Grădiniţa din Veţelşi căminul cultural din Bretelin- în programul de eficientizare energetică

Clădirea grădiniţei din satul Veţel şi căminul cultural din satul Bretelin vor beneficia de prevederile programului de eficientizare energetică a imobilelor de interes public, după ce Primăria Veţel a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) proiectele necesare pentru obţinerea finanţării necesare pentru cele două obiective de investiţii.

Lucrările la grădiniţa din Veţel au fost estimate la 1,82 milioane lei, în timp ce pentru căminul cultural din Bretelin vor fi necesare fonduri în sumă de 1,28 milioane lei.

„Programul de eficientizare energetică este necesar deoarece preţurile la energie şi gaz au crescut foarte mult. În plus, sistemele existente de încălzire şi preparare a apei calde sunt depăşite, fiind nevoie de o înlocuire a acestora. Costurile de reabilitate a unei clădiri sunt mari, astfel că accesarea unor fonduri nerambursabile prin programele derulate la nivel naţional reprezintă o facilitate importantă pentru bugetele locale şi nu trebuie ratată”, a precizat primarul comunei Veţel, Ioan Henţiu.

Proiectele elaborare de către specialiştii Primăriei Veţel prevăd în cazul celor imobile, între altele, lucrări de izolare termică a faţadelorşipereţilor exteriori, modernizarea instalaţiilor de climatizare şiventilaţie, dar şi a celor de iluminat. De asemenea, proiectele prevăd instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare, sistem cu pompe de căldură, recuperatoare de căldură şi un sistem de încălzire prin pardoseală.

Totodată, reprezentanţii primăriei vor accesa fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5-Valul Renovării. Sunt vizate proiecte pentru renovarea energetică a şcolii clasele I-IV din satul Mintia şi a celei similare din satul Leşnic, dar şi dispensarele din Mintia şiLeşnic.

Proiectele vor fi depuse imediat ce va fi deschisă sesiunea de finanţare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.