Mii de români pot primi înapoi peste un miliard de lei

Aproximativ 600.000 de persoane pot face cerere, începând de astăzi, pentru a primi înapoi CASS achitat fără a fi datorat. Concret, este vorba despre persoanele care au plătit contribuţia la sănătate (CASS) şi care, în urma deciziei guvernului din mai, sunt vizate de amnistie fiscală.

Guvernul a decis la jumătatea lunii mai ca 600.000 de persoane să fie scutite de plata CASS. Este vorba despre cei care au venituri sub nivelul salariului minim şi au acumulat datorii la contribuţia de sănătate în perioada 2015-2017.

Este vorba despre 600.000 de contribuabili care, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au avut venituri sub nivelul salariului minim pe economie. Valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, se arăta în nota de fundamentare care a însoţit proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Ordinul ministrului de Finanţe privind procedurile de anulare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost publicat azi în Monitorul Oficial. Documentul arată şi care este procedura pentru a primi înapoi sumele achitate, dar nedatorate.

Procedura este simplă, tot ce trebuie făcut este să se depună o cerere de restituire la Fisc. 

Dacă există datorii, Fiscul o să le scadă din CASS-ul de restituit și suma rămasă (dacă mai rămâne ceva) va fi returnată. Dacă nu sunt datorii, se va restitui întreaga sumă achitată de persoanele fizice ca CASS.

600.000 de contribuabili au dreptul la restituirea CASS

Pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, deşi aceştia au realizat venituri sub acest nivel.

Valoarea totală a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei”, potrivit actului normativ al Ministerului Finanţelor Publice.

Valoarea CASS care face obiectul amnistiei fiscale – 1,035 miliarde de lei

Potrivit documentului, valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise şi comunicate sau aflate în curs de comunicare în anul 2019 şi care ar urma să fie încasată în cursul acestui an este de circa 1,972 miliarde de lei, din care urmează a forma obiectul amnistiei o valoare

a CASS de aproximativ 1,035 miliarde de lei.

De subliniat că în bugetul pentru anul 2019, nu a fost inclusă nici valoarea totală a CASS stabilită prin deciziile emise şi comunicate sau care urmează a fi comunicate în anul 2019 şi nici valoarea CASS care urmează a forma obiectul amnistiei, context în care această măsură nu generează un impact bugetar negativ. Pe cale de consecinţă sunt respectate dispoziţiile art. 21 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010”, sublinia Ministerul Finanţelor.

Cine va beneficia de amnistie fiscală

În urma adoptării actului normativ al MFP, a fost anulată plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele fizice pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară sau, după caz, la valoarea a 12 salarii de bază minime brute pe ţară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017.

De aceleaşi prevederi vor beneficia şi persoanele fizice care nu au realizat venituri în perioada fiscală iulie 2015 – decembrie 2017, pentru care baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară, stabilită potrivit Legii nr. 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare sau a Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Cine nu va beneficia de anularea plăţilor

Persoanele fizice care au optat pentru plata CASS şi pentru care Fiscul a emis decizie de impunere nu vor beneficia de anularea plăţilor.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică), iar contribuţia se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum şi persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calităţii de asigurat. /www.digi24.ro

România, cea mai mare rată a inflației din UE, pentru a șaptea lună consecutiv

România a avut şi în luna iulie 2019 cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,1%, în creştere faţă de nivelul de 3,9% înregistrat în luna iunie, arată datele publicate, luni, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Este a şaptea lună consecutivă în care România are cea mai mare inflaţie anuală din Uniunea Europeană.

Dacă în România preţurile de consum au crescut comparativ cu luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a scăzut în iulie 2019 până la 1,4% de la 1,6% în iunie, în timp ce în zona euro inflaţia a scăzut până la 1%, de la un nivel de 1,3% înregistrat în luna iunie.

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei se înregistra în România (4,1%), Ungaria (3,3%), Letonia şi Slovacia (ambele cu 3%). La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Portugalia, ţară care a înregistrat o inflaţie negativă de 0,7%, în timp ce în Cipru preţurile de consum a crescut cu 0,1%, iar în Italia cu 0,3%. /www.alba24.ro

CRESC PENSIILE: Ce modificări importante intră în vigoare din toamnă

Din toamnă intră în vigoare modificări importante pentru pensionari. Valoarea punctului de pensie și pensia minimă se majorează cu 10% față de valorile actuale.

De la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 15% și va ajunge să fie de 1.265 lei (acum este 1.100 de lei), potrivit avocatnet.ro 

Iar de la 1 septembrie 2020, valoarea acestuia va ajunge la 1.775 de lei, respectiv din 2021 la 1.875 de lei.

De la 1 septembrie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 15% și va ajunge să fie de 1.265 lei (acum este 1.100 de lei), potrivit avocatnet.ro 

Iar de la 1 septembrie 2020, valoarea acestuia va ajunge la 1.775 de lei, respectiv din 2021 la 1.875 de lei.

Pensionarii din sistemul public, dar și din cel militar, pot beneficia de o indemnizație socială pentru pensionari. Și valoarea acesteia va crește de la 1 septembrie, ajungând la valoarea de 704 lei (acum este 640 de lei). Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, pot beneficia de “indemnizația socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”./www.alba24.ro

Scafandrii Salvamont-Salvaspeo din 6 judeţe, prezenţi la Gura Apelor

Scafandrii din cadrul echipelor Salvamont-Salvaspeo din Cluj, Hunedoara, Gorj, Harghita, Arad și Bihor și-au dat întâlnire în acest sfârșit de săptămână în județul Hunedoara, la lacul Gura Apelor, unde au efectuat o etapa de pregătire specifica și omogenizare pentru intervenții în comun.

Specializați și pregătiți permanent pentru intervențiile în lacuri de munte și peșteri scufundate scafandrii salvatori prezenți la acțiune au analizat și dezbătut varianta actualizata a procedurii operaționale pentru scafandrii din structurile Salvamont – Salvaspeo și au făcut mai multe scufundări în care au exersat tehnici de cautare și tehnici de recuperare și transport subacvatic a victimelor. La nivel național exista peste 60 de salvatori montani specializați și în intervenții subacvatice, dotați corespunzător și certificati internațional pentru astfel de activități.

Când încep elevii cursurile? Structura anului școlar 2019-2020

Mai sunt aproximativ trei săptămâni din vacanța de vară, elevii urmând să înceapă școala pe 9 septembrie. Vor avea 15 săptămâni de cursuri, până la următoarea vacanță, de iarnă, care începe în 21 decembrie.

Cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni.

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie  – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

 • vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
 • vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
 • vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Ministerul Educației Naționale a pregătit proiectele pentru desfășurarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020. Evaluarea Națională ar putea începe în 15 iunie 2020, iar Bacalaureatul, în 9 iunie 2020.

Programe de formare profesională organizate de AJOFM Hunedoara în septembrie 2019

AJOFM Hunedoara prognozează pentru luna SEPTEMBRIE 2019 organizarea a 4 programe de formare profesională pentru şomerii şi persoanele în căutarea unui loc de muncă.

Programe de INIȚIERE:

 1. Operator calculator electronic și rețele(cod 351101) – 120 ore

Locaţia de desfăşurare: Deva

 1. Operator introducere, validare și prelucrare date(cod 413201) – 260 ore

Locaţia de desfăşurare: Hațeg

Programe de CALIFICARE:

 1. Manichiurist pedichiurist(cod 5141.1.2) – 360 ore

Locaţia de desfăşurare: Deva

 1. Instalator instalații de încălzire centrală(Cod 7136.2.4) – 720 ore

Locaţia de desfăşurare:Petrosani

Informaţii suplimentare puteţi obţine de la sediile agenţiilor locale şi punctelor de lucru din localităţile menţionate mai sus sau la telefon 0755.99.99.29 și 0755.99.99.30.

Ziua Informării Preventive: “Împreună pentru siguranţă”

Sute de hunedoreni au aflat informații care le pot salva viețile cu ocazia activităților organizate în Ziua Informării Preventive, Marți 13.

Pompierii ISU Hunedoara și voluntari E.ON și Delgaz Grid au instalat un punct de informare în incinta Shopping City Deva pentru a se întâlni cu devenii.

Evenimente similare s-au organizat astăzi şi în Hunedoara, Orăştie, Petroşani, Brad şi Ilia. Educaţia preventivă oferă o şansă în plus la viaţă, iar acest obiectiv stă şi la baza parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” dintre IGSU şi E.ON, respectiv Delgaz Grid.

Parteneriatul “Împreună pentru siguranţă”, încheiat între I.G.S.U şi E.ON România în luna septembrie 2012, a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim de electricitate sau de gaze naturale.

Astfel, în ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Re-nunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin I.G.S.U.

În anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

La acţiunile desfăşurate sub egida parteneriatului au participat, în toţi aceşti ani, peste 5,8 milioane de oameni, jumătate dintre aceştia fiind copii.

INS: Preţurile principalelor produse alimentare au crescut cu 20%

Rata anuală a inflației a urcat în luna iulie la 4,1%, de la 3,8%, cât a fost în iunie. Cele mai mare scumpiri au fost la alimente. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la cartofi, fructe, legume și tutun. Analiștii estimează că nu vom scapa de scumpiri nici în a două jumătate a anului, mai ales că apar taxe noi, iar unele accize vor fi majorate. România a avut luna trecută cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.

Preţurile la produsele de consum au scăzut cu 0,2% în iulie faţă de luna iunie, iar produsele alimentare au înregistrat o scădere a preţurilor de 0,66%. Prețurile produselor nealimentare a scăzut cu 0,02%, însă serviciile s-au scumpit cu 0,1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

“Preţurile de consum în luna iulie 2019 comparativ cu luna iulie 2018 au crescut cu 4,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2018 – iulie 2019) faţă de precedentele 12 luni (august 2017 – iulie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%”, arată analiza INS.

Banca Națională a României a estimat că inflația va fi 4,2% la finele acestui an și de 3,4% în decembrie 2020, a anunțat guvernatorul BNR Mugur Isărescu joi, la prezentarea raportului asupra inflației.

Rata anuală a inflației se va menține în afara intervalului țintei centrale și pe parcursul semestrului II 2019, sub impactul șocurilor nefavorabile din prima parte a anului curent, iar ulterior se va plasa pe o traiectorie relativ stabilă, în jumătatea superioară a intervalului țintei, sub incidența epuizării efectelor șocurilor de ofertă din 2019, concomitent cu persistența presiunilor inflaționiste la nivelul inflației de bază, a spus Isărescu.

Faţă de luna decembrie a anului anterior (2018), preţul cartofilor a urcat la 21,71%, iar cel al citricelor a înregistrat o creştere de 20,1%. Preţurile au avansat şi în cazul combustibililor şi al tutunului, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

Pe lângă scumpirile înregistrate în cazul cartofilor (21,71%) şi în cazul portocalelor şi lămâilor (20,01%), INS arată că există şi scăderi ale preţurilor în cazul anumitor produse principale de consum. Ouăle s-au ieftinit cu 7,71% iar fasolea are un preţ mai mic cu 2,18% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor INS.

În luna iulie a anului în curs (2019), fructele s-au ieftinit cu 1,31% faţă de iunie, iar preţul cartofilor a scăzut faţă de iulie, cu 11,41%.

Pe de altă parte, în iulie preţurile cărnii de porc au crescut cu 0,58%, oule au fost mai scumpe cu 0,64% iar telemeaua a înregistrat o scumpire de 0,55%, mai arată analiza INS.

Raportat la finalul lui 2018, tutunul a devenit mai scump cu 6,18%, preţul combustibililor s-a mărit cu 4,79%, energia termică a înregistrat un avans de 4,79%. Pe de altă parte, INS arată că preţurile gazelor naturale a scăzut în primele 7 luni ale lui 2019 cu 4,93% iar energia electrică s-a ieftinit cu 0,61%.

Scumpiri au fost înregistrate şi în cazul serviciillor de transport aerian, acestea mărindu-şi preţurile cu 9,26% în iulie, raportat la iulie.

Raportat la sfârşitul anului trecut, serviciile de apă şi cele de salubritate au crescut cu 4,77%, abonamentele de televiziune au înregistrat un avans de 3,18% iar serviciile de telefonie s-au scumpit cu 5,66%, conform studiului INS.

Programul RABLA: Numărul de vouchere a fost suplimentat

Programul Rabla primește 135 de milioane de lei în plus, adică 20.000 de noi vouchere, pentru cei care vor să renunțe la mașina veche ca să cumpere alta nouă, cu ajutorul tichetului în valoare de 6.500 de lei.

Guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor pentru programul „Rabla” cu 135 de milioane de lei. Anunțul a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă care a precizat că astfel vor fi oferite încă 20.000 de vouchere, în valoare de 6.500 de lei fiecare.

În prima etapă a programului, lansată în aprilie, statul a dat 322 de milioane de lei pentru aproape 35.000 de vouchere.

În 14 ani de când a început Rabla au fost casate 700.000 de vehicule și au fost cumpărate peste 550.000 de modele mai puțin poluante. /www.alba24.ro

Sfaturi pentru a ne proteja împotriva infecţiei cu virusul West Nile

Direcţia de Sănătate Publică a jud.Hunedoara avertizează că pe străzile cu asfalt încins şi printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze.

Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.In aceasta perioada temperaturile ridicate cu un indice de disconfort termic (indicele temperatura-umezeala – ITU) ridicat pot să determine efecte negative asupra populaţiei din judeţul nostru, mai ales pentru copii, vârstnici şi persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice (pot să apară lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii).

Crampele de căldura apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. În aceste condiţii, orice activitate fizică va fi sistată, iar pacientul va intra în repaos într-un loc răcoros. Activităţile fizice intense pot fi reluate după mai multe ore, când canicula s-a mai potolit. Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical. Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă va fi solicitat ajutorul medicului.Insolaţia este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare. Se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii. De aceea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Persoana care a făcut insolaţie va fi dusă la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid.Şocul hipertermic este o urgenţă medicală. Apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/depăşind 40 grade Celsius. Simptomele şocului sunt: pielea este foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin), eventual convulsii. În acest caz va fi solicitat serviciul de urgenţe medicale (112 – Salvarea). Până la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbră, udat cu apă rece, dacă este posibil, persoanei i se face un duş rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.

Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise şi protejate de soare cu  jaluzele sau draperii. Ferestrele vor rămâne închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte. În plus, orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie va fi închis.
Vestimentaţia, în zilele cu temperaturi ridicate, trebuie să fie lejeră şi amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise.

O mare atenţie trebuie acordată copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate. Părinţii trebuie să evite să iasă cu copilul din casă în orele cu temperaturile ridicate, mai ales dacă este vorba despre bebeluş (0-12 luni). În cazul în care este necesară deplasarea, atunci copilul va fi îmbrăcat lejer, chiar dacă are până la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o pălărie de soare. Copilul trebuie lăsat dezvelit atunci când doarme. În schimb, nu este recomandat scăldatul în apa rece deoarece diferenţele mari de temperatură pot să determine apariţia şocului. Este bine ca în zilele cu temperaturi ridicate să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.  Pe parcursul zilei vor fi făcute duşuri călduţe, apa fiind lăsată pe corp. În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşeasca doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. În schimb, Direcţia de Sănătate Publică a jud.Hunedoara recomandă consum ridicat de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Căldura de afară  ne determină să preferăm confortul încăperilor dotate cu aer condiţionat scăpând din vedere riscurile la care ne supunem – uităm de microorganismele care se pot dezvolta într-un mediu umed, dar şi precauţiile pe care trebuie să ni le luăm atunci când ieşim afară din încăperile dotate cu aer condiţionat. Putem face şoc termic în situaţia în care diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior nu respectă valoarea ideală, respectiv de doar 5 grade Celsius.

Datorita conditiilor meteorologice favorabile un număr mare de persoane isi petrec zilele libere „în natură, la iarbă verde”, considerăm util să transmitem către populaţia judetului recomandări pentru a preveni înţepăturile de tantari şi consecinţele neplăcute şi uneori grave ale acestora.

Febra West Nile este o boala produsa de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a    acestei infectii la om este prin intepatura de tantar.Tantarii se infecteaza in urma hranirii cu sange de la o pasare infectata. Odata infectat (cu virusul West Nile) tantarul ramane asa toata viata si are potentialul de a transmite virusul la orice gazda vertebrata pe care o musca pentru a se hrani. Omul este numai gazda accidentala in acest ciclu.Perioada de incubatie a infectiei cu virus West Nile la om este cuprinsa intre 3-15 zile dupa intepatura unui tantar infectat.

Cele mai multe cazuri sunt asimptomatice. In 15-20% dintre cazuri sunt raportate simptome similare unei gripe usoare, in general caracterizate prin debut brusc cu febra, cefalee, mialgii, stare de rau, anorexie, greturi si varsaturi. O mica parte dintre pacienti pot prezenta fenomene eruptive cutanate: eritem maculopapular sau morbiliform care intereseaza gatul, trunchiul, bratele sau membrele inferioare. Boala poate dura intre 2-5 zile. In mai putin de 1% dintre cazuri pot aparea simptome neurologice ca meningita, meningoencefalita sau mielita in general asociate cu febra. Pacientii care dezvolta simptome neurologice sunt in general impartiti in trei categorii: meningita West Nile (WNM), encefalita West Nile (WNE) si paralizie acuta flasca (WNP).

Recuperarea dupa boala este completa, mai rapida la copii decat la adulti de cele mai multe ori insotita de slabiciune si mialgii pe termen lung- aproximativ 1 an de la debutul simptomelor. Sechele permanente nu au fost descrise.

Varsta inaintata este cel mai important factor de risc pentru formele severe de boala neurologica dupa infectie, riscul creste semnificativ in randul persoanelor peste 50 de ani. Comparativ cu adultii, copii infectati cu virus West Nile au durata spitalizarii mai scurta, mai putine simptome neurologice si o mai buna revenire dupa boala, iar mortalitatea este mai mica.

Nu exista un tratament specific al acestei boli si nici un vaccin care sa o previna, utilizarea repelentelor si a imbracamintei adecvate pentru a impiedica muscatura de tantar sunt principalele masuri de prevenire a imbolnavirii. Pentru cazurile severe pacientii spitalizati primesc tratament simptomatic (antialgice) si suportiv (cum ar fi perfuzii).

  Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara a transmis tuturor primariilor de pe teritoriul judetului masurile pe care trebuie sa le adopte pentru a impiedica dezvoltarea tantarilor , vectori ce pot transmite infectia cu virus West Nile:

 • actiunidedezinsectie,
 • amenajareazonelorlimitrofebogateinvegetatie,
 • asanareasuprafeteloracoperitedeluciudeapa
 • salubrizareateritoriului,intensificarearitmului de ridicare a deseurilor menajere.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara recomandă, pentru prevenirea apariţiei unor cazuri de meningite/meningo-enecefalite datorate virusului West Nile transmis de ţânţari, următoarele:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.);

– utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari;

– asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer;

– prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical, daca identificati urmatoarele semne si simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară

Ce măsuri sanitar-veterinare iau autorităţile pentru prevenirea apariţiei pestei porcine în judeţ

Având în vedere situaţia epidemiologică existentă la limita judeţului Hunedoara cu judeţul Gorj, pe teritoriul Judeţului Gorj fiind raportată apariţia unui focar de Pestă Porcină Africană, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu KISZELY, a convocat în şedinţă extraordinară Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Hunedoara (Centrul Local de Combatere a Bolilor), având următoarea ordine de zi:

 1. Prezentarea situaţiei focarelor de Pestă Porcină Africană (P.P.A.) din ţară.
 2. Prezentarea de către DSVSA Hunedoara a planului de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, adoptat de către Centrul Naţional de Combatere a Bolilor la data de 24 iulie 2019.

Având în vedere situaţia epidemiologică din judeţul Gorj, sub raportul pestei porcine africane, se instituie starea de alertă epidemiologică permanentă pe teritoriul judeţului Hunedoara, conform Legii nr. 215/2004 şi au fost aprobate următoarele măsuri:

 • Convocarea Unităţilor Locale de Sprijin (ULS) municipale, orăşeneşti şi comunale, cu participarea Fondurilor de vânătoare.
 • Stabilirea responsabilităţilor pentru membrii componenţi a ULS în scopul depistării precoce şi combaterii rapide a focarelor de boală ce pot apărea la populaţiile de animale de pe teritoriul localităţii.
 • Interzicerea mişcării din şi în afara judeţului a tuturor speciilor de animale fără certificare sanitară veterinară.
 • Menţinerea interzicerii funcţionării târgurilor de animale şi aglomerărilor de animale de pe raza judeţului Hunedoara;
 • Intensificarea controalelor pe drumurile publice în colaborare cu reprezentanţii M.A.I. pentru toate transporturile de animale, carne, produse şi preparate carne de porc, în conformitate cu N.S. ANSVSA nr. 26704/24.07.2019, controale care s-au desfăşurat începând din 24.07.2019.
 • Organizarea unui filtru permanent în zona Petroşani asigurat de consilieri D.S.V.S.A. în colaborare cu I.P.J. Hunedoara, unde se efectuează dezinfecţia mijloacelor de transport care vin dinspre judeţul Gorj sau se îndreaptă înspre judeţul Gorj.
 • Efectuarea de controale pentru identificarea mişcărilor ilegale de porcine.
 • Verificarea tuturor exploataţiilor de porcine din zona Petroşani.
 • Înregistrarea şi identificarea animalelor şi a exploataţiilor de animale.
 • Informarea populaţiei privind necesitatea supravegherii în permanenţă a stării de sănătate a animalelor din gospodării.
 • Difuzarea prin toate mijloacele a informaţiilor privind bolile majore la animale, a restricţiilor şi măsurilor stabilite la nivel local şi a sancţiunilor ce se aplică în cazul nerespectării acestora.
 • Anunţarea de urgenţă a cazurilor de îmbolnăviri sau mortalităţi la animale, la Primării şi la medicul veterinar de Circumscripţiile Sanitar Veterinare de asistenţă sau Circumscripţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale organizate în judeţul Hunedoara.
 • Efectuarea susţinută împreună cu reprezentanţii organelor de poliţie, a controalelor privind vânzarea şi cumpărarea animalelor din judeţele limitrofe, interzicerea afluirii porcinelor pentru comercializarea fără a fi însoţite de documente sanitare veterinare legale şi a produselor şi preparatelor din carne de porc.

 

Măsuri de profilaxie generală specifice bolilor majore în FERME amenajate pentru creşterea animalelor:

 • Respectarea regimului de biosecuritate a unităţilor (împrejmuire corectă, dezinfector rutier, pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu).
 • Respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia persoanelor în fermă.
 • Controlul circulaţiei vehiculelor, furajelor, produselor şi altor obiecte în şi din fermele de porcine.
 • Controlul introducerii de noi efective de animale în aceste ferme şi respectarea regimului de carantină profilactică pentru animalele noi introduse.
 • Efectuarea în permanenţă a lucrărilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.
 • Asigurarea inspecţiei zilnice a efectivelor de animale de către medicul veterinar prin examene clinice şi necropsii la mortalităţi, în vederea depistării la timp a primelor suspiciuni de boală.
 • Supravegherea efectivelor de animale din efectivele gospodăriei populaţiei pe o rază de cel puţin 3 km în jurul fermelor în vederea depistării precoce a îmbolnăvirilor acestora.

 

Măsuri de profilaxie generală specifice bolilor majore în sectorul gospodăriei populaţiei:

 • Limitarea circulaţiei animalelor şi interdicţia scoaterii porcilor din gospodării sau lăsarea liberă a acestora în localităţi.
 • Evitarea contactului porcilor din gospodării cu animalele sălbatice care pot fi purtătoare de virus.
 • Inspecţii periodice prin examene clinice şi necropsii la animalele moarte în acest sector în vederea depistării precoce a cazurilor de îmbolnăviri.
 • Interzicerea hrănirii porcilor cu resturi menajere şi produse de origine animală.

Măsuri pentru ecarisarea teritoriului

 • Primăriile au obligaţia de a asigura strângerea, distrugerea cadavrelor de la animale cât şi a amenaja şi întreţine locurile de depozitare a resturilor menajere.
 • Distrugerea cadavrelor se va face prin neutralizarea acestora la unităţi de incinerare autorizate sanitar veterinar, activitate pentru care primăriile au obligaţia încheierii de contracte cu aceste unităţi.
 • Distrugerea cadavrelor de animale găsite pe drumuri, păşuni, etc., la care nu s-a putut identifica proprietarul vor fi distruse prin grija primăriilor.
 • Periodic se vor executa deratizări în locurile amenajate pentru depunerea resturilor menajere, târguri, crescătorii de animale, baze de recepţie etc.

 

Supravegherea stării de sănătate a animalelor sălbatice:

 • Notificarea DSVSA Hunedoara de către responsabilii fondurilor de vânătoare, ai asociaţiilor de vânători, ai Direcţiei Silvice Hunedoara privind orice caz de porc mistreţ găsit mort sau bolnav în teritoriul pe care-l gestionează.
 • Se vor efectua periodic controale privind starea de sănătate a vânatului anuţându- se orice suspiciune de boală medicului veterinar oficial.
 • Cadavrele animalelor sălbatice găsite moarte vor fi distruse prin ardere sau îngropare, după prelevarea probelor pentru examen de laborator.

 

Măsuri sanitare veterinare impuse:

 • Supravegherea clinică a animalelor din gospodăriile populaţiei efectuată cu ocazia diferitelor acţiuni sanitare veterinare în masă efectuate în această perioadă, cât şi prin acţiunile special organizate de depistare a bolii în zonele de risc epidemiologie.
 • Examinarea, prin necropsie, a animalelor moarte, cu trimiterea de probe pentru examenele de laborator,
 • Monitorizarea zilnică a certificatelor postate în sistemul TRACES, în special a aspectelor referitoare la originea animalelor, rutele de transport, agenţii economici crescători sau dealeri de animale.
 • Instruirea tuturor factorilor cheie implicaţi în industria suinelor, a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a vânătorilor şi pădurarilor şi a publicului privind pericolul pe care îl reprezintă boala în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane.
 • Verificarea cărnii de porc care se comercializează în unităţile de desfacere către populaţie, în unităţile de alimentaţie, urmărindu-se mai ales provenienţa acesteia.
 • Informarea populaţiei prin afişe amplasate în toate localităţile din judeţul Hunedoara asupra modalităţii de prevenire a transmiterii bolii.

Istoria și legendele Cetății Deva, reînviate de Garda Cetății!

Turiștii și localnicii care au poposit în Cetatea Deva, duminică, 4 august 2019, la ora 11:00, au avut ocazia să retrăiască o experiență inedită.

Timp de două ore, oștenii din Garda Cetății au patrulat în incinta fortăreței și au prezentat publicului istoria zbuciumată și legendele cetății care este considerată una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. De asemenea, turiștii vor putea participa la antrenamente de spadă și tir cu arcul.

Prezenți în Cetatea Deva la fiecare sfârșit de săptămână, străjerii Gărzii atrag un număr tot mai mare de vizitatori spre fortăreața în zidurile căreia se pot citi frământările politice și economice care au zguduit istoria Transilvaniei.

4650 persoane şi-au găsit un loc de muncă cu sprijinul AJOFM HUNEDOARA

În primele 6 luni ale anului 2019, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul AJOFM Hunedoara, au fost încadrateîn muncă 4650persoane, dintre care 2046 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință,1960au peste 45 de ani, 1424au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 806au între 25 și 35 de ani, iar460 sunt tineri sub 25 de ani (din care 141 tineri NEET).

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă,3299provin din mediul urban, iar 1351persoane sunt din mediul rural.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale,1747, urmate de cele care au ca studii școala profesională sau de arte și meserii, 1495. Numărul celor fără studii sau cu studii primare și gimnaziale este de 1152, cei cu studii postliceale sunt în număr de 70, iar cei cu studii universitare sunt în număr de186.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Hunedoara, 203 persoane fac parte din categoria celor foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Astfel, în primele sase luni ale anului 2019, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de7078persoane.

Pentru mai multe informații despre activitatea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara, puteți accesa www.ajofmhd.ro .

Sub semnul grijii faţă de semeni

Într-o recentă discuţie cu managerul Spitalului Municipal “Alexandru Simionescu” din oraşul de pe Cerna, cunoscutul şi apreciatul economist Ion Radu Budae, acesta ne-a declarat:

“Sub semnul grijii faţă de semeni, de pacienţi, iniţiativele noastre au suport modalităţi eficiente, menite a fi prezente în sprijinul sănătăţii acestora. Spre exemplificare: în anul 2017, din dorinţa ca pacienţii din Hunedoara cu boli renale să nu mai facă naveta la Deva, pentru tratament, s-a înfiinţat aici, la spitalul nostru o staţie de hemodializă calibrată pentru 11 pacienţi. Adresabilitatea pacien­­ţilor a crescut şi acum avem un număr de 21 de bolnavi.
Ca resurse umane avem 2 medici: Adrian Călin Suciu şi Claudia Ciuciu.
Alături de asistentele existente am stabilit un concurs pentru încă 3 posturi.
Cele 3 noi asistente care vor câştiga concursul se vor încadra într-un colectiv cu un bun comportament res­ponsabil – adevărată armă de preţ necesară însănătoşirii pacienţilor”.
A consemnat Ioan VLAD