Elevii intră astăzi în VACANȚA de VARĂ

Elevii din toate ciclurile de învățământ intră de astăzi în vacanța de vară. Următorul an școlar va începe în 9 septembrie, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației.

Elevii din clasa a VIII-a au terminat cursurile în 7 iunie, iar cei din ultima clasă de liceu, în 31 mai. Aceștia susțin examenele de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat.

Cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni, potrivit MEN.

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie  – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:

– vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)

– vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)

– vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2019.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific./www.alba24.ro

Ce locuri de muncă sunt disponibile în Deva?

La data de 12 iunie 2019, conform datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Hunedoara erau disponibile 208 locuri de muncă vacante în municipiul Deva.

Caravana medicilor din Timişoara ajunge la Râu de Mori

Aproximativ 30 de medici din Timişoara au pornit la drum într-o nouă caravană medicală, în satele izolate din Regiunea Vest.

Caravana, condusă de cunoscutul profesor timişorean Dorel Săndesc va ajunge în acest weekend în localiatea Râu de Mori, aflată la poalele Retezatului. Se va înregistra şi o premieră pentru caravană medicala: pe lângă consultaţiile gratuite, localnicii vor fi învăţaţi să acorde primul ajutor. Caravana medicală este organizată de Asociaţia pentru ATI ”Aurel Mogosanu” din Timişoara, în colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes”.  https://www.opiniatimisoarei.ro/actiunea-de-suflet-care-aduce-sanatatea-mai-aproape-de-oameni-zeci-de-medici-din-timisoara-in-caravana-in-creierii-muntilor-in-sate-izolate/12/06/2019

Alexandra Paula are nevoie de noi!

Duminică, 16 iunie 2019, ora 19:00, în faţa Centrului Cultural “Drăgan Muntean” din Deva va avea loc un concert caritabil susţinut de elevii şi profesorii Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge – “Sânge sigur pentru toţi”

În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge.

Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge.
Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.

Tema campaniei din acest an este: “Donarea de sânge și accesul universal la transfuzia sanguină sigură, ca o componentă a realizării unei acoperire universală a sănătății. Asigurarea unei cantități sigure și suficiente de sânge, iar  sloganul este: “Sânge sigur pentru toti !”

 Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean , Centrul de Transfuzie Sanguină  Hunedoara, va celebra ” ZIUA  MONDIALĂ  A  DONATORULUI  DE  SÂNGE” în data de :

          – 13 iunie la Universitatea din Petrosani , va avea loc o acţiune de conştientizare şi informare, cu  distribuire de materiale informativ-educative.

          -14 iunie la ora 10ºº, în faţa sediului D.S.P. Deva (zona pietonală)unde va avea loc o acţiune de conştientizare şi informare, cu  distribuire de materiale informativ-educative.

         – 15 iunie 2019 , in intervalul orar 09,00-14,00, Centrul de Transfuzii Sanguine Deva, v-a organiza in colaborare cu voluntari de la Crucea Rosie, o actiune de donare de sange, pe platoul Magazinului Auchan, din Deva , intr-un autobuz special amenajat pentru recoltari de sange.

Obiectivele campaniei OMS :

-să-i sarbatorim si sa le mulțumim persoanelor care donează sânge și să-i încurajeze pe cei care nu au donat încă sânge să înceapă să doneze;

-sporirea  gradului de conștientizare a faptului că donarea de sânge este o acțiune altruistă care aduce beneficii întregii societăți și că o aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donații regulate de către donatori de sânge voluntari și neplătiți;

-să sublinieze necesitatea unei donări de sânge dedicate pe tot parcursul anului, pentru a menține aprovizionarea adecvată și pentru a obține autosuficiența națională a sângelui;

-să se concentreze atenția asupra donării de sânge ca expresie a participării comunității în sistemul de sănătate și importanța participării comunității la menținerea aprovizionării sanguine suficiente, sigure și durabile;

-să promoveze valorile comunității donăriide sânge,în consolidarea solidarității comunitare, a coeziunii sociale și să încurajeze oamenii să se îngrijească unul de celălalt ;

-să promoveze colaborarea internațională și să asigure diseminarea la nivel mondial și consensul asupra principiilor donării voluntare neremunerate, sporind în același timp siguranța și disponibilitatea sângelui .

Transfuzia de sange este o operatiune medicala de administrare de sange in sistemul circulator al unui bolnav. Prin multiplele sale actiuni, donarea de sange este cel mai eficace dintre mijloacele majore ale reanimarii. Donarea de sange poate fi directa, adica de la donator la primitor si indirecta, cu sange conservat. Scopul transfuziei este restabilirea masei sanguine in caz de anemii acute prin hemoragie, de soc,de arsuri. Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat.

Asigurarea unei cantități sigure și suficiente de sânge necesită dezvoltarea unui serviciu de transfuzie de sânge coordonat la nivel național, bazat pe donări de sânge neremunerate voluntare. Cu toate acestea, în multe țări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în același timp calitatea și siguranța.

O priză obisnuita de singe este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1—2 ore, iar calitativ in 14 zile), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzind de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de nevoi si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.

La nivel global, în fiecare an se înregistrează aproximativ 112 milioane de donații de sânge de la voluntari. Cu toate acestea, doar aproximativ 33 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă. Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, dar doar 1,7 % donează!

În fiecare minut este nevoie continuă de sânge din cauza perioadei scăzute de viaţă a componentelor sale. Extremele sunt eritrocitele (globulele roşii), care pot fi stocate 35 de zile şi trombocitele (factori ai coagulării sangvine) care au o perioadă de viaţă de numai 5 zile.

În lume sunt 108 milioane donaţii de sânge în fiecare an.

În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge.

În România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E.,  numai 1,7%; faţă de Danemarca 10%, Anglia 9%, Olanda 8%. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o uşoară creştere a numărului donărilor de sânge, fapt explicat, poate, prin mai buna informare şi mediatizare care s-a realizat cu ocazia campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor. 62 țări colectează 100 % din oferta lor de sânge de la donatori voluntari de sânge (neplătiţi).

Numărul donatorilor de sânge în judeţul Hunedoara:

An 2016   5.727 din care 14,7% Rh negativ
An 2017   5.487din care 16,1% Rh negativ
An 2018   7.431 din care 17,5% Rh negativ
An 2019 trim.I    1.877 din care 16,8%Rh negativ
Gr. Sang./Rh 2017 2018 2019    trim. I

 

A II + 37.4 36,4 36,8
A II – 6.5 6,4 6,0
O I + 27.2 28,2 28,4
O I- 7.2 7,3 7,1
B III + 14.3 14,1 15,1
B III- 3.1 3,3 2,3
AB IV + 3.9 3,8 3,9
AB IV- 0.4 0,5 0,4

 

Ziua Porților Deschise la Parcul Național Retezat

Marţi,  11 Iunie a.c., 10 echipe de elevi din satele comunei Sălașu de Sus, judeţul Hunedoara, au sărbătorit Ziua Porților Deschise la Parcul Național Retezat, Centrul de Vizitare Nucşoara.

Elevilor li s-au prezentat trei specii de păsări, care de multe ori sunt confundate: lăstunul de mal, rândunica și lăstunul de casă. Ca material didactic natural a fost folosită colonia de lăstuni de casă (Delichon urbicum), care trăiește la Centrul de Vizitare din Nucșoara al PNR.

Au fost făcute verificări pe teren pentru identificarea șoimului rândunelelor, duşmanul cel mai de temut al lăstunilor de casă. La final a avut loc un concurs inedit între echipele participante, punctaj maxim obținând echipele: Șoimii aurii,  Războinicii și Ursul din Carpaţi, urmate îndeaproape de Vulturii, Uliul singuratic, Campionii  şi Câinii salbatici .

Reprezentanţii PNR mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea evenimentului.

Programele naționale de sănătate derulate de CAS Hunedoara

Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara are încheiate contracte cu nouă unități sanitare care derulează următoarele programe naționale de sănătate:

  • PNS oncologie – tratamentul bolnavilor cu afecțiuni oncologice – medicamente;
  • PNS medicamente cost volum: subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecțiuni oncologice ( adulți și copii);
  • PNS diabet zaharat – tratamentul medicamentos al pacienților – cu diabet zaharat, inclusiv a dispozitivelor specifice:
    – medicamente antidiabetice de tipul insulinelor în spital;

–  seturi consumabile pentru pompe de insulină;

– evaluarea periodică a bolnavilor cu diabet zaharat prin dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c);

  • PNS hemofilie și talasemie – tratamentul bolnavilor cu hemofilie, hemofilie – profilaxie intermitentă și talasemie – medicamente pentru tratamentul în spital;
  • PNS ortopedie – tratamentul bolnavilor cu afecțiuni articulare prin endoprotezare – materiale sanitare;
  • PNS boli endocrine – tratamentul medicamentos al bolnavilor cu osteoporoză și gușă prin tiregomegalie datorată carenței de iod – medicamente;
  • PNS boli rare – sindromul SIDPU (Simdrom imunodeficiență primară umană) – medicamente;
  • PNS supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.

În perioada următoare, CAS Hunedoara va detalia fiecare program național în parte. Totodată, mai multe informații despre derularea acestora puteți obține accesând pagina web: http://www.cnas.ro/cjashd/page/furnizori-pns-locali.html, precum și la numărul de telefon: 0254.219.280, tasta 5+4.

Un mediu curat – o viaţă sănătoasă

Sub semnul formării de sentimente ale admirației și dragostei față de mediul înconjurător, a dorinței de a dovedi că sunt prieteni și protectori ai acestuia, peste o sută de elevi, însoțiți de cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” din orașul de pe Cerna – Hunedoara, după cum ne-a informat prof. Marius ONCU, au pus în scenă un flash mob pe artera pietonală din municipiu.

Deşi vremea a fost capricioasă, această mişcare a declanşat curiozitatea pietonilor și respect al acestora față de mediul înconjurător.

Sub genericul „Un mediu curat – o viață sănătoasă”, elevii au împărţit pliante şi baloane care conţineau o serie de mesaje ce promovează ocrotirea şi protecţia mediului înconjurător.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Donație de echipament medical către Spitalul din Hunedoara

DRÄXLMAIER Hunedoara are plăcerea să vă invite la ceremonia de predare a echipamentului medical donat de către compania noastră către Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

 Evenimentul va avea loc miercuri, 12 iunie 2019, la ora 11.00, la sediul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” (sala de amfiteatru), str. Victoriei, nr.14, Hunedoara. La ceremonie vor fi prezenți reprezentanți ai managementulului DRÄXLMAIER Hunedoara și reprezentanți ai autorităților locale.

Program pentru specializarea profesioniştilor în chirurgie pediatrică

Cel puţin 200 de medici şi asistenţi medicali pot beneficia de specializări în cardiologie pediatrică, prin intermediul unui program finanţat din fonduri europene cu suma de 5 milioane de euro, a anunţat, vineri, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Fondurile sunt alocate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU).

Potrivit sursei citate, Autoritatea de Management pentru pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU), din cadrul MFE, a lansat, vineri, în consultare publică, Ghidul solicitantului “Competenţe pentru competitivitate în domeniul cardiologiei pediatrice – boli cardiovasculare, chirurgie şi ATI’.

În cadrul programului vor putea depune proiecte autorităţile de sănătate publică, institutele şi instituţiile medicale, cu competenţe în cardiologie pediatrică care îndeplinesc următoarele condiţii: au secţie/compartiment de cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară copii, anestezie şi terapie intensvă copii, bloc operator copii cu facilităţi în vederea chirurgiei pe cord deschis, laborator de cardiologie intervenţională şi cateterism cardiac, angiografie şi electrofiziologie; au angajaţi cel puţin trei medici cu experienţă în chirugia cardiovasculară copii, trei medici ATI cu experienţă în anestezia şi terapia intensivă cardiovasculară pediatrică, patru medici cardiologi pediatri/cu competenţă în cardiologia pediatrică, un cardiolog cu competenţă în cardiologie intervenţională pediatrică.

Propunerile şi sugestiile pe marginea documentelor supuse consultării publice sunt aşteptate din partea celor interesaţi până pe data de 18 iunie 2019. /www.agerpres.ro

Muzeu al Civilizaţiei Dacice, realizat la Orăştie

Cinci noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020 au fost semnate de autorităţile locale şi Agenţia de Dezvoltare Regională Vest.

Sunt proiecte în valoare totală de peste 10 milioane de euro – înființarea Muzeului Civilizației Dacice la Orăștie, modernizarea Ambulatoriului din municipiul Vulcan, realizarea unui centru social de zi pentru persoanele vârstnice din orașul Aninoasa și reabilitarea termică a unui număr de șapte blocuri de locuințe din Vulcan și Hațeg.

Proiectul referitor la Muzeul Civilizaţiei Dacice este o investiție în valoare totală de peste 5 milioane de euro, care prevede înființarea unui nou muzeu al civilizației dacice în județul Hunedoara, la Orăștie, prin restaurarea, refuncționalizarea și dotarea clădirii de pe strada Nicolae Bălcescu, unde a funcţionat spitalul vechi din oraş.

Sunt prevăzute: înlocuirea învelitorii imobilului, revizuirea șarpantei din lemn, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și de încălzire, anveloparea planșeelor, dotarea cu echipamente IT și cu mobilier etc.

Muzeul va prezenta expoziții permanente de etnografie și arheologie – „Civilizația Dacilor din Munții Oraștiei”, de icoane și de carte veche, precum și expoziții temporare.

Lucrările vor conduce la îmbunătățirea ofertei culturale și educaționale a orașului și a județului, dar și la îmbunătățirea infrastructurii urbane, pentru că o componentă importantă a proiectului se referă la reabilitarea și modernizarea străzilor din zona muzeului – parte carosabilă, trotuare și semnalizare rutieră.

Valoarea totală a investiției este de 24.283.201,91 lei, din care 22.821.748,98 lei reprezintă fonduri nerambursabile. Perioada de implementare este de 43 de luni.

Nouătăţi legate de asigurarea de sănătate

Pacienții cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate beneficiază de asigurare de sănătate pentru toate serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază.

Potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei. Pentru a beneficia de aceste facilități, aceste persoane trebuie să prezinte la Casa de Asigurări de Sănătate copie după actul de identitate și adeverinţă medicală eliberată de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sănătate.

Persoanele asigurate în cadrul programelor naționale de sănătate au acces la toate serviciile medicale incluse în pachetul de servicii de bază în asistența medicală.

SĂNĂTATEA MEDIULUI – SĂNĂTATEA NOASTRĂ

Sub genericul „Aerul e viu și proaspăt, el trezește și învie pieptul, inima și ochii peste care lin adie”, Colegiul Național „Decebal” (director prof. dr. Florin Marin ILIEȘ) a găzduit o reușită activitate educativă intitulată metaforic „Sănătatea mediului – sănătatea noastră”, organizator fiind săptămânalul „Accent Media” (director Cornel POENAR), cu sprijinul U.Z.P.R. – filiala „Ștefan Naciu” Caraș-Severin (președinte Oana GLĂVAN), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și A.P.M. Hunedoara – Deva.

Participanții – elevi și cadre didactice au audiat expunerile semnate de dr. ing. chim. Viorica Georgeta BARABAȘ, director executiv la A.P.M. Hunedora – Deva și prof. Alin FLOREA specializat în protecția mediului.

Îndemnurile acestora au contribuit cu multă eficiență la stimularea elevilor prezenți în a avea o atitudine activă față de mediu, de manifestare a grijii față de acesta, cu inițiativă și spirit creator.

Nu a lipsit premierea câștigătorilor concursului de jurnalism cu tema „Un mediu curat – rețeta sănătății noastre”, participanți fiind elevi din unitatea școlară gazdă și invitați din județele Caraș-Severin, Timiș și Sălaj.

Cu toții au dovedit prospețime și originalitate în arta scrisului, un fermecător curaj al candorii vârstei și consecvență în dorința de perfecționare.

De la gazde am consemnat numele elevilor Oprița Andreea, Bădău Vlad Dan, Fărțan Nicoleta, Jula Daniela, Sgârță Raluca și Anghe Ozana Ioana, iar de la oaspeți am notat pe Lupoi Iasmina, Neica Ionuț, Vulturar Teodora (Sălaj), Pârvu Daniela, Moraru Leonard Marian (Timiș), Rof Mirela, Feneșan Denis (Caraș-Severin).

Ei au primit diplome din partea U.Z.P.R. (președinte Doru Dinu GLĂVAN).

Inedit a fost momentul înființării cercului „PRIETENII NATURII” și cel în premieră națională „REPORTERI PENTRU MEDIU”.

Nu a lipsit oferirea de către conducerea săptămânalului „Accent Media” a Diplomelor de excelență unor cadre didactice și invitați pentru contribuția acestora la implementarea de proiecte și programe pentru protejarea mediului înconjurător.

De consemnat este sprijinul, în buna desfășurare a întregii activității, acordat de prof. Luciana NAGHI, ca de altfel, declarația în exclusivitate a prof. dr. Florin Marin ILIEȘ, în calitatea sa de director al colegiului: „Am participat la o activitate care a evidențiat faptul că, fiecare elev trebuie să se implice în protejarea mediului, să-și formeze sentimente de admirație și dragoste față de natură, iar pentru sănătatea lor și a semenilor, să-și formeze o conștiință ecologică.”

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

“Atât meseria de poliţist, cât şi cea de preot sunt puse în slujba oamenilor”

Dialog cu Bogdan Gabriel NIȚU – preot și comisar de poliție la I.P.J. Hunedoara.

– Aveți o activitate plăcută, interesantă și anume, purtător de cuvânt la I.P.J. Hunedoara…

– Activitatea de informare şi relaţii publice este desfăşurată de persoane anume desemnate, cu atribuţii în domeniul comunicării. Purtătorul de cuvânt este persoana care asigură interfaţa instituţei, gestionează relaţiile cu mass-media şi exprimă, prin intervenţiile sale poziţia oficială a organizaţiei cu privire la problemele de interes general sau specific, acordă sprijin şi furnizează informaţii de interes public jurnaliştilor cu privire la activitatea Poliţiei Române.

 

– Sunteți și preot. Prezentați-ne vreo câteva aspecte din agenda dumneavoastră duhovnicească.

În anul  2006, am fost încadrat prin concurs pe o funcție de ofiţer specialist în Relaţii Publice în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara şi am devenit preot la sfârşitul anului 2011, când am fost hirotonit în această treaptă a ierarhiei bisericeşti, de către Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, desigur, în baza studiilor de teologie şi a examenelor susţinute. Se impune o precizare: sunt preot onorific, prin urmare îndeplinesc slujirea liturgică şi pastorală asemenea oricărui alt preot, însă nu am o parohie şi nu sunt plătit pentru activitatea de preot. Am slujit iniţial la Catedrala Episcopală din Deva, iar din 2013 slujesc la biserica ortodoxă ridicată în incinta I.P.J. Hunedoara, din Deva (Paraclisul cu hramurile Sf. Mc. Mina şi Sf. M. Mc. Gheorghe). Atât meseria de poliţist, cât şi cea de preot sunt puse în slujba oamenilor. Nu este uşor să fii şi preot şi poliţist, însă aceasta a fost vocaţia mea şi sunt bucuros că pot îndeplini ambele activităţi, chiar dacă îmi ocupă un timp suplimentar. Mai mult, faptul că a fost ridicată o biserică în curtea Inspectoratului de Poliţie este un lucru pozitiv. Îi va apropia şi mai mult pe oameni de poliţişti şi pe poliţişti de comunitatea din care fac parte.

 

– Cum îmbinați activitatea de purtător de cuvânt al I.P.J. și cea de preot?

În cazul meu, cele două activităţi se îmbină şi se completează, întrucât în ambele domenii îndeplinesc activităţi de comunicare publică, transmitere de idei şi valori morale, de către o persoană aflată în slujba comunității. În cazul preoţiei, vorbim despre împlinirea unei vocaţii şi a unei dorinţe mai vechi, şlefuită prin studii de teologie la Bucureşti, ce merge în paralel cu munca de poliţie, ambele fiind în slujba oamenilor. Mi se întâmplă, uneori, oficiind o slujbă, să mă întâlnesc cu persoane care mi se adresează ca şi polițist (cerând consiliere antivictimală ori îndrumare sub anumite aspecte ce ţin de legislaţie) sau, invers, mi se întâmplă ca anumiţi colegi poliţişti să îmi ceară sfaturi privitoare la viaţa moral-creştină ori îndeplinirea anumitor obligaţii bisericeşti. Am avut parte şi de o întâmplare mai puţin obişnuită: o enoriaşă vârstnică m-a întrebat dacă am un frate poliţist pentru că între mine ca şi preot şi purtătorul de cuvânt de la Poliţie există o mare asemănare. I-am explicat că încerc să îndeplinesc cele două activităţi în paralel şi că mare parte din Codul Penal se regăsește în dogmele şi în învățături creștine. Dacă ești un bun creștin, nu ajungi să intri sub incidența legii. Asta le predic și enoriașilor mei.

 

– Ce alte amănunte ne mai puteți oferi?

Consider că nobila misiune de a fi poliţist nu contrazice credinţa creştină, ba chiar este complementară misiunii Bisericii, deoarece ambele promovează slujirea aproapelui, în special a categoriilor sociale vulnerabile, şi luptă împotriva răului, indiferent de forma sub care s-ar manifesta acesta. Ca şi poliţist nu poţi să nu împărtăşeşti – chiar dacă nu conştientizezi pe deplin acest fapt – principiile fundamentale ale credinţei creştine. Nu poţi citi, şi mai ales pune în aplicare, Codul Penal fără a respecta mai întâi Decalogul. Fie că luptă cu infracţiunea (atenţie, nu cu infractorul, ca persoană, ci cu răul social produs de faptele acestuia) sau cu păcatul în accepţiunea Bisericii, poliţistul, care este un membru al Bisericii ce se împărtăşeşte cu harul Sfintelor Taine, urmăreşte acelaşi scop ca oricare creştin: mântuirea sa şi a celorlalţi prin unirea cu Binele Suprem şi negarea răului generat de egoismul celor care pun mai presus propria persoană suprimând drepturile fireşti ale celorlalţi (dreptul la viaţă, dreptul la proprietate privată etc.).

 

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș