.

Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a trecut la cele veşnice, bolnav de COVID-19

Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Gurie, a încetat din viaţă joi, în urma unui stop cardio-respirator, după ce s-a îmbolnăvit grav de COVID-19. Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.

„A intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat procedurile de resuscitare timp de 45 de minute. Din păcate, bolnavul nu a mai putut fi salvat”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, dr. Emil Stoica Mariş.

Episcopul era internat din 8 octombrie la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, unde a fost intubat în urmă cu câteva zile.

La ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plâmânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron. 

Trupul neînsufleţit al părintelui episcop Gurie va fi depus la Catedrala Episcopală din Deva.

„A fost un om extraordinar. Cine l-a cunoscut îndeaproape ştie foarte bine acest lucru”, a  arătat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei, părintele Gabriel Miricescu.

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, ar fi urmat să împlinească 53 de ani în luna decembrie a acestui an.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Episcopiei Devei, PS Gurie s-a născut la 31 decembrie 1968 în localitatea Huta-Chiuieşti, judeţul Cluj. A urmat şcoala generală în satul natal, liceul la Cluj-Napoca şi a absolvit Seminarul Teologic Craiova în anul 1992.

A terminat apoi Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996) cu teza de licenţă „Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor”.

A urmat apoi cursuri la Facultatea de Teologie Catolică şi la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (Italia).

Este doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării” şi a fost profesor universitar Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

A fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei pe 29 octombrie 2009, fiind întronizat pe 29 noiembrie 2009.

Mai multe personalităţi locale şi-au exprimat regretul faţă de dispariţia părintelui episcop Gurie. „Ne-a părăsit bunul arhipăstor al nostru, al hunedorenilor, Preasfințitul Părinte Gurie. Vestea trecerii din această lume m-a întristat profund și a sădit durere în inimile credincioșilor care au găsit în cuvintele Preasfințitului mângâiere și încurajare în momentele grele. Virusul nemilos care a îngenuncheat o lume întreagă a răpus un OM în floarea vârstei, un OM blând, înțelept și iubitor, de o aleasă erudiție, un Păstor de seamă care și-a pus toată priceperea în slujba credincioșilor, a Bisericii și a lui Dumnezeu. Pierderea Preasfinției Sale este o grea încercare pentru Biserica Ortodoxă și pentru toți credincioșii din județul Hunedoara. Plecarea Sa fulgerătoare lasă un gol imens în inimile noastre și ne întristează peste măsură. Dumnezeu să-L odihnească în pace!”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, a notat: „Cu enorm regret, îl omagiem pe Părintele nostru, Preasfințitul Părinte Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei, care a încetat astăzi din viață. Lucrările sale duhovnicești, credința și înțelepciunea plămădite în comunitatea noastră, vor rămâne în eternitate și vor dăinui ca puncte de referință în viețile noastre. Rămas bun, Preasfinte Părinte! Dumnezeu să vă ocrotească și vă odihnească în pace!”.

„A plecat la Domnul Preasfințitul Părinte Episcop Gurie! A adormit Episcopul nostru drag…Rămân de-a pururi cuvintele de înțelepciune și credință pe care acest ierarh și OM minunat le-a sădit în sufletele noastre. Rămâne bucuria de a ne fi întâlnit în această viață, atât de scurtă. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis primarul Devei, Florin Oancea.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate