Expoziția “SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent”

Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hd şi Shopping City Deva organizează în perioada 16 mai, ora 10:00 – 29 mai, ora 22:00, expoziţia tematică “SARMIZEGETUSA REGIA – Trecutul la timpul prezent”.

Tema expoziției are în centru cetatea dacică SARMIZEGETUSA REGIA și are ca scop popularizarea acestui obiectiv în rândul publicului. Vor fi expuse fotografii de tip tablou reprezentative pentru civilizația dacică, replici ale brățărilor de aur descoperite în Munții Orăștiei, reproduceri ale monedei dacice koson și alte obiecte reprezentative. De asemenea, vor fi desfășurate acțiuni de informare prin distribuirea de pliante și broșuri gratuite.Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, monument de patrimoniu UNESCO, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din Romania, aparținând, din punct de vedere valoric, grupei A de monumente istorice – monumente istorice de valoare națională sau universală.

Situl cunoscut sub denumirea de Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa face parte din complexul de fortificații și așezări civile dacice din Munții Orăștiei. Este cea mai mare așezare cunoscută pentru spațiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de cca. 4,5 km. Din suprapunerea datelor arheologice și a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumatate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac. Vreme de aproape un secol și jumătate, Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.

Având în vedere importanța descoperirilor arheologice din situl Sarmizegetusa Regia documentate în cei aproape 100 de ani de cercetări sistematice din Munții Orăștiei, facilitarea accesului la acest patrimoniu valoros al publicului larg are ca obiectiv informarea, sensibilizarea și responsabilizarea publicului care vizitează situl arheologic și stimularea conștiinței civice în protejarea acestui monument unic în lume. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.