.

Invitație în universul Chinei, făcută de Marina Almăşan

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 25 mai 2019, în incinta Deva Mall, Salle dʼOr, un eveniment cultural deosebit.

Prezentă la Deva, cunoscuta realizatoare de televiziune Marina Almășan și-a lansat cartea ce poartă titlul „China cea de taină”. Prefața cărții este semnată de patru personalități de prestigiu ale culturii și diplomației române: criticul literar Alex. Ștefănescu, poetul și ziaristul Lucian Avramescu, Cristina Romilă, director al Direcției Asia-Pacific din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, și Constantin Lupeanu, sinolog, Președintele Institutului Cultural Român din Beijing.

Marina Almășan este un nume bine cunoscut în mass-media românească, în special după 1989, când a realizat emisiuni de mare succes, îndrăgite și așteptate de telespectatori, emisiuni care nu au făcut rabat calității, realizate profesionist, cu respect față de public: „Ceaiul de la ora 5”, „Arca Marinei”, „Mulţumesc!”, „Planeta în jeanşi”, „Femei de 10, bărbați de 10”.

“Pentru noi, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, lansarea unei cărți cu o astfel de tematică este cu atât mai importantă cu cât noi, de peste 5 ani, dezvoltăm un amplu proiect cultural ce are în centru studierea limbii și civilizației chineze, în colaborare cu Institutul Confucius din Sibiu.

Cartea Marinei Almășan vine în continuarea unei serii de cărți, majoritatea de călătorie, care au păstrat între copertele lor impresiile autoarei despre țările vizitate: din China până în Statele Unite, din Luxemburg în Japonia. Ochiul expert al jurnalistului a știut de fiecare dată să vadă, iar talentul scriitorului Marina Almășan a reușit să aștearnă în pagini pline de farmec descrieri de locuri, întâmplări, oameni, fapte de istorie etc.

Cartea „China cea de taină” este a zecea carte publicată de Marina Almășan și este dedicată celor 70 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză, așa cum mărturisește chiar autoarea: „Anul acesta, diplomația românească sărbătorește împlinirea a 70 de ani de relații bilaterale cu China, prilej cu care o prestigioasă editură din China mi-a cerut să adun într-o carte toate impresiile mele de călătorie din orașele Chinei vizitate în ultimii ani. (…) Cartea are, zic eu, de toate: și informație, și taină, și uluire, și emoție, apoi zâmbete – cât cuprinde, dar și o mulțime de fotografii, mai stângace sau mai profesioniste. Dar mai ales, cartea are mult suflet. De fapt, cu sufletul a și fost scrisă. Și, dacă-mi permiteți… tot așa și trebuie citită!”

Cartea este un amplu jurnal de călătorie, o cronică a unei călătorii făcute de autoare în fascinanta țară a cărei civilizație milenară nu încetează să ne încânte. Talentul scriitoricesc al Marinei Almășan este relevat și de criticul literar Alex. Ștefănescu care o consideră „înainte de toate, o scriitoare talentată, cultivată și inventivă”.

Cititorul va fi atras irezistibil de lumea care i se dezvăluie din paginile cărții, o lume pe care Marina Almășan o zugrăvește cu talent, cu bucurie și cu un foarte fin simț al observației. Suntem purtați prin locuri emblematice ale Chinei, de la Beijing la Marele Zid, de la Armata de teracotă la miraculosul Chongquing, facem cunoștință cu oamenii acelei țări, cu „chinezul de rând, amabil, generos” și, mai ales, conștient de mileniile de civilizație pe care le are în spate.

Într-adevăr, odată citită cu sufletul, așa cum ne îndeamnă autoarea, cartea va rămâne acolo, în sufletul nostru, împreună cu toată admirația pe care o simțim pentru această minunată țară și, nu în ultimul rând, cu recunoștința și prețuirea față de cea care, cu har și generozitate, ne-a dezvăluit o părticică din miracolul chinezesc.

La finalul lecturii, cititorul se va convinge că, așa cum atât de plastic spune Alex. Ștefănescu, „chinezii nu au numai șapte ani de acasă, au șapte mii de ani de acasă”. Iar cartea Marinei Almășan demonstrează tocmai acest adevăr de necontestat”, a decalarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

La final, autoarea a oferit autografe doritorilor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate