Cultură’n Șură aduce „Experimentul” în județul Hunedoara

În 12, 13 și 14 septembrie, de la orele 20:00, Cultură’n Șură va transforma în veritabile săli de teatru trei gospodării din comunele Luncoiu de Jos, Băița și Vălișoara. În aer liber, la ceas de seară, sătenii și locuitorii din împrejurimi sunt invitați să urmărească gratuit comedia „Experimentul” după texte de Ion Băieșu și alți autori români contemporani. Actorii Marin Grigore, Iulian Gliță și Florentina Năstase interpretează trei personaje inedite, sub coordonarea regizorului Victor Olăhuț.

Spectacolele vor avea loc:

Marți, 12 septembrie 2023 – comuna Luncoiu de Jos, în curte la Americanu’

Miercuri, 13 septembrie 2023 – comuna Băița, la Casa Trestiana, din sat Trestia

Joi, 14 septembrie 2023 – comuna Vălișoara, în șura lu’ Petru Muntean din cătunul Fânațe

Cultură’n Șură a confirmat calitatea artistică a spectacolelor sale prin numeroase premii și nominalizări.Spectacolul „Experimentul” a primit premiul juriului în cadrul Festivalului Internațional de teatru „Atelier” Baia Mare, ediția 2017. Pentru demersul său artistic și educațional desfășurat în mediul rural, asociația a fost recompensată de către British Council Romania în cadrul Galei Premiilor UNITER 2022 cu premiul „Open Theatre” („Teatru Deschis”, trad. aut.), și cu premiul pentru „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020.

Echipa artistică ce deservește acest spectacol este formată din actori cunoscuți atât pe scenele naționale, cât și în film și televiziune. Actorul Marin Grigore, care joacă în prezent pe scena Teatrului Mic din București, este cunoscut publicului și pentru prezența sa în serialul de succes „Las Fierbinți” sau pentru rolul principal din filmul RMN. Florentina Năstase, actriță la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, a fost nominalizată pentru rolurile sale atât în teatru cât și în film, la galele UNITER și Gopo, cele mai importante gale din industria teatrală și cinematografică din România. Iulian Gliță are o vastă experiență în lucrul cu copiii și tinerii în cadrul atelierelor de teatru. Victor Olăhuț semnează regia a numeroase spectacole de la teatrele de stat din Satu Mare, Sibiu și București, și până în Norvegia, unde va avea cea mai recentă premieră în decursul lunii septembrie.

Este al treilea an consecutiv în care proiectul inițiat de regizorul Victor Olăhuț se desfășoară și în județul Hunedoara. În urma parteneriatului încheiat cu Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală din Deva, au fost cooptate în premieră autoritățile locale din comunele Luncoiu de Jos, Băița și Vălișoara. În anul 2022, Peste 400 de spectatori au asistat la piesa de teatru „Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, care s-a jucat în comunele Sălașu de Sus, Densuș și Baru. „A fost o experiențăinteresantă, cevanoupentrucomunășipentrunoi. N-am maivăzutașaceva, la țară. O fostîncântatălumea. S-au adunatînnumărdestul de mare șispersămai fie astfel de evenimente. Eu vreausămaigăzduiescșialtădată, iarcelor care nu au fostîncă la spectacol, le recomandsămeargăcă nu au nimic de pierdut. E o experiențăfrumoasă”, a spusCristian Gancea din Sălașu de Susimediatdupăspectacolul pe care l-a găzduit în șura lui. („Cerere încăsătorie”, 2022, n.a.).

Ca înfiecare an, actorii din trupa „Cultură’nȘură” au susținutateliere de teatru cu copiii din fiecarecomună. Aproape 30 de elevi, darși 3 profesori din școlilegimnaziale din Luncoiu de Jos, BăițașiVălișoara au participat la un atelier de teatrușidezvoltarepersonalăîntimpulcărora au experimentatexerciții de dicție, coordonareșijocuriînechipăspecificearteiactorului. „Dincolo de faptulcă ne distrămîntimpulacestorateliere, copiiiajungsă se cunoascămai bine, învațăsă fie maiatenți la mediulînconjurătorși la nevoilecelorlalți, și le stârnimcuriozitateaînceeacepriveșteaceastăartă care le esteîn mare partenecunoscută: teatrul. E foartesimpaticsă le vezireacțiileatuncicând le spun cănoi, actorii, ne jucăm constant înprimii ani de facultate, pentrucăprinjocînvățămcelmai bine. Dincolo de scopulimediat, acela de a le transmitecâtevanoțiunidespreteatrușiconduita la un spectacol, ne dorimsăcultivămîneispectatorii de mâine”, afirmăactrița Florentina Năstase.

Mai multedetaliidesprereprezentații sunt disponibile pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/culturansura.

Spectacolele fac parte din proiectul „10 la Sat” co-finanțat de AdministrațiaFondului Cultural Național (AFCN) șiCentrul de CulturășiArtă al JudețuluiSălaj. Parteneri: PrimăriilecomunelorLuncoiu de Jos, BăițașiVălișoara, AsociațiaCentrul de ResursepentruAcțiuneLocală, CentoGroup.

Proiectul nu reprezintăîn mod necesarpozițiaAdministrațieiFondului Cultural Național. AFCN nu esteresponsabilă de conținutulproiectuluisau de modulîn care rezultateleproiectului pot fi folosite. Acestea sunt înîntregimeresponsabilitateabeneficiaruluifinanțării.

****************

AsociațiaCultură’nȘurăeste o asociațieculturală non-profit creatăînanul 2013 la inițiativaregizorului Victor Olăhuț, cu scopul de a diminuadiferențeleculturaledintrecomunitățile urbane șicelerurale. Pânăînprezent, asociația a produs 7 spectacole de teatru, aefectuatturneeînpeste 60 de localități de la țarăsi a susținutmai bine de 100 de reprezentațiipentruaproximativ 15.000 de săteni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.