Închiderea Termocentralei de la Mintia, o gravă eroare a Guvernului Cîțu

Măsura închiderii Tremocentralei de la Mintia este încă o gravă eroare pe care guvernul actual o comite cu nonșalanță și face parte dintr-o lungă serie de decizii pripite și greșite, luate deja de către actuala guvernare, de la instalare încoace.
De 52 de ani, Termocentrala de la Mintia a avut un rol economic important în această parte a țării în ceea ce privește producerea și furni­zarea de energie electrică. Dar, dincolo de aspectul economic Termocentrala de la Mintia a fost și este un obiectiv strategic însemnat, parte a sistemului energetic național, ce echilibrează balanța de energie electrică din centrul și vestul țării.

De asemenea, este un punct important de interconexiune cu sistemul vest european UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului de Energie Electrică) și participă la reglarea parametrilor de funcționare ai sistemului energetic. Nu în ultimul rând, Termocentrala de la Mintia este un participant activ pe piață de energie electrică.
Avaria din 8 ianuarie a.c. produsă la nivel European, care s-a soldat cu sistarea alimentării consumatorilor de pe teritoriul României doar în zona Transilvaniei ar fi trebuit să fie cel mai clar exemplu des­pre pericolele care se pot abate asupra sistemului energetic național și de ce este necesar să nu renunțăm la niciuna dintre unitățile pro­ducătoare de energie electrică pe care le deține România.
Soluția cea mai avan­tajoasă pentru România ar fi fost adoptarea unui amplu program de modernizare şi reabilitare a grupurilor energetice şi a instalaţiilor auxiliare, care să permită mărirea duratei de viată, creşterea siguranţei şi a eficienţei în funcţionare şi încadrarea în normele de mediu.
În calitate de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, rămân la părerea fermă că închiderea Termocentralei de la Mintia repre­zintă o gravă eroare politică și aduce prejudicii greu de eva­luat bunei funcționări a sistemului energetic național.
Viorel SALAN
Deputat PSD Hunedoara, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.