.

Ce gătim în week-end?

Supă de mazăre cu găluște

Ingrediente: o ceapă, 2-3 morcovi, o țelină mică, 400-500 g de mazăre boabe, proaspătă sau congelată, 1,5 apă, 2 ouă, 3-4 linguri de făină plus 3-4 linguri de gris, 150 g smântână, o lingură de ulei, 20 g de unt, sare, piper, verdeață, opțional zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Zarzavaturile se curăță și se taie cubulețe. Se încinge uleiul în cratița în care se pregătește supa, se adaugă și untul, apoi legumele și o linguriță de sare, amestecându-se continuu. Legumele se lasă să se călească 5-7 minute, după care, se toarnă apă fierbinte. Când legumele se înmoaie, se adaugă și mazărea.

Între timp, se pregătesc găluștele. Separat, într-un castronel se va pune un ou întreg și un albuș, gălbenușul celui de-al doilea ou se păstrează. Oul și albușul se bate cu furculița și puțină sare până se spumează, se adaugă pe rând, câte o lingură de gris și una de făină, amestecându-se până la omogenizare. Din compoziția obținută se ia cu o linguriță și se pune în supă, formându-se astfel găluște mici.

Când mazărea și găluștele au fiert, supa se drege cu gălbenușul rămas și smântână. La final, se adaugă verdeața preferată.

Cartofi noi, umpluţi cu piept de pui

Ingrediente: 1/2 kg cartofi noi, două fire de ceapă verde, un ou, 50 g brânză de vaci, 50 g piept de pui, o lingură de smântână, 10 măsline, pătrunjel verde, mărar tocat, frunze de busuioc, sare şi piper după gust.

Mod de preparare:

Cartofii se spală şi se pun la fiert, în coajă. După ce s-au fiert, se lasă să se răcorească, se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi. Cu ajutorul unei linguriţe se scoate miezul din cartof, astfel ca jumătatea de cartof să rămână ca o bărcuţă.

Umplutura:

Pieptul de pui şi ceapa se taie mărunt, iar peste ele se toarnă oul bine bătut. Se adaugă apoi miezul de la cartofi, brânza rasă smântâna, condimentele, după gust, şi verdeaţa. Compoziţia se omogenizează şi se pune în jumătăţile de cartofi.

Într-un vas termorezistent, care se unge cu ulei, se aşază cartofii umpluţi, deasupra se rade caşcaval şi se decorează cu măsline. Se adaugă apoi o ceaşcă de apă, iar vasul se dă la cuptor pentru 30 de minute. Când cartofii s-au rumenit, se scot din cuptor, iar peste ei se presară pătrunjel verde şi puţin mărar. Se servesc cu smântână.

Prăjitură cu vișine și cacao

Ingrediente: 5 ouă, 150 g zahăr, 3 linguri de ulei, 5 linguri pline cu vârf de făină, o lingură de cacao, praf de copt, 300 g vișine, esență de vanilie.

Mod de preparare

Albușurile se vor separa de gălbenușuri, apoi se mixează cu un praf de sare. Se adaugă, pe rând, zahărul, mixându-se în continuare până se va obține o bezea lucioasă. Gălbenușurile se amestecă ușor cu uleiul, pus câte puțin, ca la maioneză, după care, se adaugă esența de vanilie. Compoziția obținută se toarnă peste bezea, se încorporează ușor, apoi se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Din compoziția obținută se ia aproximativ 1/3 și se pune într-un alt castron. Se cerne cacao deasupra și se amestecă până la omogenizare.

 Se pregătește o tavă termorezistentă (20/30) tapetată cu hârtie de copt, în care se vor pune aproximativ 2 linguri din compoziția albă, apoi deasupra o lingură din compoziția de cacao. În continuare se procedează la fel cu cele două compoziții, fără ca ele să se amestece. La final, se scutură tava în așa fel încât compoziția să se niveleze. Din loc în loc se vor pune vișinele, apoi tava se dă la cuptor pentru 25-30 de minute. Prăjitura se poate pudra cu zahăr vanilat deasupra.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate