Activitate socială pentru persoanele vârstnice și copii în cadrul Sectorului Social

Joi, 13 decembrie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Sectorul Social al Centrului Eparhial a organizat o activitate socială pentru un grup de persoane vârstnice și copii.

Această activitate are ca scop sprijinirea persoanelor vârstnice pentru a-și menține statutul de membrii deplini și activi ai comunității, prin participarea la activități de socializare și petrecere a timpului liber.

Obiectivul acestor evenimente este insuflarea unei stări de bucurie în sufletele persoanelor vârstnice care se simt singure, conştientizarea de către copii a nevoii de iubire şi respect a persoanelor vârstnice, stimularea comunicării între generații, precum și ajutorarea persoanelor vârstnice care se află în situații vulnerabile.

În cadrul întâlnirii, copii de la Colegiul Tehnic Energetic „D. Hurmuzescu” din Deva, Corpul 2, sub îndrumarea doamnei profesoare Petronela Luncan, au venit să aducă o rază de soare vârstnicilor și au bucurat sufletul acestora cu colinde și momente artistice.

La finalul activității, atât persoanele vârstnice, cât și copiii au primit din partea din partea doamnei Iulia Raicu și a doamnei Elena Pleter, președinta Asociației Langdon Down Deva, împreună cu o echipă de voluntari, pachete cu alimente, dulciuri și cadouri, necesare pentru masa de Crăciun.

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul social

În preajma Sfintelor Sărbători, tinerii voluntari de la centrul pentru activități cu tineretul Ortho Caffe al Episcopiei Devei și Hunedoarei întreprind mai multe acțiuni prin care aduc bucurie și mângâiere persoanelor aflate în dificultate.

Astfel, luna decembrie a fost marcată de o colectă de alimente pentru vârstnicii internați la Unitatea de asistență medico-socială Părintele Arsenie Boca. În această unitate sunt internate 70 de persoane vârstnice. Evenimentul propus pentru colecta de alimente a presupus organizarea unei seri la centrul Ortho Caffe unde s-au oferit numeroase sortimente de ceai, au avut loc momente muzicale, momente de dans și diferite concursuri pentru tinerii participanți. S-au adunat aproximativ 400 de kilograme de alimente neperisabile.

La clubul de voluntariat participă tineri din diferite organizații de tineret, în special tinerii de la Cercetașii României. În continuarea colectei de alimente Organizația Cercetașii României în colaborare cu centrul pentru tineri Ortho Caffe demarează campania cu titlul 100 de zâmbete de Crăciun care își propune să strângă donații materiale pentru 100 de persoane – vârstnici aflați într-un centru de îngrijire și copii proveniți din medii defavorizate – pentru a aduce bucuria Crăciunului mai aproape de ei. Campania se desfășoară în perioada 17-21 decembrie. De asemenea, în data de 19 decembrie în cadrul concertului de colinde al părintelului Radu Trifon tinerii voluntari vor cânta în scop caritabil.

Acțiunile clubului fac parte dintr-un proiect numit „O faptă bună în fiecare lună” care are ca obiectiv pătrunderea în comunitatea hunedoreană în fiecare lună cu un act de caritate. Proiectul a început în luna octombrie a anului 2017 și a fost premiat de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara ca proiectul de voluntariat al anului 2018 în domeniul social. Festivitatea de premiere a fost găzduită de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara din Deva având ca reprezentant pe doamna Inspector Școlar General Maria Ștefănie și prezidată de domnul Szell Lorincz director al DJST. Premiile au fost înmânate de domnul Fabius Tiberiu Kiszely, Prefectul judeţului Hunedoara./www.episcopiadevei.ro

Fonduri de 158 milioane de lei pentru îmbunătățirea serviciilor medicale. Hunedoara este printre beneficiari

Miercuri,12 decembrie 2018, au fost semnate trei contracte de finanțare  în cadrul Axei prioritare 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale, Operațiunile 8.1.A  Ambulatorii și 8.2.B Unități de primiri urgențe, Apelul de proiecte nefinalizate.

Proiectele pentru care s-au semnat contractele de finanțare sunt:

  • Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Timiș
  • Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Hunedoara
  • Îmbunătățirea accesului populației din județul Timiș la servicii medicale de urgență

De asemenea, în această lună au mai fost semnate douăcontracte în cadrul operațiunii 8.1.A  destinată Ambulatoriilor și un contract  în cadrul operațiunii 8.2.B destinată Unităților de primiri urgențe. Astfel proiectele semnate sunt:

  • Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația din Regiunea Vest prin dotarea cu aparatura de înaltă performanță
  • Asigurarea accesului la servicii de sănătateîn regim ambulatoriu pentru populațiajudețului Arad
  • Îmbunătățirea accesului populației din județul Arad la servicii medicale de urgență

În cadrul acestor apeluri de proiecte s-au finanțat proiecte depuse de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu unitățile administrativ teritoriale (primării de orașe și municipii) și cu unități sanitare publice din toate cele patru județe ale Regiunii Vest.

Proiectele vizează reabilitarea/modernizarea/extinderea/dotareaambulatoriilor, unităților de primiri urgențe precum și a compartimentelor de primiri urgențe din cadrul spitalelor publice. Fiind depuse în cadrul unor apeluri nefinalizate, aceste proiecte au deja realizate o parte din activitățile prevăzute (lucrări executate sau echipamente achiziționate). Mai multe informații referitoare la aceste proiecte se găsesc în anexă.

Valoarea totală a celor șase proiecte semnate este de 81.409.475,06 lei, iar valoarea nerambursabilă de 76.796.856,94 lei.

De asemenea, sunt în curs de semnare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și urmează să fie contractate până cel târziu săptămâna viitoare două proiecte depuse pe componenta 8.2.B Unități de primiri urgențe, cu o valoare totală de 45.475.673,18 lei și o valoare nerambursabilă de 34.484.317,77 lei. Acestea sunt:

  • Îmbunătățirea accesului populației din Regiunea Vest la servicii medicale de urgență, prin dotarea cu aparatură de înaltă performanță
  • Îmbunătățirea accesului populației din județul Hunedoara la servicii medicale de urgență

Tot în sfera serviciilor medicale, în cadrul axei prioritare 8 – „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale” a fost semnat în această perioadă și proiectul cu titlul ,,Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale – Regiunea Vest”. Beneficiarul contractului este parteneriatul format din Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență (ISU) din cele 4 județe care aparțin Regiunii Vest.

Valoarea proiectului este de 66.905.132,30 lei,iar valoarea finanțării nerambursabile este de 46.833.592,60 lei. Prin acest proiect vor fi achiziționate 158 de ambulanțe şi echipamentele aferente acestora, în vederea creşterii capacităţii de reacţie şi răspuns în cazul situaţiilor de urgenţă şi dezastrelor colective.

Contractele de finanțare semnateîn cadrul axei prioritare 8 au o valoare totală de 193.790.280,54 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile este de 158.114.767,31 lei.

***

La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio – POR 2014-2020, au fost contractate până în prezent 357 proiecte, în valoare totală de 395,39 milioane euro și 314,24 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile;

***

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să nu ezitați să ne contactaţi – telefon/fax: 0256 – 491.981 / 0256 – 491.923; e-mail: office@adrvest.ro.

INS: Salariul mediu net a crescut, în luna octombrie, cu 1.2%

Salariul mediu brut în România a ajuns, în octombrie, la valoarea de 4.532 de lei, în creştere cu 1,1% faţă de luna anterioară, în timp ce câştigul salarial mediu net s-a majorat cu 1,2% (+32 lei), până la 2.720 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în: activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – inclusiv activităţi de servicii informatice (6.380 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.580 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%.

În octombrie 2018, câştigul salarial mediu net a fost mai mare în majoritatea activităţilor din sectorul economic, raportat la septembrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, aceste creşteri s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 9,2% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, respectiv cu 9,1% în industria metalurgică; între 3% şi 5,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; între 2% şi 3% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, activităţi de poştă şi de curier, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea echipamentelor electrice, telecomunicaţii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare).

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în: extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-17,2%), respectiv în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-16,2%), precum şi în alte activităţi extractive, activităţi de editare, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – între 1,5% şi 6%.

“Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna septembrie 2018 de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice”, se menţionează în comunicatul INS.

Potrivit sursei citate, în sectorul bugetar, creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în învăţământ (+4,2%, ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora pentru cadrele didactice), în administraţie publică (+0,4%), în sănătate şi asistenţă socială (+0,3%). /wwwagerpres.ro

Mesajul Preşedintelui ANOFM cu ocazia zilei aniversare- „Ziua ANOFM”

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă aniversează, în data de 10 Decembrie, 20 ani de la prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, moment ce a pus bazele unei instituţii orientate către piaţa muncii. Serviciul Public de Ocupare, cu toate structurile sale, a acumulat în acești ani o experienţă bogată şi valoroasă, potenţată şi de modelele de succes ale instituțiilor similare din statele membre ale Uniunii Europene.

În acest moment, ANOFM oferă servicii profesioniste folosite cu încredere de toţi cei care doresc să intre pe piaţa muncii sau să evolueze în cadrul acesteia.

Identificarea şi valorificarea oportunităţilor de ocupare prin oferirea de servicii de calitate pentru cei care caută un loc de muncă sau pentru angajatori, sunt deziderate permanente urmărite în activitatea desfăşurată atât la nivel central, cât şi în structurile teritoriale ale ANOFM.

Instituția noastră acordă o deosebită atenţie îndeplinirii obiectivelor majore stabilite prin Strategia Europa 2020, respectiv: creşterea ocupării forţei de muncă prin diminuarea şomajului de lungă durată, a şomajului în rândul tinerilor, dar şi a altor categorii de persoane care întâmpină dificultăţi de integrare pe piaţa muncii.

În acest sens, sub îndrumarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, implementăm o serie de proiecte finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, urmărindu-se astfel creșterea oportunităților de încadrare în muncă a persoanelor aparţinând unor categorii dezavantajate sau cu acces mai dificil pe piaţa muncii.

Astfel, în acest moment, ANOFM are în derulare șapte proiecte în valoare totală de peste 400 de milioane de euro, finanțându-se până la sfârșitul anului 2022 mare parte din măsurile destinate stimulării ocupării forței de muncă.

Cu acest prilej aniversar mulţumim membrilor Consiliului de Administraţie al ANOFM, tuturor partenerilor și colaboratorilor, clienţilor noştri şi nu în ultimul rând, colegilor, pentru sprijinul şi încrederea acordate. Implicarea și activitatea tuturor stau la baza realizărilor ANOFM, constituind, și în viitor, garanția esențială a capacității de a îndeplini obiectivele fundamentale ale activităţii sale. De asemenea, mulţumim reprezentanţilor mass-media pentru sprijinul nemijlocit pe care ni l-au acordat de-a lungul timpului în asigurarea vizibilităţii instituţiei centrale, cât şi a structurilor teritoriale, urmărind dezideratul comun al informării corecte şi la timp a persoanelor interesate de serviciile noastre.

Daniela Barbu

Președinte ANOFM

Zile grele pentru Complexul Energetic Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara va trebui să dea înapoi statului român aproximativ 60 de milioane de euro, după o investigaţie a Comisiei Europene. Comisia a constatat că producătorul de energie a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, pe care acum statul trebuie să-l recupereze.

Comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, a declarat că un guvern poate sprijini o societate care are dificultăţi din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale şi dacă denaturarea concurenţei este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiţii nu au fost îndeplinite, susţine Comisia.

Comisia Europeană a mai constatat că planul de restructurare nu asigura viabilitatea pe termen lung a Complexului Energetic Hunedoara, fără continuarea ajutorului de stat şi că acest plan nu a fost aplicat de întreprindere.

În plus, Comisia a concluzionat că producătorul de energie nu a avut nicio contribuţie proprie notabilă la costurile de restructurare.

Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea fără întârziere a ajutoarelor de stat incompatibile. De asemenea, reglementările UE privind ajutoarele de stat nu prevăd aplicarea de amenzi.

A fost prelugit termenul de valabilitate pentru cardurile naţionale de sănătate

Casa de Asigurări de Sănătate a judeţului Hunedoara reaminteşte furnizorilor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale cu care se află în relaţie contractuală, dar şi asiguraţilor, că termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.

Menţionăm că aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de  Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani. În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019.

Cardurile naţionale de sănătate noi care se emit începând cu data de 1 august 2018 au de la început durata de valabilitate de şapte ani, conform aceleiaşi Hotărâri de Guvern.

Totodată, reamintim că acest document este personal şi netransmisibil, unul din rolurile cardului  naţional de sănătate fiind de a certifica că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.

Schimbările climatice, cea mai mare provocare pentru societate

Conform unui sondaj recent realizat de către institutul de cercetare puls în numele E.ON, în mai multe ţări europene între care România, unu din patru români (26,8%) consideră că schimbările climatice reprezintă în prezent cea mai mare provocare pentru societate.

Cetăţenii români suntmai îngrijoraţiatunci când vine vorba despre poluarea mediului (29%) şimai ales de sărăcie (30,1%),dar mai puţin de război –  care în prezent îi îngrijorează numai pe 14,1% dintre români.

Mai mult decât atât, 76,7% din cetăţenii români sunt gata să îşi schimbe comportamentul în ceea ce priveşte transportul, mediul de locuit, mâncarea sau cumpărăturile, iar unii deja au şi făcut-o. Totodată, 44,3% din populaţia României declară că este gata să plătească cu până la 5% mai mult pentru produse nepoluante pe când o altă treime (34,5%) ar plăti cu până la 10% mai mult pentru produse sustenabile.

83% dintre români sunt de părere că România nu depune suficiente eforturi pentru reducerea gazelor cu efect de seră iarjumătatesusţin că fiecare dintre noi trebuie să ia măsuri pentru reducerea acestora, în timp ce  25,8% consideră că rolul cel mai important îl are statul iar23,9% industria.

Pentru a combate emisiile de gaze cu efect de seră,88,6% dintre români cred că ar trebui în primul rând să fie susţinute sursele de energie alternative, prietenoase cu mediul.

“Sondajulnostru de opinieindicăfaptulcăpopulaţia e pregătităsăcontribuie la reducereadăunătoarelor gaze de seră. E.ON s-a exprimat de cevavremeînfavoareacreşteriipreţului CO2, pentru a stimulapromovareaşiimplementareaunorformealternative de energie, prietenoase cu mediul. În plus, soluţiilenoastreenergeticesprijinăcompaniile, oraşeleşiconsumatoriifinaliîneforturilelor de a reduce sustenabilemisiile de CO2”, declarăJohannesTeyssen, Director General Executiv al E.ON SE.

Goscom Orăştie – nou utilaj pentru intervenţii la infrastructura de apă şi canalizare

Operatorul public de apă şi canalizare din municipiul Orăştie – Activitatea Goscom, se pregăteşte pentru a face faţă provocărilor pe care le aduce în faţă noua tehnologie.

De aceea, programul de investiţii al companiei de apă este unul care are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru oameni, dar şi scurtarea timpilor de intervenţie în cazul unor avarii.

Potrivit directorului Nicolae Timariu, Activitatea Goscom Orăştie are în plan achiziţia unui echipament nou pentru intervenţiile la reţelele de canalizare. Practic, cu ajutorul tehnologiei, locul unde sunt prezente spărturi în reţea va fi identificat şi monitorizat cu ajutorul unei camere video speciale. Acest lucru va permite ca timpii de intervenţie să fie redus foarte mult pentru că se elimină vechile proceduri prin care zona unei avarii se stabilea în urma mai multor analize care necesitau timp.

Activitatea Goscom Orăştie demonstrează astfel, încă o dată, că acolo unde există interes pentru comunitate se pot realiza lucruri bune cu bugete rezonabile.

Programul farmaciilor și a centrelor de permanență în minivacanţa de 1 Decembrie

Sfârșitul acestei săptămâni ne aduce două sărbători importante, Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, dar și două zile libere.

 Ținând cont de faptul că ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi liberă, la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, în această zi nu se va lucra.

 Lista farmaciilor din județul Hunedoara deschise în 30 noiembrie și 1 decembrie poate fi consultată pe site-ul CAS Hunedoara: http://www.cnas.ro/cjashd/post/type/local/farmacii-deschise-in-judetul-hunedoara-in-perioada-30-11-2018-01-12-2018.html.

 Totodată, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, activitatea Centrelor de permanență din județul Hunedoara va fi asigurată după cum urmează:

DEVA

Str. Gheorghe Barițiu

 

SIMERIA

Str. Cloșca, nr. 16/1

 

PETRILA

Str. T. Vladimirescu, nr. 2

URICANI

Str. Teilor, nr. 1

 

 

CRIȘCIOR

Str. Plopilor, nr. 4

 

30.11.2018

DR. BALU DANIELA

 

30.11.2018

DR. BĂBUȚ BEDEA MARINELA

30.11.2018

DR. JAKO JOLAN

30.11.2018

DR. NEDELCU CLAUDIU

30.11.2018

DR. ACHIM AMINA

01.12.2018

DR. TROCAN ELENA

01.12.2018

DR. STOICA EDITH

01.12.2018

DR. BACINSCHI VITALIE

01.12.2018

DR. HAIDUC ELENA

01.12.2018

DR. FLOREA ELENA

1 decembrie 2018 – ZIUA  MONDIALĂ  DE LUPTĂ  ÎMPOTRIVA HIV/SIDA 

Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

În 2018, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este: “Stop SIDA. Informează-te despre  HIV!”

Se vor  organiza  simpozioane  dedicate ,,Zilei  Mondiale de  Luptă Impotriva HIV/SIDA”dupa cum urmeaza :

– in data de 28 noiembrie 2018  ora 10ºº la Colegiul Tehnic de Transporturi Feroviare,, Anghel Saligny” Simeria 

  – in data de 5 decembrie 2018 ora 12ºº  in sala de sedinte a D.S.P.Deva unde sunt invitati medicii şi asistentelele medicale din cabinetele şcolare ;asistentele medicale comunitare; mediatorilor sanitari.

  – in data de  7 decembrie 2018 ora10ºº la Liceul Tehnologic ,, Ovid Densusianu”Calan.

La nivel mondial, în anul 2017, un număr de 36,9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 35 milioane adulți și 1,8 milioane copii. Aproximativ 75% din persoanele infectate știau că au HIV/SIDA.  În 2017, au existat 1,8 milioane de noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 180.000 copii sub 15 ani). Dintre acestea, 21,7 milioane de persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 940.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.

În România, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în iulie 2018, existau 16.000 persoane infectate cu HIV (prevalența infecției fiind de 0,1%.). La 31 decembrie 2017, Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA din România a raportat un număr de 7.393 cazuri HIV-pozitive și 15.587 cazuri de SIDA, dintre care 196 persoane cu vârsta sub 15 ani și 14.642 persoane cu vârsta peste 20 ani. În anul 2017, 12.447 cazuri au primit terapie antiretrovirală, realizând o acoperire de 54% din totalul persoanelor seropozitive. În 2017, numărul cazurilor noi de HIV/SIDA a scăzut față de anul 2010 (de la 730, la 660).

Scopul campaniei: Conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor vulnerabile cu privire la modalitățile de transmitere, prevenire, testare și tratament a infecției HIV/SIDA și promovarea unor comportamente sănătoase legate de propria viață sexuală.

Obiectivele campaniei: acces necondiţionat la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport social; reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV; informarea şi educarea populaţiei, în special a grupurilor cu risc HIV/SIDA, combaterea stigmatizării și discriminării legate de HIV/SIDA.

Evolutia Cazurilor de  HIV/SIDA in judetul Hunedoar:

 

HIV / SIDA

 

2014

 

2015

 

2016

 

2017

2018

Trim. III

DEVA 42 48 49 50 48
HUNEDOARA 18 20 25 25 27
PETROSANI 208 208 196 184 173
Total 268 276 270 259 248

        Aceaste  acţiuni au  ca scop  creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA; creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV, creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA, reducerea numărului de persoane discriminate și stigmatizate datorită HIV/SIDA.

 

Acțiune socială pentru persoanele vârstnice în cadrul Sectorului Social-Filantropic

Joi, 22 noiembrie 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Sectorul Social al Episcopiei Devei și Hunedoarei a organizat o activitate socială pentru un grup de persoane vârstnice.

În cadrul întâlnirii copii de la Colegiul Tehnic Energetic „D. Hurmuzescu” Deva, Corpul 2, sub îndrumarea doamnei profesoare Petronela Luncan, au avut ocazia de a asculta povești de viața ale persoanelor vârstnice care au adus cu ele fotografii și amintiri reprezentative din copilăria lor.

Obiectivul acestor evenimente este insuflarea unei stări de bucurie în sufletele persoanelor vârstnice care se simt singure, conştientizarea de către copii a nevoii de iubire şi respect a persoanelor vârstnice, stimularea comunicării între generații, precum și ajutorarea persoanelor vârstnice care se află în situații vulnerabile.

Această activitate realizată în parteneriat cu Colegiul Tehnic Energetic „D. Hurmuzescu” Deva, face parte din cadrul proiectului „100 de povestiri din 100 de ani ai României”, inițiat de elevi și profesori de la colegiul menționat mai sus și este cuprinsă în calendarul de activități extrașcolare, dedicate „Centenarului Marii Uniri”.

La finalul activității atât copii, cât și persoanele vârstnice, au primit din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei pachete cu alimente și dulciuri./www.episcopiadevei.ro

Sindicatele de termocentrala Mintia, un nou protest împotriva guvernului

Sindicaliştii de la termocentrala Mintia au protestat, din nou, nemulţumiţi de lipsa de transparenţă a Guvernului în ceea ce priveşte viitorul acestui producător de energie electrică şi termică. Sindicaliştii cer ca grupurile 3 şi 4 să fie menţinute în funcţiune pe cărbune, până în anul 2030, iar acest lucru să fie cuprins în strategia energetică naţională.

După mai multe ore petrecute în frig, protestul a fost suspendat pentru două săptămâni. „Se suspendă protestul pentru 15 zile, termen până la care Guvernul va veni cu precizări clare privind soarta CEH. Se va verifica şi corespondenţa dintre Ministerul Energiei şi Comisia Europeană, legată de lichidarea celor cinci grupuri energetice”, a declarat preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Sindicatele de la Termocentrala Mintia îi solicită premierului Viorica Dăncilă să intervină în deblocarea situaţiei cu care se confruntă acest producător de energie electrică şi termică, prin introducerea în strategia energetică a României a grupurilor energetice 3 şi 4, cu funcţionare pe cărbune, precum şi asigurarea investiţiilor necesare astfel încât acestea să poată îndeplini condiţiile de mediu.

“Solicităm prezenţa la Termocentrala Mintia a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă pentru garantarea de către Guvernul României că, în cel mai scurt timp, va fi elaborată Strategia pe termen scurt şi mediu prin care această termocentrală va realiza investiţiile necesare pentru conformarea la condiţiile de mediu a grupurilor 3 şi 4, cu funcţionare pe bază de cărbune”, a arătat Iştoc.

Sindicatele atrag atenţia şi asupra pericolului că municipiul Deva ar putea să rămână fără apă caldă şi căldură, în această perioadă a anului, dacă Executivul nu dă curs solicitărilor venite din partea angajaţilor Termocentralei Mintia.

Sindicatele susţin că strategia energetică a României nu prezintă explicit ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia şi dacă grupurile energetice vor funcţiona pe cărbune, ca şi până acum, sau pe gaz.

“Acuzăm lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte viitorul termocentralei. Nu ni se spune concret dacă rămân să funcţionăm pe cărbune sau pe gaz. La Guvern ni se spune că vom funcţiona pe cărbune, în schimb, Ministerul Energiei face demersuri să funcţionăm pe gaz”, a spus preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Termocentrala Mintia numără acum 770 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara alături de Termocentrala Paroşeni şi minele Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan.

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități: POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ!

Sub egida POT CE POȚI ȘI TU, ANGAJEAZĂ-MĂ!, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă marchează “Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități” prin organizarea la nivel național a unor evenimente care să asigure atât dialogul dintre factorii care pot contribui la ocuparea forței de muncă din rândul persoanelor cu dizabilități, cât și activități specifice bursei locurilor de muncă.

Acțiunile care se vor desfășura în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, direcțiile generale de asistență social și protecția copilului și organizații neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilități își propun să asigure un dialog constructiv pentru integrarea socio – porfesională a persoanelor cu dizabilități.

Potrivit art. 78 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale. Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. În caz contrar, acestea plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat  persoane cu handicap.

Cu eforturi minime, angajatorii pot deveni partenerii noștri prin încadrarea persoanelor cu dizabilități. Reamintim faptul că, potrivit Legii nr. 76/2002 privind asigurările pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, ANOFM acordă subvenții, pe o perioadă de 12 luni, angajatorilor care încadrează persoane cu handicap pe perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii în activitate cel puțin 18 luni de la data angajării. Subvenția lunară este de 2.250 de lei și se acordă proporțional cu timpul lucrat.

Agenții economici care doresc să participe la această acțiune organizată la nivel național se pot adresa agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă în raza cărora au sediul. Datele de contact pot fi vizualizate la http://www.anofm.ro/contacteaza-ne.