Cele mai importante descoperiri științifice ale anului 2018

Chiar dacă cea mai mare parte din activitatea oamenilor de știință se desfășoară în laborator, adică departe de ochii publicului larg, putem fi siguri că progresul științific nu stagnează deloc. Mai mult, anumite experimente chiar ne îndeamnă să ne întrebăm dacă nu am mers puțin prea departe.

Astăzi mi-am propus să facem o lista cu cele mai importante descoperiri științifice ale anului 2018.

  1. S-a descoperit un ecosistem impresionant sub suprafața pământului.

Acest ecosistem este de 2 ori mai mare decât suprafața oceanelor de pe Pământ. Nu ne grăbim încă să ne dăm frâu imaginației după romanele lui Jules Verne, dar faptul că am descoperit forme de viață care rezistă în condiții de temperaturi extreme, fără lumină, presiune uriașă și hrană extrem de puțină, ne face să reconsiderăm complet felul în care abordăm viața extraterestră. Este de parcă am descoperit un nou rezervor de viață pe planeta noastră. Până în prezent, forările au descoperit microorganisme care rezistă la 121 grade Celsius, dar partea cea mai uluitoare este că, cu cât forăm mai mult, cu atât mai multă viață găsim. Impresionant, nu-i așa? Urmărim subiectul îndeaproape.

  1. Oamenii de știință au descoperit cum să facă să plouă în Sahara

Cercetătorii au descoperit că acțiunea turbinelor eoliene ar putea dubla cantitatea de precipitații din regiunea deșertului Sahara. Ei  au analizat o zonă de nouă milioane de kilometri pătrați și au explicat ce s-ar întâmpla dacă aceasta ar fi acoperită cu surse regenerabile de energie.Potrivit acestora, o instalație masivă în deșert ar genera o cantitate de patru ori mai mare de energie decât consumul de energie anual al lumii. „Rezultatele modelului nostru arată că instalațiile masive de panouri solare și eoliene ar dubla precipitațiile”, a declarat autorul principal al lucrării dr. Yan Li, de la Universitatea din Illinois. În condițiile încălzirii globale, aceasta ar putea fi o tehnologie care să fie extrem de utilă pentru noi toți în viitor

  1. Primii copii cu structura genetic editată

Un om de ştiinţă chinez a stârnit controverse după ce a anunţat că a creat primii copii, gemene care s-ar fi născut în luna noiembrie, a căror structură genetică a fost editată. Criticii metodei au spus că este prea devreme pentru aşa ceva, iar un pericol pe termen lung este apariţia unor copii creaţi la comandă. Specialistul a detaliat în cadrul unui video clip procedura şi a afirmat că gemenele „s-au născut la fel de sănătoase precum orice alt copil”, iar metoda de editare genetică a funcţionat. Înfricoșător?

  1. Creierele oamenilor pot fi acum interconectate pentru a împărți gândurile

Oamenii de știință au reușit să conecteze creierele a trei  oameni între ele, permițându-le acestora să schimbe gânduri și să joace un joc de Tetris. Reușita a fost posibilă datorită tehnologiei Brain Net și reprezintă o combinație de electrocefalograme, care înregistrează impulsurile electrice care indică activitatea cerebrală, și stimulări magnetice transcraniale, care stimulează neuronii cu câmpuri magnetice. Dincolo de posibilitatea terifiantă de conectare a oamenilor la un nivel nemaivăzut, Brain Net îi poate ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine creierul uman.

  1. Criminali prinşi în arborele genealogic

Criminaliştii americani au folosit o metodă prin care, pe baza secvenţelor de ADN, suspecţi în cazuri vechi de zeci de ani pot fi verificaţi prin compararea materialului genetic provenit de la descendenţii acestora.

Viață sub pământ, ploaie în deșert, editare de gene, Brain Net și secvențe ADN. Dacă ne raportăm la viețile noastre cotidiene, simple și deseori liniștite, aceste experimente și tehnologii par să vină dintr-o serie de filme science fiction. Cu toate acestea, considerăm că este important să fim la curent cu realitatea științifică a zilelor noastre. Aceasta ne ajută să păstrăm o minte deschisă și să fim pregătiți pentru schimbările care par să își accelereze pasul. Nu trebuie să ne simțim înfricoșați ci să ne simțim inspirați și norocoși că ne-am născut în niște timpuri atât de interesante.

Surse: www.playtech.ro, www.descopera.ro, www.inbors.com, www.geologyin.com

Irina Talvescu – Laboratoarele TACOMI

Puterea îngerului nostru păzitor

Încă de la naştere, beneficiem de protecţia unui înger păzitor, trimis de Dumnezeu, care ne este alături pe tot parcursul vieții. El ne veghează, plin de dragoste, ferindu-ne de rele, așa cum ne arată  Sfânta Scriptură, în Psalmul 91: “Îmi voi trimite îngerii în jurul vostru să vă protejeze în tot ce faceți”. 

 Când închizi uşa locuinţei tale şi rămâi singur, să ştii că împreună cu tine se află Îngerul cel dat ţie de Dumnezeu. El este neadormit şi, fiind tot timpul lângă tine, vede totul. Pe el nu-l poţi înşela şi întunericul nu te poate ascunde de el. Împreună cu el îl simţi şi pe Dumnezeu, prezent în orice loc. Căci nu există vreun loc sau lucru, în care să nu fie Dumnezeu, Care ţine totul în mâna Sa(Antonie cel Mare)

Ce sunt îngerii și cine i-a creat? 

Creați de Dumnezeu, îngerii sunt spirite pure și nemuritoare, fiind denumiți fiii a lui Dumnezeu. Cel mai puternic înger a fost Lucifer. El era un rebel, care s-a luptat cu Dumnezeu, dorind să-i ia locul. A fost trimis de către Dumnezeu pe pământ, ca semn al necredinței lui. Mulți dintre îngeri au trecut în tabăra sa, devenind demoni.

 Îngerii păzitori

Formează o punte de legătura între noi și cei pe care îi iubim. Chiar dacă nu-i simţim întotdeauna aproape, îngerii ne transmit mesajele care ne sunt destinate în diverse moduri, printr-o idee inspirată, prin sfatul unui om de bine sau printr-o revelaţie. Îngerii nu judecă și nu pedepsesc, ei împlinesc doar voia Domnului și ajută sufletele care caută îndrumare. Sunt mereu prezenți în viața noastră, chiar dacă nu suntem conștienți. Este suficient să le invocăm ajutorul. Dar pentru asta, trebuie să invocăm numele îngerului nostru păzitor, care-l putem afla, în funcție de ziua în care ne-am născut. Și, dacă ne-am născut în ziua de:

Luni – ne protejează Arhanghelul Gavriil (Gabriel), cal care i-a dat vestea Fecioarei Maria că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Pietrele prețioase care ne feresc de rele sunt citrinul, carneolul și topazul auriu.

Marți – îngerul care are grijă de noi și ne trimite în permanență mesaje este arhanghelul Camael, care înseamnă ”cel care îl vede pe Dumnezeu”. Protectoare este piatra soarelui, chihlimbarul sau citrinul galben.

Miercuri – Ne păzește și ne protejează îngerul Rafael, care este dedicat sănătății. Tocmai de aceea, rugăciunile noastre trebuie să fie pentru sănătate. Piatra norocoasă din această zi este cuarțul roz.

Joi – Vom beneficia de protecția arhanghelului Metatron. Acest înger se ocupă de tot ce înseamnă conștiință. De aceea, este îngerul salvator pentru persoanele care în pierd nădejdea. Pietrele care protectoare sunt turcoazul și acvamarinul.

Vineri – îngerul păzitor pentru această zi este  arhanghelul Uriel, iar piatra protectoare este ametistul, fluoritul sau azuritul. De aceea, este bine să purtăm aceste pietre protectoare.

Sâmbăta – ne protejează arhanghelul Cassiel. Iar pietrele carene poartă noroc sunt ametistul și cuarțul roz.

Duminica – ne protejează îngerul Mihail, considerat cel mai important dintre toți arhanghelii. Pentru a fi protejați de duhurile rele, este bine să purtăm pietrele ochi de tigru și hematite.

Vibrațiile îngerilor

Se întâmplă, câteodată, să se petreacă lucruri ciudate în jurul nostru, pe care nu ni le putem explica. Răspunsurile pot veni tot de la îngerii noștri păzitori, care încearcă să ne avertizează asupra pericolelor, sub diferite forme. Și cum îngerii există pe o vibrație diferită de a noastră și nu-i putem vedea, dar putem să-i simțim, vă prezentăm câteva semne, care  ne arată că îngerii există și se află lângă noi.

Apar schimbări bruște de temperatură

Locul în care ne aflăm sau un obiect din cameră se poate încălzi  sau răci brusc, în mod inexplicabil, fără ca acest lucru să depindă de temperatura de afară sau de caloriferul din cameră. Asta pentru că, prin modul în care vibrează, îngerii pot încetini sau accelera moleculele din aer, rezultatul fiind schimbarea confortului termic.

Arome stranii

Se pot simți chiar în locuri dezolante, în case nelocuite, fără să se producă schimbări determinante.  Mirosul apare instantaneu și nu seamănă cu niciun parfum cunoscut. Asta pentru că îngerii se manifestă și prin anumite arome, diferite de parfumul florilor pe care le cunoaștem.

Murmur de voci

Se întâmplă  uneori să avem impresia că se aud voci, cu toate că nu este nimeni în jurul nostru. Dar, nu am avut curajul să recunoaștem acest lucru pentru că, ceilalți ne-ar fi crezut deplasați. Și cum îngerii pot vorbi în orice limbă, nu trebuie să avem impresia că suntem neobișnuiți sau că ni se întâmplă ceva.

 Lumini colorate, care apar și dispar

Acest fenomen l-am întâlnit deseori, în anumite împrejurări. Putem vedea jocuri de lumini, care prind forme deosebite sau lumini care apar în cameră sau răsar din pământ. După lumini rămân umbre, pe care le vedem, dar nu ni le putem explica. Uneori, luminile pâlpâie și pot deveni atât de puternice, încât ne derutează, ducându-ne într-o stare de visare neobișnuită. Asta pentru că, îngerii, aceste ființe superioare, apar în jur într-o paletă largă de culori.

Visele

De cele mai multe ori, avertismentele pe care oamenii le primesc prin vise, vin de la îngeri, pe care-i simțim în apropierea noastră. Aceștia capătă chipul persoanelor dragi, pentru ca mesajul lor să intre rapid în subconștient. De asemenea, visul respectiv ne poate da o soluție la problema pe care o avem de rezolvat.

 

Alte semne ale îngerilor

 O pană sau un fulg

Atunci când ne plimbăm sau lucrăm, iar lângă noi apare, din senin o pană sau un fulg, este semn că îngerul este în preajma noastră.

Norii

Au și ei mesajele lor, prin formele care apar pe cer. Atunci, este semn că îngerul este aproape și dă un mesaj anume fiecărui privitor.

Bebelușii sau animalele

Pot vedea îngeri. Se întâmplă, deseori, să vedem un copil zâmbind, în timp ce are ochii ațintiți spre tavan. De asemenea, animalul de companie este concentrat spre ceva inexistent pentru noi. Probabil, ei văd îngeri și se simt confortabili și relaxați.

Muzica angelică

Multe persoane, care au avut experiențe cu îngeri povestesc că, înainte de a-i vedea, au auzit o muzică angelică. Asta pentru că, îngerii pot comunica și prin melodiile  ascultate la radio, care au o temă sonoră deosebită.

Banii

Dacă în drumurile noastre găsim bani, este semn că îngerii ne transmit un mesaj. Data de pe monedă poate avea o anumită semnificație sau, dacă am cerut sprijin financiar, ei pot spune că ne sunt alături. Faptul că am găsit bani, poate fi, de asemenea, mesajul îngerilor că suntem iubiți și că vom primi sprijinul necesar.

Curcubeul

Este simbolul iubirii Divine, iar dacă cerem ajutorul îngerilor atunci când l-am văzut pe cer, vom avea sprijin necondiționat.

Semne, avertismente

Avem impresia uneori că cineva este alături de noi sau că a trecut pe lângă noi, fără să vedem persoana respectivă. Atunci, îngerii își fac simțită prezența. Dar, când cerem ajutorul îngerilor, ne pot apare în față anumite semne sau avertismente prin intermediul unor panouri întâlnite în cale.

Voci

Sunt situații când primim în minte un răspuns la o întrebare care ne macină. Este vocea îngerului păzitor, care ne dar răspunsul. Dar, ei ne pot transmite și anumite semnale pe care trebuie să le descifrăm singuri.

https://.www.efemeride.ro, https://sfatulparintilor.ro, secretele.com

 

Zodiacul chinezesc: Anul 2019, sub semnul Mistrețului de Pământ

Potrivit calendarului tradițional chinezesc Solar, la data de 4 februarie 2019, ora 03:50, intrăm în anul Mistrețului de Pământ. Mistrețul este al doisprezecelea semn din horoscopul chinezesc, care marchează începutul anotimpului de iarnă, în astrologia BaZi.

Carateristici generale

Chiar dacă se spune că Anul Mistrețului de Pământ va fi un an mai bun  pentru toți, ne poate rezerva și surprise. Va exista un climat excelent pentru afaceri, oamenii se vor simți mai liberi, mai ușurați. Energia puternică adusă de Mistrețul de Pământ ne va schimba modul de a interacționa cu ceilalți. Cu toate acestea, chinezii consideră că Mistrețul nu este o zodie prea harnică, pentru că-i place să doarmă, să mănânce și are o tendință accentuată spre îngrășare. Prin urmare, în anul 2019 este posibil să devenim mai leneși decât de obicei. Partea pozitivă a Mistrețului este că are încredere în sine, nu ține agende ascunse, nu are nicio intenție să facă rău altora și, în consecință, poate aduce bogăție. Tocmai de aceea, 2019 este un an excelent pentru a face bani din investiții. Și nu în ultimul rând, acest an va fi plin de bucurie, de prietenie și de dragoste pentru toate semnele zodiacale.

Este un an de bun augur, pentru că Mistrețul atrage succesul în toate aspectele vieții. Și cum Mistrețul nu este o zodie care să ne stimuleze dorința de a ne revolta, se anunță un an mai liniștit la nivel politic și social. Fiind un semn de apă, Mistrețul aduce noroc nemăsurat.

Previziuni pentru toate semnele din zodiacul chinezesc

ȘOBOLANUL

Agil și inteligent, grijuliu cu cei din jur, Șobolanul este reprezentat de elemental apă. Vizionar și înțelept, poate rezolva cu rapiditate toate problemele. Anul 2019 îi aduce Şobolanului mai multă înţelepciune, iniţiativă şi energie pentru a-şi îndeplini planurile la care visează de multă vreme. Mai mult, în primele şase luni, va înţelege care sunt lucrurile care îi aduc cu adevărat fericirea şi va selecta oamenii pe care-i vrea alături. În plan afectiv, pot aparea trăiri contradictorii, care să le complice existenta. Trebuie să fie diplomați și aplaneze conflictele. Pentru cei singuri, vara aduce călătorii, întâlniri cu oameni noi și chiar șansa de a-și găsi jumatatea.

BIVOLUL

Cu o personalitate puternică, responsabilă, dar lipsită de flexibilitate, nativii acestei zodii vor avea  un an bun. Fie că găsesc un loc de muncă mai bine plătit, fie că vor începe o nouă afacere sau vor primi o moștenire. Dar când se înfurie, pierd controlul şi devin foarte încăpăţânați. De asemenea, pe plan personal, lucrurile vor merge excelent. Celor singuri, vara aceasta le poate aduce o relație armonioasă, iar toamna, un nou proiect. Unele neplaceri din familie sau unele fricțiuni în activitatea profesională, îi pot scoate din ritm. Dar, în general, anul va fi bun.

TIGRUL

Îndrăzneţ, hotărât, neînduplecat, ambiţios şi plin de încredere în sine, Tigrul un temperament dominator şi un aer autoritar. În luna februarie va străluci, mai ales că îşi găseşte un bun partener de afaceri, iar împreună vor dezvolta un plan ce va înregistra un succes nesperat. Cu toate acestea, nativii au nevoie de multă concentrare, pentru că pot fi ușor distrași de alte activitati, și astfel pot da greș în procesul decizional. Este nevoie de mare atenție la investițiile făcute și, mai ales, la noii asociați. Spre finanul anului, se anunță vești bune legate de familie.

IEPURELE

Blânzi și foarte rezistenți la stres, nativii acestei zodii sunt norocoși în luna noiembrie a acestui an. Chiar dacă este mai îndepărtată, această lună vă aduce vești excelente în plan financiaer, materializate printr-o oportunitate  de afaceri sau un loc de muncă mai bun. Dacă aveți au prea multă încredere în alții, în loc să-și urmărească interesele, lucrurile se pot schimba, și nu în bine. Folosiți-vă imaginația la capacitate maximă în viața profesională. Pentru cei singuri, nu este exlusă o nouă relație.Veți avea o vară aglomerată, dar rezultatele se văd doar spre toamnă.

DRAGONUL

Va avea un an bun, în care lucrurile revin pe fagașul normal, iar norocul stralucește printre nori. Poate avea rezultate bune atât în viața personală, cât și în cea profesională, dacă nu forțează lucrurile. Plin de imaginaţie şi încredere în propria putere, acest an îi poate aduce Dragonului oportunități finanicare deosebite. Cu eforturi minime, nativii acestei zodii vor face mulți bani. Și în plan sentimental veștile sunt bune, pentru că energia și mentalitatea lor le poate aduce noroc în dragoste.

ȘARPELE

Vizionari, altruiști, ambiţioși și cu simț practic, nativii acestei zodii reușesc în acest an să-şi ocupe propriul teritoriu, după mult timp de căutări. Știu ce vor și au curajul să ceară, atunci când se ivește ocazia. Se vor ivi oportunități profesionale nebănuite și vor găsi oameni care să-i îndrumne. Cu toate aceste, pot apare unele probleme cu banii, atunci când tratează totul cu superficialitate. Ca să ia decizii corecte, trebuie să fie mai atenți la schimbările din jurul lor. Pentru cei singuri, va apare o persoană care să-i schimbe în bine.

CALUL

Nativii acestei zodii sunt practici, pasionali, talentaţi, hotărâţi, și, ce-i mai important, dragostea le surâde în acest an. Dacă până acum n-au fost deciși asupra persoanei care să le stea alături, a venit timpul să ia o hotărâre.  Pentru că, marea dragoste bate la ușă. Și cum Calul este un animal puternic și rapid, va avea grijă de reputația lui. Lucrează din greu, dar rezultatele vor fi pe măsură. Anul acesta îi va aduce schimbări benefice și va ajunge acolo unde trebuie.

OAIA (CAPRA)

Aparține elementului Pământ. Nu are o țintă exactă spre care merge, nu își stabilește direcția precisă și, uneori, fără îndrumător, își poate pierde direcția. Nativii acestei zodii sunt timizi, buni şi răbdători.  Tocmai de aceea, în acest an trebuie să se ferească de a da bani cu împrumut sau a se împrumuta de la alții. În plan profesional, o vor duce bine și sunt șanse să primească oferte neașteptate. Și în plan sentimental stau bine pentru că iubesc și sunt iubiți cu aceeași intensitate. Chiar dacă apar unele turbulențe în viața lor, totul se va rezolva cu bine.

MAIMUȚA

Pentru cei născuți în această zodie, anul 2019 este de bun augur. În luna august vor primi veștile mult așteptate. Au o personalitate puternică, sunt generoşi și caută să-i ajute pe cei aflați în impas. În plan financiar rezultatele vor fi nesperate, mai ales că primesc bani de unde nu se așteptau. Cei singuri, care-și doresc o familie, vor avea mari șanse în a doua parte a anului. Trebuie să evite aventurile sau lucrurile riscante din viața lor. În concluzie, va fi un an plin de soare, dar presărat uneori și cu nori, care vor trece repede.

COCOȘUL

Va avea un an norocos. Cea cea mai importantă lună pentru natiivii zodiei va fi septembrie, când  vor strânge roadele muncii depuse în ultimii ani. Le le vor fi recunoscute, în sfârșit, eforturile depuse în plan profesional. Tocmai de aceea, se vor bucura de tot ce le va oferi viața. Nu acceptă orice, fiind conștienți de posibilitățile lor. Trebuie să-și planifice cu atenție banii și să nu cheltuiască mai mult decât produc. În a doua parte a anului, apar oportunități de călătorie. Celor singruri, iarna aceasta le poate aduce jumătatea.

CÂINELE

Trebuie să-și găsească, în acest an, calea de ieșire pentru a se ancora în lumea exterioară. Câinele este loial şi curajos, dar are şi un sentiment puternic de responsabilitate. Va fi un an interesant, iar nativii vor da dovadă de înţelepciune, iniţiativă şi energie, pentru a duce la bun sfârşit un ambiţios proiect profesional. Găsesc soluții de fiecare dată când se confruntă cu probleme, frica negâsindu-şi loc în activitatea lor. Trăiesc cu intensitate fiecare clipă și găsesc soluții în orice situație. Cei singuri își pot găsi perechea în prima parte a anului.

MISTREȚUL

Va avea un an stabil, cu venituri substanțiale. Apar și unele probleme, dar se vor rezolva repede. Pentru Mistreț, 2019 va fi anul călătoriilor. Nativii vor lăsa în urmă tot ce a fost rău și vor porni cu încredere spre un nou început. Va fi cea mai bună decizie a lor, mai ales că oportunitățile profesionale nu vor lipsi, iar dragostea le bate la ușă celor singuri. Este anul vostru, îl veţi ţine minte mult timp şi nu veţi regret schimbările făcute.Ca să aveți succes, țineți cont de sentimentele celor din jur, ascultați-le opiniile, dar nu vă lăsați influențați !

Nativii zodiacului chinezesc

Şobolan –  1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008

Bivol –   1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009

Tigru –  1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010

Iepure –  1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011

Dragon –  1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012

Şarpe –  1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013

Cal – 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014

Oaie –  1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015

Maimuţă –  1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016

Cocoş –  1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017

Câine – 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018

Mistreţ –  1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019

 

Corespondentul zodiilor europene în zodiacul chinezesc

Berbecul –  Dragon
Taurul –  Sarpele
Gemeni –  Calul
Rac –  Capra
Leul –  Maimuţa

Fecioara –  Cocosul
Balanța Cainele
Scorpion – Porcul

Sagetator – Șobolanul
Capricorn – Boul
Vărsator –  Tigrul
Pești –  Iepurele

www.zodiacool.ro

Reţete culinare

Supă de ciuperci

 Ingrediente: 500 gr ciuperci champignon (proaspete), doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, 4-5 căţei de usturoi, o lingură de unt, 400 ml smântână, două gălbenuşuri, sare, delikat ,1/2 linguriţă piper alb, pătrunjel verde.
Mode de preparare :

Ciupercile se curăţă, se spală şi se taie felii. Morcovii şi pătrunjelul se taie cubuleţe şi se călesc în unt. Se adaugă, pe rând, usturoiul pisat, iar după două-trei minute feliile de ciuperci, care se mai călesc câteva minute. Se pune apa, pătrunjelul verde, şi se lasă la foc mic. După ce ciupercile sunt fierte, supa se drege cu două gălbenuşuri amestecate cu smântână şi usturoi zdrobit. Se serveşte fierbinte, condimentată cu ardei iute.

 

Piept de pui cu cașcaval și bacon la cuptor

Ingrediente: patru bucăți piept de pui (700g), 200 g cașcaval, 100 g bacon 3-4 cartofi, sare și piper, ulei de măsline.

 Mod de preparare

Pieptul de pui se spală, se curăță de pielițe, apoi se crestează în 6-8 locuri, fără a a fi secționată complet carnea. Se așază apoi într-o tavă termorezistentă, tapetată cu hârtie de copt. În fiecare crestătură se vor pune felii de cașcaval și bacon. Totul se condimentează cu sare și piper, după care, pe fiecare bucată de piept de pui se presară un strat de mozzarella rasă.  Cartofii tăiați cubulețe și condimentați, se așază pe lângă bucățile de piept de pui. Peste cartofi se toarnă ulei de măsline, iar tava se dă la cuptorul încins la 180 de grade, pentru aproximativ 30-40 de minute. /www.delicatese.net/

 

Prăjitură cu mere si bezea

Ingrediente: 250g margarină, 350 g făină, 350 g zahăr, 4 ouă, un plic cu praf de copt, 1 kg mere, o lămâie, puţină scorţişoară şi puţin griş,  zahăr vanilat şi esenţă de rom, puţină ciocolată rasă.

Mod de preparare:

Margarina se amestecă cu 100 g zahăr şi un strop de sare. Se adaugă coaja rasă de lămâie, gălbenuşurile unul câte unul, o lingură de zeamă de lămâie. Ingredientele se amestecă bine după care, se adaugă făina împreună cu praful de copt şi esenţa de rom. Se obţine un aluat consistent, care se întinde cu mâna în tavă. Peste aluat se presară puţin griş. Merele rase şi stoarse de zeamă se presară cu puţină scorţişoară şi se pun peste aluatul din tavă. Taca se dă la cuptor pentru cca 20-30 min. Între timp, albușurile se bat spumă împreună cu zahărul rămas, zahărul vanilat și o lingură de zeamă de lămâie. Când aluatul este aproape copt, se toarnă deasupra albuşurile bătute spumă, iar tava se mai dă la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 20 de minute. De precizat că se va ţine cuptorul întredeschis. Când este gata, se rade puţină ciocolată deasupra. Poftă bună !www.culinare.ro

Laboratoarele TACOMI: Şase trucuri pentru un creier puternic

Până de curând, comunitatea științifică era convinsă că îmbătrânirea creierului este un proces ireversibil, care nu poate fi influențat.

Mai mult, viziunea asupra bolilor degenerative ale cre­ierului era una care implica într-o proporție foarte mare factorul genetic. Cu alte cuvinte, se credea că soarta noastră este o loterie genetic și că nu putem face mare lucru decât să stăm și să ne așteptăm declinul. Cât se poate de FALS. Astăzi am ales să vorbesc despre câteva obiceiuri care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea creierului pentru cât mai mult timp.
În primul rând trebuie să discutăm despre elementele care accelerează degradarea creierului. Da, ne place să mâncăm gras, prăjit, proteic și am auzit de atâtea ori că trebuie să evităm chipsurile și produsele semi-preparate, încât ne intră pe o ureche și ne iese pe cealaltă. Nu mai dăm importanță acestor aspecte. Însă, dacă nu le băgăm în seamă, nu înseamnă că au un impact mai mic asupra stării noastre de bine. Ba din contră, cu cât se studiază mai mult, cu atât se descoperă noi și noi feluri în care aceste obiceiuri alimentare ne distrug corpul. Avem două case. Una este planeta și cealaltă este corpul. Trebuie să avem grijă de ele. Ia să vedem, ce trebuie să evităm?
1. Grăsimi saturate: Carnea grasă, smântână, caşcaval, unt, untură, îngheţată, ulei de pal­mier, ulei de cocos. Nu vom vorbi foarte mult pe această temă, deoarece acestea sunt informații pe care le-am mai discutat și cu alte ocazii, însă vom insista puțin pe subiectul grăsimilor trans.
2. Grăsimi trans:
– prajiturile, biscuiţii, fursecurile, aluatul de placintă sau pizza, chiflele pentru hamburgeri;
– margarina şi smântâna vegetală pentru gătit;
– amestecuri de prăjituri, plăcinte şi ciocolata instant;
– alimente prăjite (gogoşi, cartofi prăjiţi, bucăţi de pui pane etc.);
– snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde);
– semi-preparate congelate;
Conf. dr. Nastasia Belc, director general Institutul de Bioresurse Alimentara ne explică unde se găsesc cu precă­dere aceste grăsimi: “În arsuri, în carne arsă, pâine arsă, bi­scuiţii dacă nu sunt bine trataţi termic, cartofii prăjiţi. În principiu, unde vedem culoarea maro închis şi simţim gustul acela amărui înseamnă că e o substanţă toxică.″
Utimele studii arată că numai în Uniunea Europeană 50.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de acizii graşi trans nesaturaţi din alimente. Aşa că specia­liştii încearcă să depisteze alimentele care conţin aceste grăsimi.
Dacă se cunoaște faptul că aceste grăsimi sunt atât de nocive, atunci de ce încă se mai folosesc în industria alimentară? E simplu, pentru că folosirea acestor grăsimi în prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea pros­peţimii acestora, a termenului de garanţie şi a aspectului atrăgător în rafturile magazinelor.
3. Fier și cupru: fierul și cuprul oxidează înăuntrul corpului nostru. Acest proces determină apariția radicalilor liberi care circulă cu ajutorul sistemului sangvin și ajung în cele din urmă în creier, unde acționează ca niște scântei, disturbând legăturile dintre neuroni. Desigur că avem nevoie de un aport de fier și cupru, dar dacă această cantitate depășește limitele normale, ceea ce se întâmplă în mod normal, efectul este dăunător. Trebuie să ne uităm la detalii din viața noastră. Spre exemplu, prăjitul în tigaie de tuci sau faptul că instalația de apă este făcută pe bază de țevi de cupru. Nu ne imaginăm că aceste detalii contează, nu-i așa?
Bun, dacă acești radicali liberi produc scântei, atunci haideți să găsim un extinctor pe măsură. Și l-am găsit! Vitamina E. Am ajuns și la lista pozitivă. Să vedem ce trebuie să facem ca să ne menținem creierul sănătos.
4. Vitamina E se găsește în spanac, în mango, avocado, în special în nuci și semințe (care conțin de asemenea și grăsimi bune, Omega 3 și Omega 6). De ce spunem că este un extinctor? Pentru că vitamina E este un antioxidant foarte eficient. Natura are opt forme de vitamina E, de aceea, cea mai bună sursă rămâne ali­men­tația.
5. Antocianine: Te-am ză­pă­cit? Este mai simplu decât credem. Antocianinele dau culoare strugu­rilor negri, afi­ne­lor, coacăzelor. Da, te-ai prins, culoarea aceea indigo închis care este semn de bogăție de antioxidanți.
6. Exercițiu fizic: Nu vreau să vă alarmez, nu vă trimit la jogging în fiecare dimineață. Studiile arată că trei plimbări pe săptămână timp de 40 de minute, au un impact considerabil asupra sănătății creierului. Odată cu îmbătrâ­nirea corpului, hipo­cam­pusul, centrul memoriei, începe să se micșoreze. S-a observat că aceste plimbări săptămânale, nu doar că opresc procesul de micșorare a hipocampusului, ci ajută chiar la îmbunătățirea memoriei.
Este important să înțelegi că orice vârstă ai, NU este prea târziu. Studiile pe care le-am urmărit ca să scriu acest articol au fost efectuate pe persoane intre 75 și 80 de ani. Și rezultatele lor s-au îmbună­tățit după doar trei luni de respec­tare a programului. Plasticitatea creierului este mult mai ridicată decât se credea până acum, ba chiar s-a descoperit că putem produce neuroni noi. Așa că prindem curaj, suntem perseverenți și ne ținem de program. Multă sănătate!

Irina TÂLVESCU

Winter Tour în Stațiunea Turistică Parâng Petroșani – Ediţia a 6-a

Ediția a 6-a Winter Tour aduce multă distracție celor care aleg să-și petreacă weekendurile pe pârtiile din România.

În zilele de 12 și 13 ianuarie 2019 Stațiunea Turistică Parâng Petroșani va fi gazda evenimentului. Domeniile schiabile pe care ajunge Winter Tour sunt preferate de schiori pentru stratul de zăpadă generos, pârtiile îngrijite și instalațiile de cablu moderne, iar Domeniul Schiabil Parâng se află printre ele.
Pentru mai multe informații accesați:https://wintertour.ro/ și https://www.facebook.com/wintertour.ro/

Pe 27 Decembrie e sărbătorit Sfântul Ştefan, primul diacon şi martir al Bisericii

Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului.

Parintele Nicolae Steinhardt, facand diferenta intre cele doua verbe vecine, dar nu identice, “a sedea” si “a sta”, ne descopera de ce Sfantul Stefan este sarbatorit dupa Nasterea Domnului si Soborul Maicii Sale. “A sedea”, spune parintele, inseamna in limba romana a se afla asezat pe ceva (un scaun, o banca, o lavita … ), iar “a sta” inseamna a se tine in picioare, vertical. In textul de la Fapte, 55-56 se spune: “A vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta lui Dumnezeu. Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. Observam ca in textul Noului Testament este prezent verbul a sta, adica a se afla in picioare, si nu a sedea. In iconografie, Hristos e mereu reprezentat sezand, de-a dreapta Tatalui, pe tronul Sau ceresc, iar in textele liturgice se face referire la Iisus sezand in slava, niciodata stand. Parintele Nicolae Steinhardt explica de ce s-a folosit verbul “a sta”: “Pentru a primi jertfa primului mucenic al Sau, Domnul S-a ridicat in picioare. Din respect pentru Arhidiaconul Stefan si spre a-i aduce osebita cinstire”. Din acest motiv, Sfintii Parinti au randuit ca Sfantul Stefan sa fie cinstit in a treia zi de Craciun.

Cu prilejul sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, moastele Sfantului Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost aduse in Romania de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei pe22 octombrie 2016. Este pentru prima data cand moastele Sfantului Arhidiacon Stefan ies din tara.

Sfantul Stefan – primul diacon

Marindu-se numarul crestinilor dupa intemeierea Bisericii, a crescut si numarul cererilor pentru diverse slujiri ale apostolilor. Astfel, au fost alesi din cadrul comunitatii, sapte barbati “plini de Duh Sfant si de intelepciune” care sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune. Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.  Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre. Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan – primul martir

Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos, marturisind ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra. A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat  ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Dupa ce L-a vazut pe Mantuitorul Hristos in chip minunat in slava, stand de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine si pentru cei care il omorau: “Doamne nu le socoti lor pacatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60). Locul uciderii Sfantului Stefan a fost in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin. Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria “chiliel”, care in limba ebraica inseamna “cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Semnificatia numelui Stefan

Numele este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa” (cu care erau incununati invingatorii). La noi, formele curente au fost si sunt Stefan si Stefan(i)a, diminutivate mai ales Fane, Fanel, Fanica, Fanita, Fana, Fanica, iar uneori – sub influenta straina – Fanny. Destul de des se folosesc si diminutivele Stefanel sau Stefanita, mai rar Stef(i). Mai recent a aparut si forma feminina Stefanela (ce pare sa fi prins mai bine decat vechea Stefanida – numele unei mucenite trecute in calendar). https://www.crestinortodox.ro/

Calitățile uimitoare ale semințelor de chimen

Condiment aromatic, folosit și apreciat în arta culinară, chimenul este un aliment care stimulează întregul sistem imunitar. În urma cercetărilor, efectuate, analizele de laborator au arătat că semințele de chimen pot fi eficiente atât în tratarea sau ameliorarea mai multor afecțiuni, cât și la prevenirea unor forme de cancer.

Istoria chimenului

Este fascinantă, această plantă minune  fiind una din mirodeniile importante ale lumii antice. Primele dovezi despre folosirea chimenului în scopuri medicinale le avem de la învățații egipteni, care l-au descris în papirusurile lor, la fel ca și medicii Greciei antice.

În timpul împăratului roman Iulius Cezar

Chimenul a fost introdus în dieta soldaţilor pentru a-i feri de bolile infecţioase, de epuizare şi de afecţiunile digestive. De asemenea, romanii îl foloseau pentru aromarea și conservarea cărnii.

În Evul Mediu

Chiar dacă în timpuri străvechi chimenul era un simbol al lăcomiei și trădării, în Evul Mediu semnificația se schimbă, chimenul devenind un simbol al credinței. Astfel că, în medicină populară a diferitelor popoare europene, chimenul este nelipsit, fiind folosit în alimentaţie, ca medicament şi, nu în ultimul rând, ca ingredient magic.

 În Germania

Era considerat un panaceu în afecţiuni gastrice şi intestinale. Din el se făcea un lichior,“Kummel”, folosit în inapetență, iar seminţele pisate se puneau în baia sugarilor pentru a le calma colicile. Fiind un condiment foarte popular, aici există obiceiul ca mirii, la nuntă,  sa-și dăruiască semințe de chimen, pentru a-și arăta fidelitatea unul față de celălalt.

În Olanda

Aburul emanat de fiertura de chimen era inhalat pentru uşurarea respiraţiei şi vindecarea celor cu bronşită

 În Franța

Se pune şi acum în diferitele feluri de brânză fermentată, pentru a uşura digestia.

 În arhipelagul britanic

Chimenul se dădea găinilor pentru a nu se rătăci şi a rămâne “legate” de gospodărie.

În Romania

Este cunoscut și sub denumirea de secărea, chimion sau chimin, fiind printre puținele condiment care cresc spontan la noi în țară. Poate fi întâlnit prin fânețele și pajiștile din zonele de deal și de munte.

În tradiția populară

Ceaiul și decoctul din chimen se administra copiilor mici, care aveau crampe. Fetele foloseau zeama de chimen călduță, cu care se spălau pe față, pentru a se face mai frumoase. Fiert în lapte sau apă, chimenul era folosit pentru bolile inimii. Ceaiul de chimen se consuma, de asemenea, în caz de răceală. Combinat cu ceai de iarbă creață, era folosit ca întăritor pentru cei slăbiți de boli. Cu chimen se aroma țuica, utilă în cazul durerilor de stomac sau pentru poftă de mâncare.

Planta anului 2016

Cunoscut sub denumirea sa științifică “Carum Carvi”, chimenul a fost desemnat planta anului 2016, de către Cercul de Studiu “Istoria dezvoltării plantelor medicinale” de la Universitatea din Wuerzburg din Germania.

Proprietăți terapeutice

Pe lângă calitățile sale de aromatizare a preparatelor culinare, chimenul are multiple virtuți terapeutice, dovedite științific. Poate vindeca boli autoimune, precum artrita, psoriazisul, astmul, alergiile și rinitele. Scade trigliceridele, tensiunea, nivelul de colesterol, reduce simptomele eczemelor, acneei, bronșitei, pneumoniei, gastritei, ulcerelor, bolilor de ficat, oboselii cronice și cancerul. Se folosește sub formă de pulbere de chimen, infuzie (ceai), tinctură, ulei volatil și ulei pentru uz extern. Pentru a avea eficiența scontată, specialiști recomandă ca chimenul să fie achiziționat doar din magazinele naturiste.

Prepararea și administrarea chimenului

Pulberea

Se prepară din semințele uscate de chimen, măcinate cu râșnița de cafea. Se păstrează maxim șapte zile, într-un borcan închis ermetic. Se administrează, de regulă, câte o jumătate de linguriță, de patru ori pe zi.

Infuzia fierbinte

Se obține din 1-2 lingurițe de semințe, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se acoperă timp de 15 minute, apoi se strecoară.

Infuzia combinată

Se poate prepara din două lingurițe de pulbere, peste care se toarnă un pahar de apă. Se lasă la macerat 6-8 ore, la temperatura camerei, după care, se strecoară. Extractul obținut se lasă de-o parte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un pahar de apă. După răcire, cele două extracte se combină, iar preparatul obținut se administrează pe parcursul unei zile.

Tinctura

Pentru prepararea ei se  folosesc zece linguri de pulbere, care se acoperă cu 400 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se amestecă bine și compoziția se toarnă într-un borcan, care se închide ermetic. După aproximativ 12 zile, preparatul se strecoară. La compoziție se adaugă 10 picături de ulei volatil de chimen, soluția se agită bine, apoi se toarnă în sticluțe închise la culoare. Se administrează câte o lingură de patru ori pe zi, în tratamente cu durată de 1-3 luni.

Uleiul volatil

Se găsește în magazinele și farmaciile naturiste și trebuie specificat pe ambalaj faptul că este utilizat pentru uz intern sau extern.

Remedii naturiste cu chimen – uz intern

În caz de astm, astm alergic, bronșită cronică

Se administrează amestecul de infuzie combinată și ulei volatil de chimen. Pe lângă efectul antispastic, chimenul ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii. De asemenea, uleiul volatil de chimen este antihistaminic, ajutând la calmarea reacțiilor alergice la nivelul aparatul respirator.

În cazul cancerului de colon

Un studiu de medicină experimentală, dat publicității în martie 2006, arată că un tratament făcut timp de 15 săptămâni cu pulbere de chimen, inhibă dezvoltarea tumorilor în intestinul gros. Se recomandă administrarea a șapte grame de pulbere de semințe de chimen pe zi (doza exactă este de 0,06 grame pe kilogram-corp), în cure cu o durată de patru luni, urmate de doua luni de pauză.
În caz de diaree, colită de fermentație

Se administrează pulberea de chimen, amestecată, în proporții egale, cu frunze de mentă. Se iau zilnic câte 4-6 lingurițe din aceasta combinație, pe o perioada de 1-3 săptămâni. Combinația chimen-mentă este utilă în mai multe afecțiuni digestive, unde  efectul este rapid, datorită calităților antiseptice, antiinflamatoare a celor două plante.

Deficitul de fier din organism

În astfel de situații, se consumă câte o cană de infuzie combinată de chimen, dimineața, pe stomacul gol și seara. Chiar dacă acest remediu conține cantități infime de fier, îmbunătățește foarte mult asimilarea lui.

Gastrita

Studiile efectuate arată că administrarea semințelor de chimen protejează țesuturile protectoare ale stomacului. În astfel de situații, se administrează 2-3 căni de infuzie combinată pe zi, în cure de trei săptămâni, urmate de o pauză de zece zile, după care tratamentul se poate relua.

Greața provocată de medicamente

Se poate elimina prin administrarea unei infuzii combinate, obținută din chimen și mentă, în proporții egale. Se consumă, pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale. Este un bun tratament și contra anorexiei.

Scade colesterolul
Administrarea de infuzie combinată de chimen, 1-1,5 litri pe zi, în cure de patru săptămâni, ajută la scăderea colesterolului negativ, susțin specialiștii. Un alt efect al tratamentului cu chimen este și o ușoară scădere a glicemiei, dar care apare mai ales la tratamentul cu pulbere de chimen și mai puțin la tratamentul cu extract apos sau în alcool.

Pentru uz extern

Micoza bucală

În această situație, se fac clătiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu 100 ml de infuzie combinată, în care se pun una-două picături de ulei de chimen.

În cazul rănilor deschise

Rana se spală și se curăță foarte bine cu tinctură de chimen nediluată. Tratamentul este dureros pe moment, dar este foarte util.

Important !

  • La copiii mici, tratamentul intern se administrează doar la indicația medicului.
  • Consumul în exces de ceai de chimen poate avea efecte adverse asupra sistemului digestiv, cauzând spasme.
  • Chimenul dulce poate fi toxic în doze mari, așadar, nu se va depăși doza recomandată.
  • Viitoarele mame, nu trebuie să consume ceai de chimen în timpul sarcinii.

https://www.clickpentrufemei.ro

http://www.formula-as.ro

Laboratoarele TACOMI: Ce este o FARMACIE TRADIŢIONALĂ?

Da, știu, atunci când auzi “farmacie tradițională” ți se pare că cei doi termeni nu au ce să caute unul lângă celălalt, mai mult, sunt chiar opuși. Vedem farmacia ca fiind o încăpere rece, unde totul este artificial iar cuvântul „tradi­țio­nal” îl asociem cu căldura vetrei familiei. Astăzi am ales să vorbesc despre un feno­men pe cale de dispariție, din păcate: farmaciile tradițio­nale, care au ca proprietar un farmacist.

Haideți, în primul rând, să vedem ce spune dictionarul explicativ al limbii române. Care este definiția farmaciei? Farmacie sf [At: LEG. EC. PL. 66 / Pl: ~ii / E: fr pharmacie, lat pharmacia] 1 Loc special amenajat unde se prepară și se comercializează medicamente Si: (înv; azi fam) spi­țerie, (îrg) apotecă, potică1. 2 Știință care se ocupă cu pro­blemele legate de prepararea, păstrarea, controlul și distribuirea medicamentelor. 3 (Îs) ~ chimică Ramură a farmaciei care studiază prepa­ra­rea și proprietățile com­pu­­șilor chimici farmaceutici.
Observăm că în definiție se repetă un cuvânt “prepară” Dacă te-aș întreba ce e farmacia, nu-i așa că mi-ai spune că este locul de unde ne cum­părăm medicamente?
Farmaciile care prepară me­di­ca­mente în propriul la­borator sunt din ce în ce mai puține. Sunt excepții, pe când ar trebui să fie normalitate. Noi credem că progresul tehnologic ar trebui să ne îndrume înspre tratamente per­so­nalizate, adaptate nevo­i­lor și specificului nostru ca individ și nu să ne îndepărteze de asta, prin a ne trata pe bandă rulantă.
În trecut farmacia era cunoscută ca “știintă a reme­diilor”. În prezent, în schimb, suntem obișnuiți să privim medicamentele ca simple pro­duse și farmaciștii ca şi vânzători. Această viziune superficial și industrializarea masivă a științei farmaceutice a dus la pierderea noțiunii de “Medicamente MAGISTRA­LE”. Ce sunt aceste medicamente magistrale? Simplul fapt că nu cunoaștem această noțiune este un semn că lucrurile stau cu susul în jos și că trăim într-o lume a valorilor inversate.
Medicamen­tele magistrale sunt pro­dusele care se prepară în farmacie, la cerere, pe bază de rețetă prescripție medicală care este individualizată pentru fiecare pacient în parte.
Haideți să vedem acum definiția tradiției. TRADÍȚIE, tradiții, s. f. Ansamblu de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică.
Avem aici câteva puncte din definiție, asupra cărora vrem să ne oprim.
1. Concepțiile și obiceiurile, adică informația prețioasă pe care o avem la îndemână datorită eforturilor susținute ale cercetătorilor din toată lu­mea, informație pe care o învățăm în anii facultății și pe care o aplicăm responsabil atunci când înce­pem să activăm în domeniul pe care îl iubim și pe care l-am ales.
2. Aceste concepții și obiceiuri se transmit din gene­rație în generație și sunt
3. Trăsătura specifică a unui grup social.
Am insistat să despic cele două definiții pentru a ne da seama că cele două concepte nu sunt opuse, ci se completează. Și să înțelegem că tradiția este un concept abstract care include idei și obiceiuri care se transmit în cadrul unui grup social și care ajung să îl caracterizeze pe acesta. Se aplică și în domeniul farmaciei.
Farmacia tradițională este spațiul, aș putea spune chiar sacru, în care rolul farmacistului rămâne intact, neviciat de pârghiile capitaliste în care banul este pus mai presus de bunăstarea pacientului. Farmacia tradițională militează pentru prevenție și pentru tratamente personalizate iar farmacistul tradițional petrece mai mult timp în laborator decât la tejghea. În­treabă-ți medical despre rețete magistrale și haide să încercăm împreună să reînviem firescul. Multă sănătate!

Irina TÂLVESCU

Veşti bune pentru schiori: Vineri se deschide un nou sezon la Domeniul Schiabil Şureanu

Sezonul de schi la Domeniul Schiabil Șureanu se deschide la sfârșitul acestei săptămâni. Începând de vineri, iubitorii sporturilor de iarnă pot să se bucure de pârtiile din Munții Șureanu unde stratul de zăpadă are o dimensiune potrivită pentru a da startul noului sezon.

La Domeniul Schiabil Şureanu, de vineri se va deschide un nou sezon de schi. Sunt condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă atât pentru schiori, cât şi pentru snowboarding.

Pentru a ajunge în zonă, dinspre Sebeş (Alba), este disponibil tronsonul reabilitat în acest an de şosea asfaltată DN67C – Transalpina. Din zona barajului Oaşa, în partea dreaptă se urmează DJ 704 (drum pietruit) spre Mănăstirea Oaşa şi apoi se urcă pe munte până la Luncile Prigoanei şi de acolo, pe DJ 709 K, la Poarta Raiului.

Cel puţin în acest sezon, turiştii care vor să ajungă în zonă pe acest drum judeţean vor trebui să ţină cont de faptul că acesta nu este modernizat.

Pentru urcarea pe munte, la Şureanu, pe timp de iarnă, şoferii trebuie să-şi echipeze corespunzător autovehiculele, cu anvelope de iarnă şi lanţuri.

Și la Arieșeni a început sezonul de schi încă de acum o săptămână la fel și la Arena Platoș din Sibiu./www.alba24.ro

Reţeta de joi: Piept de pui cu mozzarella, la cuptor

Ingrediente: o bucată de piept de pui, sare piper condimente pentru pui, usturoi granule, 50 ml ulei, 2-3 felii de șuncă, 100 g smântână grasă, 200 g mozzarela, un kg cartofi roșii,  sare după gust, condimente pentru cartofi, 50 ml ulei.

Mod de preparare

Pieptul de pui se spală, se usucă într-un prosop de hârtie, apoi se taie în felii ceva mai groase decât pentru șnițele. Feliile se bat cu ciocanul de șnițele, se presară cu sare, piper, condimentele pentru pui și usturoiul granulat. Astfel pregătite, feliile de piept de pui se pun într-o pungă în care se toarnă ulei. Punga se leagă la un capăt, apoi se masează bine feliile de carne, astfel încât să fie acoperite bine cu toate condimentele. Se lasă la rece cel puțin o oră sau de seara până dimineața. După acest interval, carnea se scoate de la rece și se așază într-un vas termorezistent. Peste carne se întinde smântâna, apoi peste fiecare bucată de carne se pune câte o felie de șuncă. Deasupra se presară mozarella, dată pe răzătoarea mare. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru cca 20 de minute sau până se rumenește frumos mozzarella deasupra.

Cartofii se curăță, se spală și se taie în felii mai groase. Se pun la fiert în apă cu sare, se spumează de câte ori este nevoie, iar când sunt aproape fierți, se scurg de apă. Într-o tavă se toarnă uleiul, se pun cartofii, se presară deasupra condimentele pentru cartofi, apoi tava se dă la cuptorul încins. Din când în când, se amestecă cu grijă, pentru a nu se zdrobi. Când sunt suficient de rumeni, se scot din cuptor și se servesc alături de carne.

 

TABU? Nu, nu! Opt reguli de aur pentru IGIENA INTIMĂ

Tabu? Nu, nu! Igiena intimă nu este un subiect de ascuns în sertar, ci un subiect de prime-time. Ați observat cum tindem să ne rușinăm de cele mai intime aspecte ale sănătății noastre? Gata cu acest obicei prost! Nu facem decât să ne agravăm problemele și să propagăm o mentalitate nocivă. Astăzi am ales să vorbesc despre greșeli frecvente pe care le facem și despre felul în care ar trebui să ne ocupăm de igiena noastră intimă.

1. În primul rând trebuie să înțelegem că vaginul are un miros specific. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le facem este să încercăm să înlăturăm sau să acoperim acest miros prin spălături vaginale în exces sau prin a folosi produse cosmetice parfumate. Adevărul este că aceste obiceiuri fac mai mult rău decât bine. Există un miros subtil, specific vaginului, absolut normal. În schimb, un miros puternic și înțepător poate indica o infecție și necesită o vizită la ginecolog.
2. Igiena intimă este un obicei pe care nu vrei să îl neglijezi, dar nici să faci abuz. Este important să ne spălăm regulat pentru a ține la distanță infecțiile, dar nu mai mult de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Curățarea prea frecventă a zone poate duce la distrugerea florei. Folosește săpunuri fără parfum, clătește cu apă călduță și șterge-te cu un prosop de bumbac.
3. Spălaturile cu bicarbonat de sodiu au cel mai mic efect negativ asupra zonei intime, însă acestea distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale îl asigură în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacteriile patogene şi de ciuperci. Dacă simți că ceva e schimbat la mirosul tău obișnuit sau dacă ai simptome care îți provoacă o jenă fizică, spălăturile vaginale nu vor face decât să înlăture efectele și să agraveze problema. În această situație, cea mai responsabilă cale de acțiune este să te programezi la medicul tău ginecolog.
4. Organele genitale au propriul lor sistem de curatare in interior, bacteriile fiind eliminate cu ajutorul secretiei vaginale. In momentul in care folosesti produse cosmetice si apelezi la spalaturi, pui in pericol pH-ul vaginului, reducand aciditatea acestuia. Astfel se creeaza terenul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
5. Alege lenjerie din bumbac, care să absoarbă transpiraţia şi să nu încingă zona respectiva, pentru ca bacteriile să nu aibă mediul propice de înmulţire. Lăsăm lenjeria sexi doar pentru ocaziile speciale, da?
6. În timpul menstruaţiei trebuie să acorzi o atenţie specială igienei genitale. Este obligatoriu sa schimbi tamponul la 4-6 ore şi absorbantul la 2-3 ore, pentru a evita mirosul neplacut şi dezvol­tarea bacteriilor. Atenție! Nu folosim tampoane interne pe timpul nopții. Trebuie de asemenea să știm că medicii nu recomandă folosirea tampoanelor interne. Dacă sunt ținute mai mult de 4 ore, acestea favorizează înmulțirea bacteriilor. Ele pot agrava leziunile colului uterin, destul de frecvente la femei, de aceea medicii recomandă utilizarea absorbantelor externe, cu suprafaţă de bumbac şi fără parfum.
7. Încearcă să eviți hârtia igienică parfumată și șerve­țelele umede. Acestea pot duce la dezechilibre ale florei vaginale si, implicit, la apariţia candidozei sau a altor tipuri de afecţiuni vaginale.
8. Părul pubian are un rol foarte important în protejarea vaginului de diferite bacterii și infecții, altfel nu ar fi fost acolo. Astfel că nu ne epilăm definitiv în zona intimă. Este suficient să eliminăm părul inestetic de pe linia bikinilor și menținerea părului scurt în restul zonei. Astfel, vei transpira mai puțin în zona intimă și vei reduce riscul dezvoltării bacteriilor.
Fetelor, haideți să vorbim mai des despre ce ne supără, haideți să fim mai deschise, să le învățăm pe fiicele noastre să nu le mai fie rușine sau să nu se mai simtă vinovate. Fiind deschise și tratând subiectele intime cu claritate, putem evita adevărate dezastre. Și să nu uităm să ne programăm regulat la medi­cul ginecolog, da? Este foarte important. Vă mulțumesc pen­tru că ați rămas cu mine până la finalul articolului. Vă îmbrățișez.

Irina Tâlvescu

Reţete culinare de post

Ciorbă de spanac

Ingrediente: 1 kg spanac,  2 cepe, 2 morcovi, o rădăcină pătrunjel, un păstârnac, 2 cartofi, un pahar orez, 3 căței usturoi, 3 linguri ulei, o cană borș, două linguri bulion, sare, piper, o legătură leuștean.

Mod de preparare

Spanacul se spală și se pune la fiert. După câteva minute, se strecoară, se taie mărunt și se pune din nou la fiert în apă curată. Separat, călim ceapa împreună cu morcovii, pătrunjelul și păstârnacul, date pe răzătoarea mare. La final, se pune orezul, iar după un minut sau două, ingredientele călite se toarnă peste spanacul care fierbe. Ingredientele se lasă la fiert aproximativ 10-15 minute, după care, se adaugă bulionul, uleiul, sarea și piperul. Borșul se fierbe separat și se toarnă în ciorbă, împreună cu usturoiul zdrobit. După ce  se lasă să mai dea câteva clocote, se presară leușteanul tocat deasupra, se stinge focul. Ciorba se acoperă cu un capac, pentru ca aromele să se pătrundă, iar după 15-20 de minute, poate fi servită.

https://www.crestinortodox.ro

 

Orez cu prune uscate

Ingrediente:  200g orez cu bob rotund, 200 g prune uscate, două roșii în bulion, o ceapă, 4 ciuperci proaspete, 500 ml supă de legume, o lingură de margarină, câteva fire de pătrunjel, sare și piper.

Mod de preparare

Prunele se curăță de sâmburi și se taie mărunt. Roșiile se decojec și se mărunțesc. Se prepară o supă de legume din apă și concentrat. Separat, într-o cratiță, se topește margarina și se pune ceapa la călit. Când a devenit sticloasă, se adaugă orezul, iar după două-trei minute, ciupercile feliate. După ce se evaporă apa lăsată de ciuperci se adaugă prunele, supa de legume și roșiile tăiate mărunt, iar compoziția se condimentează cu sare și piper. Ingredientele se mai fierb aproximativ 10 minute, iar după acest interval, cratița se dă la cuptor pentru încă 20 de minute. Orezul se poate servi cu pătrunjel verde deasupra.

 

Prăjitură cu morcovi și mere

Ingrediente: o cană de morcovi rași, o cană de mere rase, o cană de zahăr, o cană de ulei, 100 g stafide, trei căni de făină, zeama și coaja de la o portocală, 1-2 linguri de scorțișoară, esență de rom, un praf de copt.

Mod de preparare

Uleiul se pune într-un bol mai mare, peste care se toarnă zahărul. Se amestecă bine, apoi, pe rând, se adaugă morcovul ras, merele, scorțișoara, sucul și coaja rasă de portocală, făina împreună cu praful de copt, iar al final, stafidele. Se pregătește o tavă termorezistentă, tapetată cu hârtie de copt, în care se toarnă compoziția omogenizată. Tava se dă la cuptor, la o temperatură potrivită astfel încât să nu se ardă și se va ține 45-50 de minute. Se testează cu scobitoarea dacă este coaptă. După coacere, prăjitura se lasă să se răcească, se porționează și se pudrează cu zahăr deasupra.

https://sfatulparintilor.ro

Laboratoarele TACOMI: Învăţăm cum să avem grijă de CICATRICI

Cu toții ne amintim juliturile din copilărie, ocazionalele tăieturi, zgârieturi sau “semne de bună purtare” așa cum le numeau părinții noștri. Da, poate că pe vremea aceea părea distractiv, mai ales că se vindecau repede. Dar adevărul este că, majoritatea cicatricilor sunt semne care ne aducă aminte de traumatisme fizice care, de cele mai multe ori, au avut efect și asupra bunăstării noastre emoționale și psihice.

Astăzi am ales să vă vorbesc despre ce putem face ca să reducem la minim apariția unei cicatrici. Ceea ce trebuie să înțelegem, în primul rând, este că aspectul final pe care îl va avea cicatricea depinde direct de felul în care se vindecă rana.
Haideți să vedem câteva trucuri simple prin care să ne ajutăm pielea să se vindece.
1. Avem grijă să nu ne acoperim rana cu creme sau uleiuri. Pielea are nevoie să respire. Fluidul produs în mod natural de organism în jurul unei răni (cunoscut și ca exudat) este suficient de sine stătător pentru câteva zile.
2. Evităm să udăm zona afectată. Altfel riscăm să spargem crusta și să intervenim negativ în procesul de vindecare.
3. Curățarea zonei se face cu un produs blând. Nu avem voie să folosim produse abrazive, dure.
4. Nu acoperi rana cu bandaje groase. Bandajul trebuie să permită aerului să circule.
5. Dacă suspectezi că există riscul unei infecții, folo­sește un antibacterian lichid, obținut de la farmacie. Dacă roșeața se intensifică, sau dacă rana își schimbă culoarea, se umflă sau pulsează, consultă un medic.
6. După o zi sau două, poți începe să aplici o cremă hidratantă lejeră sau un serum cu antioxidanți. Aceștia sunt esențiali în procesul de vindecare al pielii.
7. Evită să expui rana la soare;
8. Bandajele trebuie schimbate în fiecare seară. Rana trebuie menținută umedă, atenție, nu udă. Dacă locul este uscat și prezintă mâncărimi, aplică încă un strat subțire de serum sau cremă lejeră.
9. NU îndepărtați crusta! Acest obicei împiedică vindecarea pielii.
10. Evită să folo­sești: săpun, produse parfumate sau cu alcool, mentă, mentol, citrice sau eucalipt. Toate acestea provoacă iritație și înrăutățesc situația.
Chiar și atunci când iei măsurile necesare tratării unei cicatrici, odată ce s-a vindecat, este posibil să vrei să tratezi în continuare zona pentru a face cicatricea și mai puțin vizibilă. Există câteva lucruri pe care le poți face. Aplică un gel tratament pe bază de silicon sau ser cu antioxidanți și ingrediente reparatoare.
Întotdeauna tratează pie­lea cu blândețe și protejează cicatricea cu un produs de protecție solară cu SPF +25. De asemenea există o serie de metode și proceduri dermato-estetice care pot ajuta considerabil aspectului cicatricii. Un medic specialist dermatolog te poate direc­ționa către cea mai bună soluție pentru problema ta.
Aș vrea să închei poate cu cel mai important aspect al problemei. În cazul în care ai o cicatrice care îți aduce aminte de un moment traumatizant, dacă de fiecare dată când te uiți la ea retrăiești o întâmplare dureroasă, acesta este semn de stres emoțional și psihic. Și acest tip de cicatrici au nevoie de îngrijire specială. Vă rog să nu le neglijați!

Irina Tâlvescu