În pragul falimentului: România trebuie să recupereze 60 milioane euro de la CEH

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a primit din partea României un ajutor de stat incompatibil, în valoare de aproximativ 60 de milioane euro, pe care acum statul român trebuie să-l recupereze.

Comisia Europeană (CE) a constatat că România a acordat un ajutor de stat Complexului Energetic Hunedoara, însă întreprinderea nu a luat măsurile necesare pentru redresarea activităţii. Prin urmare, fondurile provenite prin patru împrumuturi finanţate din fonduri publice, trebuie recuperate de la CEH, acestea fiind considerate un ajutor ilegal, susţine Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

“Un guvern poate sprijini o societate care are dificultăţi din punct de vedere financiar dacă societatea are un plan de restructurare solid, contribuie la costurile restructurării sale şi dacă denaturarea concurenţei este limitată. În cazul CE Hunedoara, aceste condiţii nu au fost îndeplinite – am constatat că împrumuturile din surse publice acordate de România societăţii CE Hunedoara au conferit acesteia un avantaj economic necuvenit. Aceasta înseamnă că ajutorul de stat a fost ilegal. Acum, România trebuie să recupereze ajutorul ilegal acordat societăţii”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Ajutoarele de stat

La 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, un ajutor de salvare temporar în valoare de 37,7 milioane de euro (167 de milioane lei) pentru Complexul Energetic Hunedoara, aflat în dificultate din punct de vedere financiar din anul 2013.

„În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în eventualitatea în care societatea nu avea să fie în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni. Ca urmare a nerambursării ajutorului pentru salvare de către societatea CE Hunedoara şi în absenţa unui plan de restructurare credibil sau a unor măsuri efective în direcţia lichidării societăţii, în martie 2018, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată”, se precizează în comunicatul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

În cursul investigaţiei, Comisia a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci împrumuturi finanţate sau sprijinite din fonduri publice acordate societăţii CE Hunedoara. Împreună, la 30 iunie 2016, împrumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane de euro, echivalentul a 337 de milioane lei.

Un plan fără viitor

Comisia a constatat că planul de restructurare prezentat de România în octombrie 2015 şi modificat în ianuarie 2016 nu asigura viabilitatea pe termen lung a CE Hunedoara fără continuarea ajutorului de stat şi că acest plan nu a fost aplicat de întreprindere.

În plus, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara nu a avut nicio contribuţie proprie notabilă la costurile de restructurare şi că România nu a propus măsuri pentru a limita posibilele denaturări ale concurenţei rezultate ca urmare a acordării unui sprijin semnificativ din partea statului.

Normele UE privind ajutoarele de stat impun, ca o chestiune de principiu, recuperarea fără întârziere a ajutoarelor de stat incompatibile, în scopul de a se elimina denaturarea concurenţei create de ajutor. De asemenea, reglementările UE privind ajutoarele de stat nu prevăd aplicarea de amenzi.

Datoriile CEH sunt uriaşe

 CE Hunedoara datorează în prezent 547 de milioane euro diferitelor organisme de stat din România, inclusiv banii primiţi prin cele cinci împrumuturi care fac obiectul investigaţiei privind ajutoarele de stat încheiate joi. Întreprinderea, care are aproximativ 6 500 de angajaţi, a înregistrat pierderi din 2013 şi a intrat temporar în procedura oficială de insolvenţă în temeiul legislaţiei române, procedură suspendată în ianuarie 2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.