Fructele primăverii: Căpșunii și beneficiile lor terapeutice

Fructe de sezon, cu o multitudine de calități nutritive, căpșunii sunt o sursă excelentă de minerale și vitamine. Despre căpșuni se spune că sunt, atât prin formă, cât și prin conținut, prietenii inimii. Surse naturale de antioxidanți, aceste fructe delicioase pot fi incluse la loc de cinste într-un top al fructelor-medicament.

Calități terapeutice

Cu o istorie de peste 2.200 de ani, căpşunii s-au găsit încă din cele mai vechi timpuri atât pe continentul european, cât şi pe cel american. Aromați și foarte gustoși, căpșunii sunt foarte des utilizați de medicina populară. Pentru prepararea unor leacuri cu efecte terapeutice, se folosesc atât fructele, cât și frunzele sau chiar rădăcinile. Astăzi, calitățile lor sunt tot mai mult studiate și documentate științific, cercetătorii apreciind că puterea căpșunilor ca  medicament nu este de neglijat.

Benefice în anemii, astenii și insomnii

Consumul de căpșuni asigură buna funcționare a sistemului nervos, creșterea imunității organismului, protejează inima și vasele de sânge. Având și proprietăți diuretice, căpșunii scad tensiunea arterială, favorizează eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol. Întrucât au în compoziție apă în proporție de 90 la sută, căpșunii pot fi consumați și în curele de slăbire, au puține calorii și dau senzația de sațietate.

În caz de reumatism și artrită

În urma unui studiu efectuat, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că aceste fructe sunt în topul celor mai bune antireumatice, consumul lor ducând la scăderea semnificativă ale puseelor reumatice, a inflamării articulațiilor și a pierderii elasticității acestora. Chiar și substanțele din compoziția lor care dau aromă căpșunilor au efecte antiinflamatoare, comparabile cu ale unor medicamente de sinteză. În cazul artritei reumatoide, a artrozei, a bolilor reumatice în general, specialiștii recomandă o cură de căpșuni în care se consumă minim 800 de grame pe zi, timp de două săptămâni.

În caz de gută

Este indicat să se consume 1-1,5 kg. de căpșuni pe zi, timp de 21 de zile. O astfel de cură mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea mai rapidă a lor. Mai mult decât atât, prin efectul antiinflamator, cura de căpșuni ajută la rărirea până la eliminarea crizelor de gută.

Constipația cronică

Substanțele din compoziția căpșunilor ajută la normalizarea florei intestinale, fibrele alimentare ajutând la eliminarea materiilor reziduale din intestine. O cura de căpșuni este un mijloc și simplu și eficient pentru rezolvarea acestei probleme. În astfel de situații, se  va consuma o porție consistentă de căpșuni, înainte cu 30 de minute de micul dejun sau cină. Tratamentul durează cel puțin 10 zile.

Litiaza renală

Întrucât căpșunii sunt foarte bogați în apă, au efect diuretic ajutând la mărunțirea unor calculi, în special a uraților. Ca atare, o astfel de cură este recomandată mai ales contra microlitiazei renale, dar și ca adjuvant în litiaza cu urați.

În caz de intoxicație tabagică

Se consumă câte un kilogram de căpșuni, în cure de cât mai lungă durată. Specialiștii susțin că este un tratament puternic de dezintoxicare, care, se pare, reduce și dependența de nicotină, reparând, totodată, daunele produse de substanțele nocive din tutun.

Hidratează și dau luminozitate tenului

În cazul tenului gras

Se poate folosi o mască din căpșuni zdrobite și amestecate cu puțin talc sau caolin, la care se adaugă câteva picături de sare suc de lămâie. Compoziția se lasă acționeze timp de 20 de minute, după care, fața se clătește cu apă călduță.

Masca anti-acnee

Întrucât căpșunii au în compoziția acid salicilic și vitamina C, cu rol de exfoliere, se pregătește o jumătate de cană de căpșuni, la care se adaugă trei linguri de argilă și o  lingură de iaurt. Fructele se zdrobesc bine cu furculița, până când se formează o pasta omogenă. Pasta se amestecă cu celelalte ingrediente și se aplică pe față, gât și decolteu, timp de 15 minute. Se spală cu apa calda.

Frunzele căpșunilor

Pot fi folosite sub formă de ceai aromat și purificator. Local, un astfel de ceai este util în caz de inflamații și abcese ale gurii și gingiilor.

Important!

Chiar dacă sunt foarte gustoase, aceste fructe pot provoca alergii. De aceea, ar fi de dorit să nu fie consumate de copiii sub patru ani și de persoanele care au predispoziții la alergii, ne sfătuiesc medicii.

https://www.farmaciata.ro, http://www.formula-as.ro

Ce trebuie să faci ca să NU ai nevoie să ții dietă nici o zi din viața ta

Un plan alimentar sănătos, presupune aproximativ 2500 de calorii pe zi. Te-ai întrebat vreodată cum arată 2500 de calorii? Haideți să transformăm cifrele în ingrediente.

În primul rând trebuie să înțelegem un lucru: o calorie nu este altceva decât o unitate de măsură pentru energie, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă. Caloria nu este un indice pentru o hrană sănătoasă sau mai puțin sănătoasă, caloria este energie. Dieta noastră este ca un depozit bancar și prin alegerile noastre culinare, în fiecare zi, investim în noi.

Ce pui pe farfuria ta pentru a ajunge la 2500 calorii poate varia drastic în termeni de cantitate, calitate și compoziția macronutrienților. Cu alte cuvinte, nu contează doar cât punem în farfurie  ci și ce punem în farfurie. Imaginați-vă că beți o zi întreagă numai suc carbogazos, până când ajungeți la 2500 de calorii. Este sănătos? Nu prea.

Felul în care sunt împărțite aceste calorii în proteine, carbohidrați sănătoși și grăsimi bune, pot avea un impact major asupra fizicului tău, performanței, psihicului și stării generale.

Un model considerat echilibrat este 40/40/20, adică 40% proteine, 40% carbohidrați sănătoși și 20% grăsimi sănătoase. Dacă spargem cele 2500 de calorii din rația 40/40/20, 1000 calorii din protein vor fi 250 grame; 1000 calorii din carbohidrați vor fi 250 grame; și 500 calorii din grăsime vor fi 55 grame. Deci, în fiecarezi, ținta ta va fi: 250 grame proteine, 250 grame carbohidrați, 55 grame grăsime.

Alte modele urmate sunt: 30% proteine/20% carbohidrați/50% grăsimi sau 20% proteine/50% carbohidrați/30% grăsimi.

Acum tot ce trebuie să faci e să înlocuiești cifrele cu mâncare!

Exemple de proteine de calitate:pește, carne slabă, lactate, ouă, soia, ciuperci, linte, fasole, năut, avocado, broccoli, migdale, nuci, fistic, caju, alune de pădure.

Exemple de carbohidrați sănătoși: fructe, legume, lactate sărace în grăsimi, nuci, cerealele integrale, semințe, leguminoase (linte, fasole, mazăre, năut).

Exemple de grăsimi sănătoase: semințe de in măcinate, pește gras (somon, hering, macrou, ton, sardine, păstrăv), avocado, ou, ulei de măsline, fasole boabe.

Dacă vei reuși să găsești un plan alimentar potrivit ție, nu va trebui să ții dietă nicio zi din viața ta. Merită încercarea, nu-i așa?

Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI

Care este noul program al Agenției Teatrului de Artă devean

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor publicului, programul Agenției Teatrale se modifică începând cu data de 21 mai 2019 astfel:

Luni -Vineri -9-18
Sâmbăta -16-18
Duminica-Închis (cu excepția zilelor când sunt programate evenimente )
În zilele în care sunt programat un eveniment agenția va fi deschisă până la începerea acestuia .
Dacă evenimentul are loc duminica agenția va fi deschisă cu 2 ore înaintea începerii acestuia./fb Teatrul de Artă Deva

Detalii mai puţin cunoscute din viaţa Papei Francisc

Papa Francisc, în vârstă de 82 de ani, actualul şef al Bisericii Catolice, un simbol al bunătăţii şi sfinţeniei, este primul suveran pontif venit din Americi şi primul iezuit. Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai şi 2 iunie.

Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună!”.

Cum a devenit Jorge Mario Bergoglio papa Francisc

– 11 februarie 2013: papa Benedict al XVI-lea (Joseph Ratzinger), pe atunci în vârstă de 85 de ani, ales al 265-lea papă în aprilie 2005 succedându-i lui Ioan Paul al II-lea, creează surpriză anunţându-şi demisia, începând cu 28 ale lunii, o premieră în peste şapte secole. Motivul invocat: nu mai are „suficientă forţă” să conducă Biserica Catolică, din cauza „vârstei înaintate”.

– 13 februarie: Ultima mare liturghie din bazilica Sfântul Petru. Benedict al XVI-lea denunţă „loviturile aduse unităţii Bisericii” şi „diviziunile din cadrul corpului bisericesc”.

– 22 februarie: Dezvăluirile adevărate sau false, care au marcat în 2012 scandalul „Vatileaks”, îşi fac din nou apariţia, menţionând un „lobby gay” la Vatican. „Bârfe” şi „calomnii”, răspunde Vaticanul.

– 24 februarie: Dumnezeu i-a cerut să se „dedice mai mult rugăciunii şi meditaţiei”, justifică Benedict al XVI-lea în cadrul ultimei sale rugăciuni Angelus în piaţa Sfântul Petru plină până la refuz de oameni.

– 25 februarie: Vaticanul anunţă că raportul de anchetă în cazul scurgerilor de documente confidenţiale în anturajul lui Benedict al XVI-lea va fi transmis exclusiv viitorului papă.

– 28 februarie: Benedict al XVI-lea promite „supunere necondiţionată” succesorului său: „Ţineţi-l pe Hristos în centrul vieţilor voastre”, sfătuieşte acesta în ultimul său mesaj pe Twitter. Acesta se retrage la reşedinţa de vară a suveranilor pontifi de la Castelul Gandolfo, în sudul Romei, unde va locui timp de două luni. Ultimul mesaj papal: „nu voi mai fi papă, ci doar un pelerin”. Demisia sa intră în vigoare la ora 19.00 GMT. Contul său de Twitter este închis şi Joseph Ratzinger devine „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, papă emerit”. Începe perioada numită „Sede vacante” (post vacant) în cursul căreia camerlengo, Tarcisio Bertone, este „patronul” interimar al Vaticanului.

– 4 – 11 martie: „Preconclav” cu întâlniri ale celor 209 cardinali, alegători ai papei (sub 80 de ani) sau nu. Două sobe sunt instalate în Capela Sixtină, una pentru arderea buletinelor de vot, cealaltă pentru a degaja fie fum negru (în absenţa alegerii papei) sau fum alb (în caz de alegere).

– 12 martie: Cei 115 cardinali intră în conclav pentru a alege noul papă în secret absolut. Uşile Capelei Sixtine sunt închise cu cheia. Primul tur de scrutin: fum negru.

– 13 martie: Al doilea şi al treilea tur de scrutin: încă nu avem papă. 18.07 GMT, fum alb în urma celui de-al cincilea vot. Un papă este ales. 19.13 GMT, „Habemus papam”, anunţă cardinalul francez Jean-Louis Tauran de la balconul bazilicii Sfântul Petru, numele celui de-al 266-lea suveran pontif: arhiepiscopul de Buenos Aires (din 1998, cardinal din 2001), argentinianul Jorge Mario Bergoglio, pe atunci în vârstă de 76 de ani, care devine papa Francisc. Este vorba despre primul papă din Americi şi primul iezuit.

Francisc nu era nou însă această lume, fiind unul dintre contracandidaţi la alegerea papei Benedict al 16-lea.

În aceeaşi zi, papa Francisc a apărut la balconul Vaticanului pentru a binecuvânta mulţimea.

„Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat noul suveran pontif, după care a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro.

Francisc a lansat un apel la „fraternitate”, „prietenie”, „dragoste” şi „evaghelizare” în cadrul Bisericii. „Rugaţi-vă pentru mine şi daţi-mi binecuvântare”, le-a cerut Francisc credincioşilor.

Al optulea papă ca vârstă în momentul alegerii

Jorge Mario Bergoglio avea 76 de ani şi trei luni, fiind al optulea papă ca vârstă la momentul alegerii sale în Scaunul Sfântului Petru, cel mai bătrân dintre toţi fiind Clement al X-lea, ales în 1670 (aproape 80 de ani). Era, totuşi, puţin mai tânăr ca predecesorul Benedict al XVI-lea la momentul alegerii sale în 2005 (78 de ani).

Francisc, numele păcii

Francisc era primul după Ioan-Paul I, în 1978, care şi-a ales un nume inedit, primul asemenea papă fiind Lando, în anul 913, al cărui pontificat s-a încheiat în 914. Ioan Paul I, în 1978, a combinat două nume folosite anterior într-unul nou.

„Francisc este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume”, a spus papa. „În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten (…). Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile (în favoarea mea) au atins două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!»”, a declarat ulterior papa argentinian. „Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi (…), omul sărăciei, omul păcii”, a adăugat Francisc.

Primul papă non-european după mai mult de un mileniu

Era primul papă non-european după foarte multe secole. Trebuie să ne întoarcem la Grigore al III-lea, născut în Siria în 690 şi papă între 731 şi 741, pentru a găsi un papă non-european. Înainte de Grigore al III-lea, un anumit număr de suverani pontifi a venit din Africa şi din actualul Orient Mijlociu, primul dintre toţi, Petru, fiind născut la Bethsaida în Galileea şi a devenit papă în anul 33.

Alte câteva fapte insolite despre papa Francisc:

– S-a născut pe 17 decembrie 1936, în Bueno Aires, Argentina într-o familie de italieni, iar, înainte de a deveni preot, în 1969, lui Jose Mario Bergoglio îi plăcea să danseze tango cu iubita.

– Are masterat în chimie şi chiar a predat materia la liceu.

– Tot în tinereţe, a lucrat ca bodyguard într-un bar din Buenos Aires, potrivit skynews.com.

– În adolescenţă a rămas fără un plămân,în urma unor probleme de sănătate. Însă se simte bine.

– Este pasionat de gătit şi se zvoneşte că una dintre specialităţile sale este paella.

– Papei îi place să fie la curent cu mersul lumii moderne. Are 18 milioane de admiratori pe Twitter şi mesaje care sunt urmărite în mod regulat de aproximativ 7 milioane de credincioşi. Pagina sa este @Pontifex.

– Vorbeşte fluent spaniola, italiana şi latina şi nu are probleme prea multe în a se exprima în engleză, germană, ucraineană, portugheză.

– Este cetăţean al Argentinei, Italiei şi Vaticanului.

– Este microbist. Este suporter al echipei de fotbal San Lorenzo din oraşul natal din Argentina. I s-au oferit cadou tricouri ale multor echipe de fotbal şi are o colecţie destul de mare.

– I s-au oferit cadouri extravagante, de altfel, în ultimii ani, printre care o motocicletă Harley Davidson. Însă de obicei vinde astfel de obiecte în interes caritabil.

– Biblia este cartea preferată, însă se pare că este un fan al scriitorului J. R. R. Tolkien. /www.observi.ro

Puiul de babuin – atracţia de la Zoo Hunedoara

Vizitatorii grădinii sunt aşteptaţi să-i găsească un nume noului locatar.

Grădina zoologică din municipiul Hunedoara are un nou locatar. Este vorba despre un pui de babuin care a venit pe lume în urmă cu aproape o lună de zile. Părinţii săi sunt Gusti, cunoscut celor care vin la Zoo Hunedoara, şi Maia, o femelă ce a fost adusă aici în urmă cu un an.

Cel mai probabil, spun speciliştii, puiul este o fetiţă, iar copiii sunt aşteptaţi să-i dea un nume în următoarea săptămână.

„Puiul s-a născut înainte de Florii. Mama sa l-a ţinut în braţe tot timpul, la piept, şi puiul a supt până mai zilele trecute. Abia acum l-a lăsat jos şi am reuşit să-i facem câteva fotografii. Noi credem că este o fetiţă şi vrem să rugăm publicul să-i găsească un nume. Avem deja o propunere, Ina, dar mai aşteptăm o săptămână şi apoi vom lua o decizie”, a declarat şeful Grădinii Zoologice Hunedoara, Bianca Lovacz.

Puii de animale sălbatice născuţi în captivitate supravieţuiesc mai greu. De aceea, grădinile zoologice din lume anunţă naşterea unui pui după un anumit interval de timp, tocmai pentru a nu dezamăgi vizitatorii şi, în special, copiii. Este şi cazul de la Zoo Hunedoara. „Ne-am dorit să fim siguri că animalul este sănătos şi creşte. Acum a fost momentul să-l scoatem în lume”, a completat reprezentanta Grădinii Zoologice.

Propunerile de nume pentru puiul de babuin se pot trimite pe pagina de Facebook  a Grădinii Zoologice din Hunedoara.

Laboratoarele TACOMI: Trucuri care stimulează neurogeneza

Până nu demult, se credea că un adult nu poate genera noi cellule nervoase. În ultimii 5 ani s-a descoperit că hipocâmpul, partea din creier care este responsabilă pentru învățare, memorie, dispoziție și emoție, este și locul de naștere a noilor neuroni. Acest proces se numește neurogeneză.

Un studio publicat în 2013 de către National Institute of Health estimează că producem aproximativ 700 de neuroni noi pe zi. Poate credeți că nu e mult, comparativ cu miliardele pe care îi avem deja. Dar, după ce facem un calcul simplu, vedem că până împlinim vârsta de 50 de ani, toți neuronii originari din acea structură unică din central creierului nostru, vor fi schimbați cu noi celule nervoase.

S-a decoperit că învățatul, alergatul, consumul de Omega 3 (ton, somon) și flavonoide (ciocolata neagră, afine) sunt comportamente și activități care ajută la formarea de noi celule nervoase.

Am alcătuit pentru dumneavoastră o listă de alimente care sprijină funcțiile cognitive

 1. Seminţe de bostan

O mână din aceste seminţe pe zi îţi va furniza cea mai mare parte din doza zilnică recomandată de zinc. Favorizează memoria şi agilitatea.

 1. Broccoli

Această legumă stimulează viteza de procesare a informaţiilor în creier. Broccoli-ul are nutrienţi care au capacitatea de a îmbunătăţi memoria şi de a menţine sănătatea creierului. De asemenea, are proprietăţi care ajută la protejareainimii.

 1. Nuci

Nucile, pe lângă faptul că sunt un aliment gustos şi pot fi combinate cu zeci de feluri de mâncare, vă înzestrează cu o cantitate bună de vitamina E. Nucile oferă organismului diverse vitamine şi minerale, inclusive fosfor, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B şi vitamina E. Acestea sunt cel mai bun aliat şi în menţinerea sănătăţii cardiovasculare.

 1. Cacao

Are mai multe funcţii asupra creierului: stimulează învăţarea, reglementează emoţiile şi, printre alte proprietăţi, serveşte drept antioxidant. Mâncată, desigur, cu moderaţie, cacaoa poate ajuta creierul, deoarece conţine antioxidanţi care previn îmbătrânirea prematură a organismului şi celulele sale, prevenind în acelaşi timp bolile de inimă. De asemenea, este bogat în magneziu, un mineral care ajută la hrănirea sistemului nostrum nervos.

 1. Ceai verde

Această plantă conţine aminoacizi, printre care L-teanina, ce face din băutură un companion demn de luciditate şi meditaţie. De asemenea, are un nivel ridicat de EGCG (Epigallocatechina Galat), care curăţă sângele, întinereşte corpul şi combate riscul de cancer. Este un bun antioxidant şi ajută la prevenirea bolilor de inimă. De asemenea, ajută la conservarea memoriei, previne daunele cauzate de trecerea timpului, păstrând celulele noastre protejate.

 1. Somon

Acesta este bogat în proteine şi Omega-3 şi, în plus, este dovedit ştiinţific că reduce riscul de Alzheimer.

 1. Stridii şi sardine

Aceste două fructe de mare sunt bogate în vitamina B12, care relaxează sistemul nervos, ceea ce va duce la o mai mare claritate de gândire, şi, de asemenea, va oferi energie pentru creier pentru a efectua funcţii mai rapid şi mai concret.

 1. Seminţe de chia

Seminţele de chia favorizează funcţionarea neuronilor şi sporesc activitatea creierului. Acestea sunt considerate cea mai mare sursă de omega-3 ce se obţine în natură şi previn îmbătrânirea ţesuturilor. Acest produs se găsește în magazinele naturiste.

 1. Ulei de măsline

Uleiul de măsline are efecte antioxidante puternice, protejează ţesutul şi previne deteriorarea acestuia. De asemenea, are grăsimi sănătoase, care ajută şi la protejarea inimii, realizarea optimă a circulaţiei sângelui şi hrănesc toate celulele organismului, astfel încât acesta să poată funcţiona corect.

 1. Ulei de seminţe de struguri

Se consideră că acest tip de ulei este eficace în reducerea stresului şi inflamaţiei la nivelul creierului, stimularea memoriei şi previne unele dintre daunele asociate cu boala Alzheimer. Seminţele de struguri conţin minerale cunoscute pentru efectele lor de anti-îmbătrânire şi o posibilă prelungire a duratei de viaţă.

Pe de altă parte, consumul de grăsimi saturate, sedentarismul, privarea de somn, stresul, depresia și consumul de alcool sunt factori care încetinesc acest proces. Deși era de așteptat ca alcoolul să fie pe această listă, se pare că nu trebuie, totuși, să alegem între dezihnibițiile de vinery seara și rejuvenarea noastră mintală. S-a descoperit că resveratrolul, component  al  vinuluiroșu, ajută la supraviețuirea neuronilor noi. Am putea să spunem că licoarea lui Bachus este o băutură posibil „neurogenetic-neutră”, un compromis, preferabil sec.

Irina TÂLVESCU

PELERINI LA LOCURILE SFINTE

Ne îndreptăm încet și cu sfială pe urma pașilor Mântuitorului, trăind sentimente unice: de emoţie, umilință, evlavie, resemnare. Apoi, pe nesimțite, pătrundem într-o altă lume. O lume a pioșeniei, a iertării și credinței, unde spiritualul și materialul se îngemă­nează perfect. Și tot aici, te simți vinovat de toate păcatele de pe pământ. Iar Patimile Domnului Iisus stăruie în gândul fiecăruia, începând cu:

Via Dolorosa, Calea Durerii sau Calea Suferinței
Șerpuiește printre străduțele înguste ale Orașului Vechi, începând cu Mănăstirea Ecce Homo (Iată Omul), până la Biserica Sfântului Mormânt. Acest drum lung și chinuitor, Iisus l-a străbătut cu demnitate, purtându-și crucea, fără să renunțe o clipă la Credința Sa. De la calea de judecată a lui Pilat și până la Locul Umilinței, Golgota, drumul are 14 porți, fiecare popas având o semnificație aparte.

Primul popas al Crucii
Aici, Iisus este condamnat la moarte. ”Au adus pe Iisus de la Caiafa în odaia de judecată”. (Ioan,18,28).

La al doilea popas
Este împovărat de Cruce. ”Atunci Pilat a luat pe Iisus și a pus să-L bată”. (Ioan,19,16).

La al treilea popas
Iisus cade pentru prima dată sub greutatea Crucii, dar nimic nu-L oprește să meargă mai departe. Pentru că, iubirea de semeni, de Credință, e mai presus de orice.

La al patrulea popas
Iisus o întâlnește pe mama Sa, Maria, care strânge în sufletul său toată durerea și umilința, neavând posibilitatea să facă nimic. ”O voi, care treceți pe lângă mine priviți și vedeți dacă este vreo durere ca durerea mea”. (Plângerile lui Ieremia, 1,12).

La al cincilea popas
Simion din Cirena este forțat să ducă Crucea Mântuitorului. La un moment dat, Mântuitorul se împiedică de o piatră. Locul este marcat, iar credincioșii-L venerează, în­chi­­nându-se.

La al şaselea popas
La Iisus ajunge Veronica. Aceasta-I șterge sudoarea feții, pe pânză imprimându-se apoi chipul Mântuitorului.

În al şaptelea popas
Împovărat de chinuri și sub greutatea Crucii, Iisus cade pentru a doua oară.

La al optulea popas
Iisus vede femeile mirono­sițe, care-L plângeau, știindu-L nevinovat și încearcă să le consoleze, ”Fiice ale Ierusa­limului, nu Mă plângeți pe Mine, ci plângeți-vă pe voi înșivă și pe copiii voștri”. Căci dacă se face acest lucru copa­cului verde, ce se va face celui uscat?” (Luca 23,28,3).

La al nouălea popas
Iisus cade pentru a treia oară, dar fără să renunțe la Credința Sa în Tatăl Ceresc. ”Vreau să fac voia Ta Dumnezeule! (Psalmi 40,8)

Al zecelea popas
Aici este dezbrăcat de haine, ajungând la Golgotă, unde urmează răstignirea. ”Din tălpi până-n creștet, nimic nu-I sănătos ci numai răni, vânătăi și carne vie”. (Isaia 1,6).

La al 11-lea popas
Iisus este bătut în cuie pe cruce. ”…mi-au străpuns mâinile și picioarele: toate oasele aș putea să mi le număr”. (Psalmi 22,16,17).

La al 12-lea popas
Iisus moare pe cruce. Înainte de moarte a strigat cu glas tare: ”Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce
M-ai părăsit” (Matei 27,46,27,50)

La al 13-lea popas
Iisus este coborât de pe Cruce.

La al 14-lea popas al Crucii, corpul Lui a fost depus în Mormânt.

În Cetatea Ierusalimului
Parcă ești într-o altă lume, o lume în care nimic nu mai contează, nici timpul, nici, spațiul, nici chiar noi, muritorii de rând. Este locul cel mai aproape de Iisus. Locul de unde El ne privește cu dra­goste și îngăduință, iertându-ne toate greșelile, cu voie sau fără voia noastră. Te cople­șește și măreția și locul și sfințenia lui. Pentru că aici, Mântuitorul a fost sacrificat pentru credința nemărginită în Tatăl Ceresc. Nu știi cât și cum să pătrunzi totul, cu sufletul și privirea, nu știi încotro să te îndrepți pentru a cuprinde măreția și plinătatea Credinței. Te simți, pentru o clipă, lipsit de tot ce-i omenesc, dar mult mai aproape de Cer.

Piatra Mirungerii
Înainte să ajungem la Mormântul Sfânt, poposim la Piatra Mirungerii, acolo unde Mântuitorul este uns cu mir, înainte de a fi coborât în mormânt. Ne închi­năm cu evlavie, atingând de ea toate obiectele aduse cu noi, în credința că se vor sfinți doar printr-o simplă atingere.

Mormântul Sfânt
Are o taină a Lui, ce nu poate fi descrisă în cuvinte. Parcă totul din jur dispare într-o aură de mister. Pătrunzând cu sfială în Lăcașul Sfânt, ești cuprins de pioșenie, apoi de teama că nu reușești să aduci prinos de recunoștință pentru că ai fost binecuvântat să ajungi aici. Lespedea rece și grea a Mormântului gol, vegheat de Icoana Fecioarei, îți creează o stare de neliniște, de neputință și vinovăție pentru toate câte s-au întâmplat.
Rugăciunea făcută aici este unică și poate irepetabilă. Emoția te pătrunde în chip nefiresc și nu știi, în puținul timp pe care-l ai la dispoziție, cu ce sa începi, ce să-I spui și cum să-I mulțumești, în puține cuvinte Mântuitorului pentru că exiști, pentru familia ta și pentru toate cele ce ți-au fost hărăzite în această lume.
Cu smerenie și străbătut de sentimental vinovăției că n-ai reușit să-I mărturisești tot, să-I mulțumești și să te rogi îndeajuns, pleci de acolo sperând că rugile tale au fost auzite, iar Mântuitorul, în bunătatea lui imensă, le va împlini.

Golgota – locul Răstignirii Mântuitorului
Ajunși aici, fiorul umilinței, dar și al groazei te copleșește. Iar atunci când atingi cu grijă și evlavie o părticică din Piatra Sfântă, ai sentimental că nimic nu mai contează în această lume sfâșiată de ură. Că jertfa Mântuitorului nu poate fi egalată de nimeni și de nimic. Și gândești că doar ruga, umi­lință și bunătatea ne mai poate salva.

Biserica Nașterii Mântuitorului
Are o măreție cerească și o frumusețe nepământeană. Zâmbetul fericit al icoanei Fecioarei Maria, care a adus pe lume Fiul Sfânt, impresionează până la lacrimi. Ești pătruns de o bucurie imensă, iar lacrimile vin fără să realizezi. Sunt lacrimi de bucurie, de fericirea mamei care-și privește cu dragoste pruncul. Privim chipul Fecioarei și ne mi­nunăm de frumusețea și lumina lui. Ne imaginăm și grija sau îngrijorarea mamei, atentă la orice pas făcut de fiul ei. Ne închinăm și sărutăm fiecare loc pe care-l putem pătrunde, atingând cu smerenie și Steaua Călăuzitoare cu cele 14 colțuri, care marchează locul nașterii.
Dar peste bucuria noastră se așterne încet unda tristeții, gândindu-ne la tot ce a urmat…

Pe urmele Mântuitorului
Cu sufletul împovărat, dar parcă mai puternici și încrezători, ne îndreptăm spre alte Locuri Sfinte, pe urmele pașilor Lui.

Pe Muntele Tabor
Te simți mai aproape de Cer, de Mântuitorul care, în mărinimia Lui, ne iartă și ne trimite de Sus câte o rază din Lumina Lui Veșnică. Ne închi­năm și rostim o sfântă rugăciu­ne în biserica românească de aici, unde suntem primiți cu multă dragoste. Sunt atât de multe locuri sfinte pe unde Mântuitorul și-a purtat pașii, încât este aproape imposibil să le cuprinzi pe toate.

Muntele Măslinilor
Aici, măslinii milenari stau mărturie întâlnirii Mântuitorului cu Apostolii. Și poate fiecare pom, fiecare fir de iarbă, fiecare floare are câte o poveste. O poveste adevărată despre faptele Mântuitorului și despre învățămintele Lui.

Grădina Ghetsimani – locul trădării Mântuitorului
Frumusețea și Lumina Ce­rească venită de sus te duce cu gândul la Ierusalimul din Ceruri, acolo unde Sfințenia este veșnică. La Mântuitorul care, în dragostea lui nemăr­ginită pentru semeni, poate iubi și ierta necondiționat. Și aici, ca și în alte locuri, îi simți prezența. O prezență aproape pământeană.

Biserica Adormirii Maicii Domnului
Ne reamintește că totul are un sfârșit, că nimic nu este veșnic pe pământ. Pășim cu pioșenie, credință și umilință aici, atenți să nu-i tulburăm liniștea. Și ne imaginăm că Maica Domnului ne privește din Ceruri, cu dragoste de mamă și multă îngăduință.

Liturghia de la miezul nopții
Ne-a adus pacea și liniștea în suflet. Ne-am simțit mi­nunat, mult mai aproape de Iisus și de Dumnezeu. Și cu o încărcătură emoțională deosebită, în miez de noapte, la Biserica Sfântului Mormânt, am primit cu bucurie Sfânta Împărtășanie.

Plecarea spre casă
Înseamnă regret. Regretul că ne despărțim de locul sfințeniei, dar cuprinși de o bucurie imensă, pentru că Mântuitorul ne-a îngăduit să mergem pe urmele pașilor Lui. Și dacă am atins măcar un strop din piatra sau pulberea pământului călcate de El, este o binecuvântare.

Cornelia Holinschi
FOTO: Horațiu Holinschi

Personalitatea – în funcţie de ziua şi data naşterii

Se spune că nimic nu este întâmplător pe lumea asta, că totul are un rost, iar Universul ne guvernează după anumite reguli. Tocmai de aceea, data și ziua în care ne-am născut își poate pune amprenta asupra personalității noastre, călăuzindu-ne după un anumit tipar, cu date certe. Potrivit acestor date, vom vedea cum ne putem orienta în viață.

Cei născuți în zilele de 1, 6, 11, 16, 21, 26, 31
Au o natură prietenoasă și le place să trăiască în mijlocul oamenilor, înconjurați de tumultul vieții. Sunt dinamici și plini de viață, agili, strecurându-se ușor pe lângă tot felul de obstacole și reușind, în final, să iasă la suprafață. Au capacitatea de a-i modela pe ceilalți, contribuind la evoluția lor interioară. În ciuda unor calități remarcabile, pot fi schimbători, umili, modești și sensibili la gesturile și cuvintele celor din jur. Au o viziune caldă și frumoasă asupra iubirii. Se îndrăgostesc ușor și dezvoltă relații sentimentale intense. Pentru ei, întregul destin se rezumă la iubire, iar atunci când nu reușesc acest lucru, se simt neîmpliniți, trăind cu sentimentul că nu și-au atins menirea în viață. Se îndrăgostesc, totuși, de multe ori, cu prea multă ușurință, de fiecare dată spunându-și că se opresc acolo unde au ajuns. Dezvoltă relații sentimentale de o natură neobișnuită, adesea furtunoase și intense.

Cei născuți în zilele de 2, 7, 12, 17, 22, 27
Descoperă noi orizonturi. Au vise înalte și cerințe pe măsură, iar toată viața și-o construiesc în jurul împlinirii ambițiilor și dorințelor lor secrete. Fiind perfecționiști, atunci când vine vorba de ceea ce-și doresc, rareori fac lucrurile pe jumătate. Spontani, minunați, puternici și creativi, impun respect, dar și teamă. Cu greu au încredere în anumite persoane. Își cunosc interesele și știu să pună în balanță atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative. Împlinirea sentimentală ocupă un loc aparte în viața lor, fiind întotdeauna în căutarea persoanei potrivite. De-a lungul vieții, este foarte posibil să dezvolte tendințe de egoism sau să emită pretenții prea mari de la partenerul de viață.

Cei născuți în zilele de 3, 8, 13, 18, 23, 28
Sunt născuți să fie liberi, să-și exprime sentimentele, să spună deschis ceea ce gândesc. Circulă după bunul plac, călătoresc mult, le palce să cunoască, să experimenteze după legile propriului arbitru și să transmită mai departe cunoștințele pe care le dețin. Sunt extrem de pasionali și impulsivi și pot deveni dependenți de cei pe care îi iubesc, dar au tendința de a-i sufoca sau absorbi spiritual. Se întâmplă, uneori, ca idealurile lor de viață să nu aibă o reprezentare concretă, materială, să-și ia ca model alte persoane, pe care ei le cred perfecte. În dragoste, sunt deseori pasionali și impulsivi și acest lucru le poate dăuna.
Încearcă, pe cât posibil, să-și stăpânească și să-și controleze emoțiile. Uneori nu iau cele mai bune decizii, iar cei din jur nu sunt întotdeauna de acord cu ei. Atunci când iubesc, doresc să fie liberi, să nu fie îngrădiți din punct de vedere spiritual. Sunt făcuți să vadă, și să se delecteze cu tot ce-i mai frumos pe lume. Tocmai de aceea, adoră să experimenteze lucruri noi, neprevăzutul sau senzațiile supreme. Cu greu pot fi legați de un anumit loc. Dar, după lungi peregrinări, dacă-și găsesc rostul, se întorc de bună voie la ceea ce au lăsat în urmă.

Cei născuți în zilele de 4, 9, 14, 19, 24, 29
Exercită un magnetism aparte. Sunt consistenți, vitali, esențiali pentru existenţa celorlalți, stabili. Toleranți până la extreme, au o minte ascuțită și pătrunzătoare. Oameni practici, calmi, pacifiști, echilibrați, cu un simţ al judecății și al rațiunii foarte bine dezvoltat, aceștia știu și pot să-și stăpânească emoțiile. Le exteriorizează doar în fața anumitor persoane, care cred ei că merită. Sunt statornici, cred în prietenie, pe care o plasează adesea mai presus de celelalte relații interumane. Cu toate acestea, uneori devin greoi, prea cerebrali, lipsiți de spontaneitate, luând decizii cu mintea și mai puțin cu sufletul. În dragoste sunt loiali, stabilind relații de lungă durată cu o persoană care le aduce liniște și armonie. Chiar dacă iubesc intens și se simt atrași, la un moment dat, de o persoană cu o personalitate opusă lor, au tendința să se retragă la primul semn de conflict sau neînțelegere. Reușesc, de asemenea, să renunțe la o relație pasională sub pretextul că nu este ceea ce-și doresc de la viață. Asta pentru că, pun pe primul plan întotdeauna trăirea echilibrată și armonioasă.

Cei născuți în zilele de 5, 10, 15, 20, 25, 30
Neprefăcuți și sinceri până la naivitate, astfel de persoane cred cu adevărat în existența unei laturi pozitive în oameni. Sunt foarte îndrăgiți, tocmai pentru drăgălășenia și naivitatea lor. Dar pentru că așteaptă prea mult de la cei din jur, există riscul să aibă multe dezamăgiri în viață. Doar experiența îi poate învăța să fie mai critici, mai puțini sensibili și mai puțin preocupați de dorințele celor din jur. Cu toate acestea, nu-și pierd puritatea sufletească și, cu puțin efort, reușesc să-ți păstreze neschimbată și bunătatea interioară. Se tem de viață, pe care o percep a fi prea scurtă, fragilă și neprevăzută, pentru a realiza tot ce-și doresc.
Dar iubesc viața și încearcă să profite de fiecare clipă pe care o petrec. Au înclinații către misticism și cred în fatalitate sau coincidențe. Anii copilăriei și-au pus amprenta asupra personalității lor, influențându-le decisiv dezvoltarea și evoluția perso­­nalității. Poate de aceea pun pasiune în orice lucru mărunt pe care-l fac. Privesc și admiră cu intensitate natura, dorind parcă, dintr-o privire, să extragă misterul existenței pe acest pământ. Și iubirea o percep într-un mod aparte. Atunci când își găsesc sufletul pereche, relația cu persoana iubită va fi unică.

Ce semnifică fiecare zi din săptămâna în care ne-am născut ?

Luni
Zi a începutului, a Cuvântului și a puterii, luni este o zi benefică pentru a ne urma visurile și a le pune în practică. Și pentru că darul cu care ne-am născut este Cuvântul, el trebuie împărtășit și pus în practică. Cuvântul ne poate schimba opinii, ne poate sprijini, pedepsi, dar ne poate oferi și afecțiune și înțelegere.

Marți
Persoanele născute marți, sunt înzestrate cu Darul Vieții, un dar care trebuie respectat. Lecția lor de viață este aceea de a-și stăpâni instinctele, orgoliile și pornirile de agresivitate, de a se bucura de viață. Trebuie să învețe să acorde atenție și corpului fizic și ener­giei care le parvine din surse exterioare. Puterea lor vine din viața a tot ce-i înconjoară.

Miercuri
Este o zi a Iertării, a împăcării și acceptării. Este o zi în care se ajunge la pace cu trecutul, pentru a se face pace cu viitorul. În această zi, conexiunile cu ceilalți se realizează pașnic, armonios și în ton cu vibrația universală. Dacă în celelalte zile ale săptămânii au avut loc conflicte, miercuri este ziua ideală pentru a le dizolva.

Joi
Ne oferă Darul Cunoașterii. Este o zi benefică pentru a ne lărgi orizonturile, de a ne îmbogăți cunoștințele, învățând și asimilând teritorii și domenii neîncercate până acum. Ziua de joi aduce cu ea și o viziune aparte, un mod specific de a vedea și de a percepe lucrurile care au loc în exterior. Cei născuți în această zi, au și o mare putere de înțelegere și o intuiție fantastică.

Vineri
Este ziua Frumuseții și a Descoperirii de sine. Această zi este asociată cu prietenia, cu talentul și cu aprecierea. Cei născuți într-o zi de Vineri sunt înzestrați cu un dar aparte: darul de a putea vedea frumusețea din lucruri, darul de a vedea frumusețea din ceilalți oameni, încercând să o descopere și să o valorifice și pe cea din interiorul lor. Acești oameni s-au născut cu talente aparte, pe care este bine să le pună în valoare.

Sâmbătă
Persoanele născute în această zi sunt caracterizate de miracolul Curajului. Sâmbăta aduce cu ea obiectivitate și luciditate, chiar și atunci când vine vorba de analizarea de sine. Totodată, Sâmbăta este conectată la ideea de respect, de stabilitate, de asu­marea consecințelor acțiunilor noastre. Tot în această zi, vom avea curajul de a schimba ceea ce am făcut greșit.

Duminica
Este ziua Creației. Iar cei care s-au născut duminica, au venit pe lume cu darul cel mai de preț – Iubirea. Au o mare capacitate de iubire, care se răsfrânge și asupra persoanelor din jurul lor. Sunt veseli, șarmanți precum razele de soare, alină, domolesc, binedispun, aduc cu ei și împrăștie optimismul oriunde se duc. Au harul de a aduce zâmbetul pe chipurile celor din jur și de a le lumina ziua. Unii dintre aceștia posedă și simțul umorului.

https://sfatulparintilor.ro
https://ampress.ro

Cei cinci duşmani ai somnului. Sfaturi practice împotriva tulburărilor de somn

Atunci când dormim, în corp are loc un proces complex de regenerare la nivel celular și de refacere a sistemului metabolic. Dacă întrerupem aceste procese atunci ne trezim morocănoși, ne ridicăm greu din pat, intrăm greu în ritmul zilei și suntem irascibili.

Pe lângă aceste probleme evidente care ne afectează calitatea vieții de zi cu zi, mai există și alte efecte negative la nivel fizic și psihic. Haideți să vedem care sunt cei 5 dușmani ai somnului odihnitor și să găsim împreună soluții pentru aceste probleme.

1. Nu alocăm suficient timp pentru somn
Problema: Dacă nu alo­căm suficient timp somnului, provocăm și mai mult dez­echilibru. 5-6 ore de somn nu sunt suficiente.
Sfat: Încearcă să îți creezi o rutină de somn pe care să o respecți. Desigur că uneori facem excepții justificate, dar încearcă să mergi la culcare în fiecare zi la aceeași oră, astfel încât să cumulezi între 7 și 9 ore de somn. Trage draperiile în dormitor pentru ca întunericul să ajute producția de melatonină și citește o carte în loc să te uiți la televizor.

2. Stres
Problema: Stresul și calitatea somnului se antrenează într-un cerc vicios. Dacă suntem stresați, atunci nu dormim bine, iar dacă nu dormim bine, atunci ni se reduce rezistența la stres. Stresul stimulează secreția de cortizol ceea ce practic ne ține într-o permanentă stare de alertă.
Sfat: Începe lupta cu stresul încă de la primele ore ale dimineții. Alocă 15 minute pentru o rutină de întinderi la sol. Te poți înspira de pe internet din exercițiile specifice de Yoga. Alocă timp pentru pauze scurte în timpul programului de lucru. În aceste intervale poți alege să bei un ceai și dacă ai posibili­tatea, să închizi ochii și să îți urmărești ritmul natural al respirației. Acest exercițiu simplu are efecte benefice dovedite. Seara este recomandat să faci o plimbare scurtă și dacă nu dorești să ieși din casă sau dacă vremea nu îți permite, poți aloca 15 – 20 de minute pentru un exercițiu de respirație sau meditație. Nu este complicat. Așează-te într-o poziție comodă, ține spatele drept și lasă mâinile să curgă lejer pe lângă corp; Închide ochii și observă ritmul natural al respirației. Vei observa că atenția ta va fi furată de gânduri. Tot ce trebuie să faci este să îți aduci atenția înapoi în momentul prezent, observând respirația. Acesta este practic un exercițiu de fitness pentru minte.
S-a observat că rezistența organismului la stres poate fi crescută cu ajutorul plan­telor adaptogene care se găsesc sub formă de suplimente alimentare. Câteva exemple: Rhodiola Rosea, 5-HTP, Ginko Biloba, Ashwagandha.

3. Lumina albastră ge­ne­rată de ecranele cu LED.
Problema: Telefon, table­tă, laptop, televizor. În timpul în care tu crezi că te relaxezi, de fapt te expui la un factor de stres. Această lumină perturbă capacitatea organismului de a elibera hormoni care induc somnul, care declanșează în mod natural ciclul somn-veghe.
Sfat: Seara, înainte de culcare, încearcă să limitezi expunerea la tehnologie. Gă­­sește o carte care îți place și vei vedea că somnul are să se instaleze mult mai ușor. Organismul tău va simți cât de benefic este pentru tine și în doar câteva zile va începe chiar să îți placă acest obicei. Trebuie doar să începi.

4. Cafeaua de după-masă
Problemă: Dimineața, cofeina acționează ca un tonic pentru sistemul nervos. Dar, consumată prea aproape de ora de somn, cofeina poate cauza stări de agitație și dificultatea de a adormi, datorită faptului că blochează neurotransmițătorii care induc somnul.
Sfat: Încearcă să eviți produsele pe bază de cofeină, după ora 15:00.

5. Cinele târzii
Problemă: Pe durata nopții, procesele digestive încetinesc. Dacă mănânci prea aproape de ora de somn atunci, corpul tău va fi mult mai activ din cauza procesului de digestie și îți va fi greu să te relaxezi și să adormi.
Sfat: Ultima masă ar trebui servită cu 4-5 ore înainte de somn. Încearcă să eviți zaharurile și carbohidrații, deoarece acestea oferă un surplus de energie care te poate agita și poate crea tulburări de somn.

Există și unele alimente care te pot ajuta să dormi.
a. Suc de cireșe. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Medicinal Food a ajuns la concluzia că dacă bei 2 pahare de suc de cireșe poți să dormi mai bine. Proprietățile antiinflamatorii joacă un rol important în a regla ciclul de somn al organismului;
b. Lapte cald. Cercetătorii cred că un aminoacid găsit în lapte este convertit de organism în serotonină. Unul dintre rolurile acestui hormon este acela de a regla somnul;
c. Nuci. O deficiență de magneziu duce la insomnie. Nucile sunt bogate în magneziu și reglează tensiunea arterială și glucoza, care pot interfera cu somnul.

Irina TÂLVESCU, Laboratoarele TACOMI

Cum contribui la sănătatea PLANETEI, încă de la micul dejun

În fiecare zi, cu cel puțin 2 sau 3 ocazii, facem o serie de alegeri care influențează direct sănătatea planetei. Da, a planetei. Cum? Prin comportamentul pe care îl avem atunci când ieșim la cumpărături, mai apoi prin ceea ce alegem să punem în farfurie.

 1. Este oficial. Din 2021 Europarlamentarii au interzis producerea celor mai întâlnite obiecte din plastic de unică folosință. Ați observat că supermarketurile oferă deja posibilitatea de a cumpăra plase biodegradabile. Această măsură nu este aplicată încă și de micii comercianți din piețe. Ce putem noi face? Să refuzam plasele din plastic și să avem tot timpul cu noi alternative din material textil. Îți poți cumpăra o astfel de plasă de la supermarket sau poți alege să cauți modele mai inspirate, create de artizanii locali. Fii atent și la tomberoanele de culoare galbenă din spatele blocului. Separă gunoiul menajer de cel reciclabil! Până în 2025, sticlele din plastic ar trebui să conțină 25% material reciclat, iar până în 2029, 90% dintre acestea ar trebui să fie reciclate.
 2. Necesarul de carne pentru un adult este între 50g-90g pe zi. Noi nu doar că mâncăm mult mai mult (în medie 300g pe zi), dar mai și aruncăm și nici nu suntem atenți la sursa de unde provine carnea. Soluția? Să cumpărăm mai puțină carne, de o calitate mai bună, preferabil din surse locale. Cum influențează asta sănătatea planetei? Fermele de vaci au un impact înfiorător asupra mediului înconjurător. După industria energetică, industria creșterii animalelor este a doua forță poluantă de pe planetă. Asta înseamnă aproape o cincime din totalul poluării de la nivelul planetar, care e mai mult decât poluăm prin transport. Parcă nu ne vine să credem, nu-i așa? Cu alte cuvinte, ca să înțelegem mai ușor, excrementele produse de vaci au emisii puternice de metan, care este de 20 de ori mai otrăvitor decât dioxidul de carbon.
 3. Mai mult, dacă tu crezi că o bâtă peste spate este cruzime față de animale, îți mai povestesc ceva. Stomacul unei vaci este construit pentru a digera iarbă. În fermele de animale acestea nu primesc de mâncare iarbă ci un amestec de grâne. Desigur că vacile au probleme în a digera această mâncare, dar, pentru producători, aceasta nu este decât o altă problemă la care s-a găsit o soluție: medicamente. Aceste chimicale ajung în excremente și afectează mediul înconjurător. Rezultatul? Efecte nocive asupra surselor de apă, a biodiversității și a calității pământului.
 4. Găsim mâncare BIO peste tot pe unde mergem. Desigur, prețul este piperat pe măsură. Am să încerc să vă explic de ce nu cred în acest concept. Cel puțin nu în felul în care este definit acum. Haideți să luăm ca exemplu carnea de pește gras, cum este somonul sau tonul. Aceștia sunt crescuți în medii controlate, artificiale. Hrana lor, deși este organică, nu are nimic de-a face cu ceea ce s-ar hrăni ei în mediul lor natural. În plus, acești pești sunt înghesuiți în tancuri de apă, înotând în propriile excremente. Nici nu mai vorbim despre faptul că sunt înghețați și transportați câteva mii de kilometri. Câtă poluare se produce ca tu să mănânci o bucată de pește? Mai sună așa de interesant cuvântul BIO?

De ce ar trebui să ne preocupe în fiecare zi sănătatea planetei? Este simplu, pentru că este mijlocul nostru de transport prin spațiul cosmic. Un om mare om de știință al timpurilor noastre, Buckminster Fuller, a spus un lucru care ar trebui să ne dea tuturor de gândit: specia umană va reuși să evolueze cu adevărat doar atunci când va începe să privească planeta ca pe o navă spațială.

Irina TÂLVESCU, Laboratoarele TACOMI

“Cupa Bolovanul” la schi, în Retezat

Concursul este organizat de Serviciul Public Salvamont Hunedoara şi Asociaţia de Turism Retezat în apropierea Vârfului Peleaga, la peste 2.000 de metri altitudine.

La munte a nins, zilele trecute, suficient pentru ca iubitorii schiului să mai poată face o tură pe pârtiile din Retezat. Competiţia încheie sezonul sporturilor de iarnă şi va avea loc sâmbătă pe o vale de sub vârful Peleguţa, până în Valea Pietrele, aproape de zona Bordu Tomii.

„Concursul se desfăşoară în două probe: slalom pe 200 metri şi una de coborâre de sub vârful Peleguţa, până aproape de Bordul Tomii, o zonă generoasă în zăpadă până primăvara târziu. Oricine poate participa la acest concurs. De altfel, am avut schiori cu vârste de la 5 la 75 de ani”, spune şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Cupa Bolovanul a fost iniţiată în urmă cu 42 de ani de un grup de salvamontişti şi alpinişti care au venit la schi în Retezat, cu ocazia zilei de 1 Mai. Deoarece nu exista un premiu stabilit dinainte, unul dintre participanţi a luat un bolovan dintr-un râu ce curge prin apropiere şi l-a decretat ca fiind trofeul învingătorului.

Tradiţia s-a păstrat de atunci, iar Cupa Bolovanul este organizată, în fiecare an, în preajma zilei de 1 Mai.

Trofeul original se află la Cabana Genţiana, unde este păstrat în vitrină, fixat pe un suport din inox. Câştigătorul concursului este recompensat, şi acum, cu un bolovan de râu, pe lângă premiile oferite de organizatori. (Foto: arhivă)

Laboratoarele TACOMI: Tratamente naturiste pentru sănătatea părului

Tratamentele naturiste împotriva căderii părului sunt folosite încă de pe vremea Egiptului Antic, când femeile își preparau amestecuri de plante pentru a-și întreține podoaba capilară.

S-a observant că efectele benefice ale acestor amestecuri de plante sunt date de eficiența flavonoidelor care au acţiune antiinflamatoare şi favorizează circulaţia sanguină la nivelul scalpului, prevenind astfel subţierea şi ruperea firului de păr.
Exemplul pe care urmează să îl dau s-ar putea să nu fie chiar pe placul tău, dar, vorba românească din popor “baba suferă la frumusețe” nu este mai puțin actual decât în vremurile în care a intrat în conștiința colectivă. Sucuri sau extracte din ceapă, usturoi sau ghimbir. Te-am năucit?
O altă substanță ale căror efecte benefice s-au observant în industria frumuseții este capsaicina, care se găsește în ardeiul iute. Puteți opta pentru consumul des de ardei iute sau vă puteți prepara o loţiune din seminţe de ardei iute pisate şi amestecate cu ulei de măsline.
Există soluții și pentru cei care nu apreciază gusturile și mirosurile puternice. Puteți opta pentru uleiuri esențiale. Salvie, rozmarin, aloe vera sau ricin. Pe lângă acești adjuvanți, îți recomand să îți acorzi zilnic câteva minute în care să îţi masezi scalpul cu mişcări blânde. Acest lucru va activa circulaţia sangvină şi va menţine activi foliculii de păr.
Dacă vă gândiți că este prea mult de lucru, poate că am să vă dezamăgesc atunci când am să vă spun că nu există soluții magice care funcționează peste noapte. Așa cum organismului nostrum i-a luat ani de zile ca să se dezvolte și așa cum stresul, care este una dintre principalele cauze ale căderii părului, s-a instalat în timp, și rezolvarea problemelor noastre are nevoie de timp și de răbdare.
Și dacă îți spun că s-ar putea ca aceste rutine zilnice să înceapă să îți placă, mă crezi? Simplul fapt că îți acorzi timp pentru răsfăț, este un element care ajută la ridicarea stimei de sine.

Irina TÂLVESCU

Enrique Iglesias vine la Cluj

Cântărețul latino Enrique Iglesias vine, în 2019, la Cluj, cu concertul „All the Hits LIVE”. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă – BTarena.

Concertul este programat să aibă loc în 29 octombrie, de la ora 20:00. “Starul latino își va încânta fanii cu cele mai cunoscute piese: „Bailamos”, “Rhythm Divine” ,  “Be with You”, „Duele El Corazon”, „ Subeme La Radio”, „El Baño”, „Move to Miami” sau „I Do Not Dance (without You)”, piese care deja sunt în toate topurile internaționale.

Enrique Iglesias este considerat drept unul dintre cei mai influenți cântăreți ai momentului și până în acest moment niciun alt artist pop nu a reușit să aibă atât de multe piese în topurile internaționale într-un timp atât de scurt. Provoacă senzație de fiecare dată când se află pe scenă, iar piesele sale sunt fredonate de zeci de mii de oamenii la fiecare concert”, spun organizatorii evenimentului.

Concertul de la Cluj face parte din turneul „All the Hits LIVE” , spectacol gândit să impresioneze publicul din toate punctele de vedere. O serie de efecte speciale, lumini și proiecții vor face ca acest concert să fie o experiență greu de egalat pentru cei prezenți./https://ziuadecj.realitatea.net

Festivalul Deva Performing Arts 2019

A doua ediție a Festivalului Deva Performing Arts se va desfășura în perioada 5 – 12 mai 2019.

Festivalul debutează în data de 5 mai, ora 18 cu o nouă premieră a Teatrului de Artă Deva – Parada, regia Cosmin Crețu.
Al doilea spectacol al teatrului devean va avea loc în data de 9 mai, ora 18 – Zbor deasupra unui cuib de cuci, regia Marius Oltean.
Programul integral al festivalului va fi disponibil în câteva zile iar biletele se vor pune în vânzare la Agenția Teatrală începând cu data de 22 aprilie.
Prețul biletelor este de 35 lei /15 lei reducere.
Abonamentul pentru toate spectacolele din festival – 150 lei.