.

Controale ale inspectorilor de muncă în domeniul construcţiilor în perioada 9-16 iunie 2021

În perioada 9-16 iunie 2021 inspectorii de muncă au efectuat controale specifice la firme din sectorul construcţiilor civile şi industriale în cadrul unei campanii naţionale.

În derularea campaniei, conform obiectivelor Inspecţiei Muncii stabilite prin lege şi Programului Cadru de Acţiuni a I.T.M. Hunedoara aferent anului 2021, s-a avut în vedere reducerea cazurilor de muncă nedeclarată.

Munca nedeclarată este un fenomen care,datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce, reprezintă o latură extrem de nocivă. Persoanele care prestează muncă nedeclarată sunt lipsite de protecţie socială, nu au siguranţa plăţii salariului, sunt lipsite de drepturile conferite de un contract de muncă (dreptul la concediu de odihnă plătit, concediu medical în caz de îmbolnăvire şi totodată sunt lipsite de dreptul la pensie şi la indemnizaţie de şomaj.

Obiectivele campaniei au fost : identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată şi luarea măsurilor legale pentru determinarea respectării de către angajatori a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea legii; eliminarea neconformităţilor constatate şi dispunerea de măsuri de intrare în legalitate precum şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale acolo unde situaţia o impune.

În perioada menţionată au fost controlate un număr de 32 societăţi de pe raza întregului judeţ.

Au fost sancţionaţi doi agenţi economici la care s-au constatat că au folosit la muncă patru persoane „la negru” . 

Inspectorii de muncă au constatat că una din firmele controlate cu sediul în Municipiul Deva a căzut în recidivă într-un interval de şapte luni şi a primit din nou la muncă persoane fără forme legale de angajare. Pe cale de consecinţă i s-au aplicat două amenzi: una în sumă de 40.000 lei pentru primirea la muncă a două persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, încălcându-se astfel art. 16 alin. (1) din codul muncii şi alta în cuantum de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.

O altă societate comercială, din Municipiul Hunedoara de această dată, a fost sancţionată cu 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără contract de muncă legal încheiat.

Au fost dispuse 43 de măsuri cu termene stricte în vederea remedierii problemelor constatate.

Printre deficienţele constate frecvent se numără : neîntocmirea evidenţei timpului de muncă şi odihnă, lipsa copiilor contractelor de muncă la punctele de lucru, necompensarea orelor lucrate suplimentar cu timp liber acordat în următoarele 60 de zile, transmiterea contractelor de muncă în aplicaţia ReviSal cu întârziere.

Campaniile de acest gen vor continua şi în perioada rămasă până la sfârşitul anului pe mai multe domenii de activitate în care vor fi acoperite toate zonele Judeţului  Hunedoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate