Puterea vindecătoare a florilor de fân

Compus din sute de plante, fiecare dintre ele cu virtuți tămăduitoare deosebite, fânul din flora spontană este o adevărată farmacie verde, cu remedii pentru o mulțime de boli. Totul este să știm cum și când să folosim acest leac binefăcător, dăruit cu generozitate de natură.

Florile de fân

Sunt obținute prin scuturarea fânului proaspăt, imediat după uscare. Cea mai mare valoare terapeutică au florile care se obțin din fânul anului respectiv. Dacă nu s-au obţinut din timp florile de fân, se poate folosi și fânul ca atare, mărind doar concentraţia extractelor folosite.
Pentru tratamentele naturiste, cel mai bun este fânul la a doua coasă, numit otavă, şi care creşte în zonele montane, nepoluate.

În medicina populară

Florile de fân erau considerate remedii tămăduitoare pentru mai multe afecțiuni. În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că multe din aceste metode și tradiții folosite de medicina populară își găsesc justificarea.

Primul fân

Era folosit, în trecut, pentru mărirea rezistenței la boli, purificare, întinerire, înfrumuseţare.

Al doilea fân

Numit și otavă, se folosea, în general, contra răcelii, a bolilor de piept şi gât, pentru tratarea infecţiilor, a reumatismului şi a bolilor de rinichi.

Fânul de pe coastele umbrite şi umede

Se folosea pentru tratarea bolilor cauzate de frig şi umezeală. Cel de pe coastele însorite şi uscate, mai aromat, era folosit pentru înviorare, revigorare, mărirea rezistenţei la boli.

Terapii cu flori de fân

Potrivit specialiștilor, terapiile cu flori de fân sunt foarte eficiente. Dar, în paralel, este necesară o alimentație adecvată fiecărei boli și efectuarea unor tratamente specifice.

Băile cu flori de fân

Pentru obținerea unui extract complet din flori de fân, se procedează în felul următor: în cinci litri de apă se pun la înmuiat 7-10 mâini de flori de fân, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei. După acest interval,  maceratul se filtrează şi se pune într-un vas. Florile de fân rămase, la care se mai adaugă 3-4 mâini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute, în 5 litri de apă clocotită, după care se lasă să se mai infuzeze, timp de 20-30 minute. Decoctul se filtrează după răcire şi se combină cu maceratul la rece obţinut inițial. Acest extract conţine atât principiile active obţinute prin macerare, cât şi cele extrase la temperaturi înalte, fiind din acest motiv cel mai activ.
Important !
La baia completă cu flori de fan, creşterea temperaturii se va face gradat. Nu vor face aceste băi fierbinţi persoanele hipertensive, care suferă de ischemie cardiacă, epilepsie, tromboflebită, arterita în forme grave, care au suferit accidente vasculare.

În caz de prostată

Băile cu flori de fân sunt foarte utile. În astfel de situații sunt recomandate băile de șezut cu flori de fân, asociale cu coada-calului şi rădăcină de valeriană. Se recomandă câte 100 g din fiecare plantă, la 5 l de apă, preparată ca infuzie. Băile de 20 de minute se fac seara, înainte de culcare, de 3 ori pe săptămână.

Infecțiile urinare

Se vor trata mai repede cu ajutorul băilor de şezut. Astfel de băi se fac timp de trei zile, consecutiv, perioadă în care nu trebuie să se depună efort. După baie, spatele se va înfășura cu un prosop cald, iar bolnavul va sta sub pătură cel puțin 30 de minute.

În cazul durerilor musculare

Sunt indicate băi generale calde, cu extract complet de flori de fân, băi care vor avea o durata de 30 de minute. Tratamentul se face de două-trei ori pe săptămână. Astfel de terapii sunt foarte utile și în parezele uşoare sau nevralgii.

Bolile de piele

Plantele din fân au efecte antiseptice şi modifică anumite procese metabolice la nivelul pielii. În cazul bolilor de piele, băile sunt recomandate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecții bacteriene ori cu ciuperci la nivelul pielii.

Infuzia cu flori de fân

Este recomandată în cazul tulburărilor circulatorii și în diverse alergii. În astfel de situații, se pun într-u săculeț din bumbac aproximativ 250 de grame de flori de fân, peste care se toarnă 250 ml de apă călduță. Separat, se fierbe 1 litru de apă, care se varsă peste săculeţul de flori de fân şi se infuzează într-un vas acoperit, 10 minute. Se stoarce săculeţul şi se ţine pe locul dureros.

Inhalațiile cu flori de fân

Sunt foarte utile în afecțiunile respiratorii. Pentru tratament, se va prepara o infuzie dintr-un litru de apă şi o mână de fân. După prepararea infuziei, se va sta deasupra vasului, inspirându-se pe nas aburii emanați, timp de 10 minute. Se recomandă completarea tra­tamentului cu gargară din această infuzie.

Cataplasma caldă cu flori de fân

O mână de flori de fân se opăresc cu o cană de apă clocotită, timp de 10-15 minute după care se filtrează. Se învelesc apoi în tifon şi se aplică cât se poate de calde pe locul afectat.
Cataplasma rece

Florile de fân se macină cu râşniţa de cafea şi peste ele se adaugă apă fierbinte. Se lasă să stea 1-2 ore, după care se aplică pe locul afectat.

https://www.click.ro, https://clickpentrufemei.ro, www.sanatate.ro

Festivalul Mediteranean la Deva !!!

În perioada 19-21 iulie a.c., în Piața Cetății din Deva va avea loc un  eveniment culinar dedicat fructelor de mare și dulciurilor turcești!

Meniul va fi asigurat de Le Oac Oac Bistro, Caravana Racilor, Paella Espana, The Street Food Lobster și Delicii Turcești.
Bucătării vor găti pentru cei care vor ajunge aici, o gamă largă de preparate din raci şi fructe de mare, s
coici, creveti, caracatiță, calamar, rapane, pui de baltă, midii, paella, homari şi multe alte bunătăți.

Program zilnic 12:00-22:00.

Cum alegem pepenii ?

Gustoși, răcoritori, cu o aromă unică, pepenii roșii sau galbeni ne potolesc setea în zilele caniculare, oferindu-ne, totodată, o mulțime de substanțe nutritive esențiale organismului. Cum îi alegem pe cei mai buni și care sunt calitățile lor terapeutice, vom vedea în cele ce urmează.

Pepenele roșu – calități terapeutice

Potrivit specialiștilor, pepenele roșu hidratează de două ori mai mult decât apa. De asemenea, acesta conține o substanță cu un puternic efect antioxidant și un rol important în reducerea riscului de apariție a diverselor forme de cancer.

Dă rezistență organismului

Prin conținutul generos de vitamina B6, tiamină, vitamina C și mangan, pepenele roșu dă rezistență organismului împotriva agenților infecțioși, fiind considerat un puternic stimulent al sistemului imunitar.

Reglează tractul intestinal

Cu un conținut ridicat de apă și fibre, pepenele roşu ajută la prevenirea constipaţiei şi promovează sănătatea tractului digestiv.

Reglează ritmul cardiac

Sursă importantă de potasiu, pepenele roșu ajută la reglarea ritmului cardiac și a presiunii arteriale. În urma studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că acest fruct delicios oferă protecție sigură împotriva bolilor cardiace.

Detoxifiază organismul

Consumat în porții generoase, pepenele roșu ajută la detoxifierea organismului. Datorită conținutului redus de calorii este folosit cu succes în curele de slăbire întrucât alungă foamea, ajută la eliminarea apei reținute în corp, având, totodată, și efect diuretic.

Pepenele rosu este recomandat si in curele de slabire, datorita continutului redus de calorii, in schimbul unui aport bogat de nutrienti. Acest fruct se poate consuma in portii generoase, alunga foamea cu rapiditate si faciliteaza eliminarea apei retinute in corp, avand si efect diuretic. In plus, gustul placut al pepenelui rosu il recomanda ca un bun inlocuitor al deserturilor hipercalorice, asa cum este inghetata.

Reduce durerile musculare

Atât pepenele roșu cât și sucul său pot reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel“, îmbunătățind, totodată, timpul de refacere după exerciţiile intensive ale sportivilor. Cercetătorii cred că acest lucru este datorat substanţelor pe care pepenele roşu le conţine.

 

Semințele de pepene roșu

Asigură o digestie bună și totodată, elimină paraziții intestinali asigură o bună digestie şi luptă împotriva paraziţilor intestinali. De asemenea, ele conţin un antioxidant care este esenţial în combaterea aterosclerozei, a hipertensiunii şi a anginei pectorale.

Cum se consumă ?

Se decojesc și se macină fin, după care, se vor consuma una-două linguri pe zi, la care se poate adăuga puțină miere de albine.

 Ceaiul din semințe

Este recomandat de specialiști pentru eliminarea nisipului și a pietrelor de la rinichi, fiind un excelent diuretic. Se prepară din patru linguri de semințe, care se zdrobesc și se pun la fiert timp de 15 minute, în doi litri de apă. Ceaiul strecurat se bea pe parcursul a două zile, după care se face o pauză de trei zile. Pentru efecte maxime, tratamentul se repetă la două săptămâni.

Cum alegem pepenii roșii

Atunci când dorim să cumpărăm un pepene roșu, trebuie să fim atenți la:

Coaja fructului

Aspectul ei trebuie să fie uniform, semn că lubenița este bine coaptă. Dacă coaja are un aspect stafidit, acesta poate fi un indiciu că lubenița nu este culeasă de curând. De asemenea, coaja nu trebuie să aibă urme de înțepături, prin care puteau fi introduse tot felul de substanțe chimice. Pepenii care au lovituri, pot avea gustul alterat.

Codița pepenelui

Este mai verde la cei culeși de curând și uscată la cei depozitați perioade mai lungi. Dar, acest test nu este valabil la cei comercializați în hypermarketuri, care au spații de depozitare la rece și pot păstra pepenele proaspăt mai mult timp. Punctul din partea opusa coditei trebuie sa fie galben, semn că lubenița este coaptă.

Interiorul fructului

Trebuie să fie roz și dulce, nicidecum violet. Pepenele ”forțat”, nu a avut timp să acumuleze zaharurile necesare, dar nici să aibă aspectul roșu natural. Astfel de pepeni au semințele albe. Mai există situații, spun cultivatorii, în care pepenii au majoritatea semințelor negre, dar mai sunt și unele albe. Acest lucru se întâmplă din cauza condițiilor meteo, iar acești pepeni nu sunt periculoși.

Dulceața fructului

Specialiștii spun că nu există nici o legătură între dulceața unei lubenițe și faptul că pepenii au coaja de un verde închis sau sunt ”vărgați”. Este doar o chestiune ce ține de soiul sau hibridul ales de producător.

Pepenele copt

Va fi mai greu, semn că are mult suc și poate fi consumat. De aceea, din doi pepeni aproximativ de aceeași mărime, vom opta pentru cel mai greu.

Testarea pepenelui achiziționat

Ca să ne dăm seama dacă pepenele roșu conține coloranți, vom proceda în felul următor:

 • Adăugăm o bucățică de miez într-un pahar cu apă la temperatura camerei. Dacă apa va deveni doar tulbure înseamnă că este totul în regulă. Dacă apa se colorează în roz sau galben înseamnă că pepenele a fost injectat cu tot felul de coloranţi.
 • La tăiere, atât miezul pepenelui roșu cât și a celui galben trebuie să fie moale și cu aspect nisipos. Dacă acesta este neted şi lucios, ceva nu este în regulă.
 • Nervurile prezente în miezul pepenelui trebuie să fie de culoarea fructului, nicidecum albe.
 • După achiziționare, vom pune pepenele într-un vas cu apă. Dacă acesta se va ridica la suprafața apei, este semn că fructul poate fi consumat. În cazul în care acesta se lasă la fundul vasului, nu este recomandat a fi consumat.
 • Dacă pepenele roşu sau galben lăsat peste noapte în frigider rămâne lipicios, acesta este încă un semn că are conţinut crescut de nitraţi. Dacă acesta se usucă puţin, înseamnă că poate fi consumat fără grijă.

Pepenele galben

Provine din zonele exotice ale Asiei, de unde a ajuns și în Europa. Bogat în fibre,vitamine și minerale, pepenele galben este un energizant natural, care aduce multe beneficii organismului. Este fructul cu cel mai bogat conținut de vitamina A, având, totodată, un aport redus de grăsimi și calorii.

Calități terapeutice

Întărește sistemul imunitar

Fruct – medicament, cum îl numesc specialiștii, pepenele are un rol important în menținerea sănătăţii organismului. Rduce riscul atacului cardiac, are acţiune reglatoare asupra apetitului, dă rezistență organismului împotriva agenților infecțioși, fiind considerat și un puternic stimulent al sistemului imunitar.

 

Detoxifiază organismul

Dacă se consumă înainte de masă, pe stomacul gol, pepenele galben ajută la detoxifierea organismului, reglează apetitul, având și calitatea de a potoli senzația de foame.

Combate stresul

S-a constatat că, un consum regulat de pepene galben combate cu succes stresul zilnic.

Împiedică retenția de apă

Datorită conţinutului bogat de potasiu, pepenele galben ne ajută la eliberarea apei în exces din organism. Un bun echilibru potasiu/sodiu favorizează schimburile hidrice şi împiedică retenţia de apă în ţesuturi.

Ajută glanda tiroidă

Pulpa pepenelui galben conține o substanță care poate modifica activ secreția glandei tiroide, susțin cercetătorii. Astfel că, în caz de hipotiroidie, principiile active din pepenele galben se fixează pe suprafața celulelor secretoare, obligându-le să fabric hormoni. Atunci când secreția și eliberarea hormonilor tiroidieni sunt mai intense, adică hipertiroidie, aceleași principii blochează mecanismul celular de eliberare a tiroxinei.

Cum alegem pepenii galbeni?

 • Atunci când dorim să cumpărăm un pepene galben, îi vom evita pe cei cu coaja găurită, lovită sau cu pete maro.
 • Dacă în locul de depozitare al pepenilor sunt muște, iar zeama se scurge pe jos, este semn că pepenii au fost culeși de foarte mult timp și pot fi alterați.

Textura cojii și culoarea

Sunt un indiciu bun al gradului de coacere. Cu cât coaja este mai galbenă sau crem și striațiile de pe coajă mai pronunțate, cu atât pepenele este mai copt.
Dacă suprafața este netedă și coaja verzuie, este un indiciu clar că pepenele a fost cules înainte să fie destul de copt.

Codița pepenelui

Dacă codița este încă acolo sau dacă în acel loc există proeminențe, înseamnă că pepenele a fost cules înainte de coacere. Locul de unde s-a desprins codița trebuie să fie neted, semn că pepenele s-a desprins singur de codiță în momentul când s-a copt. Dar dacă acest loc este moale și umed, este semn că pepenele începe să se altereze.

Pepenele copt

Trebuie să fie greu pentru mărimea sa. Acest lucru indică faptul că este copt și proaspăt, cu un miez zemos. De asemenea, trebuie să fie tare, dar nu ca o piatra, ci să opună o rezistență elastică atunci când este apăsat.
La polul opus codiței

Se află locul unde a fost floarea. Dacă acest loc are un miros plăcut, ușor dulceag și aromat, atunci pepenele este unul copt si gustos. Dar dacă are un miros prea dulce și ușor alcoolizat, este un semn clar că pepenele nu este bun.

Important !

Consumul de pepene galben va fi evitat de diabetici. De asemenea, nu este indicat nici femeilor care alăptează, nici copiilor de până la doi ani, fiind greu de digerat. Pepenele galben nu este recomandat nici persoanelor care suferă de insuficiență renală.

Important!

Potrivit autorităților, pepenii din bazinele legumicole consacrate pentru producția lor, vor fi însoțiți de o etichetă pe care vor fi menționate numele producătorului, localitatea de origine, data recoltării și prețul cu amănuntul.

www.manager.ro

 

https://www.gustos

http://sfatnaturist.ro/

https://agrointel.ro

Seară de film în aer liber: “BERZELE”

Vineri, 12 iulie, în parcarea magazinului Kaufland Deva (Calea Zarandului nr. 67), de la ora 21:00, va avea loc o seară de film în aer liber, în cadrul caravanei cinematografice Cinemobilul. Se va proiecta una dintre cele mai îndrăgite animații din ultimii ani: “Berzele”.

Animația “Berzele” / “Storks” este o comedie și spune povestea unor berze care s-au reprofilat: acum nu mai expediază bebeluși, doar pachete. O nouă comandă pentru un bebeluș le dă peste cap întreaga strategie și e nevoie de cea mai competentă barză-curier pentru a găsi o soluție.
Intrarea este liberă. Animația va fi dublată în limba română.
Cinemobilul – Caravana Cinematografică este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Mesajul codat pe care ni-l transmit culorile fructelor și legumelor

Știți vorba aceea din popor “Curcubeu pe cerul gurii”? Da, o folosim atunci când ne place foarte mult un preparat, dar se pare că această zicală are correspondent și în realitatea științifică. Ți-e poftă de roșii, banane, praz sau afine? S-arputea ca organismul tău să îți transmită un mesaj codat. Astăzi învățăm ce beneficii pentru sănătate au fructele și legumele, în funcție de culoarea lor.

Fiecare culoare din fructe și legume reprezintă un alt tip de nutrient benefic pentru sănătatea noastră. Iată ce beneficii aduc aceste fructe si legume, în funcţie de culorile pe care le au.

ROȘU: Fitochimicale precum antociani și carotenoide – dintre care se remarcă licopenul, ale cărui proprietăți anti-cancerigene sunt sporite prin consumarea împreună cu alimente bogate în lipide (de ex. avocado și ulei de măsline). Este sezonul cireșelor! Cireșele au un puternic efect diuretic, fiind indicate persoanelor care suferă din cauza retenției de apă. Licopenul este de ajutor și bărbaților, căci protejează prostata. Totodată, această moleculă crește capacitatea organismului de a produce mai multă vitamina A, care îmbunătățește vederea.

PORTOCALIU: Legumele și fructele portocalii sunt bogate in carotenoide, antioxidanti care au ca efect protector impotriva radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranirea prematura. In unele din aceste legume, precum cartofii rosii, se gaseste o cantitate importanta de fibre, care ajută la tratarea constipatiei. Alte beneficii ale carotenoidelor:protejează pielea împotriva poluării și a razelor UV, îmbunătățește sistemul imunitar, protejează vederea și susține sănătatea ochilor, protejează împotriva cancerului, reduce riscul bolilor de inimă, susține sănătatea articulațiilor.

GALBEN: Fructele și legumele galbene sunt bogate în carotenoide, bioflavonoide și vitamina C. Beneficii: mențin sănătatea pielii, grăbesc vindecarea rănilor și întăresc oasele și dantura. În această categorie sunt incluse lămâile, porumbul, ananasul, ardeiul gras, gutuile.

VERDE: Sunt bogate în vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui. O mare cantitate din această vitamină se găsește în spanac, alături de fier, mineral care previne anemia. Aceste mâncăruri conțin și cantități importante de vitaminele E si C, recunoscute pentru că scad riscul apariției bolilor cronice. De asemenea, asigură și o cantitate importantă de zeaxantină, care combate degenerescența maculară, o boală care poate duce la orbire.

ALB: Legumele de culoare albă au puternice proprietăți antiinflamatoare. Exemple: păstârnacul, ciupercile, guliile, ceapa, usturoiul. Ceapa și usturoiul se pare că au anumite proprietăți care grăbesc vindecarea infecțiilor. În mod sigur ați auzit referindu-se la ele ca fiind “antibioticenaturale”.

ALBASTRU/ VIOLET/ NEGRU: aceste fructe și legume sunt bogate în Resveratrol, mentionat de specialisti ca fiind cel mai puternic factor natural anti-oxidant cunoscut, anti-cancer, anti-îmbătrânire, anti-imflamator. Studii recente arată că fructele închise la culoare ar avea o influență benefică în procesul de neurogeneză, adică producerea de neuroni noi.

Concluzia nu este un foarte complicată. De acum înainte trebuie să avem în farfurie un curcubeu. Poate că astfel reușim să îi convingem și pe cei mici să își mănânce porția zilnică de fructe și legume.

Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI

Ce ne spun semnele din casa noastră?

Chiar dacă nu suntem superstițioși, ni se întâmplă, deseori, ca unele semne din casă să ne pună pe gânduri. Dacă le ignorăm la început, atunci când ele se repetă, situația se schimbă. Iar dacă este vorba de protecția locuinței sau a familiei noastre, nimic nu ne stă în cale. Iată de ce trebuie să ținem seama pentru a atrage bunăstarea și norocul în casă.

Când ne mutăm în casă nouă

 • Se crede că, dacă măturăm în casă noaptea și dăm gunoiul afară, vom primi vizita unui străin. Nu este bine nici să măturăm în casă imediat după ce ne pleacă musafirii. Doar dacă vrem să scăpăm de cineva, vom mătura imediat după ce persoana nedorită iese din casă.
 • Dacă cineva drag este pe drum, nu vom da cu mătura prin casă.
 • Nu trebuie niciodată să ne mutăm de la un etaj superior, la unul inferior, în aceeași clădire. Acest lucru aduce ghinion.
 • De asemenea, nu e bine să ne mutăm în casă nouă vinerea, sâmbăta sau într-o zi ploioasă.
 • Aduce ghinion să ieșim dintr-o casă pe o altă ușă decât cea pe care am intrat.
 • Presărată pe pragul casei, sarea ne va proteja de rău. Dar atenție, e semn rău să înapoiem cuiva sarea împrumutată.
 • Dacă aducem în casă nouă sare, o mătură, o monedă și un cărbune, se spune că vom avea noroc.

În interiorul locuinței

 • Dacă la intrarea în locuință ne împiedicăm de pragul casei, e de bine. Înseamnă că o persoană dragă se gândește la noi.
 • Este interzis ca două persoane să facă patul împreună. Asta pentru că se vor certa. Iar dacă o persoană a început să facă patul, nu trebuie să se oprească și să facă altceva. Acest lucru e semn rău, aducător de ghinion.
 • Dacă se întâmplă ca așternuturile să fie puse greșit, e semn că acea persoană se va muta curând din casă. Cel mai bine e să se doarmă cu capul spre nord şi picioarele spre sud.
 • Ca să ne fie bine, vom avea grijă să ne dăm jos din pat pe aceeași parte pe care ne-am așezat. Mătura nu se va sprijini niciodată de pat, căci tot răul adunat în ea se va duce în locul nostru de odihnă. Nici pălăria sau căciula nu se pune pe pat, fiindcă aduce ghinion.
 • În cazul în care se varsă apă pe podea, aceasta nu trebuie ștearsă cu piciorul.
 • Covoarele nu se vor scoate din casă pentru a fi bătute după asfințit. Nici rufele nu se vor întinde afară după asfințit și nici gunoiul nu trebuie scos din casă seara.
 • Atunci când sar scântei din sobă sau din cămin, e semn că vom primi musafiri.
 • Dacă se împrăștie chibriturile din cutie, e de bine. Aduce noroc !

Animalul de companie

 • Poate detecta energiile negative din jurul nostru. Tocmai de aceea, când schimbăm casa, este bine să luăm animăluțul cu noi atunci când mergem să vedem noua locuință. Și, în funcție de reacția acestuia, vom ști cum să acționăm în continuare.
 • În caz că va intra în casă un greier sau o broscuță, este motiv de bucurie, pentru că aduce noroc. Dar dacă trece pragul un șarpe, e de rău.
 • Atunci când o pasăre își face cuib la casa noastră, se spune că aceasta ne va proteja de rele.
 • Când intră o albină în casă, înseamnă că vom avea, foarte curând, musafiri. Nu trebuie omorâtă, pentru că aduce ghinion. La fel se întâmplă și dacă strivim un păianjen.

Ce lucruri nu se dau cu împrumut ?

Sarea

Despre sare se spune că are proprietăți energetic, care au efect asupra soartei. De aceea, este interzis să se împrumute, sub orice pretext. Dacă se întâmplă ca vecinii să ne ceară sare, o dăm sub formă de dar.  În caz contrar, norocul va pleca sau se vor abate bolile asupra casei respective.

Vasele

Sunt încărcate cu energia casei în case se află. Dacă cineva dorește să facă rău unei anumite persoane, poate să-i dea un pahar, o plăcuță, o cană, o lingură, o tigaie etc.  De aceea, nu se vor da vasele din casă, iar dacă se întâmplă să o facem, ne vom ruga să nu-i afecteze viața, în mod negative, acelei persoane.

Vasele rupte sau deteriorate nu trebuie ținute, sub niciun motiv, în casă.

Mâncărurile împrumutate

Pot duce la pierderea sănătății, la dobândirea de noi temeri, eșecuri și multe alte consecințe negative, spun specialiștii site-ului dailyhoro.ru.

Hainele

Dacă sunt luate de la rude sau prieteni care nu ne doresc răul, e bine să oferim ceva în schimb.  Dacă vom achiziționa un articol second-hand, nu este nimic în neregulă, pentru că plătim pentru acest obiect. Dar, și în acest caz, ar trebui efectuată o curățenie energetică.

Lucrurile împrumutate, pot aduce ghinion, iar cel mai mare pericol îl prezintă pantofii. Asta pentru că, aceștia absorb energia negativă, relatează mesajeinspirationale.com.

Ornamentele sau bijuteriile

Este interzis a se împrumuta. Asta pentru că, bijuteria ia energia persoanei aparținătoare și poate influența negativ atunci când este împrumutată.

Inelul sau cerceii unei alte persoane, pot fi dătători de energie negativă, întrucât aceste mici bijuterii, pot lua cu ele problemele aparținătorului.

Potrivit experților din domeniu bionergiei, bijuteriile de natură protectoare pot „infecta” un străin cu boli și îl pot face nefericit. Dintre metale, trebuie să ne fie frică de argint și platină. De asemenea, dintre pietrele talismanului, se pare că cei mai periculoși magneți sunt piatra lunară, diamantul și cristalul de rock.

Mătura

Se spune că dacă o persoană dă sau ia mătura de la un străin pentru un timp, atunci, în funcție de semne, se pot produce schimbări negative în domeniul financiar. Acest lucru poate duce la pierderi monetare sau pot fi probleme la locul de muncă. De aceea, indiferent de situație, nu vom lua cu noi mătura veche și nici nu vom împrumuta o mătură de la altcineva.

Cum atragem energia pozitivă ?

Ușa de la intrare

Reprezintă bunăstarea. De aceea ar trebui menținută în condiție perfectă. Iar pentru a atrage energia pozitivă, vom așeza o plantă frumoasă și o sursă de lumină pe orice parter a ușii.

Holul de la intrare

Trebuie să fie liber, astfel încât energia să poată circula. Hainele sau încălțămintea se vor pune într-un dulap, ca acestea să nu blocheze energia. Ca să se activeze energia, în hol se așază o oglindă frumoasă și flori proaspete. Florile proaspăt tăiat sau cele în ghivece reușesc să amplifice energia pozitivă, în orice spațiu.

Aragazul și chiuveta

Vor fi așezate în zone opuse unul față de celălalt. În caz contrar, acest lucru poate aduce certuri în cuplu, din cauza elementelor apă și foc.

Mobila din living

Va fi dispusă echilibrat în încăpere. Nu trebuie blocată nicio ușă cu mobilă. Canapeaua se va așeza lângă un perete în așa fel încât să le ofere celor care se așază pe ea un sentiment de susținere. Pentru a se activa energia pozitivă din cameră, se va punere o veioză sau un corp de iluminat într-un colț diagonal opus față de intrarea în cameră.

Dormitorul

Va fi decorat în nuanțe neutre, deschise. Ideal ar fi ca patul să aibă tăblie la ambele capete, care oferă senzație de susținere și siguranță.

Ușa de la baie

Nu se va lăsa niciodată deschisă. De asemenea, baia trebuie să fie curată, iar capacul de la toaletă coborât. Și aici se vor așeza plante în ghiveci, pentru că acestea au capacitatea de a absorbi apa și de a împiedica risipa de energie.

Curtea și grădina

Vor fi menținute curate, întrucât grădina reprezintă viitorul. Plantele sau arbuștii din curte trebuie să  arate bine. Spațiul din spatele casei simbolizează sănătatea și bogăția, așa că trebuie menținut într-o formă bună. Gardurile

Reprezintă siguranța și stabilitatea. Tocmai de aceea, și ele vor fi îngrijite și remediate atunci când este cazul.

https://www.acvaria.com

https://www.libertateapentrufemei.ro

https://www.eva.ro/casa-si-familie

 

Scurt istoric al clătitelor

Credem că nu există cineva căruia să nu-i placă clătitele, fie ele simple sau umplute cu gem, brânză sau alte ingredient.

Iată câteva lucruri interesante despre originea mo­des­telor, dar atât de agreatelor clătite: „Clătitele fac parte dintre puţinele feluri de mâncare de care gurmanzii-şefi ai Greciei Antice ar trebui să fie mândri, pentru că au trecut testul timpului (şi încă ce test!), ajungând să fie gătite chiar şi în bucătăria secolului XXI. Dacă ar fi să traducem denumirea originală (adică grecească) a clătitei i-am spune „tigăiță”, pentru că şi atenienii îi spuneau „tagenites”, „teganites” sau „tagenias” (toate variantele fiind derivate ale cuvântului „te­gano” care desemna tigaia de prăjit).

Reţeta
Cronicarul Athenaeus po­ves­teşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (com­poziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimi­neaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.
Rude vechi ale pâinii, lipi­ei şi chiar ale blatului de pizza, clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi ba compoziţia, ba aspectul. În America, amestecul pentru clătite conţine şi praf de copt şi e prăjit într-o formă mai pufoasă şi mai groasă, în Asia grosimea diferă de la o zonă la alta, dar e umplută cam peste tot cu ingrediente sărate (brânză, carne, legu­me); în Africa, pe de altă parte, clătitele sunt suport pentru diferitele sosuri şi humus-uri, neamurile germanice le consumă deopotrivă ca desert şi ca blat moale peste care se pun diverse topping-uri sărate, în timp ce europenii de gintă latină păstrează destinaţia, reţeta şi aspectul clătitelor realizate de greci în Antichitate.

„Firimiturile împăratului”
Una dintre cele mai neobişnuite reţete de clătite s-a născut în timpul Imperiului Austro-Ungar şi poartă o denumire care te duce cu gândul la conducătorii acelor vremuri: kaiserschmarrn. „Firimiturile împăratului” au fost preparate pentru prima dată pentru Francisc Iosif I (1830-1916) şi imediat ce vezi rezultatul realizezi cât de inspirat e numele desertului – fâşii rupte din clătite (făcute din făină, ouă, lapte), cara­melizate, amestecate cu gem şi alune de pădure mărunţite. Soţia împăratului, Elisabeta a Bavariei (cunoscută mai degrabă sub denumirea de Sisi), fiind preocupată de silueta sa, dăduse ordin bucătarilor să-i facă doar deserturi uşoare, care să nu îngraşe. La vederea „bombei calorice”, împă­ră­teasa a refuzat să mănânce clătitele astfel pregătite. Exasperat, soţul ar fi exclamat înainte de a mânca deopotrivă porţia sa şi a consoartei: „Ia să văd ce firimituri(schmarrn) a gătit bucătarul!”.

Despre festivalul clătitelor din România
Dacă se întâmplă să fiţi în Braşov, chiar înainte de intrarea în Postul Paştelui, nu trebuie să rataţi Festivalul Clătitelor, de la Prejmer. Devenit deja tradiţie, este un bal mascat care durează până în zori. Peste 20.000 de clătite sunt făcute în această noapte, după reţete secrete.
Festivalul simbolizează triumful luminii asupra întu­neri­cului şi alungarea iernii.

Festivaluri ale clătitelor în lume
În Franţa, în schimb, se sărbătoreşte Ziua Clătitelor. Sărbătoarea are loc în data de 2 februarie, Ziua Binecuvântării Fecioarei Maria. A ajuns însă să fie cunoscută drept Ziua Clătitelor, pentru ca tradiţia cere să fie servite astfel de preparate. Superstiţia spune că persoana care reuşeşte să arunce o clătită în sus şi să o prindă cu mâna dreaptă în tigaie, în timp ce în stânga ţine o monedă de aur, va avea noroc şi prosperitate tot anul.
Şi în Anglia se organizează un festival al clătitelor: Shrove Tuesday (n.r. Marţea Spovedaniei), cunoscut şi sub denumirea de Pancake Tuesday (n.r. Marţea Clătitelor).

Cele mai scumpe clătite
Tot în Anglia, de data asta în Manchester, se vând unele dintre cele mai scumpe clătite din lume. Costă în jur de 1330 de dolari şi se prepară cu homar, caviar, trufe şi sos Hollandaise – în prepararea căruia se foloseşte una dintre cele mai scumpe şampanii din lume, Dom Perignon. Reţeta a fost creată de restaurantul de lux Opus.
Dubaiul întrece cu mult această performanţă. O singură clătită, servită într-unul dintre restaurantele de lux din acest excentric oraş se vinde la preţul de 25.000 de euro. Este presărată cu aur comestibil.

Recorduri legate de clătite
Sean McGinlay si Natalie King, doi bucătari din Glasgow, au construit cel mai mare turn de clătite din lume. Acesta măsura nu mai puţin de 75 de centimetri. Pentru această performanţă au muncit nu mai puţin de 22 de ore şi au folosit 100 de ouă, peste 10 litri de lapte, 5 kilograme de făină şi 3 kilograme de unt. Iar recordul pentru clătita aruncată cel mai sus este de 9,47 de metri şi a fost stabilit în 2010, la New York.

www.historia.ro
www.mega-image.ro

Cinci motive pentru care îți este mereu foame

Există momente în care este absolut normal să ni se facă foame, spre exemplu după un antrenament fizic intens sau dacă am sărit peste o masă.

Astăzi am ales să vorbesc despre acele momente în care avem o senzație inexplicabilă de foame. Aceasta poate fi provocată de un regim alimentar neadecvat, de schimbări hormonale sau de factori emoționali. Haideți să explorăm împreună câteva dintre aceste posibile cauze.

 1. Nu bei suficientă apă. Partea din creier care se ocupă de apetit, dar și de nevoia de fluide este hipotalamusul. Data viitoare când simți o foame incontrolabilă, s-ar putea ca, de fapt, să fii deshidratat. Bea un pahar cu apă și așteaptă câteva minute. Îți mai este foame?
 2. Nu dormi suficient. Atunci când nu îți respecți programul de somn, organismul secretă mai multă grelină, care este un hormon care stimulează apetitul. De asemenea vei simți că ai nevoie de mai multă energie, ceea ce înseamnă că te vei trezi cu poftă de dulciuri și de alți carbohidrați.
 3. Nu mănânci suficiente proteine. Da, știu că este obositor să citești toate etichetele și să fii atent/ă la toate aspectele programului tău alimentar. Când simți că vrei o gustare, apelează la surse de proteine sănătoase, cum ar fi un iaurt grecesc sau cereale integrale. Nutritioniștii recomandă un aport de 46 de grame de proteine pe zi pentru femei si 56 de grame pentru bărbați. Pe etichetele fiecărui produs ai acel tabel de valori nutriționale. Fă un experiment și calculează astăzi câte grame de proteine mănânci. Este suficient?
 4. Nu mănânci suficiente grăsimi sănătoase. Grăsimile sănătoase sunt cele nesaturate, care mențin senzația de sațietate. Dacă ai o senzație constantă de foame, încearcă să introduci în regimul tău alimentar zilnic pește, avocado, nuci și semințe. Atenție la nuci și semințe. Ele conțin o cantitate mare de grăsime, de aceea trebuie consumate cu moderație.
 5. Mănânci prea mulți carbohidrați. Dacă ne simțim lipsiți de energie vom avea tendința de a mânca alimente cu indice glicemic ridicat cum ar fi dulciurile sau produsele de patiserie. Și ce se întâmplă de obicei atunci când mâncăm carbohidrați? Vrem să mâncăm și mai mult. De ce? Asta se întâmplă pentru că nivelul de zahăr din sânge crește și creează un cerc vicios. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este să mănânci alimente bogate în fibre (migdale, quinoa, susan, fasole,conopidă, broccoli, varză, varză de Bruxelles, fructe)

Revenim la cei mai importanți factori din lista obiceiurilor zilnice: alimentație, somn și hidratare. Să nu uităm nici de cele 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Datorită ritmului alert ajungem să ne răsturnăm prioritățile. Ne dorim să avem un servici bun pentru a trăi o viață frumoasă, dar ajungem să ne sacrificăm viața frumoasă pentru a avea un servici bun. Poate că aceasta este cea mai mare problemă a secolului în care trăim. Haideți să reîncepem să avem grijă de noi!

Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI

Concurs Internaţional YPEF-Tineri în pădurile Europei

Parcul Național Retezat National Park va găzdui, în perioada 10 – 13 Iulie, etapa națională la Concursul Internaţional YPEF-Tineri în pădurile Europei.

Concursul este organizat sub patronajul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, iar echipa câștigătoare la faza națională participă, mai departe, la etapa europeană, care se va desfășura în acest an în Cehia.

Tineri în pădurile Europei (Young People in European Forests – YPEF) este cel mai important concurs interactiv de educaţie forestieră din Europa, care a debutat în anul 2011.

Ţările participante în YPEF: Austria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Ucraina, România.

Obiectivele acestui concurs sunt:

– Conştientizarea şi educarea tinerei generaţii asupra patrimoniului natural european
– Conservarea biodiversităţii şi gestionarea durabilă a pădurilor.

S-a dublat numărul producătorilor români de înghețată

Numărul producătorilor de înghețată s-a dublat în ultimii 9 ani. Deliciu în zilele calde pentru unii, îngheţata, desertul preferat al verii a devenit o afacere profitabilă pentru alții.

Anul trecut, românii au mâncat îngheţată de aproape 600 de milioane de lei. Foarte mult teren a câştigat îngheţata artizanală, realizată din ingrediente natural.

Verile din ce în ce mai calde au făcut ca şi afacerile cu îngheţată să devină din ce în ce mai profitabile. Conform unei analize Frames, numărul producătorilor de înghețată a ajuns la peste 200, dublu față de 2010.

Şi cifra de afaceri a crescut cu un ritm ridicat, de la 396 de milioane de lei în 2010, la 532 de milioane de lei în 2017.

Potrivit Eurostat, ţara noastră este pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de îngheţată. Germania şi Italia sunt fruntaşe, cu o producţie de peste 500 de milioane de litri anual.

Un român consumă în medie 2 litri de îngheţată anual, față de media la nivelul Uniunii Europene, care este de peste 6 litri pe cap de locuitor./www.digi24.ro

Recomandări ale medicilor pentru zilele caniculare

Temperaturile ridicate cu un indice de discomfort termic (indicele temperatura-umezeala (ITU) ridicat din această perioada pot să determine efecte negative asupra populaţiei din judeţul nostru, mai ales pentru copii, vârstnici şi persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice (pot să apară lipotimii, probleme cardiace sau respiratorii).

Direcţia de Sănătate Publică a jud.Hunedoara avertizează că  a ieşi din casă la orele prânzului, când asfaltul frige şi aerul pare de nerespirat, este imprudenţă curată. Pe străzile cu asfalt încins şi printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.

Crampele de căldura apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. În aceste condiţii, orice activitate fizică va fi sistată, iar pacientul va intra în repaos într-un loc răcoros. Activităţile fizice intense pot fi reluate după mai multe ore, când canicula s-a mai potolit. Este recomandat consumul de lichide precum sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă va fi solicitat ajutorul medicului.

Insolaţia este dată de expunerea directă şi prelungită a capului la soare. Se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii. De aceea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Persoana care a făcut insolaţie va fi dusă la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid.

Şocul hipertermic este o urgenţă medicală. Apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/depăşind 40 grade Celsius. Simptomele şocului sunt: pielea este foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin), eventual convulsii. În acest caz va fi solicitat serviciul de urgenţe medicale (112 – Salvarea). Până la sosirea acesteia bolnavul va fi dus la umbră, udat cu apă rece, dacă este posibil, persoanei i se face un duş rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.

Pentru a limita efectele  temperaturilor ridicate în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise şi protejate de soare cu  jaluzele sau draperii. Ferestrele vor rămâne închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă şi vor fi deschise seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte. În plus, orice aparat electrocasnic de care nu este nevoie va fi închis.
Vestimentaţia, în zilele cu temperaturi ridicate, trebuie să fie lejeră şi amplă, din fibre naturale, de culori deschise. Pe cap vor fi purtate pălării sau şepci în culori deschise.

O mare atenţie trebuie acordată copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi, oferindu-le periodic lichide, chiar dacă nu sunt solicitate. Părinţii trebuie să evite să iasă cu copilul din casă în orele cu temperaturile ridicate, mai ales dacă este vorba despre bebeluş (0-12 luni). În cazul în care este necesară deplasarea, atunci copilul va fi îmbrăcat lejer, chiar dacă are până la 9 luni, iar capul va fi acoperit cu o pălărie de soare. Copilul trebuie lăsat dezvelit atunci când doarme. În schimb, nu este recomandat scăldatul în apa rece deoarece diferenţele mari de temperatură pot să determine apariţia şocului. Este bine ca în zilele cu temperaturi ridicate să fie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.  Pe parcursul zilei vor fi făcute duşuri călduţe, apa fiind lăsată pe corp. În zilele cu temperaturi ridicate, consumul de lichide trebuie să depăşeasca doi litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) este interzis întrucât acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, va fi evitat consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. În schimb, Direcţia de Sănătate Publică a jud.Hunedoara recomandă consum ridicat de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Căldura de afară  ne determină să preferăm confortul încăperilor dotate cu aer condiţionat scăpând din vedere riscurile la care ne supunem – uităm de microorganismele care se pot dezvolta într-un mediu umed, dar şi precauţiile pe care trebuie să ni le luăm atunci când ieşim afară din încăperile dotate cu aer condiţionat. Putem face şoc termic în situaţia în care diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior nu respectă valoarea ideală, respectiv de doar 5 grade Celsius.

Reţete culinare pentru mesele de week-end

Ciorbă cu ouă

Ingrediente: 2 cartofi, 2 morcovi, o rădăcină de ţelină, o rădăcină de păstârnac, o ceapă, o cutie mică de roșii în bulion, 4 ouă, 1/2 litru zeamă de varză, o legătură de leuștean, 3 linguri de ulei, sare.

Mod de preparare

Legumele se curăță și se taie cubulețe, iar ceapa se taie mărunt. Într-o oală de ciorbă se pun trei litri de apă la fiert. Când apa dă în clocot, se adaugă ceapa și rădăcinoasele. Se lasă la fiert aproximativ 10 minute, apoi se adaugă cartofii și uleiul. După alte 20 de minute, se pun roșiile în bulion, iar după câteva clocote, ciorba se acrește cu zeamă de varză. Se potrivește de sare, apoi se pun, pe rând, cele patru ouă. Când ouăle s-au fiert, oala se trage de pe foc. Se presară leuștean deasupra și se poate servi cu smântână.  https://retete.unica.ro

Cartofi Carbonara la cuptor

Ingrediente: un kg. cartofi, o ceapă, 100 g cașcaval, 50 g bacon, o lingură unt, 150 g carne de curcan, 300 ml smântână, un ou, pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: 

Cartofii se curăță, se taie rondele și se pun la fiert într-o oală cu apă clocotită. Se lasă la fiert timp de zece minute, apoi se scurg de apă și se așază pe un platou. Separat, într-un bol se toarnă smântâna, care se amestecă bine cu oul și cașcavalul ras pe răzătoare. Ceapa se pune la călit în ulei încins, iar când devine sticloasă se adaugă carnea tăiată cubulețe. Se lasă la călit timp de cinci-zece minute, la foc mic. Separat, într-o altă tigaie se prăjește baconul. Se pregătește apoi o tavă de copt, în care se așază un strat de cartofi. Deasupra se pune amestecul de smântână, apoi carnea prăjită și baconul. Tava se dă la cuptor timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. https://romaniadeastazi.ro

Prăjitură cu blat de mac, cremă mascarcapone și căpșuni

Ingrediente:

Blatul: 6 albușuri, 170 g zahăr pudră, 150 g fulgi de nucă de cocos, 100 g mac.

Crema: 500 ml smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime, 250 g brânză mascarpone, 5 linguri zahar, un plic zahăr vanilat, 2 lingurițe granule de gelatină (opțional), 800 g căpșuni. În plus,  napolitane Prince Polo.

Mod de preparare:

Se pregătește o tavă cu dimensiunea de aproximativ 25 x 35 cm.,tapetată cu hârtie de copt, iar cuptorul se preîncălzește la 180° C. Macul se amestecă bine cu nuca de cocos. Separat, se mixează spumă albușurile de ou, adăugându-se zahărul până se va obține o bezea tare. La final se încorporează nuca de cocos cu macul, apoi bezeaua de albușuri. Compoziția astfel pregătită se toarnă în tavă, se nivelează și se pune la copt pentru 15-20 de minute.

Între timp, se pregătește crema. Căpșunii se spală, se curăță de codițe, apoi se taie pe jumătate. Gelatina se dizolvă în 60 ml de apă călduță, iar după ce s-a răcit, se amestecă bine cu zahărul și zahărul vanilat. La compoziție se adaugă apoi brânza mascarpone  și câte puțin din smântâna mixată. Pe blatul copt și răcit se distribuie un strat de cremă, peste care se pun căpșunii. Peste stratul de căpșuni se întinde, uniform, crema rămasă. Crema se nivelează iar deasupra ei se presară napolitane fărâmițate. Prăjitura se pune la frigider câteva ore, apoi se poate porționa. http://bucataria-universala.com

 

Sărbătoarea de Sânziene

Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, Sărbătoarea Sânzienelor  marchează începutul verii, având loc la trei zile după solstițiul de vară, pe 24 iunie. Și pentru că Sânzienele înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, când credincioşii ortodocşi celebrează Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sărbătoarea Sânzienelor este asociată cu această zi.

Noaptea de Sânziene

Plină de magie și farmec, Noaptea dinspre Sânziene era considerată magică şi sfântă. În popor există credința că că cerurile se deschid la miez de noapte, forţele benefice şi malefice ajung la apogeu, iar barierele dintre lumea reală şi cea de dincolo, cad.

Numele sărbătorii

Vine de la zeița romana Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor, sau de la florile albe  sau galbene, cu o mireasmă îmbătătoare. Numite şi Sfintele, Frumoasele, Măiestrele, sau Drăgaicele, Sânzienele sunt, în tradiţia populară, fiinţe ireale, făpturi fantastice, luminoase, care aduc binele, spre deosebire de iele, care sunt zânele rele ale pădurii. Dar indiferent de nume, aceste făpturi mitice există în folclorul tuturor popoarelor, semnificând iubirea și fertilitatea.

În credinţa populară

Sânzienele sunt percepute a fi nişte femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile întunecate şi neumblate de om. În noaptea de 23 spre 24 iunie, ele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor. Iar dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, Sânzienele se supără, devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii. De asemenea, ele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea de la 24 iunie, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată sau au făcut alt rău, îi așteptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

 • În popor există obiceiul ca în Noaptea Sânzienelor, 23 spre 24 iunie, femeile merg să caute ierburi care vor fi folosite pentru vindecarea bolilor şi pentru descântece. Aceste ierburi se duc la biserică pentru a fi sfinţite şi descântate de influenţele negative ale Ielelor sau Rusaliilor, zânele rele ale pădurilor. După acest ritual, ierburile vor fi numai bune de leac.
 • altă tradiţie spune că fetele care vor purta flori de Sânziene în păr sau în sân în această zi, vor deveni mai atrăgătoare şi mai drăgăstoase.
 • Se crede că cei ce se vor spală cu rouă în zorii zilei de 24 iunie, vor fi mai chipeşi şi mai supli. Cine nu are un talisman, îl poate crea. Astfel că, dacă lasă un obiect în această noapte afară, roua care se depune pe el îi va conferi proprietăţi magice, cu condiţia să fie luat înainte de răsăritul soarelui.
 • Pentru a-și cunoaște sortitul, în Noaptea de Sânziene fetele își pun sub pernă câteva din florile culese. În plus, cele care au fost vrednice și și-au făcut cununi din flori de Sânzienepot să le arunce peste acoperișul casei. Iar dacă acea cunună va avea norocul și va rămâne atârnată acolo sus, atunci va fi semn că fata se va căsători în curând.
 • În unele locuri din țară există obiceiul numit ”Făclia de Sânziene, torța aprinsă în Noaptea de SânzienePe înserate, feciorii se adună în vârful dealului unde își aprind făcliile, dansează și trec torțele pe sub picioare. Când făcliile dau să nu mai ardă bine, junii satului coboară cu ele spre sat, dând ocoale grădinilor și livezilor, înfigându-le apoi în mijlocul lor.  Acest obicei transmite bucuria oamenilor pentru izbânda căldurii și a soarelui asupra frigului, reprezentând un semn al fertilității și al bunăstării.

Sânzienele – plante cu multiple proprietăți tămăduitoare

Folosite de sute de ani pentru tratarea mai multor afecțiuni, misterul acestei plante iubitoare de soare, nu a putut fi pătruns în totalitate de către știință. Se spune că este printre puținele plante la care proprietățile chimice nu justifică decât într-o foarte mică măsură acțiunile terapeutice.

Florile de Sânziene

Sunt așezate în semnul Sfintei Cruci, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că au fost binecuvântate de Dumnezeu. Binecuvântate cu frumusețe, culoare și un parfum dulce-îmbătător, florile de Sânziene sunt răspândite peste tot, în flora spontană. Cu proprietăți terapeutice de excepție, Sânzienele își merită din plin renumele de plante magice. Ele au în egală măsură atât proprietăți vindecătoare sau de înfrumusețare, cât și de imunizare față de anumite boli. De culoare albă sau gălbuie, aceste flori misterioase, pot aduce pace și liniște sufletească celui care le culege.

Sânzienele galbene

Au cele mai variate întrebuințări în medicina tradițională românească. Preferă locurile însorite, deschise și uscate, fiind întâlnite mai ales în zonele de deal. Mirosul florilor este asemănător cu cel al mierii. În contrast cu mirosul lor dulceag, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al proprietăților tonice și drenante ale acestei plante. În scop terapeutic se folosesc florile, iar preparatele principale sunt infuzia, maceratul la rece şi tinctura.

Recoltarea

Se face începând din luna iunie până în august, în timpul înfloritului, la 3-5 cm deasupra solului. Se usucă la umbră, în straturi subțiri, întorcându-se zilnic.

Preparate din Sânziene galbene

Ceaiul

Pentru prepararea lui, planta mărunțită se lasă la macerat de seara până dimineața, apoi a doua zi se strecoară. Plantele rămase după macerat se opăresc, iar după răcire se amestecă cele două extracte. Ceaiul obținut se bea pe stomacul gol, fiind foarte eficient în cazul bolilor de ficat, rinichi, pancreas sau splină.

Pulberea

Florile uscate de Sânziene se macină fin, apoi se cern. Doza pentru adulți este de o linguriţă, de trei ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă, timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puţină apă. La copii, doza se înjumătăţeşte.

Maceratul
Se obține dintr-un litru de apă, la care se adaugă patru-șase linguri de pulbere de plantă. Se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de opt ore, după care se filtrează și se consumă imediat. La frigider se poate păstra doar 8-10 ore.

Tinctura

Se obține din pulberea plantei. Se vor pune 20 de linguri de pulbere într-un litru de alcool de 50 grade (o jumătate de litru de alcool alimentar îndoit cu apă) sau într-un litru de rachiu natural. Se lasă la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul. La final, lichidul se strecoară şi se aşează în sticluţe închise la culoare.

Extractul fluid de Sânziene

Pentru obținerea lui se folosesc 20 de linguri de pulbere de Sânziene. Pulberea se pune într-un vas, la care se adaugă trei părți de alcool alimentar de 90 de grade și o parte de apă, în așa fel încât să cuprindă toată pulberea și să rămână o peliculă de alcool deasupra. Se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se filtrează. Tinctura obținută se toarnă într-o farfurie întinsă și se lasă timp de 12-24 de ore să se evapore, până ce volumul scade de trei ori. Se va obține astfel o pastă închisă la culoare, parfumată, cu virtuți vindecătoare deosebite.

Unguentul

Se obține prin topirea unui pachet de unt care se spumuiește bine. După limpezire, înainte de răcire, se  adaugă două linguri de extract fluid de Sânziene. Pasta se omogenizează şi se ține la rece.

 

Remedii naturiste cu sânziene

Cistita şi bolile renale

Pentru tratamentul adjuvant al cistitei şi al bolilor renale se iau 1-2 linguriţe de tinctură de sânziene, diluată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi.

În caz de hernie

Se administrează o lingură de tinctură de Sânziene în jumătate de cană de apă, de trei ori pe zi, între mese. Tratamentul dureaza 49 de zile, timp în care mesele vor fi moderate din punct de vedere cantitativ. Se vor evita alimentele care balonează sau constipă. Suplimentar, înainte de masă, se ia un vârf de cuţit de pulbere de chimen şi unul de sânziană galbenă.

În cazul bolilor tiroidiene

Se consumă zilnic, pe stomacul gol, trei căni de macerat de Sânziene. Tratamentul durează minim șase luni. Pentru hipotiroidie, maceratul poate fi făcut din 2-3 linguri de Sânziene și 2-3 linguri de coji verzi de nucă (uscate și măcinate). Tratamentul durează 12-24 de luni.

În caz de epilepsia sau boli de nervi

Se consumă, zilnic, trei căni de macerat simplu sau în combinație cu alte plante, pe stomacul gol, tratamentul durează trei luni. În epilepsie, Sânzienele pot fi asociate cu  Sovârf, iar în depresie, cu Talpa gâștii.

Cicatrizează rănile, vindecă infecțiile

În cazul rănilor vechi, cicatricelor și a infecțiilor de la nivelul pielii, se va aplica, pe locul afectat, extractul fluid de Sânziene galbene, o dată pe zi, seara. Tratamentul durează minim o săptămână.

Pe plăgile psoriazice

Se va aplica, de trei ori pe zi, extractul fluid de Sânziene galbene. Tratamentul este de lungă durată și se asociază cu o dietă corespunzătoare. Extractul de Sânziene galbene se poate amesteca cu extractul fluid  de Arnică, (care se prepară la fel ca și extractul de Sânziene), în proporții egale.

Pentru curățarea petelor de pe piele

Se folosește, cu succes, unguentul de Sânziene, care curăță și petele de natură chimică. Astfel că, după o spălare insistentă, timp de 1-2 minute cu un tampon îmbibat în tinctură de Sânziene, se aplică unguentul de Sânziene, într-o peliculă de grosime medie. Tratamentul se face zilnic, timp de una-două săptămâni.

http://traditiidinromania.ro, http://www.crestinortodox.ro, http://www.formula-as.ro

Parking: Proiecție specială, vineri, în Hațeg

Parking, cel de-al patrulea lungmetraj semnat de Tudor Giurgiu, ajunge, în premieră, la Casa de Cultură Hațeg, unde va avea o proiecție specială vineri, 21 iunie, de la ora 19:00.

Biletele se pot achiziționa de la casieria Casei de Cultură, la prețul de 15 lei.

Filmul s-a lansat oficial în cinematografele din întreaga țară vineri, 14 iunie, fiind descris ca „o celebrare a dragostei și a posibilităților infinite ale vieții”și a fost prezent în primul weekend de lansare în cadrul mai multor evenimente importante din Capitală: Festivalul Filmului European, Retrospectiva TIFF la București și ediția a 14-a a Street Delivery. Mai multe evenimente speciale vor avea loc în țară, care promit să bucure atât spectatorii din marile orașe, precum și pe cei din orașele care nu au încă acces la o sală de cinema funcțională.

Caravana Parking continuă astfel traseul prin orașele fără săli de cinema, animând locațiile alternative din Mioveni (19 iunie, Centrul Cultural, 19:00) și Aiud (22 iunie, Căminul Cultural Ciumbrud, 19:00). Două proiecții de tip drive-in vor avea loc și la Satu Mare (20 iunie, parcarea Shopping City) și Râmnicu Vâlcea (23 iunie, parcarea Shopping City). Mai multe orașe în care se vor organiza astfel de proiecții speciale vor fi anunțate în curând.

Parkingspune povestea lui Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă și dorul de casă. Călătoria lui în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare, sensibilă și plină de provocări.

Filmul are în distribuție actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români foarte îndrăgiți: Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet și Paul Cimpoieru.

Filmul este în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Transilvania Film. Cei care încă nu au ajuns la cinema, pot consulta programul complet: https://bit.ly/PARKING-S1.