.

Conferința „Arbitrajul – o provocare pentru societatea românească actuală”

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat, în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană organizează, în data de 25 noiembrie 2022, ora 12.00, Conferința „Arbitrajul – o provocare pentru societatea românească actuală”.

Evenimentul este organizat în amfiteatrul „Jean Monnet” al Universității Româno-Americane, cu sediul în București, b-dul Expoziției nr. 1B, Sector 1.

Scopul organizării conferinței este informarea societății civile cu privire la faptul că arbitrajul poate reprezenta soluția completă și eficientă la problemele instanțelor judecătorești, afectate de plecarea unui număr mare de judecători din sistemul judiciar. Totodată, prin acest eveniment se urmărește determinarea instituțiilor statului să adopte măsuri de sprijinire a acestui mecanism de soluționare a conflictelor prin măsuri legislative menite să îmbunătățească cadrul legal privitor la arbitraj, să lărgească aria litigiilor arbitrabile și să acorde stimulente justițiabililor care înțeleg să-și soluționeze pe această cale disputele..

În cadrul conferinței, lectorii vor  aborda subiecte de interes teoretic și practic din domeniul arbitrajului, precum: arbitrajul ca jurisdicție alternativă de soluționare a conflictelor; arbitrajul în domeniul proprietății intelectuale, în litigiile rezultate din activitatea operatorilor de turism și în litigiile izvorâte din raporturile contractuale ale Agenției Naționale pentru Locuințe; arbitrablilitatea litigiilor din domeniul asigurărilor, precum și controverse din practica judiciară privind soluționarea cauzelor din acest domeniu; necesitatea soluționării prin arbitraj a litigiilor de familie, precum și a litigiilor dintre autoritățile publice și cetățeni; arbitrajul în domeniul imobiliar și în litigiile de muncă; arbitrajul în noul context postpandemic rezilient și augumentat.

La eveniment vor participa reprezentanții unor ministere și instituții centrale, cadre didactice universitare, factori de decizie locali, practicieni din domeniul juridic, experți, exponenții unor confederații patronale și sindicale, oameni de afaceri și arbitrii Tribunalului Permanent de Arbittraj Instituționalizat.

PREȘEDINTELEDECANUL

Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat                      FACULTĂȚII DE DREPT din cadrul Universității Româno Americane

Arbitru drd. Rodica VLAICU                                                  Conf.univ.dr. Florentina Mihaela PRUNĂ

         Despre organizatorii conferinței:

  • Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat funcționează pe lângă Asociația de Arbitraj Instituționalizat, alături de Institutul pentru Pregătirea Arbitrilor din România și Editura Thalindra.

Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este o instituție privată, alternativă la instanţa de judecată, înfiinţată în anul 2014 şi organizată potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă. Acesta oferă servicii de soluționare pe calea arbitrajului a disputelor de natură civilă, precum: litigiile între profesionişti (fostele litigii comerciale); litigiile de muncă; litigiile privitoare la dreptul proprietăţii intelectuale; litigiile din domeniul asigurărilor, litigiile referitoare la protecţia consumatorului; litigiile privind transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale (contracte de vânzare-cumpărare, de arendă, ieşiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje între foşti soţi şi lichidări de regim matrimonial etc.); litigiile rezultate din raporturile de vecinătate; latura civilă din cauzele penale.

Hotărârile pronunțate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt definitive și obligatorii, beneficiază de putere de lucru judecat și au forța probantă a unui înscris autentic. Hotărârea arbitrală nu poate fi supusă căilor de atac, ea poate fi desființată numai prin acțiune în anulare.

Cauzele deduse spre soluționare Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat sunt judecate de arbitri profesioniști, care au dobândit această calitate printr-un examen de verificare a cunoștințelor. Aceștia sunt independenți și imparțiali în îndeplinirea atribuțiilor și răspund, în condițiile legii, pentru prejudiciile provocate părților.

Pentru a fi eligibil față de instanța statală de judecată, tribunalul a instituit pentru justițiabili o serie de avantaje, precum: confidențialitate, celeritate, costuri reduse, procedură flexibilă, posibilitatea dată părților de a-și alege arbitrii. Totodată, părțile beneficiază de egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare și a principiului contradictorialității.

Activitatea desfășurată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat este în interesul statului român deoarece: preia o mare parte din dosarele civile reducând volumul de muncă din instanțele statale; contribuie la creșterea calității actului de justiție și la reducerea cheltuielilor de la bugetul de stat destinate susținerii  Justiției; conduce la scăderea numărului de dosare  în care statul român este reclamat la CEDO pentru erori judiciare și implicit a sancțiunilor aplicate de această instituție României.

Mai multe informații pot fi găsite pe www.tribunal-arbitraj.ro, www.arbitraj-institutionalizat.ro și pe pagina de facebook Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

  • Universitatea Româno-Americană

Universitatea Româno-Americană este instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ, fondată în anul 1991, acreditată prin lege în 2002, evaluată de către ARACIS cu calificativul „Grad de încredere ridicat” în anul 2010 și reconfirmată la toate verificările ulterioare, ultima în 2022.

Misiunea URA este să ofere educaţie şi cercetare la un înalt standard de calitate, într-un climat intern stimulativ intelectual atât pentru studenţi, cât şi pentru corpul profesoral.Aceasta are ca scop promovarea valorilor educaţionale ale învăţământului superior american pe fondul bogatelor tradiţii ale învăţământului românesc.

Iniţiativa înfiinţării Universităţii Româno-Americane a aparţinut prof.univ.dr. Ion Smedescu, rector fondator al Universităţii Româno-Americane şi preşedinte al Fundaţiei Româno-Americane pentru Promovarea Educaţiei şi Culturii.

Universitatea Româno-Americană are ca misiune educația, învățământul, cercetarea științifică și inovarea, cultivând valorile științei și culturii universale în general. 

Prin misiunea asumată universitatea urmărește să contribuie la:

  • promovarea excelenței în educație, cercetare științifică, inovare și transfer tehnologic și a responsabilității profesionale, morale și sociale și a creativității în domeniile de competență;
  •  tezaurizarea și promovarea valorilor culturii și civilizației naționale și universale;
  •  apărarea cadrului democratic universitar întemeiat pe autonomia universitară și respectul legii, pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în statul de drept.

 Promovând un management academic prin excelenţă strategic, Universitatea Româno-Americană  îşi propune recunoaşterea la nivel naţional şi internațional, drept universitate de elită.

Universitatea Româno-Americană este o instituţie independentă, nefiind afiliată la American University sau sponsorizată de aceasta.

Mai multe informații pot fi găsite pe www.rau.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate