.

Fructieră de ceramică fină de Batiz – Exponatul zilei la MCDR

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva prezintă un alt exponat,  în cadrul rubricii: PIESE REPREZENTATIVE DIN COLECȚIILE MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE din DEVA. Exponatul de astăzi este o fructieră de ceramică, aflat în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva și este prezentat de cătredr.Diana Loredana Pantea, muzeograf,Secția Istorie și Artă a instituției.„Fructiera de ceramică fină de Batiz face parte din Colecţia de Artă Decorativă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva (nr. inv. 42741).

Piesa de colecţie poate fi admirată în ambianţa creată special pentru expoziţia <<Ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva>> şi este reprezentativă pentru produsele de masă cu model ajurat, în relief, decorată cu maiestuioasă fineţe, cu smalţ strălucitor de culoarea osului, fiind caracteristică manufacturii, cu predilecţie celei de-a II-a perioade Batiz.

Fructiera prezintă lăţimea de 130 mm, diametrul bazei fiind de 120 mm şi diametrul gurii de 250 mm; corpul fructierei este realizat prin turnare din faianţă fină şi este glazurat cu smalţ alb-gălbui.Corpul de formă circulară prezintă un decor în relief imitând împletitura de curmei care devine compactă spre centrul piesei. Fiind lucrată dintr-un amestec de argilă albă şi galbenă care îi conferă culoarea ivoire, fructiera este o piesă decorativă de mare rafinament şi deţine valoare artistică inestimabilă pentru manufactura de Batiz. A fost concepută într-o formă simplă şi elegantă, fiind smălţuită omogen, cu luciu metalic.

Corpul piesei are formă cilindrică cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Din cupă se prelungeşte piciorul cilindriform şi se evazează spre bază formând talpa, trecerea făcându-se printr-un nodus lat ce repetă decoraţia liniară şi împletită.

Fructiera a fost executată în stil Neobaroc datând din a II-a perioadă de producţie a manufacturii de la Batiz şi prezintă marca de atelier.

Cea de-a doua perioadă în care manufactura de Batiz și-a desfășurat activitatea, corespunde anilor 1820-1835. În această perioadă s-a urmărit producţia de calitate prin elaborarea tehnologiei vaselor de culoarea osului. Realizat liniar şi floral, în albastru de cobalt <<Buchetul vienez>> este motivul specific acestei perioade. În realizarea ceramicii şamotate intrau în componenţă următoarele materii: cuarţul măcinat şi feldplastul granular erau adăugate într-o pastă argiloasă-micacee, calcitică şi criptocristalină. Calcinarea pastei se realiza la temperaturi de 9500 C rezultând un produs vitrificat, uşor şi gălbui.”

Bibliografie:

M.Bunta, P.Gyulai, Batiz-Monografia manufacturii de faianţă fină, Întreprinderea Poligrafică, Cluj, 1971;

Nikolaus Rudolf Pilly, A fost odată în Batiz…, Editura Karina, Deva, 2019;

Judith Miller, O abordare mai detaliată a antichităţilor, Bucureşti, 2000.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vă invită  să vizionați exponatul de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeuluihttps://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.

De asemenea, obiectul de artă, poate fi admirat și în cadrul expoziției”Ceramică fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva” a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate