.

Conserve delicioase pentru iarnă

Gogoșari în oțet umpluți cu struguri

Ingrediente:  2 kg. gogoșari, 500 – 700 gr. de boabe de struguri, 50 ml oțet de masă, 1 litru apă, 1-2 ardei iuți, bețe de mărar uscat sau cimbru, o rădăcină de hrean sau câteva batoane de țelină, sare neiodată.

Mod de preparare

Gogoșarii se spală în apă rece, iar cotoarele se decupează. După ce se curăță de sâmburii din interior, gogoșarii se clătesc din nou în apă rece. Fiecare bucată de gogoșar se va umple apoi cu boabe de struguri și se așază în borcanele sterilizate. În borcane se pun apoi bețișoarele de hrean sau rădăcină de țelină, ardei iute iar deasupra bețe uscate de mărar sau cimbru.

Separat, într-un vas mai mare se pregătește saramura din apă și sare, care se lasă la fiert timp de trei minute după ce apa începe să clocotească. Se stinge focul, iar după ce a stat aproximativ zece minute, saramura se toarnă peste gogoșarii umpluți cu struguri, lăsându-se așa  de seara până dimineața. A doua zi se pune în fiecare borcan câte o lingură de oțet, apoi borcanele se înfiletează și se pun în cămară.

Salată de ardei iute cu ceapă

Ingrediente:  1 kg. de ardei iute, 3 kg. de ceapă (ceapă roșie amestecată cu albă), 600 ml de oțet, 400 ml de apă, o lingură de sare.

Mod de preparare

După ce au fost spălați, ardeii se taie rondele cu semințe cu tot. Separat, ceapa se taie solzișori. Cele două ingrediente se amestecă, iar peste ele se toarnă oțet, zahărul, apa și sarea. Compoziția se pune la fiert, iar după ce dă un clocot se lasă de-o parte. Fierbinte, salată se pune în borcanele sterilizate, apoi acestea se înfiletează și se păstrează la cald, până a doua zi. Se  vor ține la rece, într-un loc aerisit.

Dulceață de ardei iuți

Ingrediente:  1 kg. de ardei iuți, 100 ml. apă, 600 g zahăr

Mod de preparare:

Ardeii iuți se spală , se curăță de cotoare și se taie felii. Se pun apoi într-o cratiță împreună cu zahărul și apa. După ce se amestecă ușor, se dau la fiert . la foc mediu, pentru 20 minute. Fiertura obținură se trece prin mașina de tocat sau robotul de bucătărie și se pune din nou la foc timp de 15 minute. Dulceața se toarnă caldă în borcanele sterilizate. Borcanele se înfiletează și se întorc cu gura în jos ca să se răcească, apoi se așază în cămară.

Marmeladă de pere

Ingrediente: 2,5 kg pere de iarna, zahar, vanilie.

Mod de preparare

Perele se curăță de coajă, se desprinde partea fără cotor și se taie cubulețe. Cubulețele obținute se pun într-o cratiță împreună cu 2 litri de apă. Cratița se dă la foc și se ține până ce perele s-au fiert. După răcire, perele fierte se trec păstează și se trec prin strecurătoare. Pasta obținută, împreună cu o cantitate egală de zahăr se va pune la fiert, lăsându-se la foc mic, până începe să aibă consistență. Se aromează cu vanilie și se așază apoi în borcane. Borcanele capsate se pun pentru 15 minute în baie de abur, se lasă apoi la cald, iar a doua zi se pun în cămară.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate