Cât durează simptomele Omicron?

Simptomele cauzate de Omicron sau de orice altă versiune a virusului variază de la o persoană la alta. Statutul de vaccinare, istoricul de sănătate, vârsta și stilul de viață influențează durata și gravitatea bolii.

Vaccinarea anti-COVID și cu doza booster este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de îmbolnăvire severă și de lungă durată și în cazul Omicron, în ciuda capacității acestei tulpine de a evita mai ușor anticorpii. Însă tot mai multe studii arată că este mai puțin probabil ca persoanele sănătoase și vaccinate inclusiv cu doza booster să se îmbolnăvească grav sau să ajungă în spital.

Cei care au făcut schema inițială de vaccinare, fără rapel, par să fie și ei protejați împotriva unei forme grave de boală.

Persoanele nevaccinate și cele cu afecțiuni cronice se confruntă, însă, cu un risc mult mai mare să facă o formă severă de COVID-19, care duce la spitalizare și chiar deces.

Ce relevă cel mai mare focar de Omicron din Europa

Un studiu relevant vine din Norvegia, unde a fost analizat un cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. A apărut la o petrecere de sfârșit de an dată de o firmă, care a avut loc la 30 noiembrie și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testate pozitiv, iar alte 15 probabil că au avut și ele boala.

Autoritățile sanitare care au investigat focarul au constatat că tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât au fost cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră.

Mai mult de 10 persoane dintre cele infectate au declarat că simptomele lor s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele simptome. Niciunul dintre cazuri nu a necesitat spitalizare până la 13 decembrie, adică la două săptămâni după petrecere, scrie The Washington Post.

Cât timp ești contagios?

Persoanele cu o formă ușoară de boală – indiferent de tulpină – tind să-și revină în una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins. Cercetările arată că, probabil, ele nu mai sunt contagioase la 10 zile de la debutul simptomelor, cu condiția ca simptomele să se fi ameliorat în acest interval și să nu fi avut febră.

Pe de altă parte, cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. Există, de asemenea, și problema „long Covid”, care face ca unele simptome să persiste mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.

Unele simptome ale coronavirusului pot dura, de asemenea, mai mult decât altele, În special, oboseala și pierderea gustului și a mirosului pot persista dincolo de perioada de contagiune.

Imaginea de moment a variantei Omicron sugerează că ar putea fi mai puțin probabil să ducă la spitalizare în comparație cu varianta Delta. Unele date preliminare indică faptul că forma de boală pe care o dau infecțiile cu Omicron sunt mai puțin severe, manifestându-se mai degrabă ca o răceală sau o gripă obișnuită în cazul unora dintre pacienți.

Rămâne însă de văzut dacă acest lucru înseamnă că și simptomele dispar mai repede – Omicronul este prezent în lume doar de aproximativ o lună, astfel încât rezultatele sunt încă insuficiente. /www.digi24.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.