DEVA: Două trasee tematice, inaugurate în Pădurea Bejan

În week-end-ul care s-a încheiat, silvicultorii de la Direcția Silvică Hunedoara au inaugurat, în pădurea Bejan, din apropierea municipiului Deva, două trasee tematice intitulate Traseul Stejarilor și Traseul lui Ghinduță.

Acest proiect a prins viața cu ajutorul colegilor noștri de la Ocolul Silvic Simeria și Asociația Rangerii Din Romania Arr.

Traseul Stejarilor vă conduce pe urmele speciilor de stejari și a numeroșilor hibrizi, iar Traseul lui Ghinduță se adresează copiilor și așteaptă vizitatorii cu numeroase informații despre pădure și cu multe surprize.

Pădurea Bejan este cel mai important centru de hibridare a stejarilor de pe teritoriul României și este unic în Europa. Chiar dacă prezenta hibrizilor a fost semnalată şi studiată de o restrânsă comunitate științifică încă din secolul XIX, rezervația naturală a rămas aproape necunoscută pentru publicul larg.

Pădurea Bejan are o suprafață totală de 103 hectare, din care 70 au fost declarate rezervație naturală. Rezervația este una de tip forestier și are o importanță științifica foarte mare, aici sunt fiind prezenți 8 din cei 9 reprezentanți ai genului Quercus. Genul Quercus însumează aproximativ 400 de specii de arbori si arbuști, iar cel mai faimos este stejarul.

Un alt lucru care face ca Rezervația naturală Pădurea Bejan să fie unică este faptul ca acești 8 reprezentanți indigeni au dat naștere unor hibrizi, apăruți în urma conviețuirii îndelungate. Așadar, aici pot fi observate toate speciile de stejar existente pe teritoriul României, iar printre specii se numără stejarul pufos, stejarul pedunculat, gârnița, gorunul, cerul și altele.

Felicitări tuturor celor implicați. /fb Parcul National Retezat

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.