.

Drogurile- necazul care cuprinde şi tinerii din licee

În lipsa unei legislaţii severe, care să descurajeze traficul, deţinerea şi consumul de droguri, flagelul stupefiantelor se întinde cu repeziciune. Programele de prevenţie par să fie făcute degeaba, în condiţiile în care informaţiile despre traficul şi consumul de droguri apar din ce în ce mai des, iar protagoniştii sunt elevii de liceu.

Doar în această săptămână, la nivel naţional am asistat la percheziţii în urma cărora elevi de liceu, unii de la şcoli cu prestigiu de apărat, au fost puşi sub acuzare de procurorii DIICOT. O acţiune de răsunet a avut loc zilele trecute în Bucureşti, când peste 20 de tineri, unii şi de 17 ani, au fost acuzaţi de trafic de droguri. Altă anchetă se află în derulare la Bacău, cu opt persoane implicate în comercializarea de substanţe psihoactive în licee.

  La un liceu din Deva

Nici judeţul nostru nu a scăpat de acest păcat. S-a întâmplat chiar în această săptămână, iar protagonistul este un elev de 17 ani, care învaţă la un liceu din Deva. Tânărul a fost prins cu droguri asupra lui în timp ce se afla în Macedonia de Nord, alături de alţi tineri, în cadrul unui program Erasmus. Elevul făcea parte dintr-un grup de 12 tineri selectaţi din judeţul Hunedoara pentru a lua parte la un program Erasmus la Skopje, în Macedonia de Nord. Tânărul este elev la Liceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, iar selecţia tinerilor care au luat parte la acest program a fost efectuată prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Hunedoara.

Anchetă internă

Drogurile au fost descoperite de cele două profesoare care însoţeau grupul de elevi, iar ulterior a fost oprită participarea la derularea programului Erasmus şi s-a solicitat întoarcerea acasă a tinerilor. Elevul în cauză a fost audiat, însă, de autorităţile din Macedonia de Nord. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a deschis o anchetă în acest caz. „A fost numită o comisie care va analiza acest incident nefericit. Va trebui să punem un accent mai mare pe activitatea de prevenţie în domeniul prevenirii consumului de droguri. Vom colabora cu Centrul Judeţean Antidrog pentru recomandările necesare, iar elevul va trebui ajutat să depăşească acest moment”, a declarat inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.

Părinţii cer măsuri urgente

Federaţia Naţională a Părinţilor – EDUPART solicită măsuri urgente pentru combaterea consumului și traficului de droguri în rândul tinerilor. Organizaţia semnalează amploarea “alarmantă” pe care a luat-o consumul de droguri şi că vârsta consumatorilor a scăzut foarte mult în ultimii ani, concomitent cu creșterea numărului de consumatori din rândul adolescenților.

“Autoritățile locale și naționale cu atribuții de prevenție și supraveghere pentru consumul și traficul de droguri trebuie să conștientizeze amploarea fenomenului, gravitatea situației în care s-a ajuns și să întreprindă măsuri imediate. Considerăm că este necesar ca Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională Antidrog să își regândească sistemul de combatere, prevenție, intervenție și consiliere, astfel încât acțiunile întreprinse în acest scop să fie vizibile și să aibă efectul scontat.

Este extrem de importantă demararea unei ample campanii de informare și educare a familiilor pentru ca acestea să cunoască și să înțeleagă motivele care determină un copil să consume droguri (de la curiozitate, teribilism și până la modul prin care ei încearcă să facă față unor probleme personale sau sociale), să recunoască semnele care indică consumul de droguri, să fie pregătiți să gestioneze o astfel de situație și să ofere suport emoțional pentru copiii/tinerii consumatori. (…)

În același timp, este nevoie să fie implementat un sistem de servicii medicale adresate consumatorilor minori prin înființarea unor centre de tratament (detox) pentru minori”, se arată într-un comunicat al EDUPART.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate