Concert extraordinar de muzică folk la Deva

Aprilie este, prin excelenţă, o lună  dătătoare de frumuseţe, când  Primăvara îşi deschide din nou porţile, aducând cu ea lumină şi culoare.

Şi tot acum, la început de aprilie, şi-au anunţat sosirea oaspeţi dragi nouă. Este vorba de apreciaţii folkişti Vasile Şeicaru, Victor Socaciu şi Ducu Berţi, care vor concerta la Deva, marţi, 2 aprilie 2019.

Un asemenea eveniment nu trebuie pierdut. Pentru că, vom avea parte de o muzică autentică, unde folkul va face dovada adevăratei valori. Inimile noastre vor vibra în rezonanţa cântecelor lor despre frumos, sacru, tradiţional şi iubire. O iubire de oameni şi de tot ce ne înconjoară.

Iar sufletul lor, de o căldură şi o sensibilitate aparte, va fi alături de noi, dăruindu-ne cu generozitate,  ”Un buchet din flori de tei”, o ”Floare de colţ” sau poate chiar ”O căruţă cu flori”.

Să le deschidem şi noi cu bucurie poarta sufletului, întâmpinându-i aşa acum se cuvine !

Cornelia Holinschi

 

HUNEDOARA: Atelierul iepuraşului – ediţia 2019

Primăria Municipiului Hunedoara organizează „Atelierul Iepurașului – Ediția 2019” – Atelier de creaţie pentru copii.

În perioada 8-19 aprilie 2019, grupuri de copii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani vor participa la acest atelier. Cei mici vor crea felicitări și ornamente de Paște. Fiecare atelier va avea o durată de aproximativ 40 minute şi se va face cu grupe de maximum 40 de copii, însoţiţi de un adult.

Programarea la atelier se face în perioada 25 martie – 3 aprilie 2019, pe baza unui formular, în limita locurilor disponibile. Formularele se găsesc pe site-ul Primăriei Municipiului Hunedoara – www.primariahunedoara.ro și se pot trimite până în data de 3 aprilie 2019 inclusiv, pe adresa de e-mail: comunicare@primariahunedoara.ro

Echinocțiul de primăvară

Marchează începutul primăverii astronomice și se va produce, în acest an, în timpul zilei de miercuri 20 martie, la ora 23,58, ora României. Începând cu această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când începe solstițiul de vară.

În timpul echinocțiului

Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești, în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

În emisfera sudică a Pământului

Fenomenul trebuie interpretat invers. Astfel că, în regiunile respective, acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Tradiții și obiceiuri

 • S-a dovedit, în timp, că strămoșii noștri daci aveau noțiuni de astronomie, templele lor arătându-ne și astăzi cunoștințele lor despre calendarul solar. La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau un lăcaş de cult, într-o grotă, se spune că desfăşurau dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară.
 • După convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară s-au schimbat. Focurile se aprindeau în vechime, pentru a alunga iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor. Se credea că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric.
 • Tot cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.
 • În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii

 

În civilizațiile antice

Evenimentul marca reîntoarcerea la belşug şi reînvierea naturii. Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.

 • Vechii egipteni au construit Marele Sfinx în așa fel încât acesta “privește” exact în punctul în care soarele răsare cu ocazia echinocţiului de primăvară.
 • Orașul mayaș Chichen Itza a fost construit pentru a celebra echinocțiului de primăvară.
 • În cultura amerindiană, se ţineau ritualuri şi dansuri în onoarea Soarelui.
 • Indienii plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer şi Pământ.
 • Chinezii credeau că în ziua în care cade echinocţiul de primăvară ouăle pot sta în echilibru deoarece gravitaţia este egală în toate părţile. Ştiinţa a arătat că acest lucru nu este posibil.

Ce ne spun astrele ?

Că, în această perioadă, este momentul oportun să refacem relațiile pierdute și să descoperim noi parteneriate. De asemenea, este timpul să ne rupem de rădăcinile uscate, de planurile eșuate, de greșeli și de oamenii care știu doar să profite de noi. Cum ne afectează echinocțiul de primăvară, în funcție de zodie, vom vedea în cele ce urmează:

BERBEC

Este semnul cardinal de foc, ceea ce înseamnă că toată lumea vine pe drumul trasat de voi și va simți energia pozitivă a acestei zodii. Creativitatea este la cote maxime, iar cariera în ascensiune. Folosiți-vă la maxim scânteia de înțelepciune!  Este posibil ca unele situații să vă streseze și să vă certați cu cei din jur, chiar dacă știți că nu aveți dreptate. Încercați să vă păstrați calmul, pentru că veți avea numai de câștigat. Poate ar fi mai bine să ceri sfatul unor prieteni apropiați când vine vorba de conflicte.

TAUR

Traversați o perioadă destul de ciudată, dar vă bucurați de energia  pozitivă a echinocțiului. Veți culege doar vești bune, iar toate întâlnirile și planurile de zi cu zi vor fi de bun augur. În relația de cuplu, sentimentele sunt mai intense și veți lăsa în urmă dubiile și gelozia. Intuiția vă scoate la suprafață părți pe care, de regulă, le țineți ascunse, fără să le înfruntați. Rezistați cu stoicism la toate încercările. Cu toate acestea, sezonul vostru aprilie-mai este plin de satisfacții.

GEMENI

În acest debut de primăvară vă aflați în plină ascensiune, puteți găsi un loc de muncă convenabil, iar echinocțiu vă aduce împlinirea la care visați. Veți învăța pe cine vreți să aveți în preajmă, înainte de a întreține orice relație. Tot acum vei realiza cum sa nu avansați în derivă și să vă opriți la timp. Este o lecție destul de grea, dar măcar nu veți fi presați de oportunități ca sa o învățați. Procedând în felul acesta, cei din jur vor căuta compania voastră.

RAC

Sunteți nesiguri la început și este posibil ca acest echinocțiu de primăvară să vă facă mai apatici. Pur și simplu, vor urma câteva zile în care nu veți dori să faceți mai nimic și nu vă veți putea concentra asupra muncii. Preferații să leneviți în pat, fără să vedeți pe nimeni. Totuși, ar fi indicat să nu lăsați astenia să pună stăpânire pe voi. Trebuie să fiți atenți la poziția voastră față de persoanele din viața voastră. Aduceți fericire altora, dar vă disperă luptele pentru putere, îndreptate spre voi. Cu toate acestea, le veți trece cu bine.

LEU

Încă din preajma echinocțiului sunteți productivi mental și prosperați când se încălzește vremea. Ca un semn de foc ce  sunteți, adorați toate energiile creative care încep să vină spre voi. Negocierile, meditațiile și  inteligența emoțională vor fi recompensate. Chiar dacă la muncă lucrurile nu merg așa cum vreți, planurile voastre personale se conturează și găsiți oameni potriviți care vă ajută să le finalizați. Dar trebuie să vă gândiți la ceea ce vreți cu adevărat și cât de bune sunt intențiile voastre.

FECIOARA

Pe măsură ce înaintăm spre primăvară, faceți niște cercetări sufletești foarte adânci. Echinocțiul va aduce o perioadă mai tensionată, dar va fi una de bun augur. Este multă activitate în zona voastră și veți avea un program mai încărcat, întâlniri sau soluții rapide la diverse probleme. Cu toate acestea, identificați rapid ceea ce puteți controla și veți înțelege regula jocului. Toate demersurile voastre vor avea o finalitate avantajoasă.

BALANȚA

Pe măsură ce se apropie primăvara, echinocțiu vă cam strică planurile. Asta pentru că v-ați dorit să mergeți într-o excursie sau într-un loc drag vouă. Calmul vă ajută să fiți în central atenției și, mai ales, să cuceriți de cineva în acest sezon. Buni diplomați într-un sezon tumultuos, orice proiect de-al vostru va fi câștigător. Vă bucurați din plin de rezultatele muncii voastre și veți fi binecuvântați.

SCORPION

Chiar dacă primăvara vă aduce bucurie în suflet, simțiți că nimeni nu are încredere în voi, ba unii vă iau drept fraieri. Oricât ați încerca să puneți piciorul în prag, nu veți reuși. Trebuie să vă selectați prioritățile și să puneți pe primul plan opțiunile voastre. Ocupați-vă mai mult de voi și, dacă este cazul, schimbați-vă modul de viață. O împrospătare energetică este foarte importantă în acest sezon.

SĂGETĂTOR

Ca să obțineți tot ce vă doriți, trebuie să învățați cum să discerneți situațiile ivite. Vor apărea obstacole care vă ajută să vedeți mai bine cât valorați. Dacă aveți încredere în instinctele voastre, veți obține rezultate uimitoare. Trebuie să fiți foarte atenți cu finanțele în această primăvară. În perioada echinocțiului, vă puteți îndrăgosti din nou sau puteți legaliza o relație. Este foarte important să aveți grijă și de sănătatea voastră.

CAPRICORN

Pe măsură ce se intensifică activitatea în jurul vostru, sunteți pregătiți să înfruntați orice, pentru binele și prosperitatea familiei. Dacă au fost unele conflicte, tratați-le cu superficialitate și căutați să îndreptați lucrurile. Nu de altceva, dar în orice familie pot fi zone întunecate. Va fi nevoie să luați decizii rapide, ceea ce pentru voi nu este foarte confortabil. Uneori imprevizibilul poate aduce o șansă la care nimeni nu mai spera.

VĂRSĂTOR

Sunteți plini de energie, dornici să comunicați cu cei din jur, care să vă împărtășească ideile. Lipsa de răbdare se vede în acțiunile voastre, dar știți să vă opriți la timp. Vă bazați pe inteligența voastră și reușiți să duceți lucrurile acolo unde vreți, în toate domeniile. Aveți mari șanse să găsiți locul de muncă pe care-l căutați. Echinocțiu vă poate aduce liniștea în familie, pe care o căutați de ceva vreme.

PEȘTI

Nu este sezonul vostru preferat și vă simți desprinși de zona spirituală. La locul de muncă pot fi probleme, pe care vă străduiți să le depășiți. Într-un cuvânt, vă veți zbate ca ”peștele pe uscat”. Nu vă faceți probleme și încercați să vă sprijiniți pe tot ce vă aduce confort. Nu luați nicio decizie cât sunteți sub influența echinocțiului. Trebuie să descoperiți singuri adevărul pe care-l căutați.

 https://www.click.ro. https://sfatulparintilor.ro

Sfatul farmacistului: Igiena Emoțională (Episodul 4)

Mai sunt două episoade din seria articolelor despre igiena emoțională. Fiecare subiect pe care am ales să îl ating în cadrul acestei serii de articole face parte din viața noastră, a tuturor. Cine poate să spună că nu a trecut niciodată printr-un eșec, că nu s-a simțit vreodată singur sau respins?

Dacă vă întrebați ce legătură are asta cu farmacia, vă propun să devenim familiari cu conceptul de psihosomatizare. Psihosomatizările sunt diferitele manifestări corporale ale durerilor psihice. Dacă în vremurile îndepărtate, oamenii doar bănuiau că diferite emoții provoacă diferite boli fizice, la începutul anilor 1900 Sigmund Freud a demonstrate acest lucru, l-a înglobat în teoria psihanalitică și l-a numit psihosomatizare.

Da, traumele, tiparele de reacție, fricile, frustrările și nevoile noastre provoacă reacții la nivel fizic, iar astăzi vom vorbi despre respingere și încredere în sine.

Mintea și emoțiile noastre nu sunt tocmai acei prieteni de bună credință pe care îi credeam a fi. Natura lor este schimbătoare. Într-un moment ne pot susține și în următorul moment să ne fie ostile. Atunci când suntem respinși, mintea noastră începe să caute toate defectele și neajunsurile noastre și ne adresăm singuri cuvinte urâte. Practic, exact când avem cea mai mare nevoie de noi, ajungem să ne sabotăm.

Acesta este un alt exemplu în care ne raportăm diferit la rănile emoționale față de cele fizice. Dacă ne zgâriem, n-o să luăm un cuțit și să ne adâncim rana. Atunci de ce luăm cuțitul emoțional și ne augmentăm suferința psihică? Din cauza unei igiene mintale deficitare și pentru că nu punem preț pe sănătatea nevăzută.

Atunci când stima noastră de sine este scăzută, suntem mai vulnerabili la stress și anxietate decât în mod normal. Recuperarea după impas survine greoi. Astfel că, soluția este simplă. Atunci când suntem respinși, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să ne întărim stima de sine, pentru ca organismul nostru să își poată pune în mișcare mecanismele naturale de revenire din impas.

Ușor de exprimat, dar greu de pus în aplicare. Cum facem acest lucru? Ce trebuie să facem ca să ne ridicăm singuri stima de sine? Este, de fapt, un artificiu care ne este la îndemână. Atunci când experimentăm stress emoțional, este foarte important să ne tratăm cu aceeași compasiune și considerație pe care le așteptăm de la un prieten bun. Trebuie să devenim proprii noștri mici cercetători și să depistăm obiceiurile psihologice nesănătoase. Astfel că ajungem la aceleași elemente esențiale pe care le-am descoperit în episodul 3: atenția și observarea. Atunci când suntem atenți, observăm tiparele de reacție care ne determină să reacționăm inconștient și astfel putem să preluăm controlul și să acționăm conștient.

Dacă iei măsuri atunci când te simți singur, dacă îți schimbi atitudinea față de eșec și dacă îți protejezi stima de sine, nu numai că îți vei vindeca rănile psihice ci îți vei forma o rezistență emoțională care te va ajuta să prosperi. O gândire puternică înseamnă o viață mai sănătoasă din toate punctele de vedere.

Irina TÂLVESCU

Laboratoarele TACOMI: Igiena Emoțională (Episodul 3)

Mintea și corpul nostru comunică între ele printr-o autostradă bidirecțională. O minte sănătoasă va avea grijă ca și corpul să fie sănătos iar un corp sănătos îi va oferi creierului condițiile necesare pentru a funcționa în parametric normali.

Este timpul să începem să avem o viziune holistică asupra sănătății noastre. Acesta este unul dintre motivele pentru care am considerat că este esențial să vorbim despre igiena noastră emoțională, în termini simpli, pe înțelesul tuturor. Astăzi am ales să vorbesc despre eșec.

Vom începe cu un mic experiment. Să ne imaginăm trei copii care sunt puși în fața unei ghicitori practice. Primul copil, după o scurtă încercare, observă că nu reușește să își atingă scopul și începe să plângă. Al doilea copil, recunoscând eșecul celuilalt, începe să plângă, refuzând să mai încerce să dezlege ghicitoarea. Al treilea copil, în schimb, încearcă toate metodele, până când are succes.

Acest scurt experiment ne arată diferite feluri de reacție în fața unei provocări. Cei trei copii erau perfect capabili de a dezlega ghicitoarea. Singurul lucru care i-a împiedicat a fost mintea lor care le-a spus că nu sunt capabili să își atingă scopul. Și adulții sunt păcăliți în același fel. Cu toții avem un set de sentimente și de convingeri prestabilite care se activează de fiecare dată când întâlnim frustrări sau obstacole.

Soluția pentru această problem apparent complicată, este foarte simplă. Trebuie să fiți atenți în ce fel reacționați dumneavoastră în fața eșecului.Pentru că, dacă mintea voastră vă spune constant că nu sunteți în stare să duceți activitățile voastre la bun sfârșit, că sunteți incapabili, veți ajunge să o credeți. Și asemenea celor doi copii, veți ajunge să simțiți o nesiguranță care se strecoară în tiparele voastre de reacție. Rezultatul? Vă veți opri mult prea repede, sau, mai rău, nu veți mai avea curajul să încercați deloc. Cu fiecare obstacol întâlnit, convingerea că nu sunteți capabili se va adânci și mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni nu funcționează la adevăratul lor potențial.

Există o vorbă în popor care îmi place foarte mult. “Ochii care au luat deja o decizie, nu mai văd lucrurile clar”. Odată ce devenim convinși de ceva, este foarte greu să ne schimbăm părerea. Este normal să ne simțim înfrânți după ce experimentăm un eșec, dar sub nicio formă nu ne putem permite să credem că nu putem avea succes. Trebuie să luptăm cu sentimentul de neputință și să preluăm controlul asupra situației. Practic, rupem cercul negativității încă de dinainte ca acesta să înceapă.

„Soţ de vânzare” la Centrul Cultural din Deva – sâmbătă, 16 martie 2019!

Teatrul Roşu, din Bucureşti, vă invită, sâmbătă, 16 martie 2019, la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, la spectacolul cu piesa „Soţ de vânzare”, după Mihail Zadornov, în regia lui Marius Gîlea.

„Soţ de vânzare” este o comedie a zilelor noastre şi spune povestea unui cuplu aflat în pragul aniversării a 20 de ani de căsnicie. Totul merge bine până când un personaj misterios sună la uşă şi le face o propunere greu de refuzat.

Ce întorsătură iau lucrurile şi cum vor reuşi cele trei personaje (Elena Vladimirovna, Oxana şi Andrei Vasilievici) să treacă peste această etapă a vieţii lor, veţi afla în sala de spectacol.

Pregătiţi-vă pentru o experienţă care vă va schimba, cu siguranţă, percepţia despre căsnicie!

Biletele pentru spectacol sunt puse în vânzare la preţul de 30 de lei şi pot fi achiziţionate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, de luni până vineri, între orele 10:00-16:00, sau online, de pe www.iabilet.ro.

Informaţii suplimentare şi rezervări se pot obţine la numărul de telefon 0721.055.037.

Concert folcloric la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva vă invită, miercuri, 6 martie 2019, la ora 18:00, în sala mare, la un spectacolul desfăşurat sub genericul „Mamă, sufletul meu drag”, dedicat Zilei Internaţionale a Femeii.

 

Evenimentul va fi susţinut de Ansamblul folcloric „Românaşul” al Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva (dirijor: prof. Ioan Ovidiu Demea).

Timp de două ore, publicul prezent la spectacol va avea ocazia să asculte piese cunoscute din toate zonele folclorice ale ţării, în interpretarea a peste 50 de solişti şi instrumentişti, printre care: Teodora Petruţ, Mihai Cetean, Roxana Stîngă, Lidia Paşcondea, Ioana Gavrilă, George Toma (clarinet), Sebastian Şipoş (saxofon), Valentin Diniş (taragot) şi Răzvan Ruszuli (acordeon).

Toate femeile prezente în sala de spectacol vor avea parte de o surpriză.

Intrarea la eveniment este liberă!

Concert Killa Fonic la Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva

Killa Fonic va susține un concert în sala mare a Centrului Cultural ”Drăgan Muntean” din Deva, joi, 14 martie 2019, la ora 19:00.

Evenimentul face parte din turneul național de promovare a celui mai recent album al artistului, ”Emotiv Munteana”, desfășurat în perioada 4-23 martie 2019, în mai multe orașe din țară.
Biletele pentru spectacol sunt puse în vânzare la prețuri de 49 lei și 99 lei, în funcție de locul ocupat în sală, și pot fi achiziționate în format electronic de pe www.iabilet.ro și din rețeaua fizica iabilet.ro/retea: Magazinele Flanco, Diverta, Uman IQ BOX – Telekom, Agențiile Perfect Tour și terminalele Selfpay din toată țara.
Organizatorii evenimentului pun la dispoziție și bilete pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora, pe ticketing@sublimeromania.com.

Sâmbătă sunt moşii de iarnă. De ce se mănâncă în această zi piftie?

În prima Sâmbătă din Postul Paștelui (11 martie și se termină pe 27 aprilie), cei trecuți în neființă sunt pomeniți în sărbătoarea ce poartă numele de Moșii de Iarnă. În fiecare an, această sărbătoare pică înaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, numită și Duminica Lăsatului Sec de Carne din Postul Paștelui 2019.

Conform tradiției populare, în această zi,toate bisericile din România îi pomenesc pe cei trecuți în neființă și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Potrivit, tradițiilor și superstițiilor, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele celor adormiți vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.

Se spune că sufletele trecute în neființă vin în această sâmbătă să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

Tot în această zi de sâmbătă, credincioșii trebuie se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colăci, fructe sau chiar și lumânări aprinse.

În plus, la mormintele rudelor, oamenii trebuie să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

Această sărbătoare mai este denumită popular și ”Moșii de Piftii” sau Sâmbăta Piftiilor. Motivul este că aceasta este unica zi în care se mănâncă răcituri sau piftii.

De asemenea, le este interzis femeilor ca în Sâmbăta Celor Adormiți să lucreze. Cele care nu țin cont de tradiție sunt pedepsite ”să tremure ca pfitia” și să ”li se întoarcă pomana dată!”. În plus, respectarea tradițiilor și superstițiilor zilei ”te ferește de nebunie!”Sursa: https://frumusetesisuflet.ro

OSCAR 2019: „Green Book” – cel mai bun film, „Bohemian Rhapsody” – patru trofee

Lungmetrajul “Green Book” a fost desemnat cel mai bun film la cea de-a 91-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, unde producţia “Bohemian Rhapsody”, un film biografic dedicat cântăreţului Freddie Mercury şi trupei sale, Queen, a câştigat patru trofee.

Filmul “Green Book”, în regia lui Peter Farrelly, spune povestea unui agent de pază care lucra în baruri şi a devenit şoferul unui pianist afro-american în anii ’60, cu ocazia unui turneu susţinut de acesta în sudul segregaţionist al Statelor Unite.

Producţia este realizată după un scenariu original semnat de Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie şi Peter Farrelly, iar rolul principal a fost interpretat de Viggo Mortensen.

“Green Book” s-a impus în total la trei categorii de premii: “cel mai bun film”, “cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi “cel mai bun scenariu original”. Filmele “Roma” şi “Black Panther” au triumfat tot la trei categorii.

Cele mai multe trofee au fost obţinute însă de filmul “Bohemian Rhapsody”, o producţie a studioului 20th Century Fox, care a câştigat patru premii (cel mai bun actor în rol principal – Rami Malek – cel mai bun montaj, cel mai bun montaj de sunet şi cel mai bun mixaj de sunet).

De altfel, această peliculă a stat la baza primului moment artistic al galei de duminică seară, care a fost deschisă de o reprezentaţie muzicală, susţinută de trupa Queen şi solistul american Adam Lambert. Formaţia britanică a interpretat două piese celebre din repertoriul ei – “We Will Rock You” şi “We Are The Champions” – spre încântarea spectatorilor şi a celebrităţilor prezente în sală.

În cadrul categoriilor principale, Alfonso Cuaron a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor cu filmul “Roma”. Această peliculă s-a impus şi la categoriile “cel mai bun film străin” şi “cea mai bună imagine”.

Olivia Colman a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal pentru interpretarea sa din filmul “The Favourite”, în timp ce Oscarurile pentru roluri secundare au revenit în acest an actorilor Mahershala Ali (“Green Book”) şi Regina King (“If Beale Street Could Talk”).

Cineastul Spike Lee a câştigat primul său premiu Oscar competitiv din carieră, impunându-se la categoria “cel mai bun scenariu adaptat”, graţie celui mai recent film al lui, pe care l-a şi regizat – “BlacKkKlansman”.

Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie şi Peter Farrelly au câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat cu filmul “Green Book”.

În categoriile tehnice, pelicula “Black Panther” a obţinut premiile Oscar pentru costume, scenografie şi coloană sonoră, în timp ce filmul “Vice” a triumfat la categoria “cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură”. Lungmetrajul “First Man” a obţinut premiul Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale.

Lady Gaga şi-a adăugat în palmares şi premiul Oscar, după ce a triumfat duminică seară la categoria “cel mai bun cântec original”, cu piesa “Shallow”, interpretată în duet cu Bradley Cooper şi extrasă de pe coloana sonoră a filmului “A Star Is Born”.

Spider-Man: Into the Spider-Verse” a fost desemnat cel mai bun lungmetraj de animaţie, iar “Free Solo” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar.

Lista completă a premiilor decernate la gala Oscar 2019:

Cel mai bun film: “Green Book”
Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron (“Roma”)
Cel mai bun actor în rol principal: Rami Malek (“Bohemian Rhapsody”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Olivia Colman (“The Favourite”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali (“Green Book”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King (“If Beale Street Could Talk”)

Cel mai bun film străin: “Roma”
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: “Spider-Man: Into The Spider-Verse”
Cea mai bună scenografie: “Black Panther”

Cel mai bun scenariu adaptat: “BlacKkKlansman”
Cel mai bun scenariu original: “Green Book”
Cea mai bună imagine: “Roma”

Cel mai bun montaj: “Bohemian Rhapsody”
Cea mai bună coloană sonoră: “Black Panther”
Cel mai bun cântec original: “Shallow” (din filmul “A Star Is Born”)

Cel mai bun montaj de sunet: “Bohemian Rhapsody”
Cel mai bun mixaj de sunet: “Bohemian Rhapsody”
Cele mai bune efecte vizuale: “First Man”

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: “Vice”
Cele mai bune costume: “Black Panther”
Cel mai bun scurtmetraj animat: “Bao”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: “Skin”
Cel mai bun lungmetraj documentar: “Free Solo”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Period. End of Sentence”.

Duminică sărbătorim Dragobetele – simbolul dragostei la români

Sărbătoare cu origini străvechi, Dragobetele este celebrat, în fiecare an, la 24 februarie. În folclorul românesc Dragobetele este perceput ca un personaj mitic, care aduce iubire în case. Vechii daci îl considerau zeul iubirii, a cărui cinstire marca simbolic și începutul primăverii.

Fiul Babei Dochia

Potrivit unor legende populare se pare că Dragobetele, numit și ”Cap de primăvară”, ”Năvalnicul” sau ” ”Logodnicul Păsărilor” era fiul Babei Dochia. Bărbat chipeș și iubăreț, despre Dragobete se credea că oficia în cer, la început de primăvară, nunta tuturor animalelor. În decursul anilor, această tradiție s-a extins și la oameni. Astfel că, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc, pentru ca iubirea lor să țină tot anul, precum a păsărilor ce se logodesc în această zi. Păsările era considerate mesagere ale zeilor, cuvântul grecesc pasăre însemnând chiar ”mesaj al cerului”. Dar Dragobetele era considerat și un zeu al bunei dispoziții, de ziua lui făcându-se petreceri, iar de acolo porneau, de multe ori, viitoarele căsătorii.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete

Aflat la cumpăna dintre anotimpuri, Dragobetele anunță sfârșitul iernii, reînvierea naturii, dar și sfârșitul desfătărilor lumești, întrucât se apropie Postul  Sfânt al Paștelui. De aici se nasc și o serie de tradiții și obiceiuri, specifice poporului nostru.

 • În unele zone din țară, în ajunul sărbătorii, fetele care doreau să-și afle ursitul, își puneau busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobetele le va  ajuta să-și găsească dragostea adevărată.
 • De Dragobete, oamenii nu munceau ca în zilele cu sărbători religioase, doar își făceau curățenie prin case. Cele care lucrau erau fetele îndrăznețe, care își doreau sa fie “pedepsite” de Dragobete.
 • În unele locuri, există obiceiul ca fetele mari să strângă apa din omătul netopit sau de pe florile de fragi. Această apă se credea că putea face fetele mai frumoase. Dacă nu erau omăt și fragi, fetele adunau apă de ploaie sau de izvor pentru spălatul părului. La prânz, acestea coborau în fugă spre sat, iar fiecare băiat urmărea fata care îi plăcea. Dacă flăcăul era acceptat de fată, atunci avea loc o sărutare, în văzul tuturor. Sărutul era considerat logodna celor doi, cel puțin pentru un an, înaintea logodnelor adevărate.
 • În popor se credea că, cei care sărbătoresc Dragobetele, vor fi feriți de boli tot anul. De aceea, dimineața, tinerii îmbrăcați în cele mai bune haine, se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii și porneau prin păduri și lunci în căutarea ghioceilor sau a altor plante miraculoase.
 • În această zi, băieții și fetele plecau în pădure și, în jurul focurilor aprinse, stăteau de vorbă. Fetele strângeau viorele și tămâioasă, pe care le păstrau la icoane, fiind folosite apoi în diverse farmece de dragoste. Dacă vremea era urâtă, se strângeau la unii dintre ei acasă, unde se cânta, se juca și se spuneau povești.
 • Tot în această zi se făceau logodne simbolice pentru anul următor, iar fetele și băieții se făceau frați de sânge.
 • După-amiază avea loc petrecerea, unde toată lumea cânta, dansa și se simțea bine. Se spunea că tinerii care nu au petrecut de Dragobete, nu-și vor găsi perechea tot anul.
 • În această zi, femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, ca să fie drăgăstoase. De asemenea, aveau grijă să dea mâncare bună orătăniilor din curte, păsărilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificată la Dragobete.
 • O superstiție spunea că fetele care nu se întâlneau în această zi cu o persoană de sex opus, nu avea parte întreg anul de iubire.
 • Flăcăii petreceau din plin de Dragobete și prin satele vecine, ca să le meargă bine peste vară.
 • În unele zone din țară se obișnuia ca în această zi să se scoată din pământ rădăcini de spânz, care erau folosite pe post de leac, pentru vindecarea unor boli.
 • Conform tradiției, persoanele care plâng de Dragobete, vor avea parte de necazuri și supărări tot anul.
 • Pentru toți, sărbătoarea dragostei era socotită una de bun augur deoarece se credea că Dragobetele îi va ajuta să aibă un an mai îmbelșugat.

www.traditii.ro, https://identitatea.ro

Florile de hibiscus – calități terapeutice

Cu un colorit intens, care variază de la roșu până la galben, oranj sau alte combinații de nuanțe, florile de Hibiscus, pe lângă rolul lor decorativ, au o mulțime de calități terapeutice. Chiar dacă durează doar o zi sau două, din ele se pot prepara infuzii, decocturi, băuturi cu proprietăți calmante și reconfortante, care combat efectele stresului.

Ceaiul din florid e de hibiscus

Cercetările au demonstrat beneficiile importante pentru sănătate ale ceaiului de hibiscus, pe care civilizațiile antice le-au descoperit și utilizat aproape instinctiv. Este antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal și uterin, antiseptic, tonifiant, stimulează activitatea cerebrală îmbunătățind atât eforturile intelectuale, cât și pe cele fizice. Cu o savoare unică, ceaiul din flori de hibiscus poate fi îndulcit cu miere sau cu zahar. Se consumă atât cald, cât și sub formă de ceai rece.

Acțiuni terapeutice 

 Antihipertensiv

În urma studiilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că trei cești de flori de hibiscus pe zi sunt suficiente pentru a regla hipertensiunea. Băutura este recomandată în primul rând persoanelor care se confruntă cu risc sporit de atac de cord, atac cerebral și maladii renale.

Reduce colesterolul

Datorita proprietăților sale antioxidante, hibiscusul poate proteja inima de boli, deoarece luptă împotriva colesterolului crescut și previne distrugerea vaselor de sânge. Este persoanele care suferă de diabet conform unor cercetători. Aceștia au demonstrat că efectele hipoglicemice și hipolipidemice ale ceaiului contribuie la modul în care este controlată această boală.

Util în caz de răceală

Ceaiul de hibiscus poate îmbunătăți funcțiile de autoprotecție ale organismului, datorită conținutului bogat în acid ascorbic, cunoscut și sub denumirea de vitamina C. Aceasta este vitamina care stimulează activitatea sistemului imunitar, protejându-ne astfel de boli și răceală, datorită proprietăților antiinflamatoare și antibacteriene.

Ca diuretic

În cazul persoanelor care au problem cu rinichii, infuzia de hibiscus este benefică. În plus, încă din cele mai vechi timpuri, planta a fost folosită ca stimulent pentru stomac, deoarece stimulează digestia. Datorita acestor proprietăți, este un bun supliment persoanele care doresc să slăbească. În astfel de cazuri, infuzia se consumă neîndulcită.

Combate anxietatea

Flavonoidele din compoziția hibiscusului au rolul de a îmbunătăți starea psihică, ajutând la prevenirea depresiei și a anxietății. Un astfel de ceai are și un efect calmant, întrucât încurajează relaxarea minții în momentele tensionate.

Îmbunătățește digestia 

Având proprietăți diuretice, ceaiul de  este utilizat și pentru a trata constipația, lucru ce va ajuta la pierderea în greutate. De asemenea, îmbunătățește starea de sănătate a sistemului gastro-intestinal.

Scade tensiunea arterială

Pentru a evita presiunea arterială ridicată, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare pot folosi ceaiul de hibiscus. Proprietățile antiiflamatoare ale hibiscusului sunt cele care pot reduce tensiunea arterială în cazul în care ceaiul este consumat zilnic, timp de câteva săptămâni.

Ajută ficatul

Antioxidanții conținuți de hibiscus permite ficatului să filtreze eficient substanțele nocive, contribuind, în timp, la detoxifierea organismului de care este nevoie, pentru a avea un ficat sănătos.
 Ca adjuvant

Se utilizează în caz de: edeme, afecțiuni respiratorii (febră, tuse, infecții la nivelul tractului respirator). Consumul regulat de ceai ajută și la menținerea sănătății vezicii urinare și previne constipația, susține sănătatea sistemului digestiv în general și are rol antiinflamator. Poate fi un adjuvant în scăderea în greutate într-un mod sănătos, dacă ceaiul pe care îl consumăm nu este îndulcit.

Important !

 • Ceaiul de hibiscus este contraindicate femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
 • Este contraindicate și persoanelor cu tensiune arterială mică
 • Se recomandă prudență atunci când se consumă, deoarece, o cantitate mai mare de ceai, poate avea efecte halucinogene.
 • Ceaiul de hibiscus poate fi găsit ca atare, sau în componența ceaiurilor din fructe de pădure, cărora le împrumută din gustul său specific-acrisor și mirosul plăcut, parfumat.

https://livadacuceai.ro, www.sanatate.ro

Laboratoarele TACOMI: Igiena Emoțională. Episodul 2

Încel de-al doilea articol pe tema sănătății noastre emoționale, am ales să vorbesc despre singurătate.

Singurătatea generează o rană psihologică adâncă. Efectele acestei răni ne distorsionează percepția asupra realității și ne așează peste ochi un văl cu care ajungem să ne obișnuim și pe care ajungem să îl considerăm firesc. Dacătoatălumeasuferă, atunci eu de ce să fiu mai special? Nu este semn de sănătate să fim adaptați la o societate profund bolnavă.

Singurătatea ne face să credem că celor din jurul nostru le pasă mai puțin de noi decât o fac în realitate. De aceea începe să ne fie frică să mai comunicăm. De ce să facem eforturi dacă rezultatul este același, adică  respingere, în condițiile în care tu déjà suferi mai mult decât poți suporta? Și atunci, de frica respingerii, ajungem să reacționăm contrar nevoilor noastre. Avem nevoie să ne simțim conectați, dar ajungem să respingem orice oportunitate de a crea o conexiune reală. Vă sună cunoscut? Unii dintre noi suferim de singurătate profundă, dar datorită faptului că suntem înconjurați de oameni, nu ne trece prin minte că în interior, de fapt, suntem adânciți în durere. Singurătatea nu este definită de criteria obiective, cum ar fi numărul de relații sociale sau de prietenii active. Singurătatea este definită subiectiv. Ce înseamnăasta? Chiar dacă ești înconjurat de oameni, contează dacă tu te simți conectat sau deconectat de acești oameni din punct de vedere emoțional sau social. Iar mulți dintre noi ne simțim deconectați.

Rănile emoționale se infectează. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au condus un studio asupra efectelor singurătății și au descoperit că aceasta are efecte nocive asupra calității somnului, crește nivelul de depresie și are impact asupra nivelului de bunăstare emoțională. Aceste efecte influențează corpul uman la nivel biochimic, deoarece crește nivelul de cortizol (hormonal stresului) care duce la creșterea presiunii arteriale, a colesterolului din sânge și suprimă funcționarea sistemului imunitar. Concluziile studiului sunt cutremurătoare. Singurătatea cronică crește cu 14 procente riscul de moarte prematură. “Excesul de sare zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății”, suntem bombardați cu mesaje de acest gen, dar, din păcate, singurătatea nu vine la pachet cu un manual de instrucțiuni sau cu prospect de utilizare.

Nu poți trata o rană psihologică, dacă nici măcar nu știi că ai fost rănit. Dacă dorim să ne ocupăm de menținerea sănătății mintale, un prim pas important este să acceptăm că avem o problemă. Rănile emoționale nu sunt semn de slăbiciune. Dacă dorim să combatem singurătatea, trebuie să luăm măsuri active pe trei direcții principale.

Să păstrăm în viața noastră acele persoane alături de care ne simțim confortabili și lângă care putem să ne manifestăm firesc. Acest tip de relații ne ajută să ne simțim bine în pielea noastră și ne ridică stima de sine.

Să ne antrenăm în comunicare de tip direct, față în față. Comunicarea prin metode tehnologice antrenează alienarea deoarece, fără să avem contact direct, pierdem beneficiile comunicării non verbale care ne ajută atât de mult să înțelegem mesajul în profunzime.

Să fim parte dintr-o comunitate, dintr-un grup sau o echipă. Cu cât cercul nostru de empatie și conectivitate este mai restrâns, cu atât ne simțim mai în nesiguranță.

De ce petrecem mai mult timp preocupându-ne de aspectele fizice decât de cele mintale? Pentru că dacă nu se vede, atunci este neglijabil. Eșec, respingere, singurătate, rigiditate emoțională. Și acestea se pot înrăutății dacă le ignorăm și pot avea un impact major asupra calității vieții noastre.

Acest articol a fost scris în baza studiilor publicate de către psihologul Guy Winch.

Irina TÂLVESCU

Laboratoarele TACOMI: Igiena emoţională – Episodul 1

De ce petrecem mai mult timp preocupându-ne de aspectele fizice decât de cele mintale? Pentru că dacă nu se vede, atunci este neglijabil. Eșec, respingere, singurătate, rigiditate emoțională. Și acestea se pot înrăutății dacă le ignorăm și pot avea un impact major asupra calității vieții noastre.

Cel mai nociv tip de favoritism este acela pe care îl practicăm cu noi înșine în viața de zi cu zi. Ne prețuim corpul mai mult decât min­tea. Atunci când experimentăm o rană fizică, răspunsul firesc este să pansăm această rană. Cu toții știm cum să ne menținem sănătatea fizică, dar cât de multe cunoaștem despre sănătatea emoțională? Ne învățăm copiii că trebuie să se spele pe dinți pentru a nu face carii, că trebuie să se spele pe mâini înainte să se așeze la masă, că trebuie să mănânce morcovi ca să își păstreze acuitatea vizuală, dar ce îi în­vățăm despre igiena emo­ţională și despre siste­mul imunitar emoţio­nal?
Astăzi începem o serie de cinci articole prin care învățăm trucuri simple de prim-ajutor emoţional. În primul episod vom vorbi des­pre Agilitatea Emoțio­nală.
Percepţia standard asupra emoţiilor ca fiind bune sau rele, pozitiv sau negativ e rigidă. Iar rigiditatea în fața complexității este toxică. Avem nevoie de mai multă agilitate emoțională pentru a prospera cu adevărat. Într-o cultură care prețuiește pozitivitatea, este de nedorit să ne exprimăm durerea, sufe­rința, dezgustul sau nemul­țu­mirea. Ne-am făcut un obi­cei din a ne reprima emoțiile, adâncindu-le, acceptându-le doar pe cele care ne par justificate. Emoțiile noastre sunt inerent valoroase. A fi pozitiv a devenit o nouă formă de corectitudine morală. Persoanelor care suferă de cancer li se spune să rămână pozitive, femeilor li se spune să înceteze să mai fie nervoase și copiilor li se cere să nu mai plângă. Este o tiranie a pozitivității, care este foarte departe de a fi eficace. Falsa pozitivitate este un răspuns rigid, nesustenabil. Atunci când reprimăm sau suprimăm emoțiile, acestea nu dispar ci devin mai puternice. Un fapt este sigur: suferința iese tot timpul la suprafață. Atunci când reprimăm emoții firești și îmbrățișăm o pozitivitate falsă, ne pierdem capacitatea să facem față lumii, așa cum este ea, nu așa cum ne-am dori noi să fie. Emoțiile dificile sunt scrise în contractul pe care l-am semnat cu viața însăși.
Așadar, cum începem să spargem rigiditatea și să îmbrățișăm agilitatea emoțio­nală? În primul rând trebuie să ne debarasăm de sentimentele pe care credem că ar trebui să le simțim și să ne deschidem emoțiilor pe care le simțim cu adevărat. Adesea ne descriem sentimentele în grabă, folosind cuvinte uzuale, la îndemână. “Sunt stresat” este cea mai des întâlnită replică. Atunci când ne descriem cu acuratețe ceea ce simțim, suntem mult mai capabili să înțelegem care este cauza emoțiilor noastre și să luăm măsuri concrete. Atunci când ne deschidem emoțiilor dificile, devenim capabili să generăm răspunsuri emoționale aliniate valorilor. Emoțiile sunt date, ele nu sunt directive. Este normal să simțim că cineva ne enervează, dar nu este normal să bruscăm acea persoană.
Cum se traduce această teorie în practică? Atunci când simțim ceva puternic, nu trebuie să fugim către ieșirile de urgență pe care le-am integrat cu atât de multă sârguință în sistemele noastre de apărare. În aceste momente trebuie să ne în­tre­băm: ce încearcă această emoție să îmi spună? Spre
exemplu, dacă ne enervăm atunci când ascultăm știrile politice, această furie poate fi un semn că prețuim corectitudinea și transparența. Aceasta este o ocazie bună pentru a începe să cultivăm activ aceste valori în activitatea noastră de zi cu zi. Este important să nu spunem “Eu sunt nervos” ci “Observ că mă simt nervos”. Noi nu suntem emoțiile noastre. Tu ești tu și emoția ta este o sursă de date.
Au trecut doar câteva sute de ani din timpurile în care aveam nevoie de frică și de negativitate ca să supravie­țuim. În acele timpuri, dacă eram în pădure și auzeam un sunet sau vedeam o umbră, mintea noastră era antrenată să își imagineze cel mai negru scenariu, într-un mod firesc. De ce? Pentru că acele semne, cel mai probabil, indică prezența unui prădător care ar fi putut să ne vătă­meze integritatea fizică. Acum nu mai trăim circumstanțe asemănătoare. Pericolele de acest gen nu mai sunt frecvente. Mai mult ca niciodată, este nevoie să ne antrenăm mintea astfel încât răspunsul firesc să nu mai fie frica ci atenția la detalii. Într-o lume în care prădătorii au devenit elemente abstracte, fuga nu mai este o soluție.

(Articol scris în baza studiilor publicate de către psiholog Susan David, Ph.D)

Irina TALVESCU