unităţile şcolare şi în zona adiacentă acestora.

Ziua Internaţională a Bolii Parkinson – 11 aprilie 2019

În fiecare an, la 11 aprilie (ziua de naştere a medicului James Parkinson, primul medic care a descris simptomele bolii), se marchează Ziua Mondială a Bolii Parkinson, proclamată din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992.

Compartimentul  de Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, în colaborare cu Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson şi Primăria Municipiului Deva si Cercul Militar Deva organizează  campania de celebrare a „Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Bolii Parkinson” dupa cum urmeaza:

 • în data de 9.04.2019 ora 1100  la Cercul Militar Deva
 • în data de 11.04.2019: -la ora 1030 la sediul Direcției de Sănătate Publică Deva (sala de ședințe) va avea loc  o conferință de presă
 • la ora 1200 va avea loc colorarea Cetății Devei cu fumigene de culoare roșie și  menținerea culorii și în nocturnă.                      

Boala Parkinson este o boală degenerativă, caracteristică omului, ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

Cele trei semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia. Dintre acestea, două sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturală este al patrulea semn, dar survine tardiv, de obicei după 8 ani de evoluție a bolii.

În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom și se manifestă în special în repaus și în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul mișcărilor și dispare în somn, este accentuat de stres și de oboseală. Tremorul devine mai puțin evident pe masura evoluției bolii.

Rigiditatea se referă la creșterea rezistenței la mobilizarea pasivă a mușchilor și este mai evidentă la mișcările voluntare ale membrului contralateral.

Bradikinezia se referă la lentoarea mișcărilor, dar include și scăderea mișcărilor spontane și scăderea amplitudinii mișcărilor. Bradikinezia este vizibilă prin micrografie (scris de mână mic, ilizibil), hipomimie (diminuarea mișcărilor mimice), clipit rar și hipofonie (voce diminuată).

Instabilitatea posturală se referă la tulburările de echilibru și coordonare. Apariția sa este o etapa importantă în evoluția bolii, deoarece instabilitatea posturală este dificil tratabila și este o sursa comună de invaliditate în stadiile avansate ale bolii.

Demența survine tardiv în evoluția bolii Parkinson și afectează 15% – 30% din pacienți. Memoria recentă este afectată.

Ca afecţiune medicală, aceasta este recunoscută din 1817, odată cu publicarea „Eseu despre paralizia tremurătoare” de Dr. James Parkinson. Boala Parkinson, aşa cum au stabilit în anul 1960 savanţii When Ehringer şi Hornykiewic, este o dezordine a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescenţa neuronilor care produc dopamina (substanţa neurostimulatoare, responsabilă cu capacitatea organismului de a-şi controla mişcările), nivelul acesteia din creier scăzând cu circa 20% faţă de valorile normale, principala arie afectată fiind situată profund, în substanţa cerebrală, fiind numită şi „substantia nigra” (substanţa neagră).

Scopul campaniei: Educarea şi conştientizarea societăţii cu privire la boala Parkinson; Îmbunătăţirea posibilităţilor de îngrijire şi tratament pentru cei afectaţi de această boală; Creşterea investiţiilor în cercetarea legată de boala Parkinson.

Sloganul campaniei este “Schimbarea atitudinilor. Descoperirea de noi tratamente. Alăturăte nouă”.

Obiectivele acestei campaniei sunt: sprijinirea persoanelor cu boala Parkinson şi familiile acestora,  in vederea integrării armonioase în societate şi a creşterii gradului de independenţă a acestora, oferirea posibilităţii de a-şi demonstra aptitudinile proprii prin participarea la un sistem constant de activităţi sociale, precum şi conştientizarea opiniei publice cu privire la aptitudinile şi nevoile acestora.

 A învăţa – A susţine – A acţiona.

O mai mare informare va reduce stigma asociată cu această boală, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi de această maladie.

Învățământul profesional și dual, un avantaj concret pentru investitorii interesați de municipiul Deva

Învăţământul dual este o formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic organizată la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică și are scopul de a livra forța calificată de muncă necesară angajatorilor.

Se asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică și facilitează implicarea operatorilor economici în mecanismele decizionale la nivelul unităţii de învăţământ partenere. Angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea și practica elevilor și, în plus, oferă și o bursă. Cel mai important beneficiu care trebuie menționat având în vedere piața forței de muncă actuală din România, este că absolvenții au un loc de muncă asigurat după absolvirea cursurilor.

Dintre agenții economici care derulează programe de învățământ dual și profesional, alături de unitățile de învățământ din municipiul Deva, amintim: E-Distribuție Banat S.A. – calificarea profesională de electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice; Apa Prod S.A. – calificarea profesională de instalator instalații tehnico – sanitare și de gaze; International Lazăr Company – calificarea profesională de mecanic auto și Eurosport DHS S.A. – calificarea profesională de electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. În fond, instruirea forței de muncă din municipiul Deva se axează pe o calificare variată în domenii precum cel economic, mecanic, electronic, energetic, tehnologic, transporturi, construcții, instalații și lucrări publice, industrie textilă, telecomunicaţii, electronică şi automatizări, informatică şi mecatronică, producție media, turism, administrație, comerț, alimentație, estetică etc.

Enel susține o clasă în sistem dual la Deva

Ca și o exemplificare a procesului de derulare a învățământului dual în municipiul Deva, detaliem acordul de parteneriat între E-Distribuție Banat și Liceul Tehnologic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” Deva. E-Distribuție Banat va susține începând cu acest an o clasă în sistem dual ai cărei absolvenți vor primi certificarea de Electricieni Exploatare Centrale, Stații și Rețele Electrice.
Programul conține o importantă componentă de pregătire practică, atât în laboratoarele Liceului Tehnologic cât și în instalațiile E-Distribuție Banat. Astfel, în primul an al programului, elevii vor urma cel puțin 20% din ore de formare practică în instalațiile E-Distribuție Banat, iar această pondere va crește la 60% în al doilea an și la 70% în al treilea an. Pregătirea practică va include ore de mentorat cu specialişti şi tutori ai E-Distribuție Banat, pregătiți special pentru aceste activități.

Programul este organizat în sistemul dual de învățământ, ceea ce asigură sprijinul E-Distribuție Banat către Liceul Tehnologic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” pe durata celor 3 ani de studiu. Compania va acorda elevilor o bursă lunară de 200 de lei, care se adaugă bursei de 200 de lei acordate în sistemul de învățământ profesional de stat.

În plus, E-Distribuție Banat va susține diverse nevoi ale elevilor, cum ar fi cheltuielile legate de examinările de medicină a muncii şi analize medicale obligatorii, echipamente de lucru şi de protecţie, masa de prânz în fiecare zi, cheltuielile de transport şi cazare pentru elevii din afara Devei, abonamente la transportul intern în Deva, vizite de studiu.

Proiectul clasei în sistem dual pentru tineri electricieni este susținut de Inspectoratul Școlar Hunedoara, Primăria Municipiului Deva și Instituția Prefectului Județul Hunedoara.

În total, în cele 8 Colegii și Licee din Deva, studiază 3.270 de elevi. În ceea ce privesc clasele solicitate de către unitățile de învățământ din Deva pentru specificul de învăţământului profesional şi tehnic, structura planului de școlarizare pentru anul școlar 2019 – 2020, clasa a IX-a, cuprinde 5 clase de învățământ liceal tehnologic, 7 clase de învățământ liceal vocațional, 7 clase de învățământ profesional și 1,5 clase de învățământ dual.

Primăria Municipiului Deva susține dezvoltarea învățământului profesional și dual

Primăria Municipiului Deva este deasemenea interesată și implicată activ în sprijinirea învățământului profesional dual, alături de agenții economici din localitate, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și instituțiile de învățământ cu profil tehnic din Deva, respectiv Liceul Tehnologic “Transilvania“, Liceul Tehnologic Energetic “Dragomir Hurmuzescu” Liceul Tehnologic “Grigore Moisil” și Liceul Teoretic “Teglaș Gabor“. Municipalitatea promovează învățământul profesional și dual către agenții economici care își desfășoară activitatea în Deva, dar și către potențialii investitori, totul în scopul creșterii atractivității către aceștia.

O prioritate pentru Primăria Municipiului Deva este și dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare din localitate. Municipiul Deva, în calitate de municipiu reședință de județ, beneficiază în perioada programatică 2014-2020, prin Axa 4 a Programului Operațional Regional, de o alocare financiară dedicată de 27.630.000 euro, distribuită pe 5 priorități de investiții.

În cadrul priorității de investiții 4.4 Investiții în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 4.5 Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă, a fost alocata suma de 480.000 euro.

Astfel, la data de 27.02.2019, a fost depus spre finanțare proiectul „Reabilitarea și echiparea infrastructurii educaționale a Colegiului Tehnic “Transilvania” din Municipiul Deva”. Proiectul are o valoare de 5.936.337,60 lei fara TVA (1.249.755,28 euro) și vizează reabilitarea infrastructurii educaționale la Colegiul “Transilvania”. Prin lucrările și dotările prevăzute se urmărește creșterea calității și atractivității învățământului tehnic specific acestui Colegiu. Componenta de dotare specifică procesului educațional are o valoare estimată de 482.792 lei fara TVA, cuprinzând amenajarea laborator informatică și dotări ale sălilor de clasă cu table inteligente.

Campanie dedicată Zilei Mondiale a Sănătăţii

Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate – ”Sănătate pentru toți”, “Prin prevenție, sănătate pentru toți!”.

 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Crucea Roşie, Directiile/Serviciile Publice Locale de Asistenta Socială, unde sunt angaţati medici şcolari şi asistenţi medicali şcolari, asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari, organizează în perioada 7-14 aprile 2019, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puțin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

România se situează pe locul 4 la nivelul țărilor EU28 în ceea ce privește rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media țărilor EU28.

În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viață ajustați pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentației nesănătoase și activității fizice scăzute.

Ziua Mondială a Sănătății, precum și toate celelate zile de celebrare din calendarul Organizației Mondiale a Sănătății (de luptă împotriva consumului de tutun, alcool, a diferitelor boli precum diabetul zaharat, depresia, etc.), reprezintă ocazii concrete de informare și a conștientizării în rândul populației generale cu privire la factorii de risc la care se expun (prin propriile alegeri, sau sunt expuși ca urmare a interacțiunilor cu mediul, fizic, social și comunitar) dar și la drepturile pe care le au în ceea ce privește protecția față de acești factori de risc și serviciile de prevenție și tratament pe care le pot accesa.

Sloganul campaniei de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății 2019 în România este : ”Prin prevenție, sănătate pentru toți!”. În cadrul campaniei ne adresăm în principal profesioniștilor din sănătate, în special celor care oferă servicii de medicină primară/prevenție (medici de familie, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, medici și asistente cu competență de medicină școlară), cu mesajul: ”Informați-vă pacienții cu privire la serviciile preventive!” precum și populației generale, cu mesajul: ”Întrebați-vă medicul de familie despre serviciile preventive!”.

Cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătății 2019, promovăm sloganul campaniei naționale ZMS 2019 „Prin prevenție, sănătate petru toti!” şi materialele informative propuse  de Organizația Mondială a Sănătății, aflate la adresa: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/world-health-day-2019 și cele propuse de INSP, aflate la adresa: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/publicatii/.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Susţineţi Campania de Promovare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive!Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanței disponibilității și accesării serviciilor de sănătate preventive de către toți oamenii!

Acţiunea de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății 2019 in Judetul Hunedoara, se va desfăşura în zilele:

 • 09.04.2019, ora 11 ºº, la  Cercul Militar Judetean din Deva,
 • 19.04.2019, ora 10 ºº, la  Gradinita PP “Dumbrava Minunata” Hunedoara,
 • 24.04.2019, ora 10 ºº, la  Penitenciar Bircea Mare.

Parohia Nădăștia de Sus – alături de copiii și vârstnicii din Centrele sociale ale municipiului Hunedoara

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și prin purtarea de grijă a preotului paroh Ciprian Vișoi, în perioada Postului Mare, Parohia Nădăștia de Sus din cadrul Protopopiatului Deva a donat Centrului multifuncțional pentru persoane vârstnice Hunedoara și Centrului specializat pentru copii cu dizabilități Hunedoara produse de curățenie și de uz igienico-sanitar (detergent, săpun lichid, șampon, produse de îngrijire și diverse produse de curățenie), scutece pentru persoane vârstnice și pentru copii, alimente de bază (ulei, făină, orez, zahăr, carne de pasare etc).

Program de vară la Castelul Corvinilor din Hunedoara

Începând cu data de 1 aprilie 2019, programul de vizitare al Castelului Corvinilor va fi extins după următorul orar:

 LUNI – 12:00 – 19:00

 MARȚI – DUMINICĂ – 9:00 – 19:00

Ultima intrare se va face cu 45 de minute înainte de ora închiderii.

(Foto: Muzeul Castelul Corvinilor)